Galapagos

GALAPAGOS VOOR BUDGETREIZIGERS – 2015

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

 

Planning

Ik had al heel wat gereisd maar was nog niet in de Andes geweest.  Dus maakte ik een plan om Ecuador, Peru en Bolivia te bereizen.  Ik zou ook de Galapagos eilanden bezoeken.  Er zijn voldoende reisboeken over die landen en het internet staat vol met bijkomende informatie.  Ik las reisgidsen over de drie landen en stelde een reisplan op.  Ik zou beginnen in Ecuador en eindigen in Bolivia.   

 

 

Visum

Er zijn geen visa vereist voor de drie landen, een geldig reispaspoort is voldoende.  Voor zover mij bekend is in heel Latijns Amerika geen visum vereist behalve voor Suriname.  

 

 

Geldzaken

Ik had cash dollars bij mij om ter plaatse om te wisselen of om desnoods een hotelletje te betalen. Euro worden niet aanvaard in hotels, men kan ze wel omwisselen op wisselkantoren en banken.  Bovendien zijn er in de steden voldoende ATM om geld af te halen.  Alles wordt betaald in US dollars.    

 

 

Vlucht

Men kan niet rechtstreeks van Brussel naar Ecuador vliegen.  Ik geef er de voorkeur aan om uit Brussel te vertrekken want dat is makkelijker en spaart tijd.  Veel vluchten vertrekken in Madrid.  Mijn keuze viel op een vlucht met KLM omdat ze rechtstreeks naar Quito vliegen. Van Quito vloog ik naar de Galapagos en terug in Quito vloog ik door naar Lima. Ik ging over land van het Titicaca meer naar Bolivia.  Van Santa Cruz, Bolivia kan ik mits een tussenstop in Sao Paulo rechtstreeks naar Amsterdam vliegen.  Dit is de goedkoopste mogelijkheid.  Het hele vluchtplan kost 1.512 euro.   

 

 

Reisweg

Reisweg in Ecuador : Quito, Cayambe, Otavalo, Galapagos, Quito, Baños, Riobamba, Alausi, Cuenca, Quito.

 

 

Informatie

www.vivecuador.com : toeristische dienst

Reisgidsen Lonely PLanet, Footprint en Rough Guides.

www.unigalapagos.com : dure bootreizen

www.rwittmer.com : bootreizen

www.galapagosgalaxy.com.ec : bootreizen

www.latintrails.com

www.galapagostraveline.com

www.ecuador.travel.com 

www.aerogal.com.ec : Aerolinas Galapagos

islaslobos@hotmail.com : reisagent op Santa Cruz

www.hotelespanagalapagos.com 

www.posadadelcaminante.com : hotel en activiteiten

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dinsdag 13/10/2015

Reisweg:   Vlucht naar Galapagos.   

 

Om zes uur loopt mijn wekker af en een kwartier later neem ik samen met twee Zwitserse reizigsters een taxi naar de luchthaven, 25 $ die we delen.  Een half uurtje later komen we aan bij de luchthaven.  Ik moet ik vertrek taks van 20 $ betalen.  De vlucht met Tame vertrekt om negen uur met een half uur tussenstop in Guayaquil.  Alles samen duurt de vlucht naar Baltra, Galapagos twee uren.  De archipel ligt ruim 1.200 km van het vasteland van Ecuador.    

Bij aankomst op de kleine luchthaven van Baltra moet iedereen een taks van 100 $ betalen als “ingang nationaal park” zelfs als je in Puerto Ayoro zou blijven.  Dat ervaar ik als overdreven en een toeristenval.  De wachtzaal is buiten onder plastic golfplaten, er staan houten banken. Dan gaat het met een bootje naar het grotere eiland Santa Cruz.      Met een bus duurt het nog een half uur naar Puerto Ayoro.  Puerto  Ayoro is klein en easy-going, geen luxe, wel winkels, restaurantjes, reisbureaus.  Voor een enkele rit naar een ranch met schildpadden vraagt men 35 $.  Bij de toeristendienst informatie opgevraagd.  Onder de betonnen toonbanken op de kleine vismarkt liggen zeehonden te rusten in de schaduw.  Een pelikaan komt kijken of er nog iets te eten valt.  Gelukkig kan men in Puerto Ayoro alles te voet doen.  Alles is hier duur !  Na inchecken in mijn gereserveerd hotel maak ik een korte wandeling naar het Charles Darwin wetenschappelijk station.  Het Van Straelenstation in gesloten.  Van Straelen was een Belgische wetenschapper.  Behalve een paar leguanen en schildpadden in een box is hier niet veel te zien, geen kleine schildpadden.  Bij het Playa de la Estacion is het veel mooier bij de zee.  Ik loop langs het standbeeld van Darwin en bekijk dan de namiddagdrukte in de kleine vissershaven. Op de kade lopen grote leguanen maar daar zijn enkel toeristen in geïnteresseerd.  Vissers verkopen hun vis naast hun bootjes bij de kade: ze kuisen de vis voor hun klanten en onder hun voeten liggen enkele zeehonden.  Als de verkoper het afval laat vallen is dat dan direct in hun bek.  Enkele pelikaanvogels huppelen rond om ook wat te krijgen.  Hier hebben ze geen visafval.  Rechtover mijn hotel ligt de Binfordstreet, een groot openluchtrestaurant waar men voor tien dollar kreeft kan eten.  Het aanbod in vis en kreeften is overweldigend.  Met de Amerikaanse Dana en haar zoon die aan mijn tafel zaten hebben we veel gelachen.               

 Overnachting:

 Hotel Sir Francis Drake in Puerto Ayora reservas@sirfrancisdrakegalapagos.com 

Toen ik er aankwam konden ze mijn reservatie niet vinden, gelukkig neem ik steeds zelf een uitgeprinte versie mee.  Bij de receptie zijn ze niet vriendelijk, geen andere toeristen aanwezig.  Ik moet direct 25 $ betalen voor een kleine kamer, bed met harde matras, badkamer, het is wel netjes.  Het is één van de budget opties hier.  

 

 

Woensdag 14/10/2015

Reisweg:  Wandeling naar Tortuga Bay, busrit naar Los Gamelos en El Chato.

 

Vandaag ga ik wandelen en bij de Malecon, de pier neem ik het bootje dat toeristen over een kreek brengt.  Ik loop verder naar de Playa de los Alemanes waar plezierbootjes in de baai liggen maar ook grote luxe zeilboten en cruiseschepen.  Er loopt een goed aangegeven wandelpad naar Las Grietas, geen ingang te betalen. Het is hier rustiger en de natuur is prachtig : lavastenen, cactussen en groen tussen de kreken.  Bij Galapagos Bay House liggen vlonders en is er een rustig zandstrand.  Bij Angermeyer is er een kleine kloof en een riviertje waar jonge mensen zwemmen.  Ik loop door veel natuur in Las Grietas en geniet ervan; er lopen tamme vogels op mijn pad. Ik loop terug langs het zandstrand Playa de los Alemanes en bij de pier in Malibu neem ik het bootje terug naar Puerto Ayoro.  Ik twijfel of ik een boottocht maak naar Isla Isabela, 30 $ enkel.  Dan maak ik een tweede wandeling naar Tortuga Bay, aanmelden/afmelden bij de ingang, gratis.  Tamme vogels lopen op mijn pad.  Op het eerste strand geen strandmensen en ik loop langs het helder water naar een tweede prachtig zandstrand waar grote leguanen liggen te zonnebaden.  Het is hier prachtig en rustig. Men kan hier een snorkel huren aan deze mooie gesloten baai.  Veel vogeltjes, o.a. de darwin-vink komen ongestoord tot dicht bij mij.  Terug in het centrum iets gedronken en 35 $ betaald voor een taxi naar Los Gamelos, twee kraters (sinkholes)  in het binnenland omringd door hoge struiken waar groene vliegenvangers rondfladderen.  De oude kraters zijn mystiek in een nevel gehuld, prachtig wandelpad.  Mijn chauffeur wachtte op mij om verder naar de El Chato Ranch te rijden waar ik 4 $ ingang moest betalen.  Hier zitten in het gras en tussen de poelen een dertigtal oude en grote landschildpadden, mooi is dat.  Er zijn ook lavatunnels bij de boerderij te zien.  Terug in het hotel ga ik douchen en nog eens genieten van het straatrestaurant, lekkere kreeften of vis en goedkoop.        

 

Overnachting :

Hotel Sir Francis Drake.    

Gezien ik niet tevreden was in het Drake hotel wou ik inchecken in het Baltra hostel maar dat was volzet.  Er rechtover bevindt zich het Marisol, 20 $, netjes, badkamer, geen ontbijt.   

 

 

Donderdag 15/10/2015

Reisweg:  Naar luchthaven en vlucht naar Quito.   

 

Om acht uur ben ik aan de busterminal, een bus naar de ferry kost 2 $ en een taxi 18 $.  De ferry kost 1 $ en de rit verder naar de luchthaven is gratis. Ik moest mijn rugzak inchecken want 8 kg is het maximaal gewicht dat aan boord mee mag.  Ik verneem dat ik kan vliegen om tien uur in plaats van om 12.30 uur.   

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.