Georgië 1999

 

GEORGIE JULI  1999

 

 

LAND EN VOLK

 

Ligging

Ten N.W. van Turkije en ten N. van Iran ligt de Kaukasus , d.w.z. de ex-sovietrepublieken Georgië, Armenië en Azerbeidzjan.  Aangezien wij maar beschikten over drie weken verlof en Azerbeidzjan op zijn hoofdstad Baku na niet zoveel te bieden zou hebben, werd beslist overwegend Georgië en enkele dagen Armenië te bezoeken.  Ik had Russisch geleerd en zou dit nu kunnen gebruiken en in veel gevallen is dit de enige communicatietaal tenzij ik Kartuli  zou spreken. Deze gebieden zouden zeer gevaarlijk zijn : er waren in het verleden heel wat conflicten en burgeroorlogen.  Denk maar aan de afscheiding van Abchazië waar je niet inkomt (mijnenveld aan de grens), het semi-autonoom moslimgebied Ajaria met als hoofdplaats Batumi (zeer rustig), het vm. Afscheidingsgebied Zuid Ossetië waar het thans rustig is.  In Noord-Ossetië (Rusland) is het heel wat onrustiger.  In het mooie Svanetië, hoog in de Kaukasusbergen, werd ons het reizen afgeraden.  Later vernamen wij van Duitse fietsers dat zij daar werden beschoten door de eigenzinnige bewoners. 

Georgië, hoofdstad Tbilisi, tweemaal zo groot als België, had over enkele jaren  5,5 miljoen inwoners en daarvan zijn er 2 miljoen uitgeweken ten gevolge van oorlogen , instabiliteit en gebrek aan werk.

 

Landschap

Het westen van Georgië is tamelijk vlak met in puin vervallen fabrieken die het duidelijk beter deden in het Soviet-tijdperk.  Ajaria is tamelijk heuvelachtig en groen: men bemerkt rondom Batumi in de heuvels de prachtige buitenverblijven van  welstellende  Georgiërs en daarna volgt men de subtropische kust met palmen en kei stranden waar de welstellende burgers vertier zoeken in shops en restaurants. Na Kutaisi wordt het landschap heuvelachtig en groener.   In het oosten, bij het klooster David Garedj, dichtbij de grens met  Azerbeidzjan, ligt een verlaten steppe, een semi-woestijn doch met charme op zijn beurt. Het zuiden van Georgië is bergachtig en groen. In Georgië liggen de mooiste landschappen in  de Kaukasus, dus in Svanetië en in het hoge Kazbegi.  Overal zie je op wandelingen veel  en mooie inheemse bloemen bloeien.  Zo herinner ik me een wandeling in Kazbegi waar we een dal verkenden tot aan het kerkje Cminda Sameba en er de ganse tijd door bloemenweiden liepen tot we op de “zomerverblijven” van herders stootten die in de rotsen woonden enkel beschut door takken en een bladerdak met wat klei erop.

 

Klimaat

De beste tijd om de Kaukasus te bezoeken is in de lente en het najaar. De temperaturen zijn dan van 19° tot 25 °C. Er zijn hete zomers tot boven 30° C. maar vanwege de lage luchtvochtigheid is de warmte goed uit te houden.  In de zomer is het in de bergen wat aangenamer en frisser.  Ervoor en erna is het wat frisser en regent het wat meer (mei).  In de winter is het tamelijk koud met hier en daar twee meter sneeuw en gesloten passen.  In Ajaria, de kuststreek bij Batumi, heersen er semi-tropische temperaturen; er wordt thee en citrusvruchten geteeld en er groeien palmbomen.  In de zomer is er fruit in overvloed en van alle soorten : abrikozen, kersen, perziken, peren, tomaten, watermeloenen en veel meer.  In het oosten is het zeer warm in de zomer.  Tbilisi is aangenaam ‘s avonds. 

 

Flora en fauna

Flora : er zijn  vele biografische en topografische zones en Georgië heeft één van de meest verscheidene inheemse plantensoorten in de wereld.  De Kaukasus is dan ook bijna een bloementuin met specifieke plantengroei, een paradijs voor biologen.  Er zijn vb. Meer dan 4.000 soorten vasculaire planten, meer dan 6.000 soorten fungis.  Ongeveer 40% van Georgia is bebost met verscheidene types bos ; 5% is oerbos.  Ecologen en vogelliefhebbers komen er aan hun trekken.  De bij ons bekende fazanten werden via de Grieken naar Europa overgebracht uit Georgië. Er leven in Georgië ongeveer 360 vogelsoorten, waarvan er 250 soorten broeden.  Er migreren veel vogels van de Kaspische naar de Zwarte Zee en Georgië ligt daar tussenin.   Er zijn momenteel vier nationale parken : Borjomi-Kharagauli (open), Kolkheti, Iori Highland en Eastern Caucasus in planning.

Fauna : In de bossen leven allerlei kleine dieren en wolven in het diepe bos.  Beren leven er enkel in Svanetie en slangen slechts in het oosten bij de grens met Azerbeidzjan. Er leven veel inheemse vogelsoorten.   Ik zag er verscheidene keren op een boerderij een Kaukasische herdershond die veel gelijkt op een sint Bernard.  De tamme paarden op de zomerweiden zijn kleiner dan de Europese.

 

Bevolking

Beide landen zijn dunbevolkt ook mede door de legendarische diaspora in Armenië en recentelijk ook in Georgië (2 miljoen in vijf jaar).  Het orthodoxe christendom is de staatsgodsdienst sedert de heilige Nino (vrouw) uit Syrië in de vierde eeuw het land kerstende.  Uit dezelfde periode stamt de kerstening in Armenië.  Beide landen liggen dan als een christelijk eiland midden in een islamitische wereld.  Het Georgisch (Kartuli)  behoort tot de zuid-Kaukasische taalgroep en is nergens mee verwant.  Idem voor het Armeens.  In deze landen zijn nog amper westerse toeristen geweest.  Er bestaat zelfs geen Lonely Planet van in 1999.  Ik heb reeds veel gereisd maar nog nooit eerder heb ik zo’n gastvrije bevolking ontmoet.  Steeds en overal wordt je spontaan uitgenodigd op thee en uitgebreide traditionele maaltijd met vele heildronken gegeven door de tamada (toastheer) op vaderland, familie de gasten,….  Je wordt dan ook spontaan uitgenodigd om te overnachten alsof dat de gewoonste zaak is, ook in afgelegen dorpjes.   Op de bus, in het dorp, op je wandeling, overal wordt je uitgenodigd op een hartelijk gesprek en een glas.  De kennis van een beetje Russisch doet daarbij een extra deur open. 

   

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

Kaarten

  • A travel reference map of the republic of GEORGIA : 057, schaal 1/625.000 van

International Travel Maps, 345 West Broadway, Vancouver, B.C. Canada V5Y 1P8,

ISBN 0 921463 05 7, gekocht bij  Zanzibar & Atlas, Gent : een goede toeristische kaart met goede aanduiding van alle bezienswaardigheden en een overzichtelijke index daarvan, een stratenplan van Tbilisi en het Georgisch alfabet (interessant om opschriften van bus te lezen en goed te leren).

Enkel Georgië en het noorden van Armenië, geen km-aanduiding.

  • KAUKASUS, Georgien, Armenien, Aserbaidschan op 1/1.000.000 van Freytag & Berndt.

Hier wel de drie Kaukasuslanden compleet met indeling per provincie/gebied en een onderscheid in hoofdwegen en kleinere wegen en km-aanduiding.  Op de rugzijde een plaatsnamenindex. 

Beide kaarten vullen mekaar aan, zodat ik ze allebei kocht.  Ter plaatse geen kaarten te koop.

 

Visa en ambassade

  • Georgië : Je reispas moet nog zes maanden geldig zijn bij het verlaten van Georgië. Je hebt een formulier “application for entry and exit visa” nodig van de ambassade, die je invult en in tweevoud indient op de ambassade samen met je paspoort.  Een enkel visum kost 2.000 bef en een dubbel 3.000 bef, beperkt tot 15 dagen.   Een uitnodiging van een particulier of hotel hoeft niet.  De ambassade bevindt zich op volgend adres :  

Embassy of Georgia

Vergotestraat 15

1030 Brussel    –  tel. 02/732.85.50 – fax : 02/732.85.47

De ambassade is open op weekdagen  van 09.00 tot 13.00 uur.  Eerst informeren, want die zaken veranderen om de haverklap!  Bij inreis en uitreis via Sarpi moeten nogal wat documenten worden ingevuld  en bureeltjes worden gepasseerd maar na een half uur is men het “ijzeren gordijn” gepasseerd.  De douane heeft nog niet veel reizigers gezien en ze zijn heel behulpzaam.  De Russen doen geen grenscontrole meer en het was de eerste dag dat de Georgiërs controle deden (09.07.99)

  • Armenië : Met een Georgisch visum mag men vijf dagen in Armenië verblijven. Let wel dat u een dubbelvisum hebt voor Georgië en dat ze een stempel aanbrengen bij het verlaten van Georgië en als je terug binnen komt uit Armenië. Hierdoor hadden wij wat problemen bij het definitief verlaten van Georgië omdat de enkele dagen verblijf in Armenië niet konden worden afgetrokken van de toegestane vijftien dagen Georgië en omdat we aldus “over tijd” waren en onze visa moesten verlengen in Batumi toen we aan de grens GEO/TR stonden.  Na wat discussie werd er door de douane naar de consul in Batumi gebeld en oef, we mochten door naar Turkije. Bij aankomst moet je een arrival/departure card invullen waarvan je een dubbel zorgvuldig moet bijhouden omdat je die bij het uitreizen aan de douane moet overhandigen.  Tot onze verbazing verlopen de formaliteiten in Armenië aanzienlijk vlotter dan in Georgië, amper vijf minuten.  Het adres van de ambassade is :

Embassy of Armenia

Franz Merjaystraat 157

1050 Brussel – tel. 02/346.56.67  – consulaat : 02/344.97.01 open woensdag 10.00-13.00 uur (navragen). 

 

Toeristeninfo

Er zijn geen toeristeninformatie bureaus, niet in Brussel en ook niet elders.  Wat er is zijn privé-reisbeaus.  Ter plaatse vindt je geen informatie. De ambassade van Georgië verstrekt een “pocket guide for tourists”

Een Lonely Planet bestaat niet over deze landen.  Enkele bladzijden nuttige informatie vond ik in “ASIA overland” van  Mark Elliott. 

Caucasus Travel, St Mary’s  Court, 39 Market Place,

Henley-on-Thames, RG9 2AA, England – fax 44/1491/410510 – email : caucero@aol.com   is een peperdure  reisagent maar heeft een mooie brochure met veel informatie.

Er is ook een gids/boek in het Engels, nl. “ The Georgian Republic”, van Roger Rosen, uitgegeven door : Odissey guides, 43 Oakdene Road, Sevenoaks, Kent TNI3 3HG – UK – tel. 44/.1732/746018

Megrobi (Greet Vanhassel) organiseert reizen naar Georgië/Armenië – Heistraat 289 – 2610 Wilrijk – tel. 03/830.48.62

Koning Aap heeft ook een interessante reis naar Georgië/Armenië.

Abshilava Tamaz, 2a/12 Tamarashvili Str. (Vake district), GEO 380062 Tbilisi – fax : 995-32-952805 heeft een reisprogramma “Megrobi” met 55 USD/pp/dag full tour program en 35 USD/pp/day voor BB in Tbilisi.

Het meest uitgebreide reisaanbod voor Georgië/Armenië vindt je in een uitgebreide cataloog van :

ERKA-Reisen, Robert-Stolz-Strasse 21, 76646 Bruchsal, Duitsland – tel. 0049-7257-930390

fax 0049-7257-930392 – email : 101321.1274Atcompuserve.com , in België vertegenwoordigd door

Wieland De Hoon, Reinaart de Voslaan 3, 1180 Ukkel (tel. 0477/422.488)

Een goede website voor Georgië is :  : http://www.parliament.ge

 

Vliegtuigticket

Ik heb geboekt via BBL Travel bij Turkish Airlines voor 13.935,- BEF inclusief taks. Naar Istanbul en verder naar Trabzon.  Van Trabzon naar de grens van Georgië is het ongeveer 200 km met een busje.   

Er zijn dagelijks vluchten met aansluiting naar Trabzon.  Istanbul Airlines vliegt enkel tot Istanbul en Georgian Airlines vliegt uit Amsterdam of uit Frankfurt naar Tbilisi (duurder).

 

Reizen in Georgië

Uit Trabson (TR) kun je voor 1,4 miljoen TL een bus nemen naar Hopa.  Van Hopa neem je best een dolmus naar Sarpi, de grens 20 km verderop. Je passeert best de grens TR/GEO te voet en neemt vervolgens een dolmus naar Batumi (15 km) voor 2 USD.  In Georgië is er veel en goedkoop openbaar vervoer.  Neem echter, indien mogelijk geen bus, want die stopt heel veel en is daardoor traag.  Het is veel beter de dolmus (maschroetnie taksi) van 12 passagiers te nemen die rechtstreek van A naar B rijdt voor een kleine prijs en zeer vlug. 

 

Accomodatie

Georgiërs zijn zeer gastvrije mensen en regelmatig wordt je uitgenodigd bij hen thuis om thee te drinken en weldra staat een uitgebreide maaltijd voor je klaar, moet je enkele malen toasten en hun lekkere wijn proeven waarna je wordt uitgenodigd om te overnachten.  Als het een arme familie is, kun je best een bijdrage betalen.  Soms gaf ik een pakje koffie.  Balpennen, ballons en kleine sieraden doen het steeds goed.  Een hotelletje kost maximaal 30 lari.  In Jerevan overnachtten wij in hotel Nairi voor 10 USD met badkamer en prachtig uitzicht op de stad.  Een lijst met overnachtingen is hierbij gevoegd.

 

Eten en drinken

Alhoewel er overal zeer veel groenten en fruit te koop is, zou je een uitstekende keuken verwachten.  Dit is niet steeds  het geval.  Als tussendoortje vindt je bijna overal een khadjapuri, plat brood als een pannenkoek (puri) met kaas (khadja) ertussen.  Lekker, voedzaam en zeer goedkoop.  De bekende frisdranken vindt je overal.  Vooral in Kaheti kun je churchkhela kopen ; het lijkt wat op droge worst maar is een lekkernij samengesteld uit aan elkaar geregen okkernoten, hazelnoten en amandelen in een omhulsel van karamel, gekookte wijn in bloem en daarna gedroogd in de zon.  Maar de wijn is zeer bekend en lekker.  Naar het schijnt is Georgië de bakermat van de wijnbouw, nog voor de Grieken eraan begonnen.  Er zijn honderden soorten wijn en brandy’s van uitzonderlijke kwaliteit.  Probeer er zeker eens de halfzoete, op porto lijkende, Kindzmarauli.  Of  Mukuzaani, Tsinandali, Napareuli, enz.  Er zijn ook voortreffelijke schuimwijnen  en likeuren.  Een uitstekend restaurant in Tbilisi is “Kazbegi” in een zijstraat naast de St Georgeskerk.  Het ligt in een groene omgeving en er zijn tuinmeubelen en een uitstekend terras.  Het Kazbegi-bier, overal verkrijgbaar in halve-liter glazen in van een goede kwaliteit.  Georgië is bekend om zijn vele minerale waters.  Het bekende Borjomi is steeds bruisend en zeer zout (25 bef/fles 0,75l).  Je vindt weinig plat water.      

 

 

GEGEVENS

 

Overnachtingen

Trabson (TR)  :    Otel Ani, Guzelhisar Caddesi 10 tel. 0462/326.72.82 : 8 mio TL dubbelkamer met  bad op de gang.  Dicht bij het centrum en Russische wijk, veel lawaai op straat.

Batumi :  geslapen bij familie van Nana, die wij hadden ontmoet aan de grens.  Hier hebben wij kennis gemaakt met de tamada (tafelheer) en het eeuwig toasten op alles en nog wat.  Gelukkig is de Georgische wijn niet met scheikundige producten aangemaakt en blijft hoofdpijn ‘s anderendaags achterwege.  Het adres is : Mortuladze Ramazi, Agmasenebeli 66/34, Batumi – tel. (-88222)-42995.

Kutaisi :  Op de bus ontmoetten wij Nana, die ons bij haar thuis uitnodigde in haar flat.  Gelukkig hier geen al te grote drinkpartij na de traditionele thee.  De hele familie wil kennismaken en bijna alle buren uit het flatgebouw.  Iedereen komt zomaar binnen, eet en drinkt wat, zit wat te praten en gaat dan weer weg.  Wij onderhandelden over een auto+chauffeur voor de ganse duur van ons verblijf.  Er werd wat met dollars gegoocheld alsof wij westerlingen wandelende banken zijn en er werd van onze zijde beleefd bedankt.  Wij werden een halve dag rondgereden naar de ruïne Bagrat-kathedraal, Mozameta-kerk en de mooie Gelati-kerk.  Daar hebben wij op een terras wat gegeten en gedronken en zijn dan verder gereden naar de Sataplia-grotten, ingang 5 GLA/pp.  Wij sliepen hier twee nachten.  Hun adres is : Family Raminashvili, Nikea Str. 76/48, Kutaisi

Tbilisi : David en Lia Murashvili, Khostaria 4/20, GEO-380008 Tbilisi (tel. 98.43.17) : De man is professor en wij gebruikten dit adres als basis voor verscheidene uitstappen in alle richtingen.  Het is centraal gelegen, niet ver van de hoofdstraat Rustaveli en dichtbij het metrostation.  Mc. Donald ligt dichtbij.  Wij mochten er onze bagage gratis stockeren terwijl wij meerdaagse tochten maakten en hoefden ervoor niets te betalen.  Deze mensen zijn arm maar vriendelijk.  Er is een bescheiden badkamer maar er is in heel Georgië slechts één uur water per dag beschikbaar.  Men vroeg ons eerst 25 USD/dag, maar ik antwoordde dat er geen sprake was van USD en dat wij budgetreizigers waren.  Na enig denkwerk werd de prijs op 30 GLA/dag (2 pers) incl. ontbijt.  Lia en haar dochter spreken goed Engels maar David iets minder.  Het is geen viersterrenhotel maar de prijs is heel goedkoop.  Een kamer in een hotel kost al vlug 50 USD/nacht in Tbilisi. 

Telavi : Hier werden wij vriendelijk uitgenodigd door Guram Arsenashvili, ul. Kavkasiuni 41/kv. 4 in Telavi (tel. 3.40.07 of 3.18.18) die wij ontmoetten bij het Ikalto-klooster.  Heel vriendelijke mensen.  Guram is eigenaar van een busmaatschappij. 

Kazbegi : Wij liftten aan de Russische grens en kregen een lift tot Kazbegi waar wij werden uitgenodigd voor thee en een maaltijd.  Men heeft met ons tot aan het kerkje Cminda Sameba gereden, ons een ijzerhoudende bron en torenwoningen getoond.  Daarna kregen wij nog een volle avondmaaltijd met de goede Georgische wijn.

Vardzia : Bij deze prachtige oude grottenstad bevond zich een hotel, doch dit is helaas gesloten.  Het is een prachtige verlaten vallei niet ver van de Armeense grens.  Bij navraag naar logement zijn wij terechtgekomen in het eerste bewoonde dorp na Vardzia, nl. Tmogi.  Daar mochten wij overnachten bij Naziko Zazadze, een boerin.  Wij kregen een degelijk avondmaal en konden daarna nog kersen smullen.  ‘s Morgens reed een kleine nokvolle bus met kisten en emmers kersen die bij iedere boer in het dorp maar werd bijgeladen, een ongelooflijke situatie tussen de kersen tot Alkalaki. 

Batumi : Hotel Bebo, Zabarashvili Str. 31, dichtbij het busstation en kerk.  Er zijn propere kamers met bad apart.  Wij betaalden 10 USD/dbl.  Aanrader bij aankomst/vertrek in Georgië.

Signaghi : In dit mooi stadje, op de heuvel, het brede wijndal overkijkend, werden wij uitgenodigd bij Mari Lomsadze (onderwijzeres), Varkettili 3, IV 403, flat nr 317 in Tbilisi.  In Signaghi  heeft zij een verblijf bij haar kranige en plezante grootmoeder.  Wij kregen er thee en delicatessen.

 

Als reiziger wordt men vaak door particulieren uitgenodigd op thee, een maaltijd en overnachting.  Niet iedereen spreekt Engels.  Met Russisch , soms het enig middel tot conversatie, kan men overal terecht.  Ik had al avondles Russisch gevolgd en wou dit nu eens testen.  Georgiërs zijn ongelooflijk gastvrije mensen: dit had ik nog nergens ter wereld ontmoet.  Het is beter een bijdrage te betalen voor de overnachting, zeker bij armere families.  Onze gastheer, professor, in Tbilisi verdient slechts 1.000 Bef/maand.  Toeristen zijn dus een dankbare bijverdienste op het karig maandloon.      

 

Restaurants

Tbilisi : Maestro, zijstraat Rusaveli Ave., dicht bij theater. – tel. 98.75.77

Modern interieur met Chinese uitbaters.  Goed. Voor twee USD heb je een goede maaltijd.

Tbilisi : Rest. Nikola, Rustaveli Ave

Avondeten in zelfbedieningsrest, soort Mc Donald. Niets bijzonders, gelukkig is de Georgische wijn (vb Kindzmarauli 4 USD) uitstekend.

Tbilisi : Mac Donald  bij Rustaveli metrostation

Zeer proper en met airco en nette wc, een verademing in Georgië.  Typisch M.D. food. 

Tbilisi : Rest. Kazbegi, zijstraat Rustaveli, Tabuckashvili Street 5,bij St. George-kerk en US ambassade

Met een echt tuinterras en tuinmeubelen en muziek : enig in Georgië – een aanrader.  Bovendien Georgische keuken en lekker eten en uitstekende dranken (Kindzmarauli = 11GLA) Een halve liter goed Kazbegi-bier = 1.1 GLA. 

 

Reisorganisaties

Deze zijn nogal duur in Georgië, zodat wij alles vooraf zelf hebben uitgestippeld.  Best een busje gebruiken in Georgië.   

Voor de uitstap naar het afgelegen David Garedji (geen bussen) hebben wij beroep gedaan op een ervaren reisleider die goed Engels spreekt, nl : Sandro, Agmeshenebeli Ave. 29a, Tbilisi.  U kunt hem best bereiken per telefoon op 39.65.05 of 99.67.22 of 38.08.97 of mobilofoon 899/582469  Wij betaalden 40 USD/dag + benzine (150 km h/t).  De trip was rond de middag gedaan, doch wij eisten een volle dagtrip en hij bracht ons naar het Betania-klooster en daarna bij hem thuis voor thee en versnaperingen.  Dit is wel een aanrader.

 

 

PRIJZEN

 

GEORGIE : 1 USD = 1,92 GLA (lari)

 

Hier ook best cash dollars meenemen.  Weinig mogelijkheden reischecques te wisselen en kredietkaarten te gebruiken.  Dollars worden niet zo vaak aangenomen als in Armenië, dus eerst wisselen, best bij de bank, in Tbilisi en grote steden geen probleem.  Enkele prijsvoorbeelden :

  1. Busje Batumi-Kutaisi (172 km) : 10 GL.A
  2. Fles spuitwater Borjomi : 1,50 GLA : duur voor een eigen product en bovendien zeer zout
  3. Busje Kutaisi-Gori (157 km) :7 GLA
  4. Stalin-museum in Gori : 1 GLA oubollig, veel vergeelde foto’s van de verheven tiran
  5. Groot glas bier (0,50l): 0,60 GLA : het bier is goed.
  6. Fles goede Georgische wijn, Atenuri : 2,20 GLA
  7. Ontbijt ,naast Intourist hotel in Gori : 2 GLA ( 2 grote thees + 2 taartjes)
  8. Busje Gori-Ateni Sioni : 0,50 GLA – beter de iets duurdere “dolmus” nemen : zeer vlug
  9. Busje h/t > mooie kerk Ateni-Sioni en terug > Gori : 1 GLA
  10. Bus Gori-Tbilisi (96 km) : 2 GLA – de lijnbus stopt overal en is dus traag, doch goedkoper.
  11. Avondmaal inclusief. ½ liter wijn : 3,25 GLA/pp
  12. Frisdrank : 1 GLA
  13. Postzegel > België : 0,50 GLA
  14. Metro in Tbilisi : 0,20 GLA
  15. Busje Tbilisi-Ananuri : 2 GLA
  16. Van Ananuri tot Russische grens namen we een busje doch hoefden niets te betalen vermits we een foto namen van de chauffeur en compagnie. Prachtig berglandschap en panorama’s voor Gudauri (2.300 m.), doch slechte weg met gaten (zigzaggend).
  17. Vanaf de Russische grens deden wij autostop : vrij vlug kregen wij een lift tot Kazbegi. Wij werden op thee en avondeten uitgenodigd en mochten er slapen .  Wij kregen een lift tot de Cminda Sameba-kerk op een heuveltop en naar een bron waar ijzerhoudend water uit spoot. 
  18. Lunch : 3 GLA
  19. Busje Kazbegi-Tbilisi : 7 GLA
  20. Uitgebreid avondeten met wijn voor 2 pers. : 10 GLA (ong. 5 USD)
  21. Bus Tbilisi-Nino Cminda : 1 GLA
  22. Autostop Nino Cminda-Signahi
  23. Wij werden in Signahi uitgenodigd door een vriendelijke, minder begoede dame en kregen avondmaal , overnachting en ontbijt : wij gaven 10 GLA/pp
  24. Bus Signahi-Mukuzani : 1 GLA
  25. Bus Mukuzani-Telavi : 1,5 GLA in een met graanzakken volgestouwde bus, die de boeren kochten op de zondagsmarkt in Mukuzani. Ik hielp er telkens lossen.
  26. Taxi : uitstap Telavi-Alaverdi, Ikalto, Shuamta, Telavi : 30 GLA totaal
  27. Overnachting : uitgenodigd door Guram busdirecteur) en Nino
  28. Bus Telavi-Tbilisi : betaald door onze gastheer-busdirecteur.
  29. Khadjapuri (brood met warme kaas) : zeer lekker en vullend : 0,50 GLA Khadjapuri is bijna overal te verkrijgen, zoals bij ons frieten.
  30. Turks bad in Tbilisi : 2 GLA
  31. Limonade : 0,30 tot 0,50 GLA in winkel
  32. Uitgebreid avondeten : 8 GLA/pp
  33. Ingang David Garedji-kerk : 12 GLA afgelegen bij grens Azerbeidjan, duur.
  34. Busje Tbilisi-Akhaltsikhe (218 km – 3 uur rijden) : 6 GLA
  35. Middageten : 4GLA
  36. Taxi Akhalsikhe-Vardzia : 30 GLA
  37. Ingang Vardzia-grottenstad, de moeite waard : 3 USD
  38. Overnachting in eerste dorp bij boerin, avondeten, ontbijt, slapen : 10 GLA/pp
  39. Boerenbus > Alkalakhi tussen vele, vele bakken en emmers kersen uit Vardzia, wij konden ons nauwelijks nog bewegen : 1 GLA
  40. Busje grens Armenië (Avrum)>Tbilisi : 10 GLA. Bij de grens zagen wij een Belgische camion. Zeer vlotte overgang van Armenië > Georgië.  Ook bij her binnenkomen via Bavra.
  41. Zeer uitgebreid avondmaal in rest. Kazbegi (Tbilisi) met aperitief, fles wijn en champagne voor 17 GLA/pp.
  42. Busje Tbilisi-Batumi : 16 GLA (6 uren)
  43. Kleine cola in Mc-Donald’s : 1,2 GLA Het properste rest. In Tbilisi
  44. Middagmaal onderweg bij busstop : 6 GLA, matig. Limonade in winkel = 0,3, in rest. = 1 GLA.
  45. Een fles uitstekende wijn Kindsmarauli op terras : 11 GLA
  46. Busje Batumi-Sarpi (grens GEO/TR) : 2,50 GLA
  47. Ontbijt : Khadjapuri + limonade : 2,30 GLA
Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.