Estland

Met de camper Naar de Baltische Staten – 2014

 

 

 

Voorbereiding

 

Ik had reeds in 1993 een gelijkaardige reis gemaakt met mijn personenwagen en tent en wou het toenmalige pas uiteengevallen Oostblok bezoeken en nog vlug zien hoe het er achter het communistisch IJzeren Gordijn aan te ging want het zou er spoedig gaan uitzien zoals bij ons in het westen.  Ik was toen ook via Duitsland en Polen naar de Baltische Staten gereden.  Er was toen nog maar weinig toeristische infrastructuur, bijna geen hotels, campings, restaurants en bijna niets was al uitgebouwd.  Een vriendin uit Colombia wou een deel van Europa zien en haar keuze viel op de Baltische Staten die ik na  zoveel jaren nog eens wou terug zien, vooral dan hoe het was veranderd.      

 

 

Informatie

Estland

www.inyourpocket.com/estland

www.camping-estonia.ee 

www.visitestonia.com

www.saaremaa.ee

www.tourism.talinn.ee

www.manor.ee

www.viahanseatica.info

www.maaturism.ee

www.rundale.net

www.visitparnu.com

www.northestonia.eu

www.eesti.ee

 

 

 

Reisverslag

  

 

26/08/2014

Eenmaal in Estland zijn de wegen perfect, niet druk en soms een vrachtwagen op weg naar Talinn.  Bij Häädemeeste op parking Premium 7 konden we gratis parkeren tussen de trucks.  Er is een winkeltje,  koffie en eten te koop en er is toilet en een betalende douche aan 2 €.  We wilden echter naar Pärnu gaan waar er ook een Ikla Bistro van www.premium7.ee was.  Parking kost 0.60 € per uur indien men niet meer dan 12 uur er verblijft.  In Pärnu waren geen diensten, wel er tegenover bij het Oolimpex tankstation waar we gratis hebben overnacht.  Een douche kost hier 1.60 euro.  Vandaag 188 km gereden.  

 

 

27/08/2014

Acht km voor Virtsu stoppen we bij een mooi witgekalkt kerkje, Hanila Pauluse.  Na ons ontbijt ben ik naar Virtsu gereden en wij waren net op tijd om de veerboot te nemen naar Kuivastu op het Muhu eiland.  Het is twintig minuten varen en kost 7.70 € voor een camper en 2.50 € per persoon.  Bij Liiva stoppen we terug bij een witgekalkt kerkje, er naast staat een eeuwenoude eik en men is bezig een rieten dak aan te leggen bij een nabijgelegen huis.   Bij Viira staat een typische houten windmolen.  Nu op het eiland Saaremaa bekijken we de witte versterkte kerk van Valjala.  Bij Kaali gaan we de oude meteorietkraters bekijken.  In Kuressaare bezoeken we het kasteel en het centrum.  Op de weg van Kuressaare naar Tagaranna staat dit keer een stenen windmolen.  Er staat een grote houten pop en enkele oude houten huizen langs de weg.  Bij de Ninase Cliff maken we een mooie wandeling langs de ruige kust.  Er staan enkele prachtige vakantiehuizen met mooie tuinen.  Het was een vlug bezoek aan het ruige eiland dat meer aandacht vergt.  We verlaten het eiland terug met dezelfde veerboot.  Na Virtsu hebben we lang gereden naar Talinn maar vonden onderweg geen geschikte camping of camperplaats.  Bij regen en donker aangekomen in Talinn en overnacht op de binnenkoer van de Talinn City Camping: 14 € voor de camper en 4 € per persoon.  www.talinn-city-camping.ee  Vandaag 459 km gereden.   

 

 

 28/08/2014

Vandaag rijden we niet en besteden de ganse dag aan het bezoek van Talinn.  Met bus nr.5 begeven we ons van de camping naar het stadscentrum.  We komen aan bij de Viru Gate van waar onze verkenning begint.  We lopen langs de Helleman Tower en het Dominicaans klooster.  De St. Catherine’s Passage is bijzonder mooi en mochten we niet missen, er is een gezellig restaurant met een ingesloten buitenkoer.  Het Peppersack restaurant is een oud merkwaardig hanzehuis, een soort pakhuis.  De Town Hall Square is bijzonder mooi en bezienswaardig met mooi gerestaureerde oude huizen.  Pikk Street is schilderachtig vooral bij de Hattorpe-Tagune Poort.  Anton Pikk schreef hier zijn verhalen.  Iets verderop staat de Alexander Nevski orthodoxe kathedraal en de St. Mary katholieke kathedraal.  Bij St. Mary’s staat de toren Kiek in de Kök (Kijk in de keuken).  Toompea is een bijzonder prachtige wijk waar ook het parlement staat.  De orthodoxe kathedraal is mooi versierd binnen.  Bij de Lossi Place staat nog een deel van de oude stadsmuur.  Het zicht op de St Mary’s Cathedral was prachtig van op het Piiskopi platform.  We hebben ook de Danish Kings Gardens bezocht.  Tenslotte hebben we ook nog de Tall Herman Tower gezien van op een uitkijkplaats waar men een prachtig zicht heeft over de stad.  De City Wall Towers liggen mooi op een rij.  Bij de Epping Towers ligt een heel mooi straatje.  Op Rocheline Turg staan een paar oude huizen.  Naast de Holy Spirit Church met een mooi muurhorloge staat een peperkoeken huisje.  Daarnaast bevindt zich het Estonian History Museum.   Veel art Nouveaux  stijl huizen in Talinn.   Na ons interessant stadsbezoek aan Talinn zijn we doorgereden naar Rakvere en dan richting Tartu en onderweg staat een stenen windmolen waar een restaurant bij is gevestigd.  Vandaag 132 km gereden.  Overnacht bij het tankstation Oolorex in Jogeva, op 548 km van Tartu.          

 

 

29/08/2014

Tegen negen uur zijn we vertrokken.  De wegen in Estland zijn uitstekend.  Estland is cultureel en taalkundig nauw verwant aan Finland.  Er zijn eindeloze velden en bossen en er wonen weinig mensen.  Vijf huizen samen noemen ze reeds een dorp waar men maximum 50 km/uur mag rijden.  In Tartu is niets te zien en er is nergens een café om iets te drinken.  We komen nu heel dicht bij de Russische grens in Vastseliina www.vastseliina.ee/linnus waar een versterkt kasteel staat die ik bezocht heb.  Er waren enkele verklede medewerkers die niets te doen hadden.  Er waren geen bezoekers in deze uithoek van Estland zo dicht bij Rusland.  Er is een groot bezoekerscentrum.  In de omgeving op een boogscheut van de grens in Mikse staat een piepklein houten kerkje, typisch aan deze streek.  We gaan nog eens loeren echt dicht bij de Russische grens waar enkele eenzame oude boerderijtjes staan.  Het is duidelijk waar de grens is, het staat er in alle talen want de Russen willen geen pottenkijkers op hun gebied.  Tenslotte bezoeken we nog het parkeerterrein bij de grens in Luhama waar geen enkele vrachtwagen te bespeuren was aan de grens Estland/Rusland.  Het terrein werd gefinancierd door de rijke EU, een verkwisting.  In Luhama staat een mooi houten kerkje.  Weldra steken we de grens over in Letland en rijden op de A2/E77 richting Riga

     

 

     

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.