Guinee

GUINEE 2016

 

 

 

VOORBEREIDING

 

Inentingen

Begin januari zouden we een reis maken naar Kongo en omliggende landen maar we stelden vast dat we in het regenseizoen zouden belanden dus stelden we dat uit naar mei en besloten ten noorden van de evenaar te gaan reizen waar het nu wel droog seizoen is.

Omdat we met sommige medicatie al een paar weken op voorhand moeten beginnen,  zoeken wij op de officiële site van www.itg.be wat nodig is.  Vervolgens maken we een afspraak met een travel kliniek op www.vacciweb.be

Gebeld met de reiskliniek Sint Jan in Brugge 050/452310 en mijn nummer van de gele kaart opgegeven en ze keken op hun computer en wisten perfect wanneer ik wat gekregen had.  Alles is nog in orde.  De ebola-epidemie is net  vrij verklaard.  

 

 

Visum

Een handige site om te zien of we een visum nodig hebben is :

www.vab.be/visum 

www.visahq.be

 

We hebben vijf visa nodig en om dan van het ene consulaat naar het andere te gaan zagen we niet zitten.  Aanvragen moeten over het algemeen ’s morgens afgegeven worden, een paar dagen wachten en het dan meestal in de  namiddag afhalen en dan op een andere dag ’s morgens naar de tweede ambassade gaan, aanvraag afgeven enz. , heel veel heen en weer lopen en veel tijd verspelen.  Daarom opteren wij om de vijf visa aan te vragen via een gespecialiseerde service; er zijn er enkele naar keuze :

www.visumcentrale.be  info@visumcentrale.be : als lid van VAB 13 € vermindering op handelingskosten

www.visumonline.be  info@visum.be

www.visumbalie.be   visum@visumbalie.be

Enkel van www.asx.be krijg ik antwoord, geen korting als VAB-lid.  Voor het regelen van het visum van Mali rekenen ze 91,66 € kosten en voor Guinee en Sierra Leone nog telkens eens hetzelfde bedrag en voor Liberia 109,99 €.  Voor Ivoorkust kunnen ze geen visum bezorgen.  Dus totaal kosten : 384,97 € voor vier visa.

Belangrijk om weten is vanaf wanneer je een visum kunt aanvragen en ook wanneer je het uiterlijk moet gebruiken (het land moet betreden).  

 

Ambassades

Adresgegevens van ambassades in België te vinden op www.belgische-ambassade.com : er staan 182 ambassades op de lijst.  Volgende landen hebben echter wel een ambassade in Brussel : Timor Leste, Tonga, N. Korea en Vaticaan.  Slechts vier landen hebben geen ambassade maar wel een consulaat in Brussel : Kiribati, Palau, Marshall, Micronesia en  Nauru.  Daarmee zijn alle onafhankelijke staten ter wereld aanwezig in Brussel.

Mails naar de ambassades worden meestal niet beantwoord; bellen is beter.  

 

Guinee

August Reyerslaan 108 – 1030 Brussel

Tel. : 02/771 01 26    

Single visum voor een maand kost 60 €, visa gereed zelfde dag.  Geen hotelreservatie voor te leggen, geen vluchtschema, geen uitnodigingsbrief, niets.

Grenzen met Mali en Sierra Leone zijn open.

Ik ben op 11/01/16 naar de ambassade gegaan, met de trein naar het Noord station en dan met tram 25 naar station Diamant; het is hier vlakbij.  Tegen 11 uur mijn aanvraag afgegeven en om 13 uur had ik al mijn visum voor 30 dagen op zak.  Kost 60 € en geen extra voor ontvangst zelfde dag.   Vriendelijk personeel op het consulaat.

 

 

Diplomatiek bureau Conakry

Openingsuren en sluitingsdagen

Hoofd Diplomatiek Bureau Gérard Uytterhaegen

+224 628 493 655

diplomatie.be.conakry@outlook.com

Bevoegde ambassade Dakar

Avenue des Jambaars
Dakar
Senegal

Openingsuren en sluitingsdagen

Kanselarij toegankelijk voor het publiek

  • Van maandag tot vrijdag 08.30 u. – 12.30 u.
  • Op afspraak: van maandag tot donderdag 14 u. – 16 u.

Visumafdeling

Visumaanvragen enkel op afspraak te nemen via Africatel, van maandag tot vrijdag van 08.30 u. tot 12.30 u. Woensdag gesloten voor het publiek.

  • Africatel vanuit Senegal: tel. 88.628.05.64
  • Vanuit andere landen: tel. +221.33.841.20.67

Informatie over visumaanvragen

Sluitingsdagen

Donderdag 1 januari   Nieuwjaarsdag
Zaterdag 4 april   Nationale Feestdag Senegal
Maandag 6 april  Paasmaandag
Vrijdag 1 mei  Feest van de Arbeid
Donderdag 14 mei   Hemelvaart
Maandag 25 mei  Pinkstermaandag
Vrijdag 17 juli  Korité (variabele datum)
Dinsdag 21 juli  Nationale Feestdag België
Zaterdag 15 augustus  Maria-Hemelvaart
Dinsdag 22 september  Tabaski (variabele datum)
Donderdag 22october   Tamkarit (variabele datum)
Zondag 1 november   Allerheiligen
Woensdag 11 november Wapenstilstand
Zondag 15 november  Koningsfeest
Dinsdag 1 december   Magal
Vrijdag 25 december   Kerstmis

B.P. 524

Ambassadeur Philippe Colyn

+221 33 889 43 90

+221 33 889 43 98

+221 77 637 01 78 Noodnummer voor Belgische onderdanen buiten de openingsuren

dakar@diplobel.fed.be

http://diplomatie.belgium.be/senegal

Ereconsulaat Conakry

Immeuble de l’Archevêché
Conakry
Guinee

Openingsuren en sluitingsdagen

BP 1762

Ereconsul Mr. Mion Christian

+224 621 999 909

+224 30 455 977

christian.mion@fr.ey.com

françoise.montlouis@fr.ey.com

 

 

Geldzaken

Cash mee te nemen : euro’s of dollars of van elk wat.   

Op www.mastercard.com kan men bekijken waar men geld aan de automaten kan afhalen.  In Guinee zouden er geen ATM zijn (Later op reis zou ik  wel beperkt automaten vinden Ik neem steeds bankkaarten mee van verschillende banken en dan nog Maestro (niet in ieder land bruikbaar), Mastercard en Visa  zodat ik nooit zonder bruikbare kaarten kom te zitten.  Visa-kaart bruikbaar ?

Dus cash meenemen, vooral USD en wat EUR. 

Op www.landencompas.nl/elektriciteit kan men zien welk soort stekker in een bepaald land kan worden gebruikt, welke verloopstekker men moet meenemen.

 

 

Vlucht

Enkele luchtvaartmaatschappijen die vliegen vanuit Brussel naar zowel Mali als Ivoorkust :

 

www.brusselsairlines.be (vliegt niet op Bamako)

www.royalairmaroc.com/nl

www.airfrance.be

www.turkishairlines.com

Nadat ik mijn visum voor Liberia heb ontvangen op 18 januari beslis ik om ’s anderendaags mijn vliegticket te kopen bij Joker in Brugge.  De beste deal ligt bij Air Maroc, vertrek en aankomst in Brussel met tussenstop in Casablanca.  Het uur van vertrek en aankomst zijn schappelijk.  Ik kom aan in Bamako op 30 januari om 1 uur in de morgen, moet dus hotel en vervoer per mail regelen.   Ergens midden in de nacht vertrek ik op 25 februari uit Monrovia, moet dus in de namiddag wat proberen te slapen.  Het ticket kost totaal 806 euro.

 

 

Reisweg

Ik vlieg op Bamako en verken met openbaar vervoer de regio Dogon, kom terug naar Bamako en ga met openbaar vervoer naar Guinée, Conakry en van daaruit naar Freetown, Sierra Leone en vervolgens naar Monrovia, Liberia van waar ik terugvlieg naar Brussel.  

 

 

Informatie

www.books.google.be : veel info over gidsen LP

www.plaatsenzoeker.nl : om een plaats, stad of dorp te vinden op kaart, overal.

 

Guinee

www.guinee.net

www.boubah.com

www.fuuta-jalon.net

www.aldetguinee.com : veel info over Fouta Djlon en omgeving Dalaba

www.guineevoyages.com : nuttige site van reisagent

www.foutexpedia.org : interessante site met veel info en hotels

 

 

Reisgidsen en kaarten

Guinee : Petit Futé en kopie kaart van Wegwijzer

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

       

Woensdag 23/03/2016

Reisweg : Bamako, grens Guinee Kourémalé, Siguiri,  N 30 via Dinguiraye, Dabola, Mamou, N 5 Dalaba, Labé.    

 

Dagverloop :  Om 05.30 uur opgestaan en om zes uur vertrokken in de missie met Alexander met een goede Peugeot, 120 km naar de grens met Guinee.  Na tien minuten stoppen we aan een supermarkt en eten iets.  Er is nog niet veel verkeer op de hoofdweg.  Links en rechts van de weg ziet het er al wat groener uit en door rotspartijen wat gevarieerder.  Na drie uren rijden bereiken we de grens.  Alexander hielp mij bij de grens: de stempel uit Mali ging vlot en ik kon vlot voorbij de douane.  Ik heb 50 euro gewisseld en kreeg hiervoor 465.000 GNF, Guinese franken.  Vijfhonderd meter verder controle immigratie Guinée, douane en politie.  De drugspolitie deed vervelend en ik moest alles in detail tonen.  Die dikke lafaard deed vervelend en vertelde mij dat ik geen pillen voor diarhee, pijnstillers enz. mocht over de grens brengen zonder voorschrift en ik moest een “boete” betalen, 100 $.  Ik zei dat ik geen USD bij had en liet mijn chauffeur tegen hem praten en hield mij afzijdig tot ik plots stilletjes tegen de chauffeur voorstelde hem 20 € aan te bieden wat die dikke corrupte politieman aanvaardde.  Na twee uren rijden over een slechte hoofdweg met veel gaten en opwaaiend bruin stof van camions kwamen wij aan in Siguiri.  Gezien ik alleen in de taxi zat moest ik 6 X 9300 of 180.000 GNF betalen.  Tegen de middag zou er een gammel busje met 15 passagiers vertrekken naar Conakry.  Het laden op het dak tot drie meter hoog bleef maar duren en van alles werd er op geduwd: twee moto’s, zes grote kippenrennen met elk wel honderd levende kippen er in, reuzengrote koffers, kartonnen dozen, balen graan,  Tegen drie uur was alles geladen maar dan moest het busje nog eens naar de garage, ik ben meegereden.  Op een rommelig vuil terrein dat een garage moest voorstellen stonden een paar jongens met lompen om het lijf ambachtelijk met grote hamers op ijzeren assen te kloppen.  Olie werd afgelaten op de grond die al verzadigd was van vorige beurten.  Een autokeuring bestaat hier niet en de uitlaten wedijveren om zoveel mogelijk zwarte rook uit te spuwen.  Wat baat het of wij ons inspannen om uitlaatgassen te reduceren als de rest van de planeet zijn best doet om er zoveel mogelijk uit te stoten ?  Uiteindelijk zijn we dan om 16 uur toch echt vertrokken.  De rit naar Labé kost 200.000 GNF. We reden over binnenweg 35 via Dinguiraye naar Dabola op de hoofdweg 1.  Het ging over een grindweg, soms wasbord, door een groene omgeving, typische dorpjes  met voor ieder hutje wel een grote mangoboom wat bijzonder prachtig was bij zonsondergang.  Dat is dan eens het echt Afrika !  We reden heel lang door maar het landschap verveelde niet, vooral heel veel mangobomen.  Tegen middernacht kwamen we in Bissikrima op de hoofdweg aan en konden we wat eten bij een eetstalletje.  Vervolgens reden wij zigzaggend over een gatenweg via Dabola tot Mamou waar ik in een Peugeot personenwagen werd gepropt richting Labé.  De andere passagiers reden door naar Conakry.                 

Overnachten :

Ganse nacht in busje gezeten.  Af en toe een beetje ingedut.

 

 

Donderdag 24/03/2016

Reisweg:   Mamou tot Labé

 

Dagverloop : Rond middernacht werd ik in Mamou overgeladen in een Peugeot.  Ik zat vooraan naast een dikke madam en de chauffeur en heb door het raam kilo’s stof gevreten.  De weg naar Labé was als een gatenkaas en de chauffeur moest in het pikkedonker behendig de gaten proberen te ontwijken maar daar zijn ze goed in.  Na ongeveer drie uren rijden, tegen 08.30 uur kwamen we aan in Labé.  Ik was doodmoe; ikzelf en mijn kleren zaten compleet onder het bruine stof.  Met een brommer-taxi begaf ik mij naar Bel Air Chalet.   Ik kon mij verfrissen bij een vat koud water en een pan heet water.  Daarna heb ik ontbeten en tot laat in de namiddag geslapen. Dan heeft de chauffeur, de eigenaar van het hotel mij naar het centrum gevoerd, 5 km, waar ik  geld uit een bankautomaat  kon opnemen want ik had nog 25.000 op zak, zo ongeveer drie euro.  Het maximum wat ik kon ophalen was 400.000 GNF (43 € + 4 € bankkosten) maar in vijf keer had ik dan toch een stapel van twee miljoen in mijn handen, vijf dikke pakken geld. Plots zag ik twee blanke toeristen op straat die in Hotel Tata logeerden en aangezien ze in de Chalet geen avondeten serveerden begaf ik mij met de chauffeur van Chalet naar Tata waar ik kon eten en informeren naar de prijs en het ziet er veel beter uit dan in Bel Air. Er zat hier een ganse groep overlanders die een tocht maakten van Ghana naar Senegal : www.overlandingwestafrica.com  Het deed goed om eens met gelijkgestemden te kunnen praten.  Een lekkere pizza en fris biertje Guiluxe gedronken.    De chauffeur had mij teruggebracht naar Chalet waar ik overnachtte.

Overnachten:

Bel Air Chalet, Quartier Tataz, tel. 51 15 87 Mw. Bintou, de eigenares,  niet gezien.  Ik zat daar maar een beetje alleen als enige gast.  150.000 GNF betaald zonder ontbijt.

 

 

Vrijdag 25/04/2016

Reisweg : Labé in de Fouta Djalon

 

Dagverloop :  De eigenaar van Chalet bracht mij naar de hoofdweg met zijn brommer en een andere bracht mij naar Tata. Het is 35° C om drie uur in de namiddag.  Na de siësta ga ik het ernaast liggend Hotel Kassagui bezoeken: een kamer kost 100.000 en een biertje 6.000 (bij Tata 15.000) Ze zijn het hotel nog aan het installeren.  Bij Tata kosten alle gerechten 60.000 en dus eens een steak met fletse frieten gebakken in een pan palmolie genomen.  Toen het al donker was kwam een man alleen met jeep aan; hij kwam uit Bamako, een flinke rit.  Bij nadere kennismaking bleek het een Belgisch diplomaat te zijn.        

Overnachten :

Hotel-restaurant L’Auberge in Pita.  Een kamer kost 60.000 inclusief ontbijt.  Badkamer met stromend water, handdoek  en wc papier en betegelde vloer, netjes.  Vriendelijk bij receptie.  Er zijn nog toeristen maar die zijn op excursie.  Een vriendelijke gids kwam  op mijn kamer en ik vroeg om morgen een daguitstap te maken naar twee watervallen achterop zijn brommer.  Een koel biertje koste hier 6.500, dus de helft goedkoper dan gisteren.  Het is een kamer zonder airco, waaier of net want er zijn toch geen muggen te bespeuren.

 

 

Zaterdag 26/04/2016

Reisweg : Bus naar Pita

 

Dagverloop : Na een douche en ontbijt keek ik mijn whatsapp na en mijn vriend in Freetown die mij had uitgenodigd moest plots wegens familiale reden naar huis, Jaipur, Rajahstan.  Geen probleem ik kon in zijn huis wonen en zijn huisman is er steeds.  Dan heb ik een taxi-brommer genomen naar de Gare des Voitures.  Er rijden geen bussen in Guinee, enkel aftandse Peugeot personenwagens met twee passagiers naast de chauffeur en vier achteraan.  Ik was om 10.30 uur bij het autostation toen er net een volle wegreed.  Maar eindelijk om 12.15 uur vertrokken we boordevol naar Pita, 14.000 FNG.  Ik moest behoorlijk wringen naast een dikke madam naast mij met een baby op haar schoot.  Ze gaf ongegeneerd de borst aan de kleine.  Een uur later kwamen we aan in Pita.  Ik moest een eind lopen en bij een dikke mangoboom stond een bord linksaf op een slechte weg.   

Overnachting :

Hotel Tata, Labé, tel. (+224) 628538793 – 655429875 niet meer geldig ?

624 582 537 – 657 926 150 – 669 838 630

www.hoteltata.com

230.000 GNF per nacht in een propere ronde hut inclusief ontbijt, zonder airco of waaier want er zijn hier geen muggen.  Gezellig zitten op het terras waar veel overlanders , groepsreizen, medewerkers van UN of WHO of NGO komen, zelfs diplomaten.   Ze organiseren trektochten maar het bureeltje was voortdurend gesloten.  Zonder ontbijt zou het 150.000 kosten.  De ronde stenen hutten zijn netjes, wc papier, voldoende stromend water in de badkamer en muur en plafond mooi gedecoreerd.  Dan een “plat Africain” gegeten: rijst, saus en vlees wat er niet bij was.   Het internet is ’s avonds open. Whatsapp ging goed maar hotmail kon ik niet ontvangen.  Rabi, de 51 jarige Guinese echtgenote van de Italiaanse eigenaar doet de administratie, de bar en kookt.    Voor mijn maaltijd moest ik 230.000 betalen, totaal dus 460.000 GNF niet echt goedkoop en de verhouding prijs/kwaliteit is niet evenwichtig.   

 

 

Zondag 27/03/2016 – Pasen

Reisweg : Watervallen van  Kinkon en Kambadaga,

 

Dagverloop : Voor ontbijt krijg ik droog Frans brood, een thermos warm water een één zakje Nescafé.  Ik zei tegen de eigenaar dat ik een daguitstap wou maken en hij ging met mij mee  naar het Syndicat de Transport in het centrum waar men alle transport regelt.  Een chauffeur vroeg mij 900.000 met mij alleen in de auto.  Ik vond dat belachelijk veel en wou niet eens afbieden.  Dan kwam er een man die mij de uitstap aanbood achterop zijn brommer en die vroeg 250.000 maar ik bood hem 20 € aan wat hij aanvaardde.  Wij vertrekken meteen, eerst naar Kinkon, zes km verderop.  Een militair van de bewaking vroeg mijn documenten en dan een toelating tot bezoek.  Mijn chauffeur, Saliou, discuteerde en de dronken bewaker vroeg 50.000 maar Saliou kon dat terugbrengen naar 20.000 GNF.  Een eind verderop was er een stuwdam met een generator bediend door vier turbines maar door de heel lage waterstand lagen de turbines stil.  We zijn daar een half uur gebleven bij de rotskloof  waardoor het water bij hoogstand de turbines vlot moet bedienen met veel water.  Iets verderop ligt een mooie waterval.  We rijden door het centrum naar de andere kant van Pita en ik trakteer met een frisdrank en hij met beignets.  Het is nog een lange weg langs mooie dorpjes door het platteland naar de waterval van Kambadaga die weinig water bevat maar de omgeving is mooi groen.  De wankele lianenbrug is gebouwd met staalkabels.  Toch is de waterval indrukwekkend, moet nog spectaculairder zijn in het regenseizoen.  Saliou (53) is een goede gids en ik geef hem 20.000 GNF extra, twee euro waarmee hij blij is als een kind. Terug in l’Auberge neem ik een bad, kan water over de kop gieten. Naar het centrum gewandeld en gegrild vlees met groentjes gegeten en in de bar een heerlijk fris biertje gedronken.  De weekendgasten zijn weg uit het hotel en ik zit op mijn eentje tv te bekijken om op de hoogte te blijven over de aanslagen in Brussel.  Er is geen wifi.   

Overnachten :

L’Auberge in Pita.  Ben er tevreden over.

 

 

Maandag 28/03/2016

Reisweg : Met busje naar Dalaba

 

Dagverloop :  Na mijn ontbijt ben ik achterop een brommer naar centrum gereden.  Toevallig was Saliou daar ook en hij raadde mij aan om naar het kruispunt op de hoofdweg te gaan waar een loopjongen mij naar de juiste taxi verwees.  De taxi naar Dalaba kost 75.000 GNF en het duurt anderhalf uur om er te geraken.  De weg zat vol gaten maar de chauffeur wist die behendig te ontwijken.  We reden door een prachtig groen berglandschap, het hart van de regio Fouta Djalon.  Doordat ik geprangd zat leek het alsof de rit heel lang duurde.  Naar de Ditin watervallen kost het 150.000 GNP per taxi hetzij 25.000 GNF/pp bij bezetting van zes personen.  Bij het hotel SIB een mooie zonsondergang bewonderd bij de oude dikke boom met uitkijk over de Fouta Djalon, schitterend.  De bergen zaten in een geheimzinnige nevel en bij de boom waren tieners hun danskunsten aan het oefenen. 

Overnachten : Niemand in Dalaba kende het hotel Seydi dat ik had uitverkozen uit de Petit Futé.  Dus dan maar ingecheckt in Hotel Tangama, tel. 657 59 68 00 of 624 10 85 10

Ik kreeg een kamer met badkamer en douche en een muskietennet, 70.000 GNF inclusief ontbijt.  Geen toeristen maar wel een mooi tuinterras met een koude Guineluxe voor maar 5.000 !   Het avondmaal liet lang op zich wachten en de bediening was niet vriendelijk en traag en ze vergat een handdoek te geven en het laken was niet vers.  

 

 

Dinsdag 29/03/2016

Reisweg : Met bus naar Conakry.

 

Dagverloop : ’s Morgens mijn rekening betaald en niet gewacht op ontbijt, zou te lang duren.  Achterop een brommer naar de taxi-gare gereden.  Met een Peugeot 404 (3 achterin, 4 in het midden en 2 naast de chauffeur) om acht uur vertrokken en tegen drie uur in de namiddag aangekomen in de randstad van Conakry en met een gemeenschappelijke taxi mij laten afzetten bij La Maison d’Acceuil de l’ Archeveche maar de zwarte medewerkers waren absoluut niet vriendelijk en alles was volzet.  Caritas gaf mij een zakje water en hun medewerker kreeg de opdracht met mij mee te lopen maar weldra wou de afzetter mij voor 10.000 in een taxi zetten naar hotel Karoun dat nog geen driehonderd meter verderop lag.  Ben er dan maar zelf heen gelopen maar zag plots Grand Hotel Central waar ik heen stapte.  Na een uurtje rust ben ik met de hotelbewaker naar Boulinet, de vissershaven, gelopen.  De hoteleigenaar had mij de bewaker meegegeven.  In de vissershaven lag overal drek, was het supervuil en lag er onnoemelijk veel afval in het water en de stank van de open riool was niet te harden.  Onvoorstelbaar veel rommel en chaos.  Korte tijd in de vissershaven gelopen in een menigte verkopers en kopers van vis.  Ik had echt geen zin om vanavond verse vis te eten.  In het restaurant Obama gepaneerde vis uit de diepvries gegeten en boontjes uit een blik, veel te duur voor wat het maar is.  Dan met de bewaker naar een lokale bar geweest en een paar gekoelde biertjes gedronken.  Bij terugkomst aan het hotel hem een fooi gegeven.   

Overnachten :

Grand Hotel Central, 6° Avenue de la République, 001 Conakry.

Tel. (224) 224 623 800 800

www.ghc-guinee.com

Ik betaalde 700.000 FNG ( 75 €) inclusief ontbijt, badkamer met goede douche, wc met spoeling,  netjes, airco, wifi op de kamer en tv. 

 

 

Woensdag 30/03/2016

Reisweg : Naar Pamelap, grens met Sierra Leone en verder naar Freetown.

 

Dagverloop : Er is verder niets bijzonders te zien in Conakry en bovendien is accommodatie erg duur. Om 07.30 uur opgestaan en voldoende ontbeten aan ontbijtbuffet op de hoogste verdieping.  Achterop een brommer naar de taxistandplaats voor vervoer naar Pamelap.  Ik heb drie uren moeten wachten tot uiteindelijk de gedeelde taxi vol was en om 11.30 uur kon starten.  De weg is heel slecht en overal liggen stapels vuil opgehoopt alsof ze in Guinee nooit eens vuil ophalen.  Misschien branden ze het soms eens op.  Overal in Conakry liggen open riolen en het stinkt enorm.  Het is toch logisch dat hier ziektes als ebola uitbreken.  De rit naar de grens kost 50.000 FNG en iets voor de grens moeten we overstappen in een Sierra Leone taxi en betalen nu 35.000 leones (SLL) + 10.000 SLL voor de bagage en delen we 15.000 SLL omdat een dikke madam twee plaatsen inneemt.  Ze hielp mij trouwens goed bij de grensovergang.  Ging vlot aan de kant van Guinee : douane, registratie, immigratie.  Ik heb niets betaald maar toonde telkens de brief van mijn vriend die in Freetown bij de UNO werkt.  Guinezen zijn nochtans heel corrupt !  Aan de kant van Sierra Leone terug voorbij drie controles: Immigratie wou drinkgeld maar ik toonde hem mijn brief en het was in orde; had wat schrik zeker.  Registratie vroeg mij 10.000 SLL ( 2 €) of hij wou mij geen stempel geven,  heb dat dan maar aan dat corrupt ventje gegeven zodat ik verder kon.  Alles samen duurden de beide grensovergangen een uur.  Om 16 uur konden we verder naar Freetown maar nu over een bijna perfecte asfaltweg  die er netjes bij lag.  Wat een verademing met de slechte wegen en het vuil in Guinee.  De dikke madam naast mij had voor mij afgesproken om mij ergens in Freetown te laten ophalen.  Om 18.30 uur kwam ik aan bij een benzinestation en een uur later kwam men mij met een stoere jeep van UN ophalen. Het was dan nog een hele rit naar het huis van mijn vriend.  Iets gaan eten in Restaurant Montana Palace bij Lumley Beach.          

 

Overnachten :

In het huis van mijn vriend bij Lumley Beach in Freetown

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.