Oostenrijk

 

 

OOSTENRIJK 1975

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiodes:  

1969 : met mijn eerste auto naar de bergen, korte reis naar de Achensee.

1975 : vakantiereis naar Karinthië.

1988 : op doorreis naar Hongarije.

1989 : op doorreis naar het toenmalig Joegoslavië.

1991 : op doorreis naar het toenmalig Tsjechoslowakije.

2000 : op doorreis naar Roemenië.

2005 : op doorreis naar Roemenië.

2010 : deelname aan een driedaagse IML wandelfestival in Seefeld.

2014 : op doorreis naar Slovenië.  Tirol en Beieren.

2015 : op doorreis naar de Balkan.  

2020 : op terugreis uit Toscane.

 

 

Informatie

www.austria.info : officiële website Oostenrijks toerisme

www.b2b.austria.info/be : Oostenrijkse dienst toerisme in België

www.bezoekoostenrijk.nl : Oostenrijkse dienst voor toerisme in Nederland

www.travel360benelux.com : Oostenrijkse toeristische dienst

http://www.traveladventures.org/continents/europe/austria.html : reisblog

https://onestep4ward.com/category/western-europe/austria/ : reisblog

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Veel documentatie en kaarten gekregen op vakantiesalon in Brussel.    

  

  

Reisplan

Mijn oom was op reis geweest naar Karinthië en had daar bij een familie gelogeerd Zimmer Frei en had er een goede ervaring mee.    Toen ging alle correspondentie nog per brief en ik reserveerde er een verblijf van twee weken in juli 1975.     

 

  

Er geraken

Ik had op kaart alles goed bekeken en de reisweg genoteerd.  Ik reed er blindelings heen en moest enkel ter plaatse nog naar de straat vragen.  Zo ging dat toen voor het tijdperk van de gps.   

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – zaterdag 5 juli 1975

Traject : Maldegem, Antwerpen, Aken, Keulen, Frankfurt, Wurzberg, Nurnberg, Munchen, Sanzburg, Lieserbrucke. De afstand bedraagt 1.130 km dat we in een lange dag konden afeggen.  We waren hartelijk welkom in Lieserbrucke bij de familie Waldner.  

 

   

Dag 2– zondag 6 juli 1975

Vandaag houden we een rustdag na het lange rijden van gisteren.  We ontbijten in de zon in de tuin onder enkele fruitbomen.  Het ontbijt is verzorgd.  Daarna gaan we het dorp in de nabije omgeving verkennen.      

 

  

Dag 3 – maandag 7 juli 1975

Vandaag gaan we het aangenaam stadje Gmund bezoeken.  Het stadsplein is in typisch Oostenrijkse stijl, mooi stadshuis, winkels en terrasjes, restaurantjes.  Hoog boven Gmund staat een oude burcht. https://www.familiental.com/en/   We lunchen in Gmund en ons avondmaal nemen we bij ons logement.     

 

 

Dag 4 – dinsdag 8 juli 1975

We maken iedere dag een uitstap van uit ons logement in Lieserbrucke.  Vandaag gaan we naar het Maltatal en bezoeken we de bekende waterval.  We rijden langs de 220 meter hoge Fallbag  Waterval en daarna naar de grote Malta Waterval.  We maken een mooie wandeling in deze wonderlijk bergomgeving en ‘s middags lunchen we in een hut Katowitzer Hutte.  https://maltatal.rocks/maltatal-wasserfall/    

             

 

Dag 5 – woensdag 9 juli 1975

Vandaag gaan we naar de Tchiernock berg om er te gaan wandelen en te genieten van panoramische zichten op het Maltatal.  In Treffling staan mooie hotels in de Alpenstijl.

https://superfamilie.nl/oostenrijk/45tschiern 

https://www.kreiter.info/familie/docs/paesse/tschiernock-panoramastrasse.htm    

   

  

Dag 6 – donderdag 10 juli 1975

Gezien we niet ver van de Italiaanse grens zitten en ik er nog niet ben geweest wil ik best eens een stukje Italië zien. We zijn al vlug in Spittal an der Drau en rijden door het Nassfelddal en slaan af richting Tröpolach, een bekende wintersportplaats in het Nassfelddal. We komen aan in Pontebba, Italië over een bergpas. De bergachtige omgeving van Tarvisio is prachtig.  We rijden verder door de bergen naar Tarvisio waar het vandaag marktdag is.   https://www.deitaliaanseschool.nl/italie/friuli-venezia-giulia/tarvisio  Iets verderop is de grens met Oostenrijk en in Villach bekijken we de stad www.visitvillach.at 

 

 

Dag 7 – vrijdag 11 juli 1975

Vandaag maken we een uitstap naar de Wörther See We bezoeken enkele dorpen langs het meer en genieten van de zon en de  prachtige omgeving. https://www.karinthie.com/attracties/           

https://www.bezoekoostenrijk.nl/karinthie/de-worthersee-het-grootste-bergmeer-van-karinthie/ 

Daarna rijden we naar Maria-Saal, bezoeken de kathedraal, het kasteel en het leuke en aangename centrum met zijn vele winkels en mooie huizen in de landstijl: er is veel te zien hier.  We lunchen op een terras.  In de namiddag gaan we het openluchtmuseum bezoeken, een soort Bokrijk maar op zijn Oostenrijks https://landesmuseum.ktn.gv.at/standorte/kfm

 

 

Dag 8 – zaterdag 12 juli 1975

We gaan vandaag weer een andere richting uit.  In het dorp Ottmanach komen we aan bij een oud Romeins amfitheater, het archeologisch park Magdalensberg en daarna bekijken we het dorp.   Komoot heeft veel fietsroutes uitgestippeld van uit Magdalensberg https://www.komoot.nl/guide/41706/fietsroutes-rond-magdalensberg Er zijn natuurlijk ook veel wandeltochten uitgestippeld want Oostenrijk is een wandelland.  In Sankt Donat pauzeren we bij een bildstock, dat is een soort kapelletje dat je te lande veel aantreft en typisch Oostenrijks is  https://de.wikipedia.org/wiki/Bildstock Verderop in het dorp Launsdorf staat hoog op een rots het imposant kasteel Hochosterwitz dat we gaan bezoeken.  https://www.burg-hochosterwitz.com/   De ingang is nogal duur maar met de Kärnten Card ( 45 euro/week) is het gratis https://www.burg-hochosterwitz.com/ Een prachtig panorama daar boven.  Op onze terugweg maken we een koffiepauze in Sankt Veit, kijken wat rond en rijden dan terug naar Lieserbrucke.

 

 

Dag 9 – zondag 13 juli 1975

Vandaag gaan we de Goldeck bezoeken langs de Goldeck Panoramastrasse, een mooi ritje https://www.goldeck-panoramastrasse.at/gp/de/index we zagen ook fietsers die de berg opklommen.  Het is hier echt mooi en we genieten van de vele panorama’s die na iedere bocht weer anders zijn, bergen zo ver je kan kijken.  Aangekomen op de parking maken we een mooie wandeling naar de top https://www.goldeck-panoramastrasse.at/gp/de/naturundbewegung/goldeckwandern In Sankt Peter hebben we een super panorama op de rivier Drau en het dal.  

 

 

Dag 10 – maandag 14 juli 1975

Na het ontbijt zijn we weg naar de Wörther See.  We maken een rondje rond het meer met zijn mooie dorpen erom heen zoals Toshling, Goritschah, Maria-Wörth en Fritshitz. www.maria-woerth.info 

 

 

Dag 11 – dinsdag 15 juli 1975

We trekken vandaag naar Kolbnitz, een gletsjermeer met ijs en sneeuw op 2.400 meter midden in de zomer.  Van hier uit hebben we een mooi zicht op de Reiseck, 2.965 meter hoogte.   Hier ligt ook de hoogst gelegen smalspoorbaan van Europa op een tandradbaan.  Het zicht op de Kreuzeck is adembenemend van op de top van de Reiseck.

 

 

Dag 12 – woensdag 16 juli 1975

In Obervellach staat de ruïne Falkenstein en zien we in de verte een hoge autostradebrug.  We gaan verder richting Lienz en nemen dan de weg naar Heiligenblut.  We zitten nu tussen de hoge toppen van het nationaal park Hohe Tauern https://www.hohetauern.nl/ Het is een prachtig nationaal park met schitterende natuur.  De Krimml waterval is met zijn 380 meter de hoogste van Europa.  

 

 

Dag 13 – donderdag 17 juli 1975

Bij Lendorf maken we een wandeling naar de Kohlmaierhutte.  Van de wandeltocht kregen we honger maar er was maar weinig in aanbod en we moesten het stellen met een schotel salami.  Het zal nu wel al beter zijn https://www.lendorf.at/tourismus/essen-und-trinken/564-kohlmaierhuette-2.html   In de verte zien we de Milstätter See en Hintereggen liggen.  

 

 

Dag 14 – vrijdag 18 juli 1975

We zijn op weg naar Joegoslavië.  Onderweg in Latschah en Unterstoibl staan twee mooie bildstocks, typische kapelletjes.  De Karawanken zijn een machtige bergketen die Oostenrijk en Joegoslavië scheidt.  Bij Sveti Ana, na de tunnel, komen we in het gematigd “communistisch” gebied. We komen zonder problemen de grens over want ze willen hier ook leven van toerisme.  We rijden door Jesnica naar het meer van Bled, een mooi stadje aan het gelijknamig meer.  Onderweg zien we nog een boer met een paardenkar en een lading hooi waar kinderen op zitten. We genieten nog een laatste keer van ons avondeten buiten bij ons logement en worden nog eens extra verwend.  In de verte ligt de top van de Goldeck.  https://worldofwanderlust.com/10-things-to-do-in-lake-bled/ 

 

 

Dag 15 – zaterdag 19 juli 1975

Nadat we afscheid hebben genomen van de familie Waldner die ons goed hebben verzorgd zijn we vertrokken. We krijgen de raad om de dure tunnels Tauern en Katschberg te vermijden en rijden naar Heiligenblut maar het is steeds maar stijgen naar de Hochtortunnel en een van onze wagens krijgt het moeilijk op die hoogte.  We laten de wagen afkoelen en genieten van de omgeving van Heiligenblut en de omgeving van de Hochtortunnel.   https://www.heiligenblut.at/en/heiligenblut/best-of-heiligenblut.html/  We volgen het mooie Pinzgautal en gaan daarna naar Kitzbühl en Sant Johann.  Iets verderop zijn we in de ban van de Wilden Kaiser en we zien een prachtige boerderij “Zimmer frei” in het dorpje Going bij Toni Kranzl.  

 

 

Dag 16 – zondag 20 juli 1975

Vandaag na ons ontbijt en met spijt dat we deze mooie omgeving moeten verlaten  vertrekken we vroeg naar huis. Het is een kleine duizend km rijden op goede Duitse autowegen.  Na ongeveer twaalf uren onderweg komen we thuis aan. Gelukkig kunnen we morgen nog een dag uitrusten vooraleer overmorgen terug te gaan werken.        

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.