Malawi

MALAWI 2023

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  17 – 31/01/2023

 

 

Inreisdocumenten :  

Ik had voor mijn reis mijn e-visa online geregeld op www.evisa.gov.mw en met mijn kredietkaart 52 $ betaald.  Afrekening aan 49.79 € ontvangen in Lagos, Nigeria. Een man van Immigratie zei mij dat ik ook VOA kon krijgen.  Dan moet men eerst 60$ betalen aan een kas en met dat bewijs naar het loket van immigratie gaan.    

 

Embassy of the Republic of Malawi
46 Avenue Herrmann Debroux
1160 Brussels
Tel: +32 2 231 09 80
Fax: +32 2 231 10 66
Email: embassy.malawi@skynet.be
Web: www.embassymalawi.be 

 

 

Informatie

www.malawitourism.com : toeristische dienst

www.visitmalawi.com

www.theeyemw.com : periodical information magazine

http://www.traveladventures.org/continents/africa/malawi.html

https://onestep4ward.com/category/east-africa/malawi/

https://www.svenlucaworld.com/reisebericht-malawi/

https://www.globespots.com/country/malawi/

https://www.yellowpagesofafrica.com/companies/malawi/travel-agencies/

https://mcm438.files.wordpress.com/2021/01/khoma-mountain-a-guide-to-hiking-and-camping_v1.1.pdf

Verslag van Nkoma Mountain

www.travelmalawiguide.com : veel info

www.landlake.net : verblijf en aktiviteiten in Dzalanyama Forest

https://www.lonelyplanet.com/malawi/lilongwe/attractions/tobacco-auction-floors/a/poi-sig/438480/355419 : Tabak openbare verkoophal bij Lilongwe

https://malawiplus.com/llwsanctuary/ : Lilongwe Nature Sanctuary

 

 

Geld:

 

Cash, vooral $ en wat € meegedaan + bankkaarten en Visa.

 

  

Reisgidsen en kaarten :

 

Geen landkaart meegedaan want er staan kaartjes in mijn reisgids van www.bradtguides.com

Alhoewel mijn reisgids dateert van 2013 kan ik er nog nuttig gebruik van maken.  

 

  

  

REISPLAN

 

Ik had reeds de meeste landen in Afrika bereisd maar Malawi was mij nog onbekend.  Het is niet echt een moeilijk te bereizen land en de mensen zijn er super vriendelijk, vandaar de slogan “Malawi the warm heart of Africa”.  En het klopt.  Ik heb een combinatiereis gemaakt van Malawi + Seychellen en vloog met Ethiopian Airlines.  

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

Ik vloog met Ethiopian Airlines van Brussel naar Addis Abeba op 17/01/2023.  Na een paar uren wachten kon ik doorvliegen naar Lilongwe. Op 31/01/2023 vloog ik van Lilongwe naar Addis en daarna door naar Mahé, Seychellen.   

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – dinsdag 17 januari 2023

Ik kwam om 18.00 uur aan op de luchthaven, drie en een half uur voor vertrek.  Drie uur voor vertrek is ok.  Mijn vlucht met Ethiopian Airlines ET733 vertrok vlot op tijd om 21.30 uur naar Addis Abeba.  Op de luchthaven in Addis met een Rus gesproken die vlot engels sprak, een zakenman die zou uitstappen in Lubumbashi, Katanga.  Hij was niet akkoord met de oorlog van Putin en had al twee vrienden “verloren” die pro-Putin zijn.  Meningen zijn verdeeld in Rusland en men kan slechts bedekt discusiëren.  Er was ook een jood uit Antwerpen (diamanten?) die daar zou uitstappen.  Er zaten vooral veel Chinezen op mijn vlucht: 80% Chinezen werken in de mijnbouw in Kongo.           

        

 

Dag 2– woensdag 18 januari 2023

Ik kwam aan in Addis om 06.45 uur en om 9.50 uur vertrok mijn aansluitende vlucht ET877 naar Lilongwe.  Alles verliep vlot.  In het vliegtuig moest ik een document voor covid invullen. Bij de landing in Lilongwe was het grijs en het regende. Aangekomen in Malawi moest ik mijn vaccinatie bewijzen op mijn gsm.  Aan het loket van immigratie gaf ik mijn uitgeprint e-visa document af en ik kreeg direct mijn visum ingekleefd en een stempel IN.  Aan een tweede loket werd dit nog eens nagezien en ik mocht door.  Mijn bagage ging sumier door een scanner en ik mocht verder.  Een taxi naar het centrum kost 35$, vast tarief, afbieden onmogelijk.  De rit naar mijn geboekt logement een heel eind buiten de stad duurt ongeveer veertig minuten.  Overdag is het 25° en drukkend.  

 

Overnachten

www.barefootlodge.africa louis@barefootlodge.africa cell: +265 998933029 of kantoor +265 995196377  Het ligt Off the Mchinji Road, Lilongwe. De vriendelijke eigenaar is een Zuid-Afrikaan die mij 100 $ wisselde voor 100.000 MK – kwatcha.  Barefoot ligt in een een goed onderhouden tuin met bungalows in een relaxte omgeving.  Het is er rustig, ligt van de drukke weg af en een heel eind buiten de stad.  Binnen is het ruim en smaakvol ingericht. Ik heb er via booking.com 85 $ voor betaald.   

 

 

Dag 3 – donderdag 19 januari 2023

Ik heb heel goed geslapen.  Er is geen ontbijt maar was daarop voorzien.  In de bungalow is er wel koffie of thee.  Tegen 10.30 uur zit ik achter op een fiets-taxi naar de hoofdweg, 500 MK.  Weldra kwam er een klein busje die mij naar Lilongwe Old Town bracht.  Meteen kwam er een busboy op mij af die 8.000 MK vroeg voor de rit naar Dedza.  Ik bood drieduizend en betaalde uiteindelijk drieduizend aan de chauffeur.  Ondenkbaar dat je bij ons onderhandelt over het tarief van de bus.  Nauwelijks vertrokken reed de bus een tankstation op maar gezien er een “blackout” was (geen elektriciteit) kon de pomp niet werken en moesten we lang wachten.  Een grote bus doet er over dit traject twee uren over een een kleine bus half zo lang.  Ik had aangegeven waar ik wou afstappen maar de chauffeur was te ver gereden maar hij vergoedde mij voor het kleine busje naar Dedza centrum waar ik Edward ontmoette die met mij naar mijn logement liep en mijn rolvalies overnam.  Nadat ik had ingecheckt ging ik met Edward iets drinken in een nabijgelegen bar want het regende en ik kon niets doen.  Tegen 16.30 uur was de mist opgetrokken en de regen was gestopt en Edward stelde mij voor om tot het Viewpoint te lopen.  Het is een groene weg met veel bomen en bij het uitzichtpunt kan men ver over de prachtige groene vlakte kijken.  We liepen terug over een glibberige modderige weg met veel plassen en waren net op tijd onder dak bij een restaurant. Er volgde een tropische stortbui, een uur lang.  Tweemaal kip en rijst kost 5.000 MK en een biertje 800.  Er is nergens elektriciteit in het stadje en dus geen wifi. Het is inmiddels pikdonker.  Edward en  Deborah die goed engels spreekt gaan met mij mee naar mijn verblijf dat landelijk ligt in de velden voorbij een gevangenis.  Ik had het niet teruggevonden in het donker.  Ik ben dan maar vroeg gaan slapen met een kaars erbij.  

 

Overnachten

Panjira Lodge, bij Dedza busstation.  Tel. 01 223 822 gsm 0 999 952 128/0 996 290 549 panjiralodge@gmail.com of panjiralodge@yahoo.com Bij aankomst waren er enkel bewakers die geen engels spraken.  De bewaker vroeg 12.000 + 3.000 voor ontbijt. Hij had geen adreskaartje en kon geen faktuur geven.  De baas komt morgen.  Edward voerde het woord.  Ergens is nog een kamer bezet met een lokale familie.  Op het terrein staan enkele ronde stenen hutten maar die zijn niet bezet.  ‘s Morgens wordt er om zes uur op mijn deur geklopt en staat er een grote emmer warm water voor mij klaar.  In de Pottery Lodge vroeg men 42 $ voor een single.             

 

 

Dag 4 – vrijdag 20 januari 2023

Na mijn ontbijt kwam Edward met nog iemand die mij meteen 90.000 MK vroeg voor een trip naar de Unesco tekeningen van de Chongoni Rock Art Area www.visitdedza.com Er is geen openbaar vervoer erheen over een slechte weg.  Dus moet ik vanuit Dedza vervoer regelen. Ik bood de man meteen 20 $ waarop zijn prijs daalde naar 50.000 en vervolgens naar 30.000 maar ik wandelde ongeinteresseert weg en plots was het ok voor 20 $.  Aanvankelijk was de weg tamelijk goed en daarna werd het een hobbelige binnenweg.  Het prachtig landschap in overal groen, veel velden met mais als basisvoedsel voor de bewoners, ertussen bomen en lage heuvels waartegen soms een dorp ligt, a very scenic part of Malawi.  Chongoni is tamelijk uitgestrekt en volgens mijn Bradt gids is het een goed idee om  de Mphunzi site te bezoeken.  We stoppen bij de oude stenen missiekerk uit 1903 waar een groep nonnen de kerk betreden.  Binnen is de kerk nogal sober.  Iets verderop ligt het hospitaal en is er een burootje waar ik gevraagd wordt 20 $ te betalen voor de ingang van de site en tevens een bijdrage is voor de lokale gemeenschap.  Samen met mijn gasten en de lokale gids bezoeken wij site 1, 5 en 2 en daarna 3 en 4.  Er zijn twee soorten tekeneningen: de rode tekeningen zijn 10.000 jaar oud en van de oorspronkelijke bosjesmannen en de witte tekeningen zijn ongeveer 2.000 jaar oud en van de bantoes.  De sites 3 en 4 liggen twee km verder van de vorige.  De gids gaf een goede en interessante uitleg.  In de omgeving is het prachtig, soms wijdse zichten over de vlakte met tussen de maisvelden grote boulders, een soort ronde stenen, rotsen, typisch aan de streek.  Bij het bord waarop duidelijk staat aangegeven dat het een Unesco site is poseren de lokale kinderen die er gelukkig uitzien.  Ik teken het gastenboek en ben niet de eerste toerist.  We stoppen nog eens bij een schooltje onder een afdak, de leerlingen zijn aandachtig aan het luisteren.   De chauffeur brengt mij naar de busstop voor Liwonde.  Ik geef de drie jongens 30 $, meer dan afgesproken, ieder 10 $ is goed verdiend vandaag.  Voor de bus naar Liwonde betaal ik 15.000 MK.  Ergens nabij Chewa/Balata wordt ik in een tweede busje geduwd als haringen in een ton en er werd dikwijls gestopt.  Het busje kwam na 17 uur aan in Liwonde en de uitbater waar ik had gereserveerd kon mij dus niet oppikken na 16 uur.  Ik moest 7.000 MK extra bijbetalen om er mij te laten afzetten.  De eigenaar Fred is een Hollander maar als compensatie bood hij mij een fris biertje aan.  

 

Overnachten

Ik had gereserveerd bij Liwonde Safari Camp www.liwondesafaricamp.com liwondesafaricamp@gmail.com Tel. +265 99 281 3240 of 88 181 324  Het is een relaxte plaats zeven km buiten het dorp en een betaalbare plaats ook voor safaris.  Er staan platform tents en observation decks bij een riviertje.  Het geeft een echt wildernis gevoel, er zijn warme douches en er is een ruime slaapzaal maar men kan er ook zijn eigen tent opzetten.  En bovendien is er een aangename bar en een gezellig restaurant met lekker eten en vriendelijke bediening.  Onder de reizigers heerst er een ongedwongen vriendelijke sfeer.  Het was mijn beste verblijf in Malawi.  Ik betaalde er 18.000 MK voor een goed bed in een ruime gezellige slaapzaal, 12.000 voor het avondmaal en 5.500 voor ontbijt.  De zeer goede gamedrive ‘s morgens kost 30.000 en de boat trip in de namiddag hetzelfde.  Ik kon mijn rekening in $ betalen en kreeg KM terug.  Van Fred mocht ik via zijn hotspot een tijdje op wifi en kon zo naar België bellen op mijn whatsapp.  Ik ging om 8.30 uur slapen want ik moet morgen om 5.30 opstaan voor de gamedrive.          

 

Dag 5 – zaterdag 21 januari 2023 

Ik ben om 5.30 uur opgestaan en kreeg vlug een koffie en een toast en een half uur later vertrokken we reeds met een safarijeep op gamedrive.  Twee km verderop stopten we bij de ingang van het nationaal park Liwonde.  We moesten een fiche invullen en één na één werd er handmatig een rekening uitgeschreven wat nogal tijd in beslag nam.  Ik kon mijn ingang van 20 $ met mijn kredietkaart betalen.  We reden over een gammele houten brug en dan door halfopen bosgebied met enkele baobabs naar de oevers van het moerassig gebied langs de Shire rivier.  Al vlug zagen we enkele statige impala’s met gekrulde horens tussen het struikgewas en daarna dwarsten ons op een zandige weg enkele kleine reedbucks.  Plots bij enkele hoge bomen stonden twee olifanten zich te amuseren en probeerden een boom omver te stoten; ze poseerden gewillig voor onze camera’s.  In de prachtige moerassige vlakte bij de Shire rivier was een grote groep reedbucks aan het grazen.  Daarna zagen we enkele wrattenzwijnen lopen en verderop liepen enkele slanke antilopen.  Onze vreugde kon niet op toen we vijf jachtluipaarden zagen voorbij trekken en we volgden ze zo lang mogelijk.  Wat zijn dat prachtige dieren.  Andere groepen na ons hadden ze niet gezien.  Bij een poel zaten enkele buffels in de modder te dabben.  We waren zeer tevreden over onze safari en tegen tien uur kwamen we terug in ons kamp voor een laat ontbijt.  Ik had de safari gedaan met een Nederlands stel en een Tsjechische man op een verhoogde safarijeep.  Tegen elf uur was het warm en drukkend.  Twee Nederlandse stellen vertrekken met een huurauto.  Tegen twee uur vertrekken we met een Landcruiser naar de Shire rivier waar we in een boot stapten maar er was geen brandstof en we moesten een half uur wachten want de jeep moest nog ergens brandstof gaan halen.  Samen met de Tsjech Jan en de Amerikaanse Molly voeren we met een bootje onder afdak langs de oevers van de Shire.  Soms zagen we nijlpaarden die net hun kop boven water hielden.  We zagen slechts enkele krokodillen.  Het landschap is prachtg maar het gaat al vlug vervelen door het vele water rondom ons heen. De boottocht viel wat tegen, de gamedrive daarentegen was fantastisch.  Onze betaalde ingang in het N.P. is slechts één dag geldig dus is het nuttig en ‘s morgens de gamedrive te doen en in de namiddag de boottocht. Het avondmaal bij kaarslicht, friet en steak, was lekker.  In de verte was er wat treingetoeter van treinen die van de ene kant van Mozambique Malawi kruisten naar een Mozambikaanse haven. Er was een groep Duitse fietstoeristen vertrokken uit Kenia die ze kampeerden. De Nederlandse eigenaar verkiest betaling in $ of € cash.

 

Overnachten

Ik had twee nachten gereserveerd bij Liwonde Safari Camp www.liwondesafaricamp.com Een aanrader en betaalbaar, er komen veel budgetreizigers.

 

 

Dag 6 – zondag 22 januari 2023

Goed uitgeslapen in de ruime en aangename slaapzaal en om negen uur genoten van mijn ontbijt.  Daarna heb ik wat rondgekeken in het kamp en foto’s genomen.  Rustig op het uitkijkplatform gezeten en genoten van de stilte bij het riviertje.  Tegen elf uur werden we  gratis we met de Landcruiser naar het busstation gebracht waar ik het busje naar Monkey Bay nam, vertrek om 11.10 en aankomst daar vijf uren later.  Kost 15.000 MK.  Ergens moest ik overstappen in een personenwagen en zat ik tot het einde in een sardienendoosje.  In Monkey Bay nam ik met mijn medereiziger elk een moto-taxi naar Cape Maclear in de regen en op een slechte zandweg met veel putten en grote plassen.  Het deed mij denken aan die rit van Kongo-Brazzaville tot de grens met DRC.  Nadat we hadden ingecheckt gingen we lunchen in een restaurant schuinover onze guesthouse.  4.000 MK voor een schotel gestoofde geit en rijst is goedkoop en het was heerlijk alsook het koud biertje.  We ontmoetten er een Japanse ngo-medewerkster.  Het was heerlijk zitten op het terras van Thumbi View en ik maak kennis met andere Europese reizigers die hier verblijven.  Alhoewel Lake Malawi een meer is zijn er golven zoals aan zee.  Tegenover ons terras ligt Thumbi Island waarheen men boottochtjes maakt of per kano heen kan om er te snorkelen.  Ik doe het niet want er zit bilharzia-bacterie in het meer. De lasagne op het terras was lekker.   

 

Overnachten

Jan, mijn Tsjechische reismaat, had via booking.com gereserveerd bij www.thumbiviewlodge.com info@thumbiviewlodge.com +265 997463054 of 998599005   Ik betaal 14.000 MK voor een dorm waar ik alleen kan slapen, inclusief ontbijt.  Bij de receptie krijg ik goede info over de boot Ilala die over het meer vaart heen naar het noorden en terug naar het zuiden met tussenstops.  Ik moet morgen naar Nkhotakota noordwaarts om een nacht op de boot te kunnen meevaren want hij is reeds vertrokken richting noord.  

 

 

Dag 7 – maandag 23 januari 2023     

Ik ben wat te laat opgestaan en heb vlug ontbeten.  Ik had gisteren kennis gemaakt met de Schotse Liz die deze morgen naar Blantyre vertrekt met haar gehuurde wagen met chauffeur en om negen uur vertrekken wij.   We stoppen in het dorp Monkey Bay waar een bus-jongen mij een “ticket” naar Nkhotakota wou verkopen voor 40.000 MK, veel te veel antwoordde ik.  Haar chauffeur wou mij voor 20.000 MK afzetten aan het kruispunt van de weg Blantyre/Salima.  Ik zei tegen Liz dat dit onzin is en hij er sowieso heen moest.  En voor Liz was het ok en ik kon gratis mee.  De chauffeur raadde mij aan een eerste busje te nemen naar Golomoti, een tweede van Golomoti naar Salima en een derde naar Nkhotakota.  Het is goedkoper om van A naar B te rijden, vervolgens van B naar C en daarna van C naar D.  Beter dan meteen je eindbestemming te noemen want dan blijft er teveel ‘drinkgeld’ aan de busjongens hun vingers plakken.  Ik betaal aldus 3.500 naar Golomoti en vertrek om negen uur, 4.000 naar Salima en 5.000 naar Nkhotakota aankomst om 17.30 uur. In de bar/restaurant zitten enkele Malawi tv te kijken in een frisse luchtgekoelde ruimte.  Ik informeer bij de vriendelijke manager omtrent de Ilala boot die ik wil nemen naar Monkey Bay.  Morgenavond vertrekt tweehonderd meter verder de boot, tot zover alles ok.  Ik heb de bekende djambo vis gegeten maar ik krijg meer beenderen dan vis en na reclamatie bij de baas krijg ik een normale portie.   

 

Overnachten

Aangekomen in Nkhotakota nam ik een brommer-taxi naar Sitima Inn dat nu Kalima Beach Resort noemt, splinternieuw en slechts twee maanden open.  De prijs is 20.000 MK en ik betaal 20$ waarmee ze tevreden zijn.  Ik krijg een mooie kamer waar niets op aan te merken valt.  Ruime kamer en badkamer en een nieuwe handdoek, geen vod dus en inclusief ontbijt.  Het ligt direct aan het meer, er is een zandstrand, groen gras, zitbanken en braai is mogelijk.  Er staan ruime witte huisjes waarvan ik er een heb.  Er heerst een relaxte sfeer, weinig gasten en ik ben de enige blanke.  

Kaliba Beach Resort, gsm +265 880311420 of 0987792124  kalibabeach@gmail.com in Khotakota.

 

 

Dag 8 – dinsdag 24 januari 2023

Na mijn ontbijt vraag ik de manager of er wifi is en hij verwijst mij naar een man van een telecombedrijf die met zijn computer buiten aan een tafel zit.  Mike helpt mij driemaal met mijn online aanvraag voor immigratie van de Seychellen en in de late namiddag is het eindelijk in orde.  Ik krijg een oproep van Mphatse Ilara dat de boot om 22 uur deze avond vertrekt naar Monkey Bay er daar zal aankomen morgenavond tegen 20 uur en dat het in een eersteklas hut 22.650 MK kost.  Zij staat in voor de reservatie van de Ilala : tel. +265 883429884.  Daarna wandel ik nog tweehonderd meter verder naar de plaats waar ik aan boord van de Ilala moet gaan.  Er is geen kade maar sloepen varen aan en af met passagiers en vracht.  Mike wisselde mij 100 $ en ik kreeg 110.000 MK.  Ik rekende mijn verblijf af in Kaliba: mijn rekening van 31.000MK mocht ik betalen met 31 $.  Plots zag ik in de verte op het meer de Ilala dicherbij komen.  Ik bestelde vlug spagetti die ik nog vlugger verorberde.  Mike voerde mij vlug naar de inschepingsplaats tweehonderd meter verder want ik moest er dringend heen.  De Ilala ligt een eind op het meer en ik betaalde 3.000 voor een gammele sloep die mij aan boord bracht; ik moest aan boord klauteren.  Op het benedendek liggen de armen die 7.000 betalen, op het tweede dek liggen nog steeds massa’s mensen op de grond maar hier kost het 12.000 .  Ik had mij op aanraden een  eersteklas hut besteld  en ik stond niet op de lijst maar kreeg er toch een toegewezen, hut nr. 1: dubbel bed, een zetel en een lavabo in een ruimte van 3 x 4 meter.  Buiten mijn hut sliepen overal families op het metalen dek net voor mijn kajuit.  ‘s Avonds kon ik beef stew met nsima eten voor 2.800  De bar op het bovendek verkocht geen bier, enkel softdrinks voor 700.  Jan zou ook meevaren maar ik heb hem niet gezien.  Van 17-19 uur was het een komen en gaan van sloepen met passagiers en vracht, mooi om gade te slaan hoe alles aan boord werd gestouwd.  Eindelijk vertrokken we om 19.30 uur bij kwartmaan.                

  

Overnachten

Aan boord van de Ilala boot.  Men kan reserveren in hun kantoor in Monkey Bay bij MSC Malawi Shipping Company.  In mijn geval kreeg ik een oproep van Mphatsa Ilara van de reservatie dienst : +265 88 34 29884  Cabin reservation : Mary Zulu +265 1587411  20.250 MK cash aan boord betaald.

https://www.malawitourism.com/transport/ilala-malawi-shipping-company/

 

 

Dag 9 – woensdag 25 januari 2023

Vannacht tussen twee en drie uur stopte de boot ergens aan de oever van Mozambique en was er veel lawaai op het dek naast mijn hut; mensen vertrokken en anderen kwamen aan.  Nadien kon ik terug wat slapen tot ongeveer om zeven uur we terug stopten in Makanjira.  Twee uren lang was het druk met sloepen die passagiers en vracht aan boord haalden en afvoerden: grote pakken en zakken,  grote manden vis, fietsen werden aan boord gehesen met brute mankracht.  Het was mooi om dat alles gade te slaan vanaf het bovendek.  Daarna was het nog drie uren varen naar Monkey Bay.  Ik lag nog wat te relaxen op mijn bed, deur open met keuvelende moeders voor mijn deur.  Men had mij gewaarschuwd voor hoge prijzen op de boot maar dat klopt niet, ze liggen lager dan in de guesthouses.  Ik was de enige blanke aan boord op een Zweeds koppel na.  Tegen 14 uur kwam de boot aan in Monkey Bay: jongetjes voeren met hun kano rond de Ilala.  Ik liep te voet naar mijn niet gereserveerd verblijf vijfhonderd meter verder.  

       

Overnachten

Mufasa Eco Lodge dicht bij de kade voor vertrek met de Ilala in Monkey Bay. Er is goede wifi. De blanke 70-jarige eigenares Ricky gaf mij een éénpersoonskamer voor de prijs van een dorm : 7.000 MK.  Er zat een Belgische familie met twee tieners die er vrijwilligerserk deden.  Ivan toonde mij het nabijgelegen moeras en op boulders erboven zagen we beneden twee nijlpaarden maar geen krokodillen.  Er zouden er hier vijf zitten.  Het is een prachtig “natuurpunt” Terug bij ons verblijf verscheen plots een jonge Amerikaan uit New York de wou feesten en hij vroeg info over Malawi en hoe/waar hij de Ilala kon nemen.  Hij was nogal arrogant en zei dat hij “government adviser” was.  We namen met zijn allen samen het avondmaal waarbij hij dominant voortdurend het woord nam.  We hebben enkele frisse biertjes genomen.  Het menu is nogal duur.  Ik had een harde matras en had een paracetamol nodig om te kunnen inslapen.     

 

 

Dag 10 – donderdag 26 januari 2023

Tamelijk lang geslapen en fit opgestaan.  Na de douche was er ontbijt: de Amerikaan had veel te vertellen en na zijn vertrek zat de hele familie druk op hun gsm te kijken, geen spraak.  Mijn rekening van 43.100 MK vond ik nogal duur : voor 1 plakje toast 1.000 ( 1$), 1 ringje ajuin 600, 1 schijfje tomaat 700, twee toasten en roerei 9.600.  De chicken curry van gisterenavond aan 8.500 was lekker.  Op de parking stond een taxi die 30.000 vroeg naar Monkey Bay, ik ben toch niet gek en ik stapte door.  Bij de kade stond een brommer-taxi (matola) die 3.000 vroeg.  Na een half uurtje kwam ik aan in mijn bekend guesthouse in Cape Maclear.  Er was nog een bed vrij in de dorm.  Op het terras zat een jong Deens-Oostenrijks koppel en Stanley hielp mij bij het online aanvragen van mijn immigratie document voor de Seychellen en het was gereed in twintig minuten.  Drie anderen hadden het reeds eerder verkeerd ingevuld.  Immigratie in de Seychellen wil mij niet helpen, kunnen mijn document niet invullen “on behalf of the visitor”.  Er is geen papieren document meer beschikbaar op de vlucht.  Nog wat met het koppel gepraat over reizen natuurlijk.  Plots kwam er een dame in vol KTM moto outfit tevoorschijn op het terras.  Zij had haar moto laten verschepen in Mombasa en was op weg naar Kaapstad.  Ze had een stevige KTM moto met volle uitrusting, navigatie, alarm enz bij zich.  Tot mijn verbazing was het een Vaamse dame uit Gent die alleen met haar moto op pad was.  Ik heb dan nog veel gerust op de ligzetels en mijn avondmaal in de lodge genomen.

 

Overnachten

Bij www.thumbiviewlodge.com info@thumbiviewlodge.com +265 997463054 of 998599005   Ik betaal 11.000 MK voor een dorm waar ik alleen kan slapen, inclusief ontbijt.

 

 

Dag 11 – vrijdag 27 januari 2023

Ik had lang geslapen, ontbeten en had nog enkele gesprekken met enkele gasten.  Tegen tien uur vertrekken enkele gasten en heb ik een babbel met Sarah en haar kleine Indische kamergenote, ook een globetrotter die leeft van haar youtube-kanaal.  De Indische is nogal een opschepper en komt met ongelooflijke verhalen op de proppen.  Stanley keek op mijn gsm en mijn Seychellen immigratie dokument is eindelijk goedgekeurd.  Ik had intussen een dag bijgeboekt aan 11.000 zoals Sarah en een handdoek gekregen.  Ik heb in mijn eentje een lekkere lunch genomen in Kardhu schuinover Thumbi View: een lekkere kampangu (catfish) met twee sausjes en bonen voor 4.000  MK.  Receptie belde mijn matola van gisteren op voor een tochtje deze namiddag naar het nabijgelegen pittoresk vissersdorpje Djembe.  Er lagen veel visserssloepen en kano’s. Vissers waren vissen uit de netten aan het halen, er lag veel vis te drogen op rieten matten, vissers waren hun netten aan het opplooien.  Het was er druk en fotogeniek. Daarna reden we naar de ingang van het N.P. Lake Malawi waar ik 10 $ ingang moest betalen.  We wandelden naar Otter Point langs een verlaten gemeenschapszaal.  Het was prachtig bij Otter Point, we liepen over grote boulders langs een verlaten kreek, een inham waar honderden kleurrijke cichliden zwommen.  Cichliden zitten enkel in het Malawi meer en ieder aquariumbezitter kent ze vast wel.  ‘s Avonds gingen we ergens eten waar nogal luide muziek was.  De motomannen praatten over hun moto en wij over onze reizen.  Mijn matras was te hard en ik moest een paracetamol innemen.           

 

Overnachten

Bij www.thumbiviewlodge.com info@thumbiviewlodge.com +265 997463054 of 998599005   Ik betaal 11.000 MK voor een dorm waar ik alleen kan slapen, inclusief ontbijt.   

 

      

Dag 12 – zaterdag 28 januari 2023

Ik had een kort gesprek met het Indisch meisje, ze gebruikt enkel Youtube en een beetje Instagram, geen Facebook of website.  De Zuidafrikaan voert het woord zoals gisterenavond.  Intussen is Sarah vertrokken naar de grens van Zambia.  Er is wifi.  Ik wissel $ en krijg 1.050 MK aan de receptie.  Mijn rekening betaald met mijn kredietkaart.  De ene bedrieger van receptie rekende mij 14.700 aan voor een overnachting terwijl ik met zijn collega was overeengekomen aan 2 X 11.000 MK.  Er werd een matola opgebeld en ik betaalde 10.000 naar het kruispunt voor de bus naar Golomoti.  Naar Dedza kost het mij 6.500 maar ik moest driemaal overstappen.  Ik liet mij afzetten bij de Mua Mission.  Een matola kost mij 1.500 om mij 2 km verder bergop te brengen over een erg slechte weg.   Hij voerde mij naar de rondavels (ronde stenen hutten) waar men 30.000/38.000 vroeg voor een singel/dubbel.  Wel prachtig gelegen bij een rivier.  Ik maakte een deal met de motoman dat hij bij mijn bezoek aan het museum zou wachten en mij daarna naar mijn verblijf in Dedza zou brengen.  Voor het museum betaalde ik 4.000 en de bediende liep mee als gids en gaf uitleg.  Bij de eerste rondavel mocht ik foto’s nemen maar bij 2, 3 en 4 mocht ik geen foto’s nemen van de vele maskers en heilige voorwerpen van de drie stammen uit Centraal Malawi: Yao, Chewa en Ngoni.  Het etnografisch musem is heel interessant en er zijn heel veel beelden  te zien.  Er staat een oude koloniale kerk uit 1902 omgeven van een botanische tuin met grote gebouwen onder arcadebogen die mij deden denken aan het klooster in Bouar (CAR).   Binnen is de kerk eerder sober ingericht. De gids liep even mee naar de rivier maar niet naar de waterval op veertig minuten lopen.  De hemel werd grijs en het begon lichtjes te regenen.  Ergens werd ik in een personenwagen gepropt met negen personen en een klein salon achterin de bak met koorden vastgesjouwd.  De chauffeur bracht mij tot vlak bij mijn logement en vroeg plots 2.000 meer.  Een mevrouw stapte uit en gaf 4.500 en dat deed ik ook en stapte op.  

 

Overnachten

Ik was terug naar Panjira Lodge in Dedza gekomen waar ik al eerder logeerde.  Deze keer moest ik 12.000 betalen inclusief ontbijt voor een standaard kamer.  Men wou mij in een luxekamer voor 16.000 onderbrengen. In kamer 1 zat een familie met een schreiend kind en ik vroeg om ver weg aan het eind van de gang een kamer te hebben.  

 

 

Dag 13 – zondag 29 januari 2023  

Om 6.30 uur werd er op mijn deur geklopt en stond er buiten een zware grote emmer warm water, een handdoek en een stuk zeep zonder er om te moeten vragen.  Een uur later werd er opnieuw op mijn deur geklopt of ik wou komen ontbijten: 2 toostjes, een ei, frieten, melk en thee.  Ik had gisterenavond nog 4% op mijn gsm en er was geen elektriciteit in het guesthouse, dus opladen van mijn powerbank.  Het is grijs deze morgen.  Het busstation is maar 200 meter verder.  Ik nam de bus 85 km verder naar Lilongwe Old Town, maximum twee uren rijden, 5.000 MK.  Het busje zette mij af in een verkeerde wijk waar het mij niet zo veilig leek.  Een engelstalige man wandelde met mij mee tot aan de brug waar ik twee agenten ontmoette die mijn escorte overnamen en lang met mij meeliepen wel 5 km tot aan mijn guesthouse.  Ze vroegen  geld en ik toonde hen enkele kleine briefjes maar het was niet genoeg en ik wandelde door de poort van mijn verblijf.  Er is geen wifi maar Hope gaf mij zijn hotspot waarmee ik via whatsapp naar België kon bellen.  Plots kwam Andro, een Oostenrijker aan en hij had MK tekort en ik had er teveel gezien ik morgen zou vliegen.  In mijn reisgids had ik iets gelezen van een Belgische ngo Kwasakwasa en samen wandelden we erheen maar konden het maar niet vinden, was blijkbaar al een tijdje opgegeven.  Een fris biertje in een zeldzame bar kost 2.000 en in de Shoprite super is het heel duur en er komen enkel expats of rijke Malawi, duurder dan bij ons.  Terug naar ons guesthouse gelopen en een uurtje gerust.  Daarna naar het nabijgelegen Hideout iets gaan eten, origineel ingericht, sjiek en heb er heel lekker gegeten voor 13.000 MK: gegrilde kippeborst, sweet potato chips met muntsaus en een biertje.  Het regende hard en we hebben gewacht en konden nog net droog aankomen in ons guesthouse.  De bar en restaurant bij ons guesthouse is definitief gesloten.  Er was nu een Duitser uit Keulen aangekomen.  

 

Overnachten

Mabuya Camp in Lilongwe, tel. 099 9746239/9664651 www.mabuyacamp.com

 

 

Dag 14 – maandag  30 januari 2023

Vandaag vertrek ik om 13.50 uur naar Addis met Ethiopian Airlines.  Voor 15.000 MK brengt een matola mij tot aan de vertrekhal van de luchthaven, een ritje van veertig minuten.  Groot was mijn verbazing toen ik bij de incheckbalie van een dame van Ethiopian vernam dat ik niet kan vliegen want dat ik niet op de passagierslijst sta. Ik toon haar mijn bevestigde vlucht op mijn documenten. Ik ben totaal in paniek. Ik moet mijn reisagent Connections in België contacteren maar kan hun nummer niet toevoegen op mijn whatsapp, er is geen wifi op deze luchthaven !  Ik moet smeken bij enkele passagiers om even op hun hotspot te kunnen.  Ik  kan eindelijk Vera in België bellen met de vraag om Connections te contacteren en hen op de hoogte te stellen.  Ik moet op het bureel boven mijn vlucht laten omboeken maar dan valt mijn gsm-contact uit.  In het bureel van “customers” van Ethiopian stel ik vast dat ik niet de enige ben in dit geval en iedereen moet zijn reisagent opbellen om te kunnen omboeken.  Toen ik aan een dame achter mij in de rij zei dat onze vlucht overboekt was werd de bediende van de “klantendienst” van Ethiopian kwaad en brutaal op mij en ik mocht Ethiopian niet beledigen.  Hij blafte mij af “I don’t care about you”, ook niet voor een senior frequent flyer. Ik vroeg om een schriftelijk bewijs van de reden de reden (overboeking) maar dat kreeg ik niet.   Er was evenmin één plaats over op de vlucht, geen no-show.  Ik vermoed dat men een twintigtal plaatsen van ons heeft afgenomen ten gunste van een groep plots vertrekkende zakenmensen of politici.  Ik werd op dezelfde vlucht maar een dag later geboekt.  Ik kreeg van iemand een lange hotspot en kon mijn verblijf op de Seychellen met een dag verplaatsen.  Vera belde verscheidene keren naar Connections maar ik kreeg geen formele mail dat het hun schuld is.  Ethiopian legt de schuld bij Connections en omgekeerd.  Pas om 13.00 uur krijg ik een bericht van Connections dat mijn vluchten gewijzigd zijn en dat ze mij hiervan reeds op de hoogte stelden op 24 en 25 januari: er is niets aangekomen op mijn mail, een flagrante leugen !!!  Ik ben dan met een taxi in de regen voor 20 $ terug naar mijn guesthouse gereden.  Ik had geen MK meer en een gast leende mij 16.000 MK voor een pizza die zal worden geleverd.  Ik mag hem terugbetalen in $.  Een Mozambikaanse vishandelaar die 1.000 km uit Beira komt heeft goede Braziliaanse muziek op zijn gsm.  

 

Overnachten

Mabuya Camp in Lilongwe, tel. 099 9746239/9664651 www.mabuyacamp.com  De Oostenrijkse idioot die in mijn dorm sliep kwam heel laat binnen en liet het licht branden waardoor ik slecht had geslapen.  Waarschijnlijk had hij teveel gedronken of jointjes gerookt want met zijn dreadlocks leek hij mij het geschikt type daartoe.  

 

 

Dag 15 – dinsdag  31 januari 2023

Als ontbijt eet ik de rest van mijn pizza van gisterenavond.  Ik reken mijn verblijf af in Mabuye en betaal in $. Om 8.45 uur met dezelfde taxi naar de luchthaven vertrokken, 20 $. Vandaag verliep de incheck heel vlot en om elf uur zat ik al als eerste in de wachtzaal.  Een verkoopster in een winkeltje zei mij dat er regelmatig overboekt wordt bij Ethiopian, het personeel van ET lachen eens maar ze mogen niets zeggen over hun werkgever.  Iemand van ET zei mij dat er gisteren wel degelijk een overboeking was maar daar heb ik nu niets aan en die kan het mij evenmin schriftelijk bevestigen. De vlucht vertrok eindelijk met een half uur vertraging.  

ET is regelmatig overboekt !  Mijden indien mogelijk.  

 

Overnachten

Ik kom aan in Addis om 21 uur en vertrek morgen om 08.00 uur en ik moet veel moeite doen bij ET om te mogen overnachten in hun nieuw in-airport hotel Skylighthotel.  Dit kan enkel komen van de area manager in het vertrekkend land, dus Mr. Andinet in Lilongwe waarvoor dank.  Aangekomen in Addis volg ik de borden “Skylight Hotel” en wordt ik met een busje vijfhonderd meter buiten de luchthaven en zonder visum afgezet bij het hotel.  Bij de receptie krijg ik een voucher voor het avondmaal en het ontbijt morgen.  Het is gloednieuw en een perfect vijfsterrenhotel waar niets op aan te merken valt.  Kraaknette kamer met een ligbad, extra rustzetel, extra groot bed met een perfecte matras en overal wifi.  Voor het diner was er een uitgebreid buffet voorzien met veel lekkers en lekkere gebakjes achteraf.   

 

 

   

Does Ethiopian provide hotel for long layover?

For passengers whose connecting flight is over 8 and up to 24 hours and there is no immediate connecting flight to continue the journey, interline desk will facilitate hotel accommodation provided that such passengers have transit /entry visa.

Addis Ababa Stopovers – Ethiopian Airlines

https://www.ethiopianairlines.com › services-at-the-airport

You will get your voucher at check-in at your originating station. The voucher covers visa, hotel, transfers and meals. Once you have that, just proceed directly to immigration on arrival in Addis. Then proceed downstairs through customs (they may X-ray your carryon bags) and to the ET hotels desk just after the X-ray machines. The hotel desk will stamp your voucher and direct you either to the car park for the hotel shuttle, or to the seating area if you need to wait a bit. You must get the voucher stamped or the hotel won’t accept it. Alternatively, you can check your hotel assignment using the “Feel Addis” tab on the mobile app (not available on the website) AFTER completing online check-in. You will still need to get the paper voucher however, so it is more of an informational thing than any real value. I find most of their Economy hotels quite dire, so depending on what I am assigned to I will book the Best Western or Ramada instead (both decent properties within 5 minutes of the airport that you can get for <$100). Business Class will always get Skylight unless that is full, in which case it would be the Radisson Blu most likely. If for whatever reason you don’t get your STPC voucher at checkin (very rare), there is a help desk located on the arrivals concourse BEFORE immigration. If arriving at the Northern end of the terminal (bus gates and most jetways), proceed past both the immigration and transfer security areas and you will find it next to the decommissioned escalators that used to lead down to the old arrivals. Or ask one of the many staff that are usually in the arrivals concourse directing passengers and they will show you the way.

   

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.