Guadeloupe

GUADELOUPE 2024

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

REISPLAN:

Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.

 

 

Inreisdocumenten

Bij immigratie gaat het vlot. Ik moet mijn paspoort inlezen in een automaat en dan kan ik verder. Geen stempel In want ik ben een EU-burger.

 

 

Reisperiode: 27 – 29 januari 2024

 

 

Geld:

Geen probleem, ik heb voldoende dollars op zak en kan desnoods XCD afhalen bij een ATM. Ik heb ook bankkaarten en Visa bij.

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik heb een reisgids mee van Lonely Planet waar al mijn bestemmingen staan beschreven, de bezienswaardigheden en kaartjes. Bovendien heb ik in Pointe-a-Pitre op het toeristenkantoor een kaart van het eiland gekregen.

 

 

Informatie :

https://suetravels.com/category/north-america/guadeloupe/

www.lesilesalacarte.com : kaart van Guadeloupe

https://www.taste2travel.com/postcard-guadeloupe/

https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-guadeloupe/

https://guide.arrivalguides.com/POINTEAPITRE_en_20210311T111128Z.pdf

 

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

Ik heb genoeg gevlogen in het Caribisch gebied en bovendien zijn de vluchten er overdreven duur.

 

Bootreis

Ik heb twee dagen geleden toen ik aankwam op Dominica bij de ferry terminal meteen bij een loket van Express des Iles mijn ticket voor de boot van Roseau naar Pointe-a-Pitre gekocht. De prijs is steeds 79 € of 235 XCD of je nu van Sint Lucia naar Martinique gaat of van Martinique naar Dominica of van Dominica naar Guadeloupe.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 23 – zaterdag 27 januari 2024

Als ik op de veerboot stap zitten er al een aantal passagiers uit Martinique die doorvaren naar Guadeloupe. Na een uur varen stoppen we op het eiland Les Saintes dat bij Guadeloupe hoort. De meeste dagtoeristen stappen af op dit prachtig eiland met chique villa’s op de heuvels. Sommige passagiers stappen op en na een uur varen we verder naar Pointe-a-Pitre het hoofdeiland waar het bij aankomst al donker was. Ik had geboekt via Airbnb en alhoewel ik het adres kon opgeven (Rue Paul Lacavé bij het stadhuis, Tour Josefa Hamot, tel. (590)690145148) vond de taxichauffeur het niet maar gelukkig had ik bij mijn gastheer zijn telefoonnummer gevraagd die het uitlegde aan de taxichauffeur waar ik precies moest zijn. Mijn taxi van de luchthaven kostte voor een afstand van twee km 10 €. Kevin, mijn gastheer, stond mij beneden aan het appartementenblok op te wachten. Hij was vriendelijk, gaf uitleg over het appartement waar nog kamers waren verhuurd en gaf mij de sleutels en hielp mij zijn locatie op mijn gsm te plaatsen. Ik betaalde voor twee nachten 35 euro + taksen is 100 euro totaal. Hij zei me dat ik honderd meter verder een snack kon eten bij een truck, een foodbar op een plein hoek Anatole Léger en Légitimus. Ik kon er degelijk eten voor een kleine prijs; een Leffe kostte er slechts 3 €. Bij een Chinese shop kon ik nog wat proviand kopen. Pointe-a-Pitre of PAP doet heel Frans aan en is met zijn hoge flatgebouwen, zijn grote Super-U supermarkt enz. geen mooie stad. Er is niets te zien, een teleurstelling.

 

 

Dag 24– zondag 28 januari 2024

Bij gebrek aan leuke vooruitzichten heb ik wat langer geslapen. Ik stond beneden buiten het gebouw wat onwennig op mijn gsm te kijken en kreeg van een man een lift naar de marina van Le Gosier. Ik heb dan lang een passage (bootlift) gezocht op kade 6 voor Antigua want er is van hier uit geen vlucht noch een veerboot naar dit eiland. Gezien de heersende winden gaat niemand noordwaarts maar varen ze allemaal zuidwaarts. Ik ben toen op de Capitainerie geweest en vroeg of ze iemand wisten die naar Antigua zou zeilen maar ze konden/wilden mij niet helpen want zeilers moeten hun volgende bestemming hier niet opgeven. Zeilers kunnen zich hier wel op automaten aanmelden en hun liggeld betalen. Ik heb veel navraag gedaan op terrassen waar veel zeilers zitten maar niemand gaat naar Antigua. Een man vertelde mij dat er op kade 15/2 een zeiler van plan was om er heen te varen maar toen ik na lange tijd in de zon er aankwam bleek die boot deze morgen vroeg te zijn vertrokken. Inmiddels was ik tamelijk moe en heb op een terras een lekkere lunch genomen. De eigenaar van het restaurant Tourniquet belde zijn kennissen en zocht zelfs op wifi maar het resultaat bleef negatief. Als troostprijs bood hij mij een whisky aan, een sympathieke man. Met een taxi reed ik terug naar mijn verblijf, 15 euro. Er zat niets anders op dan van Guadeloupe naar Antigua te vliegen maar het lukte mij niet meteen te boeken op de site van Aircaraibes en had geen bevestiging. Ik beslis dat ik morgen voormiddag toch op goed geluk naar de luchthaven ga en ik zie wel of ik daar kan boeken. Dan nog maar eens naar de mij bekende foodtruck gegaan voor een vullende crêpe jambon-fromage 5 € en een frsse Leffe voor 3 €. Enkele appartementsgebouwen staan er verloederd bij en zijn versleten, niet zo een echt veilige omgeving in het donker.

 

 

Dag 25 – maandag 29 januari 2024

Op driehonderd meter op het plein bij Bd Légitimus kon ik meteen een bus nemen naar de luchthaven voor 2 €. Op de luchthaven was nog alles gesloten om 9,30 uur. Ik zag plots in de lege luchthaven een bord dat verwees naar een ticket kantoor van Air Caraïbes en het was open en na wat wachten kon ik tot mijn verbazing een ticket kopen naar Saint Martin Grand Case (Saint Martin – FR) waar ze vluchtig mijn paspoort bekeken. Dit vluchtje duurde 50 minuten in een klein toestel en kostte 218 €, verschrikkelijk duur maar ik was toch weg uit Guadeloupe waar ik geblokkeerd zat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.