Lesotho

 

 

LESOTHO 2003

 

 

 

ALGEMENE INFORMATIE

 

Reisperiode

Februari 2003, enkele dagen op doorreis door Zuidelijk Afrika met reisvriend.

 

Hoe

Met huurauto, gehuurd bij Europcar in Johannesburg, bij de uitgang van de luchthaven (tel. 27-11-396.9000 – info@europcar.co.za ).  Zeer vriendelijk onthaal en correct.  Opgelet : Met een gehuurde auto in ZA mag je zowel in Swaziland als in  Lesotho rijden mits je vooraf een “letter of Authority” aanvraagt bij het huurbedrijf.  Bij vertrek krijg je een goede wegenkaart van Zuidelijk Afrika.  Wij hebben er zelfs onze bagage mogen stockeren terwijl wij tien dagen in Mozambique rondtoerden.    In vergelijking vallen de prijzen zeer goed mee en de auto’s zijn netjes en in orde.  Je kunt reserveren bij Europcar Brussel, tel. 02/348.92.12 of via  www.europcar.co.za   Vergeet je internationaal rijbewijs niet mee te nemen. Als je Lesotho binnenkomt, vier uren rijden uit Jo’burg of Durban, moet je een kleine tol betalen van 5 M.  Alles verloopt zeer vlot.  Ik begroet enkele omstaanders in het Sesotho en groet hen met “khotso” (vrede, hallo).  Iedereen spreekt ook Engels. 

 

Kaarten

Een toeristenkaart van de ambassade in Brussel voldoet.  (Generaal Wahislaan 45  – 1030 Brussel – tel. 02/705 3976).  Je kunt ze ook krijgen in het informatiekantoor in Maseru, vb. Lesotho magic mountain kingdom, Motsomai het magazine van het toeristenkantoor en een infobrochure van de Maloti route alsook folders over guesthouses en backpackers lodges.   

 

Reisgids

Bijna alle reisgidsen over Zuid-Afrika geven wat info over Lesotho, een land volledig omringd door Zuid-Afrika en zo groot als België.  Ik gebruikte L.P. en die voldeed.  Lesotho is vaak genaamd “the kingdom in the sky” omdat het op een plateau ligt waarvan het laagste punt duizend meter is en het hoogste punt, in de Drakensbergen bij de grens met Zuid-Afrika : 3.482 meter, tevens hoogste punt van Zuidelijk-Afrika.  De Tlaeenpass ligt op 3275 meter en is één van de hoogste passen van Zuidelijk Afrika.  In Lesotho kun je in de winter skieen, enig in Afrika!  Door de hoge ligging zijn malaria, bilharzia en slaapziekte er onbekend, een luxe in Afrika. Mocht je ergens op trektocht iets overkomen, bel dan de Flying Doctor Service op 322329  

 

Hoe er geraken

Het kan per spoor, over de weg of met het vliegtuig.  Veruit de beste methode is over de weg.  De meeste reizigers huren een auto in Johannesburg en komen via de weg, via de N8 uit Bloemfontein en grenspost Maseru Bridge (24 u/dag open). Van de 8 grensposten is deze van Ficksburg/Maputose Bridge eveneens 24/24 open.    De hoofdwegen in Lesotho zijn goed maar de zijwegen zijn verharde aardewegen.  Het land is armer en iets vuiler dan Swaziland.  Lesotho ligt niet aan zee. Een andere mogelijkheid is de Baz Bus nemen en heel zuidelijk Afrika bereizen van de ene backpacker naar de andere, hop-on hop-off, door to door van Johannesburg, via  Durban.  Kijk eens op www.bazbus.com  – info@bazbus.com  Indien je een auto wil huren in Lesotho dan is er een verhuurbedrijf in Maseru op de luchthaven Moshoshoe, nl. Avis,  tel. (266) 314325 of Budget  in het Maseru Sun Hotel, tel. (266)316344.  Ook goed is Imperial in Maseru, mail info@impfleet.co.ls  

 

Visum

Als Belg of EU-burger heb je geen visum nodig, enkel een geldig paspoort.  Aan de grens moet je een fiche invullen en je krijgt prompt een stempel in je paspoort.  Wij betalen enkel 5 maloti (1 loti = 1 rand; mv. is maloti) wegentaks.  Het is niet druk aan de grensposten en alles verloopt vlot.

 

Info

Je kunt de ambassade contacteren, hoger vermeld of hen schrijven : Lesotho Tourist Board, P.O. Box 1378, Maseru 100 – tel. (266)313 760, fax (266)310108.  Je kunt hen ook mailen op ltbhq@ltb.org.ls   Zij hebben een goede website : www.ltb.org.ls

 

Websites

Behalve hoger vermelde zijn er nog enkele :

– Het ministerie van toerisme (P.O. Box 52, Maseru 100) heeft ook een website, nl www.lesotho.gov.ls/lstourism.htm en hun email is dt@tourism.gov.ls 

-Retosa, het overkoepelend toeristenportaal voor Zuidelijk Afrika heeft een uitstekende website, nl. www.retosa.co.za of www.retosa.org

Een reisagentschap in Lesotho is Mad about Lesotho – ghmaseru@lesoff.co.za

Ook Lesotho Tours heeft iets te bieden africanman@hotmail.com

Interessant is ook een bezoek aan het Basotho Cultural Village, www.dorea.co.za

 

Nationale parken :

-LHDA (P.O. Box 333, Butha Buthe 400, tel. 22460723) beheert de drie nationale parken van Lesotho en biedt eco- en cultureel toerisme aan, zie www.lhda.org.ls 

Bokong N.P. ligt op een plateau van gemiddeld  3000 meter en is daarmee één van de hoogste van Afrika.  Met zijn 1970 hectare is het een immens wandelparadijs .  In het boven een rivierdal gelegen bezoekerscentrum kunnen trekkers overnachten en er zijn van daaruit veel bewegwijzerde korte of lange wandelwegen uitgezet.  Birdwatching en ponyritten zijn ook mogelijk.

Ts’ehlanyane N.P. is via een prachtig 39 km lang trekkerspad verbonden met Bokong N.P.

Met de wagen moet je uit Bokong terug via Hlotse, een hele omweg.  Vanaf Butha Buthe is het nog 10 km vanaf de A1-weg.   Dit park is 5600 hectare groot en zeer waardevol ruig en prachtig bergland, breng je fototoestel mee.  Indien je een meerdaagse trektocht wil ondernemen : het kan ’s nachts vriezen in deze bergen.   Bij het bezoekerscentrum is een camping en YH-type overnachtingsmogelijkheid.

Liphofung N.P. is in feite maar 4 hectare groot en is een overhangende rots met voorhistorische rotstekeningen van de San.  Je kunt er in een kamer slapen of kamperen.  Er zijn een paar evenementen te doen zoals steeds ponyritjes.  Het is gelegen in de dicht bevolkte Moteng vallei waar je de typische Basotho way of life kunt aanschouwen.  Overal vindt je in Lesotho voorhistorische rotstekeningen. 

 

Geldzake

In de hoofdstad, Maseru en in grotere plaatsen kun je geld pinnen en in de banken kun je € omwisselen in maloti die dezelfde waarde hebben als de ZAR.  Je kunt ook overal betalen in ZAR.  Er is geen geld controle aan de grens.  Je kunt nog eens nazien op www.nedbank.co.za

 

Bezienswaardigheden

Het eerste weekend van oktober heeft in Morija het beroemde “Morija arts and cultural festival” plaats met veel typische dans en muziek, Basotho-pony wedstrijden, enz. Je kunt het bekijken op www.morijafest.com   ,mail: info@morijafest.com van het Morija museum.  Zij organiseren allerhande activiteiten.

De Maloti-route die je per auto maar ook te voet kunt afleggen loopt vanuit de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen door Lesotho terug naar de Eastern Free State (ZA).  Het pad loopt door een prachtig hoog plateau, diepe meanders, voorbij watervallen, valleien en vele typische dorpen met in de lente bloeiende perzikbomen, mimosa  en de typische hoge geelbloeiende  aloë.  De streek is bewoond door de vriendelijke Basotho, veeboeren.      

Ongeveer 30 km van Maseru ligt Thaba Bosiu, het fameuze bergbastion van koning Moshoeshoe, verderop in Ha Baraone zijn rotstekeningen te bezichtigen (vanaf Matela 4 km te voet).  Na de Toll Gate, in Molima kun je ponyritten maken in het Molimo Hlutse Pony Trekking Centre (tel. 317284) naar vb. de Quiloane waterval waarbij je de rivier moet doorwaden.  En verderop bij de Blue Mountain Pass (2.620 m.) heb je prachtige vergezichten.  Als je niet over een 4X4 beschikt is het niet mogelijk de prachtige Sani-bergpas te bezoeken in het oosten bij de grens met ZA.  Het is een heel mooie regio.

Vanuit Butha Buthe is het ongeveer 300 km naar de bekende Sanipas.  De weg loopt door ruig bergterrein en kleine dorpjes via Oxbox (stop, overnachtingsmogelijkheden).  Verderop loopt het Bridle path, een prachtig trekkerspad in het Drakensgebergte. 

De rit van Maseru naar Semonkong  in het binnenland is 113 km en loopt via de universiteitsstad Roma en enkele schilderachtige panorama’s, passen en de Lebihan waterval van 192 meter, één van de hoogste van Afrika.  Hier bevindt zich een goede lodge met veel activiteiten, o.a. op forel vissen, paardrijden.  

Wijzelf zijn in het Malealea Lodge gebleven (zie verder)

Vooral de dorpjes met ronde stenen hutten, de alomtegenwoordige aloë-planten, de vriendelijke veeboeren en de valleien en het gebergte  hebben indruk op ons gemaakt.

 

Logement voor backpackers

Bij ons kort verblijf in Lesotho verbleven wij in

Malealea Lodge , (P.O. Makhakhe, Lesotho 922) 85 km van Maseru, tel. 051/447 3200 (ZA), gsm. 082-552 4215 of mailen naar malealea@mweb.co.za  Je kunt het eens bekijken op www.malealea.co.ls   De eigenaars, de in Lesotho geboren Mick en Di Jones zijn vriendelijke uitbaters en deden er alles aan om het ons aangenaam te maken.  Wij maakten kennis met drie Belgen die er met een terreinwagen verbleven en die een jaar op reis waren.  Met hen maakten wij voor 135 rand/pp een zes uren durende tocht per paard.  Behalve een proefritje op een pony in Mongolië had ik nog nooit op een paard gezeten, maar twee gidsen die meerijden hielpen ons goed.  De rit ging door een prachtig berglandschap, wij doorwaadden enkele keren een rivier en het ging steil op en neer in het dal.  Er werd gestopt in een klein dorp waar wij een frisdrank konden kopen in een winkeltje van 3X4 meter en ons meegenomen lunchpakket konden nuttigen.  Wij bezochten ook rotstekeningen.  Het was een fijne dag en ’s avonds ontmoetten wij op het terras bij een biertje nog twee Belgen.  Wij namen allemaal een lekkere braai, grote entrecotes met groenten en nog enkele biertjes.  Ik betaalde voor een kamer 60 rand, 35 rand voor een lekker ontbijt en 60 rand voor een diner (“braai” of barbecue)

Een ander goed adres, waar wij niet verbleven, is Semonkong Lodge, info : P.O. Box 243, Ficksburg 9730, South Afrika – tel/fax 27 51 9333106.  Mailen kan op bookings@placeofsmoke.co.ls  Je kunt er paardrijden tot de Maletsunyane waterval, de tweede hoogste in Zuidelijk Afrika, 196 meter.

Een goede uitvalsbasis voor tochten per wagen ligt in Roma, The Trading Post, tel. 09/266/ 340202, mail tradingpost@leo.co.ls

Met de Lesotho Link, een shuttlebus, door to door, kan je vanuit het Zuid-Afrikaans Amphitheatre Backpackers in de prachtige Drakensbergen, naar Malealea komen.  Wij verbleven in dit backpackers en waren er heel tevreden over en het is bovendien uiterst mooi gelegen.  Tel. 036 4386106, mail amphibackpackers@worldonline.co.za

Vlak voor de Sani-pas, maar in Zuid-Afrika ligt het Sani Lodge in de Drakensbergen.  Zij bieden eveneens verscheidene activiteiten aan.  Vanuit Kokstad of Howick kun de Bazbus erheen nemen (bel 033/7011017).  Sani Lodge : tel. 033/7020330 of mail op suchet@futurenet.co.za  , web www.sani-lodge.co.za

Na de Sani pas maar in Lesotho bevindt zich het Molumong Guesthouse, te. 083/2543323, mail molumong@worldonline.co.za 

 

Actief en wat doen

Alle guesthouses of backpackersplaatsen bieden een gamma van activiteiten aan.  Wie graag paard rijdt in een prachtig bergdecor is hier goed terecht in “the kingdom in the sky”.  Geleide wandeltochten, uitstappen met 4X4, rafting, vissen,  het is allemaal mogelijk voor actieve reizigers.  Maar ook bergbeklimmen, mountain biking, paragliding, birding, dinosaur trails en zelfs skieën.   Bij het verlaten van Lesotho hebben wij nog iets gegeten in het MASERU Sun Cabanas, rustig en met zwemkom.

 

Besluit

Lesotho is een klein maar  mooi land waar wij veel te vlug zijn doorgereden.  Een volgende keer zou ik er wat langer blijven.  Het Malealea Lodge viel heel goed mee en is  een ontmoetingsplaats met andere reizigers.  Het is zeer goed gelegen, rustig en midden in het de bergen. Overal kun je de typische Lesotho-hoedjes kopen, gemaakt van gras. In het Basotho Craft Centre in Maseru, een gebouw in de vorm van het nationale hoedje, kun je eveneens allerlei souvenirs kopen.     Maseru is een kleine stad, veel shops en restaurants. Het ligt 420 km van Johannesburg. Lesotho heeft een relaxte sfeer en een veilig gevoel.  De mensen zijn vriendelijk.

Goede reis.

 

 

Erik Trenson

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.