Kameroen 2019

 

 

KAMEROEN 2019

 

 

 

 

Voorbereiding

 

 

Informatie

 

Ik had de reisgids van www.petitfute.com aangeschaft en heb het goed gelezen, vooral het zuiden en noorden dat we gaan bezoeken.  

Als kaart neem ik die van www.itg.fr mee, 1 cm is 15 km.  

Wat geld betreft is de CFA het betaalmiddel.  De CFA is gekoppeld aan de euro aan 1 € = 655,957 CFA, een vaste koers.  Het is goed euro’s mee te nemen en ter plaatse om te wisselen.  

Het gele inentingboekje is verplicht en op www.itg.be kan men vinden wat nodig is; in ieder geval inenting tegen gele koorts.  Malariapreventie is nodig want het land ligt op de evenaar.  

 

 

Visum

 

Ik had op 25/7 onze visa bij Tsjaad opgehaald en daarna wou ik onze documenten afgeven op het consulaat van Kameroen.  Wij hadden een dubbel ingang visum nodig en ik had slechts één nacht geboekt met een “attestation d’hébergement” en het moesten twee nachten zijn.  Het was heel druk op het consulaat en bovendien de warmste dag ooit.  Ik moest eind augustus nog maar eens terugkomen.  Mijn huiswerk opnieuw gedaan en twee nachten (eerste en laatste) geboekt in Yaoundé en onze reispassen doorgemaild bij tchatchahotel@gmail.com en na betaling online met WorldRemit kreeg ik direct het “attestation d’hébergement”, een officieel attest met stempel van het hotel en is gratis. Tenslotte op 16/8 nogmaals mijn documenten afgegeven en het was in orde.  Ik moest met bankcontact 100 € betalen voor een visum en nog eens 10 € voor behandeling van de foto”.  Heel duur en onvriendelijk op dit consulaat.  Op 22/8 mocht ik eindelijk onze visa ophalen.  

Tenslotte had ik reeds een attest aangevraagd in Maroua bij www.relaisportedemayo.pro en van norbert.stede@googlemail.com of contact@relaisportedemayo.com kreeg ik vlot een attest voor de ganse duur van onze reis, een maand.  Ik had zelfs nog niets betaald, enkel een reservatie geboekt.  

 

  

Vlucht

Ons plan is RCA en Tsjaad te bezoeken maar vluchten naar Bangui en terug uit Ndjamena zijn bijzonder duur en bovendien bestaat er geen vlucht van Bangui naar Ndjamena tenzij met Asky via Lomé en mits een extra overnachting en visa. Dus vatten we het plan op om zowel heen als terug te vliegen naar Yaoundé, Kameroen.  Bovendien is dat veel goedkoper: ons ticket met SN Brussels Airlines kost 640 €.

 

Met Chadia, een onderaannemer van Ethiopian en nieuwe maatschappij www.tchadiaairlines.com , is het mogelijk om van Bangui naar Ndjamena te vliegen voor 250.000 XAF of 382 € enkel met een korte stop in Douala.  

Met SN Brussels Airlines kan men van Brussel naar Bangui vliegen of omgekeerd maar duur.      

 

  

Reisweg  

Op de heenweg naar CAR : van Yaoundé naar Bertua en grens met de CAR.  Van uit Ndjamena grens over en met openbaar vervoer naar Maroua en verder naar Ngaoundéré waar we de trein nemen naar Yaoundé.    

 

 

 

Reisverslag

 

Maandag  – 09/12/2019

Reisweg:  Vlucht van Brussel naar Yaoundé, Kameroen.   

 

We staan al vroeg op en nemen de trein naar de luchthaven.  Vlucht SN 371 vertrekt stipt op tijd om 09.50 uur.  Bij onze tussenlanding in Douala stappen de meesten uit en na 45 minuten vliegen we in een half uur door naar Yaoundé. De formaliteiten verlopen vlot en we kunnen wisselen aan 60.000 CFA voor honderd euro, 5.500 voor de wisselaar. Er zijn geen wisselkantoren op de luchthaven, er is wel een ATM.  Buiten de luchthaven staan de “haaien” die ons voor tienduizend naar ons hotel willen brengen.  Verderop kan het voor half zoveel.  Een half uur later komen we aan bij ons geboekt hotel.

   

Overnachten in Yaoundé :

Tchatcha Hotel, Carrefour Amadou, Yaoundé.  Tel. 237-671820085/691059302/222307617 www.tchatchahotel.com thachtchahotel@gmail.com  

Wij betaalden voor een dubbelkamer met één ontbijt 15.000 CFA, 23 euro. De dubbelkamer is nogal klein maar de matras is goed; er is een badkamer met warm water en het is er rustig.  We konden iets eten in het eigen restaurant.   

 

 

Dinsdag –  10/09/2019

Reisweg: Van Yaoundé naar Bertoua met de bus.

 

We hebben euro’s gewisseld in het hotel. We kregen een gratis lift naar de bushalte.  We kwamen aan in de bushalte van “Touristique Express” om 09.30 uur en als die vol was om 13.30 uur konden we vertrekken.  De rit naar Bertoua kost 4.000 CFA.  Het is een grote bus en we mogen op de eerste rij zitten zodat we een goed zicht hebben.  Na twee uur rijden over een wat drukke weg  was er een korte stop.  Een Duitse missiehelper zat achter ons en stapte uit in Dimaco.  Hij sprak geen woord frans maar enkel Engels.  Het ganse traject liep over een goede asfaltweg.  De zware boomtransporten veroorzaken soms wel eens een put in de weg.   De rit liep door een groen bebost landschap, soms door een wegdorp.  Om 19.30 uur kwamen we aan in Bertoua na zes uren rijden.  We namen elk een mototaxi en reden naar ons hotel.

Overnachting in Bertoua: 

Hotel Bougogo Palace, Quartier Mokolo 1, tel. 655 05 03 72  Rustig buiten het druk centrum gelegen.  7.000 CFA voor een ruime dubbelkamer zonder ontbijt met badkamer.  Beneden ruime bierkeuze.    

 

 

Woensdag –  11/09/2019

Reisweg:   Met bus van Bertoua naar Garoua Boulaï, grens met CAR.  

 

Er is blijkbaar geen ontbijt beschikbaar in dit hotel.  We nemen een brommertaxi naar het centrum  waar we lekker ontbijten bij een Libanese bakkerij.  Daarna nemen we een brommertje naar het busstation van Touristique Express waar men ons zegt dat het niet mogelijk is voor ons om de grens over te gaan in Gamboula en een grote omweg moeten maken via Bouar. We vertrekken ditmaal om 10.30 uur.  Een ticket naar de grens  Garoua  kost 3.000 CFA, we komen er aan om 15 uur.  We nemen vlug een brommertje naar het immigratiekantoor  van Kameroen waar alles vlot verliep.  

 

 

Zondag – 29/09/2019

Reisweg:  Vlucht met Camair-co naar Douala.

 

Er zijn maar twintig passagiers van Bangui naar Douala en er is een vertraging van maar twee uren en  het is maar anderhalf uur vliegen.   

 

Overnachting in Douala : Katholieke missiepost, Rue Franqueville, Douala, tel. 237-233 42 73 37 of 677 07 12 83 aprocure@yahoo.fr We betaalden 18.000 CFA voor een kamer met badkamer en warm water, ontbijt inbegrepen.  Is in orde en netjes.  

 

 

Maandag – 30/09/2019

Reisweg : Met bus Transcam naar Kribi

 

Na ons ontbijt met een taxi van de procure naar de bushalte van Transcam vertrokken.  Taxi Roger Tene tel. 237-699 33 44 90 die ook een reisbureautje heeft.  Beetje wachten tot de bus vol zat en om 10 uur vertrokken en om 14 uur kwamen we al aan in Kribi, de wegen zijn uitstekend in Kameroen.  De goede asfaltweg, aangelegd door de Chinezen, loopt door tot in Campo en de nieuwe diepzeehaven van Kribi. We hadden gepland om nog een paar dagen in Ebodja te verblijven maar er was geen vervoer, dus besloten we naar Florymar Hotel te vertrekken met een brommer maar zij vroegen 30.000 CFA voor een kamer, te duur.  Het is gelegen naast Ilomba.  Onze brommerchauffeur kent een hotel verder richting Campo en niet zo duur.  

 

Overnachten in Kribi : Mimado Hotel in Grand Batanga, tel. 682141221 of 699 997 917/699 877 593 hotelmimado@gmail.com www.mimadohotel.com  Kribi is 13 km verder.  Een kamer met badkamer kost 20.000 voor twee zonder ontbijt.  Aan de andere kant van de straat bij het strand is er een terras waar men kan eten/drinken.  De kamer en badkamer is proper.  We zijn hier de enige gasten.  Een avondmaal, lekkere vis kost zevenduizend en een biertje duizend vijfhonderd, niet echt goedkoop.  Ik wou er één nacht verblijven en uitproberen maar Vera wou hier vijf nachten verblijven mits korting, moesten direct vijf nachten betalen à 15.000 CFA per nacht.  Lang uitgewaaid bij het strand.  In de verte zien we de olieterminal met aanvoer uit Tsjaad en tankers die vullen op een landfall volle zee.  De haven van Kribi ligt verder richting Campo.  Bij de receptie is er wifi.  

 

 

Dinsdag – 01/10/2019

Reisweg : Kribi

 

We maken een wandeling van ongeveer vijf km naar de Chutes, de watervallen van Lobé.  Er is weinig verkeer van Kribi haven naar het dorp alhoewel het een uitstekende weg is.  Bij de afrit, slechte piste. Naar de watervallen krijgen we en lift van een groepje Italianen.  We zaten een fris biertje te drinken met prachtig zicht op de watervallen.  Enkele jongeren wilden ons een te dure boottocht naar de pygmeeën verkopen; ik had die al in 2006 gemaakt en het is niet interessant.  De Italiaanse lerares die 18 jaar les gaf in Kinshasa was hier met een groepje jongeren die gretig souvenirs kochten.  Zij verlieten ons bij de hoofdweg en wij wandelden dan naar de andere kant van de watervallen maar er was maar één restaurant open waar we trouwens lekkere grote garnalen konden eten, 25 stuks op een bord, tien euro.  De eigenaar van dit restaurant voerde ons terug naar ons hotel.  Nog nagenoten bij het strand.

 

Overnachten :

Tweede nacht in Mimado, Grand Batanga.

 

 

Woensdag – 02/09/2019

Reisweg : We blijven in Kribi

 

Onweer de ganse voormiddag.  Wij dachten dat er een dorp lag bij de diepzeehaven maar het is een grote werf.  De Chinezen hebben wegen aangelegd, een nieuwe haven uitgebaggerd en thans wordt alles verder uitgebouwd.  Er staan enkele hutjes waar havenarbeiders en chauffeurs iets komen drinken/eten.  Regelmatig komt er een camion zijn boomstammen lossen op een modderig terrein.  Er zijn al heel wat wegen en ronde punten aangelegd, het gaat een grote haven worden.  Er is zwaar materiaal van Boloré aanwezig.  Een Chinees bedrijft legt de haven aan met Chinese arbeiders, zij nemen geen Kameroeners in dienst.  Bijgevolg houden Afrikanen niet van Chinezen en ze stelen bovendien de rijkdommen van Afrika.  De Fransen daarentegen geven wel veel werk uit aan de lokalen.  Een chauffeur die ons een lift geeft heeft interesse in invoer van personenwagens en camions uit België.  Nadien lopen we naar het nabijgelegen Le Dauphin waar een biertje half zoveel kost als in Mimado, mooi beschilderd terras op groot veranda ook muziek op podium in het weekend.  We hebben ons avondmaal genomen in Mimado, lekkere frietjes met garnalen.  

 

Overnachten : Derde nacht in Mimado

 

 

Donderdag – 03/09/2019

Reisweg : Kribi

 

Het is regenachtig vandaag en na de middag wandelen we naar Le Dauphin en daarna gaan we met een busje naar het centrum van Kribi waar niets te zien is.  We informeren bij de busmaatschappij La Kribienne: zaterdag is er een grote bus met airco naar Yaoundé en een kleine, om acht uur vertrekt die.  De rit duurt minstens vijf uren.  Terug met een  brommer naar Mimado. ‘s Avonds heel lekkere gepelde garnalen in een sausje gegeten bij Le Dauphin, 4.000 CFA, aanrader !  

 

Overnachten : vierde nacht in Mimado

 

 

Vrijdag – 04/10/2019

Reisweg : Trip naar Ebodje.

 

Na ons ontbijt autostop gedaan en twee mannen met een pick-up stopten en zetten ons af bij rond punt bij de haven; wij mogen niet in de havenzone.  Dan stopte een zware 4X4 met een Canadees en zijn CMR chauffeur die ons naar Ebodje brachten en ons afzetten bij het kleine museum, het huis van de schildpadden.  Een jongen leidde ons rond naar de oude Duitse kerk, de eerste in Kameroen zei hij.  Iets verder ligt het strand met veel typische vissersbootjes. Het strand en de omgeving is hier prachtig. Ebodje is een rustig dorp, geen hotels of toeristen, weinig winkels en auto’s, weinig verkeer, enkele brommers in het dorpje.  Bij navraag in het dorp vinden we een visser die een brommer heeft en ons terug naar Kribi haven kan brengen.  Onderweg zit een volle tankwagen en een vrachtwagen stevig vast in de modder en hulp is niet meteen op komst. Op het rondpunt stopte direct een vrachtwagenchauffeur van Boloré die ons een lift gaf naar ons hotel.   Ons avondeten bij Mimado was lekker: lekkere vis met frietjes.  

 

Overnachten : vijfde en laatste nacht bij Mimado.

 

 

Zaterdag – 05/10/2019

Reisweg : Bus naar Yaoundé

 

We waren al om zeven uur wakker, geen ontbijt en op straat stopte een moto die naar de haven reed maar hij keerde om en reed met ons in zijn verkeerde richting.  Bij het busstation stond reeds een coaster van La Kribienne vertrekkensklaar, bagage op het dak en 3.000 CFA pp betaald voor de rit naar Yaoundé. We vertrokken om 8 uur en kwamen aan in Yaoundé om 14 uur.  Onderweg tweemaal controle, vlak na Kribi en net voor Yaoundé. We zaten niet heel comfortabel maar het was wel ok.  We reden door een groen landschap met soms een wegdorpje.  Soms moest er een passagier/goederen af of er bij.  We hadden veel tegenliggers: camions met containers of boomstammen op weg naar de haven van Kribi die is uitgebouwd door de Chinezen met als doel invoer van Chinese producten en uitvoer van tropisch hout.  Aangekomen in het busstation van Yaoundé attendeerde er ons een man op onze rugzakken vooraan te dragen want er liepen zakkenrollers rond.  Met een taxi naar het ons bekende Tchatcha hotel gereden.

 

Overnachten : Tchatctha Hotel, Carrefour Amadou, Yaoundé, tel. 671820085

 

 

Zondag -06/10/2019

Reisweg : Vlucht via Douala naar Brussel.

 

Na ons ontbijt zijn we met een brommer naar het Nationaal Museum gereden, ingang 5.000 CFA.  Buiten staan enkele kunstwerken die we fotograferen, binnen geen foto’s.  Het museum is interessant en tamelijk groot en overzichtelijk met verscheidene afdelingen in twee verdiepingen.  Er wou een gids meegaan maar daar hebben we voor bedankt. Een bewaker liep de ganse tijd met ons mee, zei niets maar ambeteerde ons evenmin.  Er is geen cafetaria in het museum, ze zijn ze mee bezig.  Op zondag is alles dicht en de straten verlaten zelfs bij de ministeries.  Geen restaurants of winkels open, dan maar naar het tankstation.  Daarna met een brommer terug naar ons hotel en in die wijk waren er wel enkele restaurantjes open.  We hadden vooraf geen prijs gevraagd en waren nadien verrast, bedrogen  “la vie est chère en CMR” voegden ze er aan toe.  We hadden deze morgen nog 5.000 bijbetaald om onze kamer te mogen houden van 12 tot 16.30 uur.  Douche en inpakken en met een taxi naar de luchthaven.  Op de kamer hangt een bericht dat er gratis vervoer is van/naar de luchthaven maar de chauffeur is er niet op zondag en het kan nu niet.  Discussie bij de receptie, ze hadden “vergeten” het bericht aan te passen maar het staat wel online.  Uiteindelijk toch met moeite gratis vervoer gekregen naar de luchthaven.  We waren tijdig op de luchthaven.  Bij de douane hadden ze werkelijk ieder voorwerp uit onze bagage aandachtig bekeken zo van “hier zijn wij de baas over de blanken”.  Een wisselkantoor is er niet en wij hadden nog heel wat CFA over maar de koers was zo slecht dat we besloten het geld mee te nemen naar België. Om 19.45 uur vertrokken we tijdig met SN Brussels met een tussenstop in Douala.  We zullen morgenvroeg om 05.45 uur aankomen in Brussel.       

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.