Ijsland

IJSLAND

 

 

 

VOORBEREIDING

 

TRANSPORT

 

HEEN EN TERUG

 

 • MET DE BOOT

 

Enkel de boot van Smyril Line vaart naar IJsland en neemt tevens auto’s mee aan boord van uit Hanstholm in het noorden van Denemarken.  De boot vaart wekelijks af telkens op zaterdagavond om 21 uur en komt terug aan op zaterdagavond om 17 uur en vertrekt dan terug om 21 uur, enz.  Men dient minstens anderhalf uur voor vertrek aan de kade te zijn, zeg maar om 15 uur.  Vanuit mijn woonplaats Maldegem is het precies 1.224 km enkele rit.  De autowegen in Nederland, Duitsland en Denemarken zijn taksvrij.  Teneinde tijdig aan te komen in Hanstholm moet ik reeds om 3 uur in de morgen vertrekken of een dag eerder en extra overnachten in Denemarken.  Als ik dan op zaterdag om 17 uur ontscheep, als er geen vertraging is, moet ik nog eens extra overnachten in Denemarken teneinde ’s anderendaags de rit van ruim twaalf honderd kilometer huiswaarts aan te vatten en pas op zondagavond thuis te komen.  Indien ik rustig op vrijdagmorgen vertrek kom ik aan in Seidisfjordur, IJsland op donderdagmorgen om 8 uur en ben dan zes dagen onderweg.  Dan ben ik al twee dagen op de Faroer eilanden geweest.     Op de terugvaart vertrekt de boot op donderdagmiddag en komt aan in Denemarken op zaterdagavond + een dag huiswaarts rijden is nog eens vier reisdagen.  Een totaal van 10 reisdagen.  Geen probleem dus voor iemand die veel tijd heeft en ideaal met een zwerfwagen.  Aangezien de boot om de week vertrekt en terugkomt dient men op IJsland één, twee,… weken te verblijven.

Alle info op www.smyril-line.com

 

Wat kost het ?

www.bureauscandinavia.be  Meirplein 9 – 1070 Brussel, tel. 02/521 77 70

geeft een prijs op van 596 € op voor een autopakket twee personen in couchette – per traject incl. 10 € brandstof taks. 

www.askja.nl uit Arnhem (NL), tel. 026-352 93 91 geeft voor hetzelfde op hun site een totaalprijs op van 772 €, incl. 25 € per boeking en 179 € toeslag. 

www.ijslandspecialist.nl uit Beekbergen, NL, tel. 055-50 64 784 geeft in zijn brochure van 2006 voor hetzelfde een totaalprijs op van 710 € wat nu al een stuk duurder zal zijn geworden.  

Bij www.zuiderhuis.be  ijsland@zuiderhuis.be geen prijzen opgevraagd. 

Tel. 09/267 02 72 in Gent of 03/285 99 99 in Antwerpen

www.ijslandtours.com tel. 030-230 80 10 geen info gevraagd

www.trolltravel.com tel. 078-6191700 geen info gevraagd

 

 

 • MET HET VLIEGTUIG

 

Zowat de enige luchtvaartmaatschappij die naar IJsland vliegt uit Amsterdam is Icelandair die een monopolie hebben op IJsland. 

www.icelandair.nl  e-mail : ams@icelandair.nl  tel. 020-5213955 (00-31-20-5213955 vanuit België).  Het hoofdkantoor zit in Reykjavik, e-mail : iceland@icelandair.is en website : www.airiceland.is

Er is een promotieprijs voor een vlucht heen op 19/6/08 voor 189,43 € enkel, incl. taks en 216,37 € incl. taks terug op 3/7/08.  De vertrekdatum is bepalend voor de prijs van het ticket (laag- of hoogseizoen).  Het hoogseizoen begint op 20.06  Vroege boekers hebben meer kans op een lagere prijs.

Het nadeel is dat men dan ter plaatse zelf zijn transport moet organiseren of een auto huren wat vrij duur is.  Het grote voordeel is tijdswinst want de vlucht uit Amsterdam duurt zowat drie uur.

Er is ook nog een lage kosten maatschappij van Icelandair, nl. www.icelandexpress.com en die vliegen van Eindhoven naar Reykjavik voor vb. 261 GBP (vb. V 20/6, T. 4/7/08).

Nog een mogelijkheid is vliegen uit Dusseldorf naar Reykjavik met LTU : www.ltu.de

Een promovlucht 22/6 heen en 4/7/2008 terug kost 267 € taksen inclusief.

Spijtig dat ze geen tussenlanding maken op de Faroer eilanden. 

Dan maar uitkijken naar een andere mogelijkheid, nl. vliegen uit Billund (Legoland), Denemarken naar de Faroer en vervolgens naar Reykjavik met :

www.atlantic.fo of www.maersk-air.com

Bij Atlantic kost het 184 GBP enkele vlucht van Billund naar Faroer en van Faroer naar Reykjavik enkel 279 GBP

Bij Maersk heb ik geen site gevonden op www.maersk-air.com

Een optie zou zijn terugvliegen naar Amsterdam met Icelandair.  Maar dan is het nodig dat men heen vliegt uit Amsterdam naar Billund, Faroer, Reykjavik en daar een auto huurt. 

Onze beslissing : na enig zoekwerk op internet en een paar mails heen en weer hebben wij het volgende geboekt :

ICELANDAIR , vertrek uit Amsterdam op 18.06.2008 om 14.00 uur, vlucht FI503, aankomst in Reykjavik om 15.10 uur.  Terugvlucht FI502 op 08/07/2008 om 07.55 uur en aankomst in Amsterdam om 12.55 uur.  Dus de uren liggen  heel gunstig en mits rechtstreekse boeking op internet op hun site www.icelandair.nl kon ik twee tickets bemachtigen voor 334.00 per persoon.  Een week later kostte hetzelfde ticket ruim honderd euro meer pp.   

 

TER PLAATSE

www.travelnet.is/transportation is een goede zoeksite.

 

 • OPENBAAR VERVOER

 

Excursies :

 

www.re.is    

Reykjavik Excursions maakt daguitstappen vanuit de stad per bus o.a. naar Blue Lagoon.  Zij bieden bus passports aan, vb. highlights passport voor het binnenland.

www.icelandexcursions.is

www.grayline.is

www.trex.is

www.adventures.is  : rafting

 

 • AUTOHUUR

 

Borg steeds bij afhaling te betalen met creditcard op naam van de hoofdbestuurder.  Indien geen schade wordt borg teruggegeven.  Damage waiver kopen = evt. schade afkopen beperkt tot 1.000 €. Mits een super CDW van 8 € per dag is de eigen schade beperkt tot 150 €.  Voor ophalen en afleveren van een wagen op de luchthaven wordt ca. 33 € aangerekend (2006).  Ophalen en afleveren in Reykjavik kost niets extra.  Een kaartje enkel met de flybus naar Reykjavik kost 16 € en gaat via Blue Lagoon en een uur bezoek kost het 44 € (2006).  Met een gewone wagen mag men niet op F-wegen rijden en evenmin op weg nr. 35 en 550.

Voor een extra bestuurder moet ca. 200 ISK per dag worden bijbetaald.  Een dag autohuur is 24 uur, geteld vanaf het moment dat de wagen wordt opgehaald. 

De eerste dag dat men een auto huurt bepaalt het seizoen en dus de prijs, ongeacht hoelang men die huurt.  Hoe langer men een auto huurt hoe voordeliger.

Er zijn tarieven van 1-6 dagen, goedkopere voor 6-13 dagen en nog goedkopere voor +14 dagen. 

www.avis.is  biedt een Opel Corsa aan voor twee weken (vb. 19/6 – 1/7/2008) voor 1.062 €

www.europcar.is vraagt voor een VW polo 1.2 – 2.864 € en voor een Kia Rio 3.146 €.

www.nationalcar.is  nogal duur

www.alp.is : In groep A vond ik een Opel Corsa 1.0 die mij bij betaling ter plaatse 870.96 € zou kosten en mits betaling online 783.86 €, exact hetzelfde als bij Budget naar welke site ik werd doorverbonden.

www.hertz.is een klasse A wagen kost 10.200 ISK/dag, CDW en onbeperkte km, dus totaal voor 13 dagen : 135.099 ISK

Tenslotte heb ik gekeken op www.budget.is en in reisverslag IJS60 werd Budget aangeraden.  Nog steeds voor de periode 18.06-01/07/2008, 13 dagen kost een Opel Corsa 1.0 – 870.96 € voor betaling ter plaatse en 783.86 € voor betaling online.  Na overleg heb ik die laatste optie geboekt.  Het is inclusief taksen, CDW en onbeperkte km. Een tweede chauffeur kost 1.500 ISK per wagen  

 

Informatie omtrent de kwaliteit van de wegen kan men vinden op www.vegagerdin.is/english  

De totale lengte van de ringweg rondom het land is 1.340 km.

Tanken kunnen wij na sluitingstijd met onze bankkaart, vnl. Visa.

 

 

 • VEERBOTEN

 

Naar het schiereiland Baldur kan men per ferry uit Stykkisholmur varen.  Meer info op www.seatours.is  e-mail : seatours@seatours.is  Zij maken trips om walvissen te zien of naar het eilandje Flatey (3.440 ISK) voor een dagtour van 8 uren of kort bezoek van ruim twee uren en verder varen naar de verlaten vogelrijke Westfjords.    

 

OVERNACHTEN

 

HOTELS

 

www.accomadation.is

www.hoteledda.is

www.icehotels.is

www.fosshotel.is

 

BOERDERIJEN

 

www.farmholidays.is  ifh@farmholidays.is

Er zijn vier kategories van B&B in kamers ( 5.400 tot 8.270 ISK per kamer met slaapzak op bed (3.400 ISK pp).  Ontbijt + sleeping bag zonder bed  kost 1.250 ISK pp.  Ze hebben ook een systeem met open vouchers met aanbod van huurwagen.

www.viator.is verhuurt private buitenverblijven

 

JEUGDHERBERGEN

 

Men moet wel lid zijn van de JH om er te kunnen overnachten, maar dat is niet duur en er is een waardebon bij voor één gratis overnachting : www.jeugdherbergen.be  Zij bieden reizen aan : een combinatie huurauto en verblijf met vouchers in JH.

 

www.hostel.is  e-mail : info@hostel.is

Ik mailde hen en ze zonden mij een folder met adressen en gegevens van alle 26 JH in IJsland.  Ter plaatse moet men bedlinnen huren aan 700 ISK/pp of kan men zijn eigen slaapzak gebruiken.  Handdoek en zeep zelf mee te brengen.  Men mag gratis de gastkeuken gebruiken om maaltijden te bereiden.  Ontbijt is extra te betalen.  De meeste JH organiseren uitstappen in de omgeving.    

Wij opteren om zoveel mogelijk in JH te overnachten.

 

CAMPING

 

www.reykjavikcampsite.is

www.alex.is : bij Kevlavik Int. Luchthaven

 

 

ACTIVITEITEN

 

REISAGENTSCHAPPEN

 

 • ALGEMEEN

 

www.naturreisen.is

www.natur-pur-reisen.de

www.iceandtravel-online.com

  

 • JEEPTOURS/SAFARI
 • DAGTRIPS PER BUS

www.re.is

www.grayline.is

www.flybus.is : van luchthaven naar centrum of binnenlandse luchthaven (ook Faroer en Groenland)

 

 • BOOTTOCHTEN/WHALING

northsailing.is van uit Husavik

seatours.is

www.herjolfur.is vaart naar de Westmaneilanden

www.nordursigling.is  in Husavik, tel. 354-464-2350

www.seaferdir.is is de Baldur veerboot in Stokkisholmur

www.elding.is : walvisvaarten vanuit Reykjavik

www.dolphin.is

www.seatours.is : walvisvaart vanuit Olafsvik

  

 • PAARDRIJDEN

www.ishestar.is

www.horse.is/varmilaekur

www.lythorse.com

www.fluggumyri.com

www.hestaleiga.is

www.polarhestar.is

 

 

 • VOGELS KIJKEN

 

www.birds.is   fuglar@birds.is

 

 • WANDELEN/TREKKING

Reykjavegur is een schitterende 130 km wandelweg. 

www.fi.is : berghutten in IJsland

 

 • ORGANISED SELFDRIVES

www.icelandtravel.is

www.activity.is : bergbeklimmers verniging

 

INFORMATIE

 

www.icelandfilm.com : twee DVD, 140 minuten over IJsland

www.satrail.is : culturele website over IJsland.

www.westfjords.is : info over de zeer prachtige Westfjords, wel afgelegen en eenzaam

 

TOERISTENKANTOREN

 

www.reykjanes.is : het schiereiland bij Reykjavik

www.northwest.is : info over het Noordwesten

www.east.is : info over het oostelijk deel

www.south.is : zuidelijk deel

 

PRAKTISCHE ZAKEN

 

 • DOCUMENTEN

 

IJsland behoort tot de Schengenlanden en dus is een geldige identiteitskaart voldoende.

Aangezien het niet tot de EU behoort is het mogelijk om terugbetaling te bekomen van 15% BTW op goederen aangekocht in IJsland mits men minstens 4.000 ISK koopt in een zelfde winkel.  Dit kan geregeld worden op de luchthaven bij vertrek maar ook bij de Landsbanki Islands. 

 

 • GELDZAKEN

 

Via de website van www.oanda.com verneem ik dat vandaag 11.03.2008 de waarde van

1 € = 105 ISK.  Banken zijn open tot 16 uur en wisselen zonder probleem euro’s in IJslandse kronen.  Kredietkaarten Mastercard en Visa zijn overal vlot te gebruiken.  Ik gebruikte overal vlot mijn Visakaart bij tankbeurten en winkelen, ook in restauranten enz.

www.landsbanki.is is de nationale bank van IJsland

 

 

REISVERSLAG

 

 

DAG 1 : 18.06.2008

Actie

Met bus van 06.20 uur naar Brugge en van daar met de trein van 06.39 uur via  Antwerpen naar Schiphol. 

Vertrek om 14.00 met Icelandair, vlucht FI503.

Aankomst in Reykjavik voorzien om 15.10 (twee uren verschil, dus drie uren vliegen). Vlucht goed verlopen en controle douane in luchthaven Kaflavik, geen politie of papier controle.

Daarna GELDWISSEL op luchthaven : 1 € = 118.62 ISK

Ophalen van huurwagen bij Budget in de luchthaven, boekingsnr. 1764-8881-IS-5, voucher nr. 52282182  Deze administratie ging heel vlot zodat wij al vlug op weg waren naar :

41 + 43 Bezoek aan Blue Lagoon, ideaal om te ontspannen na de vlucht.  Voor “senioren” kost het 1.200 ISK pp en het is echt een aanrader, een warm en ontspannend bad.  Vooraleer het water in te gaan wordt er naakt gedoucht teneinde het bad niet te besmetten want er zit geen chloor in (aparte afdeling mannen/vrouwen).  Het water is echt lichtblauw van kleur, heel bijzonder.  Hoe dichter je bij de bron komt hoe warmer het ondiepe water en de zwaveldamp.  Ik heb mijn gezicht ingewreven met een witte soort modder om de huid te reinigen of te ontspannen.  Het is er niet al te druk en heel gezellig,  www.bluelagoon.com  Terug langs dezelfde wegen.  

 

Overnachten

JH Njardin, Fitjabraut 6A, 240 Njardin, tel. 421-8889, email : airport@hostel.is

Een Japanse jongedame baat de JH uit; eenvoudige JH.

 

 

DAG 2 : 19.06.2006

Actie

41 Bezoek stad Reykjavik : Tourist Information

                                                Hallgrimskirkja : met lift boven op toren : uitzicht

                                                Voor de kerk : standbeeld van Leif Erikson, ontdekker van  Amerika.                                                

                                                Arbaerjarsafn in voorstad Arbaer : openluchtmuseum

                                                Bij regen : National Museum www.natmus.is

Van bovenstaande planning niets gedaan; we wilden zo vlug mogelijk weg uit Reykjavik want er is niets te zien.  Dus reden wij de ring rond Reykjavik tot wij rechts de Lagafelskirkja zagen, een typisch IJslands kerkje.  Op km 38 bezochten wij de moderne kerk van Mosfeld gelegen aan een beekje. 

36 Thingvellir N.P. : wandelen en foto’s nemen

Heel mooie natuur in dit nationaal park (N.P.)  www.thingvellir.is

365 Laugarvatn.  Op deze weg reden wij soms over gravel : snelheid aanpassen.

37 Muli

35 Geysir : spuitende geisers, 30 meter hoog, spuit om de acht minuten maar snel foto’s maken want het komt heel vlug.

35 Gulfoss waterval.  Dit is een indrukwekkend dubbele waterval. 

Terug over weg 358, klein smal brugje over brede rivier.

35  Reykholt  is een klein dorp.

In Skalholt, iets groter staat een witte kerk met oude vluchtgangen eronder en er is een ondergronds historisch museum.

Iets verderop in Mosfell op een heuvel bezochten wij een heel mooi turfkerkje met een zitbank aan de zonnezijde, mooi panorama met zicht op de besneeuwde Hebla.   Acht km verderop bezochten wij de onbekende Faxi watervallen met vistrap.  

37  Laugarvatn

Ook bezoeken : Stöng en Haifaoss (hoge 122 m. waterval), 7 km van weg 32

 

Overnachten

JH Laugarvatn, Dalsel, , 840 Laugarvatn, tel. 899-5409 of 486- 1215, email : laugarvatn@hostel.is

Dit is een van de betere JH en een aanrader: vriendelijk onthaal en rijkelijk ontbijtbuffet in tweede huis op honderd meter.  

 

 

DAG 3 : 20.06.2008

Actie

37  +  35  Op deze weg rijden wij voorbij Gamula Borg, een oud pakhuis en Stora Borg, een kerk waarvoor wij niet stoppen. Verderop bezoeken wij de Kenio Krater waarrond men kan wandelen; het is een blauw vulkaanmeer + 30  In Selfoss wou mijn reismaat het graf van de schaakkampioen Bobby Fisher bezoeken, wij moesten er wel naar zoeken en enkele malen navraag doen. 

 

Deze planning niet gevolgd :

32  Hjalparfoss, Stöng

32  +  26  langs Hekla vulkaan

264  Hella

1     Hvolsvölur : Njall Saga museum

F249        Thorsmörk aan de Myrdalsjökul, gletschermeer

Terug naar 249 Seljalandfoss

 

1  Een lange tijd aanvankelijk op weg 30 en dan op weg 1 gereden en niets bijzonders gezien tot de Seljalandsfoss, twee kleinere watervallen, mooi uitzicht en een wandeling gemaakt langs een  beekje met bloemetjes. Er is een onbevolkte nette camping met turfhutten die als toiletten en douches dienst doen.   Bij de dorpsbakker koeken gekocht en hier gepicknickt. Dan wilden wij naar Thorsmork maar de weg erheen werd alsmaar slechter zodat wij na 15 km terugkeerden naar de ringweg nr. 1. Het kerkje van Eyvindarholar is wel mooi gelegen aan zee maar het zat in de steigers. 

Skogafoss lag in volle zon en de twee watervallen van 62 meter hoog waren zeer fotogeniek.  Men kan onder de watervallen door lopen.  500 meter verder ligt het Folkmuseum met oude voorwerpen, auto’s, en prachtige turfhuisjes en een heus oud dorpje als openluchtmuseum, de moeite waard.  www.skogasafn.is   

218  Dyrholaey : 120 meter hoge kaap (mooi uitzicht) : papegaaiduikers, gesloten van mei tot 23 juni, broedseizoen. : www.dyrholaey.com , tel . 487-8500 voor tochtjes

Het is vandaag 20 juni maar na 5 km is het terrein afgesloten wegens broedseizoen. Dan maar weg 215 opgereden en mooie foto’s genomen van de rotsen in zee bij Reinisdrangar.  In Vik een lekkere IJslandse vleessoep gegeten

 

Overnachten

JH  Skogar.  Wij hadden eerst JH Vik besteld maar dat was al vol.

 

 

DAG 4 : 21/06/2008

Acties

1  Kirkjubaerklaustur : Systrafoss, Fjadrarglufur waterval

1  Nupsstadur : klein oud houten typisch turfkerkje  uit 1720 naast een rij oude turfschuurtjes – en (vee)stallen in een  prachtige omgeving bij  de 767 meter hoge Lomagnupur met watervallen op de achtergrond.  De turfschuurtjes hebben wel een stenen schouw.  De hoofdwoning van de boer is verlaten en de idyllische turfgebouwen staan leeg en te verkrotten evenals een oude gele jeep. 

 

1  Skaftafell N.P. : naar campsite rijden : van daaruit wandelen 1 à 1.30 > Svartifoss h/t. (niet gedaan)

Hier heb ik in 20 minuten gewandeld van de parking naar de gletsjer; er wordt veel zwart vuil materiaal afgevoerd en er staan tekens waar de gletsjer vorig jaar begon en het jaar ervoor enz. en hier zie je duidelijk dat de aarde aan het opwarmen is.  In het bezoekerscentrum is het druk door enkele aangekomen bussen.

1 Jökulsarlon: boottochtje op gletsjermeer, “ice lagoon” voor 2.400 ISK.  Met amfibiewagen eindje gereden en dan een tocht van half uurtje op het meer met lichtblauwe drijvende ijsschotsen.  Toch wel indrukwekkend, wij wanen ons aan de Zuidpool. 

www.icelagoon.is    www.jokulsarlon.is

Wij rijden een heel eind door een typisch landschap met besneeuwde bergen, gletsjers en watervallen die omlaag tuimelen van de rotsen. 

1  Hofell : oude boerderij met prachtig uitzicht op omgeving

Hier eten wij in een gezellig restaurantje een lekkere kreeftensoep

Er staan vandaag 329 km op de dagteller

www.hornafjordur.is

                        

Overnachten

J.H. 780 Höfn, tel. 478-1736, email : voll@hostel.is

 

 

DAG 5 : 22/06/2008

Acties

1  Langs de Oost-IJslandse fjorden met picknick onderweg en veel mooie zichten

Djupivogur : vissershaventje,  ornithologisch museum www.rikhardssafn.is , Papey eiland (vandaag geen afvaart  papey@djupivogur.is ).  Enkele foto’s genomen en rond de Berunesfjord gereden.

Berufjördur :  boerderijen en houten kerkjes in Gautavik en Berunes (JH).  De honderdjarige jeugdherberg is heel gezellig ingericht en een aanrader om er eens te overnachten; er is tevens een museum van gemaakt : heel boeiend en romantisch.

Wij rijden nog steeds door mooi fjordengebied en in Faskrudsfjordur bezoeken wij het in lavendelblauw beschilderd Frans zeemansmuseum.  Het is niet groot maar wel gezellig om er een koffie te drinken met een stuk taart. In IJsland betaal je eenmaal voor de koffie en mag je gratis bijtanken.   In de negentiende eeuw was het de basis van de Franse IJslandvaarders.  Er liggen 49 Franse en Belgische zeemannen begraven.

www.fransmenn.net

Voor het dorp loopt een nieuwe weg nr. 92 door een tunnel naar Reydarfjordur maar we verkiezen de oude weg langs de fjord te nemen.

In Kolfreyjustadur (geen dorp, enkel een boerderij) staat een kerkje uit 1878 met de klokkentoren ernaast.

Reydarfjordur is naar IJslandse begrippen een grote stad  met ruim 1.500 inwoners.  Het stadje wordt gedomineerd door de grote Alcoa aluminiumfabriek (jaarproductie 340.000 ton) die gevoed wordt door een geothermische centrale.

92 > Op weg naar Egilstadir rijden we over een hoog plateau.  Het stadje is niets bijzonders en wij rijden door na een tankbeurt.   

93  > Seydisfjördur :  kerktoren, fjord, Heidatvatn (groot meer op 585 meter hoogte) www.seydisfjordur.is

Vanaf Egilstadir gaat het steil omhoog de bergen in met hier en daar pakken sneeuw langs de weg.  Voor  Seydisflordur stoppen wij voor een prachtig panorama over de stad en zakken in zigzag af naar het stadje waar de Noröna boot er aanlegt en uit Denemarken komt met duizenden toeristen die hier voor het eerst IJsland aanschouwen.  Vandaag 347 km gereden.

Overnachten

J.H. 710 Seydisfjördur, tel. 472-1410, email : seydisfjordur@hostel.is

Avondmaal, lekkere vissoep, en ontbijt genomen in Hotel Aldan : www.hotelaldan.com

 

 

DAG 6 : 23/06/2008

Acties

 

93  Egilstadir

1  +  F862  Dettifoss : 44 m hoog en 100 m breed.

Asbyrgi   http://www.nat.is/travelguideeng/plofin_asbyrgi.htm

Weg 867 + 85  Bustarfljell is mooie turfboerderij-museum.

Na twee uren rijden van Seydisfjordur over weg nr. 1 bereiken wij het kruispunt met weg nr. F862 naar Dettifoss, die wij later zullen bezoeken.  Nog eens twintig km  verderop  bezoeken wij Namafjall Hverir : modderblubberputten die naar zwavel ruiken.  Hier leeft de aarde heel duidelijk. 

Bij Dimmubogir, een valleitje van lavarotsen en een bosje dwergbomen blijven wij niet lang want het stelt niets bijzonders voor en het krioelt er van de muggen.

De Grjotagja of grotten zijn klein en wij rijden er zo voorbij.

In Myvatn staat een mooi kerkje maar binnen op de vensterbanken liggen miljoenen dode muggen en buiten vliegen er nog eens zoveel levende exemplaren rond zodat wij de visrokerij ernaast niet bezoeken en vlug wegrijden.

Kalfaströnd zijn enkele lavarotsen die in een meer staan en veel gefotografeerd worden.

Het gebied rond het Myvatn (Muggenmeer) waar zoveel toeristische promotie wordt voor gemaakt valt ons tegen.

Gelukkig valt de Godafoss (Gods Waterval) verderop heel goed mee; ze is prachtig en breed  en we maken een uitgebreide wandeling in het gebied.

Na 333 km komen wij aan in Akureyri de tweede stad van IJsland maar naar onze normen een grote gemeente.  Wij rijden meteen naar het toeristenkantoor en ik bestel mijn walvisvaart in Husavik ( 4.200 ISK) voor morgen en onze boottrip naar het eiland Grimsey overmorgen (  5.960 ISK). Wij bellen naar ons logement maar bij aankomst was er niemand.  Dan komen wij terug en bellen nog eens naar ons logement en men zegt ons “wij wachten op u” maar er is terug niemand en wij wachten een half uur tot mevrouw er toch zin in heeft om op te dagen.      

 

Overnachten

Ik had vooraf vier dagen besteld en betaald in :

Guesthouse Gula Villan, Thingvallastraeti 14 in 600 Akureyri  gulavillan@nett.is

www.gulavillan.is

Ik kon in februari niet meer reserveren bij de JH en ze verwezen mij door naar dit adres.  Het onthaal was minimaal en met discussie vanaf het begin.

 

 

DAG 7 : 24/06/2008

Acties

85  Husavik: bootexcursie walvissen + walvismuseum in voormiddag

www.nordursigling.is organiseert walvistochten vanuit Husavik

www.nonnitravel.is maakt een boottocht whalespotting voor drie uren vanuit Husavik en het kost 4.200 ISK.  Hun adres : Brekkugata 5, 602 Akureyri, tel. 354-461 1841, email nonni@nonnitravel.is

www.hvalaferdir.is , tel. 464-2551 , tickets op voorhand kopen

www.nordursiling.is , tel. 464-2350

Grenjadarstadur : turfboerderij-museum + kerkje

Aankomst in vroege namiddag

De ringweg rond het meer is 38 km

Reykjahlid : hot pot thermaal bad

 

Om 07.30 uur opgestaan, in keuken gegeten en om 08.15 uur vertrokken naar Husavik waar de walvisboot vertrekt om 10 uur.  Het is al druk aan de boot als ik mijn betaalbewijs aan de kassa vertoon.  Ik maak de tocht met www.northsailing.is

Bij de andere walvisboot is het niet zo druk.  Ik krijg een mooie brochure in de hand gestopt maar de mooie foto’s die erin staan krijgen wij niet te zien.  Het is een toeristenval.  Al vrij vlug na de afvaart zien wij een groepje dolfijnen en na 45 minuten zoeken zien wij de rug van een walvis die snel onder water verdwijnt.  Een half uur later zien wij de staart van een walvis die ook vlug verdwijnt.  Tenslotte krijgen wij nog een warme kop chocolademelk op de terugvaart.

Onderweg naar Asbyrgi rijden wij langs een heel mooie kustweg met vogelrotsen. 

Asbyrgi is een keteldal met basaltrotsen van 5O meter hoog en vogelnesten op de richels.  Vanuit het bezoekerscentrum heb ik een wandeling gemaakt tot aan een meertje en dan terug door een bosje zonder muggen. 

Na een tijdje richting Dettifoss, 45 meter hoog en 100 meter breed,  gaat het asfalt over in een grintweg maar is goed berijdbaar.   De waterval vonden wij niet spectaculair mooi maar de wandeling in de omgeving was dat wel.  Na nog eens 40 km over die grintweg komen wij op hoofdbaan nr 1 en tien km verderop gaan wij rechts de weg op naar de geothermische centrale en krater van Krafla.  Wij hebben bijna geen benzine meer en geraken nog nauwelijks in Myvatn waar wij voltanken.  Nu volgen wij de noordkant van het meer en komen na 381 km terug aan in Akureyri.    

Gemist : typische turfhuizen in Laufas www.akmus.is   www.museum.is

 

Overnachten

www.elda.is    in Reykjahlid, tel. 464-4220

www.reynihlid.is tel. 464-4170 naast de kerk

www.reykjahlid@islandia.is  goedkoop hotelletje, tel. 464-4142

www.simnet.is/hlid  goed zicht over meer en bergen, tel. 464-4103

Birkihraun II, tel. 464-4285 guesthouse met slaapzaaltje, 2.100 ISK

www.vogarholidays.is farm guesthouse : 14.500 ISK/2 met badkamer, ook slaapzak accommodaties.   Niets van deze planning ondenomen maar vier dagen gekozen voor :

Guesthouse Gula Villan in Akureyri, tel. 896 8464  gulavillan@nett.is

 

 

DAG 8 : 25/06/2008

 

Dalvik : boottocht naar eiland Grimsey met www.nat.is  (men blijft drie uren op het eiland en dan gaat de boot terug of moet men ’s anderendaags terug)  Het eilandje is 5.3 km2 en heeft 105 inwoners die vnl. van de visvangst leven.

Driemaal per week vaart een boot naar Grimsey, tel. 466-1444 www.samskip.is

www.dalvik.is : info over de regio.

 

Overnachten op Grimsey

Op eiland Grimsey (veel tijdsverlies wegens bootverbinding : beter overnachten in JH Akureyri :  akureyri@hostel.is  

Er zijn twee guesthouses :

En het gemeenschapshuis met slaapzak accommodatie tel. 467-3138, fax 467-3168

Email : grimsey@ismennt.is

J.H. tel. 462-3657  www.simnet.is/storholt1

 

Actie

Om 6.40 uur opgestaan, ontbijt klaargemaakt in keuken en lunchpakket gemaakt.  Wij begeven ons tegen 7.30 naar het toeristenkantoor hier in Akureyri want om 7.50 vertrekken wij met een bus van Trex naar Dalvik.  Om negen uur vertrekt de boot naar het eiland Grimsey, iets meer dan 5 km2 en vlak op de poolcirkel gelegen, 66° N.  Het vogelrijke eiland ligt 41 km van het vasteland en is het meest noordelijke van IJsland.  De vaart duurt drie uren en het is beter in de pluche zetels op het middek te blijven zitten en niet teveel heen en weer te lopen want de zee is nogal ruw en kan onpasselijkheid veroorzaken ondervond ik.  Op de heenreis zagen wij in de omgeving van de vuurtoren in de verte een walvis en dolfijnen op de terugweg.   Rond de middag legt de boot aan in de kleine vissershaven van het eiland; er wonen iets meer dan honderd bewoners op het eiland.  In Gallery Sol verkoopt men souvenirs en kan men stokjes huren maar begrijpen niet waarom.  Later begrijpen wij dat je die boven je hoofd moet houden omdat anders de opdringerige sternen hun nesten verdedigen en je angst aanjagen door rakelings over je hoofd te vliegen en eenmaal pikten ze zelfs op mijn hoofd zodat ik toch maar een petje opzette.  Er is een postkantoortje met winkel erbij.  Er zijn twee overnachtingsmogelijkheden : Basar en Gullsol  Ik heb hier vier uren rondgewandeld en vooral heel veel vogels gezien.  De agressieve sternen zijn in de meerderheid maar op de rotsen zitten ook papegaaiduikers die er eerder tropisch uitzien en raar vliegen met hun korte vleugels, maar het zijn uitstekende vissers.  De hoeve Basar, waar men ook kan logeren, ligt pal op de poolcirkel en bij een oriëntatiepaal die dat aangeeft worden gretig foto’s genomen.  Ik heb doorgewandeld helemaal tot de noordpunt en daarna langs de oostkant teruggekomen tot aan de antennes maar dan moest ik het eiland kruisen door enkele broedplaatsen van die agressieve sternen wegens tijdsgebrek.  Dan nog het kerkje bezocht maar flash mocht niet voor foto’s binnen.  Bij vertrek in het haventje vroeg ik aan een paar visbewerkers of ik verse vis kon kopen en ze vroegen mij hoeveel ik er wou en grote of kleine.  Ik nam twee “kleine” kabeljauwen maar mocht er meer nemen …. En gratis !

Op de terugvaart veel aan dek gestaan en de besneeuwde bergen in de fjord bewonderd.  Om 19 uur kwamen wij aan in Dalvik en een half uurtje later waren wij terug in Akureyri.  Het was een mooi trip vandaag en goed weer.     

                  

Overnachten

Derde nacht in Gula Villan

  

 

DAG 9 : 26/06/2008

Acties

 

Met ons wagentje rijden wij naar Dalvik ( www.dalvik.is/byggdasafn ) waar om elf uur de boottocht naar het eilandje Hrisey start, kost 900 ISK h/t.  Ik stap de groene wandelroute op mijn eentje , 5 km rondom het eilandje : geen agressieve sternen maar wel snippen die je van hun nest weglokken alsof ze gebroken vleugels hebben. Prachtige panorama’s op de fjorden rondom.  Winkels gaan pas om 14 uur open. De heen vaart gaat telkens om ..30 minuten en de terugvaart op het uur en duurt 15 minuten.  www.hrisey.net Omdat het nogal vroeg is besluiten wij door te rijden naar Olafsfjördur, een stil vissershaventje waar wij het vogelmuseum bezoeken. Bijna terug in Akureyri stoppen wij in Mudruvellir aan het typisch kerkje.

Tenslotte hebben wij nog de botanische tuinen in Akureyri bezocht met opvallend veel bloemen.      

Op Hrisey is één guesthouse, Brekka, tel. 466-1751 brekkahrisey@isl.is  

 

 

DAG 10 : 27/06/2008

Actie

Na een tankbeurt vertrekken wij om negen uur voor een lange rit van 297 km.

1  Bakki heuvel : panorama

Wij lopen wat rond bij de vesten van een Noors fort uit 1234, aangeduid langs de weg als Orlygstadir waar in 1238 een veldslag plaats had.

Dan volgt een lange monotone rit van ongeveer 80 km tot Varmahlid en dan nog eens 8 km tot de prachtige site van Glaumbear , een typische turfboerderij en museum uit de 18° eeuw, de moeite waard en mooie foto’s ervan genomen.     

Vydimyri Kerkje, 1 km van de ringweg en dicht bij Glaumbaer : heel mooi interieur.  Wij nemen onze lunch op een bank en uit de wind bij het kerkje.  Er is een parking met wc waar enkele mobilhomes stonden. 

Thinggeyrar : heel mooi interieur van kerkje

Blonduos : textielmuseum, moderne kerk en toeristenkantoor bezocht.  www.simnet.is

In het stille Hvamstangi het zeerobbenmuseum bezocht; wij waren de enigen.  www.selasetur.is  www.nordurland.is

In Reykir hebben wij het folk museum bezocht en tot onze verbazing ligt de JH van Seaberg hier vlakbij, op de kaart zou het nog 30 km verderop zijn.  In Akurbrekka bij Stadarskali ons avondmaal genomen : veel frieten, hamburgers cola en ander ongezond voedsel in IJsland.

www.skagafjordur.is is een goede site over de streek.

 

Overnachten

JH Seaberg, Reykir, Hrutafjördur, 500 Stadur, tel. 451-0015, 894-5504, saeberg@hostel.is  op baan nr. 1

 

 

DAG 11 :  28/06/2008

Actie

Naar Isafjördur via de Westfjords, een lange weg van ongeveer 350 km

Ofwel > Eirikstadir (ruïnes), weg 60 > Budardalur en verder weg 63 > Bildudalur  

Dit plan hebben wij niet uitgevoerd.

Wij zijn om 9 uur vertrokken en via weg nr. 1, 61, en 59 naar Budardalur en daar heeft mijn reismaat mij overtuigd om naar Stykkisholmur door te rijden (151 km) i.p.v. over weg 60 langs de fjorden.  De afstand langs de fjorden zou 334 km bedragen en via de ferry bedraagt die 297 km en lang wachten op de boot + extra kost van 6.500 ISK ( 50,28 €) voor twee personen + wagen.  Ik heb mij nog eens laten overhalen; langs de fjorden zou het even vlug zijn gegaan en langs een veel mooiere weg.

Terwijl wij moeten wachten op de boot gaan wij tanken en doen inkopen bij de warenhuisketting Bonus en eten een hapje in de JH in Stykkis want wij hebben nog uren te wachten.  Site voor tickets : www.seatours.is  Wij bezoeken even het Noors Huis, een oud pakhuis veranderd in museum.  Wij waren hier aangekomen op 11.45 uur en vertrekken eindelijk met de ferry om 15.30 uur.  Langs de fjorden waren wij allang ter bestemming.  De ferry had ooit nog gevaren in Oostvlieland en sommige teksten stonden er nog in het Nederlands, wel grappig in IJsland.  IJslanders zijn nogal lui van nature, vandaar.  Ze laten liever hun werk opknappen door gastarbeiders.  Na anderhalf uur varen leggen wij aan op het eiland Flatey en een wagen mag niet ontschepen, wel als voetganger.  Dus wil je het eiland bezoeken en er eventueel overnachten (www.hotelflatey.is) , vertrek dan in Stykkis als voetganger.  Flatey is een vogeleiland en natuurreservaat . Veel eilandjes onderweg.  Om 18 uur arriveren wij aan het vasteland.   Maar geen nood want het wordt niet donker.  Aan de Dynjandi waterval stoppen wij en ik wandel omhoog tot aan de rand van de prachtige brede trapvormige cascade-waterval, 54 meter hoog, echt prachtig. En terug naar weg 63 door besneeuwde bergen ( het sneeuwde een beetje onderweg ).  Onderweg enkele watervalletjes en fjorden gezien in een heel eenzame en onbewoonde streek.  Sternen broedden  ergens  midden op de weg want er is weinig passage.  Ongeveer tien km voor het vissersplaatsje  Bildudalur begint de bewoning.           

  

Overnachten

JH Bildudalur, Hafnarbraut 2, 465 Bildudalur, tel. 456-2100, 822-5100

bildudalur@hostel.is

Heel vriendelijke uitbaters en bijna geen gasten, rustig en proper.  Eten klaargemaakt in de keuken.

 

 

DAG 12 : 29/06/2008

Actie

Door besneeuwde bergen op weg 63 (asfalt) naar Patreksfjordur (vissershaven) en dan op weg 62 langs de fjorden naar de Latrabjarg (veel vogels, vooral papegaaiduikers).  Na de Osofjördur (baai) en na het Egils Folk Museum (interessant, vriendelijke staf) begint een gravelweg, steil en met  veel bochten naar de Latraberg.  Eerst zien wij nog een in 1981 gestrande vissersschuit uit 1912 liggen, de Gardar.  De weg is doorspekt met zandstranden en steile rotswanden tegen de branding.  Breidavik is een piepklein dorpje met een kerkje en een idyllisch koud strand. 

De steile bochtige grintweg versmalt en de panorama’s zijn subliem.  Eindelijk zijn wij aan de Latraberg bij de vuurtoren waar een sterke wind ons bijna van de 440 meter hoge vogelrotsen doet waaien.  Opgepast er liggen her en der holen van papegaaiduikers en je kunt erover vallen  recht in zee.  Een voetpad leidt omhoog tegen de wind in : op het pad blijven !  Mijn reismaat laat zijn deur openklappen door de wind met flinke schade als gevolg : hij vraagt mij de schade te delen.  Op de terugweg in Hvallatur eet ik mijn middagmaal op om 15 uur achter een muurtje uit de wind.  Koperwieken die er nesten vliegen mij over het hoofd.  Op een strand zien wij mosselzoekers.  De terugweg gaat vlot en in Egils Museum reserveren wij de ferry, gelukkig want hij zou nokvol wagens zitten. Het kerkje van Branslaekur (vertrek boot) is helaas gesloten.  Een ticket voor een wagen kost 2.500 ISK en voor een persoon hetzelfde. 

Ter info :    

Met boot naar Flatey, www.seatours.is, tel. 438-1120, men blijft er een paar uren.  Vaarschema’s : www.saeferdir.is , tel. 438-1450 Enig guesthouse op het eiland : Vogur, tel. 438-1413  vogurflatey@simnet.is

www.flatey.is  : info over het eiland.

Dan gaat de boottocht verder naar Stykkisholmur

 

Overnachten

JH Stykkisholmur, Hafdagata 1, 340 Stykkisholmur, tel. 438-1417, 861-2517

stykkisholmur@hostel.is

De JH zat overvol en er was lang lawaai door een bus Poolse toeristen.   

 

 

DAG 13 : 30/06/2008

Planning

57  Kirkjufell

Olafsvik

Hellisandur

574 Hellnar, wandeling naar Arnastappi

Arnastappi : lavaklippen, wandelpad tot Hellnar.  Wandelen tot vuurtoren : zicht op eilanden.

Snaefellnes schiereiland : vogels, orca’s

 

Actie

Vertrokken langs weg 58 en dan 56 tot kruispunt Vegamot en ringweg 54 en 574 gevolgd aanvankelijk langs de veel mooiere zuidkant en terug langs de noordzijde naar JH Grundarfjördur.  In Stadastadur stoppen we nog maar eens aan een aantrekkelijk kerkje, nemen enkele foto’s en rijden door.  In Hof zien wij vakantiewoningen staan en we nemen een kijkje : 35.000 ISK voor een huisje van 6 personen, badkamer en keukentje, slaapzakaccommodatie 3.500, opgemaakt bed 4.500 en ontbijt 1.000  Hun website : www.gistihof.is  Verderop in Budur staat weerom een mooi kerkje in het landschap en het is zowel buiten als binnen een pareltje.  Arnarstappi is een piepklein haventje met vogelrotsen en je kunt er wandelen langs de klifwand met veel meeuwen naar het nabije Helnar: 2.5 km.  Zeker doen.    In Laugarbrekka staat een beeldje van de eerste blanke vrouw die een kind baarde in Amerika rond het jaar duizend.  Het is de moeder van Erik de Rode en zij reisde heel ver en veel in die tijd, een echte avonturierster.   Wij komen nu in het nationaal park van Snaefellsnes : www.ust.is   We maken een wandelingetje aan het verlaten strand rond de grote witte Malarit vuurtoren.  Er ligt opvallend veel drijfhout op het strand, die wordt gebruikt omdat hout in IJsland moet ingevoerd worden.  In Dritvik liggen restanten van een vergane Engelse boot uit Grimsby.  Vervolgens rijden wij rustig door een uniek decor van de besneeuwde Snaefellsjökul, 1.446 meter hoog en imposant.  Dan is er een tijdje niet veel meer te zien.  In Hellisandur stoppen we aan het Sjömannagardur ; twee turfhuizen en wat oud scheepsmateriaal.  Het museum is gesloten.  Rif is een tamelijke vissershaven en ook Olafsvik www.snb.is waar wij het Folk en Marine museum hebben bezocht: levende vissen.  Ik kreeg er schelpen.  Daarna doorgereden tot JH Grundarfjördur www.west.is die vol zat met een groep.  Wij mochten in het tweede gebouw ertegenover logeren.  Wij hadden in een warenhuis schapenvlees gekocht en dat ga ik nu eens lekker bakken zie.

 

Overnachten

Grundarfjördur, Hildarvegur 15, 350 Grundarfjördur, tel. 562-6533, 691-1769

grundarfjordur@hostel.is

 

 

DAG 14 : 01/07/2008

Planning

Terug naar Reykjavik en bezoek stad  indien wij nog genoeg tijd hebben.

Stop in Borgarnes en  Akranes

Wagen voor 17 uur afgeven bij Budget

Wachten in luchthaven op vlucht naar Faroer

Nog uit te zoeken : vlucht uit Keflavik Int. Airport of uit Reykjavik City Airport ?

 

Actie

Ons valies hadden wij gisterenavond al ingepakt.  In keuken ontbijt gereed gedaan.  Ik was bijna 200 km doorgereden tot in Reykjavik, domestic airport van waar deze avond onze vlucht zou gaan naar de Faroer eilanden.  Hier geen informatie over de eilanden en evenmin over Air Atlantic die de vluchten verzorgt. Dan doorgereden naar Keflavik int. Luchthaven ( 40 km ).  Mijn reismaat had info gevraagd naar een budget accommodatie en wij reden door naar het nabije Guesthouse-Motel-camping ALEX.  Het is een ideale eerste/laatste accommodatie en niet ver van Blue Lagoon en vooral op een boogscheut van de luchthaven.  www.alex.is

Wij betaalden 8.900 ISK voor een dubbel, karig ontbijt inbegrepen.  Wij boekten meteen een nacht bij terugkomst uit de Faroer op 7 juli want op 8 juli zouden wij terug naar Amsterdam vliegen.  We mochten zolang gratis onze grote valies stockeren.  Dan terug naar domestic airport gereden en wagen ingeleverd bij Budget, drop-off = 2.000 ISK.  Van het sterretje in de voorruit kregen wij vrijstelling.  Maar de schade aan het opengewaaide portier moesten wij betalen.  Budget gaf ons een gratis shuttle naar de nabije luchthaven.  Vandaag had ik 326 km gereden en totaal 3.358 km afgelegd.

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.