Cyprus 2011 Verslag

 

Rondtoeren op Cyprus met huurwagen

VOORBEREIDING

Reisperiode: 15 – 25 mei 2011

Inreisdocumenten : enkel identiteitskaart.

Geld: de euro, overal beschikbaar bij bankautomaten. Ik betaalde veel met mijn Master Card (voorheen VISA).

Kaarten

Toeristische kaart van CTO, Cyprus Tourism Organisation. In sommige hotels en toeristenkantoren kreeg ik nog extra regionale kaarten die voldeden.

 

Reisgidsen

Cyprus, 10.000 jaar geschiedenis en cultuur, uitgegeven door CTO en gratis: alle bezienswaardigheden staan ruim beschreven.

Websites

www.visitcyprus.com de officiële site van CTO

www.moa.gov.cy/forest wandelen in Cyprus

www.cocguides.com info en publiciteit

www.cyprushighlights.com bevat veel info waaraan nog gewerkt wordt

www.moa.gov.cy is de site van het Bosbeheer en de nationale parken

https://www.globespots.com/country/cyprus/

 

REISPLAN

Pafos – Agios Georgios – Polis – Kato Pyrgos – Kykkos – Pedoulas – Omodos – Pano Platres – Timios Stavros – Agios Nikolaos – Panagia – Asinou – Panagia tou Araka – Sotiros – Fikardou – Machairas – Agios Irakleos – Lefkosia – Aotostrade naar Larnaka en Agia Napa – Paralimni – Moskee Hala Sultan bij Larnaka – Chapelle Royale – Stavrovouni – Choirokotia – Tochni – Lefkara.

ER GERAKEN

Vliegen

Mijn reis naar Cyprus was een late beslissing zodat ik een last-minute moest boeken. Ik heb wat op internet gekeken en kwam terecht op de site van www.jetairfly.be Ik heb toen bij een reisagent in mijn dorp geboekt en ook mijn huurwagen en alles was meteen geregeld.

Voor mijn vlucht betaalde ik 267,98 €. Mijn huurwagen kostte mij 211,90 € voor tien dagen. Ik moest mij bij aankomst in Pafos aanmelden bij Sixt, papieren tekenen en ik kreeg mijn sleutel. Voor schadeopneming was er geen tijd want het was te druk. Ik diende de documenten te tekenen vooraleer ik de sleutel kreeg. Ik moest voor een volle tank 66,75 € betalen en twee jaar eerder had een ander lid van Wegwijzer voor hetzelfde type wagen, Kia Picanto, 37,95 € betaald. De ongelode benzine kost ongeveer 1,30 €/liter en ik betaalde nooit meer dan 25 € om de bijna lege tank bij te vullen. Dus : SIXT = BEDRIEGERS !!!!

REISVERSLAG

Dag 1 – zondag 15 mei 2011

Traject : van luchthaven Pafos naar hotel, 24 km

Om 10.50 uur vertrekt een boemeltreintje van Aalter rechtstreeks naar de luchthaven. Dat is toch wel een luxe en geruststelling. Op de trein zat een koppel die eveneens naar Cyprus vertrok. Ik was veel te vroeg op Zaventem, hoefde er maar te zijn van 2 tot een half uur voor vertrek, dan sluit de check-in. Drinken afgegeven voor de controle maar daarna kan men wel een frisdrank kopen aan 3,40 €, schandalig. De meesten namen geen maaltijd op de heenvlucht die amper vier uren duurde.

Opnemen bagage en formaliteiten verlopen vlug en vlot op de kleine luchthaven van Pafos. Identiteitskaart volstaat zowel in Brussel als bij aankomst in Cyprus die ook bij de EU behoort.

Bij de verhuurfirma SIXT op de luchthaven ging het vlot: documenten invullen, internationaal rijbewijs voorleggen (misschien is BE rijbewijs ook goed?), schadedocument zonder te kunnen controleren tekenen en dan kreeg ik de sleutel waarna ik op bay (standplaats) 7 mijn wagen kon meenemen. Er was geen personeel van Sixt op de parking. Moest ook nog een volle tank benzine betalen, 67 €, wat onmogelijk is, zoveel liters aan 1,30 gaan er niet in. Bij teruggave van de wagen mag de tank leeg zijn maar wat er nog in is, is winst voor Sixt. SIXT MIJDEN, BEDRIEGERS.

 

Overnachten in Pafos

Meteen links rijden in een vreemd land is niet vanzelfsprekend. Bij het verlaten van de luchthaven moest ik op één rijvak rijden aan maximum 65 km/u en een drieste taxichauffeur toeterde voortdurend en flitste veel zijn lichten en dat ergerde mij. Nochtans kon hij aan mijn nummerplaat zien dat ik een toerist ben. Is er dan geen enkele taxichauffeur met manieren???

Het was intussen al duister en ik kon het hotel niet vinden, deed veel navraag maar of het waren toeristen of ze wisten het niet. Uiteindelijk toch gevonden. De oprit was zeer eng en klein zodat de hotelbediende mijn wagen parkeerde.

Gelogeerd in Hotel Pyramos, Agias Anastasias 4, Kato Pafos 8041. www.pyramos-hotel.com Ik moest 40 € betalen voor een dubbelkamer met kleine badkamer, incl. ontbijtbuffet. Dit is een kleine prijs voor Cyprus; hotels zijn hier zeer duur.

Dag 2– maandag 16/05/2011

Traject : wandeling Kato Pafos – rit Agios Georgios – Akamas gebergte – Afrodite’s Bad – Polis : 88 km

Tamelijk lang geslapen want was moe. Het ontbijtbuffet was in orde. Toen ik naar mijn wagen stapte bemerkte ik dat al mijn boorddocumenten op het dak van mijn wagen lagen en er de nacht hadden doorgebracht.

Een paar straatjes verder ligt de kustpromenade met veel restaurantjes, bars en winkels. Ik heb het Venetiaans fort bezocht maar ben niet op het eerste verdiep geweest want het leek mij niets bijzonders en het is bovendien betalend.

Rechts van het fort en het vissershaventje ligt een betonnen wandelpad langs de zeezijde. Er staan mooie bloemen langs dit pad en regelmatig een rustbank met schuilhut of om er te picknicken. Het is een droog landschap langs de blauwe zee met rotsblokken en mooie bloemen. Puur natuur. Een kilometer verderop ligt de witte vuurtoren die menig toerist fotografeert.

Dan heb ik het archeologisch park in Kato Pafos bezocht, ingang 3.40 €. De site is erkend door de Unesco en is zeker een bezoek waard, mooie oude Romeinse mozaïeken, odeon en Saranta kasteel bezocht. Ik heb er wel anderhalf uur op gelopen en ik ben geen historicus.

Daarna heb ik de Kings Tombs bezocht (1.70 €) waar geen koningen begraven liggen maar rijke burgerij uit de 4° eeuw voor J.C. In de rotsen zijn graven uitgehouwen en gangen en de zuilen lijken koninklijk. www.visitpafos.org.cy bevat alle info over Pafos.

Daarna doorgereden langs de kust naar Agios Georgios. Hier staat een heel mooie typische Griekse kerk. De oude mozaïekvloeren heb ik niet gezien. Maar het zicht op het kleine vissershaventje loont de moeite vooral van op het terras van het Saint Georges hotel.

http://www.ultimatecyprus.com/places-of-interest/29-agios-georgios

Pegeia heeft een mooi dorpspleintje.

Vervolgens gaat de rit door het mooie Akamas gebergte over een bergpas die naar de Cedar Valley loopt. Maar ik vervolg mijn weg naar het lager gelegen Polis. http://www.heureka.clara.net/cyprus/akamas.htm

Afrodite’s Bad ligt buiten Polis in de Botanical Gardens, gratis ingang. De tuinen zijn prachtig aangelegd maar het bad op zich is slechts een kleine poel die niets voorstelt, een ontgoocheling.

Overnachten in Polis

Hotel Apartments Alkio Nest, Polis Chrysoschous, tel. +357 26322401 www.alkionest.com kyriacos@alkionest.com

Het kost 45 € met ontbijt en 35 € zonder voor een zeer ruim appartement met alle voorzieningen. Er is een winkel aan de overkant van de straat. Er is een zwemkom en is ideaal om er een weekje uit te rusten wat enkele Engelsen hier dan ook doen. Voor zijn prijs zeker de moeite waard. Aanrader. Spijtig dat we in het Souli Hotel in Latsi een avondmaal met diepvriesvis kregen. Verse vis is zeer duur en dat voor een eiland. In reisgidsen wordt Latsi aangeraden voor lekkere vis.

 

Dag 3 – dinsdag 17/05/2011

Traject Polis – Kato Pyrgos – terug – Stavros tis Psokas – Kykkos : 138 km

Lang geslapen. Er zwommen al enkele gasten in de zwemkom. Het ontbijt was voortreffelijk.

Daarna de kust gevolgd in noordelijke richting. Plots zie bij Gialia een bruin toeristenbord staan, nog 6 km naar een bergklooster. Ik erheen maar weldra versmalt de weg nogal en slingert door kleine dorpjes omhoog tot na 5 km het asfalt ophoudt en ik de grindweg niet opga, terug. Bij Pomos enkele mooie foto’s genomen van de kust en bloemen alom.

In het dorp Pachyamnos stop ik op het dorpsplein en bezoek de Nea Dimneata, de Nieuwe Kerk, in Grieks-orthodoxe stijl, gebouwd in 1992. De kerk is mooier aan de buitenkant dan binnen. Op het kerkplein staat een standbeeld van een Eoka-strijder uit de vijftiger jaren, de vrijheidsbeweging voor een vrij Cyprus. De Turken hebben het noordelijk deel bezet en de Griek-Cyprioten zijn daar heel boos om. De haat zit er diep in, dat werd ik dikwijls gewaar. In een gezellige herberg dronk ik een Cypriotische koffie.

Hoog in de bergen met een strategisch zicht op de hele regio en de weg ligt de Turkse exclave van Kokkina die volledig is ingesloten, de enige uitweg is de zee. Het is een zwaarbewapende Turkse post en de UNO fungeert er als buffer. En die Turken willen bij de EU komen? Hun doel is EU te islamitiseren en op die manier EU te “koloniseren”. Volgende generatie staan er geen kerken meer in ons land maar moskeen. We verliezen onze cultuur en waardigheid als we dat nog hebben.

Bij Kato Pyrgos moet ik mij langs een smal baantje omhoog slingeren naar Pano Pyrgos en bezoek ik een kleine maar prachtige kapel, de Panagia Galoktisti www.katopyrgos.org

Ik rij een eind terug op de F740 en vervolg dan de E912. Dat is geen autobaan maar een heel mooie asfaltweg door de bergen met zeer weinig verkeer maar met een prachtige natuur, droge pijnboombossen, ceders en berghellingen. Een lange maar heel mooie weg, geen dorpen of huizen maar natuurpark. Ik stop regelmatig om een mooie foto te nemen of om het panorama te bewonderen. In Stavros tis Psokas stop ik bij het rangerstation die bosbranden moeten bewaken en aan natuurbehoud doen. Bij de herberg kan ik iets drinken op een terras, verder geen huizen. Het park met de moeflons in Stavros zou niet veel voorstellen. Er vertrekken van het dorpsplein enkele lokale wandelwegen maar ook het langeafstandspad E4 die dwars door Cyprus loopt. Een oude dame vertelde mij dat ik in het Kykkos klooster kon slapen en dat het open was tot 18 uur. Het was reeds 16.15 uur, dus vlug erheen. Om 17 uur was het museum al gesloten.

 

Overnachten in het Kykkos klooster

Het was al in de late namiddag en er was geen hotel in de wijde omgeving want Kykkos ligt midden het nationaal park en ver van de bewoonde wereld. Ik vroeg aan een pater of ik hier kon overnachten en hij verwees mij naar de dienstdoende pater. Deze jonge pater antwoordde mij bevestigend en gaf mij vervolgens lakens en handdoeken. Ik mocht mij hiermee installeren in een aanpalend groot gebouw die dienst doet als gastenverblijf. De kamer met vier bedden was leeg: er is een badkamer en een koelkast. Ik vroeg naar de prijs en hij vroeg mij een gift in de box te steken. Wat wil je meer? ‘s Nachts regende het heel hard, het kurkdroge land had het echt nodig. Er is wel een restaurant met mooi zicht op de hele omgeving en de bossen. Het is zelfbediening en niet eens zo duur. Ik heb er goed gegeten. De paters speelden er ’s avonds spelletjes en dronken een biertje. Ik ook, waarom niet?

Dag 4 – woensdag 18/05/2011

Actie Kykkos – Gerakies – Oikos – Pedoulas – Troodos – Olymposberg – Pano Platres – Omodos – Pano Platres : 73 km

We ontbijten in het restaurant rechtover het klooster, het Kykkos Tourist Pavillon en genieten vanaf onze tafel van het mystieke zicht over het bos zover het oog reikt. De binnenkoer is mooi versierd en ruim. De ingang in met overigens prachtig museum bij het klooster kost 5 € pp. Veel originele iconen, religieuze voorwerpen gebruiksvoorwerpen enz. www.kykkos-museum.cy.net Het klooster op zich is ook heel mooi, vooral de wandelgangen op het eerste verdiep en de kerk is rijkelijk versierd met zware gouden luchters, originele iconen en prachtige wandschilderijen.

Na dit bezoek rij ik verder richting Troodos en rij lange tijd door een onbewoond maar prachtig bosgebied. Gerakies is een mooi bergdorp en een stop waard. Oikos is misschien nog origineler en ligt op een bergflank. Ik rij nu door smalle bochtige straatjes door de bergdorpjes en bemerk niet de bruine borden naar Archangelos en Panagia in Moutoullas, beide Unesco werelderfgoed sites. Bij Kalopanagiotis ligt een middeleeuws brugje die ik evenmin kon vinden.

In het klein typisch dorp Pedoulas stop ik en verken het dorp. Ik heb geluk want het kleine kerkje Archangelos Michael is open en er zijn mooie oude fresco’s te zien, gratis. Het is ook een Unesco site. In een typische herberg, Platanos, bij Louis, tel. 229952518 neem ik een Cypiotische koffie. Ze verhuren ook appartementen.

Het is inmiddels middag en nadat ik door enkele bochtige smalle straatjes heb gelaveerd beland ik bij HARRY’s Spring Water Restaurant VRYSI, tel. 22-952240 – Pedoulas. Voor een zacht prijsje konden wij van een heerlijk middagmaal genieten. Harry is een heel vriendelijke oude man en vertelt graag over zijn eiland. Wij krijgen nog een gratis dessert en een halve liter van zijn eigen gebrouwen wijn. Gezellig terras. AANRADER.

Van de hoofdbaan sla ik de weg in naar de Olympos berg, de hoogste op het eiland, 1.950 meter. Het staat er vol met radars en een kazerne en het is verboden te fotograferen. Die zaken liggen erg gevoelig in Cyprus en je wordt goed in de gaten gehouden met verrekijkers.

Het bezoekerscentrum Olympus Point in Troodos is dicht zelfs midden op de dag. Dus geen info over deze mooie omgeving.

Het wijndorp Omodos is een typisch Grieks dorp, smalle straatjes, witgekalkte huisjes met blauwe ramen en deuren. Het is een van de meest pittoreske dorpjes van Cyprus. Hier lopen hele busladingen toeristen die een daguitstap maken van aan de kust. Rond tien uur komen de bussen eraan en in de late namiddag is het stadje terug eigendom van zijn bewoners. Op het dorpsplein bevinden zich enkele gezellige terrasjes en een prachtig klooster, dat van het Heilig Kruis, Stavros. Het is gezellig te kuieren in de smalle straatjes met oude huisjes, lage muren met veelkleurige bloemen. Sommige huizen staan open en ik zag enkele oude wijnpersen want de dorp ligt midden een wijnstreek. Oude stenen wijnvaten liggen soms voor de deur van een huisje. Ik kijk uit naar accommodatie maar het is hier veel te duur en ik rij terug naar Pano Platres.

Overnachting in Pano Platres

Pano Platres is het grootste dorp in de omgeving en na enig zoekwerk beland ik in :

Petit Palais Hotel, tel. +357 25 422723 www.petitpalaishotel.com Er is daarstraks een ganse bus toeristen ingecheckt en ik kan nog een kleine kamer met badkamer krijgen aan 50 € incl. ontbijt. Onder mijn matras ligt een plank.

In het Platres Café eten wij heel lekker : koupepia zijn zes rolletjes vlees met rijst en stifado is een stoofpotje, beide erg lekker. Aanrader.

 

Dag 5 – donderdag 19/05/2011

Traject: Pano Platres – Pelendri – Amiantos – Kakopetria – Asinou – Agia Marina – Panagia tou Araka – Agros : 133 km

Ik begeef mij richting Pelendri en voorbij Moniatis op de E801 bemerk ik plots een bruin bord die naar links verwijst maar het is een stijgende grindweg naar het Mesapotamos klooster en met een huurwagen mag ik geen grindwegen berijden.

Ik keer terug en rij via de E806 naar Pelendri. De Timios Stavros (Unesco) is een mooi kerkje aan de rand van het dorp gelegen. Het is gesloten als ik eraan kom, de sleutel is ergens te bekomen maar de bewakers zijn niet thuis. Een buurman neemt de sleutel en opent het kerkje voor mij. Wat een prachtige muurschilderingen uit de 14de eeuw.

Verderop richting Kakopetria, langs een zijwegje, ligt het Agios Nikolaos tis Stegis kerkje, eveneens beschermd door de Unesco. Het is een heel mooi byzantijns kerkje met muurschilderingen van de 11de tot de 17de eeuw.

Iets verderop bezoek ik het pittoresk typisch Cyprioots dorp Kakopetria en verken de smalle kleurrijke straatjes. Wat opvalt is dat het hier helemaal niet zo druk is als in Omodos. Ik kan er een paar prachtige foto’s nemen.

In het volgende dorp, Galata, staan maar liefst vier mooie kerken waarvan het Panagia Podithou uit 1502 door de Unesco is bescherm. Binnen terug mooie schilderingen. Ik had geluk, er kwam net een bus toeristen aan en de bewakers stonden al klaar; ik glipte mee naar binnen.

Een boogscheut verderop ligt de kapel Panagia Theokotos of Archangelos Michael. Er loopt een mooi wandelpad van de kapel naar de kerk en de omgeving is prachtig. Vooral de eeuwenoude olijfbomen bij de kapel zijn heel fotogeniek.

Verderop rij ik door Kaliana en verken dit bergdorpje met zijn mooi kerkje. Er staat een hana of oude Turkse herberg. Helaas is die niet open om er een koffie te drinken.

Panagia Asinou is een kleine 12de eeuws pittoresk kerkje met heel mooie muurschilderingen. De bewaker was er nog en ik mocht foto’s nemen. Daarna sloot hij af. Dit byzantijns kerkje is eveneens beschermd door de Unesco.

De eenzame weg van Agia Marina naar Chandria is sterk bebost en erg mooi en rustig.

Bij Lagoudera ligt de Panagia tou Araka schuurkerk uit de 12de eeuw. Deze door de Unesco beschermde kerk is rijk beschilderd met prachtige byzantijnse muurschilderingen en is ook door de Unesco beschermd. De non van dienst ziet erop toe dat ik geen foto’s neem binnen. Het is een heel mooi klooster en tamelijk groot gelegen buiten het dorp in een bos. De klokkentoren staat apart naast de kerk. Het E4 wandelpad loopt voorbij het klooster. Een pater zond mij voor overnachting naar Agros.

Overnachting in Agros

Ik zoek tevergeefs naar een budgethotelletje in Agros. Twee zijn gesloten en ze boden maar een groezelige indruk. Dan ga ik eten in de dorpstaverne Linari Tavern. De vriendelijke jongen van dienst verwees mij naar het chique Rodon Hotel. Er is maar één hotel in Agros en het is heel groot en luxueus met bar, sportcentrum, sauna, zwemkom, ligweide enz. Een dubbelkamer met ontbijt kost 70 €. In de kamer zat een spin en de afzuiging van de badkamer deed het niet. Het was wel een riante en ruime kamer met tv. Een mooi uitzicht op de omgeving en de bergen vanaf ons terras.

Adres : Rodon Mount Hotel & Resort tel. +357 25 521201 www.rodonhotel.com info@rodonhotel.com AANRADER

Dag 6 – vrijdag 20/05/2011

Traject: Agros – Sotiros – Fikardou – Machairas – Tamasos – Agios Irakleios – Panagia Chrysospilotissa – Lefkosia : 123 km

Goed ontbijt en stiekem lunchpakket meegenomen.

Metamorfosis tou Sotiros is een 16de eeuwse kapel die op een heuvel buiten het dorp ligt en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De vele muurschilderingen werden gerestaureerd. Geen toeristen te bespeuren.

Bij Apliki ligt een groot spaarbekken te midden een dor landschap.

Fikardou is een heel romantisch oud verlaten typisch bergdorp met veel leegstaande verlaten woningen die nu ijverig worden hersteld tot een prachtig toeristisch centrum. Smalle straatjes, ezelspaadjes eigenlijk met grote stapstenen tussen de huisjes, mooie bloemen, amandelbomen en sinaasappelbomen in de tuinen. Dikke rijpe citroenen zag ik overal in Cyprus. Er lopen voorlopig nog maar weinig toeristen rond in Fikardou. Een bezoek is volgens mij een aanrader. Er is een plattelandsmuseum te bezoeken met een oud boerenhuis waar men wijn bottelde in grote stenen vaten. Er is maar één café-restaurant in het dorpje, n.l. Yiannakos en het is gezellig zitten op het terras met mooi zicht op het oude dorp. Ze hebben lekkere streekgerechten en het is een aanrader.

Het volgende dorpje Lazanias is heel mooi gelegen op een bergflank en voorbij het dorp vond ik een picknickbank langs de weg. Met een heel mooi panorama op het dorp heb ik mijn lunch genomen in de schaduw van enkele amandelbomen omgeven met wilde rozemarijn, tijm en vele veldbloemen.

Volgende halte is het afgelegen Machairas klooster waar strikte regels worden opgevolgd. Ik mocht er niet fotograferen.

Nu volgt een lange weg deels door bos en deels door dor landbouwgebied naar Politiko waar ik de koningsgraven van Tamasos wil bezoeken maar ik zie slechts één gebroken zuil liggen en maak rechtsomkeer.

Agios Irakleidios is een nonnenklooster met weinig fresco’s binnen. De buitenkant is mooier.

Bij Kato deftera ligt het Panagia Chrysospiliotissa rotsklooster. Het is een kerk in de rots verbonden met enkele korte gangen en bij het buitengaan is er een winkeltje, giftbox. Ik vond er niets aan en was al in vijf minuten terug buiten.

Lefkosia, Nicosia, de gedeelde hoofdstad van Cyprus is tamelijk groot en veel richtingsborden staan er niet. Ik volgde de grote laan in de hoop dat het goed was; ik heb veel moeten navragen en rondgereden tot ik in het toeristisch centrum terecht kwam. Uiteindelijk vond ik een kleine drukke parkeerplaats rechtover Flocafé in het centrum en moest acht euro betalen voor een etmaal.

Overnachting in Lefkosia

Beetje gezocht en prijzen vergeleken. Hotel Rimi bleek het gunstigste te zijn en de Bangladeshi man aan de receptie vroeg 65 € voor een dubbelkamer met badkamer en ontbijt, wat niet veel is voor Lefkosia. Het ligt in het hart van de stad, achter het toeristenkantoor en alles is vlakbij. Er bevinden zich veel restaurantjes en winkels in de nabijheid. Aan de achterkant van het hotel ligt het restaurant Xefoto waar wij goed hebben gegeten.

Adres : Rimi Hotel, 5 Solonos Street, Laiki Gitonia, Nicosia tel. +357 22 680101 www.rimihotel.com reservations@rimihotel.com

Dag 7 – zaterdag 21/05/2011

Traject : Lefkosia – Larnaca – Agia Napa – Paralimni : 130 km

Na het ontbijt verken ik de historische binnenstad omgeven door 16de eeuwse muren. Lefkosia telt een groot aantal musea, oude kerken en oude gebouwen. De kleine straatjes in de omgeving van ons hotel Rimi, de wijk Laiki Geitonia, zijn pittoresk. In de smalle straten hangt een nostalgische sfeer. Het is een verdeelde stad met een Grieks en een Turks gedeelte. Soms loopt een straatje dood op het dichtgemetselde Turks gedeelte. In die directe omgeving zijn de huizen onbewoond, bouwvallig en geeft het een verpauperde aanblik. Lidra Street is een drukke voetgangerszone in het oude centrum en het is het enige punt waar men het Turks gedeelte binnen kan, te voet. Er staan heuse strengbewaakte controleposten maar de doorgang naar het Turks gedeelte is heel eenvoudig. Identiteitskaart tonen aan de Grieken en een eenvoudig blaadje invullen bij de Turken : naam, nationaliteit en nr. I.K. Het duurt amper vijf minuten en er passeren veel toeristen over de grens. Alhoewel het Turks gedeelte een bezet gebied is en de euro er niet van toepassing is, staan de prijzen in € aangeduid en kan men overal in € betalen. Net als in het Grieks gedeelte lopen de straten vol met toeristen die op de terrasjes zitten of de winkels bezoeken. Hier drinkt men een Turkse Efes en geen Cypriotische Keo. We hebben ongeveer drie uren in het Turks gedeelte gelopen en er een grote moskee met binnenkoer bezocht; veel soevenirswinkeltjes en koffieshops op de balkons van het eerste verdiep en druk op de binnenkoer van de oude moskee. Ik zag verscheidene kerken uit de Britse koloniale periode waarvan de Turken de toren hadden afgebroken en er een minaret hadden op gezet. Een raar zicht dat naar onze normen niet strookt. In het zuiden laat men de moskeen onaangeroerd niettegenstaande ze daar orthodoxen zijn. Moslims hebben geen respect voor andere religies en zijn niet tolerant voor de ‘ongelovigen’. De Turkse baden is een goed verzorgd gebouw, de rest is het wat minder. Vlot terug over de “grens” en nog wat in het Cypriotische deel gelopen, vooral bij Agios Ioannis. Nog het uitkijkpunt in Ledra Street bezocht op de Shakolas Building. Ook de Trypiotis kerk bezocht.

Alhoewel ik nog mocht parkeren tot vijf uur ben ik toch een uur vroeger weggereden want ik had nog een lange rit voor de boeg. Richtingsborden zijn zeldzaam in Cyprus zodat ik uit de stad richting Troodos i.p.v. Larnaca reed. Eindelijk kwam ik op de autostrade naar Larnaca terecht. De autostrade is tolvrij. Onderweg veel bedrijven en fabrieken in het binnenland. Bij Larnaca neem ik de B2 richting Agia Napa, twee uren rijden tot hier. Agia Napa is één lange kustboulevard met veel winkels, restaurants, dure hotels supermarkten, casino’s en overal kwamen zonnekloppers met hun gerief van de zandstranden naar hun hotels, druk verkeer. Ik ben er in één ruk doorgereden want dat is niet mijn ding.

Voorbij Agia Napa stop ik aan een mooi kerkje bij de zee. Er wordt een bruiloft gevierd. Verderop bezoek ik Kaap Greko die een park met radars herbergt, streng bewaakt militair domein, verboden te fotograferen. Er naast ligt het prachtig nationaal natuurpark waar ik de benen strek en een groepje Russische toeristen ontmoet. Mooie rotsformaties en bloemen.

Het is een druk toeristisch gebied en ik kan niet zo vlug een kamer vinden in een hotelletje langs de kust. Ik rij weg van Agia Napa richting Paralimni waar ik wel iets vind.

Overnachten in Paralimni

Captain Karas Holiday Apartments, Kennedy Avenue, Kapparis Area, Paralimni

Tel. +357 23 826454 fax +357 23 829886 info@captainkaras.com www.captainkaras.com

Ik huur een studio voor 40 € met alles er op en eraan wat niet duur is voor Cyprus.

Het is netjes, grote zwemkom met terras en goed drukbezocht restaurant. Een plek waar je voor een week op adem kunt komen, rustig en toch dicht bij zee, ver van het drukke Agia Napa. Aanrader.

Een lekker avondmaal genomen op het terras, voor herhaling vatbaar.

Dag 8 – zondag 22/05/2011

Traject : Paramimni – Sotira – Larnaka (Hala Sultan Tekkesi Mosque) – Chapelle Royale – Stavrovouni – hoirokoitia – Tochni : 157 km

We genieten van een heerlijke duik in de zwemkom en nemen daarna het ontbijt op het terras.

Daarna rij ik richting Larnaka via het dorpje Sotira waar het stemmig kerkje Agios Mamas staat met wandschilderingen uit de 16de eeuw.

Via de autostrade omzeil ik de stad Larnaka en neem de afslag naar het Zoutmeer. Flamingo’s en andere watervogels zijn er niet in dit seizoen maar het meer is mooi met de moskee op de achtergrond. Rond de moskee staan palmbomen en de tuinen zijn goed verzorgd wat enkele mooie foto’s oplevert. De Hala Sultan Tekkesi Moskee ligt dicht bij de luchthaven van Larnaka. We mogen gratis binnen in de ruime moskee uit 648 en aan de ingang staan zoete gebakjes ter beschikking van de bezoekers. Ik mag binnen fotograferen.

Ik heb lang gezocht naar richtingsaanwijzers naar het dorp Kalo Chorio maar er staan bitter weinig richtingsborden in Cyprus. Na enkele malen te zijn verkeerd gereden in het dorp Kiti ben ik toch op de goede weg naar Chapelle Royale geraakt, een nonnenklooster met weinig fresco’s waar niets bijzonders is te zien.

De weg naar het Stavrovouni klooster is al mooi op zich. Dit mannenklooster is hoog op een rots gelegen met een panoramisch zicht op de hele omgeving. Het zou zijn gesticht in de 4de eeuw door Sint Helena, moeder van Constantijn de Grote. Enkel mannen mogen binnen en ik moet een rok over mijn bermuda dragen. Het is zo’n tien minuten omhoog wandelen vanaf de ingang tot het eigenlijke klooster. Ik mag binnen de mooie iconen niet fotograferen. De monniken zijn beroemde iconenschilders en houden er even strikte regels op na als hun broeders op de Athos berg in Griekenland. Het zicht vanaf het klooster naar de vallei toe is prachtig.

Daarna rij ik richting Lemnesos en bezoek de neolitische nederzetting Choirotoitia, negen eeuwen oud, beschermd door Unesco. Er zijn een paar woningen gereconstrueerd naast de restanten van de opgravingen. Verder is er niet veel bijzonders te zien.

Op een terras geniet ik van een zoet honingtaartje met een Cypriotische koffie en vraag na waar ik zou kunnen overnachten. De vriendelijke uitbater verwijst mij naar het dorp Tochni.

Overnachten in Tochni

Tochni is een typisch Cypriotisch dorp die in verval was geraakt en zich situeert halfweg tussen Larnaka en Lemnesos. Samen met nog enkele typische dorpjes maakt het deel uit van het project Cyprus Villages www.cyprusvillages.de , een Duitse organisatie die de vervallen dorpshuisjes opkocht, ze smaakvol restaureerde en ze nu verhuurt aan toeristen. Het ligt op een heuvelflank met prachtig zicht op de dorpskern en de omgeving. Er is een kleine zwemkom en een goed restaurant waar het heerlijk toeven is op het terras met zicht op het dorp. De receptie en vriendelijk en behulpzaam. Ik betaalde 50 € voor een smaakvol ingericht huisje: living, slaapkamer, badkamer en terrasje met veel bloemen voor een dubbel inclusief ontbijt. AANRADER !!!

Dag 9 – maandag 23/05/2011

Traject : Afrodite’s Tempel in Kouklia – Petra tou Romniou – Kolossi kasteel – Kourion – tempel van Apollo : 220 km

Vandaag ga ik het antieke Cyprus bezoeken en begeef mij direct naar het verste punt, Afrodite’s Tempel bij Kouklia. Het is een uur rijden van Tochni en vlakbij de luchthaven van Pafos. Er bevindt zich een klein museum bij de opgravingen waar eigenlijk maar weinig meer rechtstaat. Ik drink iets in een typisch dorpscafé; de gasten groeten mij vriendelijk en zitten relaxed aan de kleurrijke tafeltjes te keuvelen. Van de waardin krijg ik extra een bordje met schijfjes sinaasappel, een vorm van Cypriotische gastvrijheid.

Ik rij nu rustig langs de kust en stop bij Petra tou Romiou, de legendarische geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde. Het is een flinke kalkrots die in de zee uitsteekt en een van de mooiste plaatsjes langs de kust. Er ligt een klein strandje voor de rots waar talrijke toeristen ijverig foto’s van maken inclusief mijzelf. Russische toeristen nemen een foto van mij.

Verderop kan ik in een warenhuis drank en fruit kopen en ook de door mij felbegeerde Georgische wijn, waar ik in 1999 was.

In Kolossi bezoek ik de oude Venetiaanse burcht met drie verdiepingen. Van bovenaf tussen de kantelen en schietgaten kan ik de hele omgeving bewonderen.

Zonder twijfel de indrukwekkendste en grootste site is het complex in Kourion. Ik liep er een uur in en ben geen historicus. Het goed gerestaureerde Grieks-Romeins amfitheater uit de 2de eeuw v. Chr. Doet tegenwoordig dienst voor festivals en optredens en het is schitterend gelegen op een hoog plateau met zicht op de blauwe zee. Bij de Romeinse villa van Eustolius ligt een prachtige mozaïekvloer. Er staat ook een 5de eeuwse basiliek. In het huis van Achilles en dat van de Gladiatoren vond ik terug mooie mozaïeken. Kourion is uitgestrekt en de ligging is subliem hoog boven Middellandse Zee en met zicht op Lemesos in de verte.

De tempel van Apollo kon ik niet meer bezoeken, het was te laat. Het stadion van Kourion vond ik niets bijzonders en had ik vlug bekeken; misschien was die oude tempels en kloosters beu gekeken.

Overnachten in Tochni

Ik had nog twee nachten extra bijbesteld omdat het hier zo gezellig vertoeven is.

Gouden tip : Mocht je op zoek zijn naar gezellige en originele huisjes op Cyprus om er te overnachten, kijk dan eens op deze site, Tochni is er ook in vervat. Er staan talrijke adresjes in en je kunt ze rechtstreeks mailen om te reserveren.

Cyprus Agrotourism – a Guide to Traditional Holiday Homes : misschien hebben ze die brochure op de toeristische dienst in Brussel : Cyprus@skynet.be , tel. 02/735 0621 of neem een kijkje op hun site :

www.agrotourism.com.cy helpdesk@agrotourism.com.cy

Tel. +357 22 340071 fax +357 22 33474

 

Dag 10 – dinsdag 24/05/2011

Traject : Tochtje naar Pano Lefkara en terug via Agios Minas : 42 km

In de voormiddag het wat rustig aan genomen want had al veel rondgetrokken in een warme periode van 25-30° C. Het was mijn laatste dag en ik maak een trip naar het nabijgelegen Lefkara, bekend om zijn kantwerk. Als ik er aan kom is het helemaal niet druk in Lefkara, geen busladingen toeristen, bijna geen. Toch is het een sfeervol dorp met traditionele kleine smalle straatjes met veel bloemen en kleurrijk beschilderde huisjes. Het is schilderachtig en idyllisch en ik neem verscheidene mooie foto’s. In de steegjes overal kantwerksters die echter niet lastig doen. Ik heb een Griekse salade gegeten in het Lefkara Pavilion www.lafkarapavilion en geniet van de sfeervolle omgeving. Dit dorp is toeristisch ondergewaardeerd en beslist een bezoek waard.

Op de terugweg stop ik bij het byzantijns Agios -Minas-klooster uit de 15de eeuw. De nonnen verzorgen de mooie binnenkoer. Binnen in het klooster weinig beschilderde muren en iconen alhoewel ze iconen schilderen. Ik vond er niets bijzonders aan.

In de taverne-restaurant Nostos in het dorp Tochni geniet ik van een frisse pint Keo. Ik koop nog originele fetakaas om mee te nemen naar België in het dorpswinkeltje en krijg nog een drankje aangeboden. In een oud dorpscafé zitten enkele mannen te keuvelen terwijl ze iedere beweging gadeslaan.

Op het terras van ons restaurant in Tochni geniet ik voor de laatste keer van de ondergaande zon met zicht op de bergen en het dorp terwijl wij van een rijkelijk en heel smakelijk avondmaal genieten.

Overnachting in Tochni

www.cyprusvillages.com.cy Het is goed meegevallen en ik kan het van harte aanraden.

Dag 11 – woensdag 25/05/2011

Traject : Tochni – Luchthaven Pafos : 102 km

Veel te vroeg opgestaan uit voorzorg maar niet nodig. Goed genoten van het ontbijtbuffet. Van hier is het ongeveer een uur rijden via de autostrade naar de luchthaven van Pafos. De autowegen zijn niet zo druk als bij ons, enkel bij Lemesos (Limasol) wordt het wat drukker maar niet noemenswaardig. Het gaat vlot vooruit. Op de luchthaven aangekomen ga ik naar de parking van de huurwagens waar ieder verhuurbedrijf de nodige parkplaatsen heeft. Ik zoek de zone van Sixt en parkeer mijn wagen in vak 7 zoals voorzien, dat leeg is. Alles uitladen, goed kijken en ik steek de sleutel in een brievenbus, geen controle. Pafos is een kleine luchthaven; er vertrekken een paar vluchten naar Groot-Brittannië en een vlucht naar Moskou en eentje naar Brussel. De check-in en controle duurt nauwelijks een half uurtje nadat ik een groep liet voorgaan.

Besluit

Cyprus is een dor en warm eiland die veel oudheidkundige sites heeft. Ik verkoos boven al het Troodos gebergte en zijn typische bergdorpjes. Ik heb de meeste bezienswaardigheden gezien zonder compleet te zijn. De mensen zijn vriendelijk en rustig. Ik zou er niet opnieuw heengaan. De euro is de gangbare munt en alles is tamelijk duur. Ideaal is een auto huren en het eiland een tiental dagen te verkennen, daardoor heb ik heel veel kunnen bekijken.

 

Erik Trenson

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.