Berlijn

Met de camper Naar de Baltische Staten – 2014

 

 

 

Voorbereiding

 

Ik had reeds in 1993 een gelijkaardige reis gemaakt met mijn personenwagen en tent en wou het toenmalige pas uiteengevallen Oostblok bezoeken en nog vlug zien hoe het er achter het communistisch IJzeren Gordijn aan te ging want het zou er spoedig gaan uitzien zoals bij ons in het westen.  Ik was toen ook via Duitsland en Polen naar de Baltische Staten gereden.  Er was toen nog maar weinig toeristische infrastructuur, bijna geen hotels, campings, restaurants en bijna niets was al uitgebouwd.  Nu in 2014 wou een vriendin uit Colombia een deel van Europa zien en haar keuze viel op de Baltische Staten die ik na  zoveel jaren nog eens wou terug zien, vooral dan hoe het was veranderd.      

 

 

Informatie

 

Berlijn

www.visitberlin.de 

www.ddr-museum.de 

www.camping-potsdam.de

 

 

 

Reisverslag

  

18/08/2014          

Ik had Lilia gisteren opgehaald op de luchthaven van Zaventem en ongeveer 120 km gereden.  Deze morgen vertrekken we uit Brussel richting Duitsland: Eindhoven, Venlo, X Moers, Hannover, A2 > Berlijn, X Werder > Berliner Ring A10, afslag Gross Kreutz > Potsdam.  Als we bij het Kreiz Potsdam aankomen zien we een bord op de weg “Ehemals Interdeutsche Grenze 1945-1990”  met een monument er bij.   We waren om 9.30 uur vertrokken in Brussel en zijn aangekomen op onze bestemming in Berlijn om 19 uur, 725 km. Ik had reeds uitgezocht waar we konden blijven zodat ik nu niet haastig moest op zoek gaan.  We melden ons aan op Camping Sanssouci, An der Pirschheide 41 – 14471 Potsdam (Berlijn).   Het is een grote camping bij een meer met veel mobilhomes.  Alles is er voorzien, proper sanitair, restaurant, winkel en gratis shuttle naar het tramstation Pfirsheide waar men verder kan naar het centrum van Berlijn.  Een overnachting in eigen mobilhome kost er 40 euro !      

 

   

19/08/2014

Vandaag gaan we een volle dag Berlijn verkennen.  Met een gratis shuttle van de camping worden we naar het tramstation Pirschheide gebracht.  Met tram 91 gaan we naar het Hauptbahnhof Potsdam en van daar nemen we de trein RE1 naar Tiergarten.  We wandelen naar de Siegesaule (Victory Column) maar ik begrijp niet wat hun zege kan zijn na twee verloren oorlogen.  We hebben nog andere hoogtepunten bezocht zoals de Brandenburger Tor, het boegbeeld van Berlijn.  We lopen langs het Russisch oorlogsmonument want zij hebben Berlijn bevrijd.  We bezoeken het Holocaust Museum bij de Branderburger Tor en het Holocaust Monument.  Bij Check Point Charlie lopen veel toeristen.  We bezoeken de Berliner Dom en het DDR-Museum met een terras aan de waterkant, de Sint-Nikolai kerk en de TV toren. Vanaf de Alexanderplatz zijn we met de trein naar Potsdam Hbf gereden en met tram 91 naar Pirshheide waar er een ongeval op de sporen was gebeurd zodat we pas tegen negen uur terug op de camping aankwamen.   Vandaag niet gereden.     

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.