Cyprus 2022 Verslag

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  16 – 26 juni  2022

 

Inreisdocumenten :  enkel identiteitskaart.

 

Geld:  de euro, overal beschikbaar bij bankautomaten.  Ik betaalde veel met mijn Master Card.  

 

Kaarten

Toeristische kaart van www.reise-know-how.de op 1:150.000  Een goede wegenkaart.

   

  

Reisgidsen

 

Cyprus, 10.000 jaar geschiedenis en cultuur, uitgegeven door CTO en gratis: alle bezienswaardigheden staan ruim beschreven.   Ook nog een reisgids meegenomen.  

 

 

Websites

 

www.visitcyprus.com  de officiële site van CTO

www.moa.gov.cy/forest  wandelen in Cyprus

www.cocguides.com info en publiciteit

www.cyprushighlights.com bevat veel info waaraan nog gewerkt wordt

www.moa.gov.cy is de site van het Bosbeheer en de nationale parken

https://www.globespots.com/country/cyprus/

 

 

REISPLAN

 

Larnaka Hala Sultan Tekkesi – Agios Georgios in Tdrsefanou – Choirokotia – Tochni – Lemnesos – Moni Agios Nikolaos – Kolossi – Kourion – Ieron Apolonos – Petra tou Romiou – Kouklia Pafos Palace – Pafos Archeological Park + Ruins – Akrotirio Drepano – Kathikas – Polis – Baths of Aphrodite – Polis – Akro Pomos – Kykkos – Panagia tou Moutoulla – Moni Lampadisti – Agios Nikolaos – Archangelos Michael – Pedoulas – Olympos Mountain – Troodos – Trooditsa – Pano Platres – Timos Stavros in Pelendri – Agros – Palaichori – Fikardou – Palaicori – Araka – Agiasmati – Nikolao tis Stegis – Podithou – Asinou – Lefkosia – Datrip to Kyrenia + Bellapais Monastery – Highway to Larnaka – Agia Napa – Cape Greko – Deryneia – Dhekelia U.K. Base – Larnaka.  

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

 

Online bij TUI mijn vlucht geboekt en voor mijn vlucht enkel van Zaventem naar Larnaka 100 € betaald.  

 

Onze huurwagen kostte ons 373,96 € voor tien dagen inclusief omnium verzekering.  Ik heb die online geboekt bij www.aercar.com Bij de luchthaven werden we met een van opgepikt die ons naar hun bureel in Dromolaxia bracht, tien minuten verder.  Mijn geboekte gps was niet beschikbaar zei men bij aankomst op hun bureel.  Ze waren niet vriendelijk.  Ik diende de documenten te tekenen vooraleer ik de sleutel kreeg.

 

Ik ben nadien op 26/06/2022 met Cyprus Airways naar Beiroet gevlogen voor 79 € enkel.

 

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

 

Dag 1  – donderdag 16/06/2022

 

Traject : van luchthaven Larnaka naar hotel, 10 km

 

Onze vlucht met TUI vertrok met een half uur vertraging omdat de bagage traag werd ingeladen.  In Pafos hadden we een stop van ongeveer een uur waarna we verder vlogen naar Larnaka, eigenlijk opstijgen en direkt terug dalen.  Het was al donker bij aankomst in Larnaka.  We moesten onze reispas in een automaat stoppen en de print afgeven aan een bemand politiehok.  De shuttle van het verhuurbedrijf reed niet meer na 19 uur, hen gebeld en ze kwamen ons ophalen.  Ze zeiden ons dat er geen gps beschikbaar was alhoewel ik die besteld had.  150 € extra betaald voor een volle franchise (full waiver omnium).  Onderweg werden we verkeerd de weg gewezen waardoor we in het centrum belandden met veel eenrichtigsstraatjes.  Bovendien moest ik meteen links rijden in het donker met een versnellingspook aan mijn linkerzijd en een auto die ik niet kende.  Maar na anderhalf uur sukkelen kwamen we dan toch aan bij ons hotel.  Het is hier een uur later dan in België.  Er was geen eten want hun restaurant is reeds gesloten.  Na een wandeling in de omgeving met moeite toch nog een broodje kunnen kopen.  Ik was moe en gestresst maar onze kamer was in orde.

   

 

Overnachten in Larnaka

 

Cactus Hotel, 6-8 G&M Tyrimou Street, 6027 Larnaka.  Tel. 00-357-24627400 Mail: cactushotel@cytanet.com.cy  www.cactushotel-larnaka.com 

Rechtstreeks geboekt via mail.  50 € voor een dubbelkamer inclusief ontbijt.  De kamer is netjes en buiten op het terras is er een zwemkom met ligzetels.  

 

 

 

Dag 2– vrijdag 17/06/2022

 

Traject :

Wandeling in Larnaka – Hala Sultan Tekessi – Agios Georgios – Kofinou – Pano Lefkara-Choirokotio – Tochni, 69 km.  

 

Na een lekker ontbijt hebben we langs de zeedijk gelopen tot de Agios Lazaros kerk gebouwd in de 9de eeuw in Byzantijnse stijl.  Het is een van de fraaiste kerken op Cyprus.  Onder de kerk bevindt zich het graf van Lazaros die door Christus uit de dood werd opgewekt.  Veel ikonen in de kerk te zien.  Het fort ligt naast de kerk alsook de Kebir moskee die niet toegankelijk was.  Daarna zijn we naar Hala Sultan Tekessi gereden op 5 km van Larnaka bij een zoutmeer waar in de winter roze flamingos fourageren.  Deze moskee werd in 648 gebouwd en is een belangrijke bedevaartsplaats.  We konden er gratis in maar met een beschikbare rok voor mannen want in short mocht ik er niet in.  In Tersifanou hebben we een klein stemmig kerkje met ikonen bezocht, de Agios Georgios uit de 13de eeuw. Bij het dorp Kiti hebben we de Angeloktistikerk (Panagia Angelokristos) bezocht, een wereldberoemd Byzantijns kunstwerk met een 6de eeuwse mozaïek met een afbeelding van Maria met Kind.  Daarna reden we op de F405 en F403 naar Kofinou en Skarinou door een droog stenig landschap met rollen stro op de velden en zicht op het Troodosgebergte.  Onze volgende halte was in Pano Lefkara bekend om zijn borduurwerk.  Het centrum is doorspekt met stemmige smalle bloemrijke straatjes. Verderop halt gehouden bij het nonnenklooster Moni Agiou Mina met veel bloemen in de tuin waar ik niet in mocht in short.  Daarna zijn we naar Choirokotia gereden, een neolitische nederzetting van negenduizend jaar oud en erkend door Unesco, ingang kost 2,50 € maar er is niet veel te zien op drie replica’s van ronde huisjes na.  Terwijl Vera er het Nature Trail bewandelt ga ik een koude Cypriotische koffie drinken. De site werd pas in 1934 ontdekt.   Tochni, onze eindbestemming voor vandaag is slechts 3 km verder.  

            

Overnachten in Tochni

 

Bij Tochni huren we een origineel gerestaureerd huisje bij Tochni Tavern.  www.cyprusvillages.com.cy Tel. 24332998.  We betalen 60 € voor ons twee inclusief ontbijt.  Er was weinig volk, Duitsers maar geen Russen meer.  Er ligt een verkoelend zwembad met veel bloemen eromheen.  Het geheel is prachtig aangelegd op een heuvel met zicht op het dorp.  In het stemmig restaurant met bebloemd terras is er ruime keuze uit lekkere gerechten, een aanrader.  Ons huisje is voorzien met een badkamer, keuken, zitplaats en klein terras met lampions.  Het is een sterke aanrader.  

 

   

  

Dag 3 – zaterdag 18/06/2022

 

Traject  Lemnesos – Lady’s Beach – Agios Nikolaos – Akrotiri – Kolossi – Kourion – Aphodite’s Birthplace – Kouklia : 84 km

 

We hadden een lekker en uitgebreid ontbijt in Tochni.  Op de hoofdweg B2 naar Lemnesos gereden.  Er is onderweg iets meer te zien op de gewone weg dan op de autostrade A1.  Lemnesos is een drukke badplaats van wel 20 km aaneengesloten stranden, parken, restaurants, winkels en veel badgasten, vooral rijke Russen die de oorlog ontlopen zijn. Eindelijk bij de haven konden we links de rustigere weg naar Lady’s Beach nemen.  We komen nu in de AKROTIRI SOVEREIGN BASE AREA dat bij het U.K. hoort. Hier staan geen gebouwen meer, enkel nog stranden.  Op een gegeven moment houdt de weg op bij het Akrotiri Military Airfield. We nemen nu een slechte weg naar Agios Nikolaos ton Gaton, het Kattenklooster gesticht door de heilige Helena, moeder van de Byzantijnse keizer Constantijn de Grote.  Iets verderop langs een verlaten weg gaan we shoppen in een tamelijk groot warenhuis.  Er naast op een plantage liggen veel rijpe citroenen op de grond.  Iets voor het dorp Akrotiri ligt het Akrotiri Environmental Education Centre dat informatie geeft over de rijke fauna en flora op het schiereiland Akrotiri: www.akrotirimarsch.org Verderop stoppen we bij de kruisriddersburcht van Kolossi met dikke muren en schietgaten.  Opvallend is de Franse haard met wapenschild (de lelie) op de tweede verdieping.  Bij Episkopi bezoeken we het grieks-romeins theater van Kourion uit de tweede eeuw voor Christus dat prachtig aan zee is gelegen en nog vrij goed bewaard is gebleven.  Er zijn een aantal goed bewaarde mozaïekvloeren te bewonderen.  Het amphitheater is uitgestrekt, prachtig en ligt hoog boven de zee.  We nemen een kijkje bij het stadion van Kourion en verderop gaan we ergens lunchen onder schaduwrijke bomen.  Er zitten enkele Russen op het terras en Nigeriaanse vluchtelingen bedienen ons.  Verderop stoppen we bij het Heiligdom van Apollon Ylatres waar nog zes zuilen recht staan. Bij Avdimou verlaten we de Britse Zone. We rijden nu richting Pafos en willen onderweg de geboorteplaats van Aphrodite bezoeken maar er zijn rotsblokken op de weg gevallen waardoor er een gigantische omleiding is.  We moeten het in de kleine dorpen een paar keer navragen en een man rijdt ons voor tot aan de parking.  We lopen op het drukke keienstrand bij de kalkrotsen van Petra tou Romiou, Birthplace of Aphrodite.  Je moet het wel zien als je op Cyprus bent maar het is geen hoogvlieger.  We hebben er genoeg van voor vandaag en willen niet in het drukke Pafos overnachten.  We nemen de afrit in Kouklia en belanden weldra in een gezellig dorp, het kleine centrum is afgezet en de plaatselijke  taverna Efraim heeft zijn lavendelblauwe tafeltjes en stoelen op het dorpsplein gezet.  Een plaatselijk orkestje speelt er Griekse muziek.       

 

 

Overnachten in Kouklia

 

De eigenares van Efraim kon voor ons een kamer regelen en na ons avondmaal trokken we erheen.  We betaalden 40 euro zonder ontbijt.  Het was een kleine kamer van het dienstpersoneel, geen luxe, maar we konden slapen op zaterdagavond.  

Een betere oplossing in het dorp zou geweest zijn: Kouklia Coastal Retreat waar een studio 45 euro kost voor een nacht en het zag er erg gezellig uit. jo@kcr-cyprus.com  

 

 

 

Dag 4 – zondag  19/06/2022

 

Traject : Palaipafos – Kato Pafos – Agios Georgios – Kathikas 

 

We ontbijten in Kouklia in het Meeting Place Café tegenover een dancing waar gisterenavond life muziek gespeeld werd.  In Kouklia gaan we het Heiligdom van Aphrodite bezoeken, Palaipafos dat door Unesco is erkend.  In het museum staan veel intacte vazen en potten.  Er zijn ook enkele goed bewaarde mozaïekvloeren te bewonderen.  Op het terrein is er een een amfitheater en een vuurtoren.  Daarna rijden we naar het bekende door Unesco erkende Archeologisch Park van Kato Pafos.  De site is vrij uitgestrekt en heeft veel prachtige mozaïekvloeren.  Merkwaardig zijn de iets verderop liggende Koningsgraven waar geen koningen maar edellieden en rijke burgers begraven liggen in ondergrondse holen die uit de rotsen werden gehouwen. Deze doen mij denken aan de rotskerk uit Lalibela, Ethiopië. Op het terrein ligt een klein amfitheater, de 40 Saranta Kolones en de ruïnes van een vroeg Byzantijnse basiliek. We hebben genoten van de uitgestrekte site en zijn dan doorgereden in noordelijke richting naar Agios Georgios nabij Pegeia en bij Kaap Drepano. Aan de buitenkant is deze kerk mooier dan binnen.  Rechtover staat een vroeg-christelijke basiliek.  Hier stopt de berijdbare weg in noordelijke richting en moeten we de E709 naar Kathikas nemen.  Op een dorpsterras nemen we een koude Cypriotische koffie.  We vroegen na waar we in het dorp konden logeren maar niemand kon ons helpen maar plots zagen we een locanda (studio) te huur maar die was bezet. De eigenares verwees ons door en reed ons voor naar Petrodaki.  

 

Overnachting in Kathikas

 

We konden een studio huren bij Petrodaki, Kato Vrisi 45 in Kathikas.  Tel. 99596528 Goed uitgeruste studio zonder ontbijt voor 40 €. De eigenaar is tevens een vriendelijke kok en ons avondmaal in zijn restaurant beneden was uitstekend.  

 

       

 

Dag 5 – maandag  20/06/2022 

 

Traject:  Polis – Afrodite’s Bath – Akro Pomos – Pachiammos- Pafos Forest – Stavros Monastery – Kykkos Monastery

 

We hadden een lekker ontbijt in Kathikos dorp.  Daarna zijn we doorgereden naar Polis en van daaruit naar de Baths of Aphrodite die een teleurstelling is: is in feite maar een kleine poel waar het water altijd uit de rotsspleten sijpelt.  We wandelen naar de camping waar we een prachtig zicht hebben op het Akamas National Park en de zee.  Mensen die over een 4X4 beschikken komen uit het Akamas Gebergte gestoven.  Men kan hier ook een bootexcursie maken in die prachtige omgeving.  Net voor Akro Pomos gaan we iets drinken op een mooi en hoger gesitueerd terras met zicht op zee. In Pachiammos bezoeken we de nieuw gebouwde kerk van Sint Raphael.  Daarna volgt een heel lange maar prachtige weg door het Pafos Forest.  Er liggen geen dorpen en er staat geen enkel huis in dit groot nationaal park.  We rijden door eindeloze dennenbossen en heuvelachtig landschap.  De natuur is hier schitterend.  Op 57 km dat we het N.P. doorkruisen zijn ons twee tegenliggers gekruist.  Eindelijk bij Stavros tis Psokas staat een kapel in het bos.  Het is dan nog een heel eind tot Kykkos.  Onderweg was geen enkel tankstation te bespeuren en er is er ook geen in Kykkos maar een pater helpt ons uit de nood.  Uit dank hebben we dan even de mis bijgewoond en omdat we vrome mensen zijn mogen we in het klooster logeren.  In de sakristie is een klein museum met veel prachtige gouden en zilveren kerkschatten.  In de kloostergangen zijn ontelbare muurfresco’s aangebracht. Ons avondmaal nemen we in het restaurant honderd meter verder waar de toeristen overdag komen.   

 

 

Overnachting in Kykkos

 

We zoeken pater Maximos op die ons registreert en we kregen een kraaknette ruime kamer met drie bedden aangewezen. Er is een koelkast en een nette badkamer, een luxe-kamer en bovendien is het rustig.  Van ons krijgen ze 10/10.    

 

 

 

Dag 6 – dinsdag 21/06/20221

 

Traject:  Panagia tou Moutoula – Agros – Lambadistis – Pedoulas – Archangelos Micael – Olympos berg – Troodos – Trooditsa – Omodos – Saittas

 

Ons ontbijt genomen bij het restaurant van het klooster.  Daarna zijn we over een schitterende bergweg naar Moutoullas gereden waar we de Panagia tou Moutoulla-kapel hebben bezocht erkend door Unesco. Het is een 13de eeuwse kapel met een steil zadeldak.  Binnen zijn er prachtige fresco’s uit 1280 te bewonderen.  In Kalopanagiotis staat de Agios Ioannis Lambadistis-kerk met een Byzantijns museum.  Het complex staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.  Omdat het originele fresco’s zijn mochten we er niet fotograferen.  Vervolgens gaan we in Pedoulas de Archangelos Michaël-kerk uit 1474 en het kerkelijk museum bezoeken.  Het gebouw heeft een houten puntdak, typisch aan de oude kerken uit het Troodos-Gebergte.  Ook deze kerk is door Unesco erkend.  Omdat er geen bewaking was kon ik prachtige foto’s nemen.  Daarna zijn we langs het Balkan War Monument gereden.  Bij de 1.957 meter hoge Olympos-berg mochten we niet fotograferen omdat er militare installaies staan. In Troodos was het toeristisch kantoor gesloten.   Daarna reden we naar het Trooditissa-klooster waar we aanvankelijk niet binnen mochten maar toch mee binnen sluipen met andere plaatselijke bezoekers.  Vervolgens slenteren we rond in de nauwe pittoreske straatjes van het wijnstadje Omodos met zijn smaakvol dorpsplein en een klooster.  Pedoulas is een langgerekt dorp met smalle straatjes.        

   

 

Overnachting in Saittas

 

Op booking.com vond ik dit betaalbaar hotelletje voor 55 € inclusief ontbijt.  Wij waren er bijna de enige gasten en er zijn nogal wat kamers.  Het is een beetje vergane glorie.  

New Okella Hotel in Saittas.

 

 

 

Dag 7 – woensdag 22/06/2022

 

Traject :  Timos Stavros in Pelendri – Chryssopantanassa en Sotiros in Palaichori – Fikardou – Alona – Agros : 122 km

 

Na ons ontbijt zijn we doorgereden over slingerende verkeersarme bergwegen naar Pelendri waar we de Timos Stavros-kerk uit de 14de eeuw hebben bezocht die door Unesco is erkend.  Er zijn prachtige oude muurschilderingen te bewonderen die heel mooi zijn.  Spijtig dat we er geen foto’s konden van nemen: de dame van dienst en haar kinderen hielden ons nauwgezet in de gaten.  We konden er wel zichtkaarten kopen maar die waren niet mooi.  Buiten stonden granaatappelbomen in bloei.  We reden dan verder naar Palaichori waar we aangekomen bij de Chryssopantanassa Byzantijnse kerk de bewaker moesten opbellen die spoedig kwam opdagen.  Na een kort bezoek aan deze kerk reed de dame van dienst ons voor naar de nabijgelegen 16de-eeuwse Metamorfosis tou Sotiros kerk die door Unesco is erkend. Alle muren zijn weelderig beschilderd met eeuwenoude fresco’s.  Gelukkig mochten we hier wel foto’s nemen maar zonder flits.  Vervolgens reden we door een prachtig landelijk berglandschap over ontelbare bochten naar Fikardou, een oud origineel en bijna onbewoond typisch bergdorp met veel leegstaande verlaten op te knappen huizen en het is hier heel rustig.  Dit dorpje beviel ons uitstekend en we hebben het rustig verkend want er waren geen toeristen te bespeuren.  We hielden er een lange rustpauze en genoten er van een uitstekende lunch in het enig restaurant van het dorpje, café-restaurant Yiannakos, tel. 22633311. We kregen een tafeltje op het balkon boven en genoten van de omgeving.  De lunch was uitstekend.  Het interieur was prachtig.  Op onze terugweg stopten we voor een mooie foto van het dorpje Lazanias die lag te blaken in de zon op een heuvelrug. Het  Machairas klooster was gesloten op donderdag en sommige andere dagen en we mochten er zelfs mits aandringen niet in.  We zijn na een lange bergrit uiteinelijk in Farmakas gesukkeld.  In Alona zochten we een kamer en een man reed ons voor naar zijn huis.  Hij had verkeerd aangegeven hoe ik moest parkeren in de smalle straat voor zijn huis en ik reed  tegen een muurtje met een kleine schade aan de wagen.  Hij vroeg bovendien een stevige 60 € zonder ontbijt en ik reed door.  Op booking.com heb ik een kamer gevonden in Agros.        

 

 

Overnachten in Agros

 

We vonden een leuk adresje in Agros bij Agro Spito Traditional Guesthouse, 8 Arkadiou Street.  Alex is een vriendelijke man en vroeg slechts 40 euro zonder ontbijt in zijn tiny house.  Zijn buurman nodigde ons uit om van de bekende Cypriotische Koumandaria-wijn te genieten.

 

 

 

Dag 8 – donderdag 23/06/2022

 

Traject :  Araka – Agiasmata – Chandria – Kouperanta – Kakopetra : 190 km ?

 

Vera ging deze morgen naar een winkel in het dorp en dan hebben we ontbeten op het terrasje.  Daarna zijn we naar het 12de-eeuwse Moni Panagias tou Araka gereden, een heel mooie zadeldakkerk.  Araka staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.  Er zijn prachtige fresco’s te bewonderen die niet mogen worden gefotografeerd maar toen de pater kwam loeren had ik er al een paar genomen.  Daarna reden we in de bergen op stille wegen naar Platanistasa waar we de Stavros tou Agiasmati, een 15de-eeuwse kerk die eveneens op de Unesco-lijst staat gingen bezoeken.  Er stond een tefoonnummer op de deur en we belden de man van dienst die ons vertelde waar de sleutel verstopt lag en we konden er dus in alle rust van genieten en mooie foto’s van de rijke kleurrijke muurschilderingen nemen.  Het kerkje is klein maar is binnen prachtig.  Daarna hebben we lang gereden naar Chandria en Kouperanta naar Kakopetra waar we een late lunch hadden: een heel grote portie forel en sla.  Het was teveel en we namen de rest mee in een box.  Het was reeds te laat om nog verder te rijden .  In Kakopetra is veel aanbod van budget accomodatie en op booking.com kon ik makkelijk reserveren.  Er zijn veel eenrichtigsstraatjes in Kakopetra zodat we wat moesten zoeken.  We hebben dan nog een wandeling gemaakt in het gezellig stadje, langs een riviertje en in de oude wijk.      

 

 

Overnachten in Kakopetra

 

We hadden geboekt bij Maritsa, Paleas Kakopetrias 70.  Ik kon mijn verblijf met mijn Visa-kaart betalen.  Maritsa, de eigenares, was heel vriendelijk.  Geen twee huisjes/kamers zijn dezelfde en de patio’s zijn bloemrijk en smaakvol ingericht.  Ieder huisje heeft zijn eigen terrasje.  Binnen viel alles heel goed mee.  We hadden een mooi zicht van op ons terrasje waar een oude bakoven staat.  Het beviel ons uitstekend en het zou een goed adresje zijn om er meerdere dagen te verblijven.  45 euro betaald inclusief ontbijt.  http://maritsa-lodge.cyprushotel.net/nl/ 

 

 

 

Dag 9 – vrijdag 24/06/20221

 

Traject : Agios Nikolaos – Podithou – Asinou – Vyzakia Archangel Michael – Nicosia (Lefkosia)

 

We kregen een uitstekend ontbijt bij Maritsa op haar gezellig terras. Een paar km verderop in Kakopetra hebben we de Agios Nikolaos tis Stegis bezocht, erkend door Unesco.  Binnen zijn alle muren prachtig beschiderd o.a. met Maria die de borst geeft.  Buiten ligt alles netjes in een groene zone. Vervolgens zijn we naar Galata gereden en er de Panagia Podithou uit 1502 bezocht, ook een Unesco erkende site. In de direkte omgeving staat een oude den en een olijfboom omgeven door velden.  We mochten er geen foto’s nemen.  Een bezoek waard is ook de gerestaureerde herberg Hani Kalliana in typische plattelandsstijl, in feite een karavanserai.  Twintig km verderop op weg naar Lefkosia ligt de Panagia Asinou-kerk, alweer een Unesco erkende kerk.  Het is een kleine 12de-eeuwse kerk gewijd aan de Panagia (Maagd Maria).  Binnen zijn prachtige goed bewaarde fresco’s te bewonderen uit de 12de tot 17de eeuw.  Van de oude bewaker mochten we foto’s nemen: er stond een potje om er iets in te deponeren.  Daarna hebben we lang gezocht in Vyzakia op zoek naar het kerkje van Archangel Michael maar het was dicht.  Een man reed ons voor en nodigde ons uit bij hem thuis waar we een verfrissing en fruit aangeboden kregen.  Daarna zijn we doorgereden naar Lefkara (Nicosia).  Op de splitsing in Astromeritis hielden we pauze op een terras en boekten ons verblijf in Lefkara op booking.com Ik heb tevens lang gezocht op Google naar een daguitstap met bus naar Kyrenia, nogal duur en aan de Turkse kant van de stad is er geen reisburo.  Het verkeer werd nu drukker naarmate we Lefkara naderden maar we kwamen vlot aan bij ons hotel.  Gelukkig is er een parking vlakbij.  We zijn dan naar Lidra Street gewandeld en hebben aan de grens onze pas getoond, we mochten door, geen visum of stempel en mogen 30 dagen in het Turks deel vertoeven.  Huurwagens kunnen hier niet over de grens, enkel voetgangers.  We hebben geluncht bij de Grote Herberg (Büyük Han, karavanserai).  Het was er merkelijk rustiger dan elf jaar geleden toen het hier erg druk was met toeristen.  We liepen vervolgens voorbij de Turkse baden. De oude Britse Markthallen uit 1938 lagen er desolaat bij. De eertijds Britse kathedraal St. Niklaas werd door de Turken omgevormd tot de Lala Mustafa Pasja Moskee, een onrealisrisch beeld van een onderbouw van een kathedraal met een minaret er op.  De stad in in twee verdeeld en de grensstraten zijn hermetisch afgesloten.  Hier zijn geen reisburo’s of mogelijkheid om een dagbus te boeken morgen. Terug in het Grieks gedeelte in Lidra Street ontmoeten we een Oekraïnse man met wie we in gesprek raken omtrent de oorlog in zijn land.  Het is een graantrader en hij trakteert ons zowaar op een Leffe.  

 

                

Overnachten in Lefkara

 

Altius Boutique Hotel, Acheon 1 in Nicosia www.altiushotel.com We betalen 61 euro tax en ontbijt inclusief.  Koelkast werkte niet. We zijn er niet tevreden over.  

 

 

  

Dag 10 – zaterdag 25/06/2022

 

Traject :  Bezoek aan Kyrenia en Bellapais Monastery in Noord-Cyprus

 

Na ons ontbijt hebben we naar de “grens” in Lidra Street gewandeld.  Aan de Griekse kant moesten we onze reispas tonen, registratie en 50 meter verder door niemandsland gelopen tot bij de Turken waar we werden geregistreerd en we mochten dertig dagen blijven.  We hebben dan gewandeld tot bij de Venetiaanse Kyrenia Gate waar we een busje namen naar Kyrenia voor 2 €.  Ja, ze namen euro aan.  Bij de busstop in Kyrenia heeft een man voor ons een taxi gebeld en het kostte ons 9 € voor de rit naar het Bellapais Monastery.  We geven de man 50 € en we krijgen 750 TL terug, moest bij nader inzien ongeveer 600 zijn, dus gratis taxi.  Bellapais is een groot gothisch middeleeuws klooster prachtig gelegen in het binnenland en is gesticht door de kruisvaarders, ingang 2 euro. Er zijn nog oude arcaden en in de binnenkoer staan zes hoge cypressen in de tuin.  In de kerk staat nog een preekstoel en zowaar nog christelijke ikonen en een kruis, verder geen christelijke tekenen.  De Turkse en de Turks-Cypriotische vlag wapperen naast elkaar op de toren.  Er zijn bijna geen toeristen te bespeuren niettegenstaande het hier prachtig is.  We nemen een taxi terug naar Girne (Kyrenia), 140 TL en verkennen de oeroude historische haven gelegen in een baai in hoefijzervorm.  Er dobberen kleurrijke vissersboten en rechts ligt een jachthaven.  Vlakbij ligt het groot kasteel dat we bezoeken.  In een gekoelde kamer ligt een scheepswrak uit de derde eeuw voor Christus.  Er is ook een museum bij.  We lopen hoog op de dikke muren, beneden ligt de zee, het stadje en het idyllisch haventje.  We ontmoeten er toevallig twee jongens uit Antwerpen die hier zijn geraakt met hun huurwagen: aan de grens moesten ze enkel extra verzekering kopen, 10 euro voor drie dagen.  We dalen de trappen af en komen weldra aan de kades waar talrijke restaurants gelegen zijn.  De keuze is moeilijk en ze nemen euro’s aan; ik heb gegrilde sardines gegeten.   Om 15 uur zijn we teruggewandeld naar ons hotel en een uur later vertrokken we naar het ons bekend Tochni waar ik een huisje had besteld.  We hebben dan nog gezwommen in het zwembad en nog wat rustig op ons terrasje tussen de bloemen gezeten.  Daarna zijn we beneden naar het enig dorpsrestauant gewandeld maar tot onze verbazing zaten er geen dorpelingen maar zat het vol met toeristen in dit stil dorp.  Daarna bij kaarslicht op ons terrasje gezeten tussen de bougainville bloemen.  Het was onze laatste nacht.  

 

     

 

Overnachting in Tochni

 

www.cyprusvillages.com.cy  Het is goed meegevallen en ik kan het van harte aanraden.

 

 

 

Dag 11 – zondag 26/06/2022

 

Traject :  Tochni – Luchthaven Pafos : 102 km

 

Na ons ontbijt wandelt Vera nog eens naar het dorp terwijl ik mijn dagboek bijwerk. Daarna zijn we rustig naar de luchthaven gereden.  Er stonden lange rijen Denen en Noren in de rij.  Gelukkig gaat het vlot voor bestemming Brussel.  Vera kon direkt inchecken.  Rechtover de ingang op het terras van Costa Coffee nog een ijskoffie  gedronken. Ik ben dan weggereden van de parking maar niet zonder moeite: de bareel ging niet omhoog.  Ik ben dan richting Akrotirio (Kaap) Greko gereden waar de stranden bijzonder mooi zijn, veel badgasten, buggies tot Paralimni.  In de baai dobberen verscheidene plezierbootjes en excursieboten. Bij Cabo Greko kwam ik plots bij een versperde prachtige duinweg bij de Britse basis.  In Deryneia was ik plots over de grens gereden maar er was nog een herkansing dus keerde ik rechtsom.  In de verte ligt Famagusta.  Ik ben dan tot het Cultureel Centrum van Deryneia gereden waar ik een zicht had op de spookstad van Famagusta met zijn vervallen appartementsgebouwen en het strand waar geen toeristen meer komen.  Dan ben ik door binnenlandse dorpen naar de luchthaven van Larnaka gereden.  Ik kon maar moeilijk een tankstation vinden op zondag.  Ik heb dan mijn huurwagen afgegeven: ze zijn niet vriendelijk bij Aercar.  Bij immigratie ging het vlot.  Mijn vlucht naar Beiroet heeft een half uur vertraging.  

 

    

 

 

 

Besluit

 

Cyprus is een dor en warm eiland die veel oudheidkundige sites heeft.  Ik verkoos boven al het Troodos gebergte en zijn typische bergdorpjes.  Ik heb de meeste bezienswaardigheden gezien zonder compleet te willen zijn.  De mensen zijn vriendelijk en rustig.  De euro is de gangbare munt en de kosten vielen mee.  Ideaal is een auto huren en het eiland een tiental dagen verkennen, daardoor heb ik heel veel kunnen bekijken.  

 

     

 Erik Trenson

   

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.