Albanie 2021 reisverslag

Met de camper naar de Balkan – 2021 – Albanië

 

 

Voorbereiding

Ik had reeds in 1989 een gelijkaardige reis gemaakt met mijn personenwagen en tent naar Griekenland maar door tijdsgebrek moest het toen vlugger gaan.  Het was de bedoeling het toenmalig Joegoslavië te bezoeken en het was het enig communistisch land dat vrij was van visum en bereisbaar was.  Ik bracht ook een kort bezoek aan Griekenland en mijn verste punt was toen ergens bij Thesaloniki.

 

In 2015 beschik ik over een camper en gezien ik in pensioen ben heb ik meer tijd om alles rustig te bekijken.  Het is de bedoeling om zover mogelijk op het Grieks vasteland te reizen en nogmaals de landen van ex-Joegoslavië te bezoeken.

 

Gezien de reisbeperkingen tijdens de covid pandemie besloot ik nogmaals in 2021 die richting te trekken en vooral Montenegro te verkennen omdat ik destijds dat prachtig land vlug ben doorgetrokken.    

 

 

Informatie

Albanie

 

www.albaniatourism.com

www.adriaferries.com

www.albtourist.com

www.akt.gov.al

 

 

Reisverslag

 

 

01/09/2021  

We zijn reeds om acht uur vertrokken richting Podgorica, Montenegro.  Onderweg zien we in de verte het Skoder Meer liggen dat Montenegro deelt met Albanië.  Veel rietvelden en water.  We rijden door de hoofdstad Podgorica want er is hier niets te zien.  Verderop gaan we door Danilovgrad dat veel groter is en wat industrie heeft.  Er zijn veel wegenwerken aan de gang en het gaat traag vooruit.  De laatste 15 km moeten we klimmen op smalle sIechte wegen.  We gaan het bekende klooster Ostrog bezoeken dat tegen een bergwand aan is gebouwd met mooi zicht op de vlakte.  Vanaf de gratis parking wandelen we nog een kwartiertje trappen op.  Er zijn nogal wat bezoekers uit Oekraïne en Servië. Binnen in het klooster zijn er mooie mozaïken en fresco’s te bewonderen die goed worden bewaakt door de moniken.  Het zicht van op het hoogste punt over het dal was prachtig.   Daarna rijden we terug naar Podgorica om in Bozaj/Han-i-Hotit de grens over te steken naar Albanië.  Mijn navigatie Tomtom doet  het niet en we rijden op de kaart.  Aan de kant van MNE – Montenegro –  vragen ze mijn ID, covid certificaat en autodocumenten.  

In ALBANIE doen ze niet moeilijk: ze vragen mijn ID en autodokumenten.  Ze vragen ook of ik verzekerd ben, ik antwoord positief.  Eigenlijk is Albanië niet inbegrepen in onze groene verzekeringskaart en moesten we hier een verzekering voor een aantal dagen kopen.  In Koplik heb ik de weg naar Teth genomen die inmiddels is verbreed en geasfalteerd is.  Dit was vijf jaar geleden nog niet zo, dan stopten we op de hoogste top, daar konden we dan een koffie drinken en terug keren want verder naar Teth was ondoenbaar zonder 4X4 en was heel slecht. Teth was lang van de buitenwereld afgesneden, enkel met een ezel bereikbaar.  Naar de hoogste top is het 40 km rijden; hier is inmiddels een cafetaria/restaurant en terras, ze nemen euro’s aan, mooi uitzicht trouwens.  Het landschap is hier verrukkelijk zo in die hoge Albanese Alpen, zuiver en onbedorven.  Het is een weg met aanhoudend  veel bochten en mooie panorama’s.  17 km verder, een half uur rijden, komen we aan in Teth dat in feite geen dorp is maar een verzameling van guesthouses en campings.  We verkennen het gehucht, de typisch Albanese huizen in oud-Turkse stijl en het kerkje.  De afzak naar Teth is wondermooi.  Het is reeds in de late namiddag en we besluiten door te rijden naar het Skoder Meer.  Twee uren later komen we net voor donker aan op het Lake Shkodra Resort.  Het is een propere super luxe camping met nette sanitaire gebouwen.  Er is een restaurant en een proper strand aan het meer en er staan zelfs enkele palmbomen zoals in de Provence.  Ik hoor dat het de mooiste camping van Albanië is en betaal slechts 14,50 € voor een overnachting.  Gelegen 10 km van de stad Shkoder in de plaats Omaraj.  Een aanrader ! Vandaag 293 km gereden.  https://www.lakeshkodraresort.com/

 

 

02/09/2021

 

We zijn al vroeg opgestaan en liepen tot aan het campingstrand dat netjes is onderhouden.  De wasmachines zijn al aan het werk. Het sanitair is netjes onderhouden, een supercamping en niet eens zo duur.  Na 28 km komen we aan de grens met Montenegro waar we onze ID en autodocumenten moeten tonen en dan vlug mogen doorrijden.  

Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.