Mayotte
MAYOTTE 2018
VOORBEREIDING
Planning
We zijn twee ervaren globetrotters en bedachten een combinatiereis te maken naar enkele eilanden in de Indische Oceaan : Réunion, Mayotte, Mauritius, Rodrigues en Comoren. Op Réunion wilden we beslist wandelen in de adembenemende natuur. We gaan ook een auto huren om er rond te kunnen trekken.
Visum
Enkel voor de Comoren had ik een visum nodig maar mijn informatie daar over was onduidelijk. Ik kon een visum op de luchthaven krijgen die ik bij het verlaten van Anjouan betaalde.
Consulat des Comores, Raketstraat 84, 1130 Brussel (Haren), tel. 02/779 58 38
Geldzaken
ATM staan er voldoende op Réunion; het is tenslotte een stukje Frankrijk. Op Mayotte, ook een Frans overzees departement zijn er ook ATM en eveneens op Mauritius. Wij hadden vooral cash euro’s meegenomen die we indien nodig konden omwisselen.
Vlucht
We boekten een vlucht met Air Austral, op 5/3/2018 met de TGV van Brussel Zuid naar de luchthaven Parijs CDG en op 6/3/2018 verder een vlucht naar Saint Dénis op Réunion.
AIR AUSTRAL is een RAMP – STERKE AFRADER !!!
7/03/2018 : vlucht met Air Austral van Réunion naar Mayotte. Deze vlucht had moeten plaats vinden op 6/3/2018, een dag vertraging waarvoor we nooit zijn vergoed.
10/03/2018 : ik vlieg met Ewa naar Anjouan, Comoren.
12/03/2018 : vlucht Anjouan naar Mayotte.
12/03/2018 : vlucht van Mayotte naar Réunion met Air Austral.
23/03/2018 : vlucht met Air Austral van Réunion naar Mauritius.
26/03/2018 : vlucht met Air Mauritius naar Rodrigues.
28/03/2018 : vlucht van Rodrigues naar Mauritius.
29/03/2018 : vlucht van Réunion naar Parijs
30/03/2018 : TGV naar Brussel.
Informatie
www.naturalistesmayotte.fr www.naturalistes.info
www.mayotte-lerelaisdesindes.com
www.petitfute.com : reisgids over het eiland
REISVERSLAG
Maandag 05/03/2018
Reisweg: Van Brussel naar Parijs per TGV trein en vlucht naar Réunion.
Met de bus naar Brugge gereden en dan de trein naar Brussel Zuid genomen waar ik afgesproken ben met Vera. We zouden een vlotte aansluiting hebben met onze TGV naar Parijs. Maar we stonden meer dan twee uren te wachten op een koud perron in Brussel Zuid. We kregen geen informatie van de treinbegeleiders van Air TGV. We kregen geen drankje of excuus en vertrokken met meer dan twee uren vertraging. Blijkt dat de trein in Vorst geen elektriciteit had. In Lille moesten we overstappen op een andere trein naar Lyon en moest iedereen in de rij staan om een attest van vertraging te krijgen. We kregen in Lille nog steeds geen info, enkel een mail adres van de SNCF. Aangekomen op de luchthaven CDG was het kantoor van Air Austral gesloten om 21.30 uur. Op het infokantoor van de luchthaven geen hulp gekregen. We moesten maar ons plan trekken en dus hebben we een taxi genomen naar een nabijgelegen hotel.
REIS NOOIT MET AIR AUSTRAL – ZE HEBBEN ONS NOOIT VERGOED !!!
Dinsdag 06/03/2018
Reisweg: Vlucht Parijs – Mamoudzou (Mayotte)
Na ons ontbijt konden we met een gratis shuttlebusje naar de luchthaven. Aan de infobalie van de luchthaven verwezen ze ons door naar de balie van Air TGV die ons niet konden/wilden helpen. Bij SNCF gaven ze ons een stempel op ons treinticket dat de trein 2 uur en 15 minuten vertraging had en te laat was vertrokken. Dan gaf plots een andere collega ons wel een attest van vertraging. Een dame van Air Austral had onze tickets omgeboekt, zelfde vlucht maar een dag later. Nog een menu genomen op de luchthaven. Van een Nederlandse medewerker kregen we een voucher om naar de VIP lounge te gaan waar we zelfs champagne hebben gedronken als troostprijs.
Woensdag 07/03/2018
Naast ons zaten twee moslims en van hen kregen we twee flessen champagne want zij drinken geen alcohol. Met dank daarvoor. Om 08.30 uur landden we op Réunion en om 11.15 hadden we een verbindingsvlucht naar Dzaoudzi, Mayotte waar we twee uren later zouden landen. Maar door regen en mist bleven we nog een uur rondjes vliegen. Uiteindelijk om 13.40 uur geland. Een vriend van een Belgische jongedame wou ons geen lift geven, beseften nog niet waarom. Hier is iets gaande. Een medewerkster van de balie van de Toeristische Dienst belde verscheidene hotels op maar alles was bezet, de Fransen die in het binnenland woonden waren nu dicht bij de luchthaven gelogeerd. De wegen op Mayotte waren bijna overal geblokkeerd en we konden geen auto huren, wat ons plan was. Uiteindelijk had ze een accommodatie gevonden en reden we met een klein busje naar de ferry waar we een half uurtje wachtten waar een medewerker van Hotel Loulou ons opwachtte. De ferry van Petite Terre naar Grande Terre is gratis maar andersom kost het 0.15 €. Ze hebben geen restaurant en we hebben ons avondeten telefonisch besteld.
Overnachten
Résidence Loulou, Tsoundzou 2: klein slecht wegje gaat 500 meter omhoog van hoofdweg af. We betalen 50 € voor een dubbelkamer en nog eens 6 euro per ontbijt.
Donderdag 08/03/2018
In het hotel konden ze niet teruggeven van 100 euro en ik gaf hen 60. Een taxi naar het verhuurbedrijf www.budget-mayotte.com rekende ons 2 x 3 euro aan terwijl het tarief maar 1.4 euro bedraagt. Mevrouw Véronique Janssens, Vlaamse naam maar Française wou ons een auto verhuren aan 31 euro per dag maar ze voegde er aan toe dat er over het ganse eiland wegblokkades waren met agressieve Comorese vluchtelingen, dus rondtoeren zat er niet in. We mochten onze bagage in haar kantoor laten voor enkele uren. Er zijn veel vluchtelingen uit de arme Comoren die ‘s nachts met een gammel bootje illegaal naar Mayotte komen want eenmaal op Mayotte zitten ze in Frankrijk ! En aangezien ze niet direct naar Frankrijk mogen en geen papieren krijgen worden ze agressief. Er zitten ongeveer 60.000 illegale Comorezen op Mayotte, een vierde van de reguliere bewoners. We wandelen wat rond en gaan iets drinken in het Caribou Café, 4 euro voor een biertje. De meeste winkels zijn gesloten over de middag in het klein centrum van Mamoudzou. We liepen hogerop richting hospitaal waar we bij Maki Gourmand, Rue de l’Agriculture 70, een mooi zicht hadden op de haven. Ze geven lekkere grote porties en het is niet duur. Terug bij Budget reserveerde mevrouw Véronique een hotel voor ons bij Baraka ( 50 euro, geen ontbijt, bakker en restaurant er naast en we konden er maar één nacht verblijven) maar de man was niet vriendelijk.
Vrijdag 09/03/2018
‘s morgens liepen we iets verder voorbij de Franse Marine en ik vroeg aan de chef Michel Goron of hij ons kon helpen en een inheemse poetsvrouw bood ons logement aan bij haar thuis en we mochten drie nachten in haar bed slapen. We laten onze bagage bij de marine en gaan naar de pier waar de boot voor onze daguitstap om acht uur vertrekt, kost 70 euro/pp. We varen door de prachtige Moya Baai op Petite Terre en halen op Grande Terre nog 6 toeristen op. Dan varen we naar een prachtig strand bij Petite Terre waar we uitstappen en ontbijten. Vervolgens varen we langs veel kleine eilandjes en het groene Grande Terre verderop naar Lagune S waar we voor anker gaan en snorkelen en we worden op cocos-rum getrakteerd. Vervolgens begeven we ons naar een zandbank waar we zwemmen; het water was heel warm en veel kleine visjes dartelen bij het koraal. Er is ook een glasbodem waardoor we die veelkleurige visjes kunnen bewonderen. Er waren nog bootjes op excursie hier. Daarna voeren we met hevige regen op kop op zoek naar dolfijnen en we zien er 50-100 die ons vrolijk vergezellen links en rechts en onder de boeg. Er was zelfs een moeder met baby dolfijn erbij. We varen nu terug en bij een strand gaan we lunchen onder een grot want het regent nog steeds. Sommigen gaan terug snorkelen en ik wandel op het strand. Er lagen nog twee bootjes bij ons strand met familie en kinderen. Dan teruggevaren naar Grande Terre, onze medepassagiers afgezet en wij voeren door naar Petite Terre. Met een taxi halen we onze bagage op bij de marine en rijden dan met Issindi naar haar huis.
Vrijdag 12/03/2018
Ik was op 10 en 11 maart op Anjouan, Comoren, een vlucht met Ewa Airlines. Toen ik aankwam op de luchthaven in Mayotte zag ik Vera niet omwille van de veiligheid. De ingang was geblokkeerd door de politie en Vera was noodgedwongen op ons logement bij Issindi gebleven. Ze had twee dagen niet veel kunnen ondernemen vanwege de veiligheidssituatie op het eiland. Op de luchthaven toonde mij een Franse militair video’s van geslagen mensen met bloedend gezicht en blauwe ogen veroorzaakt door agressieve jongeren van Comorese origine. De Comoren eisen Mayotte terug op want het eiland is er beter aan toe dan de vier andere arme eilanden op de Comoren. Op Mayotte is er veel werkloosheid bij deze illegale immigranten die bovendien geen geld hebben en eisen gaan stellen aan Frankrijk. Aangekomen bij ons verblijf rekent Issindi 270 euro aan voor ons pover verblijf. Ik bood 20 euro pppn aan maar zij vroeg 25 en ik gaf haar 100 euro, een fortuin hier maar ze was er toch niet tevreden mee. Ik was twee dagen op de Comoren en had er tenslotte niet geslapen. Om 15.15 uur hadden we een vlucht van twee uren naar Réunion.
Overnachting in Mazar-e-Sharif:
Barat Hotel, naast Tel. Company, tel. (93) 799015229 of (93) 700518367
Mazar-e-Sharif. Het hotel vroeg 50 $ maar ik kon afdingen naar 40 $, eigen badkamer en ontbijt inclusief op onze kamer. Goed bed.
Andere mogelijkheden :
Mazar Hotel: used by mostly government employees and business men.
Kefayat Hotel: the Ritz of Mazar, no internet
Barat Hotel: near Carpet Bazar, all rooms with airco. Tel. 070-502235
The Royal Oak, Balkh Road: used mainly by NGO
Barg-i-Sabz Guesthouse: geen engels, 1700 klein, 2200 grote kamer, tel. 798025600 Boris Kester
Farhat Hotel, Balkh Road: helpful staff and internet. Best option.
Baran Hotel: 30$ pp, 40 $ double info@baranhotel tel. www.barabhotel.com 795-566000
Zarafshan Hotel, tel. (93)78 615 1517
Karwan Balkh Guesthouse, tel. 93-77 751 8548
Burj Ghazanfar, tel. 93-79 069 2928
Barg-e-Sabz, tel. 93-79 802 5600
Marcopolo Hotel
Marmarin Hotel
Rahat Hotel, tel. 93-79 711 1100
Vrijdag 14/09//2018
Reisweg: Verkenning Mazar en daguitstap naar Balkh, 21 km.
Deze morgen moesten wij direct 40 $ betalen voor onze kamer deze nacht hoewel we niet van plan waren uit te checken en het ontbijt was dan toch niet inbegrepen wat ik weigerde bij te betalen. De prijs is al ruim voldoende voor wat het is.
Dan zijn we naar The Shrine of Ali : Blauwe Moskee uit 1481gewandeld. De ingang is gratis maar in de eigenlijke moskee mogen we niet binnen als niet-moslims. De binnenplaats is prachtig, gave blauwe betegeling. Schoenen uit bij binnenkomen van complex. Er lopen veel Afghanen en dames in burka rond. De Hazrat Ali Shrine is subliem, er zijn gewoon geen woorden voor ook niet voor de verscheidene andere gebouwen. De Afghanen zijn vriendelijk en in veel gevallen zijn wij de bezienswaardigheid en wordt ons gevraagd of ze een foto van ons mogen nemen.
Daarna hebben we een taxi naar Balkh genomen, 20 km verder. Er staan nog enkele stadsmuren in leem overeind. Het granaatappelsap smaakt uitstekend. Onze chauffeur brengt ons naar een restaurant waar we de indruk hebben dat we teveel betaald hebben. Daarna gaat onze chauffeur een half uur bidden terwijl we nog een smakelijke granaatappelsap drinken. Op de terugweg stopt onze chauffeur bij Guesthouse Rahat waar geen bewaker te zien is, 3.000 AFN voor een kamer. Guesthouse Zarafshan kost 2.000 AFN, tel. 0797500474. Ze liggen beide bij elkaar en buiten het centrum zodat ik er niet zou overnachten. Ons hotel Barat ligt dan wel in het centrum en met 2-3 gewapende bewakers.
In een juwelenwinkel wisselen we 100 $ en krijgen er 7.400 AFN voor.
Daarna verkennen we de grote bazaar met veel aanbod van fruit en textiel. Wij kopen ieder een pakol, een platte typische Afghaanse muts voor 300 AFN/stuk. In de bazaar kun je urenlang ronddolen; er is zoveel te zien.
Daarna lopen we bij zonsondergang nog eens in het religieus complex rond om de mooie verlichting te zien in zoveel prachtige kleuren als een schilderspalet zo rijk. We ontmoetten er een man die goed engels spreekt en waar we een goed gesprek mee hebben; het is een vertaler zo blijkt.
In de nabijheid van ons hotelletje nemen we ons avondmaal en zitten in kleermakerszit op een verhoog tussen de Afghanen. Iedereen wil weten waar we vandaan komen, ons beroep, familie enz. Iedereen komt meeluisteren en heeft interesse in ons en wil ook een foto van ons met hen op hun gsm. Naast ons staat een groot karakol schaap met een dik achterwerk. Zijn mijn lekkere brochettes afkomstig van zo een schaap ?
Overnachting:
Nog een extra nacht in Barat Hotel, Mazar-e-Sharif.
Zaterdag 15/09//2018
Reisweg: Daguitstap naar Holm.
We slapen goed uit en na ons ontbijt gaan we op zoek naar de “underground” een ondergrondse winkelgalerij waar verscheidene reisagenten zitten. Wij komen er achter dat de prijzen overal dezelfde is, nl. 123 $. Omdat de weg niet veilig zou zijn moeten we dus vliegen naar Herat maar dat kan pas morgen via Kabul. Vertrek om 06.30 uur, dus om vier uur al opstaan en naar de luchthaven gaan. De vlucht Mazar-Kabul duurt één uur en Kabul-Herat ook één uur. Ik kan betalen met Mastercard maar heb mijn digibox niet bij mij, dus bij AIB (Afghan International Bank) USD uit de ATM gaan halen en daarna cash betaald. We reserveerden ons ticket bij Safit Balkh Travel Agency in Mazar : safir.balkh@outlook.com, tel. 0780 369696 of 0799 369696.
Daarna trakteerden we onszelf in het beste restaurant van Mazar-e-Sharif, het Mansoor Restaurant en hadden een uitstekende lunch.
In de namiddag had de directeur van het reisbureau een chauffeur geregeld voor een halve daguitstap naar Holm. We hebben er het ommuurde Bag-e-Jahanname Palace bezocht waar de Russen ooit hun hoofdkwartier hadden en waar ze veel munitie in de kelders bewaarden. Iets verderop ligt de strategische Tashkorgan kloof. We zagen er veelkleurige Afghaanse vrachtwagens die van/naar Kabul reden en ze groetten ons luid toeterend. Onze Engelstalige gids uit Holm, Yaseen, wil er een museum inrichten. De commandant van het paleis is er nu en we mogen op het dak de omgeving bewonderen, heel mooi. Even buiten de muren ligt een kapotgeschoten Russische tank. We reden terug naar het dorp Holm en in het huis van Yaseen kregen we een bordje yoghurt en moesten we niets betalen voor zijn gidsbeurt.
Overnachting:
Mazar-e-Sharif : nogmaals in het Barat Hotel.
Zondag 16/09/2018
Reisweg: Vlucht naar Herat
We zijn om vier uur deze morgen opgestaan om ons met een taxi naar de luchthaven van Mazar-e-Sharif te begeven want we hebben een vlucht naar Kabul om 06.30 uur en er zijn strenge controles op de luchthaven ook met een snuffelhond. Er zitten enkele Europese militairen die op verlof gaan en ik maak er een praatje mee. Als ik hen vertel over onze avontuurlijke reis en wat het kost in AFN vraagt er plots een wat de koers is van de AFN terwijl hij hier al een jaar dienst doet. Dat betekent dat die militairen nooit buiten de kazerne komen en een eenzijdig negatief beeld hebben van de Afghanen en dat dan ook doorgeven aan de media, vandaar het soms erg negatief reisadvies op officiële sites. Onze eerste vlucht vertrekt met een half uur vertraging, beter iets later maar veilig. De vlucht Mazar-Kabul duurt maar 40 minuten. In Kabul nogmaals controle bagage door scanner en met snuffelhond en veel zwaarbewapende militairen op de luchthaven. Onze aansluitende vlucht Kabul-Herat vertrekt eveneens met een half uur vertraging maar na een korte vlucht van één uur komen we aan in Herat. Hier nogmaals twee controles op de luchthaven en zwaarbewapende militairen aanwezig. Met een taxi, 400 AFN, rijden we naar het Green Palace Guest House maar dat blijkt niet meer te bestaan. Na onze lunch, 160 AFN, bezoeken we de Friday Mosque en nadien de Arq of citadel dat volledig werd overgerestaureerd door de Aga Khan Foundation. Inkom is 500 AFN. We zien er geen toeristen maar volgens het logboek waren er al twee Noren, 4 Nieuw-Zeelanders en één Ier. We zien enkel enkele lokale jongeren in de burcht. Het is heel groot en we lopen boven op de muren. Voor het Herat National Museum binnen de vesten moeten we extra betalen. Op straat staan karren vol met granaatappels, knoflook en veel meer. Bij een bezemverkoper krijgen we thee en een vriend verzorgt zijn oude zieke moeder. Er lopen ook veel bedelaars, vrouwen en kinderen in de straten. Er is heel veel verkeer en op onze kamer is het rumoerig. Schuin over ons hotel bevindt zich een goed restaurant waar ze veel sap en lekker ijs verkopen. Aan de receptie bestellen we een taxi die ons naar de brug Pul-e-Malan wil brengen. Taxi 1 wil niet, te gevaarlijk. Taxi 2 wil wel voor 400 AFN. Het is tien km buiten de stad, een oude brug met 21 bogen nbij een riviertje met lage waterstand dienstdoend als autowasplaats. Over de brug uit de 12° eeuw rijden nog steeds auto’s en het is een mooie plaats vooral bij zonsondergang. Vijfhonderd meter verder bevindt zich een typisch middeleeuws Afghaans dorp met torens en muren. Er zouden nog taliban wonen dus na een korte stop voor enkele foto’s wil onze chauffeur vlug doorrijden. We wilden openbaar vervoer nemen via Charchanlar naar de minaret van Jam en verder naar het bergmeer Band-e-Amir en Bamyan en verder naar de Panchir Vallei. Maar dat werd ons afgeraden wegens veiligheidsredenen want onderweg zijn er tal van taliban dorpen en als die ons onder hun vizier krijgen is dat niet goed. Dus moeten we nogmaals ons plan veranderen en morgen uitkijken naar een vlucht.
Wat we vooraf gepland hadden :
Awbeh (Obey Srings Hotel) is 1 ½ uur rijden vanuit Herat, stop at teahouse (chaikhana) in Marwa.
Over de weg is het 15 uur van Herat naar Kabul en vliegen is anderhalf uur.
Over de weg is het twee dagen rijden via Maimana (Municipal Hotel) en een stop bij Jam Minaret. Deze weg zou veilig zijn.
Overnachting :
Herat:
Mowafaq Guesthouse, Golha Square, Herat, centraal gelegen. Tel. 040-2223503 mowafaq@yahoo.com We krijgen een gezellige kamer met badkamer en inclusief ontbijt kost het ons 20 $.
Andere mogelijkheid:
Marco Polo Hotel, Badmurghan Street, 0704 03340 of 221944 heratmarcopolo@yahoo.com www.heratmarcopolo.com
Maandag 17/09/2018
Reisweg: Verkennen van Herat
Om 8.30 uur ontbijt in ons hotel Mowafaq, is inclusief zei men ons gisteren bij de receptie. Daarna zijn we naar een reisagent gegaan om onze vlucht naar Kabul te boeken. Dat deden we bij Teezak Travel and Tours: teezak.travel@gmail.com bij de vriendelijke eigenaar Zayeed Akbar. De vlucht bij Kamair kost 93 $ en vertrekt om 06.45 uur. Bij twee andere reisagenten was het precies dezelfde prijs. De manager belde voor ons een taxi op om met ons een tour te maken naar verscheidene plaatsen in Herat, kost 1.000 AFN, 12 EUR. We rijden eerst naar de Goharshad Begum Gardens en haar Mausoleum, prachtig tegelwerk er binnen. Het is netjes gerestaureerd nadat de Britten het in 1885 hebben vernield. De vier bouwvallige minaretten waren eens de hoekstenen van een madrassa uit 1492. Daarna rijden we naar Khaja Abdullah Ansari Shrine, bekend dichter, soefi en heilige in Herat. Er bevinden zich veel graven bij het heiligdom. Er lopen ook dames rond in burka en wij kunnen er zelfs foto’s van nemen. Meer nog Vera mag met hen poseren voor een foto op hun en onze gsm. Het is een mooi schrijn in een prachtige omgeving. In het nabije Military Museum vragen ze 10 $ ingangsgeld en nog eens zoveel voor de camera. Dat is ons teveel en we rijden verder. Het was een mooie uitstap en we denken dat we alles in Herat gezien hebben. Meer informatie op tourism.herat@yahoo.com
Overnachting:
Mowafafaq Hotel, Chawk-e-Golha, Herat, tel. 040-223503 of 0792619090
Mowafaq-hotel@yahoo.com Een kamer kost 20 $, geen ontbijt.
Andere mogelijkheden in Herat:
Jaam Hotel, tel. 93-40-223477
Marco Polo Hotel, marcopolo_hotel@hotmail.com
Park Hotel, tel. 93-40-223010
Nazary Four Star Hotel www.nazaryhotel.com
Baharisan Hery Hotel, tel. 93-40-223010
Yakin Hotel, hassanqorbany@yahoo.com
Tejarat International Hotel: tejarat-hotel@yahoo.com
Kakh Hotel: kakhhotel@yahoo.com
Darya Hotel: darya.hotel@hotmail.com
Aryana Hotel, tel. 040-220195
Dinsdag 18/09/2018
Reisweg: Vlucht naar Kabul en met taxi naar Bamyan, 240 km en acht uren rijden. .
Onze wekker loopt al om 4 uur af en een half uur later stonden we al voor ons hotel te wachten op een bus van Kamair die ons naar de luchthaven zou brengen. De bus was op tijd maar hij moest wachten op een laatkomer zodat we pas om 05.10 uur konden vertrekken en al om 05.30 uur op de luchthaven aankwamen. Reeds voor we op de luchthaven waren hadden we al twee controles: één met een snuffelhond over onze bagage en dan nogmaals door een scanner. De administratie duurde 30-40 minuten en ging vlot. We vertrokken om 06.45 uur zoals voorzien. Aangekomen in Kabul waren we al vlug buiten de luchthaven. Dan nemen we een taxi naar het busstation Pul-e-Sokhta waar geen minibusjes vertrekken naar Bamyan. Ergens staan taxi’s die voor ons twee 6.000 vroegen, afgeboden naar 3.000 AFN naar Bamyan. Een derde jongen gaat mee maar zal later de taxi verlaten zonder betalen of groet. De blanken hebben toch alles betaald ? De zuidelijke route via Maidan Shahr is te gevaarlijk, teveel taliban. De noordelijke route via Charikar is langer maar gaat toch soms door taliban dorpen en de chauffeur wil niet stoppen onderweg om ons foto’s te laten nemen omdat het toch gevaarlijk is en opdat we niet zouden opgemerkt worden als we door de dorpen rijden moeten we ons bukken en Afghaanse kledij aantrekken. Tot Charikar is het een drukke weg door de vallei met veel winkels. Maar in de Ghorband Vallei rijden we regelmatig door een taliban dorp. Het berglandschap is heel mooi. Eenmaal op de Shibar Pas komen we in de provincie Bamyan en is het veiliger. We checken in bij de Caravanserai in Bamyan.
Overnachting:
Bamiyan : We besluiten te logeren in de Caravanserai van Bamyan; het ziet er romantisch uit en van uit de binnentuin zitten we met onze neus op de Buddha nissen. De uitbater vraagt 2.000 AFN, 23 EUR voor een onverzorgde kamer met hurk wc en een lamentabele douche, geen handdoeken, ontbijt inbegrepen. Ik bied hem duizend maar hij voelt zich blijkbaar beledigd en blijft bij 2.000 en plots vraagt hij zelfs 60 $. We vertrekken maar ik kom terug en bied hem 30 $ en zeg hem dat ik iemand ken die hier was en ook 30 $ betaalde waarna hij instemt. De Caravanserai is rustig gelegen met binnentuin en vlak bij de vernielde Buddha beelden. Het is wat verwaarloosd maar daar vallen we niet over. Vera is erg ziek en voor mij halen ze in het dorp op één km, iets te eten. Het is een kot, warm water aangesloten op een gasfles – heel gevaarlijk. Rommelige tuin, trage bediening, geen restaurant of water te koop. Het is een sterke AFRADER !!!
Woensdag 19/09/2018
Reisweg: Daguitstap naar Band-e-Amir.
We krijgen een karig ontbijt in de karavanserai en nadien voeren ze ons naar het centrum en willen ze met ons een dagtocht maken naar Band-e-Amir. Geld is niet belangrijk zegt de ene maar de kleine is een geldwolf en vraagt 4.000 AFN waarop wij uitstappen. Op straat zegt men ons dat er geen bus is naar Band-e-Amir, wel naar Yawkawlang, 250 AFN en die passeert er bijna. Na tussenkomst van een Engelstalige man wil een chauffeur de daguitstap doen voor 1.600 AFN. We rijden door een prachtig maar dor landschap, mooie bergen in de zon. Tot tien uur is het nogal koud. De dubbelvaksweg in asfalt is in uitstekende staat, geen gaten in de weg. Na een tijdje verlaten we de hoofdweg en slaan rechts af naar de toegangspoort van het Band-e-Amir National Park. Op een gravelweg rijden wij nog vijftien km en moeten daar 800 AFN ingang betalen voor de wagen en ons. De taxi reed amper tweehonderd meter naar een parking van waar wij een wandelpad volgden dat naar een kleine moskee loopt, geen eten/drinken te koop. Links lopen we naar een kleine waterval die er fotogeniek bij ligt met de achterliggende kale bergen. Het eigenlijke meer is wondermooi: een azuurblauwe hemel, donkerblauw water met kale bruine bergen als decor, de perfecte postkaart foto. Vanaf de weg hoger gelegen is het zicht zeker zo mooi. Het bergmeer is subliem en het zicht staat voor altijd in ons geheugen geprent. Het enige wat niet past in het plaatje zijn de plastieken kleurige bootjes in de vorm van een zwaan. Op onze terugweg ontmoeten we een ruwe Afghaanse herder met zijn kudde karakol schapen maar hij laat zich wel gewillig fotograferen. Terug in Bamiyan bezoeken we het Silk Road Hotel waar we op internet kunnen en morgen kunnen we hier slapen voor 50 $. We hebben ons avondmaal genomen in Darya Hotel voor een aanvaardbare prijs en lekker. Een kamer kost hier 2.000 AFN en is netjes, matrasjes op de grond en schoon.
Daarna nog gewandeld bij de vernietigde Buddha beelden en ik werd nog gefilmd en geïnterviewd voor de Afghaanse tv.
Overnachten:
Caravanserai maar met tegenzin = AFRADER !!!
Andere mogelijkheden:
Darya Hotel, 2.000 AFN
Aiyan Hotel, ATO owner, tel. 23 00 33 8 of 0702 76152 in Kabul
Zohaq Hotel, New Bazaar: 50$/pp
Roof of the World Hotel: 100 $ incl. ontbijt.
Donderdag 20/09/2018
Reisweg: Verkenning Bamiyan
Karig ontbijt op de karavanserai. Ik vroeg de rekening en het duurde lang. Ze vroegen 20 $ extra voor een thee bij aankomst en voor het afhalen van mijn eten gisterenavond 500 meter verder. Wij hebben dan 60 $ betaald voor twee nachten wat veel teveel is voor wat je krijgt en we zijn weggewandeld. Het zijn BRDRIEGERS – AF TE RADEN. Dan zijn we naar Silk Road Hotel gewandeld. Dan wilden we wat in het kleine centrum wandelen maar alle winkels waren gesloten, feestdag voor de sjieiten. Daarna lunch in Hotel Darya waar men ook kan slapen voor 2000 AFN, dubbelkamer en ontbijt inbegrepen. Het is iets nieuw en het is netjes. Daarna hebben we wat rondgewandeld bij de grote Buddha nissen; er zijn ook veel holen in de rotswanden waar ooit monniken geleefd hebben. De Unesco site is omheind omdat het een werf is, dus geen inkom te betalen voor dat trieste zicht. De originele stukken van het Buddha beeld liggen onder een afdak gestapeld en deels nog verspreid: er staan steigers in de reuze nis. Hier geen
toeristen gezien. De omgeving is heel mooi. Op een veld zitten enkele Afghanen te keuvelen op hun hurk terwijl ze thee drinken. Kinderen spelen stoer op de steigers. Daarna komen we bij een heiligdom van sjiiten waar veel auto’s staan geparkeerd. We mogen aanvankelijk niet binnen maar een engels sprekende verantwoordelijke liet ons binnen maar we mochten geen vrouwen fotograferen, wel de mannen en zelfs de eredienst. We moesten wel onze rugzakken open doen voor controle. Daarna nodigde een man ons uit in de gaarkeuken voor moslims met grote potten gekookte rijst en vlees. We mochten gratis en veel van een gezegende maaltijd genieten zodat wij later geen zin meer hadden in een avondmaal. We namen foto’s van het gebeuren. Dan moesten we het heiligdom verlaten, misschien verwachtten ze wel een aanval van de soenitische taliban ? De taliban wordt gesteund door de wahabieten van Saoedie-Arabië, zeg maar van de kroonprins en zijn aanhang.
De manager van ons hotel had een chauffeur opgebeld voor een rit naar de Pansjir Vallei en het graf van Masoud. Het zou 4.000 AFN kosten, 46 euro, wat we afwezen want we hadden al informatie dat het 1.000 pp zou kosten.
Overnachting:
Hotel Silk Road Bamiyan, Foladi Road. www.silkroadbamiyan.com
mail@silkroadbamiyan.com Tel. (93)-0798-405486
We kunnen een prijs van 50 $ bedingen voor een mooie en ruime kamer, netjes gepoetst, propere badkamer en goed ontbijt inbegrepen. Bij de Engelstalige receptie is men vriendelijk en behulpzaam. De eigenaresse is een Japanse dame gehuwd met een Afghaan vandaar dat het er zo netjes is. Dit is het beste hotel van onze reis, dus een AANRADER !!!
Vrijdag 21/09/2018
Reisweg: Charikar en Panjsher Valley met graf van Massood in Bazarak
Na een lekker ontbijt stappen we naar het centrum op 500 meter van ons hotel. We vroegen aan enkele taxi chauffeurs hoeveel het zou kosten naar Pansjir tot het graf van Masoud. Ze vroegen 5.000 AFN, teveel dus Ze vroegen voor het veel verdere Kabul 3.000 en voor Afghanen 500 AFN. We waren omringd door een meute taxi chauffeurs wat we beu werden. Misschien zat en wel een taliban tussen met slechte bedoelingen ? We keerden terug naar ons hotel en de manager belt een betrouwbare chauffeur op die ons voor 4.000 AFN tot aan het graf van Masoud wil brengen. We worden tot Charikar gebracht in 3 ¼ uur en betalen hem 2.500 AFN. Hij regelde daar voor ons vlot een tweede taxi die ons in twee uren naar de Pansjir Vallei in het dorp Bazarak bracht voor 1.500 AFN. Bij de ingang van de vallei bij een smalle kloof naast het riviertje Pansjir moeten we stoppen voor een controle van paspoort en bagage. Het lijkt hier wel een ander land. Driehonderd meter verder terug gestopt voor registratie en er werden ons door de commandant veel vragen gesteld waar we heen willen, waar we willen slapen. We verklaarden hem “tourist” “we want to visit mausoleum of Masoud” Maar we mochten niet door van de chef wegens te gevaarlijk “ze gaan jullie beroven”. “Go to Kabul and come back tomorrow”. We zitten een half uur lang te wachten in de taxi en de chef geeft blijkbaar instructies aan de taxi chauffeur en plots mochten we toch verder.
Overnachten:
Bazarak : Het was bijna donker als we aankwamen bij hotel X in Bazarak. Het is een chaikana, wegrestaurant naast een geel-blauw tankstation van Ahmed Shar. We krijgen er ook iets eten. We betaalden 600 AFN voor de overnachting met ontbijt. Toilet en douche is beneden. Het is toch heel wat beter dan die karavanserai in Bamiyan. Vanaf onze kamer hebben we een mooi zicht op het Pansjir riviertje en de groene vallei.
Zaterdag 22/09/2018
Reisweg: Bezoek graf van de nationale held Masoud en daarna naar Kabul.
Na ons ontbijt gaan we te voet naar het mausoleum van Masoud, twee km verderop. Plots stopt een jongeman en voert ons met zijn wagen bergop tot aan de ingang van het mausoleum met goed is onderhouden bloemperken. Ingang is gratis. Het mausoleum van de nationale held die het opnam tegen de Russische bezetters en later tegen de taliban is eerder bescheiden. We vullen het dagboek in en nemen foto’s van zijn graf. Hier zijn nog maar zelden buitenlanders geweest zo blijkt uit het dagboek. Buiten staan enkele buitgemaakte Russische kapotte tanks met een heel mooi zicht op de Pansjir Vallei als decor. Naast het mausoleum staat het huis van Masoud en we mogen het bezoeken: de meeting room en zijn salon maken indruk op ons. Het geheel is netjes aangelegd, een geasfalteerde parking en verder een souvenirwinkel met snoep en enkele souvenirs van Masoud. Ik koop een T-shirt “National Hero” en een sjaaltje. Masoud werd vermoord door twee Belgische zelfmoordterroristen van Tunesische afkomst op 9/11/2001, twee dagen later werden de Twin Towers en het Pentagon vernietigd door Al Qaeda, Bin Laden meer dan drieduizend slachtoffers als gevolg. We lopen te voet terug naar ons hotel en zien onderweg enkele typische Panshir huizen. We lunchen schuin tegenover ons “hotel” in een prieeltje in de tuin van een goed restaurant. Daarna bellen we naar Mohamed in Mazar die ons had uitgenodigd en nu nogmaals bevestigt dat we welkom zijn in zijn huis in Kabul. Zijn broer zou ons daar ontvangen in Kabul, gratis twee nachten slapen. Dus vertrekken we en er stopt vlug een taxi die ons naar Charikar zal brengen, 500 AFN, twee uren rijden. Hier vinden we vlot een gezamenlijke taxi die ons voor 150 AFN pp in twee uren naar Kabul kan brengen. Aangekomen in Kabul nemen we een taxi naar de wijk Bagrami waar de broer van Mohammed ons zal verwelkomen. Het verkeer is druk in Kabul en onze chauffeur die onze gastheer wil opbellen heeft geen krediet op zijn gsm en kan die ook nergens opladen. Hij had veel gebeld met Mohammed en zijn broer die ons niet kon/wou ontvangen wegens “trouwfeest”. Hij zei tegen de chauffeur ons naar het dure Intercontinental Hotel te brengen wat we weigerden natuurlijk. De chauffeur belde nogmaals naar Mohammed die zijn broer zou bellen maar die belde niet terug. Wij hadden intussen in onze reisgids gekeken waar wij wel konden logeren en in een gsm winkel belden ze voor ons dat hotel op of er nog plaats was. Tenslotte naar dit hotel gereden en de chauffeur 10 $ gegeven voor twee uren oponthoud en de rit maar hij wou 20$. Maar uiteindelijk was hij ermee tevreden.
Overnachten : Salsal Guesthouse in Kabul, tel. 0799734202 of 0202200950 of 0777734202 We betaalden 1.500 AFN ontbijt inbegrepen, geen handdoeken of wc papier, wel wifi. Dit is goedkoop voor Kabul.
Zondag 23/09/2018 : Kabul
Na de problemen van gisteren hebben we lang geslapen; we zijn tenslotte reeds op onze eindbestemming. Om acht uur werd ons karig ontbijt op onze kamer gebracht, brood, thee en een beetje kaas. Daarna nemen we een taxi naar Ka Faroshi, de bekende vogelmarkt dat indruk op ons maakte. In het centrum zien we op een muur mooie wall paintings over vrede in het land. We stoppen bij de Pul-e-Kishti moskee en verdwalen in kleine smalle kleurrijke steegjes vol met vogelkooitjes, duiven, kwartels, alles is er te koop. De tapijten bazaar hebben we niet gevonden, was eigenlijk klein. Het mausoleum van Timur Shah was gesloten. Ergens ontmoetten we Abdullah, 68 jaar (tel. 0797-723738) die vroeger optrok met de hippies in de goede oude tijden en hij spreekt goed Engels. Hij biedt ons een gratis rondleiding aan. We nemen eerst een taxi, 60, naar Babur’s Garden, groot en rustig. De ingang is 250 AFN/pp maar dat geld eigenlijk niet waard. We lunchen er in Baghebabor Shah Restaurant en bieden Abdullah een thee aan. Tegen vier uur gaan we terug naar ons hotel en rusten wat. Tegen de avond zijn we op straat gelopen en hadden mooie galerijen en winkels bezocht met moderne schoenen en kleren. Op straat lopen veel bewapende bewakers wat een veilig gevoel geeft. We hebben nooit muggen gezien, wegens de hoogte denken we. Ik probeer een Afghaans vlagje te kopen maar ik vind er geen. Ergens gaan we eten en keren terug naar ons hotel.
Overnachten : Salsal Guesthouse. Nu 1.000 AFN betaald voor een kleiner kamertje.
Maandag 24/09/2018
Vandaag vetrekken we met een vlucht van Kamair naar Islamabad, Pakistan. Om 05.30 opgestaan en een half uur later een taxi genomen naar de luchthaven, 250 AFN. We lopen bij een lichamelijke aftasting vooraleer we het terrein van de luchthaven inkomen en daarna nog wel vier controles en scans. Het uitstempelen bij immigratie gaat vlot. Het duurt alles samen ongeveer een uur. In de wachtzaal zitten enkele EU-soldaten die op verlof gaan, geen enkele toerist te bespeuren. Onze vlucht vertrekt slechts met een half uurtje vertraging en 40 minuten later komen we aan in Islamabad. We zijn erg tevreden over de relatief stipte vluchten en de diensten van www.kamair.com de Afghaanse nationale luchtvaartmaatschappij. Ze vliegen op Teheran, Istanbul, Dubai, Almaty, Tashkent, Dushanbe, Islamabad en Delhi.