Katar

 

 

 

Stopover in Katar 2012

 

 

Periode

11 en 12 februari 2012

 

 

Vlucht

Indien ik rechtstreeks van Brussel (TGV > Parijs) naar Delhi zou zijn gevlogen met Air France dan zou ik mijn ticket 438 € betaald hebben.  Maar ik wou een stop in Katar  om daar eens een kijkje te nemen.  Daarom verkoos ik te vliegen met Qatar Airlines en betaalde ik mijn vlucht totaal 565 €, een verschil van 127 €.  Qatar Airways is trouwens een zeer goede maatschappij met degelijke service.  www.qatarairways.com.qa

 

 

Websites

www.qatartourism.gov.qa

www.explore-qatar.com

www.dtm.com.qa

www.qma.org.qa

fagdtour@qatar.net.qa

www.dohaairport.com

 

 

Hotels

www.mariott.com

www.starwood.com

www.mowenpick-doha.com

www.ramada-doha.com

www.rydges.com

www.merweb-hotel.com

www.hotel-regency.com

Ontbijt inbegrepen.  

 

 

Visum

Verkrijgbaar op de luchthaven, kost 100 QAR, ongeveer 25€ en betaalbaar met Maestro kaart.  Een visum is twee weken geldig en verlengbaar.  Het kan ook online aangevraagd worden op www.moi.gov.qa

Het is ten strengste verboden alcohol in het land binnen te brengen, ook niet taksvrij gekocht .  Ik zag een toerist wiens fles cognac in beslag werd genomen toen ze het land binnen kwam op een tussenstop.      

    

       

27/01/2012

Bij de heenvlucht vlieg ik bij donker boven Doha, de hoofdstad.  Alles is hel verlicht en oogt  zeer mooi van uit de lucht.  Ze moeten hier niet bezuinigen, er is trouwens olie genoeg en het land heeft geen schulden, geen belastingen, geen begrotingstekort.  Alle brede wegen zijn verlicht, zelfs de lege sportstadia en de olieleidingen.  Op de luchthaven krijgen wij als transitpassagiers een boorddocument in gele omslag.   Met een bus gaat het van het vliegtuig naar de transithal.  Er staan lederen zetels om te bekomen.  Vlotte behandeling op deze luchthaven.

 

 

11/02/2012

Om 09.20 vertrek ik met vlucht QR 235 van Delhi naar Doha, vier uren vliegen boven Pakistan, Iran en Irak. Ik moet mijn bagage afhalen en heb mijn ticket in een blauwe omslag zitten.  Bij immigratie staat een lange rij aan te schuiven maar alle loketten zijn open en het gaat razend snel, goede organisatie.  De meesten zijn Indiërs die hier werken en enkele blanke oliewerkers en zakenlieden.  Ik sta wat onwennig in de rij omdat ik geen visum heb maar weet dat ik het hier zou kunnen krijgen.  Als het mijn beurt is overhandig ik mijn reispas.  Ik moet even in een camera kijken voor een foto en ik betaal 100 QAR (ongeveer 25 €) met mijn Maestro kaart voor mijn visum.  Het duurt nauwelijks vijf minuten.  Met mijn Maestro kaart haal ik 500  QAR uit de automaat.  Vier QAR is ongeveer één €. Even later heb ik reeds mijn bagage en sta ik buiten.  Op de parking geen openbaar vervoer te zien en evenmin vervoer van het gereserveerde hotel, heb dat ook niet gereserveerd.  Dan maar een groene taxi met een vreemdeling als chauffeur (Bangladesh?) en hij rekent mij 50 QAR terwijl de normale prijs 20 is.  Ik heb geen gepast geld en hij geeft mij niet terug.  Weg is hij, de bedrieger.           

In het Hotel Al Muntazahplaza zijn ze vriendelijk en ik krijg een mooie kamer, iets anders dan wat ik gewoon was in India.  Ik neem een douche want wil geen tijd verspillen op deze korte tussenstop.

Ik heb geen toeristische informatie over Katar en op het hotel is dat ook niet beschikbaar.  Met een beknopt plannetje wandel ik naar het centrum, 45 minuten lopen.  Er rijden vooral luxe wagens op de nette straten en het verkeer is luw en gedisciplineerd.    

Ik wandel richting Corniche maar onderweg zie ik een kraal met kamelen en ik ga naar de soek Waqif maar de winkels zijn nog gesloten tot 16 uur: sfeervolle straatjes en leuke terrasjes. Een ijsje durf ik hier wel eten, alles is verzorgd en netjes.  Daarna wandel ik naar de Corniche, de skyline van Doha is indrukwekkend: op een kunstmatig opgebaggerd eiland staan verscheidene moderne hoge flatgebouwen.  Voor mij liggen tientallen typische dhows, Arabische houten (zeil)boten.  Rechts van mij ligt het moderne kubusvormig museum van de Islam.  Het is aangenaam flaneren langs de zeedijk.  Plots merk ik de aankomst van de ronde van Katar die gisteren pas is afgelopen.   Het kubusvormige gebouw Museum of Islamic Art is imposant en de ingang is gratis.  Rugzakje in bewaring geven en je wordt even gecontroleerd.  Het museum bevindt zich op de tweede en derde verdieping en stelt allerhande kunstvoorwerpen, oude documenten, wapens en gebruiksvoorwerpen tentoon.  Een bezoek is een must en aanrader : www.mia.org.qa  Beneden in de ruime koffie shop is het aangenaam zitten in luxe lederen zetels met zicht op de skyline van Doha.  Het wordt valavond met mooi zicht over de baai.  Ik wandel terug naar de oude soek Waqif met zijn smalle kronkelende straatjes, met winkeltjes waaruit  een aangename kruidengeur je tegemoet komt.  Veel terrasjes en restaurants hier en opvallend veel westerlingen, oliewerkers, toeristen en enkele wielerfanaten voor de Ronde van Katar.  Veel souvenirwinkels, geen toeristische dienst te bespeuren.  Het is leuk wandelen in de verlichte straatjes van de bazaar, een gezellige sfeer met veilig gevoel.  Er is zoveel keuze uit leuke terrasjes en restaurants dat ik moeilijk mijn keuze kan maken.  Ik kies voor het sfeervolle Al Bandar waar ik onder de oude overdekte boogzuilen ga zitten.  Ik heb hier lekker gegeten inclusief alcoholvrij bier voor 76 QAR of ongeveer 20 €.   Bij vertrek kon ik in de luchthaven bij QNB mijn QAR omruilen voor €.  

 

Overnachting

Hotel Al Muntazah Plaza

Al Muntazah Road

Tel. 974-44-355677

www.almuntazahplaza.com

info@almuntazahplaza.com

Ik had dit hotel al gereserveerd bij Airstop samen met mijn vlucht.  Ik betaalde single 66 € voor een nacht.  Gaf bij de receptie mijn voucher af, even registreren en een helper draagt mijn bagage en wijst mijn kamer.  Het is een zeer ruime kamer tot in de puntjes verzorgd en onberispelijk netjes.  Er is een zithoek, tv en een goed uitgeruste badkamer.  Er is een kluis en een bidplaats toont de richting van Mekka aan.  Beneden is er een bar en restaurant.  Ze beschikken over eigen vervoer vb. van/naar de luchthaven: 30 QAR, half uurtje. Trips kunnen ook besproken worden : www.regencyholidays.com 

 

 

Websites

www.qatartourism.gov.qa

www.explore-qatar.com

www.dtm.com.qa

www.qma.org.qa

fagdtour@qatar.net.qa

www.dohaairport.com

 

Hotels

www.mariott.com

www.starwood.com

www.mowenpick-doha.com

www.ramada-doha.com

www.rydges.com

www.merweb-hotel.com

www.hotel-regency.com

Ontbijt inbegrepen.  

 

 

Visum

 

Verkrijgbaar op de luchthaven, kost 100 QAR, ongeveer 25€ en betaalbaar met Maestro kaart.  Een visum is twee weken geldig en verlengbaar.  Het kan ook online aangevraagd worden op www.moi.gov.qa

Het is ten strengste verboden alcohol in het land binnen te brengen, ook niet taksvrij gekocht .  Ik zag een toerist wiens fles cognac in beslag werd genomen toen ze het land binnen kwam op een tussenstop.      

    

       

       

 

Erik Trenson

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.