Colombia 2007

COLOMBIA 2007

 

 

 

ALGEMENE INFORMATIE

 

 

Klimaat

In het droge seizoen, van december tot en met maart is het rond de dertig graden overdag.  Niet echt stikkend heet want er is geen al te hoge luchtvochtigheid.  In de bergen is het goed vertoeven.  Ik was er in oktober en iedere dag was er wel een regenvlaag maar de temperatuur in Medellin was rond de 25° overdag.  Er is een groot verschil in temperaturen in de Andes (meeste plaatsen) en in de laagvlakte.    

 

Hoogtepunten

Alhoewel mijn bezoek maar van korte duur was heb ik toch een goede indruk over het land.  Het Parque del Café in de omgeving van Armenia (provincie Quindio) was het hoogtepunt; reken op een volle daguitstap.  

Een kort verblijf op een typische finca in Quindio was heel aangenaam.

Santa Fé de Antioquia is een leuk koloniaal stadje met typisch dorpsplein.

Salento en vele andere kleurrijke dorpjes in de Andes zijn mij bijgebleven.

Het kraaknette en goed georganiseerd metrostation in Medellin.

 

Hoe het begon

Een goede vriend vertelde mij over zijn reizen naar Colombia; hij was er al vier keer geweest en raadde mij sterk aan dit mooi Andesland te bezoeken. De mensen zijn er supervriendelijk en dat kon ik zelf ondervinden.  Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik begon te zoeken op internet en via een site belandde ik bij Claudia, een architecte uit Medellin.  Na een tijdje kreeg ik een uitnodiging om haar te bezoeken en wij namen beide twee weken verlof doorheen onze drukke bezigheden.  

 

Veiligheid   

Wie Colombia hoort uitspreken denkt direct aan onveiligheid, drugsmaffia en ontvoeringen van toeristen.  Sedert 2002 is president Uribe aan de macht, een rechts pro-Amerikaans gezind leider en met de hulp van de USA is een echt antidrugsmaffia beleid ingeschakeld.  Op iedere straathoek in de stad, voor de winkels en banken in de stad, in de dorpjes en langs de wegen staat gewapende politie zodat bandieten geen kans krijgen om toe te slaan.  Deze politiemensen doen niet vervelend tegen toeristen : er zijn geen wegversperringen of persoonlijke controles en ze vallen je niet lastig om geld te vragen zoals in Afrika.  Het is er superveilig zolang je maar niet in echt verafgelegen delen reist.  Als je jou reisplannen bekendmaakt zijn de mensen zo vriendelijk om je bepaalde delen af te raden, hou er rekening mee.  De situatie is vlug aan het veranderen maar een negatief beeld blijft nu eenmaal lang hangen.  

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisplan

Door onze beide drukke werkzaamheden hadden wij niet veel concrete reisplannen kunnen opmaken.  Het accent zou voor mij liggen in het bezoeken van enkele koloniale stadjes en de Koffiestreek.  Claudia is Colombiaanse en mijn reisgids en we zouden wel zien.    

 

Reisperiode

Van 12 oktober 2007 tot 28 oktober 2007.  Maar door een staking van Air France : AIR MERDE zou het twee dagen langer duren.  In deze periode regende het bijna iedere dag een tijdje, meestal ‘s nachts.  Van een  drukkende hitte kan men niet spreken; het was er eerder koel.  Maar we zitten hier 1.500 meter hoog in de Andes.    

 

Kaarten

  • Ik had een mapa vial (wegenkaart) van de toeristische dienst van Colombia.  Die kaart is zeldzaam en niet te verkrijgen in het land zelf.   
  • Detailkaarten uit Lonely Planet.
  • In de grote steden kun je in boekenwinkels kaarten kopen.  Bij aankomst in de luchthaven beschikte de toeristische dienst over geen kaarten van het land, na aandringen kon ik een stratenplan van Bogota krijgen, aan te vragen bij turisbo@etb.net.co,  website bogotaturismo.gov.co

 

Reisgidsen

  • Colombia, een uitgave van Lonely Planet juni 2006
  • Viajamos por Colombia van uitgever Cosmoguias Ltda, een heel goede gids over ecotoerisme per provincie, gekocht in een boekenwinkel in Medellin.  Spaanstalig. Info : cosmoguias@gmail.com
  • Guia de rutas por Colombia, Spaanstalig, gekocht in een boekenwinkel in Medellin voor 13.000 pesos.  Behandelt alle bezienswaardigheden per provincie : veel kaartjes en reisvoorstellen en heel veel bruikbare info over nationale parken, natuur, avontuur, exotica, Bogota.  rutascolombia.com 
  • Guia Especial del eje cafetero gekocht in het Parque del Café : info over de koffiestreek over logeren op fincas en bezienswaardigheden.

 

Vliegticket

Ik had een ticket besteld bij Connections in Brugge en toen ik enkele dagen voor vertrek vroeg waar mijn ticket is, mailde men mij een paswoord of link door waarmee ik zelf mijn online ticket moest afdrukken.  Met de  TGV naar Parijs CDG en dan een vlucht naar Bogota en een binnenlandse vlucht met Avianca naar Medellin op 12 oktober en terug op 28 oktober.  Maar door een staking van Air France zou ik maar pas twee dagen later kunnen vertrekken uit Bogota met Avianca naar Madrid en dan met Iberia naar Brussel.  Een aanvraag om vergoeding bij Air France is gepost en zij zouden de Europese verordening moeten naleven. Na enkele mails en hard aandringen na lange tijd toch nog 800 € als vergoeding gekregen.  Het hele vluchtschema kostte mij iets meer dan duizend euro.

Ik had 90 € kunnen uitsparen indien ik mijn nabesteld  ticket Bogota-Medellin online had besteld bij Avianca maar ik had daar niet zoveel vertrouwen in en dacht dat ik in Brugge een echt ticket zou krijgen maar ik moest het toch zelf afdrukken.    

 

Binnenlandse vluchten kun je boeken bij :

www.avianca.com   Was met Avianca van Bogota>Madrid gevlogen : tevreden

www.satena.com

www.aires.aero

 

Visum

In heel Zuid-Amerika is geen visum nodig voor Belgen behalve voor Suriname.  Op de luchthaven was immigratie zeer vriendelijk en ik mocht zelfs aanwijzen waar ze hun stempel zouden zetten.  Vooraf in het vliegtuig een verklaring 530 ingevuld die ze met een EAN-code valideren.  Bewaren tot je terug het land verlaat. Soms vragen ze in de bank waar je geld wisselt naar je paspoort.  In wisselkantoren niet.      

 

Ambassades

Adressen van vreemde ambassades in België kun je steeds vinden op www.diplomatie.be  Ook adressen van Belgische ambassades in het buitenland kun je op deze website vinden.

Ambassade van Colombia : Rooseveltlaan 96 A – 1050 Elsene, tel. 02/649.56.79, fax 02/646.54.91   mail : Colombia@emcolbru.be 

Op www.diplobel.org staan eveneens alle adressen van Belgische ambassades in het buitenland.

De  Belgische ambassade in Colombia  is gevestigd in Bogota, Calle 26,- n° 4 A-45 – piso 7, tel. (00)57-1-380.03.70 of 80, fax. (00)-57-1-380.03.40  email : bogota@diplobel.org

De Heer Joris Couvreur is de ambassadeur.

 

Informatie

Als je informatie van thuis uit wil bekomen, neem dan contact op met :

www.parquesnacionales.gov.co  

www.mincomercio.gov.co

www.bogotaturismo.gov.co

www.cundinamarca.gov.co

www.aviatur.com.co

www.quindioturistico.com

Eveneens goede info is te vinden op www.landenweb.com en kiezen voor het land.

  

Geldzaken

 

Meenemen : Ik heb  cash € meegenomen en nog creditcards.

Visakaart : een Visakaart heeft men nodig om een borg te geven bij het huren van een auto.

In grote hotels kan men ermee betalen maar beter is cash.

ATM zijn er voldoende in de steden maar had ze niet gebruikt.  

Wisselen : In alle banken kan men vlot euro wisselen.  Men vraagt wel je reispas.  Ook zijn er regelmatig wisselkantoren die vlot wisselen.    

 

De koers was   1 € = 2.300 COP  +/-

 

Ik werd niet benaderd om zwart te wisselen en ik zou daar trouwens nooit op ingaan zelfs al is de koers heel voordelig.  Je bent gegarandeerd bedrogen    

Met Western Union kun je geld laten overboeken van België naar alle landen; het is wel duur.  Maar in geval van nood (vb na diefstal, verlies) is het wel een middel om snel geld te hebben, open 7/7, 24/24.  De internationale website is www.westernunion.com  Ook wordt veel publiciteit gemaakt voor MSN geldtransfer.

Een zeer goede website om allerhande geldsoorten om te zetten is www.oanda.com

 

 

 

REISVERSLAG

 

Dag 1 – vrijdag 12/10/2007

Thuis > Medellin

Vandaag is het vertrekdag : om 4 uur ’s morgens opgestaan. Om 4.45 uur haalt mijn vriend Raf mij op en brengt mij naar het treinstation in Brugge.  Om 05.35 de eerste trein naar Brussel genomen; ticket op trein gekocht want loketten waren nog niet open : geen probleem.  In Brussel Zuid richting Fonsnylaan gegaan naar bureel van Air France waar mijn valies wordt ingecheckt tot Bogota maar ik moet ze wel bij mij nemen op de TGV die om 07.31 vertrekt.  Om 08.46 uur sta ik al in Parijs CDG.  Ik begeef mij vlug naar terminal 2F, een lange wandeling maar gelukkig heeft mijn vlucht vertraging waardoor de stress afneemt.  Bagage afgeven en douane passeren, gaat vlot.  Om 10.25 vertrekt mijn vlucht en om 14.25 kom ik aan in Bogota in de luchthaven El Dorado (20.25 Belgische tijd). Bagage ophalen en vlot door immigratie en stempel op plaats die ik aanwijs. Vlot naar de terminal binnenlandse vluchten gebracht maar vlucht was een uur te laat omdat er geen toestemming was gegeven om te starten.  In de wachtzaal kon ik Claudia in Medellin opbellen met iemand die een GSM in de hand had.  De mensen zijn hier wel vriendelijk. Tijdens de vlucht zat ik naast ene Martha die van zaken terugkwam uit Bogota.  Haar wagen stond op de luchthaven in Medellin en ze wou mij een lift geven.  Naar Medellin is het maar een korte vlucht maar door de vertraging van beide vluchten stond Claudia al uren op mij te wachten maar het onthaal was hartelijk.  Martha bracht ons met haar wagen naar het centrum in 40 minuten en gratis.  Er was waarschijnlijk geen bus meer, er was weinig verkeer en het regende. Dan hebben wij nog een taxi genomen voor een kwartier en dan moest ik nog eens met een zware valies vijf verdiepingen omhoog, zonder lift.  Halfdood en met koppijn van te weinig slapen kwam ik aan om 10.30 uur (04.30 Belgische tijd, 24 uren later)  Heb een douche genomen en geslapen als een roos.  

Wissel

Op de luchthaven had ik 20 € gewisseld aan 2.260 COP, niet zo slecht dan ik aanvankelijk dacht.

 

Dag 2 – zaterdag 13/10/2007

Medellin

Wissel

Om 8.30 uur opgestaan maar mijn biologische klok was nog niet aangepast; dat duurt wel twee dagen.  Met een taxi naar het centrum gereden (4.500 COP) en in Unicentro geld gewisseld bij Valores y Servicios.  Koers 1€ = 2.290 COP

Gisteren had Martha mij Cambiamos aangeraden maar dat was daar 2.200 COP : www.cambiamos.com  het zijn agenten van MoneyGram en hebben overal kantoren.    

In een koffieshop een koude koffie gedronken “opera” met ijs, heel lekker.  

Op de menukaart staan veel soorten warme en koude koffie zoals bij ons de biersoorten.  

Actie

In een deel van de stad liggen veel sportstadia bijeen van alle balsoorten en netjes onderhouden.  Exito is een groot winkelcentrum zoals wij dat hier kennen, alles is er te koop en er is een grote cafetaria erbij.  Het is er heel druk op zaterdag.  Aan de kassa helpt een hulpje mijn zaken in zakken steken en voert het karretje buiten bij de wachtende taxi’s want intussen is het beginnen regenen.  

Eten

Op carretera 80, vlakbij gaan wij eten in Asados Duarka.  Aan de muren hangen veel oude foto’s.  De asado criollo, grote gemarineerde steak, is lekker.  

 

 

Dag 3 – zondag 14/10/2007

Medellin

Actie

Na ons ontbijt kopen wij een krant en gaan naar de mis met veel Spaanse zang.  De bloemverkopers bieden kleurige bloemen aan en goedkoop.  

In de namiddag zijn wij aan het verplichte familiebezoek en de familie is heilig in Zuid-Amerika.  Mijn Belgische pralines worden zeer gewaardeerd.  Op TV begint een voetbalmatch Colombia tegen Brazilië.  Tot mijn verbazing speelt Colombia merkelijk beter dan zijn tegenstander, heeft meer balbezit en doelkansen maar de eindstand was 0-0  Het geplande bezoek aan het park valt letterlijk in het water.  Nog iets gegeten op straat.

 

   

Dag 4 – maandag 15/10/2007

Santa fé de Antioquia

Actie

Vandaag zijn wij al om zeven uur opgestaan en een uur later zijn wij vanuit het metrostation Floresta via een overstap in San Antonio op lijn A naar Niquia, busstation noord gegaan.  Met de maatschappij Gomez Hernandez nemen wij een bus voor 9.000 COP pp naar Santa Fé.  Na een tijdje staan wij in een file totdat wij zien dat een grote massa steen en modder door de zware regen van de bergflanken is geschoven en met een bulldozer wordt opgeruimd.  Dat gebeurt hier wel vaker. Na ongeveer drie uren en met een uur vertraging komen wij aan in Santa Fé.  Het koloniaal kleurig markpleintje is erg mooi : veel terrasjes, marktkramers die prullen verkopen in de schaduw van tamarindebomen die midden op het marktplein staan.  Centraal staat de oude barokke Spaanse kerk.  In de smalle kasseistraatjes staan kleurrijke oude huizen met houten erkers en smeedijzeren tralies voor de vensters.  Het centrum is verkeersvrij.  Voor 15.000 COP koop ik een mooi T-shirt.  Op het marktplein nemen wij een kijkje op de binnenkoer van het hotel Caseron : veel planten, zelfs bananenbomen en kleurrijke vogels in gele kooien en achteraan een zwembad en veel oude zaken aan de muren, schitterend ingericht.  Maar de prijzen zijn ook in verhouding : www.hotelcaseronplaza.com.co  Tijdens de week liggen de prijzen lager.  Fruitsap is er in overvloed en is goedkoop.  Een biertje kost 1.500 COP (=  0.65 €)  Het is vandaag feestdag en we hebben moeite om een terugtocht per bus te bekomen.  We hadden beter gereserveerd op ons vertrek.  Plots kunnen we vertrekken om 16.45 i.p.v. 18 uur met Cootransuroccidente.  We vertrekken met een luxe bus met airco, plusje zetels in liggende stand, wc, afvalbakjes en kraaknet kortom een aanrader 

Er is echter veel verkeer terug en bovendien regent het, zijn er wegenwerken en moeten we  wachten bij een modderverzakking.  

Eten

Er is keuze genoeg in eetgelegenheden, meestal in een sfeervolle gedecoreerde tuin.  Wij laten ons verleiden om in Las Carnes del Tio  in Calle 10 te eten.  De bediening is vriendelijk maar de punta de anca valt mij tegen.   Ik drink een caffem, limonade op basis van koffie, gebotteld in Armenia, in de koffiezone.         

 

 

Dag 5 – dinsdag 16/10/2007

Medellin

Actie

In de voormiddag ben ik bezig met internet en mijn post.  Een @ wordt gevormd met ALT 64 in te drukken.  

In de namiddag trekken wij naar het centrum met de metro die buitengewoon goed is georganiseerd en kraaknet is. De perrons en trappen worden voortdurend gepoetst.

Eerst bezoeken wij het Parque de las Esculturas op de  Plaza Botero waar 23 bronzen beelden staan van de wereldberoemde stadszoon Botero.  Botero is bekend om zijn beelden van erg dikke mensen.  In het museo de Antioquia bevinden zich nog meer werken van Botero.

De Basilica de la Candelaria in koloniale neoklassieke stijl uit 1736 in het Parque Berrio staat er een beetje verweesd bij tussen de hogere kantoorgebouwen.  

De Basilica Metropolitana werd pas ingewijd in 1931 en is gebouwd met 1.2 miljoen bakstenen, zeer arbeidsintensief. Ervoor ligt een park met banken.

Daarna hebben wij de Jardin Botanico Joaquin Uribe bezocht, de long van de stad met vijver en veel bomen en orchideeën maar door verbouwingswerken valt het wat tegen.  Boven de bomen zagen wij een merkwaardige grote  houten structuur.  Dit was een tegenvaller.  

Wissel

Vlakbij het warenhuis Exito op Carrera 66, N° 48c-42 in kantoor Los Sauces gewisseld aan

1 € = 2.300 COP

       

 

Dag 6 – woensdag 17/10/2007

Medellin

Actie

Wij willen voor een paar dagen naar de koffiezone en logeren op een finca.  Op de website van twee agentschappen vind ik veel mogelijkheden :

www.turismoquindio.com

www.paseandoporelquindio.com 

Maar ik krijg geen antwoord van deze reservatiekantoren.  Heb ook enkele finca’s opgebeld maar evenmin antwoord want het is laagseizoen en sommige zijn gesloten.  Eindelijk om 18 uur krijgen wij een antwoord van Milady van

Finca La Esmeralda  = AANRADER

Tel. (6)745 08 28 en (6)746 12 36

www.laesmeraldaquindio.COM

laesmeraldaquindio@hotmail.com 

De  finca of (koffie)boerderij  bevindt zich op 17 km van Armenia en op 20 km van het Parque del Café.  De reservatie is in orde en wij kunnen er drie dagen logeren. De prijs van 30.000 COP pp ontbijt inbegrepen valt mee.  Maar er is geen avondmaal, er is een restaurant op 800 meter.  

 

         

Dag 7 – donderdag 18/10/2007

Met bus > Quindio

Aktie

Om zes uur opgestaan en om zeven uur waren wij reeds met een taxi (7.000 COP) aan het station zuid vanwaar vele bussen vertrekken.  Met een bus van Flota Occidental kunnen wij voor 31.000 COP pp naar Armenia in zes uren.  www.flotaoccidental.com

Een eind buiten de stad moeten wij van de politie blijven staan om voorrang te geven aan de dertig renners van de Vuelta de Colombia, de ronde van Colombia.  Wij moeten minstens nog een half uur wachten vooraleer de renners voorbijkomen en nadien kunnen wij hen volgen tot in Pereira aan rennerstempo in een sliert auto’s. Aangezien wij teveel tijd hebben verspeeld moeten wij onze lunch in het wegrestaurant John’s Parador vlug verorberen.  Maar het prachtig groen berglandschap langs de Rio Cauca met veeboerderijen en koffieplantages onderweg vergoedt veel. Om 16 uur komen wij aan in Armenia met twee uren vertraging. Wij kunnen echter vlug een busje nemen naar ons logement, 5.500 COP pp Wij komen aan na tien uren reistijd ipv 6-7.  Het onthaal op de finca is hartelijk door Consuela en wij krijgen een lekkere koffie en uitleg over de finca en de toeristische mogelijkheden in de regio Quindio. Wij zijn de enige gasten in de finca.

Overnachten

www.laesmeraldaquindio.com = AANRADER      

Eten

Er is geen restaurant bij de finca en wij moeten een kilometer verder wandelen langs de drukke Panam. Dan komen wij aan in El Carmelo en ze bieden typische maaltijden aan op houtskool.  Er is een souvenirwinkeltje en het is ook een finca waar men kan logeren : www.haciendaelcarmelo.com  Voor 30.000 COP goed gegeten voor twee.

Een tip voor goede recepten op basis van koffie : www.cafedecolombia.com 

   

 

Dag 8 – vrijdag 19/10/2007

Bezoek aan Parque del Café

Aktie

De zon is van de partij en na het ontbijt gaat Consuela mee met ons op de hoofdweg om ons op de bus te helpen want wij willen voor de ganse dag naar het Koffiepark of Parque de los Colombianos; geen enkele Colombiaan zal nalaten het park te bezoeken.  Een busje brengt ons naar Tebaida op 6 km en we lopen rond het pleintje : de kerk was totaal verwoest door een aardbeving.  Ik drink nog een pintado = cappucino.  Een ander busje brengt ons in een half uur over een bochtige weg naar het Parque del Café.  Aan de ingang kiezen wij voor het programma Receativo : gondellift heen en terug, treintje heen en terug, koffieshow en orchideeshow en vrij bezoek doorheen het park. Eerst bezoeken wij de gele zone : uitkijktoren, museum, en winkels en restaurants.  Dan gaan wij met de gondelbaan naar de rode zone : nagebouwd dorpsplein met kerkje en station, oude brandweerwagens en verscheidene eetgelegenheden en winkels.  Een T-shirt van het park vond ik voor 18.000 COP.  Dan drink ik op een terras een overheerlijke koude koffie met ananas, rum en  ijs.  Wij wandelen over een hangbrug naar de koffieshow die begint om 13.30 uur en een AANRADER is.  Studenten in typische klederdracht dansen en maken muziek en leggen de geschiedenis, verzorging en verwerking  van de koffie al dansend uit.   Fantastisch, formidabel  zou Eddy Wally zeggen.  Dan wandelen wij door de blauwe zone : diverse soorten koffieplanten, typisch boerenhuis op een heuvel, het koffiewandelpad, oude voetgangersbruggen, orchideeën , indiaans kerkhof, koffiejeep Willy.  Bij het huis van de bewaker krijgen wij twee koffieplantjes maar ik mag ze zeker niet meenemen op mijn vlucht zodat ze in Colombia bij Claudia blijven;  Dan drink ik een moka frio : koffie, melk en ijscrème met fantastisch zicht over het uitgestrekte park.  Na de rust bewandelen wij het sendero de mitos (Pad der mythen) met veel planten, orchideeën, heliconias en mythische beelden. Vervolgens gaan wij kijken naar de orchideeënshow die eigenlijk meer voor kinderen is bestemd : computergestuurde veel belichte bloemen in frisse omgeving met menselijk gelaat die sprookjes vertellen en bewegen en zingen.  Tenslotte nog het treintje genomen door het park om een algemene indruk te krijgen.  Op de Plaza Bolivar een platano con queso gegeten (banaan met kaas).  Vlug met de gondellift naar de uitgang en nog enkele souvenirs gekocht want om 18 uur sluit het.  De laatste bus naar Tebaida was al om 17 uur vertrokken zodat wij een taxi bestellen die ons in een half uur naar La Esmeralda loodst.  

Info : het Parque del Café bevindt zich op 6 km van Montenegro in het dorpje Tapao, meer info op www.parquenacionaldelcafe.com 

Overnachten

Finca La Esmeralda

 

 

Dag 9 – zaterdag 20/10/2007

Uitstap naar Vlindertuin + Salento

Aktie

Consuela gaat terug mee met ons op de Panam en wacht met ons op vervoer.  Na een half uur wachten zijn wij in een gezamenlijke taxi gestapt naar Tebaida.  En vervolgens met een busje naar Armenia.  Daar hebben wij behoorlijk gezocht en nagevraagd om een busje te vinden naar de Jardin Botanica in Calarca en dat gaat met Rapido Qiundio tot La Palmita.  Aan de ingang van de Mariposario (vlindertuin) betalen wij elk 10.000 COP ingang.  De ingang is goed ingericht, restaurantje, winkeltje, niet te groot.  Een gids neemt ons mee op pad voor 2-3 uren.  Samen met een koppel uit Pereira lopen wij door het tropisch woud en krijgen uitleg over planten door een biologe.  In een vogelkijkhut kunnen wij van dicht mooie gekleurde vogels, eekhoorns  en capibara’s bewonderen.  Wij volgen een pad en gaan over een hangbrug door het bos, bezoeken een geologisch museum en daarna een hoge uitkijktoren tot boven de bomen.  De vlinderserre heeft de vorm van een vlinder en eenmaal binnen fladderen de vlinders ons om de oren en ze eten vruchten uit schaaltjes.  Dat levert mooie foto’s op.  De gids heeft het uitstekend gedaan en krijgt een extra.  Voor 22.000 koop ik in het winkeltje de groene gids “Guia del Turismo Verde” over ecotoerisme in Colombia :

Het koppel neemt ons mee naar Salento, een prachtig typisch koloniaal dorpje.

Wij lopen rond in het dorp : typische kleurrijke huizen soms met oude schitterende binnenkoer.  Er zijn veel winkeltjes want de mensen hier leven van het toerisme.  

Tenslotte brengt William ons met zijn wagen naar de mirador, uitkijktoren waar wij een onvergetelijk zicht kunnen bewonderen op de Valle de Cocora met zijn beroemde waspalmen, de  nationale boom van Colombia : zie je op iedere poster.  

Met een busje van Circasa geraken wij in Armenia en met een rapido tot La Ermita.  

De eigenaars nodigen ons uit om te biljarten op de overdekte patio.  We drinken enkele biertjes en het wordt een leuke avond.  

Eten

Wij stoppen voor het Superpatacon con Trucha.  Jawel het dorp Salento is bekend om zijn bergforellen.  In het restaurant krijg ik een veel te grote forel in looksaus met frietjes.  Het smaakt overheerlijk.   In dit restaurant is  men vriendelijk en de bediening is vlot, een aanrader.  

 

 

Dag 10 – zondag 21/10/2007

Terug naar Medellin

Aktie

Om zeven uur opgestaan, ingepakt, een douche genomen , ontbeten en nog enkele foto’s genomen van de finca.  Ik betaal de rekening : 30.000 COP pp/dag incl. ontbijt.  Het was prachtig en  aangenaam hier te blijven en men is vriendelijk.  Consuela gaat met ons mee op de grote baan en helpt ons transport te vinden.  Een busje van Nuevo Quindio Rapido brengt ons naar de busterminal in Armenia.  Een superbus van Flota Occidental vertrekt stipt om 10 uur via Pereira en Manizales naar Medellin en kost 31.000 COP pp. Een tip : aan de rechterkant zitten op de terugweg want dan heb je de rivier Cauca lange tijd aan uw zijde.  De huisjes staan onderweg dicht bij de baan en op de steile taluds genesteld want veel ruimte is er niet.  In de bus krijgen wij eerste een poos plaatselijke muziek en daarna spijtig een waardeloze film.  Maar ik heb meer oog voor het groene berglandschap onderweg : bergen met groene weiden met zwart-witte koeien en af en toe een bamboebosje of een eenzame ranke palmboom.  Het landschap is heel groen en wondermooi hier in de Andes.  We stoppen terug in John’s Parador om een lunch te nemen : fruitcoctail, fruitsap, rijst, vlees, groenten, soep, kortom je wijst aan wat je wil dat ze uitscheppen uit bakken achter de toonbank en het is niet duur.  De zetels zijn comfortabel, de AC staat aan en er zijn dekentjes die de begeleider ons verstrekt.  Na 6 ½ uren busrit komen wij aan in Terminal Sur in Medellin  In de moderne en zeer ruime stationshal nemen wij koffie en gebak in een van de vele winkels en om het toilet te gebruiken moet je hier ook betalen.  Ik koop een fles rum van Caldas voor 25.000 COP, uitstekend.      

 

 

Dag 11 – maandag 22/10/2007

Medellin

Wissel

Met de metro ga ik naar het station “Suramerica” en bij Los Sauces in Carrera 66, vlakbij het warenhuis Exito wissel ik terug want ze geven hier steeds een goede koers :

1 € = 2.300 COP

Elders gaf men 2.200 tot 2.250

Actie

Dan rijden wij met de metro naar het station Acevedo waar wij met de kabelbaan naar de Biblioteca Español in de bovenstad gaan.  Wij moeten niet extra betalen want de kabelbaan is inbegrepen in het netwerk van de metro om de arme bevolking in de bovenstad te helpen bij hun verplaatsingen naar het centrum.  Claudia is architecte en heeft meegewerkt aan dit groot uitdagend project en ze vertelt dat Spanje slechts 1% heeft betaald van de totaalsom van 1.160 miljoen COP en ze is verontwaardigd dat men het “Spaans” noemen. Het idee is om de straatkinderen van straat te houden en binnen mogen zij onbeperkt lezen, naar muziek luisteren en kiezen uit heel veel CD en gratis het internet gebruiken en er is inderdaad veel jeugd in de bibliotheek.

Wij doen boodschappen in één van de vier warenhuizen van Carrefour die de stad rijk is.  De keuze is net zo groot als bij ons, soms met originele lokale producten.  

 

       

Dag 12 – dinsdag 23/10/2007

Medellin

Ik ben ziek en blijf thuis en hou mij bezig met internet, mails en lezen.

 

 

Dag 13 – woensdag 24/10/2007

Naar Pueblito Paisa

Actie

Met metro en taxi gaan wij naar het Pueblito Paisa in de buitenwijk van de stad.  Het is een nagebouwd typisch dorpje uit het begin van de 20° eeuw met rond het dorpspleintje een  fontein, dorpshuis, schooltje, kapperssalon, winkel, kapel en pastoorswoning, een dorpscafé en enkele veelkleurige huizen.  Het is niet groot maar fotogeniek. Van op de parking van de Cerro Nutibara hebben wij een uniek panorama over de stad in alle richtingen.  Op het eerste verdiep van de herberg drinken wij iets terwijl wij het dorpspleintje gadeslaan.  Deze trekpleister staat echter niet in Lonely Planet.  Ze maken er gelatina op basis van canela, een typische zoetigheid.

 

  

Dag 14 – donderdag 25/10/2007         

Daguitstap naar El Peñol

Actie

Met de metro naar station Caribe gegaan, busstation noord.  Aan het loket zei men ons dat er weinig bussen rijden naar onze bestemming wegens de verkiezingen zondag a.s.  Iemand raadde ons El Peñol af wegens te gevaarlijk en gestresseerde politiemensen.  Tenslotte vertrekken wij met een bus van STP, 17.000 COP, en wij stappen uit aan de voet van Peñol.  Wij wandelen nog 800 meter bergop op kasseistenen maar weldra stopt een veeboer en nodigt ons uit achterop zijn jeep te zitten en hij zet ons af aan de parking boven.  Hier werd een groot terrein vereffend om plaats te maken voor parking, winkeltjes en restaurants.  Van hier is het uitzicht gewoon schitterend: beneden ligt een groot stuwmeer met veel groene eilandjes en golvend lief landschap en vele typische finca’s meestal omgevormd tot buitenverblijf.   Twee dorpen zitten onder het stuwmeer.   De panorama’s van hieruit zijn gewoon subliem en ik neem vele foto’s : aanrader.   De rots, sterk gelijkend op deze in Rio de Janeiro is 644 trappen hoger maar wegens regen gaan wij niet naar boven.  Op de top staat een uitkijktoren en cafetaria.  In een restaurant eet ik de typische bandeja paisa : rijst, bruine bonen, gemalen gekookt vlees,   hardgebakken spek, gele worst, spiegelei en groenten, dus veel en stevige maaltijd.  Aan de voet van de rots stonden drie camions en veel politiemensen op de weg maar ik begreep niet waarom; er was wel verkiezing het komend weekend.  Met een gezamenlijke jeep-taxi naar het dorp gereden en van daaruit terug naar Terminal noord Caribe in Medellin.  

 

 

Dag 15 – vrijdag 26/10/2007

Medellin

Wissel

In het winkelcentrum San Diego kon ik in het kantoor van Divisas El Tesoro, lokaal 268  wisselen aan 1 € = 2.400 COP  Gratis koffie tijdens wachten.

E-mail : divisaseltesoro@une.net.co

Actie

Wij waren van plan om naar de zoo en het park te gaan maar het begon te regenen en besloten dus om naar het winkelcentrum San Diego te gaan.  Het is hier heel modern en er veel winkels.

In Librerria Nacional hadden ze stadskaarten, landkaarten, zichtkaarten en heel mooie fotoboeken over het land.  Ik koop een goede reisgids over het land, Guia de Rutas por Colombia voor 13.000 COP.  www.librerianacional.com 

Een koude koffie met ijs en chocolade in een shop kan mij wel bekoren.  De taartjes zijn hier lekker en de koffie van Juan Fernandez ook natuurlijk.  Dan naar het warenhuis Exito geweest en met taxi terug.   De man zou mij zondag naar de luchthaven brengen.    

  

   

Dag 16 – zaterdag 27/10/2007

Uitstap > Rionegro

Actie :

Wij begeven ons naar het metrostation Exposiciones van waar wij een gezamenlijke taxi nemen naar La Ceja.  Wij klimmen hoog boven Medellin door groen gebergte en voorbij mooie buitenverblijven (finca’s).  La Ceja heeft een typisch dorpsplein : bomen met veel zitbanken, een kiosk, kraampjes en veelkleurige koloniale huizen met overhangende daken, erkers en houten balkons. Er staat een mooie witgekalkte kerk die wij even bezoeken.  Een fruitsap, vb mango granulado,  is steeds heel lekker.  Bij een bakker bakken ze broodjes in de vorm van schaapjes, origineel.  Dan begeven wij ons met een busje naar San Antonio maar ik vond het hier niet zo mooi, wel typisch.  Bij “Dulces y postres” kan men kiezen uit veel soorten lekkere taart die de verenigde dorpsvrouwen thuis bakken en verkopen in hun winkel, een leuk project. Dan een heel eind gewandeld tot Rionegro en aan het rondpunt een busje genomen naar El Retiro die wel prachtig is.  El Retiro is een klein typisch Antioquiaaans dorp met een typisch bomenplein, zonder enige nieuwbouw, waaromheen veel typische kleurrijke huizen  staan en bovendien is er vandaag een fruitmarkt.  In een hoek van het marktplein staat een prachtige herberg waar wij op het eerste verdiep op het balkon iets hebben gedronken terwijl wij het marktplein en de weidse omgeving met bergen die het dorp omringen konden bewonderen; een uniek uitzicht. Bier konden wij niet krijgen want het was verkiezingsweekend.  El Retiro is bekend om zijn meubelmakers en er zijn talrijke meubelwinkels buiten het centrum.  Dan hebben wij een uur gewandeld tot aan de hoofdweg langs weelderige natuur en riante buitenverblijven waarvan er enkele te koop stonden en niet eens zo duur dan bij ons.  Iets verderop bezoeken wij de waterval Tequendemita, niet zo imposant hoog maar toch prachtig met een aangelegde terrastuin van het restaurant.  Ik maak enkele mooie foto’s vooral bij valavond en de tuinverlichting erbij.  Het is al donker als wij na de maaltijd rechtover het restaurant midden de natuur op straat wachten op een bus naar Medellin maar die komt gelukkig al gauw.  

Eten

Aanvankelijk  zitten wij buiten om te eten maar het wordt fris en wij gaan binnen zitten bij de open haard.    De specialiteit smaakt goed en zeker de koude koffie met ijs en rum achteraf.  

Parador  El Tequendamita, Restaurante-Bar, 1 km Partidas de Don Diego via a La Ceja,

Tel. 55(4)542 10 35  Het is een aanrader.  Na de maaltijd krijg ik een foto van de waterval.

 

 

Dag 17 – zondag 28/10/2008

Vlucht naar België… of nog niet

Actie

Reeds om 7.30 uur opgestaan, douche, ontbijt en valies gemaakt.  Om 11.15 was de taxichauffeur waarmee ik had afgesproken er,  stipt.  De weg naar de luchthaven loopt 35 km langs bochtige bergwegen met mooie huizen die uitkijken over de stad.  De weg schijnt steeds maar te stijgen.    Na een klein uurtje kom ik aan op de luchthaven en betaal ik 45.000 COP voor de rit = 20 €.    Met de bus is het goedkoper maar er is vandaag verkiezing en sommige bussen rijden niet en ik speel op zeker.  Mijn vlucht met Avianca naar Bogota heeft 45’ vertraging en de vlucht op zich duurt slechts 45’.  Met een busje in de gutsende regen naar de internationale terminal gereden.  Maar … op het bord staat mijn vlucht CANCELLED.  Na lang wachten is het mijn beurt aan de balie en een oplossing zoeken duurt al even lang en dan stelt men mij voor om naar Rio te vliegen, acht uren in de verkeerde richting.  Ik vraag of ik verder kan via Caracas, Curaçao of Panama, maar alles is bezet. Tenslotte krijg ik een bon voor het Sheraton Hotel in Bogota.  Ik heb wel tienmaal een bewijs gevraagd dat mijn vlucht   geschrapt was voor de verzekering.  Dan met met een shuttlebus naar mijn hotel.  Superluxe en maaltijden naar believen.  In mijn gouden kooi naar TV gekeken en veel geslapen.  Alles gratis op kosten van Air France = Air Merde want er was staking van het veracht personeel.  

Overnachten

Gratis overnachting op kosten van Air France.  Zij gijzelen in feite de reizigers en beseffen niet wat ze de klanten aandoen.

 

 

Dag 18 – maandag 29/10/2007

Bogota

Actie

Lang geslapen en laat middagmaal genomen.  Moest om 15 uur uitchecken uit kamer 834.  Bij mijn afrekening moest ik 7.200 COP opleggen omdat ik 7 minuten had gebeld i.p.v. de vier toegelaten minuten van Air France. Het uitprinten van mijn rekening duurde wel een half uur en dat voor een Sheraton hotel.  Terug met het shuttlebusje van Sheraton naar de luchthaven.  Mijn vlucht van Air Merde was nog steeds geschrapt.  Ik stond erop om morgen weg te vliegen en na lang zoeken kon ik met Avianca om 14 uur naar Madrid vliegen en verder met Iberia naar Brussel.  Het uitprinten van mijn tickets duurde een eeuwigheid, allé toch zeker 40 minuten en ik kreeg als compensatie een bon voor een drink/eten in Kokoriko. Daarna terug naar een hotel maar met een paar sterren minder : www.habitel.com  De lift ging niet : met zware valies naar eerste verdiep, de balie was niet netjes, verouderd, traag personeel, lamp kapot op kamer, maaltijden niet denderend.  Internet kostte 1.500 COP per uur.  

Overnachten:

www.hotelabitel.com te duur voor wat het biedt.  Bijna zo duur dan Sheraton.  Afrader.  Moest toch niet betalen.

 

 

Dag 19 – dinsdag 30/10/2007

Vlucht > Madrid

Actie

Ontbijt in buffet was goed en men was beleefd.  Veel beter dan avondmaal.  Was al om 11 uur op de luchthaven. Rechtover de incheckbalie kon ik een attest krijgen voor vrijstelling vertrektax van 61.000 COP (omdat ik met de nationale maatschappij vloog ?)  Lift naar eerste verdiep was kapot, dan controle en iedereen valies opendoen en bij tweede controle werd iedereen gefouilleerd.  In de taksvrije zone originele koffie van Juan Valdez gekocht; Juan Valdez is het nationale super goede koffiemerk.  Bij immigratie gaat het vlotter dan bij de controle.  Om 14.45 uur vertrokken en na 40’ een stop in Cali en er kwamen nog tamelijk veel passagiers bij aan boord, doch het vliegtuig zat nog maar 70% vol.  Nu ging het rechtstreeks naar Madrid.  Naast mij zat een jongedame die voor jaren naar Spanje ging … om te werken in een Colombiaanse coffeeshop.  

 

 

Dag 20 – woensdag 31/10/2007

Aankomst in België

Om 10 uur aangekomen in Madrid i.p.v. om 8.30 uur wegens te laat vertrekken in Bogota en tussenstop (niet voorzien?) in Cali.  Barajas is immens groot en de richtingen  zijn niet goed aangeduid zodat ik vaak moest navragen.  Had geen boarding pas voor trein naar andere terminal, een uur verloren maar gelukkig was het hier al wintertijd, dus een uur gewonnen.  Een Fanta op de luchthaven kost 2.60 €.  Op de vlucht mag men geen drinken meenemen en met Iberia krijgt men geen drinken tenzij men het koopt.  Gelukkig kwam ik op een deftig uur aan in België zodat ik met de bus naar mijn eindbestemming kon geraken.  

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.