Letland

 

 

Met de camper Naar de Baltische Staten – 2014

 

 

 

Voorbereiding

 

Ik had reeds in 1993 een gelijkaardige reis gemaakt met mijn personenwagen en tent en wou het toenmalige pas uiteengevallen Oostblok bezoeken en nog vlug zien hoe het er achter het communistisch IJzeren Gordijn aan te ging want het zou er spoedig gaan uitzien zoals bij ons in het westen.  Ik was toen ook via Duitsland en Polen naar de Baltische Staten gereden.  Er was toen nog maar weinig toeristische infrastructuur, bijna geen hotels, campings, restaurants en bijna niets was al uitgebouwd.  Een vriendin uit Colombia wou een deel van Europa zien en haar keuze viel op de Baltische Staten die ik na  zoveel jaren nog eens wou terug zien, vooral dan hoe het was veranderd.      

 

 

Informatie

Letland

www.inyourpocket.com/latvia

www.camping.lv

www.latvia.travel

www.campercontact.com/en/latvia

www.latviatourism.lv

www.riga-airport.com

www.airbaltic.com

www.rigatourism.com

www.balticferries.nl

www.liveriga.com

www.countryholidays.lv

www.entergauja.com

www.traveller.lv

 

 

 

Reisverslag

 

 

24/08/2014

Ik reed in Litouwen verder op de A12 naar de grens van Letland waar het nog 77 km is naar Riga, de hoofdstad van Letland.  Vanaf de grens was de weg in aanleg en mocht ik maar 50 km/uur rijden naar Jolgava.  De werflichten werkten traag en het duurde lang en in de weg waren veel putten en ging het soms traag omdat een tractor met graan voorreed.  Aangekomen in Riga gaf deze stad maar een trieste indruk omdat veel gebouwen kapot of vervallen waren. Er lagen nog kasseistraatjes uit een lang vervlogen tijd.  Het lijkt hier wel Afrika.  Enkel de residentiële wijk en de industriezone zagen er wat beter uit.   We kwamen eindelijk aan bijna in het donker.  We gingen op de Riga City Camping staan, 16 euro en op 30 minuten van het centrum.  www.rigacamping.lv  Vandaag 300 km gereden.        

 

 

25/08/2014

Tot 16 uur hebben we Riga verkend, een mooie oude Hanzestad stad met veel kleine straatjes en kerken.  Helaas regende het bijna zonder onderbreking.  We hebben de dom bezocht, het klooster, de Poedertoren, de kazerne en de omwalling bij de Zweedse Poort.  We hebben iets gedronken in een gezellige middeleeuwse kelder www.rozengrals.lv We hebben dan goedkoop kunnen eten in de ondergrondse  zelfbediening “Dayly”.  Er zijn veel souvenirwinkels, cafés en restaurants in Riga.  Om 17 uur was het druk om uit de stad te raken op de A2 naar Siguldas.  Vandaag 58 km gereden.  Overnacht in Sigulda op de Pudmale Kemping.  www.makars.lv 

 

 

26/08/2014

Na ons ontbijt zijn we naar de betalende parking van de Gutmalas, de Gutman Grot gereden.  We hebben er een wandeling van het Gutmala paviljoen naar het Krimulda Sanatorium en kasteel gemaakt. Het sanatorium is een vervallen ex-sovjet gebouw dat we langs een kronkelend pad omhoog hebben bewandeld.  Er liggen veel trappen in het bos.  We hebben iets gedronken in een vervallen landhuis bij het sanatorium en er gewacht tot het zou ophouden met regenen.  Daarna zijn we op de A1 langs de kustweg naar Saulkrasti gereden richting Pärnu in Estland.  Het is hier heel landelijk en dunbevolkt, veel prachtige sparrenbossen en eindeloos leeg strand met sparren tot aan het strand. Bijna aan de grens met Estland stoppen we bij Ainazi waar de sparrenbossen bij de zee een wilde indruk geven van deze prachtige natuur.  

 

 

29/08/2014

In Luhama (Estland) staat een mooi houten kerkje.  Weldra steken we de grens over in Letland en rijden op de A2/E77 richting Riga en nemen ergens een late lunch.  In Letland beginnen de slechte hobbelige binnenwegen.  Ik rij via Aluksne, Litene, Balvi, Rezekne waar ik op de A13-E77 kom die echter geen autostrade is.  Bij Balvi is het platteland ruig en eenzaam.  Bij Rezekne staat een houten kerk.  Er is nergens een terras of café waar ik een koffie kon drinken. Eindelijk ergens een café onderweg: ik dronk één koffie want ik was moe en ik moest het zelf betalen want mijn reismaatje had er geen zin in.  Ik ben die avond bijna met honger gaan slapen; mijn reismaatje was heel gierig geweest vandaag.  

   

   

 

    

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.