Dresden

DRESDEN EN OMGEVING 2013

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  18 – 24/07/2013

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Er zijn talrijke reisgidsen geschreven over deze stad en streek.

ANWB, Dominicus en Odyssee hebben een Nederlandstalige reisgids uitgegeven.

In gespecialiseerde winkels zijn kaarten te koop over Duitsland.

Dresden ligt in de deelstaat Sachsen-Anhalt.

 

 

Informatie 

 

www.dresden.de : stads informatie

http://www.sachsen-anhalt-tourismus.de/ : informatie over deelstaat Sachsen-Anhalt.

www.elberadweg.de : fietsen langs de Elbe

 

 

Plan

 

Van 18/07/2013 maken we een trip met mijn camper naar een voor ons nog onbekende deelstaat in Duitsland, nl. Sachsen-Anhalt en we willen vooral Dresden bezoeken en verder rijden langs de Elbe naar Tsjechië waar we het Tsjechisch Paradijs willen bezoeken.  Daarna komen we terug naar Duitsland om op 31/07/2013 naar huis te rijden.   

 

  

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – donderdag 18 juli 2013

 

Traject : Venlo, Dortmund, Kassel, Lichtenau, Eisenach.

Het gaat vlot op de Duitse autostrade E331 maar in de regio Sauerland wil ik zien wat er geworden is van de Belgische kazerne in Essentho waar ik in 1968 als soldaat dienst deed.  Het was toen een gloednieuwe kazerne.  Als ik het toenmalig klein boerendorp nader herken ik bijna niets meer: de kazerne is omgebouwd in sociale woningen met veel nieuwe straatjes en veel meer huizen.  

Voorbij Kassel nemen we pauze in Hessisch Lichtenau, lunchen en verkennen het sfeervol middeleeuws centrum met zijn vele kleurrijke vakwerkhuizen.  Overal staan fotogenieke vakwerkhuizen en we struinen er lang rond.  Een goede impressie krijg je van de reisblog van Wanda https://wandaswereld.nl/ronddwalen-in-het-sfeervolle-hessische-lichtenau/ 

We rijden door naar Eisenach waar we op een camping gaan overnachten.    

      

        

Dag 2– vrijdag 19 juli 2013

 

Traject :   Bezoek Wartburg in Eisenach.

Vandaag gaan we de interessante stad Eisenach bezoeken dat in de deelstaat Thuringen ligt in de voormalige DDR. Hier werd in 1685 Johann Sebastian Bach geboren.  Maar we zijn gekomen om de Wartburg te bezoeken waar Luther in de zestiende eeuw werkte aan zijn Reformatie waardoor zuidelijk Duitsland nu protestants is.  De Wartburg is een grote burcht strategisch gelegen op een hoge heuvel.  Er is veel te zien en door didactisch materiaal leren we veel over de burcht en Luther.  Meer info over Luther op www.luther.de en de Wartburg www.wartburg.de De stad is ook een bezoekje waard alsook de omgeving : www.thuringerwald.de  We  rijden niet via de autostrade Gotha, Erfurt, Weimar, Jena en Gera naar Dresden maar nemen een meer landelijke weg. In Ilmenau gaan we op een camperplaats overnachten.

 

 

Dag 3 – zaterdag  20 juli 2013

 

Traject :  Ilmenau, Rottenbach, Bad Blankenburg.

De omgeving van Ilmenau is groen met overal natuur en het is er licht heuvelachtig met soms mooie doorkijkjes. Ergens op onze weg stoppen we bij een mooi klein oud kerkje dat binnen ook nog eens prachtig is ingericht  en beschilderd.  Het klein dorpje waar we een korte wandeling maken in heel romantisch met enkele vakwerkhuizen.

Een uur later genieten we van de mooie panorama’s in de omgeving van Rottenbach.  Hier ligt de Paulinzella Ruïne dat we bezoeken, een oude kloosterruïne https://www.thueringerschloesser.de/objekt/kloster-paulinzella/ 

Onze volgende halte is Bad Blankenburg, een stemmig stadje waar we onze benen strekken.  We ontdekken zowaar het geboortehuis van Fröbel, de oprichter van de kleuterscholen : www.froebel-museum.de 

 

 

Dag 4 – zondag 21 juli 2013

 

Traject: Omgeving Bad Blankenburg.

We zijn in de omgeving van Bad Blankenburg gebleven en hebben er een lange wandeling gemaakt in de mooie groene natuur van het Thuringerwald.   

             

 

Dag 5 – maandag 22 juli 2013

 

Traject : Bad Blankenburg naar Klingenthal aan CZ grens en verder naar Marienburg.

In Klingenthal staan enkele houten huizen in het centrum.  Bij de oude grenspost DDR-Tsjechië staat een ouderwets grenskantoor en we bemerken zowaar nog een oud verkeersbord “Grenze DDR – Tsjechoslowakei” https://www.vogtland.nl/vogtland-ontdekken/  We blijven een dagje in deze mooie omgeving op een camperplaats.    

 

 

Dag 6 – dinsdag 23 juli 2013

 

Traject : Marienburg Kalkofen, Meissen, Dresden.

We rijden langs een mooie landelijke weg naar Marienburg waar we de weg naar Meissen nemen.  We willen de romantische Elbe volgen naar het Boheemse Paradijs.  Meissen is een imposante stad waar we een wandeling maken langs de Elbe met zicht op de stad aan de andere oever.  In het centrum staan grote oude typische huizen op de marktplaats.  We kijken naar de uitstalramen van enkele winkels want Meissen is bekend om zijn prachtig porselein.    https://www.touristinfo-meissen.de/6305.html en https://fritzguide.com/sehenswuerdigkeiten-meissen-die-besten-attracktionen-in-meissen/ Tegen de avond komen we aan in Dresden op een camperplaats van de stad aan de andere kant van de Elbe oever en ‘s nachts is de stad mooi verlicht, prachtig zicht is dat.  Ik denk dat het Wisentorstrasse was.   

 

 

Dag 7 – woensdag 24 juli 2013

 

Traject : Bezoek aan Dresden.

We laten onze camper staan en wandelen over de brug naar het stadscentrum.  Er is heel veel te zien in deze prachtige barokstad wel eens het “Florence van het noorden” genoemd.  We blijven dan ook een ganse dag in deze prachtige stad rondhangen en we genieten van de vele culturele gebouwen die we er ontdekken: https://www.top10bezienswaardigheden.nl/duitsland/dresden.htm

 

 

Dag 8 – donderdag 25 juli 2013

 

Traject : Op weg naar het Cesky Raj, het Boheems Paradijs.  

Van 25 tot en met 30 juli zitten we in het Tsjechisch Paradijs waarover ik een apart reisverslag heb geschreven.  

 

 

 Dag 14 – 31 juli 2013

 

Traject : Vertrek uit Cheb (CZ) en stop in Lauterbach.  Terug naar huis.    

Deze morgen bewonderen we het prachtig romantisch centrum van Cheb met zijn groot bebloemd plein en veel pastelkleurige vakwerkhuizen.  Op weg naar huis pauzeren we in Lauterbach/Hessen.  Het is een romantisch stadje met bijzonder veel vakwerkhuizen.  Het ganse centrum staat vol met dergelijke oude vakwerkhuizen, de moeite waard om er rond te kuieren.  We overnachten in Lauterbach en morgen rij ik de resterende afstand  naar huis.             

  

      

22/07/2023

We hebben overnacht in het Nationaal Park Spreewald bij een klein dorpje in Freiwalde. Het is een prachtige omgeving, weinig dorpen, veel sparrenbossen doorspekt met grote open velden. Spreewald is Unesco erkend en trekt dus veel toeristen. We proberen te parkeren in Bad Lubbenau zowat de hoofdplaats van het Spreewald aan het gelijknamig riviertje, de Spree. Het is er zeer druk en een plaats vinden is niet makkelijk: 10 € per dag of je nu kort of lang blijft. Specifiek hier zijn de vele kanaaltjes die nog bevaren worden, weleer om hooi en oogst binnen te halen, nu ten behoeve voor de toeristen die er een boottochtje met de typische platte schuit willen maken in dit prachtig decor. Tientallen schuiten liggen te wachten op klanten. Iedereen leeft van het toerisme, geen gebrek aan hotelletjes, terrasjes en restaurants. Nadat we dit leuk stadje hebben verkend rijden we verder richting Dresden en twee en een half uur later komen we er aan. Bij de Augustinusbrücke is er een grote parking voor mobielhomes: 2,50 €/uur. Dresden heeft een compact historisch centrum dat we in drie uren makkelijk konden verkennen. Op de binnenkoer van het beroemde Zwinger zijn werken aan de gang. De bekende muren met grafitti van vierhonderd jaar geleden, de Frauenkirche, het terras met zicht op de Elbe en de leuke binnenstad zijn zeker een bezoekje waard. Tegen 16 uur vertrekken we naar Görlitz; de grens met Polen is nog 108 km verder.

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.