Gabon

GABON TROPIQUE

 

 

 

VOORBEREIDING

 

Planning

 

In het najaar van 2017 hebben we een rondreis gemaakt in beide Congo’s en Gabon zat in het reisplan.  Maar bij gebrek aan tijd moest het later gebeuren.  Dit jaar maken we een plan om Angola, Gabon en Sao Tome e Principe te bezoeken van half november tot half december 2018. Gabon is toeristisch onbekend, het enige wat we kennen is het hospitaal van Albert Schweitzer.  We hadden in het voorjaar zijn geboortehuis in Kaysersberg bezocht en nu zouden we zijn hospitaal in Gabon bezoeken.  Voor meer informatie hebben we de gids Le Petit Futé gelezen.   

 

Visum

 

Op 22 oktober 2018 gaan we naar het consulaat van Gabon en dienen onze aanvragen in tijdens de voormiddag. We moeten meteen 100 € pp betalen cash en ik vraag een ontvangstbewijs.  Het zal gereed zijn als we terugkomen om 15 uur was ons beloofd maar dat was niet het geval. Toch blij met onze visa voor een maand en op één dag klaar. 

 

Consulaat van Gabon

Winston Churchilllaan 112

1180 Brussel (Ukkel)

Tel. 02/340 62 10

Email: ambagabbelg@yahoo.fr

www.easywayservice.be : op deze site kan men aanvraagformulier downloaden.

http://www.easywayservice.be/dossiers/docs-pdf/gabon.pdf

Het zou ook mogelijk zij om een e-visa aan te vragen op https://evisa.dgdi.ga of op www.dgdi.ga rechtstreeks maar ik heb daar geen ervaring mee.  

  

Geldzaken

 

Het is nergens in Gabon mogelijk om dollars te wisselen. Dus voldoende cash EURO meenemen en ter plaatse omwisselen in een bank.  Onze Belgische banken rekenen 5 € aan als je met een Visa- of Maestrokaart geld uit de ATM haalt + nog eens kosten voor de lokale bank wat makkelijk totaal tien euro kan kosten.  In hotels worden de tarieven in euro geafficheerd en is het steeds mogelijk in euro te betalen maar het kan ook met CFA.

 

Vluchten

 

Wij hadden een vluchtplan van Brussel – Lissabon – Luanda met TAP en van Luanda naar Sao Tomé met TAAG.  En vervolgens Sao Tomé – Lissabon – Brussel met TAP.  Gezien wij vanaf Sao Tomé dicht bij Gabon waren zochten we een vlucht h/t naar Libreville.  Dat is niet zo eenvoudig want er is geen vlucht vanuit Luanda naar Libreville.  Dus moest het vanaf de kleine luchthaven van Sao Tomé.  Alle informatie in mijn reisgidsen was verouderd of niet meer geldig.  Maar via het forum van www.lonelyplanet.com/thorntree kwam ik er achter dat ik online een vlucht kon boeken bij www.flyafrijet.online  contact@afrijet.com  Maar toen ik wou boeken waren de vluchten nog niet beschikbaar, ze afficheren hun timetable vrij laat per kwartaal.  Maar later kon ik wel online boeken en het verliep vlot.  De vlucht gaat met een kleine Embraer en duurt een uurtje.  Flyafrijet is een Gabonese luchtvaartmaatschappij.  De vlucht kost vanaf 149.000 CFA.  Sales.lbv@afrijet.com of sales.tms@afrijet.com Ceiba, een maatschappij uit Equatoriaal Guinea, bestaat blijkbaar niet meer.  Volgend lijstje kan misschien nuttig zijn indien bijgewerkt :

https://www.saotomeislands.com/flight.html

  

 Reisweg

 

Aankomst met vlucht van Afrijet in Libreville.  De verkenning van de stad stelt niet veel voor. Ferry van Libreville naar Port Gentil.  Met boot van Port Gentil naar het Albert Schweitzer hospitaal en daarna met een gedeelde taxi naar Ndjolé en verder naar Lopé en terug naar Libreville met de trein.  

 

Informatie

 

ww.petitfute.com : Veel algemene informatie, teveel over restaurants en niet zo veel praktische info

www.bradtguides.com : Iets uitgebreider dan Petit Futé.  We namen beide gidsen mee.

www.airbnb.com :

www.booking.com : Via deze site ons hotel in Libreville geboekt.

https://www.lepratiquedugabon.com/formalites-dentree/

www.schweitzer.org : info over het Albert Schweitzer hospitaal en verblijf.

www.schweitzerlambarene.org  secretariat.has@schweitzer.org

www.hotelolako.com : hotel in Omboué, 23.500 CFA of 38 euro

www.mbolotours.com

www.carnetsdevoyages.jeanlou.fr heel interessante site van Jean Lou, een Fransman die in Franceville woont en veel in Gabon heeft gereisd.  jlalbert@mac.com

www.loango-tourism.com

www.gabondestination.com

www.wanderlust.co.uk

www.seat61.com/gabon : Trein Setra in Gabon gaat tot Franceville

www.atgabon.com

www.pongara-lodge.com : dure lodge in N.P.

www.wcs.org : Nationale parken in handen van Amerikanen

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Donderdag  – 29/11/2018

Reisweg: Vlucht Sao Tomé – Libreville met Afrijet

 

Onze vlucht uit Sao Tomé met Afrijet vertrok om 19.30 en een uur later kwamen wij aan in Libreville.  De formaliteiten op de luchthaven duurden ongeveer een uur.  Aan de uitgang van de luchthaven namen wij een taxi met José, tel. 02953975.  Het is een Congolees die mij “mon oncle” noemt  en hij vroeg 8 € voor de rit naar ons hotel wat schappelijk is.  We checken in bij ons hotel Edenia en  het is druk want er logeert een grote groep Algerijnen die hier op een handelsbeurs zijn.  We worden door twee vriendelijke Algerijnen naar hun land uitgenodigd.  Terwijl we wachten tot onze kamer gereed is krijgen we een welkomstdrink, een grote Regab. 

 

Overnachten

Edenia Hotel, 72 Rue Damas Aleka, Libreville (Quartier Glass, derriére immeuble Esgis

Tel. (241) 02 56 30 30 of 01 72 42 72

edeniahotelgabon@gmail.com

Heb ik geboekt bij booking.com voor 50 €, ontbijt inbegrepen.

De eigenares is vriendelijk en we krijgen een nette ruime kamer met badkamer.

 

 

Vrijdag – 30/11/2018

Reisweg : Met boot van Libreville naar Port Gentil (POG)

 

We zijn te laat wakker geworden.  We zeiden aan de eigenares dat we vandaag naar Port Gentil wilden, konden we haar gisterenavond niet uitleggen wegens te druk met de Algerijnen. Vlug afgerekend en euro’s gewisseld met een gast.  Ons ontbijt werd ingepakt en heel vlug voerde mevrouw ons naar de kade want om tien uur zou de boot vertrekken.  Gelukkig is die tocht uitgesteld naar 11.20 uur.  Op een kantoor ons ticket voor de boot Wapenda gekocht, 20.000 CFA pp. Alle passagiers zaten al aan boord toen we er na een half uur allemaal terug af moesten, blijkt dat een motor het niet doet: hadden ze dat niet eerder kunnen uittesten?  Onze valiezen werden op de kade gegooid.  Iedereen stond op de kade en het was niet duidelijk wat er nu zou gebeuren.  Bijna iedereen had zij valies laten plastificeren want die wordt gestapeld op een open dek en het zou nadien hard regenen; ik had de mijne niet laten plastificeren.  Eindelijk mochten we met veel geharrewar en gedrum op onze vervangboot Dolphin van de concurrentie en we moesten ons ticket afgeven maar ik had er reeds een foto van genomen.  Dat gedrum was niet nodig want er waren voldoende zitplaatsen.  Aanvankelijk was er ruwe zee, veel deining, regen en grijs weer.  Bij POG geen deining meer.  Op de kade in POG hebben wij de kapitein aangesproken en mochten we in het kantoor van de bootmaatschappij.  Een Franse dame, eigenares, heeft een begeleider meegegeven en in het hotel hadden ze de man duizend CFA gegeven.  Op straat lopen er heel wat expats rond die in de oliesector werken.  Alles is hier duur; we moeten morgen verhuizen naar het klooster St Anne waar we goedkoop kunnen logeren.  Voor ons avondmaal in Rest. Hacienda betalen we 10.500 CFA  

 

Overnachten

Bij het hotel waren ze niet zo vriendelijk bij de receptie.  We moeten 35.300 CFA betalen voor onze kleine kamer met een badkamer, zonder ontbijt.  Er is wel een bar/restaurant waar we mits aandringen nog spaghetti konden krijgen.  Naar ons gevoel is de verhouding prijs/kwaliteit de helft te duur.  We hebben nog voldoende dollars en ze weigeren die aan te nemen.  In Gabon kan men enkel in euro betalen !!!

Le Bougainvillier Hotel

Avenue des Douanes – Port Gentil

Tel. (241) 07 72 14 14 – 02 12 51 65  

Hotel_le_bougainvillier@yahoo.fr  

 

 

Zaterdag – 01/12/2018

Reisweg: Port Gentil (POG)

 

Wij nemen ons ontbijt in ons hotel, 5.000 CFA voor ons twee, niets bijzonders.  Daarna heb ik een babbel met Philippe 07 76 65 31 de eigenaar, Ik verneem dat hij een campement heeft in het N.P. van Loanga aan betaalbare prijzen maar het is nu helaas gesloten.  Er zitten nijlpaarden, olifanten en schildpadden vlak bij de bungalow aan het strand.  Hij wil/kan geen $ wisselen en ik wissel dan maar 200 € en krijg er 131.200 CFA voor.  Ik haal nog eens geld uit een ATM want we gaan ver weg waar geen banken zijn. 

Van Filip krijg ik nog volgende info : In de parochie St Anne zit pater Chris. 04 13 00 10 en in Omboué Maxime 04 13 00 10: info controleren.

In Loango zit pater Mathieu 04 92 00 54.

De boot van POG naar Omboué gaat op zondag, 50.000 CFA

Van Omboué naar POG gaat de boot op maandag. Van POG naar Omboué gaan de boten Matanda op dinsdag en vrijdag aan 10.000 CFA 

Daarna is Jean-Pierre 02 47 53 49 bij ons gekomen op vraag van Philippe.  Hij is de directeur in Lambarene en geeft uitleg hoe we er kunnen geraken, wat het kost en geeft ons een contactnummer van Leonie in Lambarene 07 14 16 62 Een dubbelkamer kost 25.000 + 2.000 voor een ontbijt informeert hij ons.  De boot naar Lambarene kost 15.000 pp en vertrekt om 07.00 uur; we moeten een uur eerder op de kade zijn.  De boot zal om ongeveer 15.00 uur aankomen in Lambarene. Frank, helper in het hotel reserveert onze tickets voor de boot Mabiayi Express voor morgen naar Lambarene.  Er is geen weg van POG naar Lambarene. 

Daarna verkennen we het centrum van POG.  Op een terras aan zee zijn een groepje dansers van de kerk aan het oefenen.  Verderop is er een kerstmarkt, een benefiet voor een school.  Wij sponsoren ze door er iets te eten en te drinken.  Naast ons zitten een paar nonnen en eentje komt bij ons zitten en zegt ons dat ze van de congregatie van Don Bosco Salezianen is.  Zij is verantwoordelijk voor het kloosterlijk leven in Kameroen, Brazzaville, Gabon en Equatoriaal Guinea en reist veel tussen die landen.  Daarna gaan we proviand voor morgen kopen in het warenhuis Casino.  Ons avondmaal in restaurant Copacabana is lekker, er zit veel volk maar het is een eindje lopen.  De wifi op ons hotel doet het goed.    

 

Overnachten :

Hotel Bougainvillier.

 

 

Zondag  02/12/2018

Reisweg:

We waren al vroeg te voet op weg naar de kade om met de Mabiayi naar Lambarene te varen.  Ik liet mijn rolkoffer plastificeren maar die zou droog aan boord liggen.  We mochten op het bovendek zitten zodat we mooie foto’s konden nemen, prachtig was het hier onder een afdak.  De boot vertrok stipt om 07.15 uur door een doolhof van meren en riviertjes; soms zagen we enkele hutjes aan de oever maar geen wegen te bespeuren.  We kruisten regelmatig pontons met zwaar materiaal en soms met boomstammen.  De weinige dorpen die we aan de oever zagen waren pittoresk gelegen in een natuurlijk groen oerwoud.  De weerspiegeling van de woudreuzen in het water was gewoon prachtig.  De enkele vissershuisjes pasten perfect in het landschap. We hadden eten en drinken mee aan boord maar er was wel wat te koop.

Na vijf uren varen voeren we langs een groter dorp met een kerk op een heuveltop, ik denk dat het Ngomo was.  Dan was het nog twee uren te gaan naar Lambarene en was er wat meer bewoning langs de oever.  Een sleepboot vervoert een grote vloot boomstammen en eindelijk naderen we Lambarene en meren aan bij de brug.  Dit is de hoofdweg van Libreville naar Franceville.  Lambarene  ziet er uit als een normale kleine stad maar met een reusachtige zagerij.  Jean-Pierre, de directeur van Lambarene, had gisterenavond en deze morgen Leonie opgebeld die ons zou opwachten aan de kade maar ze was er niet.  Een jongen reed mee met ons met een taxi en eiste 1.000 die wij hem niet gaven want Leonie was er niet, zij betaalde het hem zelf.  De rit kost normaal 200/pp.  We kunnen volgens Leonie een boottocht maken op de Ogoué, 70.000 voor 2 uren of 100.000 (152 € !) voor drie uren.  We hebben haar bedankt, tenslotte hadden we al zeven uren op de Ogoué gevaren en dat voor 30.000 voor ons beiden of 23 €. 

 

Overnachten :

Bij het beroemde hospitaal van Dokter Schweitzer kan men overnachten.  Het kost 25.000 voor een kamer met airco of 18.000 voor een geventileerde kamer met badkamer.  Ontbijt kost extra 2.000 pp.  We konden een biertje drinken op het terras van de eetzaal met zicht op de oude gebouwen en de Ogoué met ondergaande zon; prachtig was dat.  Mits aandringen konden we nog wat eten; er was nog spaghetti. Het is hier heel rustig, een aanrader voor ieder reiziger !!!

 

 

Maandag 03/12/2018

Reisweg : We blijven in Lambarene

 

We hebben goed geslapen met de ventilator, vensters met gaas staan open en daardoor is het aangenaam koel ’s nachts.  Overdag in het 36-37 graden en broeierig, vochtig warm en kleren plakken aan het lichaam.  Er is keuze uit een simpel ontbijt met omelet met oploskoffie en doosje sap.  Geen vers sap of fruit terwijl er honderden rijpe mango’s aan de bomen hangen heel dichtbij.  We bezoeken het museum van Albert Schweitzer, 2.000 CFA/pp en een gids loopt mee om uitleg te geven.  Albert en zijn dochter Rhena zijn beide op 14/1 geboren, resp. in 1875 en 1909.  Het museum is niet groot maar heel interessant.  Het hele complex bestaat uit een aantal gebouwen: operatiekwartier, labo van de dochter, consultatie, privévertrekken, materniteit, tandarts.  Het moet in zijn tijd heel vooruitstrevend zijn geweest.  De Zwitserse dokter Munz heeft hier gewerkt tot 2013, daarna is het in verval geraakt en werden verscheidene gebouwen bewoond door Gabonezen die het begonnen in te nemen, sommige gebouwen zijn in onbruik en in verval.  Dankzij donaties van de Stichting Dokter Schweitzer kan het nog enigszins in stand worden gehouden.  Er is een moderner ziekenhuis iets verderop.  Daarna namen we een taxi naar “Materiaux” (centrum) aan de Ogoué voor 200 pp.  We namen foto’s van de bootjes aan de oever en genoten van een frisse Regab op een terrasje waar nog enkele jongeren zaten die soms een gesprek met ons begonnen.  Amerikaanse toeristen gaven ons vervolgens een lift naar Saint François Xavier waar we even de oude kerk bezochten.  Er naast staat een jongensinternaat met voetballende kinderen op een plein.   Hier kost een kamer slechts 10.000 maar zonder water en met een slecht bed, een afrader!  We lopen naar beneden naar de oevers van de Ogoué naar rest/hotel Carpe Diem waar het heel mooi vertoeven is op het houten terras aan de rivier, een aanrader.  Dan namen we een taxi naar de wijk Isaac met lokale winkeltjes, niets bijzonders.  We namen een taxi terug naar Dr. Schweitzer en genoten van een heel mooie zonsondergang op de Ogoué van op het terras van de eetzaal.         

 

Overnachten :

Nogmaals bij Dr. Schweitzer.

 

 

Dinsdag  04/12/2018

Reisweg :  Van Lambarene naar Ndjolé en vervolgens naar Lopé

 

In de eetzaal zit een groep Spaanse toeristen met hun leider.  Nadat we de rekening hebben betaald gaan we met een gedeelde taxi naar de kade, 200 CAF pp.  Hier nemen we een andere gedeelde taxi naar Ndjolé, en rit van twee uren.  De taxi zat vol en een dame had twee kleine kinderen bij waarvan Vera spontaan een baby op haar schoot kreeg.  In het centrum van Ndjolé namen we een taxi voor ongeveer twee kilometer naar de post van de gendarmerie op de RN3 naar Lopé.  We betaalden 2 X 500 CAF, veel te duur !  We legden uit aan de gendarmes dat we een lift zochten naar Lopé en terwijl wij een biertje dronken aan een tafeltje vroegen zij aan de weinige passanten of we mee konden rijden.  Dat duurde behoorlijk lang ook omdat de meesten de RN 2 namen richting Oyem en wij over de slechte RN 3 naar Lopé wilden.  Rechtover is een Franse zagerij met veel bomen op hun erf.  Eindelijk na twee en een half uur wachten riepen de gendarmes ons dat we mee konden met een 4X4 met drie mannen die in de omgeving van Lopé een kapotte vrachtwagen moesten gaan herstellen.  We moesten elk 10.000 CFA betalen.  We vertrokken om 14.30 en zouden aankomen om 18.45 uur.  We reden door een prachtige  groene omgeving langs de Ogoué en de spoorlijn met veel vervoer van mangaan erts.  De piste is behoorlijk slecht met soms diepe sporen van vrachtwagens die de weg hebben herschapen in ware modderpoelen waar we door moeten ploeteren.  We kruisten vijf vrachtwagens die diep vast zaten en een truck was in de afgrond gereden en werd met zwaar bosmateriaal er uit getrokken. Een truck zat reeds twee dagen vast en later zou blijken dat hij bier vervoerde en Lopé lag bijgevolg droog.  We passeerden een kolonne van zes trucks met containers: slim want ze kunnen elkaar lostrekken indien nodig.  Op de 100 km vanaf de splitsing van de RN2 en de RN3 kruisten we slechts drie tegenliggers.   Na ongeveer 70 km reden we over een brug en moesten aan de andere oever verder rijden, hier begon het N.P. van Lopé.  Er zitten nu olifanten en buffels (verkeersborden) die vooral ’s avonds tevoorschijn komen en soms op de weg lopen.   Aangekomen in Lopé was de Chalet gesloten en de annex Lopé (Mbei Hotel) vroeg 35.000 CFA.  We vroegen een budget versie aan onze chauffeur.        

 

Overnachten :

La Vie du Rail ligt tegenover de spoorlijn dicht bij het station.  Het is een “case de passage” en kost slechts 10.000 CFA zonder ontbijt.  We kregen een kleine kamer met ventilator.  Een kamer met airco kost 15.000  De badkamer was niet super maar toch in orde.  Er staan slechts enkele huisjes tegenover de spoorlijn en we kunnen ergens iets eten.  We kunnen een Beaufort drinken want de Regab is op.  Gabon zonder bier is toch een probleem vonden de Gabonezen.   Tel. 06 94 09 35 of 06 61 57 14

 

 

Woensdag  5/12/2018

Reisweg : Verkenning Lopé en safari in N.P. Lopé

 

We zijn naar het “centrum” gewandeld en ontbijt genomen in Mbei Hotel: 6.000 pp voor brood, confituur en ei zei men aan de receptie.  Bediening zei dat er geen ei en confituur was, dus gaven we receptie slechts de helft en gingen door onder hun protest.  Daarna lopen we naar het treinstation om te informeren naar het vertrek naar Libreville.  Geen trein op zaterdag, we moeten dus vertrekken op vrijdagmorgen om 01.25 uur en moeten op de kade zijn om 00.30 uur.  Daarna lopen we naar de ingang van het nationaal park Lopé.  De gids stelde voor om in de voormiddag in het park te wandelen en in de namiddag een kleine safari te maken 30.000 pp.  Te duur dachten wij, we betalen de ingang en lopen naar het Lopé Hotel waar we van op het terras heel lang genieten van het zicht op de rivier en de mooi onderhouden tuinen.  Hier volgt info over het N.P. Lopé :

http://carnetsdevoyages.jeanlou.fr/Le_Parc_de_LA_LOPE/  : een uitgebreide site over gans Gabon.

www.visiterlafrique.com

www.amazinggabon.com : mooie site over de nationale parken

www.papaco.org : technische fiche over het N.P.

Een hut in Lopé Hotel kost hier 65.000 CFA voor een koppel ontbijt inbegrepen.  Toen we na lang te hebben genoten wilden weggaan zat een Frans koppel gereed om een safari te maken; het waren de enige gasten in het hotel.  De safari zou twee uren duren en kost 20000 CFA pp of  30 €.  We hebben enkel buffels en enkele olifanten gezien, geen mandrils waarop het park zo bekend is.  Het begon te regenen en het werd donker.  De man aan de bar van Hotel Lopé reserveerde voor ons twee nachten in Hotel Edenia in Libreville.  Na het avondeten in het centrum zijn we naar het kleine treinstation gelopen en hebben onze tickets voor vrijdagmorgen gekocht.  Eerste klas was al volzet en tweede klas naar Libreville kost 19.800 CFA pp.  Maar omdat ik senior ben kreeg ik voor ons beiden 50% afslag, een meevaller in Afrika !  

https://www.seat61.com/Gabon.htm

  

Overnachting

Tweede nacht in La Vie du Rail in Lopé.

 

 

Donderdag  6/12/2018

Reisweg : Lopé

 

Lang geslapen en laat ontbijt in het centrum, vierhonderd meter lopen.  4.500 CFA betaald voor ons twee voor brood, koffie en omelet in een eenvoudig restaurant.  We hadden onze eigen mango’s als dessert.  We hebben lang gerust want het was aan het regenen en we dachten eraan dat we een heel eind moesten lopen voor ons avondeten.  We hoorden dat ze in het magazijn naast ons precies een camion bierkratten aan het lossen waren.  En ja hoor er was meteen terug  bier en muziek en dans in de bar verderop.  Na twee weken wachten mocht dat toch gevierd worden ?  Naast ons hotel een bord rijst met kippenboutjes gegeten met elk twee biertje voor ongeveer vijf euro.  Een jongen die een boodschap voor ons deed vroeg nadien “jus” maar dat betekent drinkgeld in onze taal. 

  

Overnachting :

 Derde nacht in La Vie du Rail.     

 

 

Vrijdag 7/12/2018

Reisweg :  Trein van Lopé naar Libreville.

 

Om 1.30 uur zijn we naar het nabije treinstation gelopen en eindelijk een uur later vertrok de trein maar na een half uur rijden bleef hij een uur staan in het eerste stationnetje.  Nadien reed hij traag door het oerwoud en we kruisten soms een wagon met boomstammen.  We stopten wel 8-10 keer in ieder stationnetje.  In de trein is het proper en we zitten op genummerde zitplaatsen, geen blanken.  Ik kon niet slapen op de trein. Het begon hard te regenen de ganse nacht en ook nog deze morgen.  We kwamen aan in het eindstation Owendo bij Libreville en het regende nog steeds om 11.30 uur.  Alles naast de spoorweg lag verzopen.  In het station moesten we ons paspoort tonen aan de politie, de eerste keer.  Buiten werden we aangesproken door een taxi en voor 5.000 CFA voerde hij ons naar ons hotel.  De eigenares van Edenia was ons komen ophalen maar we hebben haar niet gezien en we hadden er geen weet van.  Tegen de middag kwamen we aan in Edenia en waren wat verkleumd.  We kregen een lekkere pot-au-feu.  Daarna hebben we lang gerust en geslapen.  Ons avondmaal in het restaurant genomen en op tijd gaan slapen. 

 

Overnachten :

Edenia Hotel, 72 Rue Damas Aleka, Libreville (Quartier Glass, derriére immeuble Esgis

Tel. (241) 02 56 30 30 of 01 72 42 72

edeniahotelgabon@gmail.com

 

 

Zaterdag 8/12/2018

Reisweg : Libreville

 

Goed geslapen en ontbijt in ons hotel.  Daarna een taxi genomen naar het Musée des Arts et Traditions

http://www.libreville-accueil-bal.org/pages/nos-activites/culturelles/18-10-17-musee-des-arts-et-traditions.html  Ingang kost 2.000 CFA pp, museum is niet heel groot.  Toch loopt er een groep toeristen en een echtpaar ontmoet uit Hamme op bezoek bij hun zoon die in Gabon werkt.  Dan zijn we naar het presidentieel paleis gewandeld maar we mochten natuurlijk geen foto’s nemen, wel van het standbeeld ervoor richting zee.  Er zijn weinig mensen op het kustwandelpad of op het strand.  In het bekende café-restaurant Cactus hebben we een Regab gedronken op het terras, 2.000 CFA voor één.  Daarna gaan we met een taxi terug naar ons hotel want op de middag zou mevrouw ons de stad tonen met haar prestigieuze 4X4.  Tot aan het paleis was de weg perfect maar kort er na ging die over in een zandpiste vol putten en naast de zee.  Er zijn enkele terrasjes en vissersboten.  Dan stoppen we bij het memorial van Leon Mba, de eerste president van Gabon.  Vervolgens toont ze ons de kade waar men de ferry kan nemen naar St Denis, een populaire bestemming vooral tijdens de weekends.  De tocht kost 6.000 CFA enkel en duurt 20-25 minuten.  We stoppen nog eens bij een patisserie en wij trakteren haar voor haar moeite.    

 

Overnachten

Hotel Edenia, Libreville.

 

 

Zondag 9/12/2018

Reisweg : Libreville en vlucht naar Sao Tomé.

 

Na ons ontbijt in het hotel vroeg ik wel driemaal om de rekening en de bediende blijft maar treuzelen.  De eigenaar zat in de eetzaal.  Er waren geen bijlagen of details op de factuur van 100.000 CFA.  Plots zag ik dat 66 + 24 = 90 is en geen 100 !  Direct haalden ze versie 2 tevoorschijn met 90.000 CFA er op, een voorbedacht plan denk ik.  Of was het een stilzwijgend supplement voor de “gratis” toer van gisteren ? Je kunt die zwarten nooit vertrouwen; je bent steeds bedrogen als blanke.  Daarna bracht mijnheer ons naar de luchthaven.  Hij vertelt ons dat hij ingenieur is en eigenaar is van een chique huis in Parijs en nog  een ander hotel bezit in Libreville en twee dure SUV.  Dus waarom doen ze nog moeite om klanten te bedriegen ?  Bij immigratie bij Afrijet deden ze moeilijk: ik mocht een leeg plasticflesje niet meenemen want ik mocht het na controle niet herop vullen in de wachtzaal.  Het was meer een machtsvertoon van de zwarte die de blanke bevelen gaf.  In de kleine wachtzaal is water en koffie gratis.  De vlucht met Afrijet vertrok tijdig en een uurtje later kwamen we aan op de kleine luchthaven van Sao Tomé.    

 

Erik Trenson

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.