Nepal

 

Nepal en trekking in Mustang 

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  07 november 03 december 2022

 

Inreisdocumenten: Visum afgehaald op de ambassade: Brugmannlaan 210 – 1050

Brussel.  Tel. 02/346 26 58 embn@skynet.be www.nepalembassybrussels.be https://be.nepalembassy.gov.np/tourist-visa/ Eerst online visa application form invullen waarna men

bevestiging ontvangt met een nummer.  Daarna een afspraak maken en naar het

consul@nepal-consulat.be  www.nepal-consulat.be 0478/460454 gaan, kost evenveel in Brussel als op de luchthaven bij aankomst, nl. 50 €.  Indien het druk is moet men dan daar lang wachten.  Onze reisagent inNepal raadde ons aan het visum af te halen op het consulaat maar dat is tijdrovend en toen we aankwamen op de luchthaven was het niet zo druk en zou het vlug zijn gegaan.

 

Geld

Bijna alles zat in onze reis inbegrepen.  In Mustang hadden we enkel overnachting en ontbijt, de rest moesten we zelf betalen en ook nog twee dagen buiten ons programma.  In de steden kon ik $ wisselen. Bankautomaten waren er weinig en al helemaal niet in Mustang.     

 

Kaarten

Toeristische kaart die ik ooit van een vakantiebeurs had meegedaan.  

  

Reisgidsen

Ik had een reisgids van Lonely Planet meegedaan die ik vooraf had gelezen.  Over Mustang vond ik niet veel informatie maar wel wat op internet.   Ik had thuis ook een reisgids van Trailblazer gelezen “Nepal Trekking” waar ik de Mustang trekking goed had doorgenomen.  

 

Websites

www.welcomenepal.com

www.ntnc.org.np : National trust for Nature Conservation ACAP + Mustang

www.mustangtreknepal.com  

https://heavenhimalaya.com/upper-mustang-travel-guide/

https://www.magicalnepal.com/travel-guide/upper-mustang/

https://www.holidify.com/places/mustang-nepal

https://hwwtreks.com/blog/travel-guides-for-upper-mustang-lo-manthang-written-by-local-expert

https://blog.getlostforever.com/mustang-travel-guide/

https://www.alphaadventuretreks.com/blog/upper-mustang-travel-guide/

https://www.mustangtreknepal.com/travel-guide-for-upper-mustang-trek-solo

https://www.goingthewholehogg.com/upper-mustang-trek-guide/

https://pristinenepal.com/complete-guide-to-lower-mustang/

https://www.nepalvisitors.com/upper-mustang-travel-guide/

https://www.asianheritagetreks.com/blogs/upper-mustang-trek-height-cost-itinerary-best-time-to-visit-upper-mustang-map-guide-cost-for-n

https://www.tourradar.com/hg/upper-mustang-trek

http://www.uppermustangtour.com/upper-mustang-travel-guide

https://bookatrekking.com/en/blog/upper-mustang-trek/

 

 

REISPLAN

 

Ik heb dit plan geboekt bij www.reismetmij.be en betaalde er 2.630 € per persoon voor, start/terug in Kathmandu, vlucht naar Kathmandu niet inbegrepen.  We waren met twee deelnemers en hadden een gids, chauffeur en jeep ter beschikking.  Ik was niet tevreden over deze toer en wil die zeker afraden. Het opgegeven plan werd niet steeds uitgevoerd en werd te mooi voorgesteld.  Onze gids Pema viel erg tegen, was lui en liet het ons soms zelf uitzoeken.  Hij gaf bijna geen briefing of uitleg ter plaatse. Hij loog en we hebben nog steeds geld tegoed van Maxim, de eigenaar/reisagent in Nepal.    

 

Voorstel Erik Trenson – Vera Vanpeer 20/07/2022

 

Dag 1: Kathmandu https://www.hotelwoodapple.com/ Je wordt door de gids opgewacht aan de luchthaven van Kathmandu. Transfer naar het hotel in Thamel, een oude wijk in Kathmandu met gezellige straatjes. Rust. Je krijgt één uur oliemassage om de jetlag ter verwerken. Wij brengen ondertussen de permit in orde.

Dag 2: Kathmandu https://www.hotelwoodapple.com/ Met een rikshaw (fietstaxi) rijden we naar Swayambu, de Apentempel, gelegen op de rand van de stad. Boven staat een belangrijke boeddhistische stupa die uitkijkt over de stad. Daarna worden we opgepikt door de taxi en rijden we naar het oude centrum van Kathmandu. Lunchen in Newari restaurant en bezoek aan het Durbar Square met talloze tempels en het paleis. Bezoek aan de Kumari, een meisje dat als hindoe godin wordt vereerd. Terug wanderer via kleine steegjes naar het hotel. Gezellige drukte.

Dag 3: Trisuli rivier https://trsresort.com/ We rijden van Kathmandu naar Chitwan, maar de reis wordt in twee gebroken omdat jullie rafting doen op de Tirsuli Rivier. Overnacht in lodge naast de rivier. BBQ ’s avonds.

Dag 4: Chitwan https://www.greenmansionsresort.com/ Na het ontbijt een drietal uren naar het zuiden vlakbij de Indische grens. Jullie logeren aan de rand van het Chitwan National Park. Het hotel heeft een nieuw buitenzwembad. Na de lunch wandeling naar de rand van het park met een rivier. Kans om wilde dieren te zien.

Dag 5: Chitwan https://www.greenmansionsresort.com/ Halve dag jeep safari. Je trekt het bos in en je zal neushoorns, herten, krokodillen, apen, … Namiddag kano varen, jungle wandeling en bezoeken olifantenfokkerij.

Dag 6: Chitwan – Begnas Tal https://www.begnascamp.com/ Jullie rijden een zestal uren richting Pokhara. Overnachten in tentenkamp met zicht op de Himalaya en het Begnas meer. Wandelen omgeving meer.

Dag 7: Begnas Tal – Pokhara http://www.kutiresort.com/ Een uurtje rijden van Begnas Tal ligt Pokhara. Jullie logeren op wandelafstand van het Fewa Meer. Hier veel meer toerisme en hotels. Jullie verkennen de Lakeside met gezellige kermis, marktjes, terrasjes.

Dag 8: Pokhara – Jomsom vlucht – Kagbeni 25 minuten vliegen naar Jomsom. Begin van jullie Mustang avontuur. Ontbijten in Jomsom omdat jullie vroeg vliegen. Dan 2.5 uren makkelijk wanderer naar Kagbeni. Van 12u zijn hier zandstormen. Verkennen van het dorpje.

Dag 9 – 17: Mustang Jullie hebben een berggids en privé jeep ter beschikking. In overleg met hen kan je bepalen wat je wil zien en hoeveel je wil wanderer. Sommige stukken zijn erg zwaar. Andere dan niet. Je kan bijvoorbeeld opsplitsen: Vera doet een stuk met de jeep, terwijl Vera wandelt met de gids. Er zijn grotten, kloosters, dorpjes, schooltjes… Ik denk dat 12 dagen te lang gaat zijn voor Mustang. Comfort is beperkt. Vandaar 10 dagen.

Dag 18: Vlucht Jomsom – Pokhara http://www.kutiresort.com/ 25 minuten vliegen naar Pokhara. Namiddag bezoek aan groot Shiva beeld en Japanse stupa die uitkijken op het meer en de bergen.

Dag 19: Pokhara http://www.kutiresort.com/ Fietsen tussen de rijstvelden van Pame. Lokaal eten.

Dag 20: vlucht Pokhara – Kathmandu – Bhaktapur https://peacockguesthousenepal.com/ 25 minuten vliegen naar Kathmandu. Doorrijden (20 minuten) naar Bhaktapur waar jullie logeren in het 15de eeuwse Peacock guesthouse. Bokrijk maar dan in het echt. Jullie hotel ligt in het historische centrum omgeven door pagoda’s. Verkenning van de oude stad met tempels en paleis. De film Little Buddha is hier opgenomen https://www.youtube.com/watch?v=D0q4BBVctBc&t=124s

Dag 21: Namoboudha Jullie rijden anderhalf uur naar Namo Boudha. Dit is een klooster gelegen op het platteland op een berg. Jullie hebben eigen kamer in het pelgrimsgebouw. Samen eten met de monniken en deelnemen aan de puja gebeden.

Dag 22: Namoboudha – Panauti – Boudha https://www.hotelharmika.com/ Na de gebeden wanderer jullie een tweetal uren makkelijk naar Panauti. Dan met de auto anderhalf uur naar Boudha waar jullie logeren nabij de grote stupa. Bezoek aan grote stupa, Sechen klooster en bezoek aan Tibetaanse arts. Die stelt een holitische diagnose aan de hand van een polsdiagnose. Te vergelijken met Chinese geneeskunde.

Dag 23: drop luchthaven Prijs: 2.850 euro pp (+500$ Mustang permit cash te betalen in Nepal) Inclusief: – Nepalese gids die meereist – Verzekering gids – 3 binnenlandse vluchten – Tickets tempels (50 euro pp) – Privé voertuigen met chauffeur – Privé jeep Mustang – Hotels met ontbijt – Annapurna Permit – Chitwan Permit – Jeep safari, kano tocht, jungle wandeling – Park ranger – Fietsen – Rikshaw transport – Rafting – Glamping Begnas Tal – Alle maaltijden in het klooster – Nederlandstalige lokale bijstand Exclusief: – Visum Nepal (te koop bij aankomst luchthaven) – Internationale vlucht – Alle maaltijden en dranken in Mustang – Alle andere maaltijden – 500USD per persoon cash voor Mustang permit

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

 

Vliegtickets zijn duur geworden sedert Putin een oorlog in Oekraïne is begonnen.  Ik betaalde 1.593 € voor één retourticket van Brussel via Dubai naar Katmandu met Emirates.  We vertrokken op 07/11/2022 om 20.20, de vlucht naar Dubai duurt 6.40 uur dan 2.15 tussenstop en dan nog vier uur verder vliegen naar Kathmandu, waar we om 18.10 volgende dag aankwamen. Ik had op 16/9 op booking.com de prijs gezien van deze vlucht aan 1.208 €, helaas te lang gewacht met boeken.  

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – maandag 7/11/2022

We hadden onze vluchten goed gepland en konden rustig in de namiddag met de trein naar Zaventem vertrekken.  We waren reeds meer dan drie uren voor vertrek op de luchthaven en konden als eersten inchecken, makkelijk.  Onze vlucht met Emirates vertrok netjes op tijd : 20.20 uur.  

 

 

Dag 2dinsdag 8/11/2022

Na 6.40 uur vliegen kwamen we aan in Dubai waar het drie uren vroeger is dan in België. Het is hier nu 3 uur in de morgen.  We kregen een goed avondmaal op de vlucht met zowaar twee glazen wijn erbij.  Op de luchthaven van Dubai kost een flesje water 7 $.  We hadden niet goed geslapen op de vlucht maar tegen de middag voelden we ons iets beter.  Om 12.40 vertrokken we met Fly Dubai naar Kathmandu, een vlucht van vier uren.  Dit is een goedkope lijn van Emirates en drank en eten moesten we extra kopen.  Door het uurverschil was het reeds donker toen we aankwamen in Kathmandu.  We waren de enige vlucht die aankwam op de luchthaven en het was dus niet druk in de aankomhal waar men een VOA kan bekomen aan 60$, net zoveel als in Brussel waar we veel tijd hadden verspeeld om er te geraken.  Maxim, de eigenaar van www.reismetmij.be had ons sterk aangaredan om ons visum in Brussel op het Nepalees consulaat te regelen.  We kregen vlot een stempel in ons paspoort en moesten ons covid-certificaat tonen.  Buiten wachtte Krishna ons op, wees ons onze taxi aan waar we een uur op moesten wachten en reed ons na met zijn brommer naar ons hotel. Het was niet de gids die voor ons voorzien was.  

Overnachten

We waren te laat aangekomen en kregen de ons beloofde weldoende massage niet. We belden Maxim op en deelden hem mede dat wij niet tevreden waren waarop we prompt zijn antwoord kregen dat we flexibel moesten zijn. In het restaurant van ons hotel hadden ze mits aandringen nog een portie rijst met kip over.  Het was een slechte en trage bediening.  De kamer en het bed waren goed maar de koude watoertevoer in de douche deed het niet goed en stopte plots.  We zijn dan moe en misnoegd vroeg gaan slapen.

www.hotelwoodapple.com info@hotelwoodapple.com Kaldhara 16 in Thamel

 

 

Dag 3 – woensdag 9/11/2022

Ons ontbijt was voldoende en in orde.  We waren om 9 uur afgesproken met onze gids  maar hij was niet bij de receptie en nog niet om 9.30 uur.  Maxim had voor ons een ritje met een fietsriksja voorzien maar die stopte reeds na een paar honderd meter.  Daarna klommen we nogal wat trappen op naar een tempel en daalden dan terug af en liepen 20 minuten door een straat om dan aan te komen bij de Apentempel, Svayambju,  waar we 365 trappen moesten opklimmen. Veel boeddhistische beelden van de vele goden langs de trappen en nog veel meer boven op de heuvel waar ook een stoepa staat.  Tamelijk veel volk bij de stoepa en ook veel toeristen.  Hier worden we voor het eerst ondergedompeld in de rijke Nepalese cultuur en de vele kleurige Buddhistische beelden van de vele heiligen.  Het “oog van Boeddha” waakt over ons.  De Nepalese bezoekers zijn op hun best uitgedost en we mogen meestal foto’s van hen nemen. Terwijl we bij de stoepa zijn ontmoetten we voor het eerst Pema, onze voorziene gids, en hij vraagt ons 1.000 $ en onze reispassen te overhandigen om er onze permits voor Mustang mee te halen.  We hebben geen bewijs dat we hem die som hebben overhandigd en ik ben wat ongerust want het is nog een onbekende voor ons en hij is er met veel geld vandoor. Daarna wandelen we naar de Kumari Ghar waar we na wat wachten zowaar de levende godin even te zien krijgen.  Deze godin mag nooit de grond raken en wordt steeds gedragen.  Het kind moet maagd blijven, bij haar eerste ongesteldheid wordt er een andere godin aangesteld.  Een half uur later ontvingen we een oproep van Maxim dat Pema zijn moeder ernstig ziek is en daardoor verving Krishna hem.  Hij was blijkbaar niet gewoon om te gidsen want hij gaf nergens wat uitleg.  We vroegen hem om ons naar een newari-restaurant te brengen maar hij had het niet goed nagevraagd en we kwamen niet aan bij wat we hem hadden gevraagd. We hebben er dan zelf een gezocht: Vishram Café op Basantapur, Durbar.  Hij liep verloren en moest verscheidene keren de weg vragen in Kathmandu.  In een boekenwinkel op Thamel kochten we een verouderde trekkingkaart van Mustang na afbieden.  Ik had voor vertrek gemaild met de vraag een kaart van Mustang voor ons te voorzien.  Daarna hebben we nog Durbar Square en het Royal Palace bezocht, prachtig deze Nepalese stijl.  We hebben dan nog op eigen houtje de Kathmandu Garden en Durbar Square bezocht.   Plots kregen we een telefoontje van Maxim dat we dan toch onze massage konden krijgen: een uur lang, was goed en het kost normaal 3.000 NPR. Alhoewel Krishna reeds naar huis was gegaan stond hij plots bij de receptie te wachten op … een fooi ? Wij hebben hem niets gegeven want hij was niet goed, gaf nergens uitleg en andere gidsen gaven wel veel uitleg bij de stoepa.  ‘s Avonds hebben we gegeten naast ons hotel bij Quality Café op Thamel, Paknajol.

Overnachten 

Tweede nacht bij www.hotelwoodapple.com 

 

        

Dag 4 – donderdag 10/11/2022

Pema onze gids kwam reeds om zeven uur op onze deur kloppen om te zeggen dat we een half uur vroeger moesten vertrekken want ze hadden gebeld van Trisuli Riverside Resort dat we er om tien uur moesten zijn.  Waarom ?  We vertrokken om acht uur en kwamen er aan om 11.30 uur.  Er waren veel wegenwerken en files op weg nr 1.  Aangekomen bij de receptie wist Pema van niets, slechte communicatie met Maxim die niet te horen is.  Pema spreekt slecht engels en is onverstaanbaar.  We kregen een kamer toegewezen die niet beviel omdat de gasten aan het raften waren en niet hadden uitgecheckt.  Ik vroeg een betere kamer en kreeg er een op het eerste verdieping met zicht op de rivier, super.  Deze kamer zal gereed zijn na ons raften. Op het terras bij de rivier zit een roofvogel dicht bij ons uit te rusten.  Na een vlugge lunch liepen we in swimsuit en T-shirt naar de oever van de Trisuli waar we nog een helm en zwemvest kregen.  We moesten vier maal stroomversnellingen trotseren, gelukkig niet van de moeilijkste soort maar toch hevig. Twee Hollanders op een andere boot vielen over boord in het koude water.  Gelukkig is er steeds een reddingsbootje mee die ons vergezelt.  Onderweg stopten we tweemaal en een keer op een strand waar we van een rots in de koude rivier konden springen.  Verderop bij alweer woelige golven strandden we OP een rots midden in de rivier.  De spaan van de gids was gebroken en behalve ik stond iedereen op de glibberige rots om de zodiac terug op het water te krijgen. Ik dacht even “dat bootje gaat zo wild en stuurloos” wegvaren maar gelukkig kwam het goed.  Na ongeveer anderhalf uur kwamen bij de oever waar de tocht gedaan was.  De organisatoren hadden een douche opgesteld en we konden ons omkleden.  Met zijn allen reden we op een truck terug naar ons hotel.  ‘s Avonds in ons hotel stond er een BBQ op ons programma maar we moesten hard discuteren met onze gids om die toch af te dwingen en niet te hoeven betalen.  We genieten van een romantisch zicht op de rivier.

 

Overnachten

www.trsresort.com

info@trsresort.com      

Er was veel jong volk in de resort om er te raften.  We hadden een heel mooie kamer en de badkamer was in orde.  Buiten is er een mooie tuin en terrasjes om te genieten.  Het ontbijt was in orde.  Men kan ook met een zipline naar de andere oever ritsen.  Ideaal om te raften !  

 

 

Dag 5 – vrijdag 11/11/2022 

Na ons ontbijt vertrekt onze chauffeur terug naar Kathmandu en we geven hem 500 NPR drinkgeld maar dat is te weinig zegt Pema ons, we moeten hem nog eens 1.000 bij geven, dat is dan 11.5 € voor twee dagen, nogal veel naar Nepalese normen.  Met een ander chauffeur rijden we dan in een personenwagen naar het Chitwan National Park https://chitwannationalpark.gov.np/  over een slechte weg met veel Indische truckers.  We checken in en zijn zeer tevreden over dit prachtig resort.  Tegen vier uur start er een geleide wandeling in het Tharu dorp Sarauha.  Tussen het woud en het dorp staat een betonmuur om de bewoners te beschermen vooral tegen tijgers en vraatzucht op de rijstvelden.  In de straatjes heerst een relaxte sfeer. Kippen en geiten lopen er op straat en er staan nog hooioppers in het veld tussen de erfjes.  Soms is er een klein winkeltje met weinig aanbod.   We krijgen een uitgebreide uitleg in het klein museum over het Tharu volk. Bij de rivier staat een café waar men op een verdieping op het terras kan genieten van de ondergaande zon en het landschap. We lopen door een bucolisch mysterisch landschap over een hangbrug naar een olifantenkamp.  Onze gids uit het hotel vertelt ons dat Ronaldo de vader is van alle olifanten in het kweekpark.  In het halfduister komen uit het woud een wild varken en veel herten fourageren.  https://rondreis.nl/rondreis-nepal/chitwan-national-park  Om zeven uur wordt een open vuur aangestoken bij een ronde rustplaats en het is er erg gezellig met een Nepalees bierje Mustang erbij.  Een half uurtje later is er een voorstelling van een groepje Tharu met muziek en stokkendans waarbij ze wonderbaarlijk elkaar niet raken.  Daarna gaan we met zijn allen naar het restaurant waar we voor 1.200 NPR van een lekker buffet kunnen genieten.      

        

Overnachten

www.greenmansionsresort.com info@greenmansionsresort.com Tel. 977 056 580088 Gelegen in het dorp Bodreni, Chitwan N.P. Bij de rekening in het restaurant komt nog eens boven de tarieven 10% service en 13% btw.  Het resort heeft een prachtige en verzorgde tuin met veel bloemen en planten en het gras is perfect gemaaid.  Onze ruime kamer was volledig naar onze zin.  We konden buiten bij de zwemkom lunchen, zalig. De zwemkom is perfect onderhouden en nodigt uit. Ze krijgen van mij een dikke tien.  

 

       

Dag 6 – zaterdag 12/11/2022

Na een lekker ontbijt gaan we op een open truck zitten en worden naar de rivier gebracht waarna we in een kano stappen voor een tochtje van een half uur. Langs de oevers liggen krokodillen op de loer naast hun holen op de oeverbanken. We glijden stil door het oerwoud en genieten. Na een tijdje stappen we uit en beginnen aan onze begeleide tocht door het oerwoud: wat is het hier supermooi.  Er liggen enkele termietenheuvels langs onze kleine wandelwegen.  We lopen langs enkele moerassen en ydillische waterpartijen en stoppen bij een hoge houten toren om er de waterpartij in het open oerwoud te bewonderen: het is hier waanzinnig mooi.  Hier volgt een reisverslag over een wandeling in het park:  https://thirdeyetraveller.com/walking-safari-chitwan-national-park/

We hebben in dit Unesco park ijsvogels, krokodillen en een hert gezien.  Bij de moerassen lagen er prachtige lotussen op het water.  Tegen de middag reden we terug naar ons hotel voor de lunch.  Daarna reden we op een open truck naar de ingang van het N.P. Al meteen stond er een kolossale Indische neushoorn voor ons te grazen in de vlakte.  Behoedzaam reden we aan 20 km/uur over de gravelwegen door het park op zoek naar wild. We zagen apen in de bomen, twee soorten herten, ijsvogels en Siberische ganzen en krokodillen bij de rivier.  De hoestende Australiër in ons gezelschap heeft beslist veel wild weggejaagd.  Superlandschappen bij de open plaatsen en bij de moerassen.  Het was de ganse dag zonnig en 25 graden.  Bij terugkomst in ons resort dronken we een koffie op onze kamer en gingen bij het open vuur in het paviljoen zitten.  Er werd terug gedanst door de Tharu groep.  Een groep luidruchtige Duitsers verstoorden de rust tesamen met Indische families met kinderen.  We genoten terug van een lekker buffet in het restaurant.  Na tien uur was het stil in het resort.  

 

Overnachten

Een tweede nacht in het www.greenmansionsresort.com

 

 

Dag 7 – zondag 13/11/2022

We moesten reeds vroeg opstaan want we hadden een lange rit van vier en een half uur  voor de boeg.  Kwart over acht waren we reeds vertrokken over slechte wegen met veel putten.  Het was reeds 12.45 uur toen we klimmend op een landelijke slechte weg aankwamen boven het Begnas Meer bij het Annapurna Royal Camp.  We kregen meteen een fruitsapje als welkomstdrank en typisch Nepalees werd ons een kleurig welkomstsjaaltje  om onze nek gehangen.  Wat een prachtig zicht tussen het veel groen en de lager gelegen tenten van op het overdekt terras met houten vloer op het meer beneden.  Onze glampingtent stond wat hoger op het terrein maar met een super zicht op het meer en de bergflank er tegenover.  Na een lekkere lunch zijn we met onze gids Pema naar beneden gewandeld.  Onderweg zaten een paar oude vrouwtjes te twijfelen over hun kiezingslijst: analfabeten mogen hier stemmen met tekeningen die bij een bepaalde partij horen.  Pema legde hen uit hoe ze moesten stemmen: voor de apen denk ik (haha).  Bij het meer lagen veel bootjes werkloos, er werd weinig gevaren alhoewel er wel wat volk liep op deze zondag.  We gingen op een terras een biertje drinken, een Mustang van 8.5 graden.  We zijn dan rustig terug naar boven gelopen en hebben voor onze tent genoten van de zonsondergang.  Er is geen elektriciteit hier wat het met kaarslicht erg gezellig maakt.  We genoten van ons avondmaal: prachtig zicht op de vallei met veel lichtjes op de flanken.  Er was nog een Deens koppel op het terras.  We genoten bij kaarslicht maar spijtig dat onze gids bij onze tafel bleef staan.  Normaal krijgen ze gratis eten als gids.  Het was een beetje fris in onze tent maar we deden alles goed dicht waarna het beter werd.  Toch rustig en lekker geslapen.  

 

Overnachten

www.begnascamp.com

Twee brede bedden stonden in onze ruime tent, een tafel, kapstokken, zetels en een badkamer er naast.  Alles was in orde.  Supermooi zicht van hieruit.       

 

 

Dag 8 – maandag 14/11/2022

We kregen een lekker ontbijt in een prachtig decor: veel groen en het meer onder ons. Hier wou ik nog wel langer blijven want het is hier heel rustig en gezellig.  We zijn met onze chauffeur naar Pokhara gereden dat ongeveer 20 km verderop ligt Pokhara is tamelijk druk; er zijn veel toeristen en winkels.  We hebben een beetje in het centrum gelopen.  Onze gids eigent zich een vrije dag toe die door ons is betaald.  We kopen souvenirs terwijl we de kans hebben en ook een trekkingkaart van Mustang die van 800 naar 600 NPR wordt afgeboden.  We zenden een bericht naar Maxim met de vraag hoeveel we in Mustang nodig hebben per dag.  Op een kantoor informeren we ons over hoeveel een trekking naar Mustang zou kosten.  We wisselen onze dollars om naar NPR.  De hogere briefjes van vb 50 $ geven een betere koers dan de kleinere.  Op een kantoor informeren we hoeveel het kost voor een paragliding: 8.000 NPR of 62$.  Een optie voor als we terugkomen uit Mustang.  Op een kantoortje bestellen we een taxi om ons naar de World Peace Pagoda te brengen: 2.000 NPR vertrek om 15 en terug om 18 uur.  In de stad is de weg erg slecht maar hogerop ligt er asfalt.  De taxi bracht ons naar het hoogst mogelijk punt zodat we na ons bezoek aan de stoepa de vele trappen konden aflopen naar beneden.  https://visitsnepal.com/product/world-peace-stupa-pokhara/

Op het terrein van de pagode mogen we niet met schoenen aan lopen.  Het Fewa Meer ligt diep beneden ons.  Op onze terugweg stoppen we even bij Dewi’s Waterfalls, het is klein.  ‘s Avonds pakken we het hoogstnoodzakelijkste in voor onze vlucht naar Jomsom, Mustang.  De grote valies blijf in bewaring in het hotel.  Er was geen wifi op onze kamer.  

 

Overnachten

www.kutiresort.com info@kutiresort.com  Tel. 977 61 457325

Gelegen in het centrum, niet echt gezellig.  

 

 

Dag 9 – dinsdag 15/11/2022

Om acht uur zijn we met een taxi naar de luchthaven vertrokken.  De incheck gaat vlot, water meenemen aan boord is geen probleem, het gewicht van de bagage wel.  Omdat we aan de rechterzijde van het vliegtuig willen zitten om de Himalaya te kunnen bewonderen gaan we vooraan staan bij het instappen.  We mochten onze plaats vrij kiezen en ik stapte als eerste in het vliegtuig maar ik ging onder de vleugel van het kleine vliegtuig zitten en het zicht op de besneeuwde bergen is best op de eerste rij of achteraan rechts.  De vlucht had een half uur vertraging.  We vlogen met www.summitair.com met ongeveer 25 passagiers.  Ik kon prachtige foto’s en video’s nemen op de 20 minuten durende vlucht.  Op een bepaald moment vlogen we bijna rakelings rechts en links naast bergflanken en er waren luchtzakken !  Jomsom is een kleine luchthaven en we stapten naar de inkomhal en in no time stonden we buiten in de hoofdstraat.  We gingen een thee drinken, kost 100 NPR.  “We zitten in de bergen” zei Pema op mijn opmerking dat het duur is.  We moesten lang wachten op onze chauffeur (onze jeep stond reeds lang op straat met onze bagage er in) Na een uur kwam de chauffeur opdagen en we reden in ijltempo naar Kagbeni over een bar slechte weg in het brede dal van de Kali Gandaki. We gingen het dorp Kagbeni verkennen en op een ommuurd plein dat drie meter lager was gelegen waren enkele mannen bezig yak’s aan het slachten op een ambachtelijke wijze, de karkassen lagen op hun rug en de huid werd er af geslagen met een hamer. Naast het Yak Donald’s Restaurant kan men een moto huren om ermee tot Lo Manthang te trekken en terug, moet zeker een avontuur zijn op de stoffige slechte wegen. Na het inchecken in ons hotel reden we door naar het Muktinath klooster, gompa.  Veel trappen omhoog om er te raken.  Het is het hoogste klooster in Mustang op 3.782 meter hoogte.  Bij het naar boven stappen voelden we goed de hoogte: mijn vingertoppen tintelden.  Er was wel zon maar ik had toch een pullover aan en in de late namiddag werd het behoorlijk frisser.  Boven prachtige foto’s op de besneeuwde bergpieken van de Himalaya genomen. Rondom het klooster spuiten 108 met beeldjes versierde gaten heilig water. We mogen in de tempel maar zonder schoenen en we mogen foto’s binnen nemen, prachtig is dat.  Buiten draaien we aan een grote gebedsmolen en hopen op geluk.  Ik mocht samen op de foto met een jonge monnik en verder op de trappen zowaar met een guru. Onderweg lopen yaks op de weg zoals bij ons koeien bij de boer.  We stoppen even bij het Serthang Selfie restaurant.  In Muktinath hebben we geluncht in het Hotel Town House & Restaurant en betaalden hier vijfmaal meer dan gisteren in Pokhara.  “We zitten in de bergen” zei onze gids. Er worden nu in vlug tempo nieuwe hotels gebouwd enkele verdiepingen hoog tussen de typisch Tibetaanse huizen en de winkeltjes.  De wereld is vlug aan het veranderen en als we nog ergens iets origineels willen zien dan moeten we dat nog vlug doen.        

 

Overnachten

Hotel Shangri-La in Kagbeni, restaurant en bar, tel. 977 9841163727 of 984 6325236 tsepten_gurung@yahoo.com Dit is een vuil en slordig hotelletje naar onze begrippen.  

 

 

Dag 10  – woensdag 16/11/2022

Na ons ontbijt om acht uur gaan we het dorp Kagbeni verkennen.  Een paar ruwe mannen leiden bepakte paarden naar het volgend dorp door het dal. Net buiten het dorp bewonderen we de besneeuwde hoge Nilgiri.  Op het dak van de huizen ligt brandhout en yakmest te drogen. Ergens staat een chorten wat wij kennen als kapel.  In het kantoortje van ACA moeten we onze Mustang permit laten afstempelen.  Iets verderop staan motards bij Fresh Apple Juice startklaar voor hun helse rit naar Lo Manthang.  Op een binnenkoer worden drie yaks geslacht.  Er staan mooie gele huizen in het dorp.  We lopen door de poort van de Kag Chode Monastery en op de koer staat een oud rood bakstenen klooster waar we niet in mogen maar dat wel fotogeniek is.  Vrouwen dragen zware zakken op hun rug die door middel van een band op het voorhoofd wordt gedragen.  Op een koer ligt een mat met appeltjes te drogen in de zon terwijl de vrouwen en kinderen op een terrasje zitten voor hun deur. Onze chauffeur is weer eens te laat.  We laten onze Mustang permit afstempelen in het ACA kantoortje en begeven ons langs de brede Kali Gandaki naar Cchosong door een prachtig landschap met als decor de hoge besneeuwde Nilgiri.  We stoppen ergens bij Tangbe op 3.600 meter, een Guru dorpje, bij een appelfarm.  Gezien we veel tijd hebben voor een korte rit vraag ik te stoppen bij het dorp Tangbe dat we willen verkennen.  Hier geen toeristen te bespeuren en het is nog heel origineel, nauwe schilderachtige steegjes, een vrouw die haar was doet bij een bron, de alomtegenwoordige gekleurde chortens en ruïnes van oude huizen.  Tegen de middag komen we aan in Cchusang waar we inchecken in ons hotel.  Ernaast ligt op een terras mais en appels te drogen dat men geoogst heeft in de vruchtbare vallei.  Na onze lunch in de gezellige eetplaats wandelen we naar een nabijgelegen dorp, Tetang waar maar 20 inwoners zouden leven.  Inderdaad veel mensen zijn hier niet te bespeuren, ze zijn naar de grotere dorpen en steden verhuisd en veel oude typische Tibetaanse huizen staan leeg of te verkrotten.  Net buiten het dorp ligt voor ons het dal Cchusang omringd door de hoge besneeuwde Himalaya-keten.  Geen auto’s of alomtegenwoordige moto’s hier.  Net iets buiten het dorp ligt een lange gebedsmuur met enkele rode chortens er bij.  We lopen terug naar Cchusang met prachtig panorama voor ons.  Er staat een nieuw modern hotel in het dorp, Alice.  De eigenaar Binod Gurung geeft mij zijn prijzen: 1.300 NPR zonder ontbijt en voor een groepje van 6-10 personen komt het op 800 NPR pp.  Het is nieuw en er zou steeds warm water zijn.  12 Duitsers logeren hier.  Trouwens veel Duitse toeristen ontmoet in Mustang.  Een ander hotelletje iets verderop heet Bhrikuti Guest House en de eigenaar vraagt 1.500 NPR voor een dubelkamer.  

              

Overnachten

Braka Guest House in Cchusang, tel. 985 7650567 Een groep Nederlandse fietsers verliet ons hotelletje toen wij er aan kwamen.  We kregen kamer 303 in het bijgebouw met mooi zicht op de vallei van uit  onze kamer en een zithoek buiten boven ons.  We namen er onze lunch, avondmaal en morgenmaal.     

 

 

 Dag 11  – donderdag 17/11/2022

We kregen ontbijt om acht uur en tegen negen uur vertrokken we met een nieuwe chauffeur; de vorige reed als een gek.  Onze vierde chauffeur met jeep blijkt rustiger te zijn.  Het zicht achter ons op Cchusang en de Nilgiri was adembenemend.  In Chele reden we op een hoogplateau en na een paar hogere passen kwamen we aan in Samar waar ik het typisch origineel Tibetaans dorp wou verkennen.  Spijtig van de twee nieuwe moderne hotels op de hoofdweg waar onze gids bij onze chauffeur blijft in plaats van ons het dorp te tonen.  Het rustig dorp waar geen toeristen te bespeuren vallen ligt iets bezijden de hoofdweg.  We liepen weldra voorbij het Himali Hotel dat er niet als hotel uitzag maar eerder als een boerderij: hotelhimali@gmail.com We liepen door het dorp, een vrouw zat graan te pletten met een baby op haar rug.  We liepen een heuvel op waar we een prachtig zicht hadden op het dorp en er stond een grote gebedsmolen bij een kleine tempel.   We rijden verder en komen op twee hoge passen, de Bhena La op 3.830 meter en de Beg La die tien meter hoger is en wat een prachtig panorama alom ! Tegen de middag komen we aan in Syangmochen waar we inchecken in ons hotel.  Er zaten veel Nepalezen in de herberg want hun bus uit Lo Manthang stond in panne voor de deur.  Verder waren er geen toeristen in het hotel.   Na de lunch reden we tot aan de “parking” van de Chungsi Cave waar we nog een half uur over een smal pad langs een rivier moesten lopen met aan het eind trappen op naar de kleurige Chungsi Cave waar een monnik leeft met zijn hond.  Pema was bang van de hond die voor de ingang lag en vroeg mijn wandelstok. Onze gids ging uit ons zicht afspreken met de monnik.  De monnik toonde ons de grot, een voetafdruk van een guru  en de kleurige tempel met mooie muurschilderingen.  Het altaar was mooi versierd en we gingen samen op de foto met hem.  We kregen thee aangeboden.  Op de terugweg kon ik vlotter lopen.  Het was koud in de eetkamer en de eigenaar stak een gasvuur aan.  We aten spagetti met een pot gemberthee.  Er was wifi.  Pema gaf eindelijk een beetje uitleg over het verder verloop van onze reis.

 

Overnachten

Hotel Dhaulagiri, Garden Camping Site in Shangmochen Tel. 994 690104 hotel463dhaulagiri@gmail.com Het is een basic hotelletje in een piepklein dorpje.  Het bed was hard en we waren de enige gasten.  We sliepen in thermisch ondergoed en vroegen drie dekens want het was een beetje koud op onze kamer.  

 

 

Dag 12  – vrijdag 18/11/2022

De zon gaf warmte om onze kamer, heerlijk.  Na ons ontbijt en regeling van onze kosten reden we met de jeep naar Gheling.  Foto’s waren moeilijk te nemen want de zon zat in mijn camera.  Onze chauffeur zette ons af bij het klooster op de heuvel.  Pema vroeg ons 200 te betalen voor de ingang en ik antwoordde dat alle ingangstickets inbegrepen waren in onze tour.  De bewaker deed het licht aan maar er zat te veel glinstering op de muurschikderijen zodat ik geen foto kon nemen.  Ik vroeg driemaal aan onze gids om het licht uit te doen en steeds met luidere stem maar hij reageerde niet.  De gids antwoordde mij dat ik “vriendelijk” moest zijn en “please” moest zeggen.  Ik werd kwaad en zei hem dat hij moest luisteren naar zijn gasten en ons niet moest bedriegen.  Vera gaf hem gelijk en ik wandelde boos weg.  Nadien zat Pema naast mij in de jeep maar hij zei niets meer. Op de top van de Nyi La 4.025 meter onze hoogste pas, zei hij niets, gaf geen uitleg en op de vraag van Vera of dit de Nyi La was antwoordde hij kortweg “yes”.  Het is hier bijzonder mooi: zicht op de Annapurna en de Nilgiri besneeuwde reuzen.  Ik zat naast Pema maar hij sprak niet meer met mij, enkel nog tegen Vera.  Tegen de middag kwamen we aan in Lo Ghami en de gids en de chauffeur gingen meteen in de keuken zitten eten en drinken.  We waren de enige gasten hier.   Onze gids heeft ons verder niet begeleid bij de verkenning van het dorp: waarom hadden we eigenlijk een gids mee, omdat het wettelijk moet ?  Na onze lunch hebben we de langste mani wall van Mustang bezocht.  In het dorp liep een man met een reuze stapel stro op zijn rug.  Bij Hotel Royal Mustang riep de vriendelijke eigenares ons binnen en toonde ons de muurschilderingen in het oude deel en een perfecte kamer 5 in het nieuwe gebouw.  Hier zouden we kunnen slapen op onze terugreis.  Omdat ik niets meer met onze gids te maken wilde hebben namen we hier ons avondmaal in de gezellige verwarmde keuken. Dit hotel is netjes en beter ingericht dan ons hotel.  www.hotelroyalmustang.com 

 

Overnachten

Lo Ghami Hotel, in dorpje Ghami, tel. 984 6743498       

 

 

Dag 13  – zaterdag 19/11/202

In Dhakmar reden we langs een lange hoge indrukwekkende wand van bruin-rode rotsen en phallus rotsformaties. In de rotswanden zaten oude grotten die een eeuw geleden nog bewoond waren.  Vera liep erheen terwijl ik wat het dorp verkende op 3.934 meter hoogte.  Verderop moesten we door een ondiepe rivier rijden.  De weg uit het dal in de bergen op weg naar Charang was wondermooi en we stopten dan ook regelmatig om een foto te nemen op meer dan 4.000 meter hoogte.  Bij het binnenkomen van Tsarang bemerkten we veel vlaggenslierten bij een mani.   We stopten bij de Lo-Ghekar gompa (stoepa) of Ghar Gumpa dat reeds voor een groot deel was hersteld dank zij de Amerikanen.  Mits we onze schoenen uitdeden mochten we binnen maar geen foto’s nemen: het was heel mooi gedecoreerd, Buddha beelden, boterkaarsen, eresjaaltjes en prachtige muurschilderingen.  Plots kwam er een Nederlands groepje mountainbikers aan van wel twintig deelnemers met Tom Dumoulin erbij.  Ze bleven niet lang en reden dan na de fietsgroet door voor een lunch in Dhakmar.  De oudste deelnemer was 62.  Daarna reden we door naar Marang, een typisch Tibetaans dorpje.  Tegen 12.30 uur kwamen we aan in Tsarang waar we incheckten in Maya’s Inn, oud en typisch Tibetaans met vriendelijke eigenaars die goed engels spreken. We konden lunchen op het dakterras.  Pema ging mee naar een panorama-heuvel bij een oud kapot fort (aardbeving) waar we een prachtig zicht hadden op het dorp, daarna liep hij terug naar het hotel. Het groot nieuw klooster is bijna af en staat in schril contrast met de arme huizen in het dorp.  We liepen bij een bijna verlaten klooster maar zagen geen moniken, die zaten reeds in het nieuw ruim gebouw.  Hier ben je beter af als monik dan als boer.  De oude fotogenieke chorten aan de rand van het dorp voorbij de politiepost staat als wacht en als ingangspoort te pronken.  Op onze terugweg stopte een monik op een brommer en vroeg ons of we het paleis wilden bezoeken: hij had de sleutel van het 14 eeuws klooster Tsedrang Dorjee Dhen Monastery.  Aangekomen bij het paleis van de koning van Mustang hadden we geluk en konden binnen want er was binnen reeds een groep Russische toeristen (gevluchte dienstplichtigen i.v.m. oorlog in Oekraïne bleek). Mooie beschilderde muren, veel Buddha-beelden.  Gelukkig dat we die monik tegenkwamen zonder hulp van onze gids, anders hadden we dit mooi paleis niet gezien.  We betaalden 200 NPR pp alhoewel alle tickets inbegrepen waren in onze reis.

 

Overnachten

Maya’s Inn in Charang, eigenares Maya Bista : mayabista@gmail.com mob. : 984 7788897 Ze is ook eigenares van Royal Mustang Gift House. Het is basic maar onze kamer was origineel, WC buiten.  Volgend jaar gaat een nieuw hotel ernaast open.  

 

 

Dag 14  – zondag 20/11/2022

Na ons ontbijt gaan we naar het centrum naar het stemburo: wie kan lezen kiest op een papieren lijst en wie dat niet kan krijgt een blad met symbolen waar hij met de duim in inkt met kiezen.  Het is een unieke kans om foto’s van bewoners te nemen terwijl ze allen op hun best zijn uitgedost.  Achter de gebedsmolens bevindt zich een café waar velen komen thee drinken, bier is te duur. We poseren nog samen met de eigenaar van het nieuwe hotel Maya’s Inn. Tegen tien uur staat onze jeep klaar, de motor draait al warm maar de chauffeur moet nog ontbijten. Dus met een half uur vertraging toch vertrokken naar Lo Manthang.  We reden nogmaals door een prachtig landschap voorbij de eenzame Sungda Chorten en een uur later komen we aan in de magische plaats Lo Manthang.  We poseren voor de kleurrijke ingangspoort van de landelijke gemeente.  We checken in in een hotel en komen er achter dat er hier veel betere zijn.  We stellen vast dat het glasraam in de badkamer gebroken is wat koude in onze kamer brengt en we vragen een andere kamer.  Na de lunch vroegen we onze gids om ons het dorp te tonen, wat zijn job is.  Hij zei ons dat het klooster gesloten was en na tien minuten wandelen vervoegde hij een groep kaartspelers op een binnenkoer en bleef er zitten.  Wij konden alleen verder ons plan trekken.  We zagen een oude beschilderde deur die we tot nogtoe niet hadden gezien.  Enkele vrouwen zaten te spinnen op een koer en mannen zaten te keuvelen op het centraal pleintje. Het is leuk om zonder plan de smalle steegjes te verkennen. Mensen spelen in een groepje een spel om geld.  Bijna op iedere straathoek staat een chorten, een soort kapel.  Plots zagen wij een huis waar we voor 50 NPR op een dak van een mooi rooftop view konden genieten.  Wij hadden het met het meisje dat goed engels sprak over onze wens om drie kloosters te bezoeken in het dorp.  En ze ging prompt mee naar klooster 1 Chupchen waar we voor 1.000 NPR een combikaart konden kopen om drie kloosters te bezoeken. Daarna gingen we naar het Jampa klooster en vervolgens naar Chode Gompa.   We kregen telkens uitleg van een monik die dan met ons meeging naar het volgend klooster.  Er waren prachtige muurtekeningen en Buddhabeelden te bewonderen in de drie kloosters, spijtig dat we er geen foto’s van mochten nemen.  Het is te betreuren dat onze gids niet met ons meeging om ons Lo Manthang te tonen en we het zelf moesten uitzoeken.  Terug in ons guesthouse maakten we kennis met een Duitser en een Fransman die  wel in gezelschap waren van een goede gids die bovendien goed engels sprak.  Zijn gegevens: Rajendra Karki van Nepal Eco Adventure, owner is Cchatra, tel. 977 985 1173143 www.nepalecoadventure.com  : een AANRADER.  Meer info over the walled city : www.tsechen.org.np                     

 

Overnachten

Hymalayan Guest House in Lo-Manthang.  Tel. 977 069690024 logombo7@yahoo.com Dit is ook het bedrijf van onze chauffeur en jeep.  

 

 

Dag 15  – maandag 21/11/2022

Om 8.30 uur vertrokken we naar de Shelker Caves in de mooie Cchoser Valley.  We bezoeken eerst de Sija Jhong Cave en moeten op ladders vijf verdiepingen hoog door smalle, stoffige, vuile gangen kruipen hoog boven de vallei.  Het is wat avontuur maar het zicht daarboven loont.  Daarna rijden we naar de Lo Garphu Monastery waar we foto’s mogen nemen van het mooie interieur en de wandtekeningen.  Plots liepen we naar een ceremonie in het Lo Nyifu klooster waar negen moniken voorlazen uit de heilige boeken onder geroffel op de gong, geen foto’s maar wel indrukwekkend.  Dan reden we verder tot aan de laatste controlepost van Nepal voor Tibet: er was geen verkeer, niet in en niet uit.  Iets verderop ligt de Nyamdo Gompa op een steile heuvel.  Alles ligt hier op ongeveer vierduizend meter hoogte.  Pema wou dan terug naar Lo Manthang voor de lunch maar ik vroeg om het dorp Kimaling te bezoeken waar echter alles gesloten was en we niet konden lunchen.  De omgeving is hier wijds en verlaten.  Na de lunch zaten we in een soort serre van de zon te genieten samen met een Duitser en een  Fransman.  We hebben Lo Manthang niet meer verkend, deden we gisteren al.  Vanuit de veranda hadden we een prachtig zicht op de bergen.  Ik heb dan nog aankopen gedaan in het centrum bij Zambala Art Gallery waar ik een boek over Mustang kocht en een tangka (Buddhistische tekening).  Hij kan zijn artikelen met een koererdienst opzenden.    

 

Overnachten

Himalayan Guest House in Lo Manthang.

 

 

Dag 16  – dinsdag 22/11/2022

Bij het verlaten van Lo Manthang zie ik een poster die aangeeft dat hier dit jaar op 22/08/2022 het World Golf Classic toernooi heeft plaats gevonden.  We begeven ons op weg naar Ghemi.  Op weg naar Charang moeten we over de vierduizend meter hoge Windy Pass die we letterlijk moeten nemen.  De omgeving van Charang is bijzonder mooi.  We komen nu bij het brede dal van de Kali Gandaki en stoppen bij het kruispunt van de wegen naar Charang, Ghami en Surkhang.  Er staan twee jonge meisjes te liften en de gids vraagt of we die willen meenemen, natuurlijk wel maar het is wel een ommetje en voor de jongedames zal het niet gratis zijn geweest.  We rijden door het ruige binnenland van Mustang door Surkhang en verder in Yaragaon verlaten de meisjes ons.  We gaan een uitkijkpost in dit dorp bekijken en daarna vinden we in  Surkhang in Saribung Hotel iets te eten: noedelsoep en thee. Er is wel een menukaart maar er is geen keuze.  Verder rijden we door een schitterend landschap voorbij Dhakmar dat we in de verte zien liggen.  Arnaud en Anrdeas stappen in zeven uren van Lo Manthang naar Dhakmar hadden ze deze morgen gezegd.  Bij onze lunch kwam er nog een Hongkongse backpacker binnen.  Er liggen op de terugweg veel scherpe bochten op smalle slechte wegen en we rijden bijna een tegenliggende moto aan.  Tegen 14.30 komen we aan in Ghami en na onze intrek op ons hotel verkennen we het dorp op deze zonnige warme dag.  De eigenares van het hotel toonde ons haar vier koeien met enkele kalveren die haar dochter aan het melken was.  Op haar boomgaard met veel appelbomen hingen nog veel ongeplukte  kleine zoete lekkere appeltjes waarvan het afgevallen fruit voor het vee bestemd was.  We kregen enkele van deze lekkere appeltjes.  Mevrouw is vriendelijk, de man zei niets.  Onze gids en de chauffeur sliepen in een goedkoper hotel maar kwamen toch gratis bij ons eten en drinken. Er zat een monik eetbare offers te maken in de keuken. We zaten reeds om negen uur in bed want het was koud.  

 

Overnachten

Hotel Royal Mustang in Ghami.  www.hotelroyalmustang.com We mochten op kamer 5 in het nieuw gebouw slapen: dubbelbed en een nette badkamer met warm water.  Alles netjes gepoetst en van uit onze kamer prachtig zicht op de besneeuwde bergen.  Dit is een AANRADER !!!

 

 

Dag 17  – woensdag 23/11/2022

Ik was al vroeg wakker door hondengeblaf.  Het water in de badkamer was nog warm deze morgen, een luxe.  Ik betaal een rekening van 2.200 voor ons eten maar de eigenares wou ons ook nog eens de prijs van de kamer aanrekenen wat ten laste is van onze reisagent en ik weigerde.  Dan zei Pema dat ik de helft moet betalen en ik antwoordde dat hij maar Maxim moest opbellen en het met hem moest regelen.  Pema ging zich afzonderen en belde hem.  Hij antwoordde mij dat het in orde was.  Hij had tenslotte toegestemd dat we in dit duurder hotel mochten overnachten.  Nadien kon ik de eigenares alleen spreken en ik vroeg haar wat ze ontvangen had maar dat wou ze aanvankelijk niet zeggen.  Ik drong aan en ze zei dat onze gids haar maar 2.500 NPR had gegeven en hij en de chauffeur hadden er ook nog eens gegeten.  Dus is onze gids Pema een leugenaar en onbetrouwbaar. De weg terug was gewoon spectaculair, er lag nu meer sneeuw op de bergen.  Onderweg lag Gheling en Samar er rustig bij.  In Chele staat het gloednieuw Himali Hotel langs de weg.  Tegen 13 uur kwamen we aan in Cchusang en kregen we een kamertje beneden in de catacomben met shit als uitzicht.  Het hotel is volzet zei de uitbater maar op mijn aandringen kregen we toch een mooie kamer in het bijgebouw: ze moesten deze kamer nog gereed maken en dus was die “volzet”.   Pema liep met ons mee om ons een panorama van het dorp te tonen en daarna liepen we terug naar ons hotel.   Bij de lunch zei Pema dat hij ons misschien zou verlaten in Pokhara want zijn moeder is ernstig ziek. Dat was al zo voor we uit Pokhara vertrokken en Maxim wist dat maar deed er niets aan.  Nadien zei hij ons dat hij naar zijn vrienden ging en dat wij op ons tempo het dorp dat we reeds kenden konden bekijken.  Het Alice Hotel is nieuw en sjiek.  Een half uur later kwam hij op ons terras zeggen dat zijn moeder stervende was en dat hij direkt met onze chauffeur zou vertrekken naar Jomsom.  Hij gaf ons onze papieren Mustang permits en onze online vliegtickets naar Pokhara en verder naar Kathmandu. We belden naar Maxim wat we moesten doen en die stelde ons gerust dat onze chauffeur die zou terugkomen uit Jomsom wist wat hij moest doen; hij sprak tenslotte geen engels.  Pema zou ons hotel in Jomsom vooraf gaan betalen.  We liepen nog een rondje dorp in het oud middeleeuws gedeelte van Cchusang aan de andere kant van de rivier en zagen Pema vertrekken.  Er was wel zon maar tevens veel wind en opwaaiend stof.  We hadden ook nog eens nagevraagd bij de andere hotelletjes hoeveel een kamer zou kosten.  Het was al donker toen een tamelijke groep Franse trekkers er aankwam: ze hadden vandaag 23 km gelopen en 1.500 meter hoogteverschil overwonnen, ze waren heel moe en hadden tien uren gewandeld van uit Tangbe.  

 

Overnachten

Braka Guest House in Cchusang waar we ook logeerden op onze heenweg.  

 

 

Dag 18  – donderdag 24/11/2022

De groep trekkers waren reeds vroeg vertrokken.  Na ons ontbijt rekenden wij af: 4.350 NPR , 33 $,  voor avondmaal en ontbijt.  Ze spraken weinig engels in het hotel maar geld is een internationale taal.  Onze chauffeur was netjes op tijd en om 9.45 uur vertrokken we naar Jomsom.  Gelukkig verstond hij de woorden “stop” en “foto”. Bij Tangbe liep een karavaan beladen paarden. Spijtig dat onze tocht in Mustang bijna ten einde was.    Net voor Kagbeni moesten we met onze jeep door een riviertje waden dat nu nog ondiep is.  Aangekomen in Kagbeni reden we naar het controlekantoor om onze Mustang permit te laten uitstempelen en het ging vlot.  Een gids is verplicht in Mustang bevestigde men mij.  Aangekomen in Jomsom vroeg de politie naar onze ACAP permit wat een permit is voor de Annapurna regio, niet te verwarren met de Mustang permit.  We checkten in in hetzelfde hotel als op de heenweg naast het vliegveld.  We lunchten op een dakterras net naast de controletoren en naast ons hing er yakvlees te drogen.  Verderop in het dorp werd een yak versneden op een binnenkoer.  Het museum was om 16.30 reeds gesloten.  Het is hier niet zo kud als in Upper Mustang.  Tijdens het avondmaal heb ik yakvlees geprobeerd, nogal taai en zeker geen steak.  Een groepje jongeren zong en speelde gitaar.  Er zat een groepje gevluchte Russen die naar hun kamer trokken.  We vernamen dat Pema deze morgen niet kon vliegen wegens teveel wind en dat hij de morgenbus had genomen naar Pokhara. Maxim had daarom onze vlucht voor morgen vervroegd.  

 

Overnachting

Hotel Himalata Inn, naast Jomsom Airport.  Tel. 9857650010 of 98676637266 of 977 69 440010   Hotel Alka Marcopolo zag er ook goed uit.  

 

 

Dag 19  – vrijdag 25/11/2022

We moesten reeds om zes uur op de luchthaven zijn zodat we de eerste vlucht zonder teveel wind konden nemen.  Om 6.30 uur zou onze vlucht naar Pohkara opstijgen maar het werd een uur later.  We hadden een gegraveerde koehoorn in een lakenzak gewikkeld maar konden door de scanner.  Iets na zeven uur kwam het kleine vliegtuigje aangevlogen uit de bergen en daarna nog een en het derde was het onze van www.summitair.com.np  We stonden als eerste aan de gate en konden als eersten instappen links aan het venster, prachtig zicht op de hoge besneeuwde Himalaya. We vlogen rakelings langs twee bergflanken met wat turbulentie. Ik had bijna de ganse tijd een video opgenomen.  Na 25 minuten kwamen we aan in Pokhara, geen controle, bagage geclaimd en vertrokken.  Buiten was onze vierde gids Bikram er niet.  Zijn moto startte niet zei hij later.  Daarna zijn we met een taxi naar ons hotel gereden waar we een welkomstdrank en nog een laat ontbijt konden krijgen.  Daarna zijn we met dezelfde taxi naar het Shiva standbeeld op een steile heuvel gereden, prachtig onderweg met Pokhara en het meer beneden ons.  We moesten nog naar het standbeeld langs trappen lopen, onderweg schitterend panorama en foto’s van de besneeuwde bergketen van de Annapurna op deze heldere dag.  Boven mooie kleurig reuzebeeld van Shiva en Nandu en veel kleurig geklede Nepalezen en enkele toeristen maar de wandeling erheen en terug is spectuculair spijtig dat er zoveel afval op het pad ligt. Bikram is hulpvaardig en geeft veel uitleg.   Vervolgens voert onze taxi ons naar het hoogste punt bij de Japanse tempel, Temple of Peace die er nog maar drie jaar staat.  We moeten onze schoenen uitdoen en mogen dan anticlockwise rond het witte gebouw lopen met schitterende zichten op Pokhara en het Phewa Meer.  Honderd meter lager bevindt zich het Elite Organic House met een super prachtig terras met zicht over Pokhara en het Pewa Meer en de Annapurna in de verte.  Daarna reden we terug naar beneden samen met Bikram en we gingen een activiteitenburo bezoeken want Vera wou paragliden, 8.000 NPR of 60 €.  Morgen om 11.30 uur komt de piloot haar ophalen.  ‘s Avonds lekker gegeten bij Rosemary Kitchen.                 

 

Overnachten

www.kutiresort.com info@kutiresort.com in Lakeside, Pokhara

Goed hotel, goede verzorging en netjes.

 

             

Dag 20  – zaterdag 26/11/2022

We nemen een laat ontbijt, er zijn weinig gasten in de eetzaal.  Tegen 11.30 komt men Vera ophalen voor haar paragliding. Ze moest eerst op het buro de verantwoordelijkheid van de organisatie aftekenen.   Ik en mijn chauffeur rijden naar het meer waar Vera gaat landen.  De omgeving is mooi bij het meer en we kijken voortdurend hoog naar de heuvel van Sarakot van waar ze gaat starten, het duurt wel een uur vooraleer er een goede thermiek is en dan vertrekkken een paar paragliders met hun piloot.  Vol spanning kijken we uit tot we plots een bericht krijgen dat ze gaan vertrekken en we krijgen de kleur van het scherm mee.  Veel rommel op de landingsplaats werd opgeruimd want Nepalezen gooien alles op de grond.  Dan eindelijk zien we Vera en ze zakken stijlvol naar beneden maar niet vooraleer ze boven het meer een paar loops hebben uitgevoerd.   Ze landen zacht op de voorziene plaats waar wij staan.  Vera is opgetogen.  De piloot had foto’s genomen en een video tijdens de vlucht maar terug op het buro duurt het erg lang om die gegevens goed te kunnen opslaan.  De vlucht werd geboekt bij Karma Flights www.karmaflights.org en uitgevoerd door Babu.  Daarna reden we vlug naar ons hotel en vervolgens liepen we naar de fietsverhuur van waar we door de stad naar het meer fietsten.  Bij het meer lagen enkele viskweekvijvers bedekt met waterlelies, er werd gevist en verderop liggen er rijstvelden.  We konden vlot terugfietsen naar de stad en hebben nog wat gerust in ons hotel.  We gingen ‘s avonds eten in Street 16 maar plots zag ik een restaurant met vermeldingen van “frituur” “BELGIAN fries” en “Stella, Hoegaarden, Chimay” Ik had toevallig een T-shirt aan met “Belgian fries” omdat ik dat hard wil verdedigen tegenover de French fries, American lie.  Ik moest uiteraard met dit T-shirt poseren en ik zou op hun website terecht komen: https://www.facebook.com/frituurno1nepal De vriendelijke uitbater is afkomstig uit Herentals/Zoersel.  

 

Overnachten

www.kutiresort.com in Pokhara.

 

 

Dag 21  – zondag 27/11/2022

We zijn reeds om 7.30 uur op de luchthaven maar we vertrekken met een uur vertaging om 9.30 uur van Pokhara naar Kathmandu.  Op de luchthaven van Pokhara is er totaal geen organisatie, geen schermen en een man roept alles luid om en verschillende maatschappijen vertrekken ongeveer allemaal op hetzelfde moment, wat een wanorde.  Onze vlucht over de hoge Himalaya was adembenemend.  In Kathmandu wacht gids nummer 5 ons op en Pechal is behulpzaam.  We zijn van de luchthaven direct doorgereden naar Bhaktapur en checkten in in ons hotel Peacock op het centraal plein, Durbar.  Pechal toonde ons met trots het historisch Bhaktapur bekend om zijn prachtig houtsnijwerk, overal mooie tempels, veel toeristen, resto’s en winkels en zonnig weer.  Vlakbij bezoeken we het bekende Peacock Window, een zeer kunstig in hout uitgesneden raam.  Heel veel wooden windows prachtig uitgewerkt in hout.  Ergens liep in de straat een groep mensen met een orkestje die een offer gingen brengen bij een tempel.  Het stikt in deze kunststad van de tempels en paleizen zoals vb. De Golden Gate & 55 Window Palaces, Royal Palace, Lion’s Gate and Potters Square, Nyatapola Temple, Mahadev Narayan temple, Tachupal Tole en veel meer.  Het National Art Museum vonden we wel speciaal, leerrijk, mooie houten beelden.  Het meeste hebben we wel gezien, we raakten er niet uitgekeken. We ontmoetten twee andere Belgische koppels die ook met onze reisagent hebben geboekt en ze zijn ook niet tevreden.  We lunchten bij The Golden Eyes op het dakterras, mooi zicht op de omgeving.  In de namiddag gingen we een lassi drinken naast ons hotel in het gezellig Travellers Café. ‘s Avonds eten op het terras van DE Café met zicht op het centraal Durbar: de elektriciteit viel uit en het was romantisch met kaarslicht.

 

Overnachten

We mogen in www.peacockguesthousenepal.com overnachten en krijgen een kleine gezellige kamer, smaakvol ingericht.  Het is een oud hotel uit de veertiende eeuw met bijzonder prachtig houtsnijwerk en lage deuren en drempels.  Het hotel ligt op het centrale Durbar waar de voornaamste tempels staan.  Rechtover bevindt zich het DE Café waar we op het terras hebben gegeten met zicht op het plein en de vele tempels.     

 

 

Dag 22  – maandag 28/11/2022  

Na ons ontbijt zijn we nog eens op eigen houtje het centrum gaan bezoeken.  Er was een religieuze feestdag en een groep mensen in hun kleurrijke klederen vormde een stoet  die naar een tempel stapten met een orkestje.  Iedereen is op zijn best gekleed en we mogen foto’s van hen nemen.  We lopen nogmaals naar de Vishnu Tempel en het plein eromheen.  Ergens bij een tempel wordt een geit geofferd.  We lunchen op het terras van DE Café met zicht op de Durbar.  Daarna haalt Pechel ons op om naar een landelijk klooster te rijden waar we mogen deelnemen aan de gebeden en verblijven volgens ons programma maar dat gaat niet door.  We rijden naar Namoboudha en bezoeken er de Thrangu Tashi Yangtse Temple dat groot en kleurig is en er lopen veel moniken rond.  We mogen geen foto’s nemen in het klooster, er hangen overal camera’s.  Binnen is het prachtig en heel kleurrijk. We bezoeken ook de tempel van de Hungy Lion.  In de late namiddag rijden we samen met nog twee Belgische koppels door naar www.vishuddhialaya.com ons eigenlijk verblijf dat landelijk is gelegen in een prachtige omgeving in een tuin vol bloemen en met een mooi panorama op de wijde omgeving.  Onze gids zei ons dat we niet in het voorziene klooster konden overnachten omdat het volzet was wegens een religieus feest.  Wij werden hiervan pas vandaag op de hoogte gebracht; de andere koppels zelfs al voor de afreis in België per mail.

 

Overnachten

www.vishuddhialaya.com  landelijk gelegen bij Namobuddha met een mooie rustige tuin met veel bloemen en terras en goed verzorgd.  De eigenares is Duitse ! Ons avondmaal was heel lekker.  Normaal zou onze kamer via booking.com 75€ kosten incl. ontbijt.  We hadden een goede babbel met de andere Vlamingen bij een dessert en koffie.  Het is hier pure luxe en zeker beter dan in een muf klooster.  Er was een elektrisch vuur in het restaurant en op onze kamer.  We hadden een warme douche !        

 

 

 Dag 23  – dinsdag 29/11/2022 

 Na ons ontbijt rijden we een eind over landelijke wegen en ergens stappen we uit en wandelen we ongeveer twee uren op een asfaltweg verder door kleine dorpen, rijstvelden en boerderijtjes.  Van een boer krijgen we een sinaasappel bij een rustpost.  De andere Belgen wandelen langs een andere weg met hun gids.  In Pinauti bezoeken we een Hindu tempel en Pechel geeft uitleg. Daarna reden we wel in anderhalf uur naar Kathmandu waar we incheckten in ons hotel.  In de weelderige tuin zat Maxim die eerst verhaal haalde bij de andere Belgen en daarna bij onszelf.  Wij deelden hem mede dat wij helemaal niet tevreden waren met Pema en hij was schijnbaar verrast.  Het schijnt dat Pema zijn zuster in Gent woont wat hij ons niet had gezegd.  Hij zei ons wel dat hij in België was uitgenodigd door klanten. In de nauwe steegjes had een moto tegen mijn been gereden en ik was licht gekwetst, Maxim haalde zijn schouder op in plaats van te reclameren tegen de aanrijder.  Samen met Maxim gingen we op het dakterras zitten vlak voor de grote stoepa.   Maxim wou stoer doen en dronk een duur bier, hij had geen geld op zak en onze gids moest het voor hem betalen.  Ik zei hem dat we nog meer dan 4.000 NPR voorschot hadden gegeven en vroeg hem het mij terug te betalen wat hij niet deed.  Ik vroeg hem dan om het over te schrijven op mijn rekening + een extra bedrag voor allerlei mankementen bij onze reis.  Hij heeft het nooit betaald.  We zijn dan nog samen naar een holistische dokter geweest, 2 X 400 NPR die onze gids betaalde, pillen moesten we nog extra betalen.  Daarna liepen we naar een buddhistisch klooster waar ik buiten foto’s kon nemen + een video.  We liepen terug naar ons hotel en gaven Pechel zijn verdiend drinkgeld waarmee hij tevreden was.  Op onze kamer boekte ik ons hotel in Patan via booking.com want hier eindigt onze georganiseerde reis.  Er was voorzien dat we een taxi kregen van hier naar de luchthaven maar ik vroeg die om te wisselen voor een tocht naar het nabije Patan.       

 

Overnachten

www.hotelharmika.com in Sechan Colony, Boudha 4, Kathmandu

 

 

Dag 24  – woensdag 30/11/2022 

Na ons ontbijt liepen we nogmaals naar de nabijgelegen stoepa en gingen iets drinken op een dakterras.  Tegen elf uur was onze taxi er en reden we stapvoets 17 km verder naar Patan op een erg drukke en hektische weg met duizend moto’s en we deden er 1.20 uur over.  Onze chauffeur moest regelmatig navragen en alhoewel op honderd meter van de Durbar/Koninklijk Paleis gelegen was lag ons hotel toch op een rustige achterbuurt.  Het was al na 14 uur toen we aankwamen op de Durbar, 1.000 NPR ingang, goed voor drie dagen.  We hebben lang in het interessant museum gelopen dat een paar verdiepingen groot is.  Ook het koninklijk paleis was de moeite waard.  We zijn dan ook op een burootje geweest waar we ons ticket met drie dagen konden verlengen, gratis.  Ik was wat verkouden en we gingen achter glas boven op het dakterras bij Dhishya iets warm drinken.  We namen hier tevens ons avondmaal, mooi zicht op de vele tempels op het Durbar plein.   

 

Overnachten

Boutique Heritage Home www.bhhnepal.com op Saugal Tole 245, Lalitpur, honderd meter van Durbar. In het hotel lag een stadplan om mee te nemen.  De eigenaar was heel vriendelijk en ik heb meteen een nacht bijgeboekt en nog een halve dag overmorgen.  Het is slechts tien minuten met aan taxi naar de luchthaven.  Ik heb ook voor morgen een taxi besteld om naar Pashapathinath te gaan waar men lijken verbrandt.

 

 

Dag 25  – donderdag 01/12/2022  

We kregen een lekker ontbijt op het terras in de tuin van ons hotel.  De vriendelijke jonge eigenaar belde voor ons een taxi op om naar Pashipathinath te gaan waar men lijken verbrandt, 800 NPR.  Het is een tempelcomplex aan een rivier met veel tempelkapellen waar apen zitten en die we mochten bezoeken maar de tempels aan de boord van de rivier waar eigenlijk de lijken verbrandt worden daar mochten we niet gaan.  Groepen families zaten samen bij een krans bloemen en eten.  Bij de kapellen liepen guru’s rond die we soms stiekem fotografeerden.  We zagen verscheidene lijken die aan het branden waren op een stapel stevige houtblokken.  Van de afgestorvene werden door familieleden de voeten gewassen en die kreeg nog drinkwater in de mond.  Daarna wordt het lijk op een draagbaar naar de brandstapel gedragen en draait men driemaal omheen de brandstapel.  Het hoofd wordt ontboot en een eventuele bril blijft op.  De oudste zoon moet het vuur aansteken.  Men ziet niets van het verbrand lichaam.  De stapel brandt lang, wel meer dan twee uren en men ziet niets van het lijk op zich.  Er is veel volk aanwezig en het ene lijk na het ander wordt voortdurend verbrand.  Het was indrukwekkend.  Daarna gaan we terug met een taxi naar Patan en lunchen in het Patan House Café op een binnenkoer.  Daarna lopen we nog wat rond bij de tempels op Durbar en belanden bij een winkel waar men tankas verkoopt, een man zit er een te schilderen.  We kopen elk een mandala, the wheel of life. Vervolgens bezoeken we the Golden Temple en de Hiranya Varna Mahavihar Temple die niet van goud is maar van brons.    

 

Overnacht

Nogmaals bij het Boutique Heritage Home in Patan.

 

 

Dag 26  – vrijdag 02/12/2022

We hebben eens lekker lang geslapen want het is onze laatste dag.  We hebben dan nog de overige vijftal tempels in Patan bezocht en een stoepa.  Daarna geluncht in Dryshia en T-shirts gekocht voor de kleinkinderen.  Ik wou wat rusten op bed maar jankende honden verhinderden mij dat.  Gedoucht en bagage ingepakt.  Ons avondmaal genomen op het dakterras van Drishya als afscheid van Nepal. Daarna onze rekening met de eigenaar van het hotel geregeld, moesten vandaag maar een halve dag betalen.  Tegen 21.30 komt de taxi die de eigenaar voor ons had besteld ons ophalen en we waren reeds drie uren voor ons vertrek op de luchthaven waar het erg druk was wat we niet begrepen want er waren niet eens zoveel toeristen.  Er was een massa mensen op de luchthaven, familieleden van vertrekkende gastarbeiders die naar de Emiraten vertrokken, geen toeristen dus.  Er stond een ellenlange rij passagiers in de rij en alles verliep chaotisch en duurde tergend lang, geen organisatie.  We hadden ongeveer een uur gewacht om in te checken.  De controles verliepen sumier, water geen probleem maar bijna liep het verkeerd toen ze onze hoorn in de scanner zagen.  Ik maar discussieren en smeken, zei dat we de gewone koehoorn kado hadden gekregen van een goede vriend en nadat ik het had uitgelegd aan twee controleurs mochten we dan toch door van een derde chef.  Er vertrokken tegelijkertijd nog twee vluchten met gastarbeiders naar Maleisië en Koeweit.

 

 

Dag 27  – zaterdag 03/12/2022

Eindelijk vertrokken we met Emirates om 00.45 uur met een kleine vertaging.  Doordat het bijna allemaal gastarbeiders waren op de vlucht hoorden we geen kindergeschrei op de vlucht.  In de immens grote luchthaven van Dubai moesten we met een bus naar een andere terminal en nog eens lang en ver lopen naar onze incheck-gate en kregen we nog tweemaal controle van onze handbagage.  Ik was intussen doodmoe en kon niet eens meer slapen.  De tweede vlucht naar Brussel verliep in een echt vliegtuig van Emirates en was dus comfortabeler en we kregen een heuse maaltijd.  De vlucht Dubai naar Brussel duurt zeven uren.  Bij aankomst in Zaventem om 13 uur was het grijs weer. Welkom in België.    

 

             

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.