Moldavië

 

 

 

MOLDOVA, Wijnland

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode

11 – 18 mei 2009

 

 

Niet te missen

Voor de wijnliefhebbers :

Wijnkelders van Cricova   www.cricova.md

Wijnkelders van Milesti Mici   www.milestii-mici.md

www.purcari.md

www.vartely.md

www.acorex.net

www.moldovawineguild.md

enz…

 

Orheiul Vechi grottenklooster

Tiraspol in Transdnjestr republic

Tipova grottenklooster, 100 km ten N. van Chisinau

Capriani monastery, 40 km NW Chisinau

Saharna klooster, 110 km N. Chisinau

Tighina fort

Het wijn- en folklorefestival in september , mail naar tpopa@mtc-cl.md

Sarbatoarea Vinului !

 

 

Kaarten

Een kaart van IGN meegenomen op schaal 1/750.000 , ref. 3615 IGN van Roemenië en Moldavië. 

Hier kon ik geen kaart van het land kopen maar in het land zelf kocht ik in een boekenwinkel  een toeristische kaart op schaal 1/500.000 van www.ingeocad.md  

 

 

Reisgidsen

Enkel LP besteedt enkele bladzijden aan het land, opgenomen in de gids over Roemenië.

Ter plaatse in boekenwinkels niet echt reisgidsen gezien, wel prentenboeken. 

Moldova, een klein land iets groter dan België maar het zit in de top tien van wijn producerende landen.

Geld pinnen kon enkel in Chisinau; elders heb ik geen ATM gezien.

 

 

Websites

www.adresa.md  adresa@mdl.net tel. 373-22-544392 in Chisinau op Bul. Negruzzi 1 is een verhuurbureau die appartementen verhuurt in de stad.  Ik ben er geweest en het is nogal prijzig.

www.turism.gov.md is de officiële website van Moldavië, ook in het Engels en is heel informatief. 

Op www.hotelsmoldova.md staan vooral de duurdere hotels vermeld

www.md4ever.com

 

 

Overnachten

Er zijn maar weinig toeristenhotels in Moldova, wel enkele duurdere in Chisinau en bij de wijnkelders, zoals vb. Purcari.

Enkele betaalbare opties van accommodatie buiten Chisinau  zijn :

www.hanulhanganu.md

www.casa-orhei.com

www.ilis.md

www.pensiuneorhei.com

www.hobohideout.com/moldova

www.allmoldova.com

www.hotelsmoldova.com

www.accomodation.md

www.euoacc.eu/umd/mol01

www.hunting.md is een dure jachthut met arrangementen

Op de zoeksite www.hostelworld.com kan men via “moldova” goedkoop een bed/kamer in een appartement vinden.

Nistru Hotel, 12 Alecco Russo, Soroca

In Balti : Balti Hotel, Lido Hotel, Tinerete-Modern Hotel

In Trebujeni : Hanul Orheiul Vechi, Hanul Lui Stamati

In Orhei : Rocas Hotel, tel. 235 21 802

In Hartopul Mare : Satul Moldovenesc Resort

In Molovata Noua : Laguna Hotel

 

 

Toeristenkantoren

http://marisha.net/cfrossroads.htm  verhuurt appartementen en is tevens een goede informatieve website.  

 

 

Reisagentschappen

www.voiaj.md

www.solei.md

www.amadeus.md

www.moldova-tour.com

www.cocos-tur.md

www.moldovatur.travels.md

www.royalgarden.md

www.canonictur.com

magellantur@mail.md

branetour@mail.md

www.vartely.md : wijnkelders

www.hotelflowers.md

www.calipso.md

www.purcari.md : wijnkelders + (luxe)logement

www.alpimarin.md voor de sportievelingen

www.casavinului.md voor wijnproeven tours (alle andere agentschappen doen dat ook)

en tientallen andere adressen

 

 

Er geraken

Vliegen

Met Wizzair vanuit Charleroi gevlogen voor 45 € alles in naar Boekarest.  Vertrek uit Charleroi om 13.30 een aangekomen om 17.15 uur.  In Boekarest in Gara Nord trein genomen naar Chisinau.

Austrian Airlines vliegt via Wenen voor 486 €  op het moment.  www.austrian.com

Tarom doet het via Boekarest voor 440 €.

En de Oekrainse www.flyuia.com voor 437 €.

Air moldova vliegt uit Amsterdam

 

Over land

www.eurolines.md  office@eurolines.md  tel. 0373-22-222827 in Chisinau, Str. Teatrala 4/1  Vervoer mogelijk vanuit Antwerpen.

 

Autohuur

Kan bij www.4rent.md  Het land is niet zo groot en de wegen slecht en vanuit Chisinau kan men met openbaar vervoer alle kanten uit.  Een klein wagentje, onbeperkte km, kost 25 €/dag.   

www.hertz@hertz.md is een andere bekende.  jan@kales.com is minder bekend.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1 – 11/06/2009

Actie

Om 06.30 uur opgestaan, met bus naar Brugge en met trein naar Charleroi, overstappen in Brussel-Zuid.  In Charleroi moest ik lang wachten want mijn reismaatje was vrij laat.  Maar we konden nog net op tijd de laatste mogelijkheid benutten en met de bus naar de luchthaven rijden.  Vlug inchecken en oef… gelukt.  Om 13.30 uur vertrok ons vliegtuig van Wizzair en 2.30 uur later stonden wij al in Boekarest waar het licht regende.  We konden vlot de bagage ophalen.  We baanden ons een weg door de horde taxichauffeurs aan de uitgang.  We vonden niet de gepaste bus en charterden tenslotte een taxi die ons voor 40 RON naar het treinstation Gara de Nord bracht in een half uurtje.    Een taxi (zigeuner) vroeg ons 70 RON.   Boekarest is druk geworden sedert mijn laatste bezoek.    Na wat zoekwerk belandden we aan het internationaal loket en kochten een ticket voor 112 RON/pp, eerste klas,  voor de nachttrein nr. 60 naar Chisinau.  In het station aan een eetstalletje koude friet en kip gegeten; de pizza was ook al koud.  Het station in Boekarest is oud en vuil.  De provodnik of wagonverantwoordelijk wijst ons onze coupé in het Russisch.  De vensters kunnen niet open en het is heel warm; we mogen verhuizen.  De trein vertrekt stipt !  

 

Andere mogelijkheid

Per bus van Boekarest naar Chisinau.  Alle bus regelingen in Roemenië staan op www.autogari.ro  reserveren kan tel. Op 727208458 of via mail op veralis@mtc.md en tel in MD 373-22-285101 of 22-285414. 

De bus vertrekt in Boekarest, station Filaret om 20.00 uur en komt aan in Chisinau Gara Sud  om 06.00 uur. 

 

 

Dag 2 – 12/06/2009

Actie

Om 03.30 uur werden wij gewekt door de wagonverantwoordelijke want wij bevinden ons nu aan de buitengrens van de EU (Roemenië-Moldova).  De controle duurt een uur en dan mag de trein verder.  Daarna wordt de trein gerangeerd in Ungheni op een breder/smaller spoor.  Om vijf uur worden wij weer wakker gemaakt door de douane en immigratie van Moldova.  Alles verloopt vlot.  Om negen uur komen wij aan in Chisinau. 

Wissel

Mijn reismaatje pint geld aan het station, koers is ongeveer 15 MDL/€. 

Accommodatie

Met minibus 191 rijden wij naar Marisha in de wijk Ciocana, Street Milescu Spartaru 15, app. 108, 3° verdiep, deur rechtover de lift.  Wij werden onthaald door twee Deense toeristen.  Marisha is in England en haar afwezige ouders zouden ontvangen.  Ik had vooraf gereserveerd maar het onthaal ontbreekt, spijtig.  De flat oogt niet al te netjes, de eigenares is afwezig en het ligt zo’n tien km uit het centrum.  Bovendien staan hier teveel grijze troosteloze flats dicht bij elkaar en is de ingang nogal groezelig.  Met een taxi hadden wij 45 MOL betaald erheen en met de bus 6 MOL terug naar het centrum.  In het centrum hebben wij lang gezocht naar logement want er is hier geen toerisme.  We werden van hier naar ginder gezonden.  Wij zijn ook bij Adresa geweest op Bul. Negruzzi 1, tel. (373 22)544392  GSM 069-180468  mail : adresa@mdl.net  www.adresa.md   Het is een bemiddelingsbureau voor huur van appartementen.  Het goedkoopste appartement kost 35 € pp.  Was ons teveel.  Iets verderop op Bd Negruzzi 7, kost hotel Chisinau 37 € voor een dubbelkamer. Het lijkt ons te groot en onpersoonlijk. 

Chris had thuis gezocht op www.hostelworld.com en enkele adresjes uitgeprint.  Op een bepaald moment waren wij op Tighina 55 maar vonden geen aanduiding, bordje van een hostel en op de binnenkoer kon ons niemand informeren, daardoor gingen wij weg.  Later zouden wij terugkomen want het was toch hier.  Op de koer moesten wij deur 1-9 nemen en op het tweede verdiep is het.  We werden hartelijk ontvangen door een studente, Tanja, die vlot Engels sprak en veel info gaf.  De prijs is 25 € pp, karig maaltijd zelf gereed doen.  Internet is gratis.  Het hostel is te bereiken op chisinauhostel@gmail.com   Het GSM nummer van Tanja is (373)69-711918 en die van Helena (373)69-297260     Beide studenten spreken vlot Engels.        

 

 

Dag 3 – 13/06/2009

Actie

Vandaag gaan wij de wijnkelders van Cricova bezoeken. www.cricova.md  Tanja had gisteren voor ons gebeld om ons bezoek te reserveren, tel/fax (373-22)441204, GSM (373)69-077734. Na het ontbijt gaan wij naar “Hospital” vanwaar wij busje nr. 2 nemen, voor 3 MOL ieder. Na veertig minuten worden wij in het dorp afgezet en dan wandelen wij 700 meter omlaag.  Aan de andere oever van de Prut ligt een steengroeve en de oevers zijn groen.  We melden ons aan en betalen 250 MOL pp.  Samen met ons is er nog een Engelse jongen voor de gidsbeurt.  Hij had in de stad bij een touroperator een “wijntoer” geboekt, d.w.z. dat hij met een wagen uit Chisinau kwam met een chauffeur-gids die in de wijnkelder helemaal geen uitleg meer gaf en verdween tijdens de geleide gidsbeurt van de wijnkelder.  De Engelse jongen vroeg wat wij hadden betaald maar op mijn wederkerige vraag antwoordde hij “too much”.   Even later zitten we op een toeristisch treintje (getrokken door jeep) naar de uitleg van een Engelstalige gids te luisteren.  De uitleg is duidelijk en leerzaam.  Wij rijden door een wirwar van straatjes, zoals Cabernetstraat, …   De grote vaten liggen in ruime zalen te rijpen.  Er wordt ongeveer evenveel wijn als champagne gebotteld in Cricova.  De totale lengte van de kelders is 150 km en er rijpen 30 miljoen liters wijn van hoge kwaliteit en ook champagne.  De constante jaartemperatuur van 12° C en de vochtigheid van 98% is ideaal voor de rijping.   In nissen ligt ook wijn van private mensen te rijpen, zoals deze van Poetin; ik mocht er een foto van nemen.  Links en rechts in de wijnstraten liggen grote vaten van 250 liter te rijpen, in andere straten liggen de nissen vol met ontelbare flessen.  Het is echt merkwaardig om dat allemaal te aanschouwen, ellenlange straten  met wijnflessen gestouwd aan beide zijden.     Tenslotte bezochten wij de majestueuze proefzalen die ook wel worden gebruikt voor banketten en staatsbezoeken.  Men kan er ook lunchen (mits reservatie) na het bezoek aan de kelders maar het is niet goedkoop.  De gidsbeurt duurt anderhalf uur.  In het dorp kopen wij wijn en er recht tegenover in een winkeltje, annex restaurant eten wij op een terrasje elk een groot bord soep met een fles goede wijn voor totaal 60 MOL, 5 euro.  Dan terug met het busje naar de stad.  Op de boulevard Stefan cel Mare nr. 132, in NR 1, kopen wij onze voorraden : dat doen wij daar iedere dag; ruime keuze en niet duur. 

Eten

In de vooravond bel ik mijn goede vriend Gheorghe op.  Tot mijn verbazing woont hij amper honderd meter van ons logement.  Ik ken hem al jaren als verzamelvriend en het is een vriendelijke man die bovendien Engels spreekt.  Net als gisterenavond eten wij terug in “La Plâcinta” in een ONO shoppingcenter, tel. (079)209 209.  Het is een typische Moldavische keuken, lekker en niet duur, zelfs niet met een fles wijn erbij.   

In de galerij voor het restaurant kan men wijn afgetapt van het vat kopen.  Ik kocht anderhalve liter Kagor, soort Porto aan 28 MOL/liter.  Andere wijn kost 15 MOL/liter.  Supergoedkoop en lekker !  In de winkel en op fles kost dezelfde wijn het dubbele.  Het restaurant is een AANRADER. 

 

 

Dag 4 – 14/06/2009

Actie 

Uitstap naar Milesti Mici  : www.milestii-mici.md

Vandaag wilden wij naar Orheuil Vechi gaan maar we waren vrij laat.  Op de Piatca Centrala was ons busje al vertrokken.  Wat nu gedaan ?  Plots bemerkte ik het busje die richting Milesti Mici reed (bestemming Hincesti).  Ergens moesten wij overstappen en ons volgend busje bracht ons tot vijfhonderd meter van de ingang van de wijnkelders.  De mensen zijn vriendelijk en als je op de bus vraagt hoe je ergens moet geraken overleggen ze allemaal en geven het door aan de chauffeur die je laat uitstappen waar je moet zijn.  De taal kan een probleem zijn maar ik kan mij behelpen in het Russisch.  Niet iedereen spreekt Engels.  Het openbaar vervoer is spotgoedkoop in Moldavië. Vanaf de grote baan lopen wij langs een rustige weg naar beneden, naar de ingang.  Wij hadden niet gereserveerd maar druk is het niet.  De bewaker aan de ingang deed moeite om ons aan te sluiten bij een groepje bezoekers uit Oostenrijk, directie van Ten Cate in Roemenië.    Ik wou betalen met Visa maar hun machine was kapot.  Voor 250 MOL pp mag je enkel op bezoek in de kelders.  De rest van de groep had een duurdere wijnproef betaald maar we kregen toch een wijnproef, 3-4 glaasjes verschillende wijn.  Om 13 uur vertrokken wij met een chauffeur en bedrijfswagen van de wijnkelders doorheen de wirwar van straten van de wijnkelders, 200 km totale lengte en met een diepte van 40-85 meter. De constante temperatuur van 13° C en de luchtvochtigheid van 85-95% zijn ideale factoren om wijn te rijpen.   Volgens het Guiness Record Book is het de grootste wijnkelder ter wereld.  Links en rechts van de wijnstraten liggen grote vaten van achtduizend liter ieder te rijpen.  In totaal zouden hier twee miljoen flessen liggen.  De gids Natalia die goed Engels sprak stopte af en toe om uitleg te geven.  Alles is netjes geordend en aangeduid en de kelders zijn heel netjes.  Aan het eind van de gidsbeurt kregen wij samen met de Oostenrijkers een wijnproef, d.w.z. er stonden drie vaatjes verschillende wijn ter beschikking en je mag ervan proeven en er zijn ook borrelhapjes.  De proeverij is de meerwaarde die je ervoor moet betalen niet waard.  Ook het exclusieve eten in een van de schitterende proefzalen is te duur.  De toiletten zijn super proper en er is voldoende personeel om dit alles voortdurend netjes te houden alhoewel er weinig bezoekers zijn.  Het is duidelijk dat dit oord dient voor staatsbezoeken, zakendiners en dergelijke.  Er is ook een winkel bij waar men privé wijn kan kopen.  Ik kocht drie flessen uitstekende wijn (Merlot, Sauvignon, …) voor 137 MOL ( 9 €) en één fles champagne voor 31 MOL ( 2 €).  Het was uitstekende wijn !  Eén van de flessen was gebotteld in 1989 !  Spijtig hadden ze geen kurkentrekker in de winkel zodat wij een flesje konden nuttigen op een bank aan de ingang.  De bedrijfswagen bracht ons naar de grote weg waar maar weinig verkeer was en het busje kwam niet opdagen.  We kregen een lift tot Ialoveni en van daar namen wij busje nr. 1 of 2 naar de Piata Centrala in Chisinau. 

Nadien op de boulevard Stefan cel Mare (Stefaan de Grote), de voornaamste van de stad gelopen.  We wilden een kaartje opsturen maar de post was al gesloten om 18 uur.  Iets verderop in de supermarkt Nr. 1 (Bul. Stefan cel Mare 132) inkopen gedaan.  Wij zagen publiciteit om te beleggen in USD of EUR aan 13,50% per jaar (www.socbank.md) maar hoe betrouwbaar is deze bank ?  Zoiets als in IJsland zeker ?

Eten :  Het zag er netjes uit bij “Ali Baba” op Stefan cel Mare 128, maar de rekening achteraf viel duur uit terwijl het eten maar matig was.     

 

 

Dag 5 – 15/05/2009

Actie

Vandaag om 06.30 uur opgestaan, geen ontbijt genomen en te voet naar Bd. Ismael gegaan vanwaar we het busje naar Gara Nord hebben genomen, 3 MOL pp.  Om 07.30 uur het busje nr. 178 naar SOROCA genomen voor 58,50 MOL pp en drie uur later zouden wij er aankomen.  Er vertrekken regelmatig busjes naar Soroca.   Aangekomen in Soroca hebben wij een brunch genomen met o.a. een groot lekker bord ‘borsj’, rode bietensoep met veel groenten en aardappelen.  Daarna hebben wij een kilometer langs de Nistru (Roemeens), Dnjestr (Russisch) gewandeld tot aan het fort uit de 16° eeuw.  Het is er rustig en de oevers zijn groen; in het water wemelt  het van de vis niettegenstaande het een open riool is.  Aan de andere kant van de rivier wappert de vlag van Oekraïne aan een douanekantoortje.  Open bootjes met enkele passagiers maken de overtocht.  Het kasteel is niet heel groot en restauratie is aan de gang.  Wij bemerken maar weinig bezoekers en behalve wij zijn het  Moldaviërs.  Een dame die goed Engels spreekt schrijft ons een rekening uit : 7 MOL totaal, inclusief fotograferen.  De ingang van het slot is intact, de rest heeft herstel nodig, vooral de looppaden boven.  Een uurtje later zitten wij in een herberg op het dorpsplein rechtover de Biserica (kerk) Sveti (heilige) Theodor.  Een halve liter fris bier van het vat kost 8 MOL, ongeveer een halve euro.  Met een minibusje rijden wij naar de heuvel waar de imposante villa’s van de zigeuners staan te pronken.  De zigeuners waren vriendelijk en we mochten fotograferen, soms met hen erbij. 

Daarna hebben wij een busje genomen naar het “pamjatnik”, het monument maar de chauffeur heeft het blijkbaar niet goed begrepen en we moesten nog ruim zeven km wandelen.  Officieel heet het “Luminarea Reconosjtintsjei”, in het Engels “the Candle of Gratitude”.  Het is een hoge toren in de vorm van een kaars.  We wandelen door een typische klein dorpje : huisjes met tuintjes eromheen.  De weg wordt smaller en smaller en dan lopen wij door een bos.  Ik vraag meermaals na en we schijnen in de goede richting te lopen.  Niemand zegt iets en de spanning is duidelijk aanwezig.  Plots zien wij de parking maar er staan geen auto’s en wij moeten nog zo ver terug naar het centrum van Soroca en nadien met de bus naar Chisinau.  Vanaf het balkon van de hoge ronde toren hebben we een prachtig uitzicht over Soroca en de Nistru tot in Oekraïne.  In de toren bevindt zich een kerkje en de bewakers wijzen ons op ongeveer 200 trappen die we moeten afdalen naar de hoofdweg.  In een half uurtje staan we terug in het centrum van Soroca.    In een bar hebben wij iets gegeten.  Het is normaal dat je een bar binnenstapt om iets te eten. 

Met een vlugge warme bus zonder airco rijden wij terug naar Chisinau in twee uren. 

Eten : Wij zijn moe en nemen geen risico.  Dus gaan we terug eten in het ons bekende “La Placinte”, lekker en goedkoop, amper 11 euro voor twee, inclusief een halve liter wijn.    Nadien zijn wij te voet terug gewandeld naar ons logement : veilig, geen probleem.            

 

 

Dag 6 – 16/05/2009

Actie

Vandaag maken wij een uitstap naar ORHEIUL VECHI, een grottenkloostercomplex ten noorden van Chisinau.  Email : ccarm@yahoo.com  Er staat veel op de site maar er zijn slechts enkele muurtjes te zien.   We vertrokken om 09.30 uur aan de Piata Centrala met een minibusje richting Ivancea die echter doorreed naar Butuceni waar wij anderhalf uur later aankwamen.  De chauffeur was zo vriendelijk om ons voor een extraatje verderop naar de ingang van het complex te brengen.    Vanaf het bezoekerscentrum wandelen wij omhoog naar de klokkentoren ongeveer 60 meter boven de Raut rivier met panorama over de omgeving.  Naast de klokkentoren staat een kruis waar men een wens mag doen. Er lopen voor en achter ons groepen schoolkinderen.  Aan de achterkant bevindt zich de ingang naar de eigenlijke grottenkerk, via een trappengang naar beneden.  Het is niet groot maar wel mooi gelegen op een richel boven de rivier.  Via een kleine trap bezoeken wij de cellen van de monniken.    Via de trappentunnel stijgen wij terug naar de klokkentoren.  Iets hogerop ligt de Geto-Dacian citadel uit de 3-4° eeuw  waarvan enkel een gele kerk in restauratie nog overblijft.  En honderd meter verderop staat een monument.  Vanaf de kerk dalen wij af naar het dorpje Butuceni, een typisch Moldavisch dorpje, heel mooi om er doorheen te wandelen terug richting bezoekerscentrum.  De meesten lopen vlug naar boven en lopen dezelfde weg terug, helaas.  Wij nemen heel veel foto’s van typische boerderijtjes met tuintjes en de onafscheidelijke  galerij druivenranken erbij.  Het toegangshek is meestal reeds een monument.   Door de smalle zandstraatjes rijdt af en toe een lang smal boerenkarretje getrokken door een paard.  Wij kunnen naar hartenlust foto’s nemen en de menner zwaait ons na.    Plots zien wij een heel mooi in het blauw beschilderd typisch huisje.  Enkele Moldaviërs nodigen ons uit om het te bezoeken, het is een klein museum (casa museu), traditional peasant house uit de 19-20° eeuw en mooi gerestaureerd, gratis ingang.  Site : http://orhei.dut.md  We maken ook foto’s van het oud interieur en de eigenares is bijzonder fier dat zij Belgische toeristen te gast heeft.  In het ‘centrum’ staat een monument van de gesneuvelden uit W.O. II en ernaast stond het hek open van een herberg (geen publiciteit)  vanwaar wij luidruchtige bekende stemmen hoorden, de ‘toeristen’ uit het Casa Museu.  De mannen nodigden ons uit aan een lange tafel in de kleurrijke binnentuin met vele versieringen.  Wij dronken wijn uit de eigenaar zijn kelder met brood, pijpajuin en zout (20 MOL/liter).  Dat leverde enkele mooie foto’s op.  De herbergier toonde zijn wijnkelder, die bijna iedereen in Moldavië heeft.  De man had in zijn kelder zes grote vaten wijn liggen en talrijke grote bokalen opgelegd fruit, genoeg om een lange belegering te doorstaan.  Hij had plannen om een B&B op te starten.  Het zal zeker een succes zijn.  Iets verderop in het straatje bij het ‘magazin’ (winkeltje) stonden zes houten tafels op een terras en wij dachten er iets te kunnen eten maar er was geen eten.  Wel verhuren ze kamers met ontbijt.  Het noemt  “La Popas” , tel. (373-235)56 091 of mobiel (+373 79) 288 308.  Een steenworp verder was men bezig een hotelletje/hostal af te werken; er lag reeds een zwemkom.  Contact : Tourist pension, Ion Doncila, Butuceni, tel. (373)235-56091 Het winkeltje aan het brugje had enkel ijsjes en dranken.  Op de rotswanden klommen verscheidene dappere mensen op de richels naar boven.  In het bezoekerscentrum bevindt zich eveneens een hotel en een groep toeristen was een overmatig maaltijd aan het gebruiken.  Ik zei dat wij honger hadden en iets wilden eten maar ik stootte op een onwrikbaar njet.  Ik ging tekeer tegen deze onvriendelijke dame en de gasten gaven ons iets te eten en te drinken.  In het bezoekerscentrum bevindt zich een klein museum maar het stelt niets bijzonders voor. Om 16 uur gaat een rode bus terug naar Chisinau.  Een dame verwittigde ons tijdig.  De rit kost 21 MOL pp.  Terug in Chisinau gingen wij naar de post maar die is gesloten op zaterdagmiddag 13 uur.    ’s Avonds gaan wij terug eten in La placinta. 

 

             

Dag 7 – 17/05/2009

Actie

Uitstap naar Transdnjestr Moldova Republica

Tiraspol ligt op 76 km van Chisinau en is de “hoofdstad” van Transdnjestr, de afgescheurde republiek over de Dnjestr, die door geen enkel land is erkend.  Er leven ongeveer 144.000 inwoners.  Het heeft een eigen leger, eigen munt de Transdnjestr roebel en er is een zwaarbewaakte grens.  De wagens hebben eigen nummerplaten. 

Van de Gara Centru nemen wij een busje naar Tiraspol voor 29 MOL pp., twee uren rijden.  Op de bus kregen wij meteen een document om in te vullen en in te leveren bij de grensovergang.  Het is opgesteld in het Russisch maar medereizigers hielpen ons bij het invullen.     Na ongeveer een uur kwamen wij aan de grens.  Er liepen zwaar bewapende grenswachters die alles in het oog hielden.  Op het kantoortje (werfkeet) van de Transdnjestr douane duurde de registratie een half uur.  Dan moesten wij naar een kantoortje van de Transdnjestr immigratie en dat duurde ook lang maar het busje wachtte en de chauffeur kwam kijken om de zaak te bespoedigen.  De eigenlijke grens is voor Bender en de rivier Dnestr.  De brug over de Dnjestr is heel zwaar bewapend, zelfs met tanks.   Aangekomen in Tiraspol bemerken wij brede troosteloze straten met grijze flatgebouwen, betonblokken, typisch Russisch.  Bij het station kregen wij controle van de politie : papieren tonen en alles in orde.  Buiten het station staan enkele hokjes/winkeltjes.  Er is nergens een restaurant of bar te bespeuren en wij hebben dorst.   We wandelden wat doelloos rond tot wij aan een proper grootwarenhuis, Sherif, aankwamen.  Het warenhuis ligt aan de Ulitsa (straat) Shevshenko 81, site : www.sheriff.md Maar ze wilden geen MDL van de Republiek Moldova aanvaarden en we moesten wisselen in een kantoortje bij de inkom van dat warenhuis.  De koers van MDL naar PMR is 0.81 Wij konden ons eten en drinken kopen aan nog goedkopere prijzen dan in Moldova maar we moesten buiten in tuinstoelen in de blakende zon eten op het voetpad.  Het was heel warm, zo’n 28° C.  Een halve liter Oekrainse wodka kost hier amper één euro, een paradijs voor alcoholisten.   Wij zagen ook ergens een standbeeld van Lenin en nog enkele met de communistische ster.  Wij bezochten ook de beroemde wijn- en cognacstokerij : www.kvint.biz  en kochten voor 22 roebel (1.80 €) een halve liter uitstekende cognac.  Hier mochten we wel in MDL betalen.  Tiraspol is maar 106 km van Odessa en kan als doorgangspunt gebruikt worden.  Op de terugweg reden wij in tien minuten naar de grens maar in Moldova zijn ze niet moeilijk, wel die Russen in Transdnjestr ! 

Terug in Chisinau hebben wij op de zondagsmarkt gelopen waar men in winkels naar keuze  spotgoedkoop kan eten uit schepbakken en wijn per liter van het vat.  Avondeten terug in La Placinta genomen, dit keer een heerlijk stoofpotje.  Met twee goed gegeten inclusief wijn voor omgerekend 14 €.  Mijn Visakaart werkte niet in het restaurant.  Terug naar onze kamer moest ik mijn papieren tonen aan de politie op straat.  Op ons logement nog een flesje wijn van Milestii-mici, een Merlot van 1989 gedronken, kostte daar ongeveer 3 €.     Hier in Moldova kun je voor weinig geld lekkere wijn drinken en dat alleen is al het aangename in dit land.               

 

 

Dag 8 – 18.05.2009

Actie

Naar Roemenië

In het postkantoor hebben wij nog een paar kaartjes verzonden.  En op de markt een kvas gedronken, dat is een drankje gebrouwen uit zuurdesem en smaakt een beetje als cola, zeer verfrissend en goedkoop.  Je ziet soms wel een kar of tapkraan staan op straat. Een bord borsj kost 7 MDL en smaakt steeds.  Voor 20 MDL een grote reiszak gekocht op de markt want ik had intussen teveel spullen en te weinig plaats in mijn bagagekoffer.  We namen afscheid van Helena die ons een week lang had bijgestaan met veel info.  Ze had voor ons uitgezocht waar en wanneer wij een bus konden nemen naar Iasi, Roemenië.  Een taxi naar de Gara Sud kost 40 MDL.  Met Gal Transervice konden wij enkel om 13 uur vertrekken naar Iasi en we zouden er aankomen om 17.30 uur maar het werd 16.30 uur.  Van Iasi vertrekt het busje om 16 uur en komt aan in Chisinau om 21 uur.  Tel. In Roemenië : (40)765-343083 en in Moldova (373)69-521777

We betaalden 104 MDL pp.  Zo wat 7 euro.  Wij waren voorbij de douane van Moldova in tien minuten en in Roemenië duurde dat ongeveer een half uur.  We moesten in een gebouw en onze bagage meenemen uit de bus, deze werd gescand, papieren nazien van iedereen en wegwezen, Roemenië binnen.    

 

Erik Trenson

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.