Loire

 

 

Naar de Loire met de camper –  2015

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – woensdag 27 juli 2015

Traject : Kortrijk, Cambrai, Saint Quentin, Laon, Reims, Troyes, Auxerre.

 

We zijn om negen uur vertrokken volgens bovenstaande route en zijn aangekomen bij de abdij van Vezelay tegen 17.30 uur.  Afstand afgelegd : 560 km.  Van Dourbes tot Reims Courcy heb ik 22,70 € tol betaald en dan nog eens 19,60 € van Reims Nord Ormes tot St Thibault.  We bezoeken de abdij en een uur parkeren kost drie euro en het was een mooi panorama daarboven.  De huizen zijn in de typische Morvan stijl. Een drankje, cola of water, op een terras kost 4 € voor één.  Op vier km van Vezelay vinden we een leuke en rustige kleine gemeentecamping, Camping Municipal “Le Patis” in 89450 Asquins, tel. 03 86 33 30 80 We betalen 9,40 euro om er een nachtje te verblijven met onze camper.   

 

 

Dag 2donderdag 2 juli 2015

Traject : Apremont, Nevers, Sancerre, Bourges, Saint-Satur : 226 km.

 

Tegen tien uur vertrokken, er was weinig volk op de camping.  In Cuffy maken we een mooie wandeling, le Boucle des Mariniers in een vlak hooiland bij de rivier.  Langs mooie binnenwegen zijn we naar Apremont gereden met  onderweg veel korenvelden en soms een bosje.  Apremont is een prachtig middeleeuws dorp met nog veel authethieke huizen in leisteen en veel bloemen. Kleine bootjes liggen aan de oever van de Allier.  Het kasteel hebben we niet bezocht.  Naar Bourges is er een lange rechte weg.  Bourges is een kleine oude stad met een pracht van een kathedraal, mooi er buiten en nog mooier binnen in: prachtige glasramen en het gotisch portiek is met veel kennis en geduld gebeiteld.  De smalle straatjes met vakwerkhuizen staan er reeds heel lang en zijn pittoresk. Het centrum is klein zodat we al vlug kunnen doorrijden naar Sancerre bekend om zijn uitstekende wijn. We stoppen bij de Brasserie Sancerroise, Route d’Amigny 258. We gaan op de camping Les Portes de Sancerre in 18300 Saint-Satur en betalen 15,20 € voor een overnachting.  Er zijn mooie plaatsen aan de boorden van de Loire maar er is geen zwemkom zoals aangegeven.  Het is hoogseizoen en alles is gereserveerd maar op deze wat duurdere gemeentecamping is er nog een plaatsje.     

 

 

Dag 3 – vrijdag 3 juli 2015

Traject:   Sancerre, St Brisson, Gien: 65 km.

 

We zijn laat vertrokken in St Satur en hebben dan meteen het oud historisch stadje Sancerre bezocht met zijn smalle straatjes. Ik ga het stadje verkennen. Hier staat het huis van Jacques Coeur.  Eenmaal buiten het centrum op een heuvel ligt het dorp te blaken in de zon met veel wijngaarden in de omgeving.  Het is 42° C overdag.  Daarna zijn we doorgereden over kleine wegen door de wijngaarden naar Gien.   Onderweg staan kraampjes met verkopers van wijn en streekproducten.  We laten ook niet na om proviand te kopen in een Carrefour. We zoeken wat afkoeling op een leuk terrasje op het dorpsplein in Saint-Brisson-sur-Loire in Café des Artistes.  Er staat een middeleeuwse burcht in het dorp. We gaan op Camping Touristique de Gien 3 étoiles www.camping-gien.com  en betalen 18 €.  De camping is gelegen in 45500 Poilly-lez-Gien aan de Loire.  Het is ‘s avonds nog steeds heel warm.  Gelukkig staan we in de schaduw en kunnen we douchen.     

 

 

Dag 4 – zaterdag 4 juli 2015

Traject  Naar Ouzouer-sur-Trezée www.ouzouer-sur-trezee.fr 25 km.

 

Het is nog steeds zeer warm maar er is nu een licht briesje.  Op zaterdag is er een markt in Gien en dit weekend is er bovendien “le Festival Médiéval” bij het kasteel en men is bezig met de voorbereiding voor deze avond.  Aan wijn is er geen gebrek in deze streek.  Het is een gewone Franse markt zoals overal met textiel, groenten, kaas en meer.  We hebben tweemaal op een terrasje gezeten: Jupiler en vooral Leffe zijn reeds goed ingeburgerd in Frankrijk.  Gien is een mooi stadje.  We willen deze avond ergens in Briare overnachten en we vinden op onze documentatie een gratis camperplaats maar geen toilet.  Er is ook een camping aan 20,50 euro, duur en daarvoor hebben we reeds een maaltijd voor twee.  Daarna heb ik een plaats gezocht in mijn campergids Facile en Route en we zijn naar Ouzouer-sur-Trezée gereden in de Rue Saint Roch en konden er overnachten naast een polyvalent zaaltje en gratis.  Er is zelfs een wc en een douche en we waren er alleen en stonden naast een kanaal.     

 

  

Dag 5 – zondag 5 juli 2015

TrajectNaar Châteauneuf-sur-Loire, 59 km.

 

Gelukkig konden we gisterenavond nog snel een douche nemen want om 20 uur deed de verantwoordelijk dame het lokaaltje op slot. Ze noteerde mijn nummerplaat en ging weg.  Het sanitair blok moest open zijn om negen uur maar was een uur later nog steeds gesloten.  Er hing een nota dat we konden douchen op de gemeentecamping maar er was niemand en we reden terug en om elf uur was het nog gesloten. Bij Auchan was het open tot de middag en hebben we nog vlug iets te eten gekocht.  Ergens onderweg op een camperplaats onze lunch genomen en gerust en daarna doorgereden naar Châteauneuf-sur-Loire waar we op een gemeentecamping de la Maltournée maar 7,70 € moesten betalen.  Het kost nu (2020) reeds 14,50 € op vijf jaar tijd maar dat is nog steeds goedkoop.   

 

 

Dag 6 – maandag 6 juli 2015

TrajectBeaugency, Chambord: 88 km

 

Tegen tien uur zijn we vertrokken en in Beaugency heb ik de plaats wat verkend, alles is gesloten behalve één terrasje Martroi waar we lunchen. Er ligt hier een mooie boogbrug over de Loire.  De parking voor mobilhomes was afgesloten, waarom ? We rijden nu door de prachtige landstreek de Sologne naar Chambord waar ik 10 euro parkeergeld betaal voor mijn camper wat behoorlijk duur is.  De ingang voor het kasteel kost 11 euro pp.  Ik had de invalidekaart van Els getoond en we mochten gratis binnen en we kregen bovendien ons parkeergeld terug.  Ik vroeg bij de infobalie welke kastelen we gratis mochten bezoeken met een invalidekaart en ik kreeg een heel interessant lijstje met mogelijkheden.  Els bezocht enkel de benedenverdieping van dit interessant kasteel.   Het kasteel van Chambord is een juweeltje en ik neem er mijn tijd voor.  Na ons kasteelbezoek genieten we in Hotel St Michel van een verfrissing.  Na mijn bezoek aan het toilet was ze zoek.  We hebben overnacht op de parking bij het kasteel waar wel twintig campers stonden te overnachten.  Parkeren voor 24 uur kost 10 euro maar in ons geval was het gratis.  Er zijn geen sanitaire voorzieningen, er was wel een waterkraan en een betalende wc.

 

 

Dag 7 – dinsdag 7 juli 2015

TrajectNaar Blois en Cellettes: 50 km.

 

Na ons ontbijt zijn we naar Blois gereden en de parking mobilhomes gezocht bij het kasteel midden in de stad.  7 euro voor 24 uur.  Als begeleider van een gehandicapte betaal ik 7,50 euro en voor Els is het gratis.  Els wachtte beneden op een bank en heeft het kasteel niet bezocht; ik heb er anderhalf uur aan besteed.  Daarna iets gedronken in de bar Laurent (een Grimbergen aan 3,50 €) en een beetje rondgekeken in Blois zelf.  Daarna heb ik naar Chevergny gereden.  Els is in de mobilhome gebleven en ik heb wat rondgelopen bij het kasteel maar ben er niet in geweest.  Ikzelf moet het vol tarief betalen en zij had er geen zin in.  Zij wou niet op de gratis parking blijven want er zijn geen voorzieningen.  Dus zijn we daarna doorgereden richting  Chaumont maar zijn onderweg gestopt in Cellettes bij een kleine gemeentecamping aan een vijver gelegen en niet druk.  Ik betaal er 9,94 euro. 

 

     

Dag 8 – woensdag 8 juli 2015

Traject :  Chaumont, Amboise, Chenonceau, Bléré: 66 km   

 

Na ons vertrek in Cellettes zijn we gestopt in Chaumont bij een camping aan de Loire op een parking ver van het kasteel en we konden/mochten nergens dichter parkeren.  Het was wel een mooie plaats langs de Loire.  Er werden wel excursies aangeboden op de Loire met een platboot.  Els was reeds kasteel-moe dus ging ik er ook niet in, enkel wat rondgekeken.  In Amboise was er een gratis parking een eindje buiten het centrum dat autovrij is. Ik heb het centrum wat verkend en zij wou weer eens niet naar het kasteel.  Er waren veel terrasjes in Amboise waar we voor onze lunch een dagschotel namen.  Dan ben ik doorgereden naar Chenonceau maar Els is blijven slapen in de mobilhome en ik heb het kasteel, gebouwd over de Loire, bezocht: 12,50 € ingang.  Onderweg stop ik bij de Cellier de Beaujardin waar ik in een bidon tien liter wijn koop voor 30 euro.  Daarna zijn we naar Camping Bléré Plage gereden www.campingblereplage.com waar ik 12,20 € moest betalen, elektro niet inbegrepen.  Er stond op een bordje “camping municial géré privé”

 

 

Dag 9 – donderdag 9 juli 2015

Traject :  Azay-le-Rideau, Chinon, Varrains, Saumur, La Flèche : 172 km

 

We zijn vertrokken op Camping Bléré naar Azay-le-Rideau waar we beiden gratis het kasteel mochten bezoeken.  Net voor het kasteel is een parking en een camperplaats waar men 1,80 € pp moet betalen voor gebruik wc, douche, nemen water en lozen vuil water en het is er proper.  Daarna op een rechte weg door een bos doorgereden naar Chinon.  Het kasteel is niet groot en we moesten beiden 6,50 euro betalen aan verminderd tarief.  We hadden al veel kastelen gezien en hebben dan maar een beetje het dorp bezocht.  In Varrains konden we niet op het wijndomein Les Varinelles staan omdat de oprit in de nauwe straat in het centrum te smal was.  Ik wou nog wijn kopen in Saumur maar heb geen verkooppunten gezien.  Saumur is een grote doorgangsstad en ik ben dan maar doorgereden langs een lange rechte monotone weg met korenvelden en zonnebloemvelden naar La Flèche in het département Sarthe.  We hebben dan overnacht op de Camping Municipal de la “Route d’Or” en 12,96 euro betaald. Dan nog een lekker menu gegeten bij Le Relais du Loir.      

 

 

Dag 10 – vrijdag 10 juli 2015

We zijn om 9.30 uur vertrokken in La Flèche en reden via Le Mans, Chartres, Mointenon, Nogent, Bourdonne, Houdan, Septenil, Limmy, Magny-en-Vexin, Pontoise, Aéroport de Gaulle, Soissons, Laon, Marle, Vervins, Hirson, Chimay, Beaumont, Thuin, Charleroi naar Viesville waar ik aankwam tegen 22 uur.  In Viesville heb ik ‘s anderendaags een flinke wandeling gemaakt bij een plaatselijke wandelclub.  Vanaf Chartres was het een lange rit van vier uur door de dorpen in de omgeving van Parijs tot aan de luchthaven Charles de Gaulle.  Vandaag 586 km gereden. 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.