Transnistrië

 

 

TRANSDNJESTR – 2009

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  17 mei 2009

 

 

Niet te missen

Bezoek aan de republiek Moldova 

Tiraspol in Transdnjestr Republic

 

 

Kaarten

Een kaart van IGN meegenomen op schaal 1/750.000 , ref. 3615 IGN van Roemenië en Moldavië.  

Hier kon ik geen kaart van het land kopen maar in het land zelf kocht ik in een boekenwinkel  een toeristische kaart op schaal 1/500.000 van www.ingeocad.md   

 

 

Reisgidsen

Geen gezien. 

 

Websites

http://www.dark-tourism.com/index.php/transnistria-and-moldova#s

https://www.mywanderlust.pl/daytrip-to-transnistria/

https://transnistria-tour.com/en/rules-and-tipps

 

 

Overnachten

Er niet overnacht.

 

 

Toeristenkantoren

http://marisha.net/cfrossroads.htm  verhuurt appartementen en is tevens een goede informatieve website.   

 

 

Reisagentschappen

 

 

Er geraken

Vliegen

Met Wizzair vanuit Charleroi gevlogen voor 45 € alles in naar Boekarest.  Vertrek uit Charleroi om 13.30 een aangekomen om 17.15 uur.  In Boekarest in Gara Nord trein genomen naar Chisinau.

Austrian Airlines vliegt via Wenen voor 486 €  op het moment.  www.austrian.com 

Tarom doet het via Boekarest voor 440 €.

En de Oekraïnse www.flyuia.com voor 437 €.

Air moldova vliegt uit Amsterdam

 

Over land

www.eurolines.md  office@eurolines.md  tel. 0373-22-222827 in Chisinau, Str. Teatrala 4/1  Vervoer mogelijk vanuit Antwerpen.

 

Autohuur

Kan bij www.4rent.md  Het land is niet zo groot en de wegen slecht en vanuit Chisinau kan men met openbaar vervoer alle kanten uit.  Een klein wagentje, onbeperkte km, kost 25 €/dag.    

www.hertz@hertz.md is een andere bekende.  jan@kales.com is minder bekend.

 

 

 

REISVERSLAG

 

             

Dag 7 – 17/05/2009

Uitstap naar Transdnjestr Moldova Republic

Tiraspol ligt op 76 km van Chisinau en is de “hoofdstad” van Transnistrië, de afgescheurde republiek over de Dnjestr, die door geen enkel land is erkend.  Er leven ongeveer 144.000 inwoners.  Het heeft een eigen leger, eigen munt de Transdnjestr roebel en er is een zwaarbewaakte grens.  De wagens hebben eigen nummerplaten.  

Van de Gara Centru nemen wij een busje naar Tiraspol voor 29 MOL pp., twee uren rijden.  Op de bus kregen wij meteen een document om in te vullen en in te leveren bij de grensovergang.  Het is opgesteld in het Russisch maar medereizigers hielpen ons bij het invullen.     Na ongeveer een uur kwamen wij aan de grens.  Er liepen zwaar bewapende grenswachters die alles in het oog hielden.  Op het kantoortje (werfkeet) van de Transdnjestr douane duurde de registratie een half uur.  Dan moesten wij naar een kantoortje van de Transdnjestr immigratie en dat duurde ook lang maar het busje wachtte en de chauffeur kwam kijken om de zaak te bespoedigen.  De eigenlijke grens is voor Bender en de rivier Dnjestr.  De brug over de Dnjestr is heel zwaar bewapend, zelfs met tanks.   Aangekomen in Tiraspol bemerken wij brede troosteloze straten met grijze flatgebouwen, betonblokken, typisch Russisch.  Bij het station kregen wij controle van de politie : papieren tonen en alles is in orde.  Buiten het station staan enkele hokjes/winkeltjes.  Er is nergens een restaurant of bar te bespeuren en wij hebben dorst.   We wandelden wat doelloos rond tot wij aan een proper grootwarenhuis, Sherif, aankwamen.  Het warenhuis ligt aan de Ulitsa (straat) Shevshenko 81, site : www.sheriff.md Maar ze wilden geen MDL van de Republiek Moldova aanvaarden en we moesten wisselen in een kantoortje bij de inkom van dat warenhuis.  De koers van MDL naar PMR is 0.81 Wij konden ons eten en drinken kopen aan nog goedkopere prijzen dan in Moldova maar we moesten buiten in tuinstoelen in de blakende zon eten op het voetpad.  Het was heel warm, zo’n 28° C.  Een halve liter Oekraïense wodka kost hier amper één euro, een paradijs voor alcoholisten.   Wij zagen ook ergens een standbeeld van Lenin en nog enkele met de communistische ster.  Wij bezochten ook de beroemde wijn- en cognacstokerij : www.kvint.biz  en kochten voor 22 roebel (1.80 €) een halve liter uitstekende cognac.  Hier mochten we wel in MDL betalen.  Tiraspol is maar 106 km van Odessa en kan als doorgangspunt gebruikt worden.  Op de terugweg reden wij in tien minuten naar de grens maar in Moldova zijn ze niet moeilijk, wel die  Russen in Transdnjestr !  

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.