MALTA

 

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  29/04 06/05/1995

 

Inreisdocumenten :  Geen reispas of visum nodig, Belgische ID volstaat.   

 

Informatie

www.visitmalta.com : toeristische dienst

www.airmalta.com : luchtvaartmaatschappij van Malta

www.malta.be : toeristische dienst van Malta in België

www.maltauk.com/gozo-comino : info over Gozo en Comino

www.travelsvenue.com/2015/11/malta_58.html : reisblog

www.traveladventures.org/continents/europe/malta.html : reisblog

www.globespots.com/country/malta : reisblog

www.maltasightseeing.com : biedt een hop-on hop-off busdienst aan.

www.visitgozo.com : info over Gozo

 

Geld:  BEF Cash meegedaan + bankkaarten en Visa.  Het was goedkoper ter plaatse te wisselen.  Men kan nu in euro betalen.

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik had een kleine zakreisgids mee van Kosmos waar alles in stond.  Op een vakantiebeurs kreeg ik van de toeristische dienst informatie en een kaart van het eiland wat volstond.    

 

Reisplan

Malta en Gozo zijn twee kleine eilanden die men in een week tijd makkelijk kan verkennen.  Ik had geen reisplan opgemaakt en heb ter plaatse dag per dag uitstappen in alle richtingen ondernomen vanuit mijn basisadres.  De typische oldtimer bussen waren leuk om ergens mee heen te gaan. Het eiland is slechts 29 op 14 km groot , 316 km2 en 350 km van Tripoli, Libië.  Men is nooit verder dan 8 km van de kust. Het eiland ligt 93 km van Sicilië verwijderd. Overal kan men wandelen.  Er zijn veerboten naar de eilanden Gozo en Comino.  Op Malta bevinden zich talloze overblijfselen uit de rijke geschiedenis die teruggaat tot in de oudheid.  Het weer is er steeds zonnig en aangenaam. Malta is een smeltkroes van culturen en werd dikwijls bezet.  Zodoende is de taal, het Malti een kruising van Italiaans, Arabisch en Engels.  Malta was laatst een Engelse kolonie en werd onafhankelijk in 1979.  Het eiland staat vol met forten en paleizen gebouwd door de Maltezer ridders.  Er staan ontelbare meestal barokke kerken in dit uiterst christelijk land.  Veel huizen hebben erkers die dan aan Arabische invloeden doen denken.  De keuken is internationaal en er is veel vis in aanbod.       

  

Er geraken

Vliegen

Ik heb mijn ticket besteld bij Airstop en betaalde 7.790 BEF.  De touroperator was Sunair en de vlucht werd uitgevoerd door Air Malta.  De vlucht duurde drie uren.     

Bootreis

Mijn boottochtje naar Gozo boekte ik bij Josephine’s Booking Office, 80 The Strand, Sliema  

 

 

 

REISVERSLAG

 

Ik heb geen dagboek bijgehouden maar heb wel enkele losse opmerkingen. Ik heb iedere dag de bus genomen naar een andere bestemming/richting.  De kleurrijke bus is een ideaal vervoermiddel.  De grootste afstand is 15 km en duurt 45 minuten; openbaar vervoer is goedkoop.  De bus rijdt niet rond het eiland maar vanuit Valetta Busstation (voor de stadspoort) kan men in alle richtingen.  Soms moet je wel wat wandelen, vb. Van Zurieq naar de Blauwe Grot.  Maar je kunt ook een taxi nemen die heel duur is.  Er gaat een bus van de luchthaven naar Valetta Busstation, een taxi kost honderd maal meer ! Voor een korte break van een week in het voorjaar is Malta een ideale bestemming. In mei is het een aangename 25 graden en in juli 35-40 graden en kurkdroog.

Als je met de bus iedere dag een andere richting verkent heb je na een week alles gezien.

Zeker een dag besteden aan Gozo met de bus en daarna met de veerboot en de citadel van Victoria niet vergeten.

Ook de westkust niet vergeten te bezoeken : Azure Windows, Fungus Rock en Dwejra Bay, alles dicht bij elkaar.

Besteed ook een dag aan de oude stad Mdina en St. Agatha’s Catacombs in Rabat.  Bezoek in Mdina het terras van Fontanella: lekker gebak en prachtig panorama.

Best een logement zoeken in Sliema, het biedt de meeste mogelijkheden en vanop de promenade heeft men een prachtig zicht op Valetta.  Ik vond een goed onderkomen bij Mw. Noelie Micalef, 60 Cathedral Street in Sliema, tel. 00-356-332951.  Noelie is heel vriendelijk en behulpzaam en kan goed koken, een aanrader.  Het is een rustige zijstraat dicht bij de bushalte.  Ik had er ontbijt en avondmaal.  Ik had een ruime kamer, keuken en badkamer op het eerste verdiep in een prachtig herenhuis.  Ze kunnen je eventueel afhalen op de luchthaven.   

Ik heb ook een dag besteed aan een bezoek aan Marsaxlokk, een veelkleurig pittoresk vissershaventje.

Ik ben een dag naar Dingli, de klippen, Verdala Castle, Buskett Gardens en de Cart Tracks geweest.         

Tenslotte heb ik een dag de bus genomen naar Qrendi en wandelde naar de Blauwe Grote, een must.  Het boottochtje duurt 20 minuten en het loont de moeite, zeker voor elf uur uitvaren.  Dan is door de lichtinval het water in de grot helderblauw.  Enkele km verder liggen de tempels van Hagar Qim en nog iets verderop bij de zee de Mnajdra tempels. De rotswanden zijn prachtig en het eilandje Filipa ligt voor u.  

Vergeet Valetta niet : St John Co-Cathedral is een pronkstuk met prachtige marmeren vloergraven van de Maltese Ridders.  Bezoek ook Upper Baracca Gardens, St Paul Shipwreck Church en de Republic Place.  

Neem een halve daguitstap naar Mgarr per bus.  Wandel tot de Golden Bay tot aan de Lippija Tower boven de rotswand en terug naar Mgarr.  U kunt er in de “friends to all” de fench of gestoofd konijn de nationale schotel proberen.  Stop onderweg in Mosta en bezoek er de grote dom  en de niet-ontplofte bom in de sacristie.  

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.