NOORD IERLAND 1995

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:

 25 – 26/07/1995

 

 

Inreisdocumenten :

Identiteitskaart.  Wat na de brexit ?   

 

 

Geld:

Cash GBP en € meegedaan + bankkaarten en Visa.  

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik had op een vakantiesalon voldoende documentatie en kaarten gekregen om vlot door Noord Ierland te reizen.  

Ik had de reisgids van Cardogan over Noord Ierland mee.    

  

  

Reisplan

Ik was aangekomen in de haven van Rosslare in de Ierse Republiek en in Hook Head bij Waterford ben ik begonnen aan de https://www.thewildatlanticway.com/route-stages/  Ik heb de hele westkust van Ierland gevolgd tot in Malin Head, eindpunt van deze prachtige route.  In Londonderry begon mijn Causeway Coastal Route naar Belfast https://discovernorthernireland.com/destinations/causeway-coastal-route  Van Belfast kan men naar Dublin rijden via https://northernirelandholidays.co.uk/dublin-to-belfast-scenic-driving-route/  Van uit Dublin een rondje Wicklow Mountains en terug naar Dublin (of van Glendalough naar Arklow en verder naar Rosslare).

 

 

Er geraken

 

Vliegen

www.belfastairport.com : met bus 300 komt men makkelijk in het centrum.

www.ba.com 

www.aerlingus.com

www.ryanair.com

www.flybe.com

 

Bootreis

Aankomen in Belfast haven :

www.stenaline.com

www.steam-packet.com (Seacat)

 

 

Informatie

www.discovernorthernireland.com : het nationaal toerist kantoor

www.walki.com : wandelen in N.I.

www.visitbelfast.com : site van Belfast

www.causewaycoastandglens.com : info over de Causeway Coast Drive

www.ireland.com/nl-be/amazing-plaatsen/the-sperrins/ : info over de Sperrin Mountains streek

www.nationaltrust.org.uk : natuur en wandelen

www.ehsi.gov.uk : Environment and Heritage Service

www.fermanaghlakelands.com : info over het graafschap Fermanagh

www.derryvisitor.com : info over het graafschap Derry

www.hini.org.uk : Vier hostels in N.I.

www.heritage.ireland.ie : ook in N.I.

www.hostels-ireland.com : onafhankelijke hostels ook in N.I.

 

Enkele reisblogs :

https://onestep4ward.com/category/northern-europe/northern-ireland/

https://www.unusualtraveler.com/category/destinations/europe-en/northern-ireland/

https://www.globespots.com/country/united-kingdom/

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 18 – dinsdag 25/07/1995

We volgen de prachtige weg langs de Lough Swilly (fjord) tot Letterkenny om dan richting Londonderry, Noord Ierland te rijden.  Onderweg komen we langs de Grianan Aileach, een hooggelegen rond goed bewaard fort gebouwd omstreeks 1700 BC.  Het is er winderig maar met een schitterend panorama in de wijde omgeving https://www.discoverireland.ie/donegal/grianan-of-aileach We laten voorlopig Noord Ierland links liggen (ligt eigenlijk aan onze rechse zijde) en rijden noordwaarts langs de Lough Swilly door Fahan naar Buncrana en Dunree Head  https://www.irelandhighlights.com/info/dunree-head/ We vervolgen de kronkelende kustweg met veel baaien en inhammen en stoppen bij Carndonagh Cross http://www.megalithicireland.com/High%20Cross%20Carndonagh.html  Daarna rijden we naar ons meest noordelijk punt op  het Ierse eiland, Malin Head.  Hier werden fragmenten uit de film Star War opgenomen.  Hier eindigt ook de 1.700 km lange Wild Atlantic Way, een supermooie autorit.  https://www.ireland.com/nl-be/destinations/republic-of-ireland/donegal/artikel/sdp-malin/   Ik rij nu door naar de andere kant van het Inishowen schiereiland aan de Lough Foyle https://www.ireland.com/nl-be/amazing-plaatsen/inishowen/  

 

Ik rij zonder problemen de grens over met Noord Ierland en weldra ben ik in Londonderry.  Het is al een tijdje geleden dat ik een stad had gezien.  In Limavady in de Roe Valley https://www.virtualvisittours.com/roe-valley-country-park/  neem ik de mooiere weg A2 naar Colaraine https://www.causewaycoast.holiday/locations/coleraine Mussenden ligt op onze weg en we stoppen bij de bekende tempel op een klif aan de rand van de zee https://discovernorthernireland.com/things-to-do/mussenden-temple-and-downhill-demesne-p675701 Verderop komen we bij Dunluce Castle https://www.causewaycoast.holiday/locations/dunluce-castle 

 

https://discovernorthernireland.com/blog/read/2020/06/getting-to-the-causeway-coastal-route-b44 dit is de kustweg in Antrim.  

https://antrimcoastandglensaonb.ccght.org/about-the-aonb/the-causeway-coastal-route/ met kaartje van de Causeway Route.

https://www.ireland.com/nl-be/articles/tripideas/causeway-coastal-route/ dit is mijn verdere reisroute maar in omgekeerde zin, vertrekkend uit Belfast.

Een bezoek aan de Giant’s Causeway met 40.000 basalten achthoekige pilaren mag niet ontbreken, het is een Unesco erkende site :  https://www.ireland.com/nl-be/articles/tripideas/causeway-coastal-route/ De bekende whiskystokerij van Bushmills is vlakbij.  Verderop bezoeken we Carrick-a-Rede, de touwbrug die het vasteland verbindt met een eilandje : https://www.ireland.com/nl-nl/verbazingwekkende-plaatsen/carrick-a-rede/  De touwbrug wiebelt door de strakke wind maar het is veilig om er overheen te lopen.  Onze dag met 233 km eindigt in Cushendall waar we op de camping gaan https://www.causewaycoastandglens.gov.uk/see-do/caravan-parks/cushendall-caravan-park 

 

 

Dag 19 – woensdag 26/07/1995

Door de Antrim Mountains https://www.themountainguide.co.uk/ireland/antrim-hills rij ik naar Ballymena en langs landelijke wegen naar Maghera en verder over de B 47 door de Sperrin Mountains https://www.ireland.com/nl-be/amazing-plaatsen/the-sperrins/   We bezoeken het Ulster American Folk Park https://www.nmni.com/our-museums/ulster-american-folk-park/Ulster-American-Folk-Park-Were-Ready-For-You/Ulster-American-Folk-Park-Were-Ready-For-You.aspx   We passeren Omagh en begeven ons naar Lisnarrick bij het Lower Lough Erne dat we volgen tot Enniskillen https://www.ireland.com/nl-be/destinations/northern-ireland/county-fermanagh/artikel/enniskillen/  Vlakbij de grens bevinden zich de Marble Arch Caves https://www.marblearchcavesgeopark.com/   Bij Blacklion/Belcoo komen we terug de Ierse Republiek binnen.  Bij deze fel betwiste grens staan nog wat overblijfselen uit een woelig verleden.

 

Ik rij naar het zuiden op de R 207 langs het Lough Allen naar Carrick-on-Shannon dat met zijn tweeduizend inwoners de hoofdplaats is van het graafschap Leitrim https://leitrimtourism.com/towns-villages/carrick-on-shannon/ Daarna rijden we door het Lough Key National Park https://loughkey.ie/  In Boyle waar een abdijruïne staat  eindigt onze dag in het Lough Key Caravan Park https://loughkey.ie/lough-key-park/caravan-park/ Vandaag 271 km gereden.

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.