Gibraltar

Bezoek aan Gibraltar  1990 + 1995 + 2022

 

 

 

Voorbereiding

Ik heb in 1990 een uitgebreide reis gemaakt in Spanje en ben tot in het uiterste zuiden gereden met mijn personenwagen.  Ik heb Gibraltar een dagje bezocht en dan teruggereden naar huis en dat is een heel lange rit van nog 2.243 km.  Ik heb er toen geen notities van genomen en evenmin een verslag over geschreven.  Ik had niet gedacht dat ik er nog ooit zou terugkomen tot ik in 1995 als werfadministrateur voor een baggerbedrijf naar Spanje werd gedelegeerd.  Er was toen een project in Algeciras aan de gang en vanaf mijn kantoor had ik een mooi zicht op Gibraltar dat aan de andere kant van de baai ligt.  Er is druk scheepvaartverkeer van Algeciras naar Tanger en verder in Marokko.  Veel containers goederen gaan naar Marokko voor maakloon en goedkope arbeid. Ik heb toen verscheidene keren Gibraltar bezocht en ook Tanger met de Idriss II.  De afstand naar Gibraltar is iets meer dan twintig km en slechts een half uurtje rijden.

  

  

Informatie

www.visitgibraltar.gi 

www.inyourpocket.com/gibraltar

www.walkgibraltar.com

www.philandgarth.com/gibraltar

 

Dag 6 – maandag 11 april 2022

 

Vandaag staat een daguitstap naar Gibraltar gepland.  Ik had gisterenavond reeds navraag gedaan waar de bus zou vertrekken en was al eens tot het Estacion de Buses van Comes gelopen.  Bus M120 vertrekt om het half uur naar La linea, terminal bij de grens van Gibraltar.  Het is een rit van 30 km, duurt 45 minuten en kost 2,50 € voor een senior.  Ik neem een ontbijt bij het busstation in La Linea, 2,80 euro.

 

Alhoewel Gibraltar Brits gebied is kon ik met mijn Belgische ID die ik toonde vlot doorgaan bij de grens.  De Spanjaarden die er werken liepen eveneens vlot door op vertoon van hun ID.  Ik had gevreesd dat ik mijn reispas moest tonen want had die niet bij.

 

Iedereen loopt op het voetpad over het vliegveld; als een vliegtuig moet landen gaat een rood licht aan.  

 

Na een tijdje lopen naar het centrum zag ik plots een bus die naar Punto Europa ging, ik stapte op en betaalde 2 euro.  Ik liet mij afzetten op het kruispunt van Europa Road en Engineer Road en liep door tot aan Jew’s Gate waar een mooi uitzicht is op de haven en Algeciras in de achtergrond bij het Pillars of Hercules Viewpoint en monument.  Hier staan busjes die een dagtour maken uit het centrum voor 25-35 € naar de door Unesco erkende Gorham’s Caves.  16 € koste de ingang van het natuurpark.  Ik heb een eindje langs de Mediteranean Steps gelopen langs de hellingen door bosjes en prachtige panorama’s en het pad is gratis. https://gibraltarinfo.gi/nature-reserve/ 

 

Ik heb dan terug gewandeld naar Jew’s Gate en verder langs Europa Road naar Europa Point waar echter geen apen zitten.  Hier staat pertinent een moskee gebouwd door de Saudi’s alsof Europa een moslim-continent zou zijn.  Ik loop wat langs het Trinity Lighthouse dat het uiterste zuidpunt van Europa is https://gibraltarinfo.gi/other-attractions/#europa-point  Er is ook een monument van de Poolse militairen, het Sikoski monument.  

 

Ik vraag een dame hoe ik vlug terug naar het centrum kan en liefst naar de kabelbaan en ik neem van Europa Point een bus terug naar Trafalgar Square dat dichtbij de kabelbaan ligt. Ik bekijk Trafalgar Square en het kanon, the Bank of Gibraltar, het kerkhof Trafalgar en het South Bastion.

 

Ik koop een ticket voor 16.5 £ die ik met mijn bankkaart betaal.  Ik moet echter een uur in de rij wachten tot ik aan de beurt ben.  Wie online koopt krijgt voorrang : https://gibraltarinfo.gi/cable-car-2/ Als men ook het natuurpark wil bezoeken kost het 34 £.  Intussen had ik honger gekregen en ik kan in Mons Cape Suite een tafeltje bemachtigen met een uitstekend zicht om er te lunchen.  Daarna heb ik wat rond gekeken en foto’s genomen van de apen.  

 

Eenmaal beneden heb ik door de voetgangersstraat Main Street gelopen.  Uiteraard een drukke straat met veel winkels, bars, restaurantjes en souvenirswinkels.  Ik loop langs  het kleine King’s Chapel, Gibralter Court, Catholic Cathedral. Bij the Royal Calpe kan ik zowaar een Belgische Stella drinken in de tuin achterin.  Na het plein bij de Casemates kom ik bij het vliegved terecht, loop er over en kan vlot langs de douane lopen, mijn ID getoond en ik mag door.  

 

Met de bus terug naar Algeciras, kost 2,50 €.  Ik heb nogmaals gelogeerd in www.pensionlisboa.com Hospedaje Lisboa in Algeciras. Lisboa.algeciras@gmail.com Ik heb geboekt via booking.com en betaalde 60 € voor twee nachten zonder ontbijt.  Ik had een ruime kamer en badkamer, alles netjes en vriendelijk familiehotelletje.  Een sterke aanrader en goedkoper dan overnachten in Gibraltar.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.