Albanie 2015 reisverslag

Met de camper door Albanië – 2015

 

 

Voorbereiding

Ik had reeds in 1989 een gelijkaardige reis gemaakt met mijn personenwagen en tent naar Griekenland maar door tijdsgebrek moest het toen vlugger gaan. Het was de bedoeling het toenmalig Joegoslavië te bezoeken en het was het enig communistisch land dat vrij was van visum en bereisbaar was. Ik bracht ook een kort bezoek aan Griekenland maar mijn verste punt was toen ergens bij Thesaloniki. Nu in 2015 beschik ik over een camper en gezien ik in pensioen ben heb ik meer tijd om alles rustig te bekijken. Het is nu de bedoeling toch iets meer van Griekenland te bekijken.

 

 

Informatie

Albanie

www.albaniatourism.com

www.adriaferries.com

www.albtourist.com

www.akt.gov.al

 

 

Reisverslag

 

 

29/07/2015

De weg is uitstekend bij de kust bij Budva en het schiereilandje Sveti Stefan ziet er lieflijk uit van uit de hoogte, de omgeving is bijzonder mooi. Bij Petrovac nemen we de verkeersluwe weg naar Podgorica die door de bergen slingert gedeeltelijk langs een meer. We genieten van de smalle bergweg naar Tuzi, puur natuur om ons heen. Er staan geen wegwijzers en we moeten de weg naar de grens navragen. We verliezen een uur aan de Montenegrijnse kant van de grens en tot onze verbazing gaat het heel vlot aan de Albenese kant in Hani i Hotit. Ik betaal 49 € voor een autoverzekering van 15 dagen (minimum) Het Prespa meer is bijzonder mooi : riet en watervogels. We rijden langs dit meer op een goede asfaltweg en in Koplik nemen we de weg naar Teth in de bergen. Het is een rustige smalle en bochtige steile éénvaksbaan die net is geasfalteerd. De hoge bergen zijn fantastisch. Plots op 12 km voor Theth stopt het asfalt en lijkt het mij te moeilijk om er met een mobilhome door te trekken zonder schade. Op slechts tweehonderd meter staat een café met enkele banken met een subliem zicht op de bergen in de wijde omgeving. Er zijn ook hutten te huur. We blijven hier overnachten in de vrije wonderbaarlijke natuur, wat een zicht om ons heen. Van die verhalen dat Albanië gevaarlijk zou zijn merken we niets, integendeel de mensen zijn heel vriendelijk. Een Belgisch reisagent met Albanese roots die reizen naar Albanië organiseert : www.liria.be 157 km gereden.

 

 

30/07/2015

Om negen uur vertrokken we van onze prachtige overnachtingsplaats op 1.630 meter hoogte aan het eind van de asfaltweg op 12 km van Teth. In Boge stopten we om een foto te nemen van een oud typisch Albanees boerenhuis. Een man vroeg of zijn docher mee mocht rijden naar het dorp, ze was apetrots dat ze in een mobilhome mocht zitten. Bij de familie kregen we een koffie aangeboden en dan reden we verder. Er kwam een busje (lijnbus of touroperator) met Nederlandse toeristen op weg van Shkoder naar Teth. Er zijn drie kleine campings in Boge, eentje bij Hotel-Camping bij Zef Mikaj, er is parking, bar en restaurant. Het is een “groot” bergdorp met onderweg enkele restaurants. De omgeving is bijzonder mooi. Onderweg toeteren en zwaaien de vriendelijke en behulpzame Albanezen naar ons. Ik kan een bestelwagen kruisen, zo smal is het ook niet. In Shkoder zijn geen wegwijzers te bespeuren, navragen en nog eens en op een ringweg gaan we richting Tirane uit. We nemen een hoofdweg richting Puke door de bergen, bijna geen dorpen, duizend bochten en vooral veel bergen en natuur, bos en braakliggend land. Bij Fushe-Arrez lunchen we en rijden dan verder naar Kukes waar we aansluiten op een goede asfaltweg in Milot naar de grens Morin, Kosovo. Plots loopt er een kudde schapen op onze weg en de herderin zwaait naar ons. Er staan ergens nog ouderwetse hooioppers in de landeljke omgeving en we zien nog ergens de zo tyische personenbunker waarvan er duizenden stonden in Albanië. Er is geen controle aan Albanese kant en in Kosovo (RKS op nummerplaten) gaat het vlot. Ik moet een minimum autoverzekering nemen voor 15 dagen, 15 euro. Prizren is tien km van de grens. We hebben net over de grens overnacht op een hooiland bij volle maan tussen groene heuvels. Vandaag 261 km gereden.

 

 

01/08/2015

Sveti Naum is amper één km van de grens met Albanië waar we een tijdje door rijden en via Korce bereiken we de Griekse grens bij Kristalopti.

 

 

03/08/2015

We vertrekken deze morgen op de E90 en stoppen in Konitsa voor een juweeltje van een oude boogbrug. Bij Kalpaki slaan we rechtsaf naar de Albanese grens waar we 40 minuten moeten wachten bij de Griekse douane alhoewel er niet veel passage is hooguit twintig wagens, ze zijn erg traag. Veel sneller gaat het bij de Albanezen. We zitten nu op een rechte en brede asfaltweg naar Gjirokaster. www.ecotoerisme.eu/albanie/gjirokaster Er staan enkele mobilhomes net voor het centrum en we gaan ze vervoegen. Tweehonderd meter hogerop begint het oud centrum met specifieke oude “balkonhuizen” met uitstekende daken, witte muren, zwart houtwerk en hoog. Sommige huizen zijn sterk vervallen. Er lopen toeristen door de steile straatjes met gladde kinderkoppen. Hier staan enkel prachtige oude huizen. In taverne Kuka is het leuk zitten op het terras. We rijden terug langs dezelfde weg en bij de grens gaat het weerom vlot aan de Albanese kant en tergend traag aan de Griekse kant met kontroles van de inkomende Albanezen.

 

 

 

Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.