Angola

ANGOLA, EEN VREDIG EN ONBEKEND LAND

 

 

VOORBEREIDING

 

  1. Planning

 

In het najaar van 2017 hebben we een rondreis gemaakt in beide Congo’s en Angola zat in het reisplan.  Het consulaat van Angola deed nogal moeilijk om een visum te verlenen : te veel papieren, te veeleisend en te duur.  Het leek ons toen onmogelijk dit visum te bekomen.   Maar toen we in Pointe Noire waren (Avenue Fayette Tchitembo) probeerden we nog maar eens onze kans op het Angolees consulaat maar het was ons te duur (75.000 CFA) voor een kort bezoek aan Cabinda. De eisen die ze stelden in Pointe Noire waren: paspoort nog 6 maanden geldig, kopie visa Congo-Brazzaville, kopie gele inentingskaart, hotelreservatie, twee copies bewijs van betaling 2.000 CFA voor aanvraagkosten, 2-5 werkdagen wachten. Sedert 2018 zijn de formaliteiten vereenvoudigd.  We maken een plan om Angola, Gabon en Sao Tome e Principe te bezoeken van half november tot half december 2018.

 

  1. Visum

 

Op 18 oktober gaan we naar het consulaat van Angola, Saturnuslaan 42 in 1180 Ukkel.  We hadden reeds online onze visumaanvragen verzonden en alle documentatie mee gedaan:  getekend aanvraagformulier, twee pasfoto’s, inentingskaart, bewijs van terugvlucht, paspoort nog één jaar geldig, hotelreservatie.   De ambassade ligt op een ander adres, dus daar moeten we niet zijn maar dat was onduidelijk.  Onze aanvragen zijn niet goed ingevuld en we moeten ons huiswerk wel drie keer opnieuw maken van de secretaresse, Mw. Claudia.  Twee weken later, op 5 november mag ik onze visa afhalen maar alhoewel beloofd waren ze niet gereed.  Ik moest 125 € betalen voor een toeristenvisum van één maand en het visum gaat in binnen de maand.  Op 9 november een derde keer naar Brussel gereden en nu zijn de visa wel goedgekeurd, ik geef onze paspoorten af en de visa worden direct  ingeplakt. 

Consulaat van Angola

Avenue de Saturne 42

1180 Brussel (Ukkel)

Tel. 02/3792700

Email: sectorconsular2018@gmail.com

www.angolaembassy.be : op deze site kan men aanvraagformulier downloaden.

  

  1. Geldzaken

 

Het is niet verstandig om op de luchthaven te wisselen.  De eerste uitgaven voor een taxi betaalden we in dollars.  Op ons hotel wisselden we 100 $ en kregen er 40.000 AOA – kwanza – voor.  Dollars worden aangenomen in Angola maar evenzeer euro’s.  In Gabon en Sao Tome e Principe konden we absoluut geen dollars wisselen: hier enkel euro’s !  Beter voldoende cash euro meenemen.  Onze Belgische banken rekenen 5 € aan als je met een Visa- of Maestrokaart geld uit de ATM haalt + nog eens kosten voor de lokale bank wat makkelijk totaal tien euro kan kosten.

 

  1. Vluchten

 

Ik had een vluchtplan opgemaakt en prijs opgevraagd bij Joker Brugge.  Maar aangezien ze op het hoofdkantoor niet konden/wilden onze claim van een half jaar eerder in orde brengen en zelfs weigerden die af te handelen (Mr Grossiels) heb ik prijzen elders opgevraagd.  Het bekende reisagentschap Abreu in Porto gaf mij zelfs een prijs op van 400 € minder per ticket voor exact dezelfde vluchten op dezelfde data !!!  Dus een beetje opzoekwerk loont en als het op een claim aankomt moet men toch een gespecialiseerd bedrijf aanspreken.  We vlogen met TAP van Brussel naar Lissabon, een vlucht van bijna drie uren.  Onze vlucht met TAP van Lissabon naar Luanda sloot goed aan, duur 7.40 uur, een nachtvlucht.  Tenslotte vlogen we van Luanda naar Sao Tome met TAAG en waren zeer tevreden daarover.  Deze vlucht duurde drie uren.  Zowel de vluchten met TAP als de enkele vlucht met TAAG boekte ik online bij het reisagentschap Abreu in Porto en was zeer tevreden over de correcte afhandeling van Ines Gigante. 

ABREU (sedert 1848)

Avenida 25 de Abril, nr. 2

2977-556 Linda-a-Velha

Tel. (351)214156000

lisboa@abreu.pt

www.abreu.pt

 

  1. Reisweg

 

Aankomst met vlucht van TAP in Luanda.  De verkenning van de stad stelt niet veel voor, behalve het fort Sao Sebastião.  Bezoek van het N.P. Kissama.  Met de bus van Macon naar Malanje en van daaruit uitstap naar de bekende Kalendula watervallen en de opmerkelijke rotsen van Pungo Andongo. Bezoek van uit Dongo aan de Caputo koffieplantage maar er niet geraakt.   Bezoek van het slavenkasteel ten zuiden van Luanda.  Angola is een uitgestrekt land en enkel de hoofdwegen zijn behoorlijk.  In de provincies Lunda in het noordoosten kan men niet reizen als men geen diamantair is.  Het oosten is onontgonnen.  Enkel de omgeving van Luanda, Benguela, Malanje en Lubango zijn bezienswaardig en bereikbaar. 

 

  1. Informatie

 

www.petitfute.com : Veel algemene informatie en niet zo veel praktische info

www.bradtguides.com : Iets uitgebreider dan Petit Futé.  We namen beide gidsen mee.

www.guiaturistica.co.ao : tamelijk uitgebreide info per streek

www.hoteisangola.com : interessanter dan booking.com en betere prijzen

www.airbnb.com : hier kon ik een goedkope en nette kamer vinden in Luanda bij Oliveiro.

www.eco-tur.com : bedrijf van Paul Wesson, geeft vlug antwoord maar is duur.

www.kilundaparadise.com : in Catete

www.macontransp.com : de blauw-witte lange afstandsbussen, netjes en aanrader.

www.driveout.co.za : reisagent die opereert vanuit Namibië naar Zuid-Angola

www.lovethejourney.co.za : idem

www.aasafaris.com : van Rico Sakko

www.namibia-latitude24.com : info over zuid-Angola

www.smevisa.gov.ao : visum online

www.taag.com : Nationale luchtvaart maatschappij van Angola, vliegt op Brussel, Lissabon, Kaapstad, Windhoek, Maputo, Kinshasa, Rio de Janeiro, Havana en Sao Tomé.

www.zepa.co.ao : Angolese reisagent

geral@minhotur.gov.ao : Ministerie van Toerisme

ambabel@netangola.com : Belgische ambassade in Luanda, tel 222 449 430, 93 Av. 4 de Fevreiro

www.guiaturisticangola.co.ao 

www.welcometoangola.co.oa 

www.vivreenangola.com

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Maandag – 19/11/2018

Reisweg: Brussel – Lissabon

Bij onze incheck in Zaventem krijgen we één instapkaart zonder talon voor twee vluchten: 1. Brussel – Lissabon en 2. Lissabon – Luanda.  We vliegen met TAP en vertrekken met een half uur vertraging maar omdat het in Portugal een uur later is dan in België hebben we geen probleem met de overstap.

 

 

Dinsdag – 20/11/2018

Reisweg : Vlucht met TAP van Lissabon naar Luanda.

Beide vluchten verlopen vlot en we komen aan in Luanda om 07.40 uur ’s morgens.  Het vliegtuig zat bijna volledig vol, vooral met expats die in de olie-industrie werken.  Ik sprak zelfs met drie mannen van de Faröer-eilanden.  In de luchthaven konden we USD wisselen voor 250 AOA, we doen het niet.  De toeristische dienst hebben we niet gezien deze morgen.  We moeten meteen ons geel inentingsboekje tonen en daarna gaat het vlot door immigratie.  We lopen door de groene zone, dus geen controle in de luchthaven.  Buiten de luchthaven vallen een horde taxichauffeurs ons lastig en vragen zelfs 50 $.  Een Nederlandse expat die hier reeds drie jaar werkt beweert dat dit de gangbare prijs is.  De taxichauffeurs beweren dat er geen bus vertrek uit de luchthaven.  Uiteindelijk wil een chauffeur ons naar ons hotel voeren voor 10 $ in evenveel minuten.  Achteraf zal blijken dat het maar driehonderd meter ver is en dat er wel een busje gaat voor een habbekrats.  Ik stop de chauffeur de afgesproken som in zijn handen maar toch vraagt hij meer maar ik loop door naar de receptie van ons hotel.  

Met “tex”, de blauw-witte busjes rijden wij voor 150 AOA pp naar Mutamba.  We lopen langs het nog onafgewerkte moderne shopping center Fortaleza en bezoeken vervolgens de kathedraal Nossa Senhora do Cabo.  De kasseistenen bij de ingang zijn goed maar over gerestaureerd.  In de verte liggen moderne hoge flatgebouwen en de jachthaven op de landtong Mussulo.  In het fort lopen we door een zaal met prachtige copies azulejos, de typische schilderijen op blauwe muurtegels. Op de binnenkoeren staan beelden van beroemde Portugese ontdekkingsreizigers Magelan, dichter Comões en van koning Hendrik de Zeevaarder met enkele kanonnen en oude vliegtuigjes uit de burgeroorlog .  Een Angolees maakt graag een foto van ons bij het standbeeld van Agostinho Neto, de eerste president van Angola.  Er is ook een kapel en het Museu Historico met wapens van Herstal.  Daarna gaan we iets drinken op het terras van bar-restaurant Naquele Lucar bij de uitgang van het fort en bewonderen van hier de zonsondergang.     

Overnachten

Bij de receptie toon ik hen mijn boeking bij booking.com waar is bepaald dat ik 64,80 $ moet betalen.  Ze zijn niet snugger en plots zie ik de tarieflijst op de toonbank liggen.  Een kamer inclusief ontbijt kost 12.000 AOA, zij rekent het uit en het zou ons 25 $ kosten.  Eigenlijk is het 30 $.   Ze nemen een kopie van ons paspoort.  We kunnen 100 $ wisselen en krijgen er 40.000 AOA voor.   Onze kamer is netjes met propere badkamer en airco. 

Hotel Historia

Bairro Casaquel, Rua 55 nr. 68A, Luanda

Tel. (244) 914 091 278 – 222 260 216 – 222 263 314

www.hotelhistorico.co.ao

reservas@hotelhistorico.co.ao

 

 

Woensdag 21/11/2018

Reisweg: Luanda

Het ontbijt in een zaaltje is ok en we rekenen af: 25 $ voor twee inclusief ontbijt.  Op booking.com staat 64,80 €.  De man van het hotel wandelt met ons mee naar een taxistand, kost 2.000 AOA, te veel.  We lopen terug naar hotel Historico en nemen van hier samen met nog een Angolees een shared taxi die ons samen maar 300 kost.  We laten ons afzetten aan Sanatoria waar een helper van Oliveira ons ophaalt.  Nadat we kennis hebben gemaakt met Oliveira stappen we een nabijgelegen reiskantoor van Macon  binnen en informeren hoe we naar het Kissame N.P. kunnen geraken morgen.  Naar Malanje duurt de tocht zes uren, 3.400 AOA/pp.  Op een terras drinken we een Cuca biertje en plots kwam de fiscale politie amok maken met een dame die brochettes verkocht op de stoep wat blijkbaar niet mag.  Ze graaien een stapel brochettes weg en duwen het kraam weg van het voetpad.  Dit gaat gepaard met veel machtsvertoon: ik haat politie.  Voor twee frisse biertjes betalen we 300 AKZ of 0,67 eurocent !!!   De Angolezen op straat zijn heel vriendelijk en behulpzaam.  Ze helpen steeds hetzij in het Engels, soms Frans maar meestal in het Portugees. 

Overnachten : Oliveira is onze nieuwe gastheer en woonde twintig jaar lang in Namur; hij spreekt perfect Frans en is heel vriendelijk.  Hij heeft vier kinderen en een jonge vrouw.  Bij de bar op de grote binnenkoer drinken we samen een biertje en Oliveira geeft ons veel informatie over Angola.  Hij organiseert regelmatig een huwelijksfeest in zijn grote feestzaal en zijn Airbnb is maar een nevenactiviteit.   Hij gaat met ons mee naar een naburig restaurant/dancing waar we samen lunchen.  We maken er via Oliveira kennis met een Namibiër die een vriend heeft in Malanje die ons goedkoop naar de watervallen van Kalendula wil brengen.   We hebben een kamer met airco, badkamer en een nieuwe keuken, heel netjes, niets op aan te merken.

Ik heb dit adres geboekt via Airbnb omdat ik niet over betaalbare logiesmogelijkheden in Angola beschikte.  Het is gelegen bij Igreja Kimbango (vragen aan buschauffeur, iedereen kent het).  Airbnb geeft mij een prijs op van 41,61 € voor twee nachten wat heel goedkoop is voor Luanda. 

Adres : Suite Pyramidal (Oliveira Zansumba), Avenida Pedro de Castro Van Dunem Loy, Luanda, tel. (244) 94 944 9375 of (32) 489 53 50 76 

 

 

Donderdag  22/11/2018

Reisweg: Luanda, Kissama N.P.

We zijn al vroeg wakker en de portier gaat met ons mee naar de bushalte  van de blauw-witte busjes.  We betalen tot het busstation van Macon ieder 250 AOA met ergens een overstap.  Om er te geraken vraag je naar Gamek – Macon en iedereen zal je de stopplaats aanwijzen.  Gamek is een modern goed georganiseerd busstation waar veel grote propere langeafstandsbussen netjes in hun genummerd vak op de passagiers wachten.   Vanuit Gamek namen we de grote bus naar Porto Amboin, kost 3.100 AOA/pp en lieten ons afzetten aan de ingang van het Parque Nacional da Kissama.  We mogen er te voet niet in van de wachter, het is 40 km tot de bungalows en geen enkele wagen gaat er in.  We lieten Oliveira opbellen maar dat kon ons niet helpen.  We betaalden 5.000 AOA/pp ingangsgeld. Dan bedacht ik om maar autostop te doen aan de grote weg met verwijzing naar het centrum van het park.  Na anderhalf uur proberen stopte plots een personenwagen met drie militairen die ons wilden meenemen voor 8.000 AOA  Ze namen ons mee tot aan de kantoren 40 km verder naar www.kissama-lodge.com  waar ze op ons wachtten want wij gingen met ons twee een safari maken in een open truck aan 4.000 AOA/pp of ongeveer tien euro/pp.  Er waren geen andere toeristen.  De truck was een oud maar krachtig legervoertuig uit de burgeroorlog en de schutterskoepel zat nog naast de chauffeur.  We reden een tijdje door open savanne en weldra ontdekten we een groep statige giraffen en daarna een groep gnoes die lag te rusten in het struikgewas.  In het lager gelegen grasrijk gedeelte bij de rivier liepen schichtige zebra’s en koedoes en gazellen weg van ons.   Het park met overwegend savannelandschap was ook al mooi van natuur.  Terug bij de lege toeristenhutten konden van op een heuvel de in de groen gelegen rivier zien meanderen in een oeverloos natuurgebied.  De olifanten zitten in het zuidelijk gedeelte van het park vertelde men ons.   De vriendelijke militairen namen ons mee naar Luanda want ze moesten er toch heen.  Een stapte onderweg uit en de twee anderen wilden ons ergens bij een kazerne afzetten maar ik vroeg hen of ze ons toch naar het busstation Macon wilden brengen wat verder was dan gedacht en wij gaven hen elk 10 $ (8.000 AOA) waar ze tevreden mee waren en wij ook.  Een blauw-wit busje nam ons mee voor 150 AOA/pp. De busbegeleider belde Oliveira op die hem aanwijzingen gaf en we werden tot onze verbazing bij ons logement afgezet.   We zijn nog iets gaan eten bij een Libanees, Costa,  voor nog geen tien euro samen.    

Overnachten :

Bij Oliveira

 

 

Vrijdag 23/11/2018

Reisweg : Met bus van Macon van Luanda naar Malanje

Deze morgen 100 $ gewisseld bij Oliveira en we kregen 40.000 AOA. 

Opgestaan en met busje zonder tussenstop naar Macon busstation, 150/pp.  Voor een ticket naar Malanje betaalden wij 4.000 OAO/pp, zeven uren rijden.  De bus is uitstekend maar er werd geen pauze ingelast onderweg, enkel een sanitaire stop en een vlugge hap.  We reden door een heuvelend groen en desolaat landschap, weinig dorpen na Luanda.  Net voor donker komen we aan in Malanje.  Met een taxi, 300 AOA, reden we naar ons gepland hotelletje Gigante maar dat was gesloten of failliet.  In Samir raadden ze ons restaurante Triangulo aan maar er zat niemand en het buffet leek oud en koud.  Links in onze straat was er een luide bar met snacks, Telma.  We liepen over het centrale plein met statige Portugese koloniale gebouwen o.a.  een filiaal van de Banco Central de Angola.  Verderop op een volks en leuk terrasje gezeten met een lekker biertje en iets gegeten.  Hier vroegen we iemand of hij Quitembo wilde opbellen, de vriend van Claudio uit Namibië die ons in Luanda werd aangeraden om een goedkope uitstap te maken.   Er werd wat heen en weer gebeld en uiteindelijk vroeg Quitembo 100 $ voor 68 km enkel, 45 minuten rijden en max. één uur ter plaatse blijven bij de Kalendula watervallen.  Ik kreeg Oliveira over te gsm die mij vroeg wat ik wel wou geven: 50 $ antwoordde ik.  Quitembo kwam langs en we zouden morgen om negen uur vertrekken naar Kalendula. 

Overnachten : Onze taxi zette ons af bij Casa Samir dat toch netjes was.  Adres: Rua Comandante Dangereux R/C 1° andar, Malanje tel. 933-822 747 casasamir@hotmail.com Het kost 12.000 OAO of 30 euro ontbijt inbegrepen.  Harde matras en water in de badkamer.  Toch mooie overloop met veel kamers ooit voor Chinese arbeiders. 

 

 

Zaterdag 24/11/2018

Reisweg : Watervallen van Kalendula en Pedras Negras in Punto Andongo.

Na ons ontbijt zaten we tevergeefs te wachten op onze chauffeur Quitembo die niet kwam opdagen.  Hij wou ons voor 100 $ enkel heen en terug brengen naar Kalendula.  Een hulpvaardige man bij de receptie belde een taxichauffeur op die ons voor 18.000 AOA ( 45 $) een ganse dagtrip aanbood naar Kalendula EN Pedras Negras bij Pungo Andongo, vertrek 9.20 en terug 16.45  We vertrokken over de hoofdweg naar Cacuso, 68 km en reden vervolgens over de EN322 via Cota naar de watervallen van Kalendula, nog eens 18 of 28 km.  De asfaltweg is een uitstekende tweevaks asfaltweg met soms gaten na Cacuso.  In het dorp Kalendula  is het hotel Yolaka reeds drie jaren gesloten.  Maar er is intussen een ander nieuw hotel bijgekomen:  Pousada Turistica 357, Rue direita de Calendulas in het dorpscentrum van Calendula, tel. 923 710 453 pousadaturistica357@gmail.com  Het is heel netjes en de kamers zijn rondhutten met badkamer en airco en kost inclusief ontbijt 15.000 AOA.  Ik kan het aanraden.  Iets verderop ligt de waterval die heel mooi is en breed, niet heel hoog maar in een prachtige groene omgeving.  We stonden boven de rivier die zich op de lager gelegen rotsen stort.  We zien hier enkel Angolezen op bezoek, geen enkel buitenlander.  Er zijn biertjes te koop en er is een restaurant.  De watervallen zijn gratis te bezichtigen.  We rijden terug via enkele typische dorpjes naar Cacuso.  Onderweg  Fazenda Tchitogo gezien, restaurante en hospedaje, Estrada Cacuso, tel. 932 117 445 of 923 821 045, email : fazendatchitogo@gmail.com .   Van de chauffeur krijgen we elk een flesje water en rijden dan door van Cacuso naar Pungo Andongo, een mooie rit.  Plots steken mooie zwarte rotsen op uit een nogal vak landschap.  Het doet mij aan Meteora in Griekenland denken.  De omgeving is prachtig.  We zien eigenaardige rotsformaties, een bol op een platte rots vb. In het kleine dorp staan enkele koloniale gebouwen.  Op een heuvel staat een ruïne van een kapel.  In de bar Telma naast ons hotel eten we ’s avonds iets en ontmoeten we er de Portugees Luis die ons morgen om 10.30 uur uitnodigt voor een gratis tocht naar de Kwanza rivier.   We hebben bijna geen kwanza (AOA) meer en in Telma stellen ze ons een slechte koers voor.  De baas van ons hotel gaat mee naar rest. Triangulo en hij belt een wisselaar die mij voorstelt dat ik bij hem thuis in het donker zou komen.  Ik vraag hem on naar het restaurant te komen maar dat doet hij niet omdat hij mij wil bestelen.  Dan heeft een gast uit ons hotel een wisselaar laten komen die 380 AOA gaf voor 1 $, normaal 400 maar we zijn gered en hebben tenminste cash.  Mocht je in Kalendula een eerlijke en goedkope taxichauffeur   nodig hebben, contacteer dan Joao André tel. 938 233 068. 

Overnachten : Casa Samir in Malanje

 

 

Zondag 25/11/2018

Reisweg : Verkenning Kalendula

We waren tijdig op onze afspraak in de bar Telma voor een dagtocht naar de watervallen aan de Kwanza.  De cachoeeiras do Kwanza liggen op 37 km van Malanje.  We hebben nog een uur gewacht maar Luis kwam niet opdagen waarschijnlijk te stevig gedronken op zaterdagavond.  Dan hebben we maar te voet de stad verkend: het centraal plein met zijn koloniale gebouwen en de beelden in het park.  We zijn op de Avenida Dangereux voorbij de kathedraal gelopen waar de gelovigen tot buiten stonden te zingen en te dansen.  Toch merkwaardig dat ze bij ons de kerk niet vol krijgen op zondag.  De straten zijn netjes en zonder putten en er staan degelijke verkeersborden.  Verderop in het centrum bevindt zich het gloednieuwe zelfs nog niet volledig afgewerkt Hotel Palanca, tel. 934 995 394 of 911 827 856 email : pgfanaia@gmail.com Een dubbelkamer kost 30.000 op weekdagen en tweeduizend minder het weekend.  Dit is een luxehotel waar we rijke Angolezen zien bij de zwemkom.  Puur luxe hier, niets op aan te merken, te duur voor ons.  Aan de receptie zit David, een dwerg, die in Frankrijk pedagogie heeft gestudeerd en ons veel info gaf.  Hij belde voor ons naar Fazenda de Cabuto waar we morgen heen willen.  Hij reserveert er een kamer aan 16.500 AOA inclusief ontbijt, een betaalbare prijs en ze leggen hem uit hoe we er kunnen geraken.  We verheugen er ons al op.  Alhoewel dit een gloednieuw hotel is hebben ze hier (nog) geen wifi.  Er is weinig wifi in Angola.  We lunchen in het restaurant van het hotel en nemen een buffet, 11.000 AOA.  Ik vroeg de rekening maar kreeg die niet : “55 $” zei de bediende.  Daarna kreeg ik wel de rekening (27,50 $) Ik gaf hem 30 $ en hij gaf mij netjes 1.000 AOA terug. Dit toeristentrucje werkt niet bij mij.  

Overnachting : Casa Damir, Malanje.  ’s Anderendaags had ik geen AOA meer en gaf dertig $ wat de receptioniste weigerde.  Ik zei haar dat dit precies 12.000 AOA was en wij liepen buiten maar zij hield Vera tegen en ik moest op haar handen slaan om Vera buiten te krijgen.  Wij mochten van de gerant in $ betalen.

 

 

Maandag 26/11/2018

Reisweg : Malanje, Fazenda de Cabuto, Tondo

Wij liepen naar een nabijgelegen bushalte niet van Macon.  De rit naar Ndatalando kost 2.500/pp en duurt twee uren.  Onderweg moesten we drie maal stoppen van de politie voor controle papieren. Bij de bus van Macon konden we steeds doorrijden.  Daarna betaalden we 1.500 voor een gedeelde taxi naar Tondo, duurt eveneens twee uren.  Daarna namen we een gedeelde taxi naar Kitembo voor 1.000 AOA/pp, 45 km, maar de chauffeur die aanvankelijk beweerde dat hij goed wist waar het was moest verscheidene keren navragen.  Het is altijd hetzelfde in Afrika: ze beweren dat ze de weg goed kennen maar moeten het nadien verscheidene keren navragen.  We reden door een verlaten savanne met palmbomen, af en toe een groepje hutjes met zwaaiende mensen.  Hoe vredig is het hier in dit door oorlog geteisterd land.  We reden over de brug van Baixo do Kwanzo met net een prachtig ondergaande zon.  De snelstromende rivier ligt in een weelderig groen landschap met tropische bosjes, palmbomen en lage bergen in de verte.   Bij de brug probeerde de politie Victor van Fazenda do Cabuto op te bellen maar er was geen bereik.  De weg verderop zou zeer slecht zijn met diepe putten en onze chauffeur wou niet verder rijden.  Dus moesten wij nu in het donker terug rijden naar Dondo en de chauffeur dropte ons bij een hotelletje.  De chauffeur vroeg 13.000 maar ik gaf hem 8.000 en het was ok zei de hotelbaas maar met tegenzin vanwege de chauffeur.  Avondmaal genomen ( 2.000 rijst en vlees voor twee) niet ver weg in het centrum van Dondo.  Een groepje vriendelijke Angolezen, ook toeristen, trakteerde ons op een frisse Cuca.  Een biertje kost hier maar 125 AOA of 31 eurocent !!!

Overnachting :

Garimany Hospedaria, Alto-Dondo, Zona 8, Cambambe.  Tel. 926 75 37 44 of 913 51 23 59

Email: sacsgarimany2011@hotmail.com  Engeltalige gerant en behulpzaam.

10.000 AOA betaald, geen ontbijt. 

De kamer was wel netjes maar de douche was kapot en er stond 3 cm water in het bad.   

Gegevens Fazenda do Cabuto waar we niet zijn geraakt :

http://www.welcometoangola.co.ao/_hotel_fazenda_cabuta&ctd=64

 

 

Dinsdag 27/11/2018

Reisweg :  Met bus van Dondo naar Luanda

Nadat we goed waren uitgeslapen gingen we in een modern benzinestation op loopafstand ontbijten want er was geen ontbijt in het hotel.  We kwamen in gesprek met een Portugees die geen frans of Engels sprak.   Het busstation van Macon is ver weg van het centrum zodat we een taxi erheen moesten nemen aan 150 pp.  Een bus ticket van Dondo naar Luanda kost 2.600 AOA en de rit duurt 3 ½ uur.  We vertrokken om 10.50 uur.  Aanvankelijk was de weg erg slecht wegens aanleg nieuwe asfaltweg maar nadien reden we over een perfecte weg verder naar Luanda.  Onderweg zagen we veel baobab met lage struiken, een savannelandschap.  Weinig dorpjes op onze weg.  Ergens halverwege stopte de bus waar veel verkoopsters en ook kraampjes waren met veel fruit.  Vera was afgestapt en na een tijdje kwam ze trots terug met een zak van wel vier kilo rijpe mango’s en ze had er maar 500 AOA voor betaald, ongeveer een euro.  We zaten nog lang te smullen op de bus en er was nog genoeg voor dessert deze avond.  Naarmate we Luanda naderden zagen we meer grote moderne bedrijven langs de weg van o.a. zwaar Chinees materiaal voor wegenbouw en andere Chinese bedrijven en in mindere mate Europese bedrijven zoals Volvo.  Ook Angolese en Amerikaanse bedrijven al dan niet gerelateerd met oliewinning.  Bij Luanda stopte de bus vaker om passagiers en/of pakketten te lossen.  Bussen fungeren hier als pakjesdienst.  Hierdoor ging het wat trager vooruit.  In Luanda werden we op een verkeerde plaats afgezet en moesten we nog extra een taxi nemen naar ons hotel.  We leerden dat we moesten afstappen bij het station Texeira (Casaquel) en dat de luchthaven maar 800 meter verder ligt.  Nadien hebben we de omgeving van ons hotel verkend en een biertje gedronken in een “vliegen” bar maar het was wel goedkoop, vier voor één euro. Een restaurant vonden we niet in de omgeving zodat we in ons hotel hebben gegeten en lang moesten wachten op ons avondmaal.    

Overnachten : Hotel Historico in Luanda waar we voorheen waren: 25 $ inclusief ontbijt. Op de tarieflijst staat 12.000 AOA

 

 

Woensdag 28/11/2018

Reisweg : We blijven in Luanda en deze avond vliegen we naar Sao Tomé

We hebben goed geslapen in Hotel Historico, kamer 214.  Als ontbijt kregen we twee spiegeleieren en zes worstjes maar het duurde heel lang om dat gereed te maken.  Bij de afrekening hadden ze ons avondmaal van gisteren vergeten aanrekenen.  We waren de enigen in het restaurant en ze hadden het blijkbaar niet doorgegeven aan de receptie.  Ik was zo eerlijk/dom om hen daarop te wijzen en te betalen.  We planden een daguitstap naar het slavenkasteel: met een busje blauw-wit (branco-azul) reden we van Texeira (Casaquel)  naar Botscha Padaria, 150/pp en dan met een ander busje naar Benfica en hetzelfde busje reed door naar het Museu da Escravatura, 300 pp.  Op een groot plein stonden wel erg veel verkopers met schilderijen maar geen toeristen of kopers.  Als toerist ben je alleen in Angola en als er al eens een blanke te zien is gaat het om een Portugees die er woont of een expat die een dagje verlof heeft.  We hebben op de pier gewandeld waar soms een ferry vertrekt naar het Mussulo schiereiland.  De ferry vertrekt enkel op maandag en vrijdag informeerde men ons maar er is steeds wel een mogelijkheid om met iemand mee te varen die er woont.  Het klein museum is goed gerestaureerd en is gratis en we waren er alleen.  Het is wel aangrijpend om de foltertuigen, de boeien en oude foto’s te zien van slaven die hier werden verscheept en nooit meer terug zouden komen naar hun familie.  Ze werden allemaal gedoopt vooraleer ze werden verscheept, dus de kerk werkte mee aan de slavernij.  Daarna hebben we op een standje lekkere verse gegrilde vis gegeten met een fris Cuca biertje.  Dan zijn we naar de verkopers van houtsnijwerk gelopen, overwegend Congolezen, groot aanbod maar ze verkochten niets. Daarna zijn we naar de kleurrijke sloepen gelopen die naar Mussulo varen met materiaal en passagiers.  We konden vlot terug naar Texeira/Casaquel geraken.  Rechtover ons hotel dronken we in een winkeltje een biertje aan 125 AOA; ze hadden ook Portugese wijn te koop.  In ons hotel is er helaas geen internet beschikbaar.  Vanaf Casaquel is het een korte afstand naar de luchthaven en een busje kost slechts 150 pp.  Het busje stopt niet bij de vertrekhal, men moet een klein eindje lopen.  Op de kleine luchthaven duurde de hele checkout slechts 45 minuten.  Onze vlucht met TAAG had een half uurtje vertraging.  

Angola was goed meegevallen en het strookte niet met wat wordt voorgesteld in bekende reisgidsen.  De bevolking is bijzonder vriendelijk en hulpvaardig.  Als men een beetje uitkijkt is het ook met een kleiner budget best te bereizen. 

 

Erik Trenson

eriktrenson50@gmail.com 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.