Ecuador

ECUADOR – 2015

 

 

 

A –  VOORBEREIDING

 

 

Planning

Ik had al heel wat gereisd maar was nog niet in de Andes geweest.  Dus maakte ik een plan om Ecuador, Peru en Bolivia te bereizen.  Ik zou ook de Galapagos eilanden bezoeken.  Er zijn voldoende reisboeken over die landen en het internet staat vol met bijkomende informatie.  Ik las reisgidsen over de drie landen en stelde een reisplan op.  Ik zou beginnen in Ecuador en eindigen in Bolivia.   

 

 

Visum

Er zijn geen visa vereist voor de drie landen, een geldig reispaspoort is voldoende.  Voor zover mij bekend is in heel Latijns Amerika geen visum vereist behalve voor Suriname.  

 

 

Geldzaken

Ik had cash dollars bij mij om ter plaatse om te wisselen of om desnoods een hotelletje te betalen.  Euro worden niet aanvaard in hotels, men kan ze wel omwisselen op wisselkantoren en banken.  Bovendien zijn er in de steden voldoende ATM om geld af te halen.  Alles wordt betaald in US dollars.    

 

 

Vlucht

Men kan niet rechtstreeks van Brussel naar Ecuador vliegen.  Ik geef er de voorkeur aan om uit Brussel te vertrekken want dat is makkelijker en spaart tijd.  Veel vluchten vertrekken in Madrid.  Mijn keuze viel op een vlucht met KLM omdat ze rechtstreeks naar Quito vliegen. Van Quito vloog ik naar de Galapagos en terug in Quito vloog ik door naar Lima.  Van Santa Cruz, Bolivia kan ik mits een tussenstop in Sao Paulo rechtstreeks naar Amsterdam vliegen.  Dit is de goedkoopste mogelijkheid.  Het hele vluchtplan kost 1.512 euro.   

 

 

Reisweg

Reisweg in Ecuador : Quito, Cayambe, Otavalo, Galapagos, Quito, Baños, Riobamba, Alausi, Cuenca, Quito.

 

 

Informatie

www.vivecuador.com : toeristische dienst

Reisgidsen Lonely PLanet, Footprint en Rough Guides.

 

 

 

B –  REISVERSLAG

 

 

Zaterdag 10/10/2015

 

Reisweg:  Zaventem en vlucht naar Amsterdam en verder naar Quto.   

Ik moest reeds om 02.30 uur wakker zijn. Een taxi naar de luchthaven, vertrek om 03.00 uur  kostte mij 74 euro.  Ik was de eerste aan de gate en moest inchecken aan een automaat.  Ik was een uur te vroeg maar beter dan vijf minuten te laat.  Ik had een vluchtje naar Amsterdam om 05.45 en veertig minuten later was ik daar al.  Ik moest lang wachten  in Amsterdam.  Het was een rechtstreekse en vlotte vlucht naar Quito.  Ik kreeg vlot een stempel in mijn reispas. Aan de uitgang stond er rechts een groene bus Aeropuerto-Rio Coca, één uur en kost 2 $.  Dan nog de bus Catu naar San Blas. Navragen en te voet naar mijn hostal waar ik aankwam om 00.45 uur Belgische tijd, 17.45 in Ecuador.  

Overnachten:

Secret Garden, colonial hostal in Quito. www.secretgardenquito.com hola@secretgardenquito.com Ik betaalde 10 $ voor een bed in een slaapzaal.  Ik heb er ook avondmaal en ontbijt  genomen. Het is en gezellig hostal met veel internationale reizigers en de keuken is uitstekend.  Er is boven een bar/restaurant met mooi uitzicht over de stad, vooral ‘s nachts als alles is verlicht.     

 

 

Zondag 11/10/2015

 

Reisweg: met bus naar Otavalo.

Ik was gisterenavond keimoe maar had een goede nachtrust.  Na mijn ontbijt op het terras met lekkere omelet heb ik op het San Blas plein gelopen en dan de metrobus naar Ofelia genomen en dan verder naar La Mitad del Mundo : www.mitaddelmundo.com Hier is een themapark op de evenaar.  Er staat een toren waar men van boven af een mooi zicht heeft op het attractiepark.  Er zijn winkeltjes en restaurants en er loopt veel volk.  Er staan enkele typische huisjes waar winkels in zitten.  Dwars door het park loopt een lijn, de evenaar.  Er lopen ook tal van buitenlandse toeristen.  Het evenaarsmonument is een piramide.  Ik ga terug met de bus naar Ofelia en neem daar een bus naar Cayamba, duur 1.45 uur.  Onderweg kaal landschap, dor en bergen.  Er was geen markt maar heb wat op het plein bij de kerk gelopen.  Daarna heb ik de bus genomen naar Otavalo.  Ik stapte een half uur naar mijn logement.  Het is vlakbij de Plaza de los Ponchos, de kleurrijke textielmarkt. Enkele blokken verder was er nog een mooiere markt met nog meer ambiance.    

Overnachting in Otavalo: 

Tamia Taki, Modesto Jaraillo 569 y Juan de Dios Morales, Otavalo.  Tel. 062 925 210.  De slaapzaal was bezet maar ik kreeg voor 6 $ een klein kamertje, wc op de gang.  Er waren nog drie Colombianen maar ik was de enige westerling.

  

Andere mogelijkheden :

Hotel Riviera Sucre : door een Belg uitgebaat.  

 

 

Maandag 12/10/2015

 

Reisweg:   Uitstap naar El Colibri, Peguche, El Lechero en met bus terug naar Quito.

Ik heb ontbeten bij een soda en dan het centrum van Otavalo verkend bij Plaza Bolivar en ook de groentenmarkt en vijf cuadros (blokken) verder gratis de mirador (uitkijktoren) El Colibri bezocht, mooi zicht over Otavalo.  Dan Mercado Capabana bezocht, kerk El Jordan en San Luis op de Plaza Bolivar bezocht en daarna de food markt, veel fruit en groenten.  Daarna nam ik een busje naar Peguche. Hier staat een Duits-Ecuadoriaans schooltje waar ik een kijkje neem en ik ontmoet een Duitse reizigster en samen lopen we naar de kleine waterval en komen terug naar de parking waar we een taxi nemen  naar de  Mirador El Lechero: één boom die hoog op een plateau staat en van waar we een mooi panorama hebben op Laguna de San Pablo, een meer en de bergen er omheen.  Terug in mijn hostal lunch ik er en neem mijn rugzak en vertrek ik met een bus naar Quito Terminal Norte, duurt twee uren.  Dan met bus naar Carcellen en verder naar San Blas.  Ik neem mijn avondmaal in de hostal, er is bier en muziek en er zitten veel jonge internationale reizigers.    

Overnachting:

Terug in Secret Garden in Quito.  Een goed adresje.   

 

 

Dinsdag 13/10/2015

 

Reisweg:   Vlucht naar Galapagos.   

Om zes uur loopt mijn wekker af en een kwartier later neem ik samen met twee Zwitserse reizigsters een taxi naar de luchthaven, 25 $ die we delen.  Een half uurtje later komen we aan bij de luchthaven.  Voor mijn vertrek moet ik een vertrektax van 20 $ betalen.  De vlucht met Tame vertrekt om negen uur met een half uur tussenstop in Guayaquil.  Alles samen duurt de vlucht naar Baltra, Galapagos twee uren.  Ik heb een apart verslag over Galapagos geschreven.    

Overnachting:

Hotel Sir Francis Drake in Puerto Ayora reservas@sirfrancisdrakegalapagos.com 

 

 

Donderdag 15/10/2015

 

Reisweg:  Vlucht van Galapagos naar Quito.

Galapagos : Een taxi ver uit het centrum naar de busterminal kost 1 $. Om acht uur ben ik aan de busterminal, een bus naar de ferry kost 2 $ (een taxi 18 $).  De ferry kost 1 $ en de rit verder naar de luchthaven is gratis. Ik moest mijn rugzak inchecken want 8 km is het maximaal gewicht dat aan boord mee mag.  Ik verneem dat ik kan vliegen om tien uur in plaats van om 12.30 uur.   

Ecuador : Na een uur landen we in Guayaquil en dan vliegen we verder naar Quito.  Op de luchthaven betaal ik voor de bus 2 $ naar Rio Coca en nog eens 0.25$ naar San Blas.  Er is een omleiding omdat er een meeting is bij een kazerne en na een km valt de bus in panne; er komt een andere die het overneemt en hij rijdt door een aanzienlijke plas water, overstroming op straat.  Tegen 17.30 uur kom ik aan in het hostal en daarna maak ik een korte wandeling naar het centrum.  Ik verken de Plaza Grande en bezoek de kerk Carmen Alto en het Centro Cultural.  Intussen is het donker geworden maar de verlichting op de pleintjes is heel mooi en romantisch.       

Overnachting :

Secret Garden in Quito.   

 

 

Vrijdag 16/10/2015

 

Reisweg:  Baños  

Na mijn ontbijt in Secret Garden loop ik naar de bushalte op 200 meter.  De rit duurde meer dan een uur naar Quitambe busstation.  Met een luxe bus reed ik voor 3 $ naar Baños, heel luidruchtige geweldfilm om hoofdpijn van te krijgen maar de chauffeur wou het geluid niet stiller zetten alsof iedereen hier doof zou zijn.  Bij een stop in Ambato zat hij te eten achter het stuur met alle passagiers er op en met draaiende motor en ik vroeg hem of hij gek was.  Onderweg zag ik bij een tankstation dat diesel hier 1 $ kost per gallon (4,50 liter).  Uiteindelijk aangekomen in Baños na vier uren op een helse bus. Na twintig minuten lopen kom ik aan mijn hostal.  Ik zet mijn bagage binnen in het hostal en neem een middagmaal; een dagmenu kost 3.50 $.  Dan neem ik een bus naar Pailon del Diablo, een natuurpark waar ik een wandeling op een 500 meter steil pad  door het oerwoud heb gemaakt, hangbrug was gesloten ( 1 $ om 50 meter verder achter een rots een  waterval te kunnen zien). Er is een cafetaria om iets te drinken.  Ik was net voor donker terug van het wandelpad, er was niemand meer.  Ik heb lekkere steak gegeten en een drankje in het centrum voor 10 $.        

Overnachting:

Hostal Cordillera de los Andes in de wijk Tungurahua.  Een eenpersoonskamer kost 7 $, badkamer in de gang, geen ontbijt.  Ze regelen ook dagtrips.  In de schaduw van Baños ligt de vulkaan Tungurahua, prachtig !   

 

 

Zaterdag 17/10/2015

 

Reisweg:  Bus naar Riobamba, Alausi.     

Op de markt in Baños probeer ik als ontbijt cuy con arroz, guinese big met rijst.  Iets verderop neem ik de bus naar Riobamba, één uur, 2 $.  Ik ontmoet de Argentijnse Sandra en samen verkennen we een paar uren Riobamba, de markt, Parque Maldonado en ook het prachtig Monasterio de la Conception met blauwe tegels en religieuze kunst en prachtige binnenkoer.  We lopen op het Parque de Libertad  en er zijn veel mooie gebouwen.  We gaan iets op de middag eten op de binnenmarkt waar ook veel fruit verkocht wordt.  Er is een zaterdagmarkt in de stad.  Dan hebben we de bus naar Alausi genomen, twee uren duurt de rit.  Alausi is een klein dorp met veel oude typische huizen.  In het stationnetje vertrekt het toeristentreintje “el nariz del diablo”, de neus van de duivel.  Het is vandaag te laat om het nog een ritje te maken.  Een treinticket kost 30 $.  Koffie gedronken en naar het hotel gelopen.       

Overnachting:

Hotel Europa, Av. 5 de Junio N° 175 y Esteban Orozco.  www.hoteleuropa.com.ec info@hoteleuropa.com.ec 15 $ pp, eigen bad, propere kamer, wifi.  Vriendelijke uitbaters.  Oud houten huis met overloop.  Avondmaal in restaurant El Cisne.

 

 

Zondag 18/10/2015

 

Reisweg:   Daguitstap Nariz del Diablo, Cuenca.  

We staan op om 6.30 uur want we moesten om zeven uur onze tickets voor de trein kopen, 30 $ pp.  Daarna ontbijten we en dan lopen we op de markt waar veel indianen lopen in typische klederdracht, prachtig.  Ze verkopen veel fruit, bananen en aardappelen.  We laten onze bagage in bewaring en gaan naar het perron.  Het treintje heeft alle moeite van de wereld om omhoog te rijden.  Het puft en kreunt en moet in zigzag rijden, zo steil is het, het stadje ligt nu diep onder ons.  Boven is een perron waar groepen dansen en muziek maken.  Het is een toeristisch gebeuren.  We betalen 6 $ voor de bus van Alausi naar Cuenca, de rit duurt vier uren en loopt door kleine dorpjes en boven de valleien in de bergen, prachtig.  Om zeven uur komen we aan in Cuenca.           

Overnachten:

El Cafecito hostal, Honorato Vazquez 7-36 y Luis Cordero, Cuenca.  Tel. (07) 283 2337 www.cafecito.net cuenca@cafecito.net   Het ligt dicht bij het centrum.  Er zitten nog enkele reizigers.  Er is een bar, restaurant waar we hebben gegeten.  Er zijn weinig restaurants open op zondagavond.  Een avondmaal inclusief drink kost 6 $. Het café heeft sfeer en er is Argentijnse muziek.  De kamer en badkamer zijn netjes.  Er is wifi beneden in de zaal.  Vriendelijk bij onthaal.  We betalen 25 $ voor een dubbel zonder ontbijt.  Veel toeristen in Cuenca !

 

 

Maandag 19/10/2015

 

Reisweg:  Verkenning Cuenca.

We bezoeken de Plaza Calderon en dan San Francisco en de kathedraal. Bij de Plaza Calderon lopen we onder de arcaden van de eeuwenoude gebouwen waar nu winkels in zitten.  Het is een boeiende stad met talrijke grote oude koloniale gebouwen waar het leuk is rond te dwalen.  We bezoeken het Museo de las Culturas Aborigenas, voorwerpen van de precolombiaanse Inca’s, heel interessant.  We doen heel veel indrukken op.  Er is hier zoveel te zien waarvoor ik verwijs naar reisgidsen die alles aangeven tot in de details.  ‘ s Avonds eten we in restaurant 3 Estrellas geroosterde cavia, heel lekker.   

Overnachting:

Tweede nacht in El Cafecito, Cuenca.  

 

 

Dinsdag 20/10/2015

 

Reisweg:  Verkenning Cuenca.

We hadden een lekker ontbijt bij El Cafecito.  Daarna hebben we lang langs een riviertje gelopen, de Rio Tomebamba.   Verderop hebben we het Museo Pumapungo bezocht dat eigendom is van de Banco Central.  Op de site staan nog lage muurtjes, vestingen uit lang vervlogen tijden.  Binnen is het museum goed aanschouwelijk uitgebeeld.  Naast het museum is er een cafetaria waar we “waffles de Belgica” kunnen eten.  Op een reclame lezen we dat er een “festival del cuy” is in november. Die cavia’s worden hier gekweekt en gegeten zoals bij ons konijnen.    

Overnachten:

Nog een nacht in El Cafecito, Cuenca.      

 

 

Woensdag 21/10/2015

 

Reisweg:  Bus naar Quito.

We worden wakker om zes uur en een half uurtje later nemen we een taxi naar Terminal Terrestre 2 $.  Ik informeer aan het loket: mijn bus vertrekt om 07.30 en die van Sandra zes minuten later maar naar Guayaquil want ze wil aan de kust gaan duiken bij Puerto Lopez.  Hier scheiden onze wegen.  We ontbijten op het perron. Mijn ticket kost 12 $ naar Quito.  Mijn bus stopte aanvankelijk veel.  Naast mij zat een stinkende boer.  Ik heb toen maar veel naar het landschap gekeken, heel mooi, hoge bergen, dorpen en beetje mist op de bergtoppen.  Iets na vier uur ben ik aangekomen in Quito, dus ongeveer negen uur rijden.  Een uur later kom ik aan in mijn bekend Secret Garden voor de derde maal.  Een Amerikaanse fotograaf wou naar Antarctica en vroeg mij hoe hij dat kon regelen, ik gaf hem interessante informatie. Een Nederlandse jongen die helpt bij het ontbijt kent geen Spaans.  De vriendelijke Canadese Gabriela vroeg mij hoe ik kon reizen met weinig bagage.   Mooi zicht ‘s avonds op Quito maar een beetje fris.     

Overnachten :

Secret Garden, Quito.

 

 

 Donderdag 22/10/2015

 

Reisweg:  Verkennen Quito en vlucht naar Lima.  

Ik ga eerst het historisch centrum van Quito bezoeken.  Op de Plaza Grande,  de kathedraal en het gouden altaar is prachtig.  De kathedraal is rijkversierd met goud en zilver en veel schilderijen.  Op het Parque Catedral staan mooi witgeschilderde herenhuizen rondom het plein.  Ik bezoek het Centro Cultural.  De Plaza San Francisco is indrukwekkend.  Het klooster van San Francisco is heel mooi, prachtige arcaden in de rondgang en alles witgekalkt met slanke palmbomen in de binnenkoer, veel oude schilderijen en beelden.  Ik bezoek ook nog eens de kerk Compagnia de Jesus alles in goud en zilver bekleed, mooie schilderijen en beelden, subliem.  Ik blijf nog bijna de hele dag in het prachtig centrum van Quito hangen want er is hier zo veel te zien.  Ik had een late lunch, een schotel chivo, geit, heel lekker.  Daarna ga ik terug naar het hostal en reken af.  Met de bus ga ik naar de luchthaven, 2 $.  

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.