Benin

BENIN 2019

 

 

 

  1. VOORBEREIDING

 

  1. Planning

 

Ik plan om te starten in Ivoorkust en via openbaar vervoer te reizen door Ghana, Togo, Benin en terug te vliegen uit Burkina Faso.

Gezien er in het noorden in het Pendjari N.P. ontvoeringen aan de gang zijn van blanken en Burkina Faso bijna overal onveilig is, heb ik een extra vlucht geboekt van Cotonou naar Ouagadougou want met mijn retourticket moet ik van daar terug naar Brussel.

 

 

  1. Visum

 

Het vlugst bekomen visa ooit. Ik heb mijn aanvraagformulier ingevuld op www.evisa.gouv.bj en er willekeurig een hotel aan toegevoegd, vb. Awale Plage, waar ik niet gereserveerd heb.  Na het invullen 50 € online betaald en een uur later kreeg ik mijn uit te printen visum  in mijn mailbox, één ingang en een maand geldig… vanaf datum uitgifte !!! Men kan enkel een e-visum aanvragen.

  

Consulaat van Benin

Avenue de l’Observatoire, 6

1180 Brussel

Tel. 02/375 06 74

www.ambassadebenin.be  

  

 

  1. Reisperiode: 16 – 22/05/2019

 

 

 

REISVERSLAG 

 

 

Donderdag 16/05/2019

Een deeltaxi van Lomé naar Cotonou kost 5.000 CFA ook als ik uitstap in Ouidah.  Aan de grens verloopt alles vlot.  Bij immigratie in  Benin toon ik mijn uitgeprint visum en mag ik doorlopen.  In Ouidah voert mij een brommertje naar Hotel Escale des Arts (staat in mijn Petit Futé) maar het is geen hotel meer zegt de eigenaar mij en men brengt mij naar Hotel Diaspora, tel. 90970229 www.diasporahotels.com Het ligt op de Route des Esclaves niet ver van het monument.  Ik krijg een geventileerde kamer voor 13.000 CFA zonder ontbijt.  Het is een heel groot hotel met veel kamers en bungalows, groot restaurant bij de zee, veel tafels en een grote zwemkom MET water.  In de namiddag wandel ik naar de nabijgelegen Porte de Non Retour waar ik een Duitse toeriste met twee zwarten tegenkom die mij voor een “kleine prijs” wilden gidsen in Ouidah. Een groepje schoolkinderen wil gewillig voor mij poseren.  Verderop aan het strand een maisbier gedronken maar het is niet lekker.  Een rijke Beninees met wel twintig lege bierflesjes op hun tafel trakteerde mij en voerde mij terug naar mijn hotel. Hij kon mij morgen “gratis” gidsen in Ouidah.  Bij het monument staan enkele mannen met een brommertje, het zijn “officiële” gidsen die mij morgen een gidsbeurt van een halve dag willen geven voor 25.000 CFA, ongeveer 40 euro, ik bedank. Ik was  bijna alleen in het restaurant voor mijn avondmaal.  Er lopen ongeveer veertig bedienden rond en geen klanten.    

 

 

 Vrijdag 17/05/2019

Doordat klanten naast mijn kamer nogal lang luidruchtig waren had ik slecht geslapen.  Ik mag mijn valiesje aan de receptie in bewaring geven.  Ik had een bericht gekregen van Arouna maar geen reactie meer op mijn vraag “hoeveel kost het”(zou het gratis doen). Dan maar te voet naar het monument maar ook daar was niemand op de afspraak.  Dus ga ik met een moto-taxi naar het centrum voor 1.000 CFA en de jongen stopt gewillig om mij foto’s te laten nemen.  Bij het Palais des Pythons betaal ik 1.000 ingang en nog eens zoveel voor de gids die mij gewillig laat poseren met de pythons om mijn nek.  De slangen liggen allemaal te slapen in een kleine ruimte.  Voor de tempel op het plein staat een dikke boom en daar achter de kerk in de onstabiele steigers.  Bij een biergroothandel laden ze veel kratten Beninoise op maar ik hou het bij een lekkere en sappige ananas die een verkoopster voor mij in stukjes snijdt.  De buitenmuren van de python tempel zijn mooi beschilderd.  In het Portugees fort moet ik geen ingang betalen maar de gids stopt het bedrag graag in zijn zakken.  Het is nu heel warm en in een maquis (café) drink ik een grote Beninoise voor 600 CFA, nog net geen euro.  Daarna ben ik met een zem (brommertje) naar het Forêt Sacrée de Kpassé  gereden.  Het is een klein park met enkele beelden van tovenaars en ik heb geen gids genomen en had het al vlug bekeken.  Daarna heb ik op een terras lang met een Fransman Pascal  gesproken van www.lejardinsecretouidah.net, tel. 96669014.  Ik had intussen zo wat alles gezien in Ouidah en een brommertje bracht mij terug naar mijn hotel waar ik mijn koffertje oppikte en hij bracht mij dan naar de hoofdweg bij een deeltaxi naar Cotonou.  Ik mocht  vooraan zitten maar moest wel een dubbel tarief betalen ( 2.000) voor één zetel waar men normaal met twee zit.  Aangekomen in Cotonou nam ik een taxi naar Codiam, tel. 21303727 codiamsa@gmail.com waar een geventileerde kamer 7.500 CFA kost zonder ontbijt.  Op de koer in de schaduw onder hoge bomen kon ik ontbijten, eten en drinken en was ik weg van het druk verkeer op straat.  Het is er niet duur en het is nog een centre réligieux waar nog enkele paters en nonnen rondlopen.          

 

 

Zaterdag  18/05/2019

Met een zem naar het centrum gereden en wat rondgelopen op Ganhi markt waar ze voeding, vlees en fruit verkopen. De kathedraal in rode baksteen is niet veel bijzonders.  Bij de patisserie Gerbe d’Or mij even verwend en nadien naar restaurant Bon Appetit bij een Libanees geweest waar ik veel teveel betaalde.  Ik zag geen blanken in Cotonou.  Gisteren zag ik een groepje toeristen en dat was het.  In de namiddag ben ik teruggelopen naar Codiam waar op de binnenkoer een communiefeestje aan de gang was.  De gasten zaten binnen en sommigen zaten buiten op de koer in de schaduw en aten en dronken veel; het waren begoede mensen.  Men vroeg mij of ik iets nodig had en ik kreeg ruim te eten zelfs Franse kasteelwijn.  Goede muziek en ambiance hier en iedereen was vriendelijk.     

 

 

Zondag 19/05/2019

Na de middag ga ik achterop een brommertje naar Obama Beach.  Overal zijn er feestjes aan de gang en ik word uitgenodigd bij een groep.  Enkele Beninezen vragen mij veel over België en de mogelijkheid om te emigreren.  Anderen zijn dan tevreden in eigen land.  

 

  

Maandag 20/05/2019

Ik had mij voorgenomen vandaag naar Ganvié te gaan, dat is het Venetië van Afrika en was reeds afgesproken met een taxichauffeur die steeds aan de poort stond voor 15.000 CFA voor de ganse dag.  Dit zou later veel te veel blijken.  Maar reeds bij het ontbijt is er een tropische regenbui die blijft aanhouden tot twee uur deze namiddag.  Het blijft de ganse dag grijs en bewolkt. Later in de namiddag ga ik naar het Frans Cultureel Centrum maar er is geen wifi want de verantwoordelijke is er niet.  Er waren enkele fransen aanwezig.  

 

 

Dinsdag 21/05/2019

Na mijn ontbijt kan ik met de taxichauffeur overeenkomen om mij voor 10.000 CFA naar de verschepingsplaats van Ganvié te voeren, er te wachten en mij terug naar het hotel te brengen.  De rit duurt 30-40 minuten, het is niet ver maar het is een drukke weg.  Aangezien er vier passagiers zijn voor een motorboot betaal ik 4.050 CFA en een verplichte gids die niet veel uitleg geeft kost 1.300 CFA. Bij de kade liggen veel roeibootjes en links is er een drukke vismarkt.  Overal liggen prauwen met verkoopsters die niet enkel vis verkopen.  Op het Nokoué Meer gooien vissers hun netten uit en er zijn in het meer omheiningen waar men op een originele manier vis vangt. In het dorp staan alle woningen op palen en in lijnen, een soort straten waartussen men vaart.  Er zijn ook winkels op palen en zelfs drie hotels ook op palen. Ik heb zo een hotel gezien en het is een beetje basic maar origineel.  In een souvenierwinkel koop ik een kaart van Afrika gemaakt van een veelkleurig lappendeken; ieder land heeft zijn kleur.  Ik zag bij de rondvaart in het centrum ook een markt op het water wat mij deed denken aan Bangkok. Men kwam zelfs met eten bij ons bootje.  Overal zag ik prauwen die druk in de weer waren.  De prachtige boottocht duurt twee uren en is zeker een aanrader.  Bij de kade verse vis gekocht en in mijn hotel in de keuken laten gereed maken.  In de namiddag zocht ik een winkeltje en kwam bijna in een vodooplaats terecht: een man met bebloed wit kleed die een schaap had geofferd kwam naar buiten, er heerst een ruwe sfeer en ik mocht naar binnen tot plots christenen mij weghielden want het zijn bedriegers zei men mij.  Te mijden !!!  

 

 

Woensdag 22/05/2019

Ik had een goed ontbijt bij Codiam aan 1.000 CFA, anderhalve euro.  Bij de afrekening wilden ze geen euro’s aannemen dus moest ik ergens zien te wisselen.  Met een brommertje op zoek: in een wisselkantoor konden/wilden ze niet wisselen, in de Bank of Afrika moest ik te lang wachten en tenslotte ver weg bij de luchthaven kon ik wel wisselen op straat.  Ik werd direct omsingeld door een meute zwarten en ik vroeg aan de wisselaar om te wisselen in een auto wat beter aanvoelde.  Ik ben boos weggegaan in Codiam omdat ze geen euro’s  wilden aanvaarden.  Met een brommertje liet ik mij naar de luchthaven brengen, is niet ver, 2.000 CFA.  Incheck en stempel immigratie verliepen vlot in 40 minuten.  Kleine wachtzaal in Cotonou.  Mijn vlucht met Air Burkina naar Ouagadougou duurde iets meer dan een uur maar kostte mij toch bijna 400 euro enkel.   Ik moest voor mijn eigen veiligheid wel vliegen want in het noorden was het erg onveilig.       

 

 

 

 

                  

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.