Haiti

Haiti, een ongewone bestemming

 

 

Tijdstip

Van 29/03 tot 24/04/2017

Info

www.visthaiti.gouv. ht : nationale toeristische dienst

www.bradtguides.com : heeft een Engelse toeristische gids over Haïti

www.petitfute.com : heeft een Franstalige gids over Haïti

www.aircaraibes.com : in België : 02/716 00 65 (Kales)

www.sunriseairways.net : vertrekt uit Port-au-Prince naar o.a. Cap Haitien, Dom. Republiek, Cuba en Guyana.

 

Reisweg

Ik had nog niet veel gereisd in het Caribisch gebied en besloot enkele eilanden te bezoeken.  Ik boekte volgend vluchtplan : Brussel naar Montego Bay met Tui, 205 € enkele vlucht.  Van uit Jamaica bezocht ik de Cayman eilanden en vloog er heen met Cayman Airways, 395 € heen en terug.  Daarna wou ik Haïti bezoeken maar alhoewel Jamaica en Haïti dicht bij elkaar liggen kon het niet anders dan met een tussenstop in Providenciales, Turks & Caicos eilanden, 296 € enkel met Intercarribbean Airways.  Van Providenciales, Turks & Caicos vloog ik na een paar dagen door naar Port-au-Prince, 239 € enkel met Intercarribean Airways.  Tenslotte vloog ik van Port-au-Prince naar Parijs met Air Caraibes , 664 € enkel.    

Inreisformaliteiten

Geen visum nodig voor geen enkele van deze bestemmingen.  Formulier invullen op de luchthaven en je krijgt een stempel in je reispas.

 

Overnachtingen

 

Jamaica

Cedar Ridge Lodge Inn, Bogue Hill, Montego Bay.

www.cedarridge.com cedarridgeja@hotmail.com Tel. 876 952-6789 of 876-383 9068 of 3303978

Men kan slapen in een slaapzaal of op een kamer.  Het maakt niet uit, men betaalt per persoon. 

Het verblijf ligt hoog met mooi uitzicht op de baai en de cruiseschepen.  Een correcte taxidienst  is Ride Jamaica (876)346-4002 die mij naar de luchthaven bracht.

Cayman Islands

Geboekt bij Airbnb : Estefania, Parsons Circle 74, George Town.  Ik betaalde 367 € voor drie nachten, mooie kamer met badkamer.  Geen ontbijt maar wel keuken ter beschikking.  Tel. +1 (345) 928-4625.  Estefania is een Venezolaanse en spreekt goed Engels.

Turks & Caicos Islands

Lake Front Marble View (Carib Club), Long Bay Road, Providenciales, TKCA 1ZZ, tel. 1 (649) 2455748

Ik had een heel ruim en schoon appartement (308) bij Miss Valentino die ik nooit gezien heb.  Ik had een rustig zicht op de golfbanen van op mijn terras.  Ik betaalde 222 € voor twee nachten. 

Haiti

Eerste verblijf : Geboekt bij booking.com en gekozen voor: Pacot Breeze Hotel, 40 Rue Pacot, Port-au-Prince HT 6114. Ik betaalde 33 $ voor een nacht, Voor twee personen zelfde bedrag. Tel. (646) 251 6232 

Tweede verblijf :  Jacmel, rechtover Bel Backpackers (gesloten, dicht ? ): Guy’s Guest House, Avenue de la Liberté 52, tel. 2288-3421, 2000 gourdes betaald. Een ander Hotel de la Place in Jacmel, 3 Rue de l’Eglise,  rekent 50 $ incl. ontbijt, er iets gedronken: hoteldelaplace@hotmail.com  Bij het strand zag ik het Hotel Polybriz, tel. (509) 34020895 of 48544743, 59 €/pp incl. ontbijt.

Derde verblijf : Concorde Hotel, Gabions des Indigènes 4&, Les Cayes: 2.600 gourdes (HTG) betaald inclusief ontbijt.

Vierde verblijf : Chez Jérome, Ile-a-Vache, tel. (509) 34 66 95 89, 38 68 40 56, 48 08 68 58 Betaald : 1.750 HTG/dag incl. ontbijt, lavabo.  Goed onthaal en rustig aan het strand. Verder bij het strand ligt het veel duurdere Abaka Bay Resort  www.abakabay.com.  Op een heuvel ligt strategisch het Hotel Port-Morgan dat een duurdere klassenhotel is : www.port-morgan.com   

 

 

 

REISVERSLAG

 

14/04/2017

Het is Goede Vrijdag 14 april 2017 als ik op het terras van mijn gehuurd appartement op Providenciales,  Turks & Caicos Islands zit te ontbijten.  De golfers rechtover zijn al ijverig aan het spelen.  Tegen tien uur komt een taxichauffeur mij ophalen voor een korte rit naar het vliegveld en rekent mij 40 $ aan.  Hij had de heenrit gratis gedaan om mij te helpen want het opgegeven adres van booking.com was verkeerd en de eigenares nam haar gsm niet op en bovendien was ze niet komen opdagen.  Ik moest haar cash betalen maar het bedrag is  nadien toch van mijn bankrekening afgenomen.  Ik kan u deze vriendelijke taxichauffeur op TCI aanraden : Demetre Green, (649) 241-5432, www.greentaxiservicetci.com Mijn departure card moest ik niet afgeven op de luchthaven.  De check-in bij InterCaribbean gaat vlot op deze kleine luchthaven.  Bij de incheck van Delta Airlines staan lange rijen wachtende Amerikanen die met Pasen naar het eiland zijn afgezakt. 

De vlucht duurt amper een uurtje en nauwelijks opgestegen geniet ik van de azuurblauwe zee en de vele zandbanken, riffen en eilandjes met wuivende palmbomen.  Ik zit in een kleine Embraer, zestien zitplaatsen.  We maken een korte stop in Cap Haïtien en ik zie onder mij de citadel La Ferrière. Dan vliegen we verder over het majestueuze berglandschap van Haïti.  Bij aankomst in de luchthaven moest ik 10 $ taks betalen en daarna mocht ik mijn bagage ophalen.  Bij Immigratie waren ze vriendelijk. Bij een ATM in de luchthaven kon ik HTG bekomen. Bij de uitgang stonden een horde taxichauffeurs de alle 40 $ vroegen naar het centrum van Port-au-Prince.  Na een tijdje wachten kwam er plots een man opdagen met een bordje voor mijn hotel.  Ik dacht dat de rit van een half uurtje gratis was maar ik moest toch 30 $ betalen.

Aangekomen bij mijn hotel Pacot Breeze, 40 Rue Pacot duurde de administratie tamelijk lang.  Ik moest 33 $ betalen.  Bij booking.com stond 30 $ vermeld op mijn reservatiebrief en verzwegen ze de 10% taks te vermelden.  Op een terrasje van het hotel een biertje “Prestige” gedronken, 120 HTG.  Er waren geen reizigers in het hotel, enkel Haïtiaanse gasten. Verder waren er geen restaurants, bars, winkels of eetstalletjes in de steile straatjes in de omgeving.  Dan maar iets gegeten in het hotel, niets bijzonders. 

 

15/04/2017

Vandaag neem ik een brommer-taxi naar het busstation, 50 HTG en daar neem ik een busje naar Jacmel voor 200 HTG, een rit van twee uren.  Het vertrek uit het drukke chaotisch Port-au-Prince verloopt hectisch;  langs de wegen verkopers van alles en nog wat. Ik zat niet al te krampachtig maar de stank van de hopen vuil op straat en de gasuitlaten irriteerden mij.  Maar het prachtig bijna totaal ontbost binnenland maakt veel goed. Aangekomen in Jacmel tegen de middag zette het busje mij af bij Bel Backpackers zoals door mij gevraagd.  Maar dit bleek definitief gesloten.  Gelukkig bemerkte ik er rechtover Guy’s Guesthouse en voor 2.000 HTG kreeg ik een kamer met douche op de gang ( 2.500 met eigen badkamer).  Ik kon er ook iets eten en drinken op een klein terrasje aan de straat.  Nadien heb ik het stadje een beetje verkend.  Veel oude versleten typische houten huizen bepalen het stadsbeeld.  Ik heb geluncht bij de Alliance Française, 37 Rue de la Liberté, lekker en er is ook wifi : www.alliancefrancaise-haiti.org/jacmel De barmeid van dienst ging met mij mee op straat en hield een brommer-taxi aan die mij naar het strand van Raymond-les-Bains bracht in een half uurtje.  Ik betaalde de brommerman het afgesproken bedrag  maar hij vroeg nog om “un petit”, een fooi.  Bij de ingang van het privé-strand moest ik inkomgeld betalen en heb ik onder een palmboom een Prestige gedronken.  Het is hier druk want het is weekend, veel plastic tafels en stoelen.  Op het strand verkopen vissers hun vangst per kilo.  Geen enkele blanke gezien op dit strand.  Het was bijna donker als ik terug ga naar het centrum met een brommertaxi.  Ergens eet ik geit met gefrituurde banaan, sla en rijst, heerlijk en voor 410 HTG.  Als afsluiter ga ik iets drinken in het gezellige Alliance Française. 

 

16/04/2017

Het is Pasen en naast mijn guesthouse is er een kerk en er wordt er de ganse voormiddag luid gezongen reeds vanaf deze morgen vroeg.  Alle winkels zijn gesloten. In het centrum staan enkele erg vervallen herenhuizen, bijna ruïnes.  Verderop zit een man te mijmeren voor zijn vele uitgestalde schilderijen; Haïti heeft een kleurrijke speciale schilderstijl en veel artiesten leven in Jacmel. Ik maak langs de promenade een lange “strand” wandeling; op een muur staan mooie graffitti’s, heel artistiek.  In de straat staan enkele kleurrijk beschilderde vrachtwagens geparkeerd. Ik keer terug en loop door een verpauperde wijk waar een jongen met een mes in de hand loopt, niet erg geruststellend. Daarna loop ik naar de Place Communale waar ik in Hotel de la Paix een biertje drink op het terras en met een Fransman in gesprek kom.  De kathedraal is niet meer toegankelijk wegens instortingsgevaar.  Bijna alles is gesloten maar in restaurant Lakay  Nou in 25 Avenue Barranquilla kan ik een lekkere lambi (zeevruchten) eten.  Na de middag heb ik een moto-taxi genomen naar de Bassin Bleu door prachtig landelijk Haïti.  Met de moto reden we door een riviertje want een brug is er niet.  Ik betaal 200 ingang en neem een gids mee die mij begeleidt naar drie poelen in een prachtige groene omgeving.  Geen zon gezien vandaag en in de late namiddag ziet de hemel er dreigend uit.  In La Taverne, 21 Avenue Barranquilla neem ik een lekker avondmaal, creoolse kip en frietjes voor 500 HTG.  Er is muziek in het rustiek restaurant en de eigenaar is vriendelijk. 

 

17/04/2017

Vandaag neem ik een brommertaxi naar het busstation waar ik een busje neem naar Port-au-Prince, PAP, voor 500 HTG, een ritje van twee uren en ik mocht naast de chauffeur zitten.  In PAP hielp de chauffeur mij het busje te vinden voor Les Cayes.  De grote bus was volzet; een uur later lag dezelfde bus gekanteld in de berm !  Waren er doden, gekwetsten ?   Dan maar het kleinere busje van Chic transport genomen: paspoort registreren, tel. Nr. als referentie en 500 HTG betaald.  Ik kreeg terug een makkelijke zetel naast de chauffeur.  De rit van vier uren liep meestal langs lange rechte stukken weg door overwegend vlak terrein, dorpjes met lintbebouwing, akkers en palmbomen.  De chauffeur reed voorzichtig want onderweg lagen drie camions in de berm en nog veel andere oudere wrakken.  Op de bus kom ik in gesprek met een Haïtiaanse die in Amerika woont en ze geeft mij haar telefoonnummer mocht ik hulp nodig hebben. In de late namiddag kwam ik aan in Les Cayes.  Ik wandel eerst naar Concorde Hotel maar een enkelkamer kost 40 $ en ik ga verder zoeken.  Ideal Guest House uit de gids van Petit Futé is definitief gesloten. In een ander hotel verderop vragen ze 70 $.  Dus wandel ik terug naar het Concorde Hotel waar ik 2.600 HTG betaal, badkamer en ontbijt inbegrepen.  Ik wandel naar het nabije centrum en mag mijn email nazien via een gsm van een vriendelijke Haïtiaan in  www.lacayennehotel.com waar ze voor een dubbel minstens 90 $ vragen.   Ik neem mijn avondmaal in Auberge Gourmande, vis uit de diepvries.  Ik loop nog eens langs in de supermarkt  Au Bon Prix voor een flesje rum want die is goedkoop en lekker in Haïti.

 

18/04/2014

Na het ontbijt ga ik te voet naar de inscheping voor Ile-à Vache.  Het is er wat hectisch.  Een man draagt mij op zijn rug naar een kleine sloep van waar ik moet overstappen op een motorboot van een tiental passagiers. De man die mij droeg vraagt mij gebiedend “ l’argent” en ik geef hem 100 HTG voor de overtocht dacht ik.  De bootsman trekt een plasticdoek met veel gaten over onze hoofden tegen het opspattend zeewater en de regen.  Een vriendelijke eilandbewoner geeft mij zijn telefoonnummer in geval  ik een probleem mocht hebben.  Na een uurtje varen komen we aan op het eiland en de kapitein vraagt 100 HTG voor de overtocht, dus heb ik tweemaal betaald.  Ik werd netjes afgezet bij Jerome waar ik wou logeren voor een paar dagen.  Het strand is lieflijk met vele palmbomen en kleine bootjes op de oever.  Voor een kamer met muskietennet, ontbijt en wc/douche buiten moet ik 25 $ of 1.750 HTG per dag betalen wat niet duur is.  Na het inchecken ben ik naar Hotel Port Morgan gelopen waar men 250 $ /pp vraagt.  Wat opvalt is dat er geen auto’s rijden op het eiland, wat een verademing.  Daarna heb ik de andere kant vanuit Jerome bewandeld en er een late lunch genomen, verse vis en bakbananen. Het halve dorp zat om mij heen (wat kan ik verdienen aan die man ?) Het is hier heel mooi om te wandelen.  In de baai liggen een tiental jachten.  Enkele lokale vissers willen mij naar Navassa eiland brengen voor 600-700 $ h/t.      

 

19/04/2017

Geen brood vandaag bij het ontbijt.  Met een motortaxi ga ik naar Abaka Beach en kan er een uur lang foto’s nemen van het strand en het resort.  Het fijn zandstrand wordt hier dagelijks opgekuist en het is er netjes.  Ik krijg een rondleiding  van Jean in het resort waar nauwelijks gasten zijn. Er is ook een landingsplaats voor heli’s.  De toeristenhuisjes aan het strand liggen te blaken in de zon.  Een biertje kost hier 4 $.  Het is hier duur en pure luxe, palmenstrand, een falaise (rotskust) en een hoge heuvel verderop.  De gerante spreekt ook Engels.  Enkele vissers halen hun netten in op het strand; verderop een plezierboot van Abaka.  Terug in mijn bescheiden guesthouse kom ik in gesprek met Gerard, een Frans zeiler die mij zelfs uitnodigt om mee te varen met zijn boot.  Aan een tafel zaten twee jonge Nederlandse zeilers (meisjes) met een zwerm mee etende kinderen om zich heen.  Toen kwam Conor, een Ier die muziekinstrumenten had gedoneerd bij Madame Bernard, een weeshuis.  Een lekkere snapper en een biertje bij het strand smaakt heerlijk.  Een biertje kost 75 bij Jerome voor de toeristen en voor de “vaste klanten” 60 HTG.

 

20/04/2017

Het had vannacht veel geregend en ik kon vanwege teveel modder niet naar het weeshuis van de Canadese Madame Bernard rijden.  De brommerman vroeg aan een schipper om mij erheen te varen en deze vroeg 1.500 wat veel te veel was natuurlijk.  Dan maar te voet erheen maar dat was verder dan gedacht en ik deed er ruim twee uren over op gladde modderpaden.  Veel vissersbootjes  onderweg en hutjes op de oever. Op het pad lag een plas bloed; een vrouw was er net bevallen zei men mij.   Daar aangekomen zag ik Noël, een Franse schipper bij een bar. De Prestige deed deugd en vervolgens zijn we naar het weeshuis gegaan en het even bezocht.  Daarna zochten we een publieke schuit om ons terug te brengen en een gek vroeg ons 70 $.  “Geen boot terug” zei hij.  Toen zijn wij in een kleine open boot met 15 passagiers gestapt, een soort gemeenschappelijk vervoer;  veel zakken en een schaap aan mijn voeten voor 100 HTG, half uurtje varen langs de kust.  Terug in Kak Coq geen vis gevangen vandaag bij Wilco.  Na een siësta ben ik naar een pedicure gegaan (7 €, een uur werk) Daarna heb ik het atelier van schilder Jean bezocht en een mooi typisch schilderij gekocht voor omgerekend 30 euro.  Daarna naar de bar van Ruth gegaan waar ik de Franse zeilers Joël en Gerard ontmoet; er is ook verse vis in aanbod en op een mooie locatie. 

 

21+22/04/2017

Vandaag ga ik zeilen met Gerard en in de late voormiddag zetten we koers naar Navassa eiland dat eigenlijk een Amerikaans guano eiland is.  De zee is kalm en het weer opperbest.  Tegen de avond komen wij er aan en laten het anker zakken met zicht op het eiland en de vuurtoren er boven.  ’s  Anderendaags gaan wij met de sloep tot aan het eiland maar dat is omgeven met hoge onneembare steile rotsen van wel tien meter hoog, onmogelijk op het eiland te gaan.  Je zou moeten klauteren op scherpe gladde rotsen en ik heb geen zin mijn benen te breken want ik ben ver van de bewoonde wereld.  Ik stel mij tevreden met het aanraken van een rots denkende aan een goede Amerikaanse vriend, Don Parish, waarschijnlijk de meest bereisde man ter wereld die ik ontmoette op een cruiseschip in Antarctica.  Hij zei mij “ I reach a country even if I can touch a rock”.  We zijn dan maar terug gezeild naar Ile-à-Vache.

 

23/04/2017

Het heeft vannacht veel geregend en ook nog de ganse voormiddag zonder ophouden.  Er waren maar weinig passagiers en animo vanwege kapiteins om de tocht naar Les Cayes te wagen.  Ik was al vijf uren aan het wachten en was niet zeker of ik vandaag nog wel de overtocht kon maken en er was geen info of die veranderde regelmatig.  Tenslotte was er één kapitein die wel wou varen maar voor 1.500 HTG totaal per boot.  Maar voor de andere vier passagiers was 300 HTG teveel.  Toen kwam Gerard aan die mij afraadde om mee te varen vanwege te ruwe zee.  Na enig overwegen wilden de andere vier passagiers 500 betalen en ik zou de overige 1.000 betalen en na die deal gingen wij direct de ruwe zee in.  Volgens Gerard was het een heel bekwame kapitein en hij wenste mij goede vaart.  We zaten op een open motorboot en weldra werd een zeil over onze hoofden getrokken en het zeewater gutste over onze hoofden heen terwijl het hevig regende en de  zee  ruw werd.  Ik was er niet erg gerust in maar wat kon ik doen; we zaten allen dicht bij elkaar geschaard.  Na een uur wat mij een eeuwigheid leek kwamen we aan in Les Cayes.  Moise, een politieman en medepassagier hielpen mij op de kade.  Met een motortaxi en door enorme plassen begaf ik mij naar Transport Chic waar ik bijna direct kon vertrekken om 15.45 (500 HTG) en om 19 uur aankwam bij Hotel Pacot Breeze waar ik met enig aandringen een kamertje kon krijgen.  Een douche, eten op de kamer en skype na enkele dagen deden deugd. 

 

24/04/2017

Met een brommertje reed ik naar het presidentieel paleis dat achter omheiningen verscholen zat na de beschadiging van de aardbeving.  Ik mocht geen foto nemen; deed ik wel verder van op afstand.  Inmiddels staat er een nieuw paleis ernaast.  Bij het Café Terasse, 11 Rue Capois et Ducoste bij het Champs de Mars kon ik ontbijten.  Het is een Amerikaanse uitbaatster en het enig deftig café-restaurant; de rest zijn hokjes in de drek.  Daarna ben ik naar de Marché de Fer gewandeld met heel veel verkopers in hokjes en smalle gangen waar ik soms vervelend aangeklampt werd. Een dikke madam botste tegen mij aan, een tweede had in mijn zakken gezeten met weinig resultaat en een derde ging de confrontatie aan met mij en verdween even vlug.   Ik had een paar souvenirs gekocht en na een uur had ik alles gezien.  Veel vuile straatjes, bergen afval, geen riolen en vuil water.  Daarna ben ik naar het Manutah geweest, het Musée du Pantheon, het nationaal museum.  Ik moest 500 HTG ingang betalen of 5 $.  Ik kreeg een ontvangstbewijs van 250 en de rest … is zakgeld.  Het is een klein interessant museum over de geschiedenis van het land.  Dan nog aankopen gedaan in een kleine supermarkt en een vroeg avondmaal in La Terasse : lekkere vis, banane zézé, frietjes en een Prestige voor 1.200 HTG.  Met brommertje terug naar hotel. 

 

25/04/2017

Mijn vlucht met Air Caraibes naar Parijs was gepland om 13.30 uur maar werd verlaat naar 15 uur.  Met een taxi in een half uurtje naar de luchthaven waar de check-in om 13 uur vlot verliep.  Het is een klein luchthaventje met één vertrekzaaltje en één gate.  Er zijn slechts enkele winkeltjes  Het flesje drinken ging vlot door de scanner, geen probleem.  Stempel uit ging vlot.  Plots waren er wel een handvol blanken, waarschijnlijk UN werkers of NGO’s op weg naar huis.  Als je kunt zitten in de wachtzaal, neem de plaats en blijf er.  Er was een tussenstop in de Dominicaanse Republiek, er iets gegeten waarna we doorvlogen naar Parijs.  Niet veel beenruimte bij Air Caraibes en lang wachten op eten/drinken.  Het is een vliegende sardienendoos.  

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.