Paaseiland

 

 

CHILI – PAASEILAND

 

 

 

VOORBEREIDING

 

CHILI

 

Hoe er geraken

 

Vliegen met Iberia of LAN.  

 

Informatie

 

http://books.google.be/books?id=txrJg7rL000C&pg=PA90&lpg=PA90&dq=usit+andes&source=bl&ots=zbvqBxn1el&sig=2DHvTCsQGVP9bSEYibw_Qud59LE&hl=nl&sa=X&ei=JJXGUqXIFsOqtAagv4G4BA&ved=0CD8Q6AEwAg#v=onepage&q=usit%20andes&f=false : deel boek Lonely Planet online.

www.backpackerchile.com  is een goede site om er goedkope overnachtingen te vinden en ter plaatse nam ik een gidsje mee.

www.cuidad.cl : info over Santiago

www.conaf.cl : nationale parken in Chili

www.sernatur.cl : de nationale toeristische dienst

www.pachamamabybus.com : Bus die door heel Chili rijdt, ga er af en op wanneer je wil zonder tijdslimiet.  

 

PAASEILAND

Hoe er geraken

Er gaan zeven vluchten per week naar het eiland met LAN, tel. 02/771 98 16 in Brussel, info@lan-airlines.be , vluchtduur ongeveer vijf uren.  

Deze vlucht is zeer duur maar indien je transcontinentaal met LAN vliegt komt het veel goedkoper uit.

 

Informatie

 

www.turismoisladepascua.com 

www.hostaltrail.com : klikken op Chili en dan op Paaseiland om goedkope accommodatie te vinden.

http://www.conaf.cl/parques/parque-nacional-rapa-nui/  Beheer van het nationaal park

http://issuu.com/sernatur/docs/revista_2__q_final_ok een mooie online folder

http://islandheritage.org/wordpress  Paaseiland erfgoed site

http://www.traveltochile.net/bed-breakfast-easter-island.htm een zoeksite voor verblijf.

www.descubreislaszpascua.com 

 

 

JUAN FERNANDEZ (ROBINSON CRUSOE)

 

Hoe er geraken

http://www.aerolineasata.cl/  email irossel@aerolineasata.cl  info@aerolineasata.cl vliegt van Santiago naar Juan Fernandez voor 550.000 PCL retour, hetzij 760 € voor een vlucht van anderhalf uur.  dcastillo@aerolineasata.cl

http://www.aerolassa.cl/   email lassa@tie.cl is de tweede mogelijkheid voor deze vlucht maar ze rekenen dezelfde peperdure prijs aan.  

Thans (10/04/2021) kost het bij www.aerocardal.com nog  steeds 550.000 CLP of 651 EURO. 

https://www.aerocardal.com/wp-content/uploads/2016/08/irobinsoncrusoe-aerocardal.pdf 

Met de boot :ppinto@transmarko.cl of Elizabeth@transmarko.cl De tocht duurt veertig uren en gaat de laatste week van de maand.

 

Informatie

http://www.turismorobinsoncrusoe.com/

http://www.comunajuanfernandez.cl/ 

http://www.conaf.cl/ = nationale parken Chili

 

Bezienswaardigheden :

Spaans fort, Fuerte Santa Barbara

Trekking naar El Yunque, 915 meter, hoogste berg

Puerto Frances, bootexcursie met wandelingen door mysterieuze regenwouden

Mirador Selkirk


Boottocht naar Pto Ingles en Scorpio-grot.

Playa Adrenal

 

 

 

REISVERSLAG

 

Dag 23 – 13/03/2014

Vlucht Santiago>Paaseiland: LA 841 V 13MAR 4 SCLIPC HK1 0815 1155 13MAR E LA/ABGTQY

Om 04.30 wekker op gsm + mij laten wekken.  Iets gegeten en om 05.30 uur is mijn taxi er al en een half uur later sta ik 18 km verder op de luchthaven.  Vast tarief is 15.000 CLP = 20 euro.  Ik was tijdig op de luchthaven, eigenlijk een uur te vroeg.  Op mijn vluchtplan staat vertrek om 09.15 vermeld maar vertrekt om 08.15 volgens LAN Puntas Arenas kantoor. Maar door een fout aan het ventilatiesysteem van vliegtuig 1 moet deze vervangen worden door een ander toestel waardoor twee uren vertraging.   De vlucht naar het Paaseiland duurt 05.40 uur.  Mijn eerste bezoek aan Polynesië op Nieuw Zeeland na.  We moeten van het vliegtuig naar de aankomsthal wandelen maar dat is niet ver.  Op het luchthaventje van  Paaseiland stond de eigenaar van Minihoa mij en drie andere passagiers op te wachten voor gratis vervoer naar het hostel.   Ieder bezoeker krijgt een bloemenkrans aangeboden die aan de nek wordt opgehangen.  Kleine luchthaven, vlot verloop.  Moest 30.000 CLP betalen om het nationaal park/eiland te mogen bezoeken.  Beetje gerecupereerd na aankomst en naar de dorpskern gewandeld en de beelden van Ahu Tautira als voorsmaakje gezien.  Klein haventje bij de Caleta en enkele duikcenters.  Iets gedronken en een babbel met lokalen om de sfeer op te snuiven.  Het kerkje van Hanga Roa bezocht met mooi houtsnijwerk. Kon bij de enige bank een ATM vinden en pinnen.  Iets gegeten in La Kaleta bij het haventje, kleine porties, zicht op vertrekkend cruiseschip.  Daarna heb ik een lange wandeling langs de kust gemaakt  en beelden gezien op de Ahu Akapu site bij zonsondergang. Huurauto besteld bij Evelyn, de eigenares van de camping om  samen met een Koreaans meisje die zou meerijden morgen rond te trekken, 30.000 CLP per 24 uur.   Het Paaseiland is maar 166 km2 en telt omtrent vierduizend inwoners die allen in Hanga Roa wonen.      

 

Overnachten:

Hostal-Camping Minihoa

contacto@minohoa.com : Evelin  

www.minihoa.com 

tel. (032) 255 1593

8.000 CLP/nacht in slaapzaal, (+/- 11 €)

Gratis vervoer van/naar luchthaven.  Er is tevens mogelijkheid om er te kamperen, de enige op Paaseiland.  Er is een hostel in slaapzaaltjes, geen winkeltje of restaurant erbij.  Vlak aan zee gelegen.  Huur auto of fiets  mogelijk.  

 

Bij Kona Tau Hostel kost het 28,54 $/nacht, hetzij 62,34 € voor drie nachten: konatau@entelchile.net 

 

 

Dag 24 – 14/03/2014

Deze voormiddag heb ik een wandeling gemaakt bij het duikhaventje tot aan de start van de wandeling naar Ran Kau Volcano.  Tegen elf uur vertrokken met de huurwagen van Minihoa zonder papieren, niets getekend, sleutel gekregen en weg.  Lee zou de kaart lezen maar ze was er niet goed in.  Eerst zijn we naar de site van Puna Pau gereden, de stenen hoedenmakerij in een weiland gelegen met zicht op zee.  Dan zijn we gestopt op de site van Ahu Akivi in het binnenland met zeven goed bewaarde moai.  Daarna hebben we een korte wandeling gemaakt in de landelijke omgeving waar typische paarden in een weide stonden te grazen.  Daarna hebben we onze weg verder gezet door het onbewoonde binnenland waar we af en toe voorbij een bosje reden.  Na een poosje kwamen we aan in Anareka, een mooi wit strand met palmbomen en enkele mooie moai en eet- en drinkstalletjes, geen dorp op zich.  Dan zijn we langs bochtige wegen met naast ons rotsen in de branding en een prachtig verlaten landschap naar Ahu Tongariki gereden.  Dit is het hoogtepunt van Paaseiland met 15 moai op rij in een groen grasland bij de zee.  Op de achtergrond liggen her en der gevallen beelden.  Alles werd door Japan heropgebouwd na de catastrofale tsunami.  Rano Raraku iets verderop is weer een hoogtepunt, het was de steengroeve, de fabriek waar de moai werden gemaakt.  Op de site staan talrijke fijn bewerkte afgewerkte koppen en borstbeelden schuin op de heuvel in het gras, mooi aangelegd wandelpad ertussen. De gezichten zijn fijn bewerkt met fijne lippen op elkaar geperst, grote neuzen en blik op oneindig starend.   Heel mooie omgeving en site.  Het ligt bij en kratermeertje (drinkwater voor Hanga Roa) waar nog honderden onafgewerkte beelden klaar liggen om te worden afgewerkt of om te worden verplaatst naar hun eindbestemming alsof de werkzaamheden plots zijn gestopt.  Langs de prachtige kustweg met lavarotsen in de branding terug gereden.  Ben vervolgens gaan eten bij “Au bout du monde”, een restaurant van een Belgische eigenares die er niet was: www.restaurantauboutdumonde.com .  Vervolgens naar de beelden van het nabije Tahai geweest en prachtige foto’s genomen van de zonsondergang.  Dan ben ik met Lee naar Minihoa gereden.       

 

Overnachten:

Minihoa

 

 

Dag 25 – 15/03/2014

Heel vroeg opgestaan, het was nog donker om 06.30 uur.  Zonder ontbijt naar Tongariki gereden voor zonsopgang maar de zon verschool zich achter de wolken. Er waren al andere bezoekers in het pikdonker in de scheering van de maan.   Langzaam werd het licht en vertoonden zich mooi gekleurde wolken bij de zee terwijl wilde paarden naast ons graasden.  Het is een unieke ervaring deze schitterende beelden te mogen aanschouwen bij dageraad.  Ik wou nog ontbijten bij Raraku maar alles was nog dicht om 09.15 uur (open om 9 uur).  Dan zijn we naar Orongo gereden, het hoogste punt op het eiland, veel groen links en rechts van de stijgende weg.  Mooi uitkijkpunt met zicht op de krater en kratermeertje.  Op de top van  O Rongo bevindt zich een parking en een gebouwtje, een museum. Korte rondwandeling gedaan en netjes op het pad gebleven, er is controle.  Driehonderd meter lager ligt de zee en verderop twee kleine vogeleilandjes, Motu Nui en Moto Iti.   Op de site staan enkele lage gebouwen met platte stenen opgetrokken, een zomerdorp uit de 16-19° eeuw.  We Moesten  nu vlug terug naar Minihoa om de wagen af te leveren: het is mogelijk alles te zien met een huurwagen in 24 uur.  Er is geen eten te verkrijgen bij Minihoa, wel ernaast of in de straat.  Dus naar het centrum gewandeld en daar iets gegeten als laat ontbijt.  Op het kantoortje van LAN heb in ingecheckt.  Van op het terras van www.hotelmahai.com is het prachtig zitten en de ceviche is lekker.  Er was nog een traditionele dansavond bij Kari Kari, 15.000 CLP voor een uur.     

 

Overnachten:

Minihoa

 

 

Dag 26 – 16/03/2014

Terugvlucht van Paaseiland naar Santiago: LA 842 V 16MAR 7 IPCSCL HK1 1310 1955 16MAR E LA/ABGTQY

 

Lee was al vroeg wakker, ze was naar de zonsopgang bij Tahai gaan zien.  Als ontbijt at ik de rest van de ceviche van gisterenavond want dat was veel te veel toen.  Om 10.30 uur werden een tiental gasten gratis naar de luchthaven gevoerd, vijf minuten rijden.  De zus van Marta, de eigenares, bracht ons naar de luchthaven: ze heeft het ernaast gelegen Hostal Tojika: www.rapanuiweb.com/hostaltojika www.tojika.com   Drank in de handbagage was geen probleem.  Op Paaseiland is het twee uren vroeger dan in Santiago.  Van op de luchthaven ben ik in een half uur met de blauwe bus naar station Los Herois gereden voor 1.350 CLP, dicht bij mijn hostel.  Het gezellig café met de Belgische bieren op Moneda/Brazil was gesloten.  Van een reuzenschotel friet en vlees kreeg ik maar de helft op.    

 

Overnachten:

HI Santiago, Happy House Hostel, Cienfuegos 151, tel. (56) 2 6718 532  info@hostelling.cl 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.