Marokko

 

MAROKKO 2003

 

 

ALGEMENE INFORMATIE

 

 

Reisperiode

26/04/2003 > 24/05/2003.

 

Vlucht

Goedkope vlucht met Jetair naar Agadir.  Wij betaalden 295 € per persoon, h/t.  taksen  inbegrepen.  Kijken op www.jetairfly.com  

 

Reisroute

Vlucht met Jetair naar Agadir, ontvangen van vooraf gehuurde wagen bij Europcar en volgende route :  Agadir, Tiznit, Ifni (vm. Spaanse enclave), Goulemine, Tantan, Tarfaya, Laayoune (Westelijke Sahara), Smara (W. Sahara), Tantan, Tiznit, Tafraoute, Agadir en tweede lus  : > Taroudant, Tizi n Test, Imlil (Toubkal) en terug, Taddert, Ouarzazate, Vallée du Draa tot Zagora en terug, Vallée du Dades tot Kella Mgouna, Gorges du Dades, Gorges du Todra, Tinerhir, Erfoud, Vallée Tifalalt tot Merzouga, Erfoud, Er Rachidia, Midelt, Azrou, Ifrane, Fes, Moulay Idriss, Meknes, Rabat, Casablanca, El Jadida, Safi, Essaouira, Agadir   Dit is een heel mooi parcours met de hoogtepunten van Marokko en ik zou het opnieuw zo doen.

 

Plaatselijk vervoer

Met huurauto, gehuurd bij Europcar in Agadir voor een maand en vooraf geregeld bij Europcar, Brussel via website www.europcar.be  Spijtig dat Europcar niet bij de luchthaven ligt (extra taxi) maar tegenover hotel Oasis.  Wij huurden een Fiat Uno voor 350 dirham/dag, verzekering inbegrepen, onbeperkte km, geen franchise bij het agentschap van Europcar, Pampa Voyages, tel. 00-212-44-431052 of 448730 .  

Op de luchthaven van Marakech verhuurt Comfort Plus dezelfde wagen voor 300 dirham/week = 300 dirham/dag, levering en teruggave  aan uw hotel. Maar hoe geraak je met een goedkope charter in Marakech? Agadir leek ons een betere uitvalsbasis.  Website : www.comfortplus.ma  e-mail : comfort@iam.ma

   

Kaarten

Op een wegenkaart van de Toeristische dienst in Brussel heb ik mijn reisweg uitgestippeld.  Deze kaart is reeds behoorlijk maar niet in detail.  Daarom had ik nog een bijkomende kaart mee van Eurocart 1/800.000 en die is wel in detail, heel goed om te hanteren onderweg.

 

Reisgids

Trotter reisgids meegenomen. Voldeed prima.

 

Visum

Als Belg of EU-burger heb je geen visum nodig, enkel een geldig paspoort.  Aan de grens moet je een fiche invullen en je krijgt prompt een stempel in je paspoort.

   

Info

Marokkaanse Dienst voor Toerisme, Louizalaan 402, 1050 Brussel.  Tel. 02/6468540  www.morocco-tourism.ma

 

Geld

Het is perfect mogelijk € mee te nemen en ter plaatse te wisselen in de banken in de grotere plaatsen.  In de steden kun je ATM begruiken.  1 € = 10.67 DH

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Zaterdag 26/04/03

Actie

Onze vlucht met Jetair heeft “slechts” één uur vertraging.  Wij vliegen ’s nachts.  Na een harde landing een vlotte afhandeling van de formaliteiten. 

Wissel

Ik wissel op de luchthaven bij BMCE Bank aan 1 € = 10,543 dirham.  Het is één uur vroeger dan in België.  Daarna rijden wij met een gele taxi  naar ons hotel.  ’s Nachts kost dat 200 DH en overdag 150, vaste prijs. 

Overnachten

Uit de reisgids had ik van thuis uit gekozen voor :

Hotel de Paris, Avenue Kennedy, Talborjt, Agadir, tel. 048-822694  De ontvangst in de vroege morgen is vriendelijk en wij betalen 130 DH voor een dubbelkamer, ontbijt kost extra 30 DH/pp.   De kamer is klein maar proper met lavabo en douche op de gang.  De nachtrust is te kort en wij willen nog veel zien. 

 

 

Zondag 27/04/03

Actie

Met een Petit taxi (geel en met meter) rijden wij voor 8 DH. Naar de soek.  De soek (markt) is heel groot en er is van alles te koop.  Wij snuiven de sfeer op in de oude medina en verwonderen ons over de puike restauratie.  

Na het middagmaal in Au Dauphin Bleu ( www.restaurant-dauphinbleu.com) halen wij onze wagen op bij Europcar, rechtover het Oasis Hotel en niet op de luchthaven.  Na het invullen van de papieren en het borg stellen met mijn VISA-kaart rijden wij door het avontuur tegemoet.  Bij het buitenrijden van Agadir zien wij zowaar een Makro.  Wij doen er onze voorraad op en reserve voor slechtere tijden.  Wij kunnen volop goede Marokkaanse wijn kopen.  De weg naar Taroudant is goed geasfalteerd maar er is niets bijzonders te zien.  In Taroudant bezoeken wij de roze stadwallen en een christelijk klooster en drinken dan op het tweede verdiep, op het terras van Hotel Saadiens een glas vers uitgeperst sinas voor 2.5 DH (0.30 €).  Het is er netjes en er is een zwemkom.  Overnachten kost er 210 DH voor een dubbel incl. ontbijt. Tel. 048-852473, e-mail : hotsaadi@iam.net.ma  

Overnachten

De weg van Taroudant naar Tizi N Test  slingert zich panoramisch door de bergen en is bijzonder mooi. Op een hoogte van 2.100 meter en na 182 km staat een stokoude Peugeot camionette aan de rand van de afgrond als publiciteit van hotel La Belle Vue,  GSM 061-387622 of 067-055844.  Er is een kleine keuken waar men ons iets te eten aanbied, avondmaal 40 DH.  Het water loopt soms niet maar op zo’n hoogte is er eenmaal weinig druk.  Onze kamer is ok en wij krijgen extra dekens want het is hier koud ’s nachts.    Wij betalen 120 DH voor twee incl. ontbijt.     

 

 

Maandag 28/04/03

Actie

Wij rijden ongeveer 10 km terug naar beneden om in Tizi Nouadou typische muntthee te drinken met enig uitzicht op de bergen.  Daarna rijden wij terug naar de top en vervolgen onze steile afdaling  naar Asni.  Onderweg passeren wij mooie dorpen en kasbahs alsof de tijd hier heeft stilgestaan.  Voor wij Asni binnenkomen loopt er een weg, 17 km, naar Imlil.  Het is een enig mooie weg met zicht op de besneeuwde Toubkal, Marokko’s hoogste berg (4.167 meter).  Na tien uur komen er bussen dagtoeristen aan uit de badplaatsen en tot 16 uur is het er tamelijk druk.  Daarna komt de rust terug in dit bergdorp.  Wij maken meteen een korte wandeling in de omgeving van het dorp en bezoeken de chique Engels gerunde Kasbah du Toubkal   Op het dakterras met prachtig uitzicht op de bergen en het dorp genieten wij van een lekkere muntthee.  Website : www.kasbahdutoubkal.com Overnachten is niet voor ons budget voor 1.200 DH/2 

Eten

Café Soleil, in Imlil, tel. 044-485622.  Zij hebben ook kamers aan 100 DH/2, ontbijt extra aan 25 DH.

Overnachten

Wij nemen onze intrek in het eenvoudig Hotel Etoile de Toubkal.  Het is een backpackers (Randonnée).  Vandaag slechts 123 km gereden maar veel genoten.

 

 

Dinsdag 29/04/03

Actie

Via Asni rijden wij naar Marakech, 67 km.  Verder rijden wij niet; vandaag verkennen wij Marakech.  Nadat wij onze intrek in een centraal gelegen hotelletje hebben genomen trekken wij de stad in.  De Jemaa el Fna ligt slechts op een steenworp van ons hotelletje, heel toepasselijk Hotel Central Palace genoemd. 

In de Koutoubia Moskee mogen wij er niet in als niet-moslims.  Ik doe als de Marokkanen in Borgerhout en beschuldig de wakers van racisme.  Het rozenpark ertegenover is wel open maar enkel van 15-18 uur, belachelijk. 

Het El Badi Palace  is ruim maar niet mooi.  Het éénmalig tarief voor een museum of site bedraagt 10 DH. 

De Saadische Graven bevallen ons meer; het paleis is echt imposant, een aanrader.  Nadien zwerven wij rond in de medina en de soeks.

’s Avonds flaneren wij op het plein Jemaa el Fna en drinken er talrijke versgeperste sinas aan 2 DH per glas.  Er staan wel honderd dergelijke standjes op het plein.  Er staan ook talrijke eetstandjes, goochelaars en spektakelmakers.  Van op een dakterras waar wij ons avondmaal nuttigen genieten wij van de unieke sfeer op het plein.  Van de kelner mogen wij een fles meegebrachte wijn (in rugzak) nuttigen mits wij de fles onder tafel verbergen.  De gluiperd wil ook een glas die wij hem graag aanbieden.  Ik denk dat de naam Dar Mimoun of Restaurant Ksar el Hamra is. 

Overnachten

Op 50 meter van het centrale plein Jemaa el Fna en midden in de medina (oude stadswijk) ligt het Hotel Central Palace, 59 Sidi Bouloukate, tel. 044-440235, e-mail hotelcentralpalace@hotmail.com  web : www.marrakechconnect.com     Wij betaalden 150 DH/2 en 15 DH extra per ontbijt.  Het sanitair is op de gang.  Maar de patio is echt heel mooi met veel planten en prachtige betegeling, werkelijk zeer sfeervol.  Er is een smaakvol ingericht ontbijtterras en een ander dakterras met mooi zicht op de bergen en de stad.    Spijtig dat het er soms luidruchtig is vooral de receptie erg onvriendelijk is = afrader !

 

 

Woensdag 30/04/03

Actie

Ik had slecht geslapen omdat men nog om 2 uur een gasfles had aangesloten in de badkamer met veel lawaai als gevolg.  ’s Morgens reclameer ik bij de receptie waarop ze mij antwoordden “partez”.  Mijn reismaat kan mij overtuigen nog een dag in dat “kot” te blijven.  Dan slenteren wij rond in de soeks.

Het Palais El Bahia is prachtig versierd en goed onderhouden.  Maar na tien uur komen er bussen vol toeristen en wordt het druk.

De Medersa Ben Youssef ( 20 DH) is kleiner maar nog mooier dan het Bahia Paleis.

Rond 17 uur begeven wij ons naar de Souk des Tanneurs (leerlooiers) maar het is beter er ’s morgens heen te gaan.  De stank van de looiputten met o.a. duivenstront  is nauwelijks te harden maar het is wel pittoresk. 

Dan begeven wij ons naar het uitgestrekte tuincomplex van Menara, niet te missen en enig mooi bij zonsondergang : zicht vanaf de rand van de vijver met karpers op het  paviljoentje van de sultan die er amoureuze avontuurtjes had.   

De medina staat vol met herenhuizen, zeg maar smaakvol ingerichte paleizen.  Zo ook het Dar (huis – vb. Dar es Salaam = Huis van de Vrede) Riad Dar Timtam, 50 meter van het centrale Jemaa el Fna.  Er is een restaurant in het patio maar het is hier prijzig. 

Overnachten

Toen wij ons hotel (Hotel Central Palace) binnenkwamen na ons avondeten, blijkbaar iets te laat volgens de portier snauwt deze ons toe “waarom hebt ge geen ander hotel gekozen?” , wat wij dan ’s anderendaags hebben gedaan.  

 

 

Donderdag 01/05/03

Actie

Wij begeven ons naar het skioord Oukaimeden op 2.000 meter hoogte.  Er staan ongeveer dertig huizen in dit oord en het is er zeer rustig, geen toeristen, alle hotelletjes zijn gesloten.  Spijtig van de 75 km enkele rit.  Wij zijn niet tot het panoramapunt geweest want het landschap is kaal en stenig.  Dan volgen wij de vallei van de Ourika, 30 km en hier is het landschap veel groener met veel natuur.  Hier komen ook de Marokkanen, veel dagjesmensen uit Marakech die picknicken langs het riviertje of op het eindpunt.  Veel restaurantjes en hotelletjes.  In restaurant Asmaa, op een terras aan de boorden van het bergriviertje,  hebben wij genoten van een lekkere tajine en koffie. Dan gaan wij verder en nemen in Tnine de l’Ourka de kleine zijweg 6703 naar Aït Ourir en via een hoge bergpas met veel bochtenwerk maar zeer prachtige panorama’s naar Taddert.      

Wisselen

Het is mogelijk om ATM te gebruiken in Marakech.  Ik heb gewisseld in het hotel. 

Overnachten

Na 235 km komen wij aan in Taddert waar wij onze intrek nemen in het Auberge des Noyers, Café, hotel, restaurant met Franse en Marokkaanse specialiteiten.  De sfeer is hier nog oud koloniaals en op zijn Frans.  Hier kunnen wij bier krijgen en daar maken wij gebruik van.  De uitbater is vriendelijk en geeft ons een kamer voor 120 DH voor twee, ontbijt 15 DH extra pp.  Het is hier geen grote luxe maar de kamer is behoorlijk, douche en wc gemeenschappelijk.  Er tegenover vinden wij een beenhouwer waar wij voor 80 DH een kilo vlees kopen die wij verderop door Berbers laten braden op een vuurtje mits betaling, een kwestie van iedereen van het toerisme te laten profiteren. 

 

 

Vrijdag 02/05/03

Actie

Vooraleer wij verder rijden tanken wij nog even,  9.26 voor gewone brandstof en 5.97 Dh voor diesel, niet echt goedkoop.  Dan gaat het verder over de Jebel Bou Ourioul met met prachtig zicht over het Atlasgebergte.  En vervolgens door de vallei van de Tizi n Tichka met  bezoek aan de  Telouet Kasbah na een wandeling in het gebergte.    Dan gaat het richting Ouarzazate door een mooi dal met berberdorpen en veel kasbahs als uit een film.  En in Aït-Benhaddou, een must hebben ze inderdaad meerdere films opgenomen.  Dit dorp is nog authentiek oud Marokkaans en is beschermd.  Het is als in een sprookje dat je wandelt en je valt van de ene in de andere verbazing.  Smalle straatjes, steegjes, originele huisjes met de deur open waar je de bewoners kunt gadeslaan in hun dagelijkse bezigheden.  Een berbervrouw nodigt ons uit op een thee en toont ons haar hele huis met huisbakoven en met kussens bedolven zitplaats. Voor 100 DH kun je bij haar heel origineel (geen luxe) logeren: haar naam is Aatari Zahra. Haar berberpizza smaakt overheerlijk.  Het is een unieke belevenis.  Wij flaneren nog tot het kasteel  met uniek uitzicht en waden dan terug door de droge rivierbedding.  In Auberge Café Restaurant “Etoile Filante d’Or”  drinken wij nog iets op het panoramisch terras. In Ouarzazate bezoeken wij nog kort de kasbah Taourirt naast de hoofdweg. Vervolgens rijden wij door de vallei van de Draa.  Tot Agdz is het niet bijzonder mooi maar daarna zien wij meer rotsen en stenen, geen groen.  Dan beerken we geleidelijk meer palmbomen langs de boord van het riviertje, talrijke kasbahs en pittoreske dorpjes tot Zagora. Wij nemen een kijkje in HR Zagour in Zagora – www.leilacom.com/zagour e-mail hotelzagour@yahoo.fr maar besluiten verder te gaan.  Dan wordt de weg smaller en is het landschap dorder met bijna woestijn.  Geleidelijk rijden wij langs een prachtig duinengebied met ronddolende kamelen bij zonsondergang.

Overnachten

Bij al dat moois vergeten wij bijna een hotel te zoeken tot wij plots op het driesterren kasbah hotel stoten : Porte au Sahara, aan de Dunes de Sable di Tinfou, op 25 km van Zagora, richting M’Hamid, tel. 212-44-848562, e-mail : hotelsahara@iam.net.ma website : www.tourism-in-morocco.com of www.marokko.com    

Het is crisis en wij zijn schijnbaar de enige toeristen want de goedkopere bestemmingen doen het beter.  Ik kan afbieden van 540 naar 400 DH, avondmaal, slapen en ontbijt voor twee.  Niet slecht voor een dergelijk sjiek hotel. 

 

 

Zaterdag 03/05/03

Actie

In Zagora biedt Abdul Ami ons zijn kaartje aan en vraagt ons of wij soms een ritje per dromedaris willen maken of een woestijnrit per 4X4 en of we willen bivakkeren in de woestijn, e-mail abdoul_ami@yahoo.fr .  Het is een lange weg terug voor de Vallée du Draa en onderweg bezoeken wij verscheidene originele kasbahs.  In Agdz stoppen wij voor een korte lunch, 60 DH voor twee.  De kasbah van Ouarzazate is goed gerestaureerd en onderhouden en meer kitcherig dan zijn lotgenoten in de vallei die er soms vervallen bij liggen. 

Overnachten

Eenmaal in Ouarzazate zijn we niet ver meer van Aït-Benhaddou waar wij zo gek op zijn.  Intussen staan voor vandaag 233 km op de teller.    Wij besluiten te verblijven in Auberge Café Restaurant “Etoile Filante d’Or” op 200 meter van de school, tel. 044-890322  Voor 260 DH krijgen wij avondmaal, overnachting en ontbijt voor twee personen.  Er zitten nog meer reisgezelschappen.  Er is muziek ’s avonds bij het eten.  Er is weinig vlees bij de maaltijd, maar de prijs is dan ook goedkoop. 

 

 

Zondag 04/05/03

Actie

Na het ontbijt rijden via Ouarzazate langs een lange eentonige weg door een steenwoestijn met weinig bewoning richting Ar-Rachida.  In Skoura, een typisch oud dorp zoals ik ze destijds ook in Jemen zag, stoppen wij bij de kasbah, wandelen wat rond en nemen enkele foto’s.  Wij belanden in Kelaa Mgouna waar toevallig het bekende Rozenfestival plaats heeft.  Wij hebben geluk, heel toevallig. Van heinde en ver zijn de mensen erop afgekomen.  Overal staan verkopers hun rozen-producten aan te prijzen.  Om elf uur is er een traditionele voorstelling van dans en folklore.  Aan de bewakers zeggen wij dat wij in de ambassade werken en wij mogen op de eretribune zitten onder een luifel; de Marokkanen in een tribune in de zon tot 13.30 uur wanneer het optreden gedaan is.  Ik heb de eer naast de Rozenprinses te mogen zitten.  Na de voorstelling wordt ik een interview afgenomen voor TV.  Dan hebben wij nog wat rondgewandeld, mijn internet even nagekeken en schapenkoteletten gekocht die wij verderop laten grillen op een terras. Dan rijden wij langs de drukker bewoonde weg naar Boumalme, en mooi dorp op een heuvel gelegen. 

Overnachten

Vijfhonderd meter voorbij het dorp op een heuvel bemerken wij La Kasbah de Dades Chems , tel. 044-830041, fax 044-831308 e-mail : azizchems@caramail.com

Wij parkeren op de bewaakte parking.  Op de gevel zien wij het embleem van de Routard, een aanbeveling dus.  Het onthaal is zeer vriendelijk en de uitbater excuseert zich dat er volgend jaar een zwembad zal bijliggen.  De normale prijs is 150 DH + 25 DH/pp voor ontbijt.  Ik kom een prijs overeen van 160 DH alles in.  Daarvoor krijgen wij een kraaknette  zeer mooie kamer met badkamer en klein terras  met zicht op  het dorp en het landschap eromheen.  Bovendien was het avondmaal heel lekker.  Dat is een aanrader.

 

 

Maandag 05/05/2003

Actie

Wij volgen de Vallée de Dades 32 km ver.  De eerste 15 km zitten er veel gaten in de weg daarna wordt het beter.  Tot de kloven rijden wij door een heel groene vallei en na de “gorges” vervolgen wij onze weg tot Aït Toukhnine waar het landschap minder mooi wordt. Wij drinken iets in café restaurant Fdragoum bij Ali.    Op 27 km van Boumalme nemen wij een kijkje in Le Vieux Château  du Dades, tel. 044-831719 waar men voor twee kan overnachten voor 150 DH, ontbijt inbegrepen., inderdaad een “prix raisonable” en prijs/kwaliteit in orde.  Een wegwijzer vermeldt 64 km tot Mresmir, een verbinding met de Todra vallei, maar daarvoor heeft men een 4X4 nodig.  Voor een “gardien d’électricité” kopen wij een plat brood die slechts 2 DH kost.  Hij zit op een heuveltop met zicht op het dal en een centrale. Onderweg, op 13 km  van Boumalme, stoppen wij bij een wegrestaurant Miguirne en eten er enkele brochettes en een salade.  Slapen kost er 60 DH/2, badkamer op de gang, tel. 068-763804  Wij rijden verder naar Tinerhir en bezoeken de Todra kloof die slechts 15 km ver gaat door een groen landschap, daar droger maar toch nog mooi.  Terug in Tinerhir kopen wij Marokkaanse wijn in het winkel “chez Michelle”, een Franse. 

Overnachten

In Tinerhir opteren wij te verblijven in H.R. l’Avenir in het centum, tel/fax 044-834599, e-mail avenirhotel@yahoo.com web www.hotelavenir.fr.st  Er worden activiteiten ingericht als bergtrekking, 4X4 en VTT  Men is er vriendelijk en wij mogen gratis de keuken gebruiken want wij hebben zeshonderd gram entrecote gekocht voor 25 DH en met een fles goede wijn zal het smaken.  Wij betalen 100 DH voor een dubbelkamer, met ontbijt is het 150 DH. 

 

 

Dinsdag 06/05/03

Actie

Wij vertrekken vroeg en na 55 km, in Tinejad, nemen wij ons ontbijt op het gemeenteplein en informeren omtrent de binnenweg 3451 naar Erfoud, 90 km verderop.  Het is een goede asfaltweg en onze Fiat Uno doet het uitstekend.  Een “gids” zet ons op de verkeerde piste en vraagt daar nog een vergoeding voor ook.  De weg 3461 van Erfoud naar Merzouga is in slechte toestand, aanvankelijk asfalt met veel gaten en nadien gravel piste.  Wij hadden beter de hoofdbaan, P21, gevolgd van Erfoud naar Rissani want wij komen er achter dat er een goede asfaltbaan ligt van    Rissani naar Merzouga die eindigt op 6 km van de duinen (roze paaltjes volgen).  Er liggen echter veel pistes links en rechts maar wij rijden op zicht, t.t.z. recht naar de duinen.  Bij aankomst hebben wij 220 km op de teller maar de rit was moeilijk.  Wij lopen nog twee uren rond in de schitterende duinen en het levert heel mooie foto’s op bij zonsondergang.  Sommigen maken een ritje op een dromedaris. 

Overnachten

In de vooravond arriveren wij in Auberge les Dunes d’Or in Merzouga rechtover de duinen Erg Chebi.  GSM : (212)61-350665, e-mail : aubergedesdunesdor55@yahoo.com web site : www.multimania.com/dunesdor5   GPS : N 31°-12-096° W 4°-01-642° 

Er waren reeds veel groepen aanwezig maar er was nog een propere kamer met bad vrij.  150 DH voor een kamer met bad en 100 DH kamer zonder bad.  Het ontbijt koste 25 DH/pp extra.  Men kan er ook in nomadententen slapen, een tocht per dromedaris maken, er is een restaurant en een terras met uniek zicht van de ondergaande zon achter de duinen.  Het duinenformaat is 8 km op 25 km.  Bij het avondeten zingen en dansen de sympathieke berbers.  Elektriciteit gaat op een generator.  Men eet zittend of op een stoel op het terras.

Een aanrader voor romantische zielen en andere.

 

 

Woensdag 07/05/03

Actie

Na het ontbijt rijden wij zoals het hoort : eerst 6 km de wit-roze palen naast een piste volgen en dan nog 22 km op uitstekende nieuwe asfaltbaan tot Rissani en vervolgens nog eens 22 km asfalt tot Erfoud.  In de omgeving bezoeken wij een marmerbewerkingsbedrijf die fossielmarmer bewerken, heel decoratief maar duur. De vallei van Tafilalt vonden wij niet zo mooi, een steenwoestijn.   18 km voor Er-Rachidi bezoeken wij de Source Bleue en ik zwem een uurtje in het frisse water, heerlijk in die hitte.  Twee tieners vragen ons om een lift en wij worden door hun ouders op de thee uitgenodigd, krijgen een avondmaal en mogen er overnachten. 

 

 

Donderdag 08/05/03

Actie

De nieuw geasfalteerde baan naar Meknes is een beetje eentonig afgezien van de oase van Ziz.  In het plaatsje Zaida is er een bedrijvige veemarkt en een slachthuis. Camions met schapen, runderen en ook veel paarden rijden op en af.  Bij een beenhouwer kopen wij schapenkoteletten die wij laten grillen en lekker oppeuzelen.  Op de Col du Zad (2.178 m) ligt er wat sneeuw en ontwaren wij alpijnse bloemen.  Drie dagen geleden had het hier gesneeuwd.  De afdaling is machtig.  Op het kruispunt met de weg naar Mischliffen is de prachtige herberg helaas gesloten.    In het Forêt de Cèdres, met eeuwenoude ceders volgen wij het bord ‘Cèdre Gouraud’ een kanjer van een ceder in dit prachtig klein cederbos.  Apen springen voortdurend op onze motorkap als wij stoppen.  In Asrou, een mooi bergdorpje,  staat een mooie met cederhout bewerkte moskee.  Omdat mijn reismaat een Marokkaans vlagje op zijn jas had gespeld mogen wij binnen als ‘ongelovigen’.  Naar Fes loopt een groene weg door een berglandschap.  Fes is een grote stad.  Wij verblijven in Fes el Bali, de nieuwe stad en nemen de petit taxi naar het oude centrum.  De gemeenteparking is bewaakt mits een kleine bijdrage.  Onze rit was vandaag 358 km.  Morgen zal het nul zijn want wij blijven een extra dag in Fes. 

Overnachten

Wij kiezen uit onze reisgids : Hotel du Commerce, Place des Alaouites en betalen 90 Dh voor een dubbelkamer zonder ontbijt.  Wij krijgen een rustige kamer achteraan met zicht op het paleis.     

 

 

Vrijdag 09/05/03

Actie

Vandaag wandelen wij een ganse dag rond in Fes.  In l’Art du Bronze, 35 Talaa Sghira bezoeken wij de sjieke zaak met prachtige bronsbeelden te koop.  Minister Michel had het gastenboek getekend. 

Het restaurant La Médina, 13b Derb el Hamam – Guerniz is gehuisvest in een prachtige riad (herenhuis) met kleurige faience

Niemand mag op het koninklijk paleis wandelen en wij vragen waarom waarop de waker ons zegt “doumin” (morgen).

Overnachten

Nogmaals in Hotel du Commerce.  Het toilet op de gang had geen bril, geen sas want buis toevoer ontbreekt, geen toiletpapier en met emmer gieten. Geen sproeikop op douche.   Receptie is koel.  Sloten kamer zijn niet goed.   Afrader !    

     

 

Zaterdag 10/05/03

Actie

De parkwachter vroeg ons ’s morgens het dubbele van wat was afgesproken.  Wat zijn het toch bedriegers die Marokkanen.  Vijf km buiten Fes bij dienstenstation Ziz ons ontbijt genomen, de tarieven hangen uit, café-restaurant  Allal.  In Moulay Idriss bezoeken wij Volubilis, de Romeinse stad, zeker een bezoek waard en bijna geen toeristen gezien, wel bussen met schoolreizen. Het is hier een mooie streek met veel groen en graanvelden en agaven langs de kant van de weg.   Na het middagmaal rijden wij naar Meknes.  Wij verkennen de stad te voet door de soeks en daarna met een paardenkoets. Het grote plein is mooi verlicht en er lopen heel veel mensen op straat zoals de rambla in Spanje.     Daarna gaan wij eten in Restaurant Omnia op 50 meter van ons hotel in en steegje, rustig en goed.       

Overnachten

Maroc Hotel, 7 Avenue Rouamzine – Derb Ben Brahim, tel. 055-530075  Wij betalen 120 Dh voor een dubbelkamer met bad op de gang : proper en vriendelijk onthaal en centraal gelegen :  aanrader !

 

 

Zondag 11/05/03

Actie

Doordat ik reisziek was heb ik langer geslapen terwijl mijn reismaat de stad was ingewandeld.  Ontbijt 10 Dh naast ons hotel.  Via een perfecte autostrade zonder vangrails rijden wij naar Rabat, tol 30 DH.  In de Makro van Rabat nemen wij een licht middagmaal en kopen wij een voorraad Marokkaanse wijn.  Er is ook een Makro in Fes, Casablanca en Agadir.  Plots krijgt mijn reismaat het ook; hij blijft uren in de toiletafdeling. 

Koning Hassan II kreeg een zoon vandaag, een troonopvolger en de Marokkanen waren uitzinnig; het zou een week feest worden.  Tien kilometer buiten de stad vond een fantasia plaats : een groep ruiters chargeert te paard en stopt abrupt voor de loges om vervolgens een geweersalvo af te vuren en dat blijft zich herhalen met verscheidene groepen in een soort wedstrijd.  Omdat wij “medewerkers” zijn van de ambassade mogen wij in de VIP tent in de schaduw zitten en zien wij het spektakel heel goed.  Iedere groep heeft zijn eigen soort middeleeuwse tent.  De folklorezangen  duren erg lang. 

Overnachten

Wij overnachten in Hotel Gaulois, in de medina, tel. (212)7-723022 en betalen 148 DH voor een dubbel zonder ontbijt.  Het onthaal is vriendelijk.  Sanitaire voorzieningen op de gang.  Privé-parking voor de deur.  Iets gegeten in Taffarirt vlakbij.

 

 

Maandag 12/05/03

Actie

Na ons ontbijt in Holywood, lekker, netjes en verzorgd gaan wij de oude stad verkennen.  Bij Dar Mbini dwalen wij door de soek van de meubelmakers.  Dan lopen wij op het plein met de imposante toren van Hassan I met het mausoleum van Mohamed V.  Daarna verkennen wij de medina.  In de namiddag rijden wij via de autostrade naar Casablanca, (tol) om dan de uitstekende P8 naar El Jadida te rijden.  Onderweg is niet veel bijzonders te zien.  In El Jadida bezoeken wij het kleine omwalde Portugees fort.  En daarna duiken wij in de Citerne Portugaise, de overwelfde riolen (netjes) waar de film Othello van Orson Wells werd opgenomen.  De lichtinval uit de keldergaten tussen de pilaren is bijzonder.  Licht middagmaal genomen in Rest. La petite Perle d’Essaouira.  Mijn reismaat is nog wat ziek en wij doen het rustig aan.  Na onze zoektocht naar een logement een uitstekend avondmaal genomen in Restaurant La Portugaise, Cité Portugaise – een aanrader.

Overnachten

Dan een zoektocht naar een hotel.  Eerst naar Hotel de Provence, rechtover de Kamer van Koophandel, tel. 023-342347 : 295 DH met badkamer.  Heel goede keuken maar te duur.

Tenslotte gekozen voor Hotel de Nice, 15 Rue Mohamed Smiha, tel. 03-352272.  Ze vroegen 55 DH zonder ontbijt, wc en douche op de gang en oud meubilair.  Doenbaar.

       

 

Dinsdag 13/05/03

Actie

Vanuit El Jadida volgen wij de kustweg S 121.  Aanvankelijk biedt deze weg weinig interessants maar na de haven van Jofar is er veel tuinbouw en verderop duinen en een monding zoals het Zwin bij ons maar met zoutpannen.  Dan volgt een droog landschap maar met klippenkust zoals in Normandië.  Bij Cap Beddouza bezoeken wij de afgelegen vuurtoren en worden er warm verwelkomd.  Bij het binnenkomen van het vissersdorp Safi overschouwen wij van op het plateau en majestueuze aanblik en dan zakken wij af langs tientallen visrestaurantjes.  Verscheidene handelaars proberen vele soorten vis, groot en klein gegrild of gebakken aan te bieden.  Hier hebben wij lekker en veel gegeten want op een visje meer wordt niet gekeken.  Langs de hoofdweg P 8 is niet veel bijzonders te zien tot Essaouira.  Wij dwalen wat rond in de oude versterkte stad door smalle straatjes, langs witgekalkte stijlvolle Portugese huizen, moskees, terrasjes en winkeltjes.  Van al dat lopen krijgen wij honger en de gegrilde sardines smaken voortreffelijk in restaurant La Petite Perle.   Het restaurant Le Patio ziet er ook goed uit.  La Licorne wordt uitgebaat door een Frans koppel.           

Overnachten       

In Essaouira is keuze genoeg van smaakvolle hotelletjes en onze zoektocht begint.   Eerst hotel Smara, goedkoop maar het is vol.

In hotel Oudaias, tel. 037-264043 : 150 DH voor een dubbel met douche.

Dan hotel Gnaoua, nogal duur, 200 DH in laagseizoen en in hoogseizoen 300 DH : heel mooi interieur en een aanrader als je niet budget reist.

Emeraude Hotel vraagt 390 Dh voor een dubbel, ontbijt inbegrepen : www.essaouirahotel.com Ziet er netjes en chique uit, dakterras. 

Résidence Shahrazed, tel. 472977 : 180 DH zonder ontbijt.  Ouderwets, ingetrapte deur. Dan hotel Majestic bekeken, tel 044-474909, een oud tribunaal met dakterras: 100 DH voor een dubbel zonder ontbijt, maar in de straat zijn mogelijkheden genoeg.  Adres : 40 Rue Laalouj, tel. 044-474909 of 472508

Financies

Bij de bank Crédit du Maroc in Essaouira geld uit de muur gehaald.  Kan ook bij Interbank.

 

 

Woensdag 14/05/03

Actie

Wij gaan nogmaals op verkenning door het oude Portugese omwalde gedeelte en genieten van de sfeer. Voor een doos allerlei mineralen betaal ik 70 DH.  Een film kost 30 DH.  In de vissershaven zitten hele horden toeristen op banken aan tafels in open lucht te genieten van de dagverse vis die in overvloed aanwezig is in deze oceaan. Daaraan kunnen wij niet weerstaan en doen ons tegoed aan een bordje garnalen en vervolgens gegrilde sardines, echt lekker en voor de prijs hoeven wij het niet te laten.  De weg naar Agadir is dor en weinig bergachtig.  Van een groepje geiten in een boom hebben wij prachtige foto’s genomen.  Net voor Agadir vinden wij Paradis Plage mooi.  Op het terras van pâtisserie Yacout betalen wij teveel : afrader !

Als wij in ons bekend hotelletje aankomen hebben wij voor deze lus 3.115 km gereden.

Overnachten

Hotel de Paris, Avenue Kennedy, wijk Talborjt, Agadir.  Tel. 048-822694, fax 048-824846  Wij betalen 160 DH voor een dubbel ontbijt inbegrepen, een heel goede prijs.  En het hotelletje bevalt ons, geen grote luxe maar daar hebben wij geen interesse in.

 

 

Donderdag 15/05/03

Actie

Een lekker ontbijt genomen op het dakterras van ons hotel.  Ik informeer in een reisbureau, Jafar el Jorb,  die busreizen organiseert van/naar Frankrijk.  Vb. 900 DH voor vertrek uit Lille op zaterdag 07.30 uur en aankomst op dinsdag om 21.30 uur.  www.voyages-baudart.fr    Na een tankbeurt en nog een koffie met gebak rijden wij via de voorstad van Agadir met een bescheiden industriezone door het monotone landschap naar Tiznit, inderdaad “t’is niet”.  Niettegenstaande de ommuring is Tiznit en recent gebouwde stad.  Wij bezoeken de “Source Bleue” maar die ligt vol rommel, plastiekzakken en kikkerdril.  Er omheen bemerken wij enkele winkeltjes met berberjuwelen.  Er lopen enkele  “valse gidsen” rond die ons  willen “helpen”.   Via de bergweg 7064 komen wij na 40 km aan in  Mirhleft waarna wij een prachtige kustweg volgen tot Sidi-Ifni, een voormalige Spaanse enclave in Marokko met Spaanse art-deco huizen uit de jaren dertig.  Er hangen hier en daar nog bordjes met “calle” (Spaans voor straat).    Omdat wij het hier vlug hebben gezien besluiten wij na een poosje langs de mooie bergweg 7129 naar Goulemine te rijden, 265 km vandaag.  Avondeten in café-restaurant Bir Nzaran aan het rondpunt richting Tan Tan.  Er zit veel volk en het eten is in orde. 

Overnachten

Dat doen wij in hotel Al Masira (de mars) in Goulemine.  Het is eenvoudig maar in orde.  De mars duidt op de “groene mars” in 1975, ter aanhechting van de Westelijke Sahara bij Marokko, wat door de UNO werd veroordeeld.

Ter info logement in Ifni :

Hotel Bellevue, Place Hassan II, Sidi-Ifni, tel. 048-875072

Auberge-café-restaurant Legzira, Rue Azni 7, tel/fax 048-780457

 

 

Vrijdag 16/05/03

Actie

Vandaag hebben wij een lange rit voor de boeg, 526 km, want wij willen naar Laayoune, Westelijke Sahara.  En na een stevig en lekker ontbijt in Bir Nzaran en een tankbeurt (want deze worden zeldzamer meer zuidelijk) gaan wij op pad.  Bij het verlaten van Goulemine stoppen wij bij de beroemde veemarkt geiten schapen, dromedarissen.  Deze markt is niet erg groot, meer vergane glorie.  Van de “blauwe mannen” mogen wij geen foto’s nemen.  Onderweg zien wij de vangrails van de bergweg kapotgeslagen.  Ik was al voorbij gereden maar ben toch teruggekeerd ondanks het afraden van mijn reismakker omdat ik dacht dat het ongeval pas gebeurd was en hulp nodig kon zijn.  Een viscamion ligt in de ravijn 20-30 meter dieper en zijn lading vis ligt her en der verspreid.  De chauffeur was net uit zijn cabine gekropen en aanbad Allah en alle profeten; hij was in shocktoestand.  Ik was er eerst bij en heb hem weggenomen tot achter een rots want de brandstof lekte uit de tank.  Weldra kwamen er meer mensen bij en kwam er hulp.  

Tan Tan is een moderne nieuwe vissershaven zoals er hier wel meer zijn in Zuid Marokko.  Twintig jaar geleden stonden hier amper vijfentwintig huizen.  Hier bemerken wij helaas geen visrestaurants.  Even buiten de stad, op het kruispunt van de kustweg P 41 naar Laayoune en de weg P 44 naar Smara zien wij een bord van resp. 300 km en 220 km.      

In Tarfaya, de laatste plaats voor de Westelijke Sahara, eigenlijk een gat, niets te zien, vinden wij met moeite iets te eten : kiek.  Enkele km buiten de plaatsje rijden wij de Westelijke Sahara binnen maar dat staat nergens aangeduid want het is hier allemaal Marokko.

 

 

WESTELIJKE SAHARA

 

Overnachten

Ongeveer veertig km voor Laayoune bemerken wij langs de weg een publiciteistsbord : Camping Le Roi Baudouin op 4.5 km van de hoofdbaan verwijderd.  De uitbaters zijn ene Luc en Martine, B.P. 830 Laayoune,   le_roi_bedouin@hotmail.com
http://www.geocities.com/le_roi_bedouin.

 

Het hotel aan de Spaanse kerk is gesloten en het Franse restaurant ook.  De informatie in de Routard is verouderd stellen wij vast.  Het visrestaurant “Marseille” is ook failliet.  Het hotel Mekka, Avenue Mekka 205 (tel. 048-993996) vraagt 285 DH voor een dubbel.  En Hotel Lakouma, Av. Hassan II (tel. 048-893378) vraagt 400/dbl. Het Hotel Parador (tel. 048-894500) is ook te duur.   Wij rijden dan door 25 km verderop naar de haven van Laayoune.  Onderweg liggen de duinen half op de weg gewaaid.  De vishaven is tamelijk modern.  Hier bevinden zich twee hotels die naam waardig.  Ten eerste hebben wij Hotel Josefina, tel. 048-998478, fax 048-908089.  De eigenaar is nog één van de weinige Spanjaarden die hier is achtergebleven en de keuken is Spaans.  Het is hier heel netjes, restaurant en lekker ijs.  Voor een dubbelkamer vroeg hij 400 DH en na onderhandelen kwam het op 310 DH.  Ten tweede is er het Hotel El Marsa, tel/fax. 048-998047, Avenue Hassan II, naast Bank P.  Geen restaurant, wel café.  Het tarief voor een dubbel is 287 maar wij krijgen 25% korting = 215 DH. 

Eten

Een aanrader is het moderne en net café-restaurant Manzah Laayoune Afrah bij het dienstenstation Petrom du Sahara, Route Laayoune Plage, tel. 061-387692 

 

 

Zaterdag 17/05/03

Actie

Ons ontbijt nemen wij op de kleine luchthaven naast het Manzah Laayoune Afrah.  Dan rijden wij richting Smara door de woestijn maar op asfalt.  Na 25 km zien wij rechts van de weg de oase van Lemsid in een droge rivierbedding liggen.  Wij verkennen het even : klein maar heel pittoresk.  Op het kruispunt van de P 43 naar Boucra en de P 42 naar Smara staan enkele legerjeeps en we moeten onze papieren tonen want dit is hier een gevoelig gebied omwille van de Polisario en vooral om de rijke fosfaatmijnen van Boucra die de Marokkanen sedert 1975 leegroven in de gaten te houden.  Er staat een kazerne en een gendarmerie.   Er loopt een ertsspoorweg van Boucra naar de haven van Laayoune, enig inkomen van het land.  Wij rijden nu ruim honderd kilometers door onbewoond woestijngebied tot wij plots dertig km voor Smara een tankstation zien waar wij natuurlijk gebruik van maken.  Omdat de Sahara een speciaal gebied is kost de benzine hier veel minder dan in Marokko zelf.  In Smara kopen wij dromedarisvlees die wij ergens laten grillen.  Het is nogal taai, of ligt het aan het beestje ?  Smara is een groezelig stadje met nogal wat dure jeeps van de UNO en veel Marokkaanse kazernes.  Er is een postkantoor, enkele banken en een paar onfrisse hotelletjes zodat wij besluiten 250 km door te rijden naar Tan Tan.  Onderweg bemerken wij een soort spookdorp; het staat niet op onze kaart en wij vragen ons af wat het is.  Er staan in typische stijl enkele halfboog huizen en gebouwen zonder deuren of vensters (geplunderd).  Een bedouïn vertelt ons dat dit Abtih heet en dat deze ruïne een oude kazerne is van de  infanterie is en verlaten is sedert 1982.

150 km voor Tan Tan staat nog een groot benzinestation en nog één op de “grens” met Marokko waar wij nog eens voldoen aan 50% minder dan in Marokko.  Na en vijfde politiecontrole aan de “grens” krijgen wij er nog één op het einde van de weg P 44, bijna in Tan Tan. De weg naar Tan Tan gaat door een monotoon woestijnlandschap.  Het gebied wordt dus heel goed gecontroleerd door de bezetters.  Je ziet het maar de Marokkanen die de Fransen bezetters verafschuwden wegens kolonialisme zijn nu zelf bezetters geworden en hoe !     

 

 

MAROKKO

  

Overnachten

Bij aankomst in Tan Tan en na 468 km vandaag nemen wij onze intrek in Hotel Bir Anzarane, op de Avenue Hassan II, tel. 08-877834.  Het is er proper en het onthaal door Aziz, een ex-zeeman, is hartelijk.  Er is geen water na 14 uur. 

Eten

Doen wij in Hotel Sables d’Or, Avenue Hassan II, tel/fax 048-878069, een goed maal en vriendelijke bediening. 

 

 

Zondag 18/05/03

Actie

Bij het verlaten van Tan Tan richting Goulemine na een zoveelste wegkontrole zien wij een bord die verwijst naar het 6 km in het binnenland gelegen Ksar de Tafnidilt van Guy Dubau, tel. 066848165 e-mail pistesaven@aol.com  www.perso.wanadoo.net.ma/pistard  Een ksar is een oude, meestal  vervallen burcht. Er zijn gastenkamers, camping, restaurant en buitensporten worden er georganiseerd.  En verderop vanuit Goulemine de weg naar Assa, km.paal 10 Fask bemerken wij Le Chameau Vert, camping, kamers en restaurant ten behoeve van overlanders naar Dakar.  Tel. 068-507926  www.maroc-oasis.com   

In Goulemine lunchen wij in het ons bekende Bir Anzarane restaurant.  Tussen Goulemine en Tiznit zien wij veel herders met dromedarissen, geiten en ander vee.  Een Breton is met zijn jeep op weg naar Dakar.  Bij madame Belcaid Jamila bekijken wij prachtige berberjuwelen. 

Eten

In Café-restaurant Essahara, Bd. 20 Aout, Marché Municipal in Tiznit (tel. 048-862293) nemen wij een uitgebreid avondmaal.

Overnachten

Hotel des Touristes , 80 Place de Méchouar, Tiznit, tel. 048-862018 heeft een vriendelijke uitbater.  Het is er super proper.  Wij betalen voor een dubbelkamer 90 DH met bad, wc en warm water : aanrader !

 

 

Maandag 19/05/03

Actie

Ons ontbijt genomen in Essahara en er Australische rugzaktoeristen ontmoet.  Wij volgen nu de weg 7074 naar Tafraoute.  De Oued Assaka vinden wij schilderachtig.  Het is een bijzonder mooie rit door het dal  met lieflijke dorpjes en groene palmbomen.  En langzaam stijgen wij naar de Col de Kerdous waar wij iets drinken in Hotel Kerdous (580 DH/ dubbelkamer).    De kleine rode kasbah Aidaï is ons een foto waard.  In dit schilderachtig dal liggen honderden pittoreske kasbahs.  Het is vandaag zeer warm, zo’n 40° C. en wij rijden dan ook niet lang. 

Overnachten

Wij letten niet goed op en checken in in Hotel Tafraoute, boven een benzinestation en betalen 80 DH.  Helaas teveel lawaai. 

In Hotel Les Amandiers, tel. 048-800008 www.hotellesamandiers.ma vragen ze 428 Dh voor een dubbelkamer zonder ontbijt.

En Hotel Kerdous, tel. 02-118616 www.dounia.travel.com zal het niet minder zijn.

 

 

Dinsdag 20/05/03

Actie

Wij blijven in deze wondermooie omgeving en maken een uitstap naar de oase van Aït Mansour, 32 km van Tafraoute, een aanrader. Eerst reden wij op weg 7075 en stopten bij de “hoed van Napolean” in Agard Oudad, een overhangende rots die vanuit een bepaalde hoek bekeken erop geleek.   Aan een splitsing rechts “Rochers peints” , een kunstwerk maar meer dan een soort steengroeve hebben wij niet gezien.  Wij reden op de T-splitsing links richting Tasserirt en Aït Mansour op een hoog plateau met prachtige panorama’s.  Het dorp Aït Mansour ligt in een groen dal, in een oase met oued (rivier).  Het is hier bijzonder mooi, echt het Marokko voor de schilders, fotografen, overal postkaartzichten.  Wij rijden door de groene oase met vele palmbomen, vijgenbomen, amandelbomen, druiven, granaatappels door een overdadig weelderig groen decor ingesloten in een hoog keteldal.  Na dit wondermooi dorp stopt het asfaltbaantje en liggen er nog keien, geschikt voor een 4X4 en verderop liggen er nog meer mooie dorpjes maar daar geraken wij niet met ons wagentje.  Dit is één van onze mooiste dagen in Marokko.

Eten

Wij eten in Etoile d’Agadir een lekkere tajine met pruimen, moet je eens proberen.

Overnachten

Hotel Salama , centrum Tafraoute, tel. 048-800026 heeft een vaste prijs : 147 DH voor een dubbel.  Zeker beter dan gisteren.

 

 

Woensdag 21/05/03

Actie

Het ontbijt in Hotel  Salama is heel goed.  Wij maken terug een dagtocht in de omgeving en bezoeken de Ameln-vallei, een breed dal met veel dorpen maar niet zo mooi als gisteren.    Na 4 km uit Tafraoute, richting Agadir staat op een bord “Maison traditionel”.  Wij gaan een kijkje nemen in dit museum met oud alaam uitgebaat door een oude blinde berber.  Hij biedt ons thee aan in zijn salon op de kussens.  Een eind verderop waren vrouwen koren aan het dorsen met een ouderwetse dorsmachine, een type die ik sedert mijn kinderjaren niet meer had gezien.  Soms deed men dat met een ezel die rondjes loopt en zo het graan uit het koren trapt.  Wij bekijken nog wat landschappen, bewonderen de mensen op hun povere korenveldjes en komen terug naar Tafraoute.

Wisselen

Deed ik in de bank BMCE in Tafraoute aan 1 € = 10.67 DH

Overnachten

Nogmaals in Hotel Salama alsook ons avondeten met eigen wijn. 

 

 

Donderdag 22/05/03

Actie

Doordat wij misschien te vlug onze grote rondreis door Marokko hadden afgewerkt hebben wij nog enkele dagen over die wij graag op het einde doorbrengen in de regio Tafraoute.  Vandaag onze terugvlucht herbevestigd. 

Mijn reismaat wou een dagje rusten.  Ik vol goede moed een tochtje gemaakt, maar welk één !  Een goede 20 km voorbij Tafraoute, richting Agadir sloeg ik de weg in naar Tanalt om vervolgens door te rijden naar Aït Bahia om daar terug op de hoofdweg uit te komen.  Ik informeerde omtrent de weg erheen.  Geen probleem beweerde men mij meermaals.  Tot voorbij Tanalt , 15 km, ging het goed op de kleine weg die plots stopte en overging in een heel slechte weg met veel obstakels, grote stenen en meer.  Ik zat in de hoge bergen met enkele armzalige herdersdorpen.  De bergweiden stonden vol met kruiden en bloemen.  Maar 2 km voor de top reed  ik vast, niets aan te doen.  Ik zag nergens een levende ziel en achter mij was het laatste huis reeds heel ver weg.  Dan maar naar de top gewandeld en in de verte zag ik een tent met mensen eromheen.  Ik riep uit alle macht en ging erheen.  In hun tent eerst thee gedronken en hen om hulp gevraagd, wat ook lukte.  Het waren seizoen bijentelers uit Ifni en ik gaf ze wat graag een fooi. De weg was nog bar slecht maar ik raakte niet meer vast.  Toen ik nog 3 km van de hoofdbaan verwijderd was en dacht dat alles in orde was, botste ik na een korte bocht op een immense berg zand en grote rotsblokken voor mij; de weg was plots afgesneden wegens wegenwerken.  Ik kon enkel nog dezelfde ellendige weg terugnemen.  Men was zo vriendelijk alles opzij te schuiven en ik kon als baanbreker met mijn Fiat Uno door het mulle zand met stenen cruisen als een echte rallyrijder.   Eindelijk na 88 km asfalt !

Avondmaal genomen in Hotel Tanger, goed en goedkoop.

Nogmaals overnacht in Hotel Salama.

 

 

Vrijdag 23/05/03

Actie

Ontbeten in El Masira.  Daarna op de markt een paar lederen sloffen gekocht. 

Onze laatste rit gaat door een prachtig landschap op de weg S 509 naar Agadir.  Na 57 km passeren wij een bijzonder mooi dorpje op een rots, Tizamgane kasbah.  In Aït Baha stoppen bij aan het terras van het Hotel Al Adarissa, tel. 08-254461-64, een luxehotel met 32 kamers, 160 DH voor een dubbel, eigenlijk zeer goedkoop voor wat het biedt.  Wij nemen een lunch op het dakterras.  De benzinestations Afriquia (Libisch ? cfr. Luchtvaartmij. Afriqiyah = Libisch) zijn de goedkoopste. 

Wissel

In een bank krijg ik voor 1 € = 10.674 DH, correct.

Eten

Aangekomen in Agadir gaan wij op de Corniche westers  eten in een Pizza Hut, lasagne omdat wij al zoveel tajines hebben gegeten. 

Overnachten

Nogmaals in het ons bekende Hotel de Paris.

 

 

Zaterdag 24/05/03

Actie

Vandaag niet veel actie.  Lang geslapen en relax ontbijt.  Daarna met onze huurauto naar de carwash  en dan ingeleverd.  In totaal hebben wij 4.783 km gereden met een Fiat Uno zonder enig probleem.  Dus een luxueuze 4X4 hoeft niet echt.

In de namiddag nog wat rond gekuierd op de zeedijk  en in  restaurant Hawai Beach nog eens lekker gegrilde sardines gegeten.  Daarna voor 5 DH met een grand taxi naar Inezgane gereden en vervolgens voor dezelfde prijs per bus naar de luchthaven Inez.  Om 21 uur opgestegen met Royal Air Maroc.  

 

Besluit

Marokko is een heel mooi land met over het algemeen vriendelijke mensen.  Wij hadden wel een heel bijzonder tijdstip van reizen.  Op 09/05/03 werd de kleine prins en troonopvolger geboren waardoor overal de mensen een week lang feestten in uitzinnige vreugde met veel uitzonderlijk fantasia’s.  Op 10/05/03 begon een gijzeling in het nabije Algerije.  En op 16/05/03 werd er een aanslag gepleegd in Casablanca rechtover onze Belgische ambassade waardoor het feesten ophield.  Tenslotte was er op 21/05/03 een aardbeving in Algerije. 

 

 

Erik Trenson

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.