Kosovo

 

 

Met de camper door Kosovo – 2015

 

 

Voorbereiding

 

Ik had reeds in 1989 een gelijkaardige reis gemaakt met mijn personenwagen en tent naar Griekenland maar door tijdsgebrek moest het toen vlugger gaan.  Het was de bedoeling het toenmalig Joegoslavië te bezoeken en het was het enig communistisch land dat vrij was van visum en bereisbaar was.  Ik bracht ook een kort bezoek aan Griekenland en  mijn verste punt was toen ergens bij Thesaloniki.  Nu in 2015 beschik ik over een camper en gezien ik in pensioen ben heb ik meer tijd om alles rustig te bekijken.  Het is nu de bedoeling toch iets meer van Griekenland te bekijken.  

 

 

Informatie

Kosovo

www.kosovo-info.com

www.beinkosovo.com

www.bradtguides.com : heel informatieve reisgids

www.kosovaguide.com

www.hotelskosova.com

 

 

 

Reisverslag

 

 

30/07/2015  

Bij Fushe-Arrez (Albanië) lunchen we en rijden dan verder naar Kukes waar we aansluiten op een goede asfaltweg in Milot naar de grens Morin, Kosovo.  Plots loopt er een kudde schapen op onze weg en de herderin zwaait naar ons.  Er staan ergens nog ouderwetse hooioppers in de landelijke omgeving en we zien nog ergens de zo typische personenbunker waarvan er duizenden stonden in Albanië. Er is geen controle aan Albanese kant en in Kosovo (RKS op nummerplaten) gaat het vlot.  Ik moet een minimum autoverzekering nemen voor 15 dagen, 15 euro.  Prizren is tien km van de grens.  We hebben net over de grens overnacht op een hooiland bij volle maan tussen groene heuvels. Vandaag 261 km gereden.      

 

 

31/07/2015   

We doen het rustig aan deze morgen en verkennen Prizren.  We komen bij een trouwpartij waar een orkestje met de typische trompetten de lof zingt; de Turkse invloed is goed zichtbaar hier.  Er staat uiteraard ook een kleine moskee in het oud centrum langs een riviertje.  Die Albanese huizenstijl is zichtbaar afkomstig van de lange Turkse overheersing, veel oude keienstraatjes.  Wat opvalt zijn de talrijke auto’s met Zwitserse nummerplaten maar ook Duitse en Nederlandse  wat er op duidt at veel Kosovaren een goede job hebben in het buitenland en geld van daar opsturen aan hun familie.  Ze zijn duidelijk op hun jaarlijks bezoek tijdens hun verlofperiode.  Tegen de middag rijden we weg uit Prizren richting Dogonovic door de prachtige bergen van het nationaal park Sar Planina.    Bij Globocina komen we Noord Macedonia binnen langs een kleine grensovergang, geen problemen, geen extra verzekering te nemen, geen wissel/bank bij de grens.

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.