Djibouti

 

Kort bezoek aan Djibouti

 

 

 

Voorbereiding

 

Informatie

 

www.visitdjibouti.dj : toeristische dienst

www.office-tourisme.dj

http://agenceaventure.wixsite.com/agenceaventure

Van Djibouti centrum tot de grens met Somaliland in Loyada is het slechts 23,5 km, een ritje van een half uur.  Van Djibouti naar Hargeisa kan men vliegen in één uur ofwel over de weg in 7.30 uur, 412 km.  

 

Ambassade van Djibouti

Franklin Rooseveltlaan 204

1050 Brussel

Tel. : 02/347 69 67

www.ambassadededjibouti.be

Nodig : 2 aanvraagformulieren (downloaden via site hierboven), 2 pasfoto’s, reispas nog zes maanden geldig na uitreis, kopie vlucht (als we over land binnenkomen vb. kopie vluchtplan Addis-Brussel afgeven), hotelreservatie bij booking.com is geldig, ieder medereiziger moet zich persoonlijk aanmelden of zich laten vertegenwoordigen met volmacht. 

Het visum kost 70 € en is maar 30 dagen geldig na uitgiftedatum, dus visa regelen kort voor vertrek. 

Grens met Ethiopië is open.  Landgrens met Somaliland in Loyada is open.  Landgrens met Eritrea is gesloten en er zijn blijkbaar geen vluchten erheen uit Djibouti.   

 

Vlucht

www.ethiopianairlines.com heeft een groot netwerk in de regio en bovendien bekom je nog mijlen.

We vertrekken op 09/09/2017 en komen terug op 06/10/2017 en een vlucht heen en terug met een tussenvlucht  van Khartoem naar Addis op 30/09/17 zou 780 € kosten. Met Egypt Air zou ons dat 720 € kosten.

Ik wou ook Zuid-Soedan bezoeken maar een vlucht heen en terug van Addis naar Juba kost 671 € met Ethiopian, en 531 met Kenian (via Nairobi) voor een korte vlucht van twee uren.  Kampala – Juba heen en terug kost 426 € maar dan moeten we nog in Kampala geraken en dat kost uiteindelijk ongeveer hetzelfde.  Te duur en dus besluit ik dat we ervan af zien.  

Uiteindelijk boeken wij de vlucht heen en terug op dezelfde data maar vliegen  pas op 06/10/2017 terug uit Khartoem naar Addis met een mooie aansluiting naar Brussel.  We mogen ieder 2 X 23 kg bagage meenemen.  De totaalprijs is nu 740 €. We krijgen meteen ons elektronisch ticket mee.  Goede service bij Joker in Brugge : brugge@joker.be tel. 050/34 78 81

Ik heb al een paar keer met Ethiopian Airlines gevlogen en was er telkens tevreden over en er is voldoende beenruimte en de catering is behoorlijk aan boord.

 

www.air-djibouti.com : nationale luchtvaartmaatschappij.  Vliegt regionaal naar Berbera, Somaliland en Mogadishu, Somalia.  Vliegt niet naar Asmara.  De vlucht van Addis naar Djibouti, via Dire Dawa, kost 324 € voor een vlucht van 2.30 uur. Met Kenian kost het 177 €  zonder stop voor anderhalf uur vliegen.  Over de weg van Addis naar Djibouti duurt het 11 uren.     

 

Geen vlucht van Djibouti naar Asmara.  Er is nu wel een vlucht van Addis naar Asmara met Ethiopian. 

Vlucht heen en terug met Air Djibouti van Djibouti naar Berbera, Somaliland, kost   ongeveer 215 $.  Een vlucht heen en terug uit Djibouti naar Mogadishu met Air Djibouti kost ongeveer 470 $.

 

www.daallo.com :

Een enkele vlucht op vb. 20/08/17 van Djibouti (JIB) naar Hargeisa (HGA) kost 125 $, 45 minuten vliegen. 

Een enkele vlucht op vb. 22/08/17 van HGA naar Mogadishu (MGQ) kost 126 $, 1.30 uur vliegen.

Een enkele vlucht op vb. 25/08/17 van Mogadishu MGQ naar Djibouti JIB kost 260 $, duur 3.15 uur.  

 

www.jubba-airways.com

Ongeveer dezelfde prijzen.

 

www.jetlink.co.ke : Vluchten uit Nairobi naar o.a. Zuid Soedan, Eritrea, Malawi en DRC.

 

www.africanexpress.co.ke : vluchten van Nairobi naar Mogadishu.

 

 

 

Reisverslag

 

 

zaterdag – 09/09/2017 

Vlucht ET 725 met Ethiopian Airlines van Brussel naar Addis Ababa. Vertrek 20.10 uur met een technische stop van ruim een uur.  Steeds een stop in Wenen met vertrek uit Brussel naar Addis.

 

 

zondag – 10/09/2017 

Aankomst in Addis om  06.00 uur. 

Ingevuld douanedocument niet afgegeven want er was geen douane aanwezig. Ieder 100 $ gewisseld aan 2.332 ETB voor een dollar.  Uit onze reisgids hadden we Pension Linda uitgekozen maar daar aangekomen met een taxi was het in verbouwing en namen we onze intrek in MZ Guest House, adres: Olympia next to ABC Building, tel. 0118-333639 : 390 birr met badkamer, geen ontbijt, of elektriciteit en koud water.  Na een lange rustpauze wandelden we naar het Meskel plein waar veel verkoopstandjes en bierverkopers stonden.  We werden grondig gefouilleerd en dronken daarna een tej (honingdrank)  en aten injeera.  Wij ontmoetten er een vriendelijk koppel die ons morgen bij hen uitnodigde.  Het is oudejaarsavond in Ethiopië !

 

 

maandag – 11/09/2017 

Het is Nieuwjaar vandaag en alles is bijna gesloten en het is rustig op straat.  Op het nabijgelegen rondpunt is er een bakker open en wij nemen daar ons ontbijt.  Terug in het hotel zit onze gastheer ons al op te wachten en hij brengt ons met zijn auto naar zijn huis.  Wij krijgen er een speciale  nieuwjaars lunch voorgeschoteld met daarna een exclusieve koffieceremonie.  We werden terug naar ons hotel gebracht waar er opnieuw geen elektriciteit is, dus geen warme douche. 

 

 

dinsdag – 12/09/2017

Ons plan : met de bus naar Harar, 13 uren.  

Met een taxi rijden wij naar het Meskel  Plein waar er vandaag geen bus vertrekt; we kunnen wel een ticket kopen om morgen te rijden. 

Dan maar naar het consulaat van Somaliland gegaan wat niet zo eenvoudig is gezien dat onlangs is verhuisd (zie info).  We waren er om tien uur, konden ons visum aanvragen en het zelfs om één uur ophalen maar het kost wel 100 $, nogal duur dachten we en we besloten het aan te vragen in Djibouti.

Dan maar met een taxi naar het busstation om de bus naar Harar te nemen.  Maar dat was nogal ver en we moesten 300 ETB betalen.  Het was nogal hectisch op het busstation: de bagagejongen werd agressief en ook de chauffeur die van ons 100 ETB/pp vroeg terwijl de medepassagiers ons vertelden dat het tarief 35 was.  De chauffeur sloeg zelfs mijn bril van mijn neus.   Busje 2 vroeg 100/pp en vijftig meter verder moesten we plots nog eens 200/pp bijbetalen; we springen er snel uit.  Op busje 3 moesten we 100 ETB/pp betalen.  In Nazret moesten we overstappen op een busje naar Dire Dawa voor 250/pp maar het stopte in Bereko om welke reden ? We moesten hier overnachten in Solomon Abebe hotel, waar ze bij de receptie erg arrogant waren, geen rekening wilden schrijven, geen handdoeken en slechts tien wc-papiertjes gaven.  250 birr voor een kamer, was ok, maar geen ontbijt.    Het St. George bier van de tap aan 11 birr was wel lekker.

 

 

woensdag – 13/09/2017

Ontbijt rechtover ons hotel genomen, niet bij die arrogante eigenaars van ons hotel.  We werden door een Ethiopiër een verkeerde bus aangeduid en waren bijna vertrokken.  Dan stapten we 200 meter verder naar het busstation waar we wel vier keer in een ander busje moesten stappen wat we niet normaal vonden.  Wat gebeurt er, wat is er aan de hand?  Er bleken etnische onlusten te zijn tussen  Oromo en Somali’s en de regio verder naar Harar was afgesloten.  Dan maar het de bus terug tot Awash in anderhalf uur.  De ontvanger vroeg ons 100 terwijl het normaal tarief 60 is.  Nadat we iets hadden gegeten in Awash deden we dan maar autostop richting Djibouti.  Enkele personen probeerden ons voor te zijn bij de camionchauffeurs en vroegen ons een dubbel tarief.  Plots kon ik als eerste een chauffeur aanspreken en een redelijke prijs van 2.000 birr afspreken, 33 uren rijden vertelde hij ons nog.  Om 14.45 konden we eindelijk vertrekken met een rustige vriendelijke Djiboutese chauffeur door een dor landschap met veel lavastenen.   Langs de weg met veel bochten en putten zagen we tot Djibouti-stad wel 50  omgekantelde vrachtwagens, containers in de berm, uitgebrande tankwagens, enz.  Er rijden zo dagelijks ongeveer drieduizend vrachtwagens op en af van/naar Addis – Djibouti want deze haven is de aanvoerlijn voor alles wat Ethiopië binnenkomt.   Tegen tien uur stoppen we bij een bewaakte parking, enkele bewapende mannen bij een vuurtje houden de trucks in de gaten.  Binnen in de cabine van de vrachtwagen is het te warm en we slapen op de lege platte laadbak onder een prachtige sterrenhemel. 

 

 

donderdag – 14/09/2017

Tegen twee uur deze morgen begon het te regenen en bliksemt het  in de verte.  We rijden twee uur verder en slapen dan nog vier uren krampachtig in de vrachtwagen.  In een soort wegrestaurant kunnen we iets eten, injera en koffie terwijl onze chauffeur gaat bidden in een moskee.  Tegen 10.30 uur bereiken we de grens en moeten we anderhalf uur wachten in de truck voor onze formaliteiten in Ethiopië.  Twee km verderop nog eens een uur wachten aan de kant van Djibouti waar de formaliteiten bij immigratie vlot verlopen.  Een geldwissel bij een bankkantoor duurt erg lang. Op een vrachtwagen staan geduldig een lading dromederissen te wachten die via Djibouti ergens in een slachthuis zullen belanden.  Van de grenspost in Galafi tot Djibouti-stad is het 190 km.  In het begin van Djibouti was het landschap mooi: een riviertje naast de weg, en watervogels in meertjes.  Dan kwamen donkere wolken opdagen en waaide het hevig, veel zand stoof op de weg met bijna geen zicht meer voor ons.  Daarna volgde een hevige wolkbreuk met als gevolg soms veel water op de weg.  De weg was heel erg slecht en gevaarlijk zo wel 100 km ver tot bij Dikhil waar het asfalt begon.  Een schande voor een land als Djibouti die leeft van de handel met Ethiopië met dagelijks drieduizend trucks op die weg.  Tegen tien uur in de avond kwamen we aan in Djibouti waar de trucks niet in de stad mogen, wel op de weg naar de haven.  In een winkel wisselen wij 200 $ en krijgen er 33.200 DJF voor.  Met een tuktuk en taxi naar ons geboekt hotel gereden, African Village op Route de l’Aéroport.  De arrogante jongen bij de receptie vroeg 88 $ per nacht terwijl er op mijn reservatie bij booking.com 136 € voor twee nachten stond.  Dan maar naar Hotel l’Aube gewandeld waar een kamer 11.000 DJF kost, zo wat 65 $.  De eigenaar is heel vriendelijk.  Er naast ligt La Mer Rouge, een restaurant waar we voor 800 DJF een lekkere koude St George bier kunnen drinken in een geventileerd restaurant.  Voldaan maar doodmoe gaan we na 35 uren slapen.         

 

 

15/09/2017 vrijdag

Geen ontbijt in l’Aube en voor 600 DJF met een taxi naar het centrum getrokken.  Het is ongeveer 45° C maar toch verkennen we het centrum met zijn koloniale gebouwen met bogengalerijen om wat schaduw te hebben.  Het stratenpatroon is nogal rechtlijnig. Het oude centrum is niet groot  en op de Place du 27 juin vragen we in het Menelik hotel of we in de cafetaria wifi kunnen ontvangen maar dat mocht niet, enkel voor hotelgasten.  In het Hotel de l’Europe zijn ze daarentegen wel heel vriendelijk en kon het wel, gratis : www.heuropedjibouti.com heurope@intnet.dj  Ze organiseren ook reizen.  Daarna wandelen we naar de haven en op de coniche nemen we een verfrissende citroensap en begeven ons dan naar de vissershaven waar we vaststellen dat er geen navette naar de eilanden Musha en Maskali is zoals beschreven in onze gids Petit Futé.  Er is geen terrasje waar we iets kunnen drinken en dan nemen we maar een taxi terug naar het centrum.  Een taxi charteren voor een dagtrip naar het 30 km verderop gelegen Lac Assal, het bekende zoutmeer, zou 200 $ kosten en bij een reisagent nog veel meer.  We vinden deze prijzen uiterst duur.  We lopen naar de Place Mahmoud Harbi of Place Rimbaud door enkele winkelstraatjes waar zelfs openlijk qat wordt verkocht met prijzen erbij.  Maar ook fruit en kledij.  In een hoek staat de Grote Moskee die door Jemenieten werd opgericht en die het plein en de Centrale Markt domineert.  We gaan in een restaurant op een dakterras zitten en overschouwen het drukke plein.  Djiboutezen zijn vriendelijke mensen en mijn islamhoedje bevalt hen wel. Terug in ons hotel vragen we aan de eigenaar die in Parijs woont hoe we morgen naar de grens kunnen en hij zegt ons dat er geen bussen gaan en we beroep moeten doen op gedeelde taxi’s en hij voert ons me zijn 4X4 naar het Quartier des Afars waar hij onderhandelt.  Het is niet duidelijk of ze enkel ons twee meenemen of een overvolle taxi maar ze vragen in ieder geval een fors bedrag, nl. 15.000 DJF, 77 €.  De bus van transportbedrijf Boulet is al vertrokken om 18 uur beweert men ons.    

 

   

zaterdag – 16/09/2017

Nogmaals een nachtje geslapen in l’Aube : Rue Nelson Mandela, tel. 253 21 34 20 99 hotel.aube@gmail.com Daarna met een taxi naar het centrum, 600 DJF en ontbijt met twee voor 1.200 DJF  in een lokaal restaurant in een zijstraat van de Place Menelik.  Nogmaals onze mail nagekeken in Hotel Europe en met een taxi naar de haven, vrijhandelszone gereden.  Op een groot bord staat “Port de Djibouti” maar op een groot terrein staan enkel lege containers en op een uur wachten passeerden ons slechts vier trucks.  Iemand zei ons naar PK12 te gaan en plots stopt er een 4X4 met een man die ons gratis naar PK12 bracht waar er vandaag geen vrachtwagens vertrekken.  Mijnheer Sadek, tel. 77812578 medsadek77@gmail.com  Hij voerde ons naar een bekend Jemenitisch restaurant bij Youssef waar we van lekkere ovengebakken vis genoten.  Daarna bracht hij ons terug naar ons hotel en we mochten hem bellen indien we een probleem hadden.  De eigenaar van l’Aube belde onze buschauffeur die nog niet wist waar/wanneer we zouden vertrekken maar de prijs voor ons twee was gezakt van 15.000 naar tienduizend DJF, 60 €.  Het busje van Boulet reed niet zei men ons en vliegen naar Addis kost 135 $/pp voor een vlucht van een uurtje.  Dan maar een siësta genomen.  Om 17 uur zou de eigenaar alle informatie hebben maar om 18 uur was hij nog steeds verdwenen.  Wij vroegen hem onze vorige truck chauffeur op te bellen of we misschien terug konden rijden met hem maar hij was er niet bepaald beleefd voor vermits hij geen Afar sprak.  De taxi waarmee we min of meer afgesproken hadden was al deze namiddag vertrokken in plaats van deze avond.  De gerante wou ons een kamer doen betalen voor de korte siësta van deze namiddag maar dat wuifden we weg.  We wachtten geduldig en gaven geen krimp.  En plots stond er een taxi bij ons hotel die ons naar een busje bracht die ons voor 2.000 DJF/pp + 600 voor onze bagage naar de grens zou brengen.  We zouden om 21 uur vertrekken maar het busje bleef nog enkele rondjes rijden waarbij we echt om 22.30 vertrokken.      

 

 

zondag – 17/09/2017

Tegen vier uur in de morgen stopte het busje en ging ieder ergens in een hok slapen voor een paar uurtjes.  Tegen negen uur waren we aan de grens en de uitstempeling ging vlot.  Aan de Ethiopische kant ging het ook tamelijk vlot.  Ons overschot aan DJF omgewisseld voor ETB en iets gegeten.  Men vroeg ons 1.000 ETB pp voor een 4X4 naar Dessie.  Ze probeerden het nog op alle mogelijke manieren die ETHIOPISCHE BEDRIEGERS.  Tenslotte autostop gedaan en gratis met een truck naar Mille.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.