Bonaire

BONAIRE 2024

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

REISPLAN:

Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.

 

 

Inreisdocumenten : Bij aankomst werd mijn reispas afgestempeld, dus EU ID is niet voldoende. Ik moest wel mijn voorafbetaalde taks van 75 $ + 23 $ servicetax = 98 $ tonen en ook mijn ED-card die was meegezonden. Vooraf betaald op www.bonairetax.org

 

 

Informatie

https://www.taste2travel.com/postcard-bonaire/

https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-bonaire/

https://www.globespots.com/country/bonaire/

 

 

Geld:

ik heb cash voldoende $ meegenomen en mijn MC creditcard + reserve creditcard van een andere bank.

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik had een Lonely Planet van al mijn bestemmingen bij met kaartjes. Op de toeristische dienst ter plaatse nog eens een plan gevraagd.

 

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

Ik had mijn ticket vooraf besteld bij Winair en betaalde voor een retourticket voor een half uurtje vliegen 254 € wat heel duur is. Eigenlijk had ik dit ticket geboekt via Booking.com maar hun communicatie was zo slecht dat ik er vele uren en dagen moest aan spenderen om het in orde te krijgen. Zelfs op een aangetekend schrijven kreeg ik geen antwoord. Booking.com geeft nooit een antwoord, ze zijn heel arrogant, sterke AFRADER. Na veel telefoontjes was er toch eentje wakker die mij een nummer in UK gaf en dan werd het meteen in orde gebracht, wat een bende idioten bij booking.com Bellen naar flight support (Sheila) (44) 2039019061 want in AmsterDOM (31-70770388) weten ze niets.

 

Bootreis

Er is geen veerbootdienst tussen de ABC-eilanden, wordt stelselmatig geboycot door de dure luchtvaartmaatschappijen.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 5 – dinsdag 9 januari 2024

Bij aankomst in Bonaire moest ik mijn betaalde toeristentaks van 75 $ tonen en de daarbij horende ED. Bovenop die 75 $ kwam nog eens 23 $ “service” extra wat het totaal plaatje op 98 $ bracht, erg duur om zo een klein eilandje te bezoeken. Buiten de luchthaven had ik genoeg van die toeristenvallen en ontweek de dure taxi’s. Ik wandelde richting Kralendijk en deed autostop. Ik heb enkele mooie foto’s van het kleine Kralendijk genomen. Er zijn enkele prachtige kleurrijke huizen te zien o.a. Custom’s Building, Brewery, Shopping Mall, enz. Vooral bij Karel’s Terrace is het druk met cruisereizigers; er liggen vandaag twee reuze cruiseschepen in de haven. In het toeristencentrum krijg ik een wandelkaart en een kaart van het eiland. Vanaf de kade kan men naar Klein Bonaire varen, “the Island in the sun” van Harry Bellafonte waarvan hij eigenaar was. Ruby die in Kralendijk werkt pikte mij op om samen naar haar Rincon Rose-Inn te rijden. Ruby is een heel vriendelijke dame en ik kreeg een nette kamer. Ze had interesse in reizen en ik toonde haar mijn stempels in mijn paspoort. Ik heb dan nog wat inkopen gedaan bij een Chinese winkel in de buurt waar ik enkel in $ en cash kon betalen. In de herberg naast mijn verblijf kon ik nog een avondmaal bestellen. Ik betaalde 118 € voor twee nachten bij Ruby. Rincon is een oud dorp op Bonaire, in het binnenland gelegen om zich aldus te beschermen tegen zeerovers.

 

 

Dag 6– woensfag 10 januari 2024

 

Na mijn ontbijt op mijn studio wandel ik naar het Goto-Meer en na 2-3 km krijg ik een lift naar de Lookout van een man die op Dos Pos werkt https://www.bonairevakantieland.nl/plaats-informatie/dos-pos Hij is vooral bezig met vogelbescherming want veel roze flamingo’s worden in Venezuela opgegeten. Het is een prachtig uitkijkpunt met enkele flamingo’s op het Goto-Meer. Daarna wandel ik terug door dit rustig natuurpark : www.stinapa.org Na de middag wandel ik naar het Washington-Slagbaai Natuurpark en ik krijg bijna meteen een lift van een Bonairs koppel naar de ingang van het park. Met een auto bedraagt de ingang 40 $ maar gezien ik alleen was en zonder auto mocht ik er gratis in. Het aangegeven pad is een wandeling van 3 mijlen deels op vlijmscherpe lavastenen. Ik was er helemaal alleen als wandelaar. Op een bepaald moment zag ik geen gele tekens met een leguaan die de wandeling aangaf maar na wat zoeken kwam ik toch op het rechte pad na de blowholes en de zee. Ik kon aan niemand de weg vragen want er was helemaal niemand. Terug bij de ingang was die reeds gesloten om 15 uur, in het winkeltje kon ik nog een flesje water kopen aan 4 $. Mits aandringen kon ik met de laatst vertrekkende wagen met twee mannen meerijden maar die zat al nokvol. Terug bij mijn studio kon ik op mijn whatsapp en mail. Tante Emma nodigde mij uit naar een typisch Bonairs liedjesshow bij een hotelcomplex bij de zee. Ruby en tante Emma maken deel uit van een zanggroep en ze treden op deze avond. Het was prachtig en in een luxe omgeving; er waren veel Nederlanders aanwezig. Ik trakteerde de dames en nadien kreeg ik nog agave rum typisch van Bonaire: www.cadushi.com Het was een leuke avond. Die 73-jarige Emma is een soort Tina Turner, heel dynamisch. Mijn Airbnb is heel netjes, Ruby is vriendelijk en het is een AANRADER.

 

 

Dag 7 – 11 januari 2024

 

Mijn ontbijt klaargemaakt op mijn studio en om 9,30 uur bracht Emma mij weg en ze toonde mij nog extra de bekende zoutpannen met grote bergen wit zout. Op de luchthaven zei men mij dat ik twee vluchten had (werd al gezegd op mijn heenreis). Ik mocht maar 5 kg handbagage meenemen, nog 5 $ bijbetaald maar moest toch mijn bagage afgeven. Bij security legde ik mijn rugzakje onder de scanner waarna mij een dikke vette neger fouilleerde en hij voelde mijn geldbeugel onder mijn broeksriem op mijn rug: “wat is dat” vroeg hij. Mijn reisgeld antwoordde ik die idioot. Ik moest dat volgens hem ook onder de scanner leggen. Daarna moest ik apart in een hoekje op een stoel zitten. Daarna kwam een doeanier, een rijkswachter en een security op mij af en ik moest met hen in een dievenhok gaan zitten. Ik moest al mijn geld op tafel leggen en uitleg geven. “Het is geld om te eten en te drinken” zei ik hen. Ze wilden ook mijn reeds ingecheckte bagage zien maar daar zagen ze dan toch van af. Ik legde hen uit dat ik al 300 vluchten had genomen met geld onder mijn gordel en dat ik nog nooit zo iets had meegemaakt. Uiteindelijk was het toch goed en kon ik doorgaan. Mijn vlucht had een uur vertraging, misschien door de schuld van die idioten ? Ze hebben op die kleine luchthaven blijkbaar niets beters te doen dan een senior reiziger te pesten. Dus Bonaire is te duur om erheen te gaan en dan nog die idioten op de luchthaven – Bonaire te mijden als de pest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.