Kaliningrad

 

 

DE RUSSISCHE EXCLAVE KALININGRAD OBLAST

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

VISUM

 

Algemene info op het Russisch Ministerie van Buitenlandse Zaken : www.mid.ru en tevens op de specifieke site www.kaliningrad.mid.ru  

 

Uitnodigingsbrief

Op de site van Hotel Kaliningrad, www.hotel.kaliningrad.ru kan men een hotelkamer online reserveren en na reservatie (betaling ter plaatse) meteen een “visa support” aanvragen, kost 700 roebel, online met bankkaart te betalen en enkele minuten later bekomt men de nodige Tourist Voucher nr … Deze moet men meenemen naar het Russisch consulaat voor de visumaanvraag. Ik kreeg meteen antwoord van order@ivisa.ru met bijlage.   

Of men zonder hotelboeking daar ook een Tourist Voucher kan bekomen betwijfel ik.  Hun adres is Visa Centre LLC, 44 Dostoevsky Street, Sint-Petersburg.  Tel. (7)-800-333 12 42 Men kan er voor info terecht op support@ivisa.ru, tel. 7-800-3331242  Hun site is www.ivisa.ru 

 

Bewijs van verzekering

Bij mijn reisverzekeringsmaatschappij hadden ze nog nooit gehoord van een “bewijs van verzekering” die ik nodig had voor mijn visumaanvraag.  Met enige moeite kreeg ik dan toch een Engelstalige “Insurance Certificate” die ik inderdaad nodig had op het Russisch consulaat.  Het bevat mijn naam, voornaam, polisnummer, bevestiging dat ik van die tot die datum gedekt ben, hun adresgegevens en stempel.

 

Hotelreservatie

Tenslotte moest ik ook een hotelreservatie voorleggen.  Ik kreeg die vlot van ons hotel :

Per bijlage in een mail rezerv@hotel.kaliningrad.ru 

 

Visumaanvraagformulier

Op de site van het Russisch Consulaat www.belgium.mid.ru kan men een visumaanvraagformulier in het Nederlands invullen en uitprinten.  Het moet met grote zorg worden ingevuld  en er moet een foto worden gekleefd van 3,50 X 4,50 cm (geen nietjes).  Samen met de bovenvermelde stukken gaat men daarmee naar het consulaat.

 

Het Consulaat van Rusland bevindt zich in de Robert Jones straat 78 te 1180 Brussel (Ukkel).  Tel. 02/374 35 69 email: rusconsbru@gmail.com  Te bereiken van het Zuidstation met de tram naar het Winston Churcill Rond Punt.  En dan nog door de Leo Errera Laan lopen tot op de R. Jonesstraat, rechts verdergaan.  Bij aankomst, hoe vroeg ook,  zie je beslist al een menigte op straat staan.  Men moet op straat wachten, een wachtzaal hebben ze niet.  Toen ik mijn aanvraag wou indienen was ik er reeds om 9.15 uur en stonden er al meer dan honderd wachtenden voor mij.  Ik moest mijn naam op een blad schrijven die met duimspijkers op de voordeur hing, ik had nummer 123 en moest nog meer van drie uur buiten wachten in de regen zonder enige beschutting, mensonwaardig en schandalig.  Sommigen stonden er al te wachten sedert zes uur deze morgen.  De openingstijden zijn op woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur zowel voor aanvragen als ophalen visa.   Ik betaalde met mijn bankkaart 35 € en kreeg een geel ontvangstbewijs.  Enkele dagen later kon ik op hun site mijn status van visum bekijken en  een week later mocht ik mijn visum afhalen maar met het gele briefje in de hand gaat het vlugger; op een halfuurtje was ik al weer buiten.

 

Indien men in Rusland (continent) is en dus een visum op zak heeft kan men perfect naar Kaliningrad vliegen (niet over land) met dit visum.

 

Visum voor 72 uren voor Kaliningrad

www.mid.ru is de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland.

Meer info daaromtrent op de site van Buitenlandse Zaken in Kaliningrad :

www.kaliningrad.mid.ru 

Grenspost Branevo (PL) – Mamonovo (RUS) : tel. (+8) 40156 40488,  24/24 open.

 

Onlangs, september 2012, is een overeenkomst gesloten waarbij grensbewoners van Kaliningrad en Polen zonder visum de grens over mogen om te shoppen.  Het is een proefproject en hopelijk wordt het uitgebreid voor alle inwoners van de Schengenlanden.  Misschien wordt Rusland ooit wel eens visumvrij voor ons.  Russische toeristen zijn goede klanten.     

 

WAARSCHUWING !!!

Ik heb menig maal gekeken naar info omtrent de Kaliningrad Oblast (provincie) en vond deze site fantastisch, veel info. Voor 70 € bieden ze een 72-uurs visum aan, online te betalen.  Ze kunnen ook voor vervoer zorgen van Gdansk naar Kaliningrad voor 100 € ! Maar wij hadden geen vertrouwen in de commentaar van Timur en ons voorgevoel gaf ons gelijk aan de grens.  De enkele Schengen-reizigers in de bus van Gdansk naar Kaliningrad hadden  een normaal visum.  Dus dat visum voor 72 uur is misschien wel correct maar niet diegene die er achter zit. Aan de grensovergang hebben wij geen Timur gezien.

www.konigsberg.ru/eng/kaliningrad/express-visa

NIET DOEN !!!

 

 

ER GERAKEN

 

Met eigen wagen naar Kaliningrad

Bij het verlaten uit Kaliningrad heb ik navraag gedaan bij de verantwoordelijke douanebeambte die Engels sprak en ik vroeg hem of ik mits de nodige documenten een visum aan de grens kon krijgen en zijn antwoord was NEGATIEF. Men moet het visum vooraf in het land waar men woont halen of eventueel op het Russisch consulaat in Gdansk. Maar voor alle zekerheid beter in België halen.  Ik vroeg ook of men met eigen wagen de grens over mocht en dat was ook positief mits men in Mamonovo (klein dorp) een verzekering koopt indien daar een verzekeringsagent zit.  Ik weet niet hoe het zit met een triptiek, vragen bij VAB.  Maar ik zou het niet wagen.  Info hieromtrent op www.kaliningrad.mid.ru 

 

Boot

www.dfdslisco.com 

 

Trein

Aankomst en vertrek in het Zuid Station “Yusny Vokzal” op de Kalinin Square is open van 9 tot 19 uur, tel. 7 (4012) 586 447

 

Vliegen naar Kaliningrad

 

Het zou mogelijk zijn om direct in de luchthaven van Hrabowo een visum voor 72 uur te bekomen, tel. 7 (4012) 59 91 40.  Informeren bij : www.baltma.ru 

Met bus nr. 144 kan men naar het centrum rijden; de luchthaven is 24 km van het centrum.  Airport information desk : 7(4012)610 610

  

Vliegen naar Gdansk en per openbaar vervoer naar Kaliningrad

 

Dit is de keuze die iedereen maakt en wij dus ook.  Hoe organiseerde ik dat?  

Eerst zocht ik een goedkope vlucht naar Gdansk.  Er zijn verscheidene goedkope luchtvaartmaatschappijen die naar Gdansk vliegen, zoals :

www.wizzair.com

www.ryanair.com

www.lot.com

www.edreams.com

 

Na wat zoekwerk bleek Ryan Air de goedkoopste.  Maar ze vertrekken niet uit België naar Gdansk, enkel uit Eindhoven maar vermits mijn reisvriend Nederlander is verkozen we uit Eindhoven te vertrekken.  Ik betaalde 34 € voor de vlucht, heen en terug, alles in.  Je mag maar 10 kg bagage meenemen maar voor een paar dagen is dat geen probleem.  Instapkaart en online inchecken is standaard bij Ryan Air.

 

Nadeel was mijn vroeg vertrek: om 04.30 uur opstaan en met de vroege bus naar het treinstation in Brugge: om 06.18 uur naar Antwerpen en verder naar Dordrecht en Eindhoven.  Het treintraject heen en terug kostte mij 72 € en dan heb ik nog verminderd tarief.   Van de bushalte in Eindhoven kost het 3 € voor de bus naar de luchthaven, vier bussen per uur.   Ik kon ook bij www.parkenfly.com parkeren voor 40€/3 dagen + 165 km heen en terug rijden.

 

De vlucht duurde 2.30 uur i.p.v. 3,30 uur en om 15 uur komen wij aan in Gdansk . Op de terugweg vlogen wij slechts 1.40 uur.  Of hebben wij ons vergist in een veranderlijke tijdzone?

 

Wij zijn al vlug uit de luchthaven van Gdansk en rijden vlug met een taxi naar de plaats waar de openbare bus naar Kaliningrad vertrekt en betalen 20 $.  Het is nogal ver maar waarschijnlijk hebben wij teveel betaald.  Ik wissel geld beneden in het station en koop aan een loket onze bustickets op aangeven van mijn reismaat.  Maar een dame met Poolse uitleg rukt ons deze tickets uit onze handen en verdwijnt ermee.  Even later krijgen wij ons geld terug en moeten wij aan de chauffeur 60 PLZ betalen, ongeveer 14 €.  Wij kunnen nog net op tijd om 15.30 uur met bus nr. 249 vertrekken.  De rit gaat door het moderne Polen via Elblag en Branievo en om 18.45 uur komen wij aan de Poolse grens met een oponthoud van ongeveer twee uren.  De Poolse douane neemt de paspoorten van iedereen mee en wij moeten op de bus blijven wachten.  Om 20.30 uur komen wij iets verder aan de Russische kant.  Iedereen moet naar een zaaltje waar de douanebeambte nauwlettend en traag elke letter van onze documenten nakijkt.  Uiteindelijk vertrekken wij om 21.45 uur naar Kaliningrad waar wij 40 minuten later aankomen bij het busstation.  Wij betalen 10 $ voor de taxirit naar ons hotel.  

 

Het busschema Gdansk – Kaliningrad en terug vindt je op www.koenigsberg.ru/kaliningrad/gdansk-kaliningrad.htm  

http://wikitravel.org/en/Kaliningrad

 

In Kaliningrad vertrekken bussen van de maatschappij Kenigavto naar Gdansk op 184 Moskovski Prospect, tel. 7 (4012) 999-199 en (4012) 46 76 52 Men kan er een ticket kopen van 6 tot 22 uur.  

www.kenigauto.com    Zij rijden zelfs vanuit Aken en andere Duitse steden naar Kaliningrad.  

 

  

WEBSITES

 

http://wikitravel.org/en/Kaliningrad

www.koenigsberg.ru

www.park-kosa.ru  :  info over de Curonion Spit

www.tourismkaliningrad.ru

www.visit-kaliningrad.ru : het toeristisch informatiebureau op Prospekt Mira 4

www.svetlogorsk-tourism.ru : zeer vriendelijk en veel documentatie

www.vizit-kaliningrad.ru info@visit-kaliningrad.ru Toeristische dienst op Mira 4 prospekt

www.koenigsberger-express.com : een Duitstalige krant

info@welcome-k.com  Hier kan men een hotelgids vragen/raadplegen

www.koenigbycicle.ru  Fietsroutes en fietshuur

www.yantarniy.ru  info over Yantarniy

www.westrussia.org

www.ambermuseum.ru Het ambermuseum in de Duna toren

www.worldocean.ru

www.museum.gazinter.net

www.city-rent39.com : autoverhuurbedrijf

www.rent-spk.com : autoverhuurbedrijf

www.kaliningradinfo.ru

www.Baltma.ru  reisagentschap

www.pari-tour.ru reisagentschap in Svetlogorsk

www.koenigbicycle.ru = Koenig Bicycle Team organiseert fietstochten, verhuur fietsen

www.koenisberger-allgemeine.com de Duitstalige krant in Kaliningrad

www.avto-rental39.ru autohuur

www.3gsg.ru

www.planeta39.ru reisbureau

baltic-tour@mail.ru reisagent in Svetlogorsk

www.rent-spk.com autohuur in Kaliningrad

www.prusma.ru en www.amber-sfera.ru : versieringen in amber en webwinkel

 

 

       

REISVERSLAG

 

 

Dag 1 – dinsdag 26/06/2012

Om 4.30 uur opgestaan en om 5.21 bus naar Brugge genomen.  Om 6.18 trein naar Antwerpen en overstappen op trein naar Dordrecht, overstappen naar Eindhoven waar ik om 10.00 uur aankom.  Om het kwartier gaat een bus naar de luchthaven, kost 3 €.  Mijn reismaat zit mij aan de ingang op te wachten.  Wij hadden reeds online ingecheckt en gaan dus vlot door de douane, korte controle en we zitten reeds in de wachtzaal.  Om 12.45 uur vertrekt onze vlucht van Ryanair naar Gdansk.  Wij vliegen er 2.30 uur op i.p.v. 3.30 uur.  Om 15.15 komen we aan in de luchthaven van Gdansk.  Wij nemen een taxi ( 20 $) naar het internationaal busstation (ul. Dragana 15 ?).

In dit gebouw wissel ik euro’s voor zloty’s : 4.14 PLZ voor 1 €.  Beneden aan een loket verkoopt men tickets voor de bus naar Kaliningrad voor 60 PLZ (14 €), NIET DOEN !!!

Tickets op bus kopen !!!  Doordat onze vlucht vroeger aankwam en wij dadelijk ons begaven naar het busstation kunnen wij nog tijdig bus 149 nemen van www.kenigavto.ru, tel. +7 (4012) 999 199;   Hij vertrekt stipt om 15.30 uur. De afstand naar Kaliningrad is 160 km.  Via Elblag en nog een paar grote dorpen komen wij om 18.45 aan de grenspost Momonovo aan.  Een douanebeambte komt op de bus en neemt van iedereen het paspoort mee.  Wij moeten op de bus blijven wachten en eindelijk om 20.30 mogen wij honderd meter verder rijden naar de Russische douane.  Nu moet iedereen van de bus naar een wachtzaal.  Het paspoort en het visum worden nauwlettend gecontroleerd, letter per letter en tergend traag.  Pas om 21.15 uur kunnen wij verder op weg naar Kaliningrad waar wij 40 minuten later aankomen bij het Yuznij vokzal, Zuidstation.  Voor 10 $ nemen wij een taxi naar het door ons gereserveerd hotel waar ze typisch Russisch niet vriendelijk zijn aan het onthaal.  We moesten direct onze drie dagen vooraf betalen.  De per mail opgegeven prijs was 7.890 RUR maar dat was voor een dubbelbed.  Voor een kamer met twee aparte bedden moeten wij 9.000 RUB betalen.  

 

Overnachting

Hotel Kaliningrad

81, Prospekt Leninsky Av. (Leninski Prospekt)

Tel. (4012)350500

Fax (4012)536021

www.hotel.kaliningrad.ru

rezerv@hotel.kaliningrad.ru

 

 

Dag 2 – woensdag 27/06/2012

Wij hebben er geen erg in maar het is hier een uur later dan bij ons.  Wij komen om 10 uur in de ontbijtzaal aan en het is om tien uur gesloten maar wij mogen er toch nog in.  De bediende doet geen moeite om ons te doen betalen.  

Na het ontbijt belt de dame aan de receptie voor ons naar Baltma Tours www.baltma.ru en ze vragen 15 € startgeld + 15 €/uur voor een citytrip want we willen Kaliningrad verkennen.  Totaal zou ons dat 2.000 RUR of ongeveer 50 € kosten.  Wij stappen naar de voordeur van het hotel en mijn maat spreekt een taxichauffeur aan die het voor veel minder doet en wij gaan met deze Sergei mee op citytrip.

 

 1. Eerst bezoeken wij de kathedraal, gebouwd in de 13° eeuw en gelegen op Kant’s  Eiland.  De kerk werd tijdens WOII volledig verwoest door een bombardement en eind vorige eeuw heropgebouwd.  De Duitse bouwstijl valt meteen op met zijn vele versieringen in de voorgevel.  Wij komen bij de kathedraal via het Honingbrugje waaraan pas gehuwde koppeltjes een slot hangen als teken van verbondenheid.  Er is een klein museum in een deel van de kerk maar het is niet groot en ze vragen ingangsgeld.  In een zijgevel bevindt zich het graf van de bekende filosoof Emanuel Kant.  sobor-kaliningrad.ru
 2. Direct over het Honingbrugje bevindt zich de toeristische dienst, naast het Skipper Hotel.  
 3. Fishing Village is tegenwoordig een modern winkelcentrum, een beetje de skyline van Kaliningrad, goed uitgevoerd.
 4. De Koningspoort is pas heropgebouwd in 2005 ter gelegenheid van 750 jaar Kaliningrad.  Het heeft iets weg van een kasteeltje met kantelen en doet dienst als receptiezaal voor speciale gelegenheden.  Het huisvest een museum met een souvenirwinkel.  westrussia.org 
 5. Kaliningrad was een omwalde stad met verscheidene stadspoorten waarvan er nog enkele in ere zijn hersteld.  Zo is ook “Kronprinz” er eentje, een ronde gerestaureerde toren.  Er naast staan grote oude militaire gebouwen (Amsterdam),  verkommerd te wachten op herstel.  muzeum.gazinter.net
 6. In de Dona-toren bevindt zich het ambermuseum die zeker een bezoek waard is want in Kaliningrad Oblast wordt amber opgegraven.  Het museum toont verscheidene bewerkte juwelen, beelden van amber vervaardigd alsook oude foto’s en alles wat met amber te maken heeft.  Buiten staan tientallen kraampjes waar men souvenirs kan kopen.  ambermuseum.ru
 7. De ronde Wrangeltoren  is een robuuste verdedigingstoren die toegankelijk is voor het publiek.      
 8. Op Ploschadj Pobedy, een groot plein, bevindt zich de indrukwekkende kerk van Christus de Verlosser met de typische uivormige koepeltoren die blinkt in de zon.  Op het verzorgde plein staat een zuil ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten en burgers tijdens WOII die hier veel slachtoffers maakte. Hier staat een modern winkelcenter.  Op het Miraplein bevinden zich enkele restaurants en bars en is het druk.   
 9. Ergens langs de ringweg stoppen wij aan een monument ter nagedachtenis van het drama in Tchernobyl.  Het ligt naast een nog op te knappen verdedigingstoren, Pjatj – de Vijfde.  
 10. Onze volgende stop is het World Ocean Museum world-ocean.ru Veel volk hier op deze trekpleister.  Langs de kade ligt het bekend expeditieschip Vityazj www.vitiaz.ru dat men kan bezoeken.   Er naast ligt de onderzeeër Viktor Patsaev die ook te bezoeken is.  Aanpalend in een oude opslagplaats bezoek ik het Maritiem museum met veel oude foto’s, inclusief van de desastreuze vernietiging van de stad tijdens WOII.  
 11. Dan stoppen wij bij het Historical and Cultural Ship’s Revival Center waar oude schepen worden hersteld en het is tevens een museum.
 12. Ergens onderweg doen we de chauffeur stoppen bij het standbeeld van Lenin, voor hem de normaalste zaak maar voor ons toch een foto waard.  Er dicht bij staat een nieuwgebouwde houten kerk.  
 13. Onderweg stoppen wij bij een herstelde Duitse kerk in typische Pruisische stijl. En we fotograferen tevens het oude beursgebouw.  
 14. We bezoeken het bunkermuseum (Blindazj) die de totale Duitse waanzin voorstelt met veel oude foto’s en oorlogsvoorwerpen.  Het ligt in een park net achter ons hotel. Dichtbij staat het monument van Kant bij een school.
 15. We bezoeken tenslotte het monument van de vechtende bizons bij de technische universiteit.    
 16. Op de brug over de rivier stap ik uit de taxi.  Links van mij ligt het Oceanografisch museum en rechts de kathedraal.  Ik loop naar beneden en geniet nog even na van de kathedraal van op een bankje in het park. Iets verderop ligt het Vissersdorp en het beursgebouw.  Ik besef dat onze chauffeur rondjes heeft gereden want ons hotel is op amper tweehonderd meter verwijderd.

 

 

Dag 3 – donderdag 28/06/12 

 

Svetlogorsk

Wij rijden met Sergei langs behoorlijke wegen naar Svetlogorsk, 35 km van Kaliningrad.  Voor WO II ten tijde van Pruisen heette het in het Duits Rauschen.  Het stadje heeft niet veel geleden onder de oorlog en het is goed hersteld en onderhouden: er staan verscheidene mooie opgeknapte hotels en sanatoria in Duitse stijl en de promenades langs de kust zijn goed aangelegd en verzorgd. Het loont de moeite om het rustig  stadje van tienduizend inwoners te verkennen; alles ligt op loopafstand.  Putin, de president van Frankrijk en de premier van Duitsland waren hier ook om het 750 jarig bestaan van Kaliningrad te vieren.  Op het toeristenkantoor spreekt men Engels en er is veel informatie om mee te nemen, postkaarten, een wegenkaart van de Oblast Kaliningrad   en veel folders met nuttige info.  Er kunnen fietsen gehuurd worden en er is hotelbemiddeling.  Voor meer info: www.svetlogorsk-turism.ru 

itc-svetlogorsk@mail.ru     Wij waren zeer tevreden over hun diensten.

Overnachtingsmogelijkheden :

www.russ-hotel.ru

www.hoteldub.ru

www.hoteldream.ru

www.walde.ru

 

Pionersk

Onze chauffeur kan maar moeilijk de uitstekende nieuwe weg naar Pionjersk vinden; er wordt druk aan het wegennet gewerkt vooral om de Pruisische kust zijn glorie van weleer terug te geven.  

 

Zelenogradsk

Wij rijden door velden en de typische lanen met oude bomen  naar het mondaine Zelenogradsk (Cranz) waar we het centrum verkennen.  In de kleine binnenstraatjes bemerken we enkele vervallen huisjes uit het communistisch tijdperk.  Wij bezoeken een orthodoxe kerk, voorheen katholiek.  In een klein dorpje bevindt zich een militair kerkhof met standbeeld van Lenin.     www.zelenogradsk.com

 

Curonian Spit (Kurskaya Koca) (Kurische Nehrung)

Het is het lang smal stuk land dat een verbinding heeft met Litouwen.  www.kurshkayakosa.ru  

www.park-kosa.ru

Dit nationaal park is erkend door de Unesco.  Net voorbij Zelenogradsk moeten we bij de ingang 100 roebel betalen per auto inclusief  inzittenden. De smalle landengte is 50 km lang en op sommige plaatsen maar 400 meter breed tot aan de grens met Litouwen.

Het reisagentschap www.prussiatour.info  k.kosa@prussiatour.info kan een daguitstap organiseren.

 

Kort daarna stoppen wij op de parking van  “Königswald” waar ik een korte wandeling  door de sparrenbossen maak: de zandstranden zijn bijna verlaten.

Lesnoj is een klein typisch dorpje.

Op km. 14 bezoeken wij het National Park Museum waar in een sparrenbos merkwaardige houten beelden staan, er is ook een museum met houtsnijwerk en enkele artiesten maken ter plaatse beelden die ze te koop aanbieden.   Aan een kleine kade ligt een bootje op klanten te wachten om een toertje te doen tussen de rietvelden, het strand is verlaten.  Er bevindt zich een verouderde bijna verlaten camping; het sanitair zal wel niet fris meer zijn. Contact: warnabuda@km.ru  

  

We rijden voorbij het toeristenstation Duny waar blijkbaar ook een camping is.  Op km. 23 bezoeken wij het vogelringstation Fringilia die reeds in 1957 werd opgericht en waar men tot duizend vogels per dag kan vangen in de enorme fuiktunnelnetten.  Wij kregen van een medewerker een rondleiding en mochten het ringen bijwonen en zelfs enkele vogels vrijlaten.  www.zin.ru/rybachy 

 

Bij km. 32 maak ik bij Müllers Höhe een wandeling en moet aanvankelijk via houten trappen flink stijgen op een duin, heel mooi: zandduinen, lage begroeiing en aan de rand sparrenbossen.  Na een half uurtje wandelen over een houten pad kom ik aan een uitzichtplatform waar ik in de verte het dorp Rybachy zie liggen.  Het duin is hoog en ik heb een ruim zicht op het duinenlandschap.  

In Rybachy is het mogelijk om bij particulieren te verblijven, informeer bij

www.rybachy.com  info@rybachy.com   

 

Op km 37 bezoeken wij het “dansende woud” waar wij via een pad langs kromgetrokken, scheef gewaaide en in een ring gedraaide sparren bezichtigen.  Het is een raadsel en wonder hoe deze sparren deze gedraaide vorm hebben aangenomen.  

 

Op km 42 ligt Ephas Höhe die met een korte wandeling van 2,8 km naar een platform leidt met prachtig zicht op de zee, het meer en de omliggende wandelende duinen.  Verderop rijden wij door het kleine dorpje Moskoje.

 

Tenslotte op km 46 ligt de Schwanensee, het Zwanenmeer waar men na een korte wandeling van 3 km (totaal heen en terug) aan het Zwanenmeer komt: mooi zicht met veel watervogels.  

 

Enkele kilometers verderop moeten wij rechtsomkeer maken aan de grens met Litouwen aan de grenspost van Kursjkaya Kosa, tel. (40150)-41 181  Er is weinig beweging aan deze grenspost; enkel Litouwers en Russen komen hier de grens voorbij.  Normaal gezien zou het niet mogelijk zijn voor ons (EU-burgers)  om hier de grens over te steken en enkele dagen in Kaliningrad Oblast te verblijven.  Misschien weten ze het op de toeristische dienst in Rybachy:  info@rybachy.com

 

Op de terugweg lopen zowaar een familie wilde varkens op de weg.  De kleintjes zijn schattig met hun witte strepen op hun lijf maar de moeder kan gevaarlijk zijn.

Wij betaalden vandaag aan Sergei voor zijn trip 3.500 roebel voor 230 km X 15 RUB/km.  Wij zij  tevreden over deze chauffeur, tel. 890 6216 1448

 

 

Dag 4 – vrijdag 29/06/2012

Na het ontbijt rijden wij met Sergei naar het internationaal busstation op Moskovskij Prospekt 184, tel. (4012) 999-199  www.kenigavto.com waar wij nog eens  informeren of bus 249 wel degelijk om 16.30 uur daar vertrekt.  De informatie klopt met de folder.  Ze verzorgen ook langeafstandsbusritten van/naar Duitsland, Polen, de Baltische Staten en Wit Rusland.

 

In Gvardejsk is de tijd blijven stilstaan en slenteren wij wat rond in het centrum.  Het postgebouw is de laatste eeuw nog niets veranderd en het centrum ligt er verloederd bij.  Stiekem kan ik enkele foto’s nemen van wat een gevangenis zou moeten zijn, Schloss Tapiau.  Ik zou er niet graag verblijven.  Wij rijden over verkeersarme landwegen met aan beide zijden oude lindebomen omzoomd, zo typisch voor Pruisen. www.gvardejsk.ru  

 

Bij Znamensk rijden wij over de brug van de Pregolj om vervolgens de stille prachtige weg naar Prawdinsk , 50 km, te volgen door het slingerende dal van de Lawa.   

 

Even buiten Znamensk bij Wehlau stoppen wij aan een vervallen en verlaten oude Duitse kerk, een ruïne

 

Bij Druzjba (Allenburg) ontwaren wij net over de brug een oude Duitse kerk met trapgevel die er verlaten bij ligt maar wel in een mooie omgeving.  Het gebouw is nog goed te restaureren want de bouw van de Duitsers was oersterk. Steeds meer Duitse organisaties, kerkorganisaties herstellen die oude gebouwen in hun oorspronkelijke glorie.   Op het zadeldak hebben zich verscheidene ooievaars genesteld; we kunnen de jongen zien boven het nest.  Het kerkplein ligt er verlaten bij.  

Verder bezoeken wij een goed verzorgd militair kerkhof uit WO II met de zo typisch Russische  heldenstandbeelden. Erger is het gesteld met het oude Duitse burgerkerkhof.  In open lucht staan tientallen kramen hun waren te verkopen.  Een slager verkoopt zijn vlees in open lucht met kapblok naast hem.  In zijn bestelwagen die open staat ligt nog meer vlees op elkaar gestapeld op klanten te wachten.  Van hygiëne en dergelijke wetgeving hebben ze hier nog niet gehoord.

 

Wij rijden verder door de schilderachtige Lawa-vallei en stoppen aan een brug bij een klein dorpje.  Dichtbij hoor ik een koekoek roepen en even later zie ik hem over mij heen vliegen; ik had nog nooit een koekoek gezien.  De streek is hier heel mooi en groen.

In Pravdinsk bezoeken wij nog een oude Duitse kerk die goed bewaard is gebleven.  Onderweg zijn geen cafés, restaurants of winkels.  In het centrum lunchen wij bij  Café Agat Plus in de ul. Torgovaya en hebben er goed gegeten. Het is in een smaakvol ingerichte kelder en een bezoek waard.  

 

Onderweg op baan nr. 196 stoppen wij bij twee kerkruïnes bij Almenhausen en Abschwangen.

 

We rijden nu snel naar Kaliningrad rechtstreeks naar het internationaal busstation van Kenigavto.  Sergei betalen wij 2200 roebel en bedanken hem voor bewezen diensten.  Een buskaartje naar Gdansk kost 450 RUB en is te koop in de terminal op Moskivski Prospekt 184.  De bus nr. 249 van Kenigavto vertrekt tijdig om 16.30 uur en een uur later staan wij aan de grens.  Mijn overige roebels kan ik hier niet  wisselen maar er is een winkel.  We moeten 30 minuten aan Russissche zijde (Russen moeten hun papieren tonen) wachten en 45 aan Poolse zijde waar ik mijn reispas moet tonen, gaat vlot. Gelukkig heb ik het briefje douane in/uit (aangifte grens) goed bewaard Ergens in Branievo worden wij op een klein busje gezet richting Gdansk. De afstand Gdansk naar Kaliningrad is 160 km.        

 

Ik heb nagevraagd bij Russische douane en het is mogelijk hier de grens over te rijden maar hier GEEN VISUM AAN DE GRENS.  Men moet het vooraf in de ambassade in Brussel halen.  Het zou ook in hun consulaat in Gdansk mogelijk zijn.  Verzekering kan geregeld worden in Mamonovo maar dat is slechts een klein boerendorp aan de RU grens.  Hoe het met een triptiek zit weet ik niet.  Onderweg een half uur file want er zat een tankwagen in de gracht.  Om 22 uur aangekomen in busstation Gdansk.  Voor 22 PLZ een taxi genomen naar ons vooraf gereserveerd hotel:

 

Walewski Hotel, ul. Kartuska 477 80 298 Gdansk, tel. +48 58 349 52 45

www.walewska.gda.pl   

 

 

Dag 5 – zaterdag 30/06/2012

Om 7.30 uur ontbijtbuffet in het hotel  en om 8.00 uur een taxi genomen naar de luchthaven.  Slechts 2.40 uur gevlogen naar Eindhoven.  3 € voor bus van vliegveld naar treinstation.  Om 13 uur is mijn trein vertrokken naar Dordrecht maar door een trage goederentrein voor ons mijn aansluiting gemist.  In Dordrecht kon ik met mijn bagage in de hand nog net op de reeds rijdende trein springen.  Er was geen treinpersoneel op het perron.  Om 17 uur in Brugge aangekomen.  Hier nog een uur gewacht op mijn aansluitende bus.  

 

Besluit :

Ik hoop u te hebben geholpen om een trip naar Kaliningrad te organiseren.  Ik had er bijna geen info over.  

 

Erik Trenson

eriktrenson@hotmail.com

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.