Guinea Ecuatorial

 

REPUBLICA GUINEA ECUATORIAL

 

 

 

ALGEMENE INFORMATIE

 

 

Feiten en cijfers

De Republica Guinea Ecuatorial (RGE zoals op de autokentekens) bestaat voor het merendeel uit het vasteland Rio Muni, 26.051 km2 en het eiland Bioko, Corisco en Elobey, samen 28.051 km2 en heeft amper één miljoen inwoners. De eilanden zijn vulkanisch met de Pico Basile, 3.011 meter als hoogste punt op Bioko.   Het werd in 1491 ontdekt door de Portugezen en werd later een Spaanse kolonie die in 1968 onafhankelijk werd.  Macias Nguema installeert een  militaire dictatuur en ontdoet zich van al zijn rivalen op bloedige wijze.  In 1979 is er een staatsgreep onder leiding van kolonel Mbasogo die nog altijd president is en na nog een paar moeilijke jaren treedt het land in 1982 toe tot de CEMAG, een soort douane unie met de omliggende landen – naar voorbeeld van de EU.   In 1985 treedt het toe tot de zone van de CFA en verlaat zijn zonderlinge munt de ekuele.  Ondertussen is er aardolie ontdekt in het armzalig land.  In 1998 wordt Frans de tweede landstaal want ze willen als enig Spaanstalig land omringd door Franssprekende naties hun isolement verbreken.  Intussen is het land rijk geworden dank zij de grote reserves aardolie en het is van één van de armste landen tot één van de rijkste geworden in Afrika.  GE heeft een betalingsoverschot, iets waar wij Belgen maar kunnen van dromen  en het leent zelfs geld aan omliggende landen.  

 

 

Klimaat

In het droge seizoen, van december tot en met februari is het rond de dertig graden overdag.  Niet echt stikkend heet want er is geen al te hoge luchtvochtigheid.  In de bergen is het goed vertoeven.  In het regenseizoen , negen maanden, komen er hevige regenbuien van de anticycloon van Sint-Helena naar de kust van o.a. Rio Muni en het eiland Bioko waar het in het Zuidwesten zelfs 10 meter per jaar regent, één van de meest vochtige plaatsen op aarde.     

 

 

Nationale parken

Op het vasteland

Parc National de Monte Alen :

Dit is een maagdelijk dicht tropisch oerwoud bij de evenaar van 1.200 km2 met een enorme diversiteit aan flora en fauna.  Er zouden nog meer dan duizend gorilla’s leven, vele chimpansees, bosolifanten en luipaarden.  Er zijn padden zo groot als een voetbal te zien en ze wegen tot 4 kg.  Ongeveer 350 soorten vogels zijn er geteld. Er groeien veel soorten orchideeën waarvan nog een studie aan de gang is.   Het park situeert zich op minder dan 90 km van Bata en is met openbaar vervoer te bereiken over een pas geasfalteerde weg die naar Ebebiyin loopt zonder één enkele put in de weg.  In Niefang uitstappen en vervoer zoeken richting Evinayong,  20 km tot Bisun.  Om er te overnachten : zeker eerst aanvragen bij Ecofac in Bata, tel 08 28 17/27 71 04 fax 08 48 14 – 15.000 CFA voor parkbezoek.  Bij Ecofac ook gids en kamers van hotel-restaurant en trekking boeken.

Het N.P. wordt beheert door Ecofac, samen met GE, die wordt gefinancierd door de EU via het Europees Ontwikkelingsfonds.  Voor meer info ;

www.ecofac.org en links klikken op Monte Alen.  Het verbindingsbureau is te bereiken in Bata, Barrio Asonga op tel. (240)0 82817 of 08 48 14 , fax (240)0 82131 email : monte.alen@intnet.gq  Ecofac organiseert een zevendaagse trektocht in dit park en is te bekijken als je op bovenstaande website doorklikt op ecotourisme en dan nog eens. http://www.ecofac.org/Ecotourisme/_FR/MonteAlen/Presentation.htm

Er is een hotel midden in het park, Hotel Monte Alen met tien kamers.   

 

Parc National des Altos de Nsork

Monument Naturel de Piedra Bere

Réserve Nat. De Monte Temelon

Réserve Nat. De Rio Campo

Réserve Nat. De Punta Liende

Réserve scientifique de Playa Nendyi

Réserve Nat. De Corisco et Elobeyes

 

Op Annobon

Réserve Naturelle d’Annobon

 

Op Bioko

Parc National de Pico Basilé

Réserve scientifique de la Caldera de Luba

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisplan

Ik had bijna geen informatie.  Was van plan iemand die ik ken op het eiland Bioko te bezoeken.  Heb uitgekeken in Douala om de boot te nemen naar Malabo maar die mogelijkheid scheen niet te bestaan alhoewel het een korte afstand is. Later vernam ik dat er één zou varen op maandag, dinsdag en donderdag.   Dan naar een reisbureau gegaan ( Jully, tel. 342 32 09 – www.jullyvoyages.com ) en geïnformeerd naar een vlucht van een half uurtje. Na een tijdje rekenen scheen de goedkoopste mogelijkheid vliegen met Benin Golf Air voor 131.700 CFA, taks incl. of 200 €  Ik vernam nadien dat het 50.000 CFA is (enkel of h/t ?) Dan heb ik er maar van afgezien en enkel het vasteland bezocht mede door tijdsgebrek.  Vanuit Campo naar Bata, de omgeving en kust bezoeken en vervolgens eventueel  naar Monte Alen en via Ebebiyin terug naar Kameroen.

http://www.diplomatie.be/nl/travel/countrydetail.asp?COUNTRYNAMENL=EQUATORIAAL%20GUINEA  : reisadvies van Ministerie Buitenlandse Zaken; niet alles klopt.

Alhoewel ik maar een korte periode in GE was heb ik enorm veel informatie over het land kunnen verzamelen, waaronder een compleet telefoonboek.  Ik kan het hier allemaal in dit verslag niet neerschrijven.

 

 

Reisperiode

Van 13 november 2006 tot 21 december 2006.  Het is droog seizoen en twee keer heeft het ’s nachts een beetje geregend.  Van een  drukkende hitte kan men niet spreken alhoewel de tropische zon haar werk doet. 

 

 

Kaarten

Uit mijn reisgids van de reeks Jaguar. www.leseditionsdujaguar.com

Ik had die gids toevallig kunnen kopen in een boekhandel in Yaoundé.   

 

 

Reisgidsen

De uitgeverij Jaguar is gespecialiseerd in goede reisgidsen van zwart Afrika. Toen ik in Yaoundé in een boekenwinkel stapte en een heuse reisgids vond over het land was ik heel tevreden want ik dacht niet dat zoiets bestond en het vergemakkelijkte mijn verdere reis.

www.leseditionsdujaguar.com

jaguar@jeuneafrique.com

ISBN 2-86950-393-8 derde trimester 2005 = AANRADER

Op de site www.jvw.nl kun je van elk land zien welke gidsen er gepubliceerd werden en ze bestellen ook evenals kaarten.  Je kunt het niet bedenken of ze hebben het.

 

 

Vliegticket

Ons ticket :

Na wat zoekwerk op internet vind ik een goedkope vlucht bij Royal Air Maroc, R.A.M., met tussenstop in Casablanca voor de som van 660 € inclusief annulatieverzekering.  Vertrek op 13/11 en terug op 21/12.  Er is een actie bezig bij Connections en ik boek die dus nog vlug.  De heenvlucht gaat vlot zonder vertraging.  Op de terugvlucht hadden wij twee uren vertraging want het toestel had al vertraging uit Brazzaville.  Gelukkig staat het een uur achter in Marokko t.o.v. België zodat wij nog net onze aansluiting hebben vanuit Casablanca naar Brussel.  Wij moesten lang in de rij wachten bij transit in Casablanca maar gelukkig konden wij nog tijdig opstappen.

 

Internationale vluchten  :

De beste mogelijkheid om in Bata te geraken is vliegen met Iberia vanuit Madrid; het is de enige verbinding met Europa maar duur.  Het is beter te vliegen op Douala en met een lokale vlucht door te vliegen naar Malabo.

Spanair vliegt vanuit Madrid naar Malabo : fax 34-915 642 155 email : infoega@ecuatoguineana.com Ze hebben een kantoor in Barcelona, Malabo en Bata

Swiss heeft een kantoor in Malabo en waarschijnlijk ook een rechtstreekse verbinding.  Hun kantoor in Malabo : swiss@intnet.gq

Air France heeft ook een kantoor in Malabo : mail.cto.ssg@airfrance.fr

 

Nationale vluchten  :

In Malabo :

A.G.E. tel. 09 82 47 , G.E.A. (Aviacion Guinea Ecuatorial ) tel. 25 71 27

GETRA tel. 09 06 78

Cameroon Airlines tel. 09 21 34

Sonagesa (Sonair Guinea Ecuatorial SA) tel. 09 83 70  

In Bata

AGE, GEA, GETRA en UTAGE hebben een kantoor in Bata.

 

 

Visum

Aangezien wij eerst Kameroen zouden bezoeken dacht ik dat het beter was om ons visum aan te vragen in Yaoundé. 

Adressen van vreemde ambassades in België kun je steeds vinden op www.diplomatie.be  Ook adressen van Belgische ambassades in het buitenland kun je op deze website vinden.

Ambassade van Guinea Ecuatorial bevindt zich : Place Guy D’Arezzo, 6 – 1180 Brussel (Ukkel), tel. 02-346 25 09, fax 02-346 33 09 email : guineaucuatorial.brux@skynet.be

Een visum kost 125 €.  Reispas moet nog zes maanden geldig zijn bij verlaten van het land, 3 aanvraagformulieren getekend, (niet getekende en onvolledige aanvragen worden geweigerd – visageld wordt niet terugbetaald)  3 kleurpasfoto’s, kopie ticket, gele inentingskaart, afhalen twee dagen later en een hele reeks andere eisen die het toerisme niet bevorderen.  Ik besluit dan maar mijn visum aan te vragen in Kameroen.  Bovendien geven ze mij als antwoord op mijn vraag waar hun consulaat zich bevindt in Douala hun adres op in Accra en dat is Ghana.

Op www.diplobel.org staan eveneens alle adressen van Belgische ambassades in het buitenland.

Toen wij bij het begin van de reis in Douala het consulaat van GE bezochten weigerden ze ons een visum te geven omdat wij Belgen zijn en GE een ambassade heeft in ons land.

Consulaat GE in Douala, Bonapriso Area, 1038 Independance Avenue, tel. 342 93 91

Later probeerden wij het nog eens maar ditmaal op de ambassade van GE in Yaoundé en daar waren ze heel vriendelijk. 

 

 

Dag 29 – maandag 11/12/2006

Yaoundé > Douala

Actie

Na ons ontbijt nemen wij een taxi (600 CFA/rit) naar de ambassade van Guinea Ecuatorial in de elite wijk Bastos.  Het personeel is vriendelijk : fiche ingevuld, twee pasfoto’s en kopie van de eerste blz. van ons paspoort (heb ik altijd bij mij; een kopie op straat kost 25 CFA). Ons visum kost 37.000 CFA (56,40€), wij betalen en krijgen een ontvangstbewijs.   Aanvankelijk moesten wij morgen terugkomen.  Maar dan sprak ik een andere mooi geklede man (secretaris, ambassadeur?) en toonde hem een e-mail van een vriendin die in de hoofdstad voor een oliemaatschappij werkt en ook een email van de minister van toerisme en plots mochten we nog wel ons visum dezelfde dag afhalen om 14.30 uur en kregen dit na een half uur wachten.

Adres : Ambassade de la Republica de Guinea Ecuatorial, 121 Rue 1851, Bastos, Yaoundé, tel. 20.05.19 of 21.17.68     

 

 

Informatie

Er is echt heel weinig toeristische informatie over het land.

In de LP staan een paar bladzijden verouderde info waarvan ik kopie meenam.

Ik had een uitprint van een site : http://www.angelfire.com/sk2/guineaecuatorial

Eveneens goede info op www.landenweb.com en kiezen voor het land

http://www.mininfo-equatorial-guinea.org/es/tourisme.htm is het ministerie van toerisme, email  nkat_fuen@hotmail.com , tel 98211, fax 92444

 

 

Web sites

http://www.angelfire.com/sk2/guineaecuatorial  zeer interessante info

www.ecofac.org : regelt bezoek aan Monte Alen nationaal park

www.ikuska.com/africa/paises/guinea_ecuatorial

www.vaporviatges.com : Spaans reisbureau, dure reizen, goede info

www.bisila.com : tamelijk goede site

www.gacetadeguinea.com : de krant en veel politiek

www.guinea-ecuatorial.org : politiek getinte site

www.iradier.org : site van een pionier

http://www.ayuntamientodemalabo.com het stadhuis van Malabo en info over omgeving

http://www.guinea-ecuatorial.info/index.html  Spaanstalige website met foto’s

 

 

Huurauto

Europcar (EGAC), Malabo, tel. 09 19 02, fax 09 18 23 europcarge@intnet.gq

Avis (Segami), Calle del Rey Boncoro, Malabo, tel 09 07 69 fax 09 06 92 segami@wanadoo.gq  of avisge@wanadoo.gq 

In Bata : tel; 08 35 55 fax 08 35 39  jrmana@cfao.com

 

 

Geldzaken

Meenemen : Ik heb  cash € meegenomen en nog creditcards.

Visakaart : een Visakaart heeft men nodig om een borg te geven bij het huren van een auto. In grote hotels kan men ermee betalen maar beter is cash.

ATM vond ik nergens. Dus € meenemen !!!  

Wisselen : In alle banken kan men vlot euro wisselen.  Men vraagt wel je reispas.  Vroeger was de CFA verbonden aan  de FRF maar sedert de invoering van de euro is het aan de euro verbonden.

 

De vaste koers is  1 € = 655,957 CFA

 

Ik werd niet benaderd om zwart te wisselen en ik zou daar trouwens nooit op ingaan zelfs al is de koers heel voordelig.  Je bent gegarandeerd bedrogen   

Met Western Union kun je geld laten overboeken van België naar alle landen; het is wel duur.  Maar in geval van nood (voorbeeld  na diefstal, verlies) is het wel een middel om snel geld te hebben, open 7/7, 24/24.  De internationale website is www.westernunion.com 

Een zeer goede website om allerhande geldsoorten om te zetten is www.oanda.com

 

 

Reisagenten en plaatselijke toeristenkantoren

De meest bekende is Viajes Guinea Ecuatorial SA, Avenida de la Independencia 17, Malabo, tel 09 20 74  vguineae@hotmail.com

Hun kantoor in Bata : Patricio Lumumba 10, tel 08 25 23

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 34 – vrijdag 15/12/2006

Campo > grens Guinea Ecuatorial

Actie

Onze stempel UIT Kameroen hadden wij gisteren gekregen van de politie in Campo op datum van vandaag en hadden daar elk 5.000 CFA voor betaald zonder bewijs.  Bij aankomst in Campo moet men zich eerst tot deze grenspolitie wenden om zich in orde te stellen. 

Ontbijt in een onbekend ontbijtrest. achter de hoek van Hotel Bonne Course in Campo.  Dan voor elk 500 CFA achteraan op een brommertje gezeten en naar de grensrivier Ntem gereden, een half uurtje rijden.  Bij de douane wilden zij onze bagage niet zien.  Bij de Kameroense havenadministratie elk een taks van 2.000 CFA betaald en met een motorboot naar de andere kant : GUINEA ECUATORIAL

 

Wij doen onze schoenen uit want wij moeten even door het water om op de boot te klauteren.   Het motorbootje waarmee wij de grensrivier oversteken ligt vol pakken en zakken maar na tien minuten zijn wij aan de overkant.  Het wordt hier een hele administratie.  Eerst moeten wij elk 5.000 CFA (8.85 €) betalen aan de Havenadministratie dan in en ander kantoortje aan de politie 2.000 CFA voor onze stempel in onze reispas en vervolgens Veiligheid nog eens elk 2.000 CFA.  Er staan een paar Toyota trucks klaar om te vertrekken naar Bata.  Het kost 3.000 CFA om achteraan op de zakken te zitten.  De wagen rijdt als gek maar veel haalt het niet uit want wij moeten voortdurend stoppen voor wegcontroles.  Op een eerste controle moeten wij samen 4.000 CFA betalen, op een tweede 12.000 en op een derde 16.000 CFA.  Wij zijn nog maar een half uur in het land en zijn het reeds grondig beu; ik wil hier zo vlug mogelijk terug uit.  Aanvankelijk regel ik zelf mijn betalingen met de controleurs maar dat duurt te lang naar de zin van de begeleider die mij een bepaalde som vraagt om het door te betalen bij de controles.  Ik heb er niet veel vertrouwen in maar heb geen keuze : anders mag ik uitstappen.  De truck vliegt over de goede pistes zonder gaten want een bulldozer vereffent het traject regelmatig en men wil deze weg Tica (Rio Campo) – Bata asfalteren.  Het valt meteen op, het is een zeer mooi land, groen woud, af en toe enkele huisjes en zeer dun bevolkt. Dan komen wij bij Machinda , op 20 km van Bata, op de geasfalteerde hoofdweg van Ebebiyin.  Op het kruispunt staat het hotelletje “La Clef des 7 Provinces” midden in de natuur.  Het heeft 7 gekoelde kamers, bar, restaurant, dancing.  Wij naderen Bata en er is wat meer bewoning.

Nadat we ons hotel hebben gevonden verkennen wij Bata.  Het is meer een groot dorp (132.000 inwoners) dan een stad en je loopt er niet verloren.  Sedert een tiental jaren boort men in GE naar aardolie en er is geld.  Dat is te zien : mooi geasfalteerde straten zonder rommel en geen gaten in de weg, er staan verkeerslichten die werken en we zien voetgangerspaden.  Er staan al een paar nieuwe mooie gebouwen en men is overal aan het bouwen.  De zeedijk, de paseo, 2 km met klinkers, zitbanken en palmbomen is vorig jaar aangelegd door een Spaanse onderneming.  Vorig jaar was het nog een rommelig boeltje.  Er zijn twee nette warenhuizen met een groot aanbod zoals bij ons : Martinez Hermanos, en  EGTC.  Dat ziet men nergens in Kameroen of elders in Afrika, ongelooflijk proper en ordelijk

     

Overnachten

Wij doen navraag aan de medereizigers waar wij een goed hotel hebben maar ze weten het niet.  Wij laten ons afzetten in het centrum voor een proper gebouw en stappen binnen bij :  Crista, bar-restaurant, tel.  08 32 25, GSM 218255 of 272838, email : hostal_crista@yahoo.fr

Het kost 30.000 CFA (45.70 €) voor een dubbelkamer met bad en internet. Wij moeten even slikken want dit zijn we niet gewoon in Kameroen.  We gaan door.  Dan doe ik navraag aan een man uit Sao Tomé en die gaat mee naar een goedkoop hotelletje, naam niet genoteerd (als men voor het ayuntamiento – gemeentehuis – staat, eerste straat links : de lange muur is beschilderd en er achter is een gezellige tuin waar men kan eten, maar er is nooit iemand).  De kamers zijn klein en zonder ventilatie; ik geloof dat het 15.000 kost.   Wij bieden de Saotomees een drankje aan en zoeken verder.  Nog steeds met onze rugzak op en in de zon komen wij aan bij

Panafrica Hotel, Playa de los Cocoteros C/Lumu Matinde, Bata, Litoral 776- aan zee, tel. 08 32 39, fax 08 32 39 hpana@intnet.gq  Voor onze propere ruime luxekamer met balkon en badkamer   betalen wij 30.000 + 15% BTW = 34.500 CFA (52.60 €).  Ik mag in € betalen en krijg CFA terug.  GE is een duur land.  

Eten

La Costa Rica de Mbini ziet er gezellig uit en ze hebben specialiteiten van het land.  Maar er is geen eten want de kok is er niet.   

Bar-Restaurante La Ferme, Calle Mbogo Nsogo, tel. 083281 ziet er gezellig uit maar weinig volk.

Dan maar naar Bar Central  gegaan, Avenida Mbogo Nsogo, tel. 27 43 07/08 21 38 De keuken is Libanees, Spaans en Frans maar de uitbaters zijn allicht Libanezen.  Voor 12.000 CFA hebben wij goed gegeten, hadden zin in spaghetti.  Bar Central is een oude bar uit de koloniale tijd en er is naar Spaans voorbeeld een groot aanbod in sterke dranken. 

 

 

Dag 36 – zaterdag 16/12/2006

Bata > Ebebiyin

Actie

Wij ontbijten niet in het hotel en verkiezen Pastelleria Cafeteria CH, Calle Juan Pablo II, tel. 08 19 10, een nieuwe Libanese zaak, netjes en vriendelijk.  Samen betalen wij voor een uitgebreid ontbijt (ananassap, croissants, koffie) 7.000 CFA (10.70€).  Aanrader.  

In de voormiddag verkennen wij nog het stadje maar je hebt het al vlug gezien. 

Het is zaterdag en de toeristische dienst is gesloten.  Aangezien het land zeer duur is en niet afgestemd op toeristen en teveel wegcontroles besluiten wij het te verlaten.

Met een taxi verlaten wij ons hotel Panafricana en rijden naar Moabe waar een busje vertrekt naar Ebebiyin.  Wij betalen samen 6.000 + 2.000 voor bagage voor de rit van 227 km op een nieuw aangelegde asfaltweg.  Op de halte leren wij Florencia kennen; zij werkt in een hospitaal in Malabo en gaat naar huis.  Ik uit mijn ongenoegen over de vele wegcontroles (11 van Bata naar Ebebiyin) en dat ze daardoor het toerisme niet bevorderen in GE waarop zij mij antwoordt dat zij de zuster is van de minister van toerisme, Alfonso Mokuy, en daarop toon ik haar een email van haar broer aan mij.  Zij wil mij helpen bij de lastige wegcontroles. Bij de controle in Mbodumo hield de corrupte politie ons reispas in en belde langdurig met zijn GSM naar ??? en zei dat ons visum niet in orde was (waarom? Het was reglementair en daar bleef ik bij).  Maar de man wou geld en was niet te vermurwen.  De chauffeur van het busje haalde onze bagage van het bovenste rek, gooide het op straat en wou vertrekken want hij had al teveel tijd door ons verspeeld.  De controles hebben het op de “rijke” blanken voorzien.  Plots kwam Florence uit het politiebureau en zwaaide met onze passen.  Dat was een hachelijk moment; zonder haar hadden wij het niet gered zonder betalen.  

Het landschap is machtig  mooi, heel veel oerwoud en heuvelachtig bij Niefang waar men via een zijweg naar Evinayong tot in Bisun het bekende Monte Alen N.P. kan bezoeken (steeds reserveren via www.ecofac.org ) Het is vreedzaam en landelijk, kleine dorpjes onderweg met huisjes, geen hutten.  Ergens in een dorp stoppen wij; er wordt op de tamtam getokkeld en er zit een grote massa mensen onder rieten daken.  Ik maak van de korte pauze gebruik om naderbij te gaan en vraag toestemming om een paar foto’s te maken wat mag.  De dorpschef zit op een troon met zijn secondanten ernaast.  Er wordt gedanst ter gelegenheid van een afgestorvene zoals gebruikelijk bij de Fang.   Ik dank de chef en groet de massa.  Na een uur of drie rijden door een prachtig heuvelachtig landschap komen wij aan in Ebebiyin en Florence komt met ons mee per taxi naar een hotelletje die zij ons aanraadt.  Ik bied haar een biertje aan en geniet zelf van eentje.  Deze avond is er een optreden van een Fang zanger Nene Bantu in het dorp en Florence belooft er met ons heen te gaan wat niet is gebeurd. 

In de vooravond hebben wij de plaats verkend : mooie gezangen in de koloniale kerk en ernaast een klooster.  Het gemeentehuis is een oud Spaans koloniaal gebouw gelegen aan een plein met bomen, heel bijzonder.  Hier staan nog veel koloniale huizen.  Voor een winkeltje spelen een paar mannen een spelletje met steentjes en ik kijk geamuseerd toe.  Ik drink een borrel in de “bar” van het winkeltje : enkel de basisproducten zijn te koop. 

Eten

Rusmilla op de patio achteraan ; de generatoren zijn storend maar nodig.  Er waren geen toeristen wel een groepje voetballers. Wij hebben riviervis gegeten, was lekker.

Overnachten

Hotel Restaurant Rusmila, HRR, tel. 26 62 01 Iedereen kent het in het dorp en het is de enige deftige mogelijkheid om te overnachten.  Wij hadden kamer 1, vooraan, ver weg van de generatoren, kost 10.000 CFA.  Kamer met emmers water (niet steeds druk op leiding), fan.  Goed geslapen.                 

 

 

Dag  36 – zondag 17/12/2006

Ebebiyin > grens Kye-Ossi > Kribi

Actie

Wij waren om 06.30 uur opgestaan want Florencia zou ons om 07.00 uur ophalen om ons samen met haar broer, politieman over de grens te helpen.  Aangezien wij haar gisterenavond niet hadden gezien dachten wij dat zij niet zou opdagen maar plots hoorde ik haar roepen aan onze kamer.  Voor 1.000 CFA reden  wij per taxi met ons vier naar de grens op 3 km van ons hotelletje. Dankzij Anacletto in uniform kwamen  wij probleemloos voorbij de eerste moeilijke controle.  Aan de grens de taxi betaald en in een bar, net op Kameroenees gebied, iets gedronken samen met politie en militairen die al bier dronken om acht uur ’s morgens.  Een militair trakteerde ons.  Om onze doorgang vlot te laten verlopen trakteerde ik ook.  Dan werden wij op het kantoor van GE geroepen en Florencia en Anacletto bleven bij ons; alles verliep vlot : 5.000 CFA/pp  taks en nog eens 2.000 CFA/pp in de “offerblok” gestoken voor ??? Een zonderling Frans zakenman die dikwijls naar GE komt deed dat ook. Dan iets verderop aan Kameroenese zijde werd probleemloos ons visum IN gestempeld en moesten wij niets betalen dankzij Anacletto in politie-uniform van GE op CAM gebied.  Florencia kreeg voor haar hulp en dat van haar broer 5.000 CFA van ons.  Ik wou een CD met typische Fang muziek kopen op de markt van Kye-Ossi, de grenspost van CAM en aanvankelijk gingen onze vrienden van GE mee zoeken maar ineens waren zij verdwenen : bier drinken met ons geld ?  Ik heb er dan maar zelf twee gekocht.  Het is hier een drielandenpunt en ik wou een foto maken van een bord waarop stond “Gabon 3 km” met mij erbij maar dat mocht niet : staatsgeheim zeker ?

Na een tijdje wachten vertrok ons busje van Essigang Voyages naar Ebolowa.   

 

MEER INFO?

 

Erik Trenson

eriktrenson50@gmail.com

 

album
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.