Ivoorkust

IVOORKUST 2019

 

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Planning

Doordat het continent Afrika het moeilijkst te bereizen valt en ik al wat ouder wordt besluit ik dit jaar de meeste landen van dit continent te bereizen.  Vooral het bekomen van visa is een moeilijke opgave, steeds maar heen en weer naar een of ander consulaat: documenten afgeven en hopen dat ze alles krijgen wat is gevraagd en hopen dat  ze geen extra papieren bijvragen en nadien nog eens moet teruggaan naar Brussel.  

Ik plan om te starten in Ivoorkust en via openbaar vervoer te reizen door Ghana, Togo, Benin en terug te vliegen uit Burkina Faso.  

 

Visum

Er zijn twee mogelijkheden om een visum aan te vragen :

 

  1. Op het consulaat van Ivoorkust, Franklin Rooseveltlaan 234, 1050 Brussel, tel. 02/661 34 51 of 661 34 52

www.ambacibnl.be consul@ambacibnl.be mailbox@ambacibnl.be 

 

Men vraagt een ontvangstbewijs van storting van 58 € online. En verder een attest/bevestiging van rendez-vous op het consulaat.  Aanvraagformulier en één foto.  Paspoort moet nog zes maanden geldig zijn en kopie van eerste 3  bladzijden van het paspoort.  Bewijs inenting gele koorts, kopie vlucht en hotelreservering.  En ook nog eens een bewijs van financiële middelen.  Nogal ingewikkeld.

 

  1. Ik koos voor een aanvraag online van een VOA in Abidjan.  Men gaat op snedai.com  en vult het formulier in en zend in pdf-formaat eerste blz van het paspoort, vliegticket en hotelreservatie mee.  Ik moet online 73 € betalen en krijg direct erna een bevestiging met een nummer. Een dag later krijg ik een document en moet ik dit uitprinten en tonen aan immigratie op de luchthaven van Abidjan om daar een visum te krijgen.

 

 Nuttige websites

 

www.tourisme.gouv.ci : nationaal toeristenkantoor

info@hotels.ci of www.hotels.ci : lijst met hotels in Ivoorkust

www.visascotedivoire.com : visa aanvragen

 

Reisperiode: 4 tem 6/05/2019

 

 

 

Reisverslag:

 

 

Zaterdag 04/05/2019

 

Om 06.30 uur voert Tom mij naar het treinstation van Brugge.  Ik had al online ingecheckt, dus tijdwinst op de luchthaven en gezien ik enkel handbagage bij had kon ik meteen doorlopen.  Het vliegtuig vertrekt om 11.30 uur en na vijf en een half uur vliegen kom ik aan in Ouagadougou om 17 uur plaatselijke tijd.  Een uurtje wachten en dan nog een dik uur doorvliegen naar Abidjan, aankomst  om 19.30 uur.  Bij immigratie ging het heel vlot, gaf een uitgeprinte versie van mijn goedkeuring af en kreeg een meervoudig visum voor 90 dagen.  Op de luchthaven 100 euro gewisseld en ik kreeg er 655.000 CFA voor.  De CFA staat vast t.o.v. onze euro, nooit koersverschillen.  Buiten het luchthavengebouw vroeg een taxi 20.000 maar ik dong af naar de helft.  Een groepje Fransen wees mij een taxi aan die maar 5.000 vroeg. Ik toonde mijn hotelboeking weliswaar zonder adres noch telefoonnummer maar hij wist beslist waar het was.  Booking.com geeft nooit een adres noch telefoonnummer bij hun boeking en ik heb al meermaals problemen ermee gehad. Bleek dat de chauffeur slechts de wijk kende en niet wist waar het hotel precies was.  Dus twee uren rondgereden, gezocht en toen besliste ik een ander hotel te zoeken terug in de buurt van de luchthaven in zone 4.  Op zaterdagavond zijn bijna alle hotelkamers bezet per uur zodat ik veel tijd verspeelde om een kamer te vinden.  Uiteindelijk kon ik in Nouvel Hotel Rêve hotelreveabidjan@outlook.fr tel. 21358523 een kamer krijgen, 25.000 voor 23 uur of 15.000 erna.  

 

 

Zondag 05/05/2019

 

Het ontbijt was niets bijzonders.  Ik had het een beetje gehad in Abidjan en besloot door te reizen naar Grand Bassam, 500 CFA tot het kruispunt naar Bassam.  Daarna nam ik een taxi naar mijn hotel, gaf hem 500 maar hij kon niet teruggeven en verdween dan maar.  Ik was aangekomen in Hotel Les 3 Cocotiers 3cocotiers@gmail.net tel. 21301514 en moest 10.000 CFA (15 €) betalen voor een geventileerde kamer met badkamer inclusief ontbijt maar met een fors ingezakte matras.  Het is direct aan het strand gelegen en er is een terras met zicht op zee en palmbomen.  Het is gelegen direct naast het bekende hotel Boblin waar veel buitenlandse toeristen verblijven en Franse expats die hier werken.  Ik besloot een dagje te rusten en het strand te bekijken na een lange vlucht.  Er is geen wifi.  Ik heb hier wel een grote lekkere verse vis gegeten met een fris biertje.  Na donker is het hier doods en verlaten, niemand op het terras en pikdonker terwijl het overdag nogal druk is.  Van een Fransman verneem ik dat hotels duur zijn in Assinie dus besloot ik morgen meteen door te reizen naar Noé, de grens met Ghana.  

 

 

Maandag 06/05/2019

 

Aan de receptie wilden ze geen euro’s aanvaarden en ik had niet genoeg CFA meer.  Gelukkig kon Bruno wel wisselen en kon ik mijn hotelrekening betalen.  Met een busje kon ik vanaf het hotel naar de grote weg gaan en daar een busje nemen naar Ambisso en van daar een ander busje naar Noé, 1.800 CFA waar we op loopafstand van de grens werden afgezet.  Er zat een Ghanees naast mij die mij door de grenskantoren leidde, makkelijk.  Ik kreeg vlot mijn stempel uit Ivoorkust en 300 meter verder vlot mijn stempel in Ghana.              

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.