Ethiopië 2005

 

ZUID ETHIOPIE

 

 

 

ALGEMENE INFO

 

 

Reisperiode

Van 25 september 2005 tot 8 november 2005 was voorzien. Maar moest door familiale omstandigheden mijn reis onderbreken na tien dagen.

 

 

Kaarten

Ethiopia, schaal /2.500. 000 van Cartographia met stadsplan van Addis Abeba

Andere kaartjes vond ik in Lonely Planet

 

 

Reisgidsen

Ethiopia, Eritrea & Djibouti van Lonely Planet : heb ik meegenomen.

Guide to Ethiopia van Bradt heb ik vooraf gelezen en is minsten zo goed als LP.

Eritrea Reisehandbuch van Conrad Stein Verlag : heb ik vooraf gelezen.

 

 

Vliegticket

Ons ticket :

Een vlucht direct naar Addis Abeba vanuit Brussel is niet goedkoop en kan al vlug duizend euro kosten.  Mijn drie medereizigers konden ook geen betere oplossing vinden.  Na wat zoekwerk en enkele telefoontjes heb ik het volgende gevonden :

  1. Via de website www.jetonly.com een vlucht h/t geboekt naar Cairo voor … 178 €.
  2. Bij Connections, kantoor Brugge, uitgezocht naar een goedkope mogelijkheid om van Cairo naar Addis te vliegen.  Logisch dacht ik eerst aan Ethiopian Airlines omdat Addis hun thuisbestemming is en omdat zij een uitgebreid netwerk hebben en moderne vliegtuigen.  Maar hun prijzen waren iets duurder dan Egyptair die 446 € aanrekenen voor hun vlucht h/t. Cairo-Addis.
  3. Voor een waardeloze annulatieverzekering van Protections (www.protections.be) betaalde ik 28 € en nog eens 10 € dossierkosten voor Connections.

 

 

Visum

Een visum voor drie maanden kon ik gemakkelijk bekomen op de luchthaven bij aankomst.  Een fiche invullen, je retourticket tonen en 20$ betalen (eventueel 18 € maar als je 20 € geeft kunnen ze zeker niet teruggeven).  Dus : steeds ook US dollars meedoen op reis !!!  Dat alles duurt amper dertig minuten.

 

 

Ambassades

Adressen van vreemde ambassades in België kun je steeds vinden op www.diplomatie.be  Ook adressen van Belgische ambassades in het buitenland kun je op deze website vinden.

Op www.diplobel.org staan eveneens alle adressen van Belgische ambassades in het buitenland. 

Gemakshalve vermeld ik het hier nog eens

 

Ambassade van Ethiopië, Tervurenlaan 231, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, tel. 02/771.32.94, etebru@brutele.be

 

Ambassade van Eritrea, Wolvendaallaan 15-17, 1180 Ukkel, tel. 02/374.44.34 eri_emba_brus@hotmail.com

 

Ambassade van Djibouti, F.D. Rooseveltlaan 204, 1050 Brussel, tel. 02/347.69.67  amb_djib@yahoo.fr

 

 

Informatie

Als je informatie van thuis uit wil bekomen, neem dan contact op met bovenvermelde ambassades. 

Er staat tenslotte heel veel op internet.

Ikzelf heb heel wat informatie over deze landen.

In de luchthaven kocht ik de “Addis Guide” voor 7 birr met veel info over reisagenten, hotels, restaurants, autohuur enz.  Info bij ilink@ethionet.et       

 

 

Geldzaken

Ik heb  cash $ en € meegenomen en nog creditcards en een Visakaart.  In heel Ethiopië staat geen enkele ATM en met je VISA-kaart kun je niets aanvangen.  Helaas laat je plastic geld maar thuis.

Met Western Union kun je geld laten overboeken van België naar alle landen; het is wel duur.  Maar in geval van nood (voorbeeld  na diefstal, verlies) is het wel een middel om snel geld te hebben.  De internationale website is www.westernunion.com  

Bij aankomst op 26/09/2005 kreeg ik op de luchthaven 10.5338 ETB voor 1 €.  Op 08/10/2005 kreeg ik voor 1 € 10.30 ETB.  Ik moest op zondag dringend wisselen in Wutma hotel in Addis en kreeg eerst voor 1 € nog 8 ETB en met veel aandringen nog 9 ETB.  Die “lieve zwartjes” willen daar ook nog iets aan verdienen als je in nood bent. 

Een zeer goede website om allerhande geldsoorten om te zetten is www.oanda.com

 

 

Reisschema

Zie bijlage

 

 

Reisagenten en plaatselijke toeristenkantoren

Sami Tour Ethiopia, P.O. Box 34520, Addis Ababa, tel. 251-1-293940

e-mail : acamosam@yahoo.com  Ik kreeg zijn adreskaartje, geen ondervinding

 

Tana Travel Agency, P.O. Box 13249, Addis Ababa, tel. 523718/9, mob. 09 11 400554

e-mail : tanatrvla@telecom.net.et  : Yonas is zeer behulpzaam en is IATA-agent

 

Greenland, P.O. Box 19018, Addis Ababa, tel. 251-1-632597/632598

e-mail : etgreend@yahoo.com  www.greenlandtours.net

Dario Morello is de manager en bezit ook een hotel in Arba Minch : Swaynes Hotel,

swayneshotel@yahoo.com

 

Travel Ethiopia : travelethiopia@telecom.net.et  website : www.travelethiopia.net

Tel. 251-1-510168

 

FSTA Autohuur : Wereda 17, Kebele-19, house nr. 755/12, Addis, tel. 251-1-613121

e-mail: fsta@telecom.net.et  website : www.fstatour.com

 

Lalibela Tour, P.O. Box 2590, Addis Ababa, tel. 251-1-533799

e-mail : lalibela.tta@telecom.net.et   website : www.travellalibela.com

 

Jacaranda Tours, P.O. Box 170082, Addis Ababa, tel. 251-1-628625, mob. 251-9-630102

e-mail : andinet@jacarandatours.net  website : www.jacarandatours.net

 

Abba Travel, P.O. Box 10417, Addis Ababa, tel. 251-1-527799

e-mail : abbatravel@telecom.net.et  website : www.abbatravel.net

 

Yared Tour & Travel, P.O. Box 936, Addis Ababa, tel. 251-6-204093, mob. 251-9-824003  e-mail : yaredtours@yahoo.com  website : www.yaredtour.com

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1 – zondag 25/09/2005

Brussel > Cairo

Eten

In de transithal van de luchthaven van Cairo is niet veel eten en drinken te vinden.  Gelukkig neem ik steeds voldoende mee om mijn eerste reisdag door te komen. 

Actie

Om 0.30 uur in de morgen werd ik door mijn zoon naar de luchthaven gebracht waar ik om 1.20 uur aankwam.  Op de enkele stalen stoelen in de wachthal kon ik nauwelijks een beetje slapen.  België is het enige land waar je op stalen stoelen moet zitten in de luchthaven, schandalig.  Om 6.00 uur vertrokken met een Jetair, zoals voorzien.  Na vijf uren vliegen stonden wij in Cairo.  In Egypte was het één uur later dan in België.   Onze aansluitingsvlucht naar Addis met Egyptair was pas negen uren later. Vooraleer wij in de transitzaal konden moesten wij ons paspoort en ticket afgeven omdat wij een visum nodig hadden voor Egypte.  Deze zaal vond ik een beetje muffig maar er stonden wel ruime zachte divans waar wij wat slaap konden inhalen.   Om 21.30 uur werden wij naar een andere terminal gebracht en om 23.15 uur vertrokken naar Addis met Egyptair. 

 

 

Dag 2 – maandag 26/09/2005

Cairo > Addis Abeba

Visum

Om 03.00 uur aangekomen en half slapend onze bagage afgehaald en op naar het hokje van immigratie om een visum te bekomen, 20 $ (best gepast en in US dollar betalen).  In een half uurtje heb ik mijn visum voor drie maanden (ticket tonen).  Mijn drie andere reismaten hadden hun visum aangevraagd op de ambassade in Brussel.  Maar als het hier kan waarom dan niet.  Ik bel steeds naar de ambassade van mijn bestemmingsland of het mogelijk is een visum in de luchthaven te bekomen. 

Wisselen

In een hoekje van het grote moderne luchthavengebouw bemerken wij een hokje van Dashen Bank.  Wij krijgen 10.5338 ETB (birr) voor één € en vinden dat een goede koers.  De dollar staat 8.6734 ETB. 

Vervoer

In de aankomsthal vragen taxibestuurders (of hun tussenpersonen?) ons 120 ETB voor een rit naar het centrum.  Als je hen negeert en naar de parking wandelt betaal je nog 70 en na afdingen kon het aan 60 ETB (6€) voor vier personen.  Wij reden naar het district Piazza waar de meeste reizigers verblijven. 

Overnachten

Om 04.30 uur kwamen wij aan in Baro Hotel maar dat was vol of de wachters wensten niet gestoord te worden.  Er recht tegenover bevindt zich Wutma Hotel waar wij een groezelig kamertje kregen met een lekkende wc voor 60 ETB.  Ontbijt kost extra 13 ETB.

Adres : Wutma hotel, Piazza Munium Street, tel. 562878,  e-mail : wutma@yahoo.com 

Actie

Reeds bij ons ontbijt werden wij lastig gevallen door de boys van Sami Ethio Tours die schijnbaar een monopolie hebben om de aangekomen klanten in Wutma voor hun tours te winnen.  Erg vervelend dat ze bij ons ontbijt er met twee een stoeltje bijschoven om een contract te kunnen bemachtigen.  Wij wilden voor dertien dagen naar het zuidelijk stammengebied rondreizen per jeep met chauffeur.  Dit zou ons 100 $ per dag kosten.  Voor een andere, minder goede jeep zou het ons 80$ kosten.  Na ons ontbijt werden wij naar het kantoor van Sami gevoerd voor een gesprek. Niemand had er zin in en wij overwogen het goedkoper met de bus te doen.  De prijzen zijn bij iedere touroperator bijna even schandalig hoog. 

Dan zijn wij naar de Africa Hall gewandeld om de mooie glasramen en het gebouw te bekijken maar zonder permit mag je niet binnen.  De wachters aan de poort adviseerden ons de verantwoordelijke, Sofia Denekew, te contacteren op 01115-51.72.00

Dan zij wij naar de Stefanos kerk gewandeld op Meskal Square. De gelovigen gaan in Ethiopië niet in de kerk maar lopen er omheen en kussen de heiligenbeelden aan de buitenmuren en bidden ervoor. Veel priesters en deelnemers aan Meskal verkleden zich hier voor het festival straks.

MESKAL is een heel mooi religieus feest en wij hadden onze vertrekdatum aangepast om dit feest te kunnen bijwonen.  Wij hadden geen permit (via een touroperator) om op de (ere)tribune te zitten waar je alles van dichtbij goed kunt aanschouwen.  Wij moesten dan maar plaats nemen op de grote tribune.  Om de twee meter stond een gewapende bewaker.  Enkele vriendelijke Ethiopiërs gaven ons een zitje.  Het festival duurt urenlang en er treden veel groepen op met kleurrijke kostuums, groepen uitgedoste ruiters, praalwagens, kindergroepen en op het einde kwamen de militaire officieren (kolonels, generaals) op het podium met aangepast muziek.  Zij werden uitgefloten en uitgejouwd.  Enkele lokalen vertelden ons dat zij niet tevreden waren met de militaire regering die nu al veertien  jaar aan de macht is.  De sfeer werd wat grimmig en  er werd geduwd om weg te geraken.  Ik wou niet vertrappeld worden en had een beetje schrik dat er in de massa zou geschoten worden.

Later, begin november waren er onlusten in Addis : er stonden tanks in de straten en mijn reiscollega’s konden met moeite de luchthaven bereiken. 

Eten

Met de Ethiopische Haymanot Zemma zijn wij terug gewandeld naar ons hotel want het was ondertussen bijna donker en er was een immense massa volk op de been.  Zij raadde ons een typisch Ethiopisch restaurant aan : Hermon Café, hoek Piazza en Degol (De Gaulle?) Avenue.  Op de derde verdieping bevindt zich een typisch Ethiopisch restaurant, stijlvol ingericht, diensters in typische kledij en goed eten.  Mis vooral de koffie niet na het eten.  Een biertje kost 5 ETB, een halve euro.    Een maaltijd kost hier 25 ETB of 2.50 €.  Op de vierde verdieping is een aangenaam druk dakterras met uitzicht op de Piazza.  Op het gelijkvloers bevindt zich een patisserie en koffieshop.  Koffie is lekker en vers gebrand in Ethiopië en de koffieceremonie mag bij gelegenheid niet worden gemist. 

 Slapen

Wij blijven gemakshalve nog eens overnachten in het Wutma hotel.  De wc is nog niet hersteld, wat beloofd was en om een rustige nacht door te maken demonteer ik de hele wc.

 

 

Dag 3 – dinsdag 27/09//2005

Addis Abeba

Actie

Wij hadden wat lang geslapen (tot 9 uur) maar waren goed uitgerust en gerecupereerd.  Onze twee andere medereizigers waren daar niet zo blij mee maar hadden ons ook niet gewekt.  Zij wilden dan toch met hun twee met de bus verder trekken. Met moeite kon ik iedereen tot rust brengen en wij reden met Sami , zonder ontbijt, naar zijn kantoor om een contract op te maken want plots wou iedereen dan toch met de jeep naar het zuiden. Wij hadden een afspraak met Sami Ethio Tours om 10 uur en zij waren daar al om 8 uur en dat was de oorzaak van het probleem deze morgen.  Als zij geld kunnen verdienen zijn ze heel vlug maar om u te helpen zijn zij niet te bereiken. Van de gevraagde 100$/dag kon ik een deal maken van 90$/dag, jeep en chauffeur inbegrepen.  De trip zou ons voor vier personen 13 dagen x 90$ = 1170$ kosten waarvan wij 600$ voorschot gaven, hetzij ieder 150$. Sami weigert euro aan te nemen en wij moeten naar het Sheraton hotel gaan en een dure commissie betalen om aan dollars te geraken.

Adres : Sami Ethio Tours, P.O. Box 27950 – ET 1000 Addis Abeba

             Tel. 251-1-157374 of 251-9-233715, fax 251-1-157374

             samitour@telecom.net.et of samitours@freemail.et    www.samiethiotour.com

              samitour@ethionet.et 

Als toemaatje werden wij gratis naar Entoto, een heuvel buiten de stad, gevoerd met de jeep. De achthoekige St Mary’s kerk is gesloten en wij moeten de schoenen uitdoen om er rond te mogen lopen.  Ernaast staat een klein religieus museum.  Het is er rustig en wij genieten van een prachtig panorama. 

Dan rijden wij naar het bekende station.  Het is een oud statig koloniaal gebouw.  Er staan geen treinen en er vertrekken slechts drie treinen per week naar Dire Dawa en Djibouti.  In het Buffet de la Gare (tel. 517888) drinken wij een biertje.  Het interieur heeft wel wat en je kunt er slapen voor 120 ETB voor een dubbel. 

De St Georges brouwerij hebben wij niet bezocht.

Bij Hermon Café op de Piazza drinken wij op het dakterras koffie met gebak.

Wij kopen scheermesjes die wij later zouden uitdelen aan de Mursi.

Eten

Wij nemen ons avondmaal in Wutma hotel, niets bijzonders maar toch stevig.

Overnachten

Onze derde nacht in Wutma hotel maar deze keer in een andere kamer zonder lekkende wc.

Een aanrader is het Baro hotel er recht tegenover.  Het is iets duurder, 85 ETB/2 zonder ontbijt (18 ETB) met bad en wc op de kamer.  Adres : Baro Hotel, Piazza (iedereen kent het), tel. 55 14 47 of 57 41 57, mob. 251-9-204316 , e-mail : barohotel@telecom.net.et

   

 

Dag 4 – woensdag  28/09/2005

Addis > Arba Minch

Onderweg

Om 7 uur zouden wij vertrekken maar onze chauffeur , Solomon, was er al om 6.45 uur.

Wij rijden rustig de hoofdstad uit en na een uur stoppen wij in Debre Zeit aan het roze Bishoftu Afaf Hotel tel. 0114-338299.  Een éénpersoonskamer kost 50 ETB en voor twee kost het 70 ETB.  Het terras ligt hoog boven een meer en het uitzicht is fantastisch.  Hier ontbijten wij. Helaas zijn er bijna geen gasten.

Onderweg stoppen wij verscheidene keren om foto’s te maken van typische hutten, vogels of van het berglandschap.

Een auto wordt met een grote takelkraan uit de ravijn geheven; er zijn als bij wonder geen doden.  De wegen zijn niet goed en overal lopen koeien op straat en bovendien heeft het geregend en is het glibberig.

In Shashemene stoppen wij bij Cilalo hotel, POB 178, tel. 06-103720, een wegrestaurant en hotelletje. Hier lunchen wij, een typische injera en drankje voor 8 ETB.  Lekker.

Eten

In Arba Minch is niet veel keuze om uit eten te gaan en wij nemen een eenvoudig avondmaal (13 ETB) in restaurant Kairote, rechtover ons logement.  

Overnachten

Het is bijna donker als wij in Arba Minch aankomen.  Wij verblijven in het Turist Hotel, rechtover St Gabriël Kerk., tel. 06-810245O  Naar Afrikaanse normen is het doenbaar; er is een douche en wc.  Kostprijs : 40 ETB voor een éénpersoonskamer. 

 

   

Dag 5 – donderdag 29/09/2005

Arba Minch en omgeving

Onderweg

Om drie uur in de morgen wakker geworden van  de luidspreker van de mis in het St-Gabriël -kerk die vier uren zou duren.  De luidspreker stond op zijn hardst en er werd nog luidop gezongen en in de handen geklapt. 

Om zeven uur vlug een ontbijt genomen en onze trip naar het Nechshisar N.P. begonnen.  Het kost 70 ETB pp ingang + 20 ETB pp (= 80 ETB voor de jeep).  De natuur rond de meren is mooi maar veel wild hebben wij niet gezien : nogal wat dikdik’s, enkele gazellen en zebra’s, een wrattenzwijn en een mooie sekretarisvogel (commisarisvogel zei een kenner onder ons).  Het was een beetje een teleurstelling.  Wij vernamen dat het groot wild is verkocht en van de rest werd veel afgeschoten. 

Na onze lunch in Arba Minch reden wij naar Chencha om de Dorze stam te zien.  De weg erheen slingert door een bergachtig landschap tot 3.000 meter met eucalyptusbosjes, veel bomen en weelderig groene akkers omzoomd met bamboe en dennen.  Men was bezig een asfaltweg aan te leggen.  In Chencha bezoeken wij de lokale kleurrijke markt  en maken verscheidene foto’s van vrouwen die graan, vlees of raki verkopen en mannen die onderhandelen over hun vee en daarna honingwijn drinken in de bar. 

Een paar kilometers verderop ligt een typisch dorze-dorp met zijn bijzondere biekorfhutten binnen het omheind erf. Er is een hut voor de mannen, één voor de vrouwen, één voor de voorraden en één voor het vee.  Binnen is er meer ruimte dan men wel zou vermoeden.  Een jongeling speelt op zijn muziekinstrument en aan de muur hangen kalebassen als dienstdoende kookpotten.  In de voornaamste kamer staat het vee.   Onder begeleiding van het ganse dorp bezoeken wij de kleine dorpskerk.  Iedereen wil op de foto om een birr te krijgen.  Op de terugweg heeft Fernand gedanst tot vermaak van enkele toeschouwers.     

Eten

In Arba Minch hebben wij ’s avonds lekkere vis gegeten in het Soma Restaurant, tel. 0468-810614.  Voor soep, vis, twee biertjes en een koffie betaalden wij ieder 32 ETB.  Vooral de gegrilde vis is een aanrader.  Wij drinken nog een goed Bedele-bier  (5 ETB of 0.50 €) rechtover ons hotelletje.  Een dienster verdient 100 ETB (= 10 €) per maand. 

Overnachten

Het gatenrijke muggennet van gisteren werd vervangen door een splinternieuw.  Men is hier zeer gedienstig in het Turist Hotel in Arba Minch.  De metalen deuren sluiten goed af met een hangslot.  Er is enkel mis op donderdagavond omdat de kopten vrijdag als een heilige dag beschouwen zoals de moslims.  Bovendien is er een verschil van vijf uren met onze tijd zodat zij mis houden midden de nacht.

      

 

Dag 6 – vrijdag 30/09/2005

Arba Minch > Konso

Actie

Onze warme bakker was reeds verdwenen om zes uur.  Hij was het dorp gaan verkennen en had maraboe’s in de bomen zien zitten.  Onze chauffeur is steeds keurig op tijd.  Op zeven km van Arba Minch ligt het Abaya-meer die wij nu bezoeken.  Enkele km voor het meer spreken ronselaars ons aan om een boottochtje te maken van anderhalf uur op het meer aan … 100 ETB/pp.  Wij bedanken en rijden verder.  Maar dat is niet naar de zin van de aanwezige parkwachters/militairen die onze papieren controleren die trouwens in orde zijn.

Wij rijden door naar Konso en nemen onderweg soms mooie foto’s vb. van bijenkorven in de bomen, een waterpomp waar lange rijen plastic bidons staan gevuld met water, typische ronde voorraadhutjes die en halve meter van de grond staan op palen, mager vee bij een drenkplaats, levende vogelverschrikkers (kinderen) die op een verhoog staan  midden een gierstveld, een man die ergens op de weg tej (honingwijn) aanbiedt, enz. Wij zitten bij de Googee stam.  Na drie uren bereiken wij Konso.

Om in het Konsogebied te mogen vertoeven moeten wij ieder 30 ETB betalen, een soort taks. 

Na het middagmaal bezoeken wij het Hamar-dorp OLANDA op amper twee km van Konso.  Wij wandelen dit typisch dorpje binnen en zijn al vlug omringd door een zwerm kinderen die enkel op geld uit zijn; zij vragen zelfs twee birr om een huis te fotograferen wat gratis is.  Aan mensen moet je toestemming vragen om hen te mogen fotograferen en dan vragen zij gewoonlijk één birr.  Deze kinderen verbieden je soms een huis te fotograferen of gaan voor je staan of gooien soms met stenen.  Als je een groepje van vier personen fotografeert betaal je vier birr.  Gelukkig zijn de volwassenen wat rustiger en beschermen ons soms.  De meeste hutjes staan op palen en zijn omringd door stenen muurtjes.  Toch is het zeer de moeite waard een dergelijk dorpje te bezoeken.  In het midden staat een dorpshuis waar de ouderen beslissingen nemen. 

Bij terugkomst in Konso bemerken wij vuile cafétjes waar men sorgobier drinkt uit kalebassen.  

Het begint plots te regenen en wij schuilen in een school waar jongens van 12-16 jaar studeren; erg armzalig : banken kapot en versleten, de gebarsten muren nooit geschilderd en een aarden vloer. 

Iets verderop drinken wij een koffie in een koffiebar, 1 ETB voor een lekkere koffie.  De dame toont ons haar keuken en bakt injera (grote zurige pannenkoek, vervangt brood = hoofdmaaltijd) .  Ik beloof haar de foto op te sturen. 

Camions komen regelmatig aangereden met erg rokende knalpotten want van een autokeuring hebben ze daar nog niet gehoord en wij maar milieutax betalen en het broeikaseffect proberen te verminderen.  Er is lawaai in de bar tot 22 uur en dan is er ruzie op de binnenkoer.

Eten

Ons ontbijt genomen in Zebib Snack & coffee (Arba Minch) , een aanrader met ruime keuze en proper.  Wij kopen er onze proviand voor onderweg want er is niets zegt onze chauffeur.

Overnachten

In Konso aangekomen zoeken wij logement.  In het St Mary Hotel vraagt men 50 ETB voor een dubbel zonder ontbijt.  Wij kiezen voor het Edget Hotel voor dezelfde prijs voor een dubbel.  Aangezien de kamers klein zijn mogen wij elk een basic kamer kiezen voor de helft.  Er is een muggennet maar geen wc of douche op de kamer, dat is buiten en een beetje primitief.   Op de binnenkoer bevinden zich overdekte terrasjes waar wij iets kunnen eten of drinken.  Een spaghetti kost 7 ETB en een biertje 5 ETB. 

 

 

Dag 7 – zaterdag 01/10/2005

Konso

Actie

Tijdens zijn morgenwandeling had Fernand gevoeld in een mand die een drager op zijn rug droeg om te weten wat erin zat.  Stront !  Wij allemaal plat van het lachen. 

Na het ontbijt met de jeep naar “New York” (Kasheko ) Dit is een mooie cañon en doet door zijn grillige spitsen denken aan de wolkenkrabbers van NY.  Het heeft geen vergelijk met de Grand Cañon.  Wij hebben erin rondgewandeld met onze gidsen en horden dorpskinderen om ons heen.  Het is hier fotogeniek.  Boven de kloof hebben wij eveneens veel foto’s genomen van het Konso-dorp en zijn bewoners.  Een foto kost één birr. Typisch aan de hutten bij de Konso zijn de potten op de top van het dak die het dakgebinte samenhouden.   Een vrouw is aan het spinnen, verderop zijn enkele mannen een rieten dak aan het repareren, een vrouw torst een zware zak op haar blote rug, vrouwen poseren voor hun hut.  Wij mogen in een hut met grote urnen met voorraden foto’s nemen. Plots is iemand van de groep zijn wegwerpcamera gestolen. Een medeplichtige wordt direct in een gevangenis opgesloten; de dief is gaan lopen.  Onze chauffeur is de rest van de dag in de weer om de zaak “op zijn Afrikaans” op te lossen.  Op zaterdag is geen marktdag in Konso zoals beweerd wordt in LP, maar wel in Fasha waar wij in tussentijd worden gedropt.  Het is een drukke lokale pittoreske markt met veehandel, honingwijn (tej) drinkende Ethiopiërs, vrouwen die allerhande verkopen en mannen die geiten slachten.   Naast de hoofdweg ligt een diep groen dal, een prachtig panorama.

Eten

Ontbijt in Edget “Hotel” : wat gehakt geitevlees en een Pepsi vor 8 ETB. 

Op de markt van Fasha had ik een schapenbout van twee kilo gekocht voor 20 ETB of 2 €.  In Edget Hotel lieten wij die lekker grillen en spoelden het weg met enkele koele biertjes.   

 

 

Dag 8 – zondag 02/10/2005

Konso > Turmi  (210 km)

Actie

Vannacht was er lawaai op de kamers door dronken mannen. Na een praatje met een NGO uit Moeskroen rijden wij door.  Op weg naar Turmi rijden wij aanvankelijk door een mooi berglandschap die geleidelijk dorder wordt.  Enkel geiten, geen koeien meer.  Wij passeren mooie dorpjes.  Een kippenhok op palen trekt onze aandacht alsook grote groene giftige bollen aan een boom. 

Vijf kilometer voor Weyto aan de gelijknamige rivier (met water) staat en controlepost om onze permit (taks) te controleren.  Bij het Miret Hotel genieten wij van een koffieceremonie geserveerd door vriendelijke Ethiopische meisjes en de koffie  onder een rieten terras. Hier heb je de Tsemai stam.  Er is geen markt op zondag in Weyto zoals staat vermeld in LP, wel op zaterdag !  Na Weyto krijgen wij een droge savanne met weinig dorpen en lange rechte gravelwegen..  Soms kruisen wij een droge rivierbedding.  In het eerste dorp na Weyto vroeg men 30 ETB inkom: wij zijn doorgereden want er was niets te zien. 

In Erbore, 72 km van Turmi, namen wij mooie foto’s.  Het doet ons denken aan een typisch Sahel-dorp.  Onderweg heel weinig mensen ontmoet behalve vijf ruige krijgers met geweer en een armzalige jachtbuit.  Wij zitten duidelijk in het Hamar-gebied.  De mannen dragen steeds een heel klein zitbankje bij zich. 

Iets voor Turmi was juist de bulljumping gedaan (15 uur) , die kort na de middag begint op sommige dagen.  De Hamar in huiden gekleed en soms beschilderd komen naar het dorp.  De mannen met speren of geweren en in een soort minirokje gekleed.  De vrouwen in huiden gehuld met bloot bovenlijf, blootsvoets  en talrijke kransen om de nek en koperen nekbanden en armbanden.  Bijna alle vrouwen hebben bij de ceremonie van bulljumping zweepslagen gekregen, vrijwillig, om hun moed en aanhankelijkheid te bewijzen.  Deze zweepslagen richten erge verminkingen op aan de rug en het bloed stroomt  uit de diepe groeven.  Je treft deze vrouwen aan na de gebeuren in het Nagaya”hotel” in Turmi waar ze tej of een soort gin drinken.  Ik heb raki van maïs gedronken. 

Op het marktpleintje zit een familie tabak te verkopen bij de tabaksloods en naast een condoomautomaat.

Bij aankomst regelt onze chauffeur de taks voor de jeep in het Turmi-Dimeka gebied (50 ETB).  Soms moet je het betaalbewijs voorleggen bij controle op de weg  of in het NP.  

Eten

Ons morgenmaal in Konso bestaat uit een potje gekookte stukjes geitenvlees in een bouillon en injera.    Koffie is er altijd en overal in Ethiopië.

Voor 7 ETB krijgen wij injera in Turmi en een fris biertje kost 10 ETB. 

Overnachten

Er zijn verscheidene hotelletjes in Turmi.  Het beste lijkt ons Turmi Tourist Hotel en wij mogen er overnachten voor 20 ETB per persoon, zonder ontbijt.  Veel luxe is hier niet en het gammele toilet bevindt zich achteraan het erf naast de douche (een jerrycan vullen en met een kan water over je hoofd gieten).  Het Greenland Hotel was volzet en zag er “netjes” uit. 

 

 

Dag 9 – maandag 03/10/05

Konso : bezoek aan bulljumping

Actie

In de voormiddag bezoeken wij een Harar-dorp op amper enkele kilometers  van Turmi.  Er staan reeds enkele jeeps van andere touroperators voor de dorpsingang geparkeerd. Iets verderop staat een dikke lage boom in volle bloei.   De bewoners zijn toeristen gewoon en laten zich gewillig fotograferen mits betaling. 

Op maandag is er markt in Turmi en wij bezoeken die nog kort.  Niet zo groot maar de moeite waard omwille van de mooi uitgedoste Harar die prachtige foto’s opleveren. 

Rond 13 uur vertrekken wij naar de bulljumping die plaats zal vinden buiten het dorp.  Wij rijden met de jeep een halfuur lang door een droog terrein met veel doornstruiken en komen dan plots op het einde van het spoor.  Na tien minuten wandelen langs doornachtige voetpaden komen wij aan in een droge rivierbedding.   De ceremonie begint met groepsdansen.  Groepjes vrouwen in huiden, sieraden en bloot bovenlijf  dansen in het rond met stokken in de hand.  Daarna gaan zij met toetertjes een man met een zweep uitdagen en krijgen zij elk op beurt een zweepslag en nog een en nog een.  Hun ruggen liggen open met diepe bloedende strepen littekens.  Voor westerlingen is dat nauwelijks aan te zien.  Maar littekens zijn mooi in Afrika.  Een grote kudde vee staat erbij.  Dan danst een groepje mannen bekleed met lichte klei; het lijken wel blanken.  Zij zien er gevaarlijk uit met hun geweren.  De deelnemers drinken van een brakke waterput waar wij blanken zeker ziek zouden van worden.  Wij hebben een fles water bij waarvan zij nadien gretig het leeggoed vragen.  Daarna wandelen wij nog vijftien minuten dieper in het struikgewas naar een open plaats.  En dan volgt nog eens hetzelfde ritueel : dansen van vrouwen omheen een veestapel en zweepslagen.  Een jong meisje die geen zweepslagen wou verweerde zich hevig, huilde hard en kon zich lostrekken en vluchtte in de struiken : zij werd door alle vrouwen uitgejouwd.   Er staan ongeveer 25 toeristen toe te kijken.   Dan worden 7-8 stieren uit de kudde gehaald en naast elkaar geplaatst.  Twee jongelingen, helemaal naakt,  met lang haar lopen dan enkele keren over de ruggen van de stieren.  Nadat zij zijn geslaagd mogen zij een Hamar-vrouw trouwen en hun haar kortknippen.   Daarna wandelden wij terug naar de jeep maar wij zaten vol met doornen.  De markt was al gedaan om drie uur en dus bezochten wij een Hamar-café waar veel Hamar van de ceremonie kwamen.  Een jongen had een T-shirt aan van Stratenbal Brugge.  

Eten

Ons ontbijt bestaat nogmaals uit injera (een heel grote pannenkoek met zuurdesem) en Ambo spuitwater. 

In ons hotelletje zat ’s avonds een Hamar-familie met een baby.  Zij hadden honger en vertelden mij dat zij slechts éénmaal in de maand vlees aten.  Ik heb hen een maaltijd aangeboden.

Overnachten

Onze tweede nacht in Turmi Tourist Hotel.

 

 

Dag 10 – dinsdag 04/10/05

Bezoek Karo-stam en terug naar Turmi

Actie

Om 05.45 uur opgestaan en een halfuur gewacht op vier omeletten.  Dan vertrekken wij op weg naar een Karo-dorp aan de Omo rivier bij Dus.  De rit duurt drie uren en wij stoppen onderweg soms bij een mooi dorpje.  Her en der staan agaven in bloei want het had geregend.  Op een drenkplaats met veel vee werd door een NGO een waterpomp geïnstalleerd.  Het dorpje ligt fotogeniek aan de rand van een plateau boven de Omo rivier.  Men vraagt aan de groep 50 ETB om het dorp te mogen betreden.  De Karo vroegen 2 ETB per foto en zijn zeer opdringerig en niet aangenaam.   Omdat ik aan hun grillen niet toegaf en geen foto’s nam halveerden zij hun prijs voor mij. 

In Dimeka stopten wij bij het Dimeka Tourist Hotel om iets te drinken.  Daar vermaakten wij ons met een slim manneke die minister wilde worden.

Eten

Voor 70 ETB hadden wij twee geitenbouten gekocht die wij lieten grillen in ons hotelletje.  Ons overschot heb ik aan een melaats meisje gegeven die aan de ingang van ons hotelletje zat.

Op de enige TV van het hotelletje en het dorp was luide muziek van de video tot één uur.  

Overnachten

Derde nacht in Turmi Tourist Hotel.

 

 

Dag 11 – woensdag 05/10/05

Bezoek Omorate en terug

Actie

Wat overbleef van ons ontbijt gaf ik aan het melaatse meisje waarover ik mij had ontfermd. Behalve melaatsheid was zij nog doof, had epilepsie en had een mentaal probleem.   Op mijn verzoek kwam men haar ophalen van het Rode Kruis en na verzorging werd ze terug op straat gezet.  Ziekengeld bestaat niet en evenmin opname : dergelijke sukkelaars sterven als vee op straat. 

Onderweg van Turmi naar Omorate zagen wij veel vogels.  Langs de dorre zandwegen tolde de wind het zand in het rond in de hitte.  Tussen de droge doornstruiken bemerkten wij weinig bewoners maar wel veel bloemen.  In het Omorate Tourist Hotel kregen wij lekkere koffie.  Honderd meter verder staken wij de brede Omo rivier over in kromme kano’s met een lokale gids.  Het Dasanech dorp is zowat het armste wat ik ooit gezien heb.  De lage ronde hutjes met heel kleine ingang zijn gebouwd uit boomschors en andere rommel stevig met touw samengebonden tegen de sterke wind die vandaag ook het stof hevig deed opwaaien. De vrouwen dragen een gekleurde lendendoek en veelkleurige kralen om de hals en armbanden. Steeds lopen zij met een pot op hun hoofd.  Fernand flapt regelmatig zijn valse tanden uit zijn mond  tot groot vermaak van jong en oud.  Sommigen lopen zelfs bang weg alsof hij de toverman is.  Terug op de oever worden wij door een horde naakte kinderen uitgewuifd in onze kromme kano’s.   In de Omo rivier zit geen vis.  Het dorp ligt op amper 28 km van de Keniaanse grens.   Voor de regering betaalden wij een taks van 50, ingang dorp 30, lokale gids 30 en 30 ETB/pp voor de kano h/t., hetzij ieder 62 ETB. 

Op de terugweg hadden wij een onze eerste wegwijzer gezien, maar in het amharisch. 

In Dimeka Tourist Hotel genoten wij van de koffieceremonie waarbij groene koffie wordt geroosterd en gemalen ; de koffie was lekker. 

Een Franse reizigster zonder planning die in ons hotelletje was beland was dagenlang op zoek naar vervoer naar de bewoonde wereld en had eindelijk een truck gevonden naar Key Afar van waar het per bus kan naar Arba Minch.  Zuid-Ethiopië is niet te doen met openbaar vervoer – vergeet het !     

Eten

Op woensdag en vrijdag wordt geen vlees gegeten.  Bij de bakker ernaast konden wij enkele broodjes kopen en ik had nog bananen over.  Dat was ons ontbijt.

Het middageten namen wij in ons hotelletje.  Een biertje kost 5, een Ambo spuitwater 4, injera 4 en koffie 1 ETB.

’s Avonds injera beghin gegeten (= zonder vlees) en vroeg naar bed.

Overnachten

Ik betaal mijn kamer voor vier dagen in Turmi Tourist Hotel : 80 ETB of 8 €.  Er zijn geen faciliteiten in de kamer maar ja je slaapt binnen en de deur kan op slot maar het venster niet. 

Er niet verbleven maar wel bezocht :

Evangadi Lodge & Campsite in Turmi , tel. in Addis 00-251-1-632598, 632597, 634660 of mail op evangadilodge@yahoo.com   of swayneshotel@yahoo.com

Wij ontmoetten er een internationale groep die in vaste luxe tenten verbleef.  De beste optie in Turmi indien niet volzet. 

 

 

Dag 12 – donderdag 06/10/05

Turmi > Jinka

Actie

Met de jeep vertrekken wij richting Jinka.  Na 45 minuten stoppen wij in Demeka en parkeren op de koer van het politiestation = gratis bewaking want de mannen zitten buiten.  Wij drinken iets in Dimeka Tourist Hotel en rijden dan verder naar Key Afar : markt op donderdag en maken enkele foto’s van de Benna.  De Benna zijn volledig en kleurrijk gekleed en typisch is voor de vrouwen een halve kalebas op hun hoofd die wel op een Duitse helm lijkt.  Bij aankomst in het dorp moeten wij een taks van 50 ETB per jeep betalen.  Op de markt is er groot aanbod van schoenen gemaakt van oude autobanden.  In Key Afar zien wij ineens meer toeristen op weg van Arba Minch naar Jinka, vb een groepje van Koning Aap.  Wij hadden de dagen ervoor nauwelijks toeristen gezien.  Wij hebben ongeveer twee uren op de markt gelopen wat ruim voldoende is.  Ik meng mij bij de lokalen in een bar en drink een raki (1 ETB).  Na Key Afar rijden wij op de hoofdbaan en de weg is beter, een hele opluchting na de erbarmelijke wegen de dagen ervoor.  Aan ons gaan mooie panorama’s voorbij; het wordt bergachtig en groener. 

Eten

Voor een bord rijst met vlees en twee biertjes op het terras betaal ik in Goh 24 ETB.  De e-mail in Goh Hotel doet het niet.

Overnachten

Wij nemen onze intrek in het Goh Hotel.  Zij vroegen eerst 120/2 en wij dongen af op 100/2.  Wij kregen kamer 17: netjes, ruim, propere vloer, en douche en wc op de kamer.  In de tuin staan veel bloemen en op de parking staan steeds dure voertuigen van de UN.

Adres: Goh Hotel, P.B. 62, Jinka, South Omo (manager : Adem Mohamed), tel. 046-775-0033

 

 

Dag 13 – vrijdag 07/10/05

Uitstap naar Mago N.P. en de Mursi

Eten

Om zeven uur ontbijten wij in Ghion Restaurant op honderd meter van ons hotel.  Ik kies voor roerei met tomaat en laat de fruitsappen links liggen want het bevat misschien vervuild water/ijs  waar mijn maag niet tegen bestand is.

Actie

Een paar kilometer buiten Jinka bevindt zich de ingang van het Mago N.P.  Wij betalen voor de groep 30 ETB voor de ingang in het Mursidorp, 40 voor de gewapende scout die met ons meerijdt en 90 ETB/pp ingang voor het Mago N.P. Voor de 53 km van Jinka naar Kola, het Mursidorp die wij willen bezoeken rijdt de jeep twee en een half uur over bar slechte weg, geen bruggen over de rivieren. Mannen met een grote pot honing op hun hoofd wandelen een dag lang naar de markt in Jinka.  Het berglandschap is groen en prachtig.  Eenmaal terug in het dal zitten veel niet aflatende tsé-tsé vliegen die de slaapziekte overbrengen.  Aangekomen in Kola, het dorp van de Bella-Mursi, lopen jongens gans naakt maar beschilderd in witte strepen. Het dorp mogen wij niet in; de Mursi komen ons tegemoet op een open plaats.   De Mursi zijn echt schrikaanjagend en lelijk door hun beschildering en versierselen allerhande.  Tijdens de slavenhandel heeft deze tactiek soms hun leven gered.   Iedereen trekt aan onze kleren en ze omsingelen ons opdat wij een foto van hen zouden nemen.  Aanvankelijk vragen zij 2 ETB voor een foto maar nadien halveren ze de prijs, soms geven wij een scheermesje extra. Ik betaal steeds via de scout.  Weinig vrouwen dragen nog een lipschijf.  De kinderen zijn bijzonder opdringerig maar de ouderen bedaren hen soms.  De sfeer wordt grimmig en wij vertrekken.  Maar pas vertrokken komen weerom horden toeristen aan.  Carlos was een pen en zijn bril gestolen. 

Opgelet !  De Mursi zijn dieven !!! 

Onderweg ontmoeten wij twee mannen poedelnaakt; de ene volledig wit beschilderd in streepjesmotief, de andere in puntmotief inclusief op de penis.  Dames, ik heb er foto’s van.

Dan begeven wij ons naar het hoofdkwartier van het Mago N.P., midden in het N.P.,  waar wij een fris biertje drinken.  Daarna rijden wij terug al hobbelend naar Jinka.

Slechte tijding

Na het avondeten wil ik eindelijk eens mijn e-mail lezen en dat kan in het Orit Hotel.  Plots las ik een bericht van mijn zoon dat mijn vader stervende was en dat ik dringend naar huis moest komen.  Ik zat er als versteend bij. Gelukkig is er in Jinka een luchthaventje en een helpende omstaander had reeds een plaats gereserveerd voor morgen.  Telefoneren is goedkoper uit een centrale bij de luchthaven (3 minuten = 38 ETB). 

Overnachten

Nogmaals in het Goh Hotel.  Helaas voor mij de laatste maal.

Adres Orit Hotel : P.B. 33, Jinka, South Omo – tel. 06-750045   orithotel@yahoo.com

 

 

Dag 14 – zaterdag 08/10/05

Actie

Uiteraard slecht geslapen en dan ontbijt genomen in het Ghion Restaurant.  Nog wat gepraat met mijn reisvrienden.  Dan nog wat rond gewandeld in het Far-West stadje Jinka.  Geen geasfalteerde wegen en lemen huizen in belabberde toestand.  Zakken rijst van honderd kilo op het marktplein.  Er loopt veel volk op de markt, weinig stammen herkenbaar, enkele Mursi. 

Dan hielp onze chauffeur mij om een ticket enkel te kopen voor Addis, 810 ETB (80 €).  Moest daartoe wisselen in de Bank of Ethiopia.  Hadden daarna wel genoeg geld in kas maar geen bonnetjes meer waardoor niets nog kon worden gewisseld. Het luchthavengebouw is een gammel kot.  De vlucht had twee uren vertraging en vertrok eindelijk  van een hobbelige grasvlakte waar men even voor het opstijgen de dieren had verwijderd.  Van de 18 zitplaatsen in de Cessna waren er 7 bezet op de vlucht ET 104.  Ik zat in een harde kuipzetel vlak achter de piloot.  Het landschap was mooi over de Omo rivier maar het afscheid aan mijn reisvrienden en de gedachte dat mijn vader misschien zou zijn overleden riep gemengde gevoelens in mij op.  Naarmate wij noordelijker vlogen zagen wij meer huizen en velden. In Jimma werd bijgetankt en moesten de batterijen worden opgeladen, oponthoud 45’ extra.  Normaal is het twee uren vliegen naar Addis.    Er werd geland in Addis met drie uren vertraging.  Sami, manager van Sami Ethio Tours stond mij al lang niet meer op te wachten.  Ik ben dan met een taxi naar het Wutma Hotel (Piazza District) gereden en nog dezelfde avond vroeg hij mij mijn deel van de jeepreis af te rekenen.  Geld interesseerde hem.  Op hulp van hem kon ik niet rekenen.  Veel heb ik niet geslapen in het Wutma Hotel.

 

 

Dag 15 – zondag 09/10/05

Actie

Lang geslapen want ik was doodmoe.  Alle luchthavenkantoren in Addis zijn gesloten op het weekend.  Er zou een vlucht zijn op maandagmorgen om 2 uur had Sami mij verteld en er was een kantoor van Egyptair op de luchthaven waar ik alles kon regelen.  Yonas van Tana Travel Agency (Iata-agent, e-mail tanatrvla@telecom.net.et )  vertelde mij dat er een vlucht was om 4 uur en dat Egyptair een kantoor had op de luchthaven (tel. 564493-95 gesloten van zaterdag 12.00 tot maandag 09.00 uur).  Ik moest dus de ganse zondag wachten en ik was zo dringend bij mijn stervende vader geweest of leefde hij niet meer ? De boy van Sami wou wisselen aan 7-8 ETB/€ omdat de banken op zondag gesloten zijn en hij ook wat wou verdienen.  De zeer vriendelijke uitbaters van het internet café boven het Wutma Hotel wisselden mij dan aan 9 ETB/€.  Aan hen had ik veel steun op deze moeilijke dag.  Ik heb vele malen mijn e-mail nagekeken die dag. 

Om de tijd te passeren ben ik naar de Piazza gewandeld en in Fetsum Café (geen bier) een koffie en gebakje genomen.  En iets verder in Mukanani Baklava Bejt nog enkele koffies gedronken. 

Om 17 uur uitgecheckt in het Wutma Hotel maar ik moest twee nachten betalen omdat ik te laat was.  Ik heb maar één nacht betaald aan die geldwolven.   Ik heb mijn zaken in het internet café gezet en heb een goede maaltijd genomen in het Baro Hotel = AANRADER er recht tegenover.  Het is er rustig, geen tv of muziek en een mooie binnentuin.  Het laatste uur ontmoette ik daar een Belgisch koppel op langdurige trektocht door Afrika met een omgebouwde jeep.  Helaas was ons interessant gesprek te kort en moest ik naar de luchthaven.  Daar aangekomen ontdekte ik dat zowel Sami als Tana Travel mij iets hadden wijsgemaakt ; er was geen kantoor van Egyptair op de luchthaven.  Op de luchthaven moet men bovenop de consumptie nog 15% BTW betalen, elders niet.  Het luchthavengebouw in Addis is groot, modern en netjes.  Bijna alle vluchten zijn van Ethiopia Airlines. 

 

 

Dag 16 – maandag 16/10/05

Actie

Dan maar om 02.30 uur direct ingecheckt aan de balie en de bediende mijn probleem uitgelegd.  Er was nog plaats over! Veel veiligheidscontroles in Addis.   Geen bijbetaling wegens veranderen van vlucht, wel nog 20$ (enkel USD) luchthaventax betaald.  Om 04.00 uur vertrokken uit Addis.  De vlucht duurt 3.45 uur.  In Cairo wou een dame van immigratie mij niet toelaten in de luchthaven omdat ik een online voucher van Jetair toonde.  Ik drong aan en gelukkig wou haar collega, Mohamed Husny, wel luisteren naar mijn verhaal.  Ik moest hem meteen mijn paspoort afgeven want ik was in transit.

Het bureel van Jetair is pas open om negen uur.

Er was vandaag geen enkele vlucht naar Brussel, ook niet van Jetair.    

Er waren wel vluchten naar Frankfurt, London, Parijs, …

De vlucht naar Parijs was over twee uren en ik moest vlug nog 445 € omwisselen in EGP, het geld aan Husny geven zodat hij mij een ticket kon kopen en mijn bagage kon omboeken.  Ik moest hem vertrouwen en lang wachten maar eindelijk was hij daar met mijn ticket.  Ik werd naar een andere hal gevoerd, moest lopen en nog enkele controles later was ik nog net op tijd in het vliegtuig.   En goed vier uren later landde ik in Orly.

Dan nog een trein genomen naar de Gare du Nord.

Daar de TGV genomen naar Brussel Zuid en vervolgens de trein naar Brugge, de bus naar Maldegem en te voet naar huis. 

Drie dagen lang, doodop maar gelukkig was ik terug thuis.

Ik heb mijn vader nog op zijn laatste levensdag gezien.

 

Van mijn annulatieverzekering bij Connections (Protections) ben ik niet tevreden.

Van mijn reisverzekering Mondial Assistance = aanrader zeer tevreden en heb alle extra reiskosten terugbetaald gekregen.

 

 

       

Erik.trenson50@gmail.com

Erik Trenson

GSM 0499/19.53.54

 

Copyright Erik Trenson 2006-2011

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.