Mozambique

 

 

MOZAMBIQUE 2003

 

 

 

ALGEMENE INFORMATIE

 

Reisperiode

Februari 2003, twee weken in combinatie met reis  door Zuidelijk Afrika met reisvriend.  Oorspronkelijk wilden wij van Johannesburg per bus naar Harare (Zimbabwe) en verder naar Blantyre, Malawi (met bus van Translux 475 ZAR, vertrek om 10.00 uur en aankomst ’s anderendaags om 14.00 uur) om dan via Beira en Maputo terug te komen naar ZA.  Maar de situatie was niet veilig in Zimbabwe.  Een vlucht van Johannesburg naar Blantyre is duur met SAA, tel. 011/978.1111 www.saairlink.co.za of  interair@mweb.co.za   De beste tijd om Mozambique te bezoeken is tussen mei en oktober.  Vanaf november tot april regent het veel.  

 

  

Hoe er geraken

Een vlucht uit Europa naar Maputo is zeer duur zodat iedereen naar Johannesburg vliegt om van daaruit de bus naar Maputo te nemen.  LAM, tel. 426001, de Mozambikaanse luchtvaartmaatschappij verzorgt vluchten uit Johannesburg en vooral lokale binnenlandse vluchten.  Hun website is www.lam.co.za  Een huurauto is duur in Mozambique en daarom verkozen wij het openbaar vervoer erheen en ter plaatse.  Je kunt informeren bij Europcar in Brussel (tel. 02/348.92.12) In ZA kun je mailen naar info@europcar.co.za , tel. 27-11-396.9000  In Maputo, Mozambique is hun tel. 130.88.52 en mailadres europcar@virconn.com en gelegen naast Hotel Polana. Er zijn verscheidene busmaatschappijen die van Johannesburg naar Maputo rijden.   Na vergelijking kozen wij voor Panthera Azul die dagelijks het traject Johannesburg-Maputo rijden en ook andersom.  Het vertrek is op de hoek van Kerk- en Pollystreet en je moet er om 07.30 uur zijn. Een taxi van de luchthaven tot de vertrekplaats kost 180 ZAR.  De bus zou om 8.00 uur vertrekken maar vertrok uiteindelijk om 8.30 uur.  Wij zijn om 16.00 uur aangekomen in Maputo.    Hun tel. in Johannesburg is 27-11-337.7438 of 333.4249  In Maputo is hun nummer 25-81-49.4238 of 49-8868  Zij hebben een goede site http://mysite.mweb.cAo.za/residents/pantherazul  email : pantazul@netactive.co.za  Wij waren zeer tevreden van hun diensten en de bus is proper, niets van te zeggen. Panthera Azul heeft gewacht en ons geholpen (90 minuten) tot wij ons visa hadden en zijn dan met ons doorgereden.  

Translux wou niet wachten aan de grens tot wij onze visa hadden.  Bij hen betaal je 190 ZAR voor het traject die vertrekt om 09.00 uur en aankomt om 16.30 uur, beide richtingen. Voor meer info : www.translux.co.za of translux@apx.co.za  Zij geven korting als je ook met hen terugkomt.  Voor groepen vanaf tien personen en ook voor senioren 5% korting. Tel. 011/774.3333

Intercape doet ook het traject : www.intercape.co.za

Greyhound zit eveneens in Johannesburg, tel. (011)830.1301 www.greyhound.co.za

Bazbus gaat niet naar Maputo denk ik : zie www.bazbus.com tel. 021/439.2323

Tip : Als je pas van het vliegtuig komt of een logeeradres dicht bij de luchthaven zoekt, op twee km, : Airport Backpackers, 3 Mohawk Street, Rhodesfield, Kempton Park 1620, tel. 011/394.0485

Met LAM, Mozambique Airlines, kun je binnenlandse vluchten maken.  Bezoek hun site op www.lam.co.mz  Zij hebben ook en vlucht uit Johannesburg of Lissabon of Harare in Zimbabwe.  

                                                                                                            

Kaarten

Van Time Out had ik een  kaart van het land met stadsplan van Maputo en Beira.  Reken er niet op om in Maputo een kaart te kopen.  Een toeristische dienst voor info vonden wij al evenmin.  Een zichtkaart om op te sturen is ook niet te vinden.

  

Reisgids

Lonely Planet.  Er is helaas niet veel meer.  De gegevens zijn soms eenzijdig en niet correct en de prijzen zijn achterhaald. Maar het is een goede leidraad.

 

Gezondheid

Op de site www.gezondheid.be kun je al veel opzoeken over wat je moet doen voor je vertrek.  Bij het Tropisch Instituut te Antwerpen, tel. 03/247.66.66, Op hun website www.itg.be kun je per land bekijken welke inentingen nodig zijn  en wat niet. Je kunt hen mailen op info@itg.be   Bij vertrek uit België is geen vaccinatie tegen gele koorts nodig. Ik heb  wel is een DTP (Difterie-Tetanos-Pokken) vaccinatie genomen maar die is dan ook tien jaar geldig.  Als je in Mozambique reist is een antimalaria, type C aanbevolen : DOXY en geen Lariam.  Alhoewel niet nodig maar wel aanbevolen  heb ik toch mijn vaccinatie tegen gele koorts gehaald in de reiskliniek AZ St. Jan te Brugge, tel; 050/452320 want ik wil nog veel landen in Afrika bezoeken.

 

Visum

In Brussel zou een visum zes dagen duren en 42€ kosten en met spoedprocedure 110€. (tel. 02-736.0096) Dat is consulaire afzetterij van een paar ambtenaartjes die hun zakken willen vullen.  Het is beter om een visum aan de grens aan te vragen in Ressano Garcia.  Je moet een fiche invullen en samen met je reispas afgeven aan de hostess van de bus.  Het duurt wel een tijdje maar de hostess van de bus zorgt ervoor dat het wat vlugger gaat; de bus wil trouwens ook verder. Enkel Panthera Azul wil op je wachten tot je visa gereed is en helpt je daarbij = aanrader.  Het visum kost ter plaatse 170 ZAR en is dertig dagen geldig   Het is druk aan de grenspost en alles verloopt traag en wanordelijk.  Mozambique heeft consulaten in Johannesburg (252 Jeppe Street, Cape York building, 7° verdiep, tel. 011-3361819), Kaapstad, Durban en Nelspruit . Eveneens in Johannesburg kan Max – Visa & Travel, op de hoek van Polly Str. En Kerkstraat 105 (waar de bussen naar Maputo vertrekken) u  een visum voor Mozambique   bezorgen, tel. 011-337-7437, mail maxvisatravel@freemail.co.za

 

Info

Je kunt de ambassade contacteren, maar veel info hebben zij  niet. www.futur.imoz.com is de website van de toeristische dienst. Hun emailadres is : info@turismo.imoz.com  Mextur biedt als reisagent een hele waaier diensten aan : mextur@emilmoz.com  De beste tijd om Mozambique te bezoeken is tussen mei en oktober.  Vanaf november tot april regent het veel.  Een heel goede reissite voor gans Afrika en ook voor Mozambique is www.newafrica.com Deze site omvat enorm veel informatie in het Engels.  Op www.newafrica.com/hotels/Details.asp krijg je een ganse lijst met hotels, adressen en mailadressen van vb. Mozambique.  Zo is er veel info op het item beaches, islands, diving, safaris, enz.        

 

Websites

Heel goede info kun je bekomen op de website van Mozambique Adviser, Av. Ahmed Sékou Touré 1034, G-floor, Maputo, tel. (258)1-309.477 of 314.163 of 303.082  Je kunt mailen met Dhr. Joao Neves op mozambique@adviser.co.mz of een kijkje nemen op hun uitstekende website www.timeout.co.mz Het ministerie van toerisme heeft ook een website, nl www.futur.imoz.com  www.mozambique.mz duurt lang in opladen. Eveneens een goede site is www.montemar.be/afrika/mozambique.html  www.newafrica.com bevat eveneens goede info  Er zit ook nog wat op www.stopover.be/dest/en/regions/Africa/mozambique/moz.htm Op www.goz.africa.com zit heel veel info over alle landen in Zuidelijk en Oost Afrika. Het overkoepelend toeristenportaal voor Zuidelijk Afrika heeft een uitstekende           website, nl. www.retosa.co.za of www.retosa.org  Een goede website is voorbeeld www.montemar.be/Afrika/Mozambique.html   Op volgende site zit ook nuttige info : www.stopover.be/dest/en/region/Africa/Mozambique/Moz.htm   Op de site www.newafrica.com zit per land ook veel informatie.   www.mbendi.com is meer zakelijk ingesteld.

  

Nationale parken

Ik heb enkel de Bazaruto archipel bezocht en het is daar zeer mooi.  Ik kan het van harte aanbevelen voor rustzoekers en voor een mooie tocht per dhow, kleine Arabische zeilboot.  De archipel omvat vier eilanden en is 15 tot 27 zeemijlen uit de kust gelegen.  Je betaalt tien $ of € in je guesthouse aan de parkwachters als ingangsgeld voor het nationale park, 1.400 km2 groot.  Met het geld worden schooltjes opgebouwd en het dorpsleven verbeterd.  Als je meer info wenst kun je mailen naar het ministerie van toerisme, op wwf01@bushmail.net  of bij WWF Mozambique, PO Box 4560 in Maputo, tel. 258-1-301186 of op hun mailadres wwfmoz@wwf.org.mz  of bazaruto@fnp.org.mz  Je kunt een trip per dhow maken naar de andere eilanden en dolfijnen en zeekoeien bekijken.

Andere nationale parken zijn :  Banhine N.P. in het noorden van de provincie Gaza

Gile Game Reserve in de provincie Zambezia, Gorongoso N.P.

Gorongoso N.P., 150 km van Beira, heeft 300 soorten zoogdieren

Maputo Elephant Reserve ligt 112 km ten zuiden van Maputo langs de weg.  Je kunt het ook bereiken via de ferry in Matembe.  Er bevinden zich grote kudden olifanten en flamingo’s op de binnenmeren. 

Quirimbas N.P. op de gelijknamige archipel ligt in de provincie Cabo Delgado in het noorden bij de grens met Tanzania en omvat zowel zee- als landterritorium over 7.000 km2.  Het omvat een grote hoeveelheid zoogdieren, vogels alsook een prachtig koraal met fauna en flora.  Het is van groot ecologisch belang.

               

Geldzaken : 

Ik wisselde € uit bij de bank, geen probleem.  Zelfs onderweg op een bushalte in Maxixe kon ik vlot € wisselen in de bank.  De koers is iets beter in de bank dan in een winkel. Bij de bank B.I.M. kreeg ik op 06/03/03   25.500 meticais voor 1 euro.  Eigenlijk hoeven wij niet meer om te wisselen naar dollar en dan nog eens naar lokale munt, die tijd is voorbij.  Ik neem steeds euro’s mee, overal.  Zo heb ik tenminste maar eenmaal koersverlies.

 

Logement voor backpackers :

Door een medereiziger lieten wij ons verleiden, via zijn LP-gids, te verblijven in Hospedaje Fatima.  Het is niet erg groot maar het heeft een gezellige binnentuin en het is een ontmoetingsplaats met andere medereizigers met een biertje (20.000 meticais) kun je er uiteraard veel tips krijgen als je het land nog moet verkennen.  Ik betaalde 120.000 voor een dorm.  Na een fris stortbad gingen wij eten in een Portugees restaurant die ik van harte kan aanbevelen.  Het noemt Restaurante Escorpiao, Feira Popular,  tel. 30.21.80 , email : restauranteescorpiao@hotmail.com  Wij aten er heel lekkere bacalhau (vis) en betaalden voor een uitgebreid menu 275.000 meticais. In Maputo staan nog veel koloniale huizen van de Portugezen.  Het is goed vertoeven op een terrasje op Praça Central om er de soms vervallen herenhuizen te bekijken.  Sommige koloniale huizen werden prachtig gerestaureerd en doen nu dienst als bank. Op de scheepswerf liggen enkele roestbakken.  Wij maakten een wandeling langs de Clube Naval en het Centro Cultural Portugues waar je in de hal een mooi blauw  wandtegel tafereel kunt bewonderen van de ontdekking van Sao Tome e Principe.  Boven kun je souvenirs kopen.  Ik nam een foto van een koloniaal gebouw van waaruit de bewoners naar ons zwaaiden.  Een voorbijganger vertelde ons dat het een gevangenis is; er kon ons ook wat zwaaien.  Wij vlug weg.    Toen ik ’s morgens was vertrokken en op de bus naar Beira stond te wachten, merkte ik dat ik mijn slaapzak niet meer had.  Gestolen in de dorm of van de taxichauffeur?

Met T.S.L. vertrokken wij om 05.30 uur en effectief om 06.00 uur per bus richting Beira.  Met TSL geraak je overal in Mozambique.  Deze bussen zijn minder luxueus dan Panthera Azul, maar het is te doen.  Per persoon betaalden wij 500.000 meticais voor de rit Maputo-Beira.  Al dadelijk was er typische muziek en ambiance en wij voelden ons terug in Afrika (in ZA geen muziek op de bus) Onderweg zagen wij af en toe een klein dorp in dit dunbevolkt dichtbebost en groen land.  Wat vooral opviel waren de uitspoelingen van de weg waar wij een rivier moesten oversteken.  Het had recent enorm veel geregend, maar de wegenwerkers waren aan het herstel bezig.  Het was een zeer lange rit van 1.265 km en wij kwamen aan om 21.00 uur na de nodige pauzes onderweg waar ons overal de lekkere acajounoten en bananen werden aangeboden.  Wij hadden kennis gemaakt met een blanke Zuid-Afrikaan, een Boer.  Zijn bedrijvigheid was “bome uittrekke” , een bosontginner dus.  Hij nodigde ons uit een paar dagen in zijn villa aan het Makuti-strand te verblijven.  Biques (tel. 313.051) heeft een kleine camping aan het strand en het restaurant is goed en de Engelsen hangen er in de bar om bier te drinken.   Direct voor de deur, op het strand liepen vissers die ons hun dagopbrengst wilden verkopen.  Wij kochten enkele kilo’s reuzengarnalen  (75.000 meticais/kg) en in de stad bij de propere Shoprite Supermerket allerlei groenten en fruit. In een winkel wisselde ik € tegen 24.500 meticais.   Een goed ontbijt kost 100.000 meticais bij Pic Nic, een lokaal biertje  15.000 en een fles wijn 90.000 en een chapa (taxi) naar het centrum 9.000. Voor twee muziekcassettes betaalde ik 120.000 na afdingen.  Op de FM band kanaal 103 kun je RFI (Radio France International) , Radio Pax, in het Portugees beluisteren in Beira. Een filmrolletje betaalde ik 65.000.  Er kwamen nog twee blanke koppels uit Zimbabwe bij ons en wij maakten er een gezellige avond van.   Zij waren het geweld of de hetze tegen de blanken ontvlucht en  hun bedrijf  was door zwarten toegeëigend.  Zij wilden opnieuw beginnen in het rustigere Mozambique.  Het bijna verlaten strand bij Beira bezit enkele strandrestaurants en bars, niet veel zaaks. Wij bezochten het centrale plein, Largo do Municipio, met vele oud-koloniale huizen.  Ook bezochten wij nog de Casa infante de Sagres, de Casa de Portugal en wij passeerden nog voorbij de kathedraal.  Dagelijks zijn er vluchten van LAM vanuit Maputo en terug.   Na enkele dagen vertrokken wij langs de kustweg richting Maputo.  Wij moesten eerst de bus nemen naar Chimoio en op het kruispunt met de hoofdbaan naar Maputo, in Inchope, uitstappen. Dit kostte ons 50.000 pp.   Daar stonden wij dan na 138 km en anderhalf uur op de bus.  Veel is op deze plaats niet te zien, behalve enkele vrouwen die bananen verkopen.  De beloofde bus kwam niet en wij moesten wel 2 ½ uur wachten.  Autostop konden wij vergeten bij gebrek aan verkeer – op de voornaamste verkeersweg van Mozambique ! In een klein restaurantje, Ao Tskakane, aten wij kip met frietjes voor 35.000 meticais.  Voor een kamer met bad voor twee personen vroegen zij 200.000 meticais.  Eindelijk was  de bus daar.  Voor de rit naar Vilanculos  betaalde ik 100.000 en wij kwamen aan om 20.00 uur.  Met een chopa, taxi, 50.000, kwamen wij aan in Camping Vilanculos die in LP goed staat genoteerd.  Aan de bewaker moest ik 345.000 betalen in plaats van de geafficheerde 180.000   Ik betaalde echter de 180.000 en ging weg ’s morgens maar die bedrieger achtervolgde mij en eiste zijn overig geld en riep er de politie bij.  Toen ik binnen kwam in Na Sombra, een Vlaming, heb ik nog wat gediscussieerd en uiteindelijk het geld naar zijn kop gegooid.  Bij onze landgenoot, in Na  Sombra, bij Jos Vleminckx, PO Box 15, Vilanculos waren alle 14 kamers bezet, tel. 023/82090 http://go.to/nasombra Hun website bevat veel info. Mail rapidinho@teledata.mz .  Voor één persoon kan je er slapen voor 120.000 en een grote kamer kost 350.000   Er is een single voor 220.000 en een dubbel voor 300.000  Na een lekker ontbijt vertrokken.  Wij  belden Gabriel’s Lodge op , tel. (023)82.230, gsm 082-388922 (of 082/399425?).  De zoon, Fernando, spreekt Engels.    Er was nog plaats beschikbaar.  Met een dhow waarop zes personen mee kunnen betaalden wij 200.000 meticais na afdingen van 350.000  De twee jonge bootsjongens waren zeer vriendelijk en droegen zelfs onze rugzak aan land van op de boot.   Omdat de Bazaruto eilanden nationaal park zijn moesten wij 10$ of € aan de parkwachters betalen.  De mensen in Gabriel’s Lodge zijn heel vriendelijk.  Ik sliep in een ruime hut met muggennet.  De douche is verderop.  Ik betaalde 20€ voor een hut, ontbijt inbegrepen.  Camping kost 10€ en het ontbijt 4€.  Een lekker diner kost 5€ en een biertje 1€.   Ik betaalde alles gewoon in euro.  Wij waren de enigste toeristen bij Gabriel’s.  Dat is jammer want het is een heel mooie locatie direct aan het strand en ik heb er tweemaal een prachtige zonsondergang gezien van op een terras met een frisse Manica in de hand.  Wat wil je meer?  Een paar honderd meter verder ligt het Benguerra Lodge.  Je kunt er single slapen voor 1.500 ZAR of 188$  Veel vogels vanop het terras waar te nemen.  Ik heb mij beperkt tot aankoop van een T-shirt en iets fris. Hun website is http://www.benguerra.co.za   Na een paar aangename dagen verblijf op Benguera bestellen wij een dhow aan één van de jonge booteigenaren.  Van 400.000 pingelen wij af naar 250.000 meticais.  De tocht was tegen wind en duurde 4 ½ uur.  Wij gaven 300.000 meticais. Eenmaal van de zeilboot in Vilanculos nam ik een middagmaal in Na Sombra, bij onze Belgen voor 145.000 (lekkere vis). Alle kamers waren volzet.  Een eindje verderop woont  Mieke, een rasechte Gentse in de prachtige villa met zicht op de haven : Casa Rex, tel. (258)23-82048 of mail casarex@teledata.mz  Een kamer single kost 45€.  Wij hebben wat gepraat en na een biertje bracht zij mij met haar jeep naar

Baobab Beach Backpackers, tel. (258)-23-82202 mail baobabmoz@yahoo.com  Een pizza kost 120.000 en een biertje 20.000  Ik betaalde 120.000 voor een dorm, eigenlijk een matras op de grond met muggennet.  Het is er erg gezellig, veel backpackers en de moeite waard.  Zeker veel beter dan de camping (afrader).  Bij Telecomunicao Mozambicana mailde ik voor 60.000/uur. 

Met de bus van Oliveira rijd ik voor 250.000 meticais naar Maputo.  Vertrek om 05.00 uur in het pikkedonker en aankomst in Maputo om 15.00 uur.  Oliveiras Transportes verzorgt de lijn Maputo-Chimoio-Tete, tel Maputo 400475    Op de bus ontmoet ik een Belg die in Maputo woont.  Er komen nog enkele Belgen erbij en wij maken er een gezellig feestje van.  The Base is beter dan Fatima’s, meer info beschikbaar en ruimer. Voor 40.000 nemen wij een chapa naar de bushalte van Panthera Azul.  Wij vertrekken om 08.00 uur en komen aan in Johannesburg om 15.30 uur.  Aan de grens moeten wij nog een taks uit Mozambique betalen van 12 ZAR of 2.5€ of 28.800 meticais.  In Jo’burg betalen wij 140 ZAR voor een rit van 15 km naar de luchthaven.

 

Actief en wat doen

Bij Gabriel’s Lodge kun je met een dhow (Arabische zeilboot) naar andere eilanden     van de archipel varen of vissen.  Ik heb gewandeld in het nationale park op dit eiland Benguera en roze flamingo’s gezien voorbij het wachthuis van de parkwachters. Verderop liggen de verlaten duinen en kan men op een duintop bij een hoge boom het hele eiland overzien, links de zee en rechts de lagune. Er wonen weinig mensen op het eiland, meestal vissers.   Langs een jeepspoor ontmoette ik de beide parkwachters en zij vergezelden mij naar een meertje waar krokodillen zitten.  Benguera is een zeer rustig eiland en Gabriel’s Lodge is  een aanrader als je rust zoekt op een paradijselijk eiland. 

Het Nederlandse Coppass Travel heeft een ruim aanbod van allerlei activiteiten in Mozambique en Zuidelijk Afrika.  Hun site : www.compasstravel.nl mail info@compasstravel.nl , boeking : compasstravel@oneworld.co.za Voor een dhowtrip kun je zelf onderhandelen in het haventje van Vilanculos, daarvoor heb je geen duur  agentschap nodig.    Voor een tocht gamefishing of snorkelen is het wel leuker denk ik.

Ik heb een folder gezien met veel prachtige foto’s onder water van het rif bij Xai-Xai.  Het moet daar heel mooi zijn om te duiken.  Info bij  MICOA, praia de Xai-Xai, tel. 022-35004, mail coastal@tropical.co.za

Vilanculos Dive Centre , tel. 021-847.1160 in ZA , hotel@erinvale.co.za biedt duikexcursies aan naar de Bazaruto eilanden en het rif.  Moet heel mooi zijn.

Quilalea in de noordelijke provincie Cabo Delgado is nieuw en biedt allerlei watersporten aan : duiken, snorkelen, vliegvissen, zeilen, kanovaren of een tochtje op een dhow.  Hun site : www.quilalea.com 

Met Dana tours kun je o.a. een zeiltochtje op zee maken bij zonsondergang (sundowner cruise).  Mail naar natalie@dana.co.mz of www.danatours.net 

Een goed idee om te verblijven is Barra Lodges bij Inhambane, 485 km ten noorden van Maputo.  Er zijn maagdelijk witte stranden met kristalhelder water om allerhande watersporten te doen die worden aangeboden inclusief een sundowner cruise.  Er zijn heel veel mogelijkheden om te sporten (voorbeeld quad, catamaran, paardrijden, parasailing,…Je kunt er verblijven in een dure casita of in een self-catering bungalow of budget in een bunk-house of gewoon kamperen.  Uiteraard is er een bar en restaurant met verse zeevis of … pizza als je wil.  Hun website : www.barralodge.co.za   Mail is reservations@barralodge.co.za         

 

Besluit

Mozambique is een prachtig, groen land met veel natuur en mooie palmenstranden.  Het land is dun bevolkt en de mensen zijn vriendelijk.  Het is een vredig land waar ik mij steeds op mijn gemak voelde.  In de steden vind je nog vele oude koloniale huizen van de Portugezen.  De wegen, zelfs de hoofdweg, vertonen nu en dan wat gaten zodat chauffeurs heel behendig moeten zijn.  Maar er wordt druk gewerkt aan verbeteringen en dat is merkbaar voor een land waar het zolang oorlog was en die diep uit de put overeind krabbelt.  Een volgende keer zou ik graag het door de Unesco beschermde eiland Mozambique bezoeken en verder trekken naar Malawi, nog zo’n mooi en vredig land.  Met de bussen van TSL geraak je overal in het land.  Trek zeker wat meer tijd uit voor de stranden ten noorden van Maputo , vb Tofu.  Overal zijn voldoende guesthouses en er worden er nog meer opgericht door Zuid Afrikanen en zelfs door Belgen.  Steeds meer toeristen hebben Mozambique ontdekt en blijven er rondhangen of starten een zaak op.  En zij hebben gelijk.    

 

Boa viagem      

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.