Dominica

DOMINICA 2024

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

REISPLAN:

Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.

 

 

Inreisdocumenten

Bij immigratie moet ik een formulier invullen en daarna krijg ik vlot mijn stempel IN.

 

 

Reisperiode: 24 – 26 januari 2024

 

 

Geld:

Geen probleem, ik heb voldoende dollars op zak en kan desnoods XCD afhalen bij een ATM. Ik heb ook bankkaarten en Visa bij.

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik heb een reisgids mee van Lonely Planet waar al mijn bestemmingen staan beschreven, de bezienswaardigheden en kaartjes. Bovendien heb ik in Roseau op het toeristenkantoor een kaartje van het eiland gekregen.

 

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

Ik heb nu al enkele vluchten achter de rug zonder keuze op een veerboot zodat ik nu wil varen.

 

Bootreis

Ik boek online mijn ticket voor de veerboot van www.express-des-iles.fr en betaal 79 €.

 

 

Informatie

https://suetravels.com/category/north-america/dominica/

www.discoverdominica.com

https://tourism.gov.dm/en/

https://en.aircaraibes.com/en/our-destinations/en-guide-dominica

https://travel.usnews.com/Dominica

https://www.lonelyplanet.com/dominica

https://www.airbnb.be/a/stays/Dominica?c=.pi0.pk1405966016_54571720719&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw5cOwBhCiARIsAJ5njubOXJZt7G20a0p8P1uj2khUGVJseLtLZ49akY7gvx-M5Va0X0Sv7zYaAuPdEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&locale=nl&_set_bev_on_new_domain=1701429849_MTUyNTQ1YmZjN2Yz Boekingen bij Airbnb

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 20 – woensdag 24 januari 2024

De veerboot uit Martinique doet er twee uren over. Bij immigratie gaat het heel vlot: een formulier invullen en ik krijg vlug een stempel IN. Een half uur later ben ik reeds buiten de veerboot terminal. Rechtover de veerboot terminal ligy zo wat de oofdstraat van Roseau en ook de Toeristische Dienst. Ik vraag een kaartje van het eiland en vraag ook de bediende of hij Carmen, mijn gastvrouw, wil opbellen en haar vragen of ik reeds mag inchecken. En jawel hoor. Ik kon te voet naar mijn Airbnb accomodatie wandelen, is niet ver. Ze stond op haar balkon te zwaaien. Aan mijn kamerdeur stond een bericht “Welkom Erik”. Carol een een heel vriendelijke dame. Zij moest gaan werken en ik heb dan geluncht. Voor 30 XCD. Ik heb gelogeerd bij Carol in Roseau op River Street 81, tel. (767)6167969 Ik was er drie dagen en betaalde 161 € zonder ontbijt, nette kamer met fan en badamer op de gang. Ik kan het aanraden. In een bank heb ik 70 € gewisseld en kreeg er 186,90 XCD voor. Ik heb daarna op de eerste verdieping van een supermarkt een veerboot ticket gekocht naar Martinique voor 235 XCD,wat de vaste prijs bij www.express-des-Iles.com van 79 € zou moeten zijn. Daarna heb ik het busje naar Soufrière genomen in het uiterste zuiden van het eiland. Het was er rustig en op het strand ontmoette ik slechts enkele toeristen. In het plaatselijk houten barretje genoot ik van een lekkere poncho coco met verscheidene smaken, erg lekker en goedkoop. Ik genoot op dit rustig strand van mijn punch en de zonsondergang. Een vriendelijk koppen met een huurwagen bracht mij terug naar Roseau.

 

 

Dag 21 – donderdag 25 januari 2024

Vandaag ga ik het binnenland verkennen en mijn gastvrouw had mij aangeraden er vroeg aan te beginnen. Het busje naar Laudat komt niet opdagen en na lang wachten stopte het busje naar Trafalgar Falls. Bij het eindpunt zat ik nog alleen op het busje, er was nog niemand om acht uur bij de parking en ik kon er gratis in. Alle sites van Unesco worden geregeld via reisagenten aan 100-150 $ per dag. Ik kon ook bij mijn gastvrouw een dagreis boeken. Na een korte wandeling vanaf de parking kom ik bij een uitkijkpunt en sta ik aan de voet van twee watervallen die uit het hoog bergachtig en weelderig groen bos naar beneden storten. De omgeving is schitterend, in de verte zie ik Roseau liggen. Dit is echt een must-see. Plots kwamen er twee Franse koppels aan die mij een lift aanbieden naar het Freshwater Lake in het Nationaal Park Trois Pitons, Unesco erkend. We konden nog net een schichtige agouti spotten. Onderweg stopten we bij een eenzaam maar prachtig gesitueerd kleurrijk creools huis. Er is nog niemand op de parking, er is een hal met didactische borden. We lopen samen rondom het meer met steile en glibberige paden soms versterkt met palmboomstammen. Het had vorige nacht flink geregend en ik zink diep in de modder in een zachte kuil. Het was winderig en mistig wat een een mystieke sfeer teweeg bracht wat nog geaccentueerd werd door twee meter hoge varens. Het Freshwater Lake beneden is prachtig en even kunnen we beide de Caraibische Zee en de Atlantische Oceaan zien. Terug van de rondwandeling neemt mij een tour-chauffeur mee naar ee estaurant in Laudat maar k wil verder naar de Titou Gorge Falls waar ik iets kon eten aan 269 XCD. Men kan hier ook een duik nemen in het koud water of een heel kort boottochtje maken door de grotten. Terug naar Roseau kon ik onderweg overstappen op een busje naar de hoofdstad. In een lokale kleurige bar in River Street kon ik van een rum-coco genieten voor 5 XCD. Het had veel geregend in de namiddag waardoor ik op mijn verblijf bleef en ook een aangename babbel had met Carol mijn gastvrouw. Nadien boodschappen gedaan in Whitechurch supermarkt.

 

 

Dag 22 – vrijdag 26 januari 2024

Het was gisteren om 14 uur nonstop beginnen regenen tot vandaag elf uur. Nadien ben ik naar een “busstation” gewandeld en een busje genomen naar Indian River waar scènes zijn opgenomen van de film “Pirates of the Caribbean” met Johnu Depp. Net voor Porthsmouth zet de chauffeur mij af op een parking waar ik direct werd aangesproken door aan kanoman die mij solo een tocht aanbiedt op de Indian River voor 120 $. Ik antwoord hem dat ik wel interese heb maar met een groep, hij zoekt nog medepassagiers en uiteindelijk betaal ik 25 $ voor de tocht met twee koppels. Ik mag vooraan in de kano zitten en heb een unek zicht op het oerwoud en soms scheefgewaaide palmbomen, het is hier zeer romantisch. We varen voorbij het houten junglehuisje van de filmset, prachtig. Na een tijdje leggen we aan bij de Cobra bar in een junglehuisje en worden we een drankje aangeboden. Er staat een oude petroglyph van de indianen van voor Colombus. Het wordt nu wel druk in de bar en meerdere kano’s komen er aan en na een kwartiertje vertrekken we terug. De tocht duurt geen anderhalf uur zoals beloofd maar nauwelijks een uur. Daarna neem ik een busje naar Cabrits Nationaal Park waar in Rupert’s Bay een cruiseschip en zeilbootjes voor anker liggen. Er ligt een groot hotelcomplex dat blijkbaar failliet en in verval is. Bij de ingang betaal ik 5 $ maar er is verder geen controle. Er is een bar waar men ook snacks kan eten op een terras. Bootjes gaan op en af naar het cruiseschip vanaf een pier. Ik wandel naar boven naar het gerestaureerd Fort Shirley waar enkele kanonnen staan die naar Portsmouth wijzen, mooi panorama op de haven en de Rupert’s Baai in de zon. Ik bezoek het kleine museum en loop dan terug naar de parking waar ik een taxi neem naar het busstation on Portsmouth voor 10 XCD. Voor hetzelfde bedrag kan ik een busje naar Roseau nemen die er een uur over doet.

 

 

Dag 23 – zaterdag 27 januari 2024

Vandaag zon. Carol is er niet, is gaan werken. Ik verken wat het kleine centrum van Roseau; het is zaterdag en marktdag; er is veel anbod van verse groenten en fruit. Veel cruisetoeristen komen van het schip en maken een dagtoer of lopen wat verdwaald rond in het stadje. Op de lange loopbrug van het schip naar de kade bij de cruiseterminal is er een overaanbod van souvenirs en T-shirts. Daarna neem ik een kleine lunch ik in mijn favoriet lokaal restaurantje “Your Choice” voor 7 $. Ik loop te voet in twintig minuten naar de veerboot terminal. Men moet er twee uren voor vertrek zijn maar anderhalf uur is ruimschoots genoeg. Ik moet nog 86 XCD of 59 $ vertrektaks betalen vooraleer ik op de veerboot mag. Ik moet wachten in een zaaltje. Op de ferry zitten al passagiers die uit Martinique doorvaren naar Guadeloupe, mijn volgende bestemming. Na een uur stoppen we in Les Saintes om dan verder te varen naar Pointe-de-Pitre, Guadeloupe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.