Noord Cyprus

 

 

Een dagbezoek aan Noord Cyprus 

 

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  

Van 15 – 25 mei 2011 was ik op reis in Cyprus.

 

 

Inreisdocumenten :  enkel identiteitskaart.  

 

 

Geld:  de euro, overal beschikbaar bij bankautomaten.    

 

 

Websites

www.tourism.trnc.net

www.turizmtanitma.gov.ct.tr

www.welcometonorthcyprus.org

 

 

Er geraken

 

Vliegen

Mijn reis naar Cyprus was een late beslissing zodat ik een last-minute moest boeken.  Ik heb wat op internet gekeken en kwam terecht op de site van www.jetairfly.be  Ik heb toen bij een reisagent in mijn dorp geboekt en ook mijn huurwagen en alles was meteen geregeld.  

Voor mijn vlucht betaalde ik 267,98 €.  Mijn huurwagen kostte mij 211,90 € voor tien dagen.  Ik moest mij bij aankomst in Pafos aanmelden bij Sixt, papieren tekenen en ik kreeg mijn sleutel.  Voor schadeopneming was er geen tijd want het was  te druk.  Ik diende de documenten te tekenen vooraleer ik de sleutel kreeg.  Ik moest voor een volle tank 66,75 € betalen en twee jaar eerder had een ander lid van Wegwijzer voor hetzelfde type wagen, Kia Picanto, 37,95 € betaald.  De ongelode benzine kost ongeveer 1,30 €/liter   en ik betaalde nooit meer dan 25 € om de bijna lege tank bij te vullen.  Dus : SIXT = BEDRIEGERS !!!!

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 7 – zaterdag 21/05/2011

 

Na het ontbijt verken ik de historische binnenstad omgeven door 16de eeuwse muren.  Lefkosia telt een groot aantal musea, oude kerken en oude gebouwen.  De kleine straatjes in de omgeving van ons hotel Rimi, de wijk Laiki Geitonia,  zijn  pittoresk. In de smalle straten hangt een nostalgische sfeer.  Het is een verdeelde stad met een Grieks en een Turks gedeelte.  Soms loopt een straatje dood op het dichtgemetselde Turks gedeelte.  In die directe omgeving zijn de huizen onbewoond, bouwvallig en geeft het een verpauperde aanblik.  Lidra Street is een drukke voetgangerszone in het oude centrum en het is het enige punt waar men het Turks gedeelte binnen kan, te voet.  Er staan heuse streng bewaakte controleposten maar de doorgang naar het Turks gedeelte is heel eenvoudig. Identiteitskaart tonen aan de Grieken en een eenvoudig blaadje invullen bij de Turken : naam, nationaliteit en nr. I.K.  Het duurt amper vijf minuten en er passeren veel toeristen over de grens.  Alhoewel het Turks gedeelte een bezet gebied is en de euro er niet van toepassing is, staan de prijzen in € aangeduid en kan men overal in € betalen.  Net als in het Grieks gedeelte lopen de straten vol met toeristen die op de terrasjes zitten of de winkels bezoeken.  Hier drinkt men een Turkse Efes en geen Cypriotische Keo.  We hebben ongeveer drie uren in het Turks gedeelte gelopen en er een grote moskee met binnenkoer bezocht; veel souvenirwinkeltjes en koffieshops op de balkons van het eerste verdiep en druk op de binnenkoer van de oude moskee.  Ik zag verscheidene kerken uit de Britse koloniale periode waarvan de Turken de toren hadden afgebroken en er een minaret hadden op gezet.  Een raar zicht dat naar onze normen niet strookt.  In het zuiden laat men de moskees onaangeroerd niettegenstaande ze daar orthodoxen zijn. Moslims hebben geen respect voor andere religies en zijn niet tolerant voor de ‘ongelovigen’.  De Turkse baden is een goed verzorgd gebouw, de rest is het wat minder.  Vlot terug over de “grens” en nog wat in het Cypriotische deel gelopen, vooral bij Agios Ioannis.  Nog het uitkijkpunt in Ledra Street bezocht op de Shakolas Building. Ook de Trypiotis kerk bezocht.  

 

 

 

   

      

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.