China

Kort bezoek aan BEJING – 2016

 

 

 

Voorbereiding

 

In de periode van 18/10 tot 22/11/2016 heb ik een uitgebreide reis gemaakt naar het Verre Oosten.  Ik ben een wandelaar en neem soms deel aan een internationaal georganiseerde wandeling van IML www.imlwalking.org  Door omstandigheden had ik aan de combinatie van de wandelingen in Korea, Japan en Taiwan al jarenlang niet kunnen deelnemen.  Maar dit jaar wel.  Het was een hele onderneming om tussen die evenementen door nog een paar trips in te lassen.  Met een Excel bestand was het meten en aanpassen: op alle evenementen had ik voordien ingetekend, alle hostels geboekt zodat ik ter plaatse niets meer moest zoeken en daartussen heb ik de uitstapjes geplaatst.  Omdat mijn eerste bestemming Korea was en ik toch in de regio was heb ik eerst Peking bezocht en ben dan doorgevlogen naar Hongkong en heb ook een dagje Macau meegepikt. Omdat deze wandelingen niet passen in een reisrapport sla ik deze details over.

 

 

Dinsdag – 18/10/2016

 

Ben reeds om vijf uur deze morgen opgestaan, te voet naar het centrum en bus naar Brugge waar ik een trein nam naar Zaventem.  Om twaalf uur was mijn vlucht met BA naar London.  Mijn vlucht naar Peking vertrekt om 16.35 uur ook met BA en iets meer dan negen uur later kom ik aan in Peking.   

 

 

 Woensdag – 19/10/2016

 

Het was mistig maar niet te koud en een uur voor het landen was er een milky fog over the mountain range.  Het was een goede vlucht en een zachte landing met British Airways, Boeing 777.  Het was in Peking nu 09.30 uur lokale tijd.  Alle passagiers hadden reeds hun visum  en gingen naar het gewone immigratiekantoor.  Ik was de enige die een 72 uren visum wou op de luchthaven.  Een Engelstalige dame hielp mij en het ging vlot.  Er is een gratis trein naar terminal 3 waar ik mijn bagage kon ophalen.  Ik kon hier ook geld uit de muur halen bij de China Agricultural Bank.  Aan de infobalie vertelden ze mij dat ik met de bus van line 3 direct naar Dong Si Shi Tiao kon.  Ik heb er toen een goed half uur op gewacht bij de bushalte aan de luchthaven.  De rit duurde 45 minuten en kost 21 CNY.  Bij de afstap ligt links de straat Dong.  Ik heb lang in die straat gelopen en veel mijn bestemming nagevraagd maar weinig mensen spreken ook maar een beetje Engels.  Het hostel waar ik naar zocht bleek in een straatje achter Dong te liggen.  Na het inchecken heb ik wat in het Dongcheng district gelopen.  Een oor van mijn bril was scheef en in een winkel hebben ze het gratis hersteld.  Mijn Chinese rugzak van slechte kwaliteit natuurlijk had het begeven en ik zocht een andere noodgedwongen terug van Chinese makelij.  De prijzen gingen van 320 naar uiteindelijk 150 (ongeveer 20 euro) maar ik moest wel hard onderhandelen. Ik had vier kleine batterijen nodig en dat ging van 75 naar uiteindelijk 12.  Op straat ergens mijn avondmaal genomen aan 31 CNY.       

  

Overnachten

 

Ik had via booking.com drie dagen geboekt bij Dragon King Hostel, tel. (86) 10 8400 2660 Nr. 76 Dongsi Jiutiao, Dongcheng.  Dus in het Dongcheng district en kort bij het keizerlijk paleis.  Ze hadden geen onderbed op een vierpersoonskamer, dus dan maar op een zes persoonskamer.  Ik betaalde meteen 3 X 60 CNY voor een bed voor drie nachten en 100 waarborg voor mijn sleutel van mijn safe. Er is wifi in de hostel.  In de bar van het hostel was er bier van de tap en zelfs de beste Belgische bieren aan 35 CNY, of 4,50 euro: Chimay  blauw, Rochefort en Hoegaarden,…).  Een halve liter Chinees tapbier kost 15 CNY. Een fles van een halve liter Bejing Beer rechtover het hostel kost 7 CNY.  In het hostel bieden ze dagtrips aan naar het Tien An Mien Plein, de Verboden stad voor 280 CNY ( 36 euro).  Een dagtrip naar de muur (men blijft er één uur) bij Badalang kost evenveel + veel shopping waar de gids zijn commissie krijgt.   

 

 

 Donderdag – 20/10/2016

 

 

Ik heb maar twee volle dagen voor Bejing.  Was moe van de vlucht dus te lang geslapen deze morgen.  Vandaag ga ik het Keizerlijk Paleis bezoeken.  Ik kon vlot met de subway naar Tien An Mien East geraken ( Subway 5 purper, overstappen in Zhangzizhagbu, op 3° station afstappen bij Dongdan, dan lijn 1 rood en derde station afstappen bij Tien An Mien East). Ik stond nu op het beroemde Tien An Mien Plein, de Gate of Heavenly Peace stond voor mij, het Workers Cultural Palace aan de andere kant.  Er stonden al veel toeristenbussen op het plein.  Ik was nu bij het National Museum of China waar ik gratis in mocht: het is heel groot en interessant, enkel de afdeling “Ancient China” bezocht.  Er waren veel terracotta beeldjes van de soldaten en mooie originele porseleinen vazen.  Men kan hier makkelijk een ganse dag de zaak verkennen.  Terug op het Tien An Mien stond ik voor het Monument of People’s Heroes, Great Hall of the People (gesloten), Chairman Mao Memorial Hall (gesloten).  Ik stapte nu naar de Poort van de Hemelse Vrede en bij de Meridian Gate bij de ingang van The Palace Museum kwam ik in de Verboden Stad en hier moest ik een ticket kopen: 30 CNY.  Ik wandel van het ene paleis naar het andere en er zijn heel wat paleizen te bekijken.  Het is zo immens groot en perfect gebouwd dat het ontzag inboezemt.  Een beschrijving in verhoogde superlatieven zou te ver leiden.  Het is een MUST see.  Spijtig dat het vandaag een grijze dag is, bij het verlaten van het tempelkompeks begint het te regenen.  Ik moest veel navragen om mijn weg terug te vinden maar bijna niemand spreekt Engels.  Op een straathoek keek ik naar wegwijzers die ik niet begreep en een een dame vroeg mij plots “ can I help you ”  Ze vroeg mij of we ergens een koffie konden drinken.  “ I am an English teacher and I want to practise my English”” zei ze.  Het regende en het was koud en ik wou wel iets warms drinken en binnen zitten.  Zij nam een pot thee en ik koffie.  Toen de rekening kwam moest ik 210 CNY betalen, 30 euro.  Dat had ik niet verwacht en protesteerde en zei haar wat dat in België kost waarna de bazin mij een prijslijst toonde en de prijzen klopten.  De “lerares” ging de helft betalen en ik 100 CNY of 13 euro voor een koffie.  Ik had moeten buiten gaan en niet betalen maar dat zou misschien niet zo goed aflopen in China.  De truuk met de “lerares” is een gekende truuk in China vertelde men mij later en de “prijslijst” is geen echte.

 

CHINEZEN ZIJN  BEDRIEGERS –  STOP IMPORT UIT CHINA      

 

Mijn avondmaal genomen rechtover het hostel in een gezellig restaurant en geen bedrog. Ik krijg van Joker in Brugge een bericht dat er op Hongkong een orkaan afkomt en dat ik mijn vlucht erheen in de gaten moet houden.  Er zat een groep jongeren in de bar waarvan één Belg die op de unief in Hongkong studeert.    

 

 

 Vrijdag – 21/10/2016

 

Vandaag wil ik de bekende Chinese Muur bezoeken.  Aan de balie van mijn hotel schrijven ze mij op een briefje wat ik moet doen, welke bus ik moet nemen in het Engels en het chinees.  Ik moet eerst tien minuten lopen tot Beixinqiaolukouxin station, 2 CNY in een doos stoppen en bus 65 nemen, 2 CNY in doos stoppen en vijf stations verder uitstappen op DeShengMenNan, overstappen op bus 12 naar Badalang, 12 CNY.  Hier is dan die Chinese Muur, het dichtste punt vanuit Peking.  Het is koud, 12°, en mistig en ik heb dus weinig gezien van de muur in de mist.  Bij de ingang vroeg men mij 140, nochtans stond er 40  Op een bord.  Een Nederlands-Chinees koppel hielp mij en gezien ik 65+ ben moest ik maar 20 CNY betalen.  Ook zij moesten zoeken naar het ticketloket.  De muur is heel steil en de bestrating heel glad en ik moest mij vasthouden aan de leuning.  Het was zo steil dat ik er zelfs mijn evenwichtsgevoel bij verloor en duizelig werd.  Ik ben vijf stations ver geweest op de steile muur aan de zuidkant bij Badalang.  Heel grappig was het moment toen ik op een binnenkoer kwam stonden er drie monniken bij een kanon.   Bij de uitgang zijn er heel wat souvenierwinkeltjes.  Terug bus 877 genomen en daarna bus 635 en vijf stations verder er af.  Het was nu hard aan het regenen.  Mijn avondmaal terug rechtover mijn hostel genomen.       

 

 

 Zaterdag – 22/10/2016

 

Mijn gsm liep af om 04.30 uur, sleutels afgegeven maar de jongen aan de receptie begrijpt geen Engels en hij vroeg mijn rekening om mijn garantie terug te kunnen geven.  Ik kon die niet vinden maar vroeg hem of hij geen dubbel ervan had.  Ik heb toen 100 van zijn desk weggerist en heb een taxi genomen naar de luchthaven.  De taxi vroeg eerst 150, dan 120 en uiteindelijk kon het voor 100 CNY, 14 euro voor de 20 km naar de luchthaven is genoeg (te veel) dacht ik.  Om 05.15 was ik reeds op de luchthaven en de incheck duurde 1.15 uur.  Een koffie kost hier 26, bijna vier euro en er is geen westers ontbijt, enkel de eeuwige noedelsoep.  Het was drie uren vliegen van het koude Peking zuidwaarts naar Hongkong.  

 

  

                   

           

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.