Niger

 

NIGER 2023

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  14  – 23/03/2023

 

Inreisdocumenten :    Ambassade de Niger, Avenue Franklin Roosevelt 78, 1050 Elsene Tel. 02/648 61 40 of 648 59 60

www.ambaniger-bruxelles.be info@anbaniger-bruxelles.be Open MA,DI,DO 10-12 uur.  Afhaling vijf werkdagen na afgifte documenten (paspoort, copie blz 1 paspoort, 2 aanvraagformulieren ter plaatse invullen  + 2 ingeplakte foto’s, hotelreservatie, copie inenting gele koorts, 70 € cash.  

 

Belgisch Consulaat : Rue 651 A,Cotonou, Benin (achter Hotel de la Plage) tel. 21315665 of 95222098  aissataomadore2@gmail.com 

 

Informatie

www.nigertravellandtours.com : organiseren reizen in Niger en Tsjaad

https://www.travelsvenue.com/2018/12/Visit-Niger-Niamey.html

http://www.traveladventures.org/continents/africa/niger.html

https://www.svenlucaworld.com/reisebericht-niger/

https://www.globespots.com/country/niger/

www.hogontours.com : reizen in Niger

https://hogonservices.com/niger/

https://www.tourmag.com/Niger-un-visa-electronique-en-preparation_a105698.html : e-visum in de maak

https://www.quotatrip.com/nl/destination/niger/ 

https://wikitravel.org/en/Niger 

https://www.yellowpagesofafrica.com/companies/niger/travel-agencies/ 

www.visit-niger.com : de nationale toeristische dienst in Président Heinrich Luebke Avenue

www.nigerairlines.net : binnenlandse vluchten, vb naar Agadez

 

Geld:

Cash € en $ meegedaan + bankkaarten en Visa.  

Ik kon in mijn hotelletje euro’s en dollars omwisselen voor CFA, er kwam zelfs een geldwisselaar naar het hotel.

 

Reisgidsen en kaarten :

Dominicus Niger, Nigeria, Kameroen uit 1993: er zal niet zoveel veranderd zijn denk ik.

Niger uit de Landenreeks van Oxfam, 2009 : info over het land.

Petit Futé 2003 : dit boekje bevat meer practische informatie. 

Hoofdstuk uit Rough Guides, West Afrika

Kaart ITMB Niger + Nigeria 

Ik nam enkel de oude Petit Futé en de kaart mee.   

  

 

 

REISPLAN

Ik had eventueel enkel een vlucht naar Agadez op het oog maar gezien de korte tijd dat ik in Niger zou blijven en de 520 € voor de vlucht en een kort verblijf in Agadez heb ik besloten er niet heen te gaan.  Ik dacht er aan om de giraffen in Kouré te gaan bezoeken.   

 

 

ER GERAKEN

Vliegen

Op 07/03/2023 vertrek ik met Vera naar Libië voor een week maar gezien onze LOI uit Tripoli niet was aangekomen gaat de vervolgvlucht naar Tripoli niet door.  We nemen in Zaventem een goedkope vlucht met Tunis Air en die kost retour 199 €.  We vliegen terug naar Tunis op 13/03/2023 en blijven een nacht in Tunis.  Vera vliegt op 14/03/2023 door naar Zaventem ik heb later op die dag een vlucht ook met Tunis Air naar Niamey waar ik op 15/03/2023 om 01.25 uur aankom.  Ik blijf enkele dagen in Niger en vlieg op 20/03/2023 om 20.45 uur terug naar Tunis waar ik op 21/03/2023 aankom om 04.40 uur.  Een paar uur later om 07.50 vlieg ik door naar Brussel.  Mijn vlucht Tunis-Niamey-Tunis kost 569 €.

      

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – 14/03/2023

Ik was om 17.10 uur uit Tunis vertrokken met Tunis Air en na een vlucht van vijf en een half uur kom ik aan in Abidjan voor een tussenlanding.  Enkele passagiers stappen uit en andere komen aan boord wat een uur duurt.  Daarna volgt nog een vlucht van twee en een half uur naar Niamey waar ik om 01.30 uur aankom.  

        

 

Dag 2 – 15/03/2023

Dus om 1.30 uur aangekomen op de nieuwe propere luchthaven van Niamey.  Bij immigratie gaat het opvallend vlot, er is maar één vlucht aangekomen en het is sowieso geen drukke luchthaven.  Ik wissel 100 € en krijg 65.000 CFA.  Ieder passagier is reeds vlug vertrokken en er staan blijkbaar geen taxi’s meer op de parking.  Een dame van Informatie helpt mij en een man van de veiligheid spreekt een betrouwbare taximan aan.  Ik had een reservatie geboekt op Airbnb maar het adres is niet juist aangegeven en zelfs de taximan kan het niet vinden zelfs niet nadat hij het verscheidene keren heeft nagevraagd bij nachtwakers in de omgeving.  Hij zei mij nochthans voor vertrek “ik weet waar het is” maar daarmee bedoelde hij blijkbaar ‘ik weet waar die wijk is’.  Ik was intussen kapot en doodmoe en vroeg hem mij naar een betaalbaar hotelletje te brengen.  

Overnachting

De taximan zette mij af bij Résidence Croix du Sud, Niamey Bas Petit Marché, Rue Nr. 29 Porte 138, tel. 20 73 44 09/98 39 13 24/9042 22 77.  Geen website of mailadres.  Ik betaalde 20.000 CFA voor mijn kamer, ongeveer 30 €.  De kamer heeft een ventilator en is proper maar het is geen luxe.  Ik had een badkamer erbij, handdoek, zeep en het water was lauw.  Ontbijt is niet inbegrepen maar er is een restaurant erbij, letterlijk vijf stappen van mijn kamer.    Het was reeds 4 uur in de morgen toen ik eindelijk kon slapen.

 

Ik heb lang geslapen en had een laat ontbijt. Er is wifi bij de receptie en ook op mijn kamer.  Ik kocht een Nigerese gsm-kaart, kost enkele euro’s, de man aan receptie ging er een halen en stopte het in mijn gsm.  Ze zijn vriendelijk en hulpvaardig.  Mijn chauffeur van gisteren zat bij de receptie in de hoop dat ik nog van zijn diensten gebruik zou maken.  Ik betaalde hem de afgesproken 10.000 CFA en tot mijn verbazing vroeg hij niets extra voor het lange zoeken vannacht.  De eigenaar van het hotel heeft een zakelijke band met een Nederlander.  Ik heb dan een beetje op straat gelopen; het was 43 graden en het museum was gesloten tussen 12 en 15.30 uur.  Het hotel is heel centraal gelegen, dicht bij supermarché Haddad en tegenover zijn restaurant Amandine, beide van dezelfde Libanese eigenaar. In de supermarkt Haddad heb ik wat water en frisdrank gekocht dat ik in mijn koelkast kon plaatsen.  Ik kon op mijn kamer makkelijk telefoneren naar België via Whatsapp.  De airco werkt goed en er zijn geen stroomonderbrekingen zoals zo veel in Afrika.  Na mijn rustpauze ga ik terug naar het nabijgelegen Musée National Boubou Hama, ingang 1.500 CFA.  http://www.culture.gouv.ne/muse.php Van de beschreven voorzieningen heb ik niet veel gezien behalve een verwaarloosde dierentuin met veel kleine en smerige kooien.  Er was een gebouwtje met enkele kostuums uit diverse streken en buiten staan onder een afdak enkele skeletten van dinosaurussen en een reuzekrokodil.  Van de beschreven typische huizen uit verscheidene streken heb ik niets gezien. Er is ook een tamelijk grote overdekte hal waar veel ambachtsieden hun souvenirs proberen te verkopen aan toeristen die er niet zijn. Ik kocht er enkele Croix de Agadez in “goud”. Ik zag enkel Nigerese bezoekers, geen enkele toerist gezien zelfs de ganse week niet.  Er is wel een bar in het openluchtdomein met goedkoop bier.  Buiten het openluchtmuseum is er een bar waar een paar soorten koud Nigerees bier te verkrijgen is: Libs, www.libsniger.com vb. Sorgo-bier want gerst hebben ze hier niet. In het warenhuis Haddad is er een overaanbod, drie grote koelkasten vol met slecht Heineken.  Die Hollanders zitten nu toch werkelijk overal.  Naar het Nigerees bier moest ik hier zoeken.  Bij de receptie kon ik nogmaals euro’s wisselen.  Ik heb mijn avondmaal in eigen restaurant genomen, niet op straat.  Een man wees mij er op dat er soms gestolen wordt op straat, dus rugzakje voor mij houden en niets in mijn zakken, alles onder de gordel.

 

 

Dag 3 – 16/03/2023

Ik heb lang geslapen en nam een laat ontbijt in eigen restaurant, 4.000 CFA.  Ik wou vandaag naar Boubon eiland met een kano gaan en de oude eigenaar belde naar zijn contacten maar het duurde heel lang en tegen de middag had ik nog geen resultaat.  Er zou een “petit” meegaan zei hij maar plots zei hij “bel uw chauffeur op” De plaats van waar de kano vetrekt blijkt niet ver weg te zijn.  Ik ging iets eten bij Amandine, goed Libanees restaurant en veel patisserie.  Voor mij zat een blanke man in gezelschap van een jonge Nigerees.  Ik vroeg hem waar ik een kano naar Boubon kon nemen en vervolgens liep zijn boy met mij mee naar de Niger rivier.  Hij vroeg een kanovaarder of het kon, ja maar het zou 30.000 CFA kosten, 46 euro, te duur zei ik.  Daarna liepen we langs het sjiek hotel  Gaweye aan de rivier.  Onderweg liepen we langs verkoopstandjes van brochetten en plantenverkopers.  Bij Cap vroegen we de prijs voor een kanotocht en voor 10.000 CFA kon het om een eindje op de Niger te peddelen tot aan een eilandje in de rivier.  Het was leuk op het water en ik zat onder een luifel die mij beschermde tegen de brandende zon.  Er waren twee roeiers aan boord en mijn “gids”. Onderweg zag ik vrouwen die de was sloegen en kinderen die zich vermaakten in de rivier en ook vissers.  Na ongeveer 45 minuten kwamen we aan bij de andere oever rechtover een met riet begroeid eilandje in de rivier. Mager vee graast op de min of meer groene oever.   Er stonden enkele arme banco Haussa huizen opgetrokken met modder en mest. Het kleine moskeetje is in baksteen opgetrokken.  In het dopje staan bij de erfjes enkele typische voorraadschuurtjes een halve meter boven de grond.  Enkele vrouwen zitten in groep een maaltijd te bereiden of stampen sorgho tot meel.  We hebben een eindje gelopen door het mulle zand in de middaghitte.  In een armzalig winkeltje dronk ik een frisse cola terwijl intussen het halve dorp kwam opdagen om de blanke man te zien.  We liepen nog iets verder in het dorp, ik dronk een koffie en we wandelden in een half uur terug naar de kano.  Een herder brengt zijn kleine kudde geiten naar een gammele omheining bij zijn huisje.  Onderweg glijden we voorbij enkele idyllische plaatsjes langs de oever.  Ik betaal de roeiers de afgesproken som en we lopen verder langs het prestigieus business center dat door de Chinezen werd gebouwd.  Tenslotte hebben we nog in mijn stamcafé “Le Commisariat” een Libs gedronken met mijn gids Amadou die ik voor zijn werk vergoedde, een kwestie van ontwikkelingshulp.  Nadien heb ik mijn avondmaal genomen bij Amandine, 4.000 CFA en het was lekker.  Ik dronk bijna steeds een bissap een frisdrank op basis van baobabbloemen.  Ik betaal meteen de resterende vier nachten en wissel geld met een wisselaar die naar de receptie was gekomen.                

 

 

Dag 4 – 17/03/2023

Ik neem mijn ontbijt in Amandine bij de Libanees.  Ik vraag aan twee mannen, een Tunesiër en een Algerijn hoeveel een taxi naar de giraffen van Kouré zou kosten op zondag en wat ik wel kon doen in Niamey.  Niet veel bijzonders maar er is een handelsbeurs “Made in Libya” in de stad. Het is niet ver en ik loop erheen langs het Hotel de Ville en het Businesscenter. Ik ga het kantoor van Air Maroc binnen en neem nota van de vluchtmogelijkheden in Afrika.  Op de handelsbeurs zijn verscheidene standen van olieproducenten, cementbedrijven, investeringsmaatschappijen, havenbedrijven en vervoer, machines en staal maar ook van voeding. Een verkoper wil mij gratis een LOI bezorgen en nodigt mij uit in Lybie.  Een tweede bedrijf waar ik mee in een interessant gesprek raak nodigt mij ook uit naar Lybia en wil mij een zakelijke LOI bezorgen en  een gratis rondreis voor mij en mijn partner.  Gezien ik nog niet in Lybia was en het gemist heb door toedoen van wadismalos ben ik natuurlijk enthoesiast geworden.  Ik krijg hier en daar documentatie, bloknotes en pennen mee.  Ik ga nog eens bij de Libanees twee taartjes en een koffie nemen.  Later deze avond eet ik lekker in eigen restaurant.  Uiteraard bel ik naar Vera om haar onze vooruitzichten en mogelijkheden over Lybia te melden.  Zij is intussen terug aan het werk.

 

 

Dag 5 – 18/03/2023

Ik heb lang geslapen en een bruch genomen bij Amandine.  Amadou zat mij op te wachten en gisteren ook al de ganse dag.  Ik had hem gevraagd hoeveel het zou kosten om naar Kouré te gaan maar hij wist het nog steeds niet.  We lopen langs het standbeeld met het kruis van Agadez.  Dan zijn we naar het toeristenkantoor gewandeld; hij wist waar het is zei hij mij maar toen we er bijna waren moest hij het navragen en niemand wist het tot ikzelf het kantoor opmerkte.  www.visit-niger.com bevindt zich op Avenue President Luebke.  Ik kreeg meteen een tiental dezelfde folders. Op mijn vraag hoe ik in Kouré raak zei de man mij dat ik naar het Belgisch consulaat moest gaan om toestemming te vragen.  Amadou zei mij dat hij wist waar het is maar daar aangekomen stellen we vast dat het gebouw bij de Kennedy-brug onbewoond is.  Dan zijn we naar het politekantoor gelopen waar ze ons doostuurden naar het ministerie van binnenlandse zaken.  Ik had er genoeg van en ging iets drinken.  Ik heb dan Amadou 5.000 CFA gegeven.  Hij ziet er jong uit maar is 48 en heeft kinderen, hoeveel ?  Ik ben dan naar ij bekend warenhuis Haddad gelopen waar de klanten meer dan een half uur aan de kassa’s moesten wachten want er was afwisseling van de kassiersters en de vorige kassa’s klopten niet.  Het was intussen reeds vier uur en ik ging wat in mijn frisse kamer rusten.  Ik nam mijn avondmaal bij Amandine: zacht vlees, champignonsaus en aardappelpuree, een bissap en een ijsje als dessert: 7.500 CFA en 1.000 voor de opdiener waar hij tevreden mee was.  Bij de receptie in mijn hotel hebben ze nog eens 2.000 CFA krediet op mijn kaart gezet. Ik kan op hun wifi gaan of op mijn kaartje.  Ze hebben vannacht mijn gsm opgeladen.  

 

 

Dag 6 – 19/03/2023

Ik neem mijn ontbijt bij Amandine voor 3.000 CFA en ga daarna naar de kerk want het is zondag.  De dames zijn op hun best met kleurrijke panjes, lange kleden. De gezangen in de mis zijn prachtig, wat hebben die Afrikanen een mooie stem.  Daarom ga ik steeds naar de mis in Afrika.  Bij Amandine belt een Amerikaan Harouna Soumana op die hij aanbeveelt om een tochtje op de Niger te maken (tel. 97 10 38 77 of 97 13 67 71).  Zijn vriend komt naar het hotel en dan nemen we een taxi naar Hotel Ronier waar we moeten wachten op Harouna.  Hij neemt mij achterop zijn brommer en we moeten een heel eind rijden naar de plaats waar de gemotoriseerde boot vertrekt.  Harouna vraagt 45.000/tocht maar ik kan afdingen naar 30.000 CFA inclusief een lunch (ongeveer 45 $).  Op de heenweg ging de boot traag zodat ik veel mooie foto’s van de oever en zijn bewoners kon nemen.  Het was prachtig hier en ik genoot van de tocht van op mijn kussen onder de luifel.  Na een half uurtje komen we aan bij een plaats waar de nijlpaarden zitten maar meer dan hun rug en kop zie ik niet.  Regelmatig veel volk op de oever, wasvrouwen, vissers die hun netten uitwerpen of kinderen die ravotten in het water. Soms staat er een prachtig buitenverblijf.  Maar steeds zijn er die grote hoge mangobomen met hun duizenden nog onrijpe mango’s om af te leveren.  Hoe ze daar hoog in die bomen de vruchten plukken is mij een raadsel.  Er vliegen veel vogels rond. In de verte liggen hogere duinen met arme huisjes.  Het is een romantische tocht maar ik ben alleen.  We meren ergens aan bij een restauant aan de boorden van de rivier en ik krijg mijn lunch onder een grote schaduwrijke mangoboom waarvan de vruchten bijna in mijn bord hangen.  Er is een speeltuin, een restaurant en bar en ronde open hutten waar families of groepjes vrienden in zitten en er wordt vlees bereid op de barbecue.  Er waren enkele Nigerese families maar geen toeristen of zelfs expats.  Op de terugtocht brengen we eerst een groepje mensen naar de andere oever en dan vaart de boot volop en als we terug uitstappen zijn de wasvrouwen naarstig aan het werk en genieten naakte jongetjes van waterpret maar meisjes zijn er niet te zien. De bootsman gaat met mij mee naar de weg, hij houdt een taxi aan en ik geef hem zijn geld.  Een taxi naar het centrum kost 1.500 CFA.  We wandelen naar mijn hotel en genieten nog van een fris biertje.  Ik ga ‘s avonds lekker eten bij Amandine: steak roquefort, puree en een bissap, 6.500 CFA en een fooi voor de opdiener.                                

 

 

Dag 7 – 20/03/2023 

Voor mijn ontbijt in Le Croix betaal ik 1.500.  Ik loop naar het museum en het is gesloten maar moet toch 1.500 ingang betalen want ik wil nog een souvenir kopen.  Bij Amandine stond Amadou mij op te wachten maar ik zei hem dat ik naar het museum ging en vandaag zijn diensten niet nodig had en alleen wou zijn maar plots stond hij naast mij bij de verkopers.  Hij had geld nodig om een boete zonder helm die hij gestolen was te betalen.  Ze verzinnen maar wat die zwarten.  Ik kocht enkele souvenirs en gaf hem 2.000 zodat hij mij met rust zou laten.  Daarna liep ik naar mijn hotel, nam een douche, pakte mijn spullen in en rustte wat op mijn bed.  Ik nam een goed diner bij Amandine voor 7.500 CFA.  Daarna was het tijd om naar de luchthaven te gaan, de zoon van de eigenaar bracht mij weg met zijn versleten auto, 5.000 CFA.  Ik liet aan de ingang van de luchtaven mijn schoenen poetsen en gaf de man mijn laatste 1.100 CFA waar hij heel tevreden mee was.  Er waren nauwelijks mensen in de vertrekhal.  Ik keek op het bord en mijn vlucht stond er niet op.  Geen enkel burootje is open en Informatie is dicht.  Niemand kon mij informatie geven.  Uiteindelijk op het distpatching buro deelde de leidingevende mij mee “morgen”.  Ik drong driemaal aan en vroeg hem “wanneer” en uiteindelijk kwam het er uit “om 2.15 uur” zelfde vlucht, zelfde uur.  Ik vroeg hem dan “je hebt toch een planning, sta ik op de passagierslijst ?” Met tegenzin keek hij naar de lijst en ik zag mijn naam staan, oef.  Terug met een taxi naar mijn hotel waar ze mij 2.000 CFA voorschot gaven.  Ik wisselde nog eens 40$ maar de juffrouw van dienst heeft geen geld en ik moet wachten op mijn CFA.  

 

 

Dag 8 – 21/03/2023

Ik neem mijn ontbijt rechtover mijn kamer.  Het is een heel gedoe om de rest van mijn geld te krijgen van de stagiaire aan de receptie.  Een elektrieker herstelt de stekker van mijn koelkast zodat ik mijn dranken fris kan houden.  In ben wel geboekt op de vlucht naar Tunis maar ben ik ook geboekt naar Brussel?  Ik neem een taxi naar Tunisair op Rue du Grand Hotel maar de taximan, waarschijnlijk uit Mali of Burkina Faso weten niet waar het is en moeten navragen.  Er wordt mij nogmaals verzekerd dat ik vanavond naar Tunis kan vliegen maar er is morgen geen doorvlucht naar Brussel, wel overmorgen.  Ik krijg een bon voor een gratis overnachting in Tunis en mijn ticket voor mijn vlucht van Tunis naar Brussel op 23/03/2023 om 07.50 uur.  De Togolese kok van mijn hotel bereidt mij een uitstekende laatste maaltijd aan, couscous met schapevlees, 7.500 CFA en ik heb hem nog mijn resterende 2.500 extra gegeven.  De zoon van de eigenaar brengt mij naar de luchthaven voor 5.000 CFA.  Er zijn weinig passagiers op de luchthaven om 23 uur maar mijn vlucht staat op het bord.  Vlot mijn stempel uit gekregen.  Driemaal moet mijn bagage door de scanner, het personeel heeft blijkbaar niets anders te doen.  Bijna mocht mijn zandroos niet mee, ze wisten niet wat het was.  Ik zag bij de bar Leffe en bestelde er een, kost 10 € !  De vlucht zat reeds goed vol met passagiers uit Abidjan. Over 3.25 uur ben ik in Tunis.  

 

 

  

          

 

 

 

 

   

   

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.