Portugal

 

 

PORTUGAL 1986

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode

04 – 18/08/1986

 

 

Inreisdocumenten

EU Schengen land – Belgische ID volstaat.  

 

 

Informatie

www.visitportugal.com/nl : nationale toeristische dienst

www.portugal-vakantie.info : Heel informatieve Nederlandse informatiesite  

www.landenportal.nl/portugal : veel info

https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/informatie : Veel goede info van ANWB

 

https://www.travelsvenue.com/2014/12/portugal_5.html

http://www.traveladventures.org/continents/europe/portugal.html

https://www.joaoleitao.com/travel/portugal/

https://www.unusualtraveler.com/category/destinations/europe-en/portugal/

https://www.globespots.com/country/portugal/

 

 

Geld

Cash BEF meegedaan + bankkaarten en Visa.  Nu is er euro.  

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik had op een vakantiebeurs informatie en folders gekregen en een wegenkaart en dat volstond. Bovendien had ik een reisgids bij mij.  Iedere uitgeverij heeft wel een gids over Portugal uitgegeven.   

  

  

Reisplan

Ieder jaar bezoek ik een Europees land grondig door er een rondreis te maken.  Ik kan maar één korte reis per jaar maken en bereid die dan ook heel goed voor, wat is er te zien, waar slapen enz.  Mijn route wordt bepaald door de plaatsen waar iets te zien is die dan door een lijn worden verbonden.  

 

  

Er geraken

 

Vliegen

Vliegen zou ongeveer 100 € per persoon kosten.  Als je met twee vliegt zou het evenveel kosten als met de auto.  Het verschil is tijdswinst.  Maar dan moet je een auto huren in plaats van over eigen wagen te beschikken en daar hangt ook een prijskaartje aan.   

 

Auto

De kortste route gaat via Parijs, Tours, San Sebastian en verder naar Valladolid en Bragança en de afstand is 1.657 km.  Het is dus een rit die twee dagen in beslag neemt.  Volgens Michelin zouden de kosten van brandstof en wegentaksen samen rond de 350 euro bedragen met eigen wagen.  Optie : vliegen en auto huren en tijdswinst.     

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – maandag 04/08/1986

We nemen een een stel backpackers mee die we kontacteerde via Taxistop. De route gaat via Parijs, Tours, Bordeaux, grens F/E in Hendaye – San Sebastian op 1.141 km.  Zestig km verder in Spanje in Deba bij Guipuzcoa gaan we op camping Iciar.  De rest is voor morgen.        

 

        

 Dag 2– 05/08/1986

We rijden vandaag door Baskenland op de autostrade naar Valladolid en verder naar Salamanca.  Bij Valladolid houden we pauze aan de autostrade, het is nu behoorlijk warm.  In Vilar Formoso arriveren we aan de Portugese grens op 1.775 km van huis.  We rijden nu door een licht heuvelachtige regio en 54 km verder in Guarda gaan we op een camping van Orbitur want na twee dagen rijden heb ik het gehad.  Op de camping nemen we afscheid van het koppel trekkers.  Ik heb vandaag 748 km gereden.     

 

  

Dag 3 – 06/08/1986

Vandaag gaan we het rustig aan doen en het Nationaal Park Serra da Estrela verkennen.  Het is hier landelijk en prachtig en niet druk.  We genieten volop van het landschap en de vergezichten.  Ik rij richting Manteigas en bezoek het dorpje Seixo en Gonçalo die het landelijk Portugees karakter uitdrukken.  Het zijn in feite kleine boerendorpjes. Dit is een mooie wandelroute https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/caminhada-goncalo-seixo-amarelo-goncalo-20618055 Daarna rijden we door naar Manteigas waar we in het centrum op kasseistraatjes lopen, iets wat wij in België al lang niet meer kennen.  We rijden vervolgens door het nationaal park met prachtige vergezichten door de dennenbosjes in de vallei van de Zèzere.  In Gouveia staat een typische betegelde kerk zoals we er nog veel gaan zien.  Portugal is het land van de azulejos.  Gouveia is prachtig historisch bergdorp.  Ik rij nu door de mooie vallei van de Zèzere naar Coimbra waar we een camping opzoeken.  We rijden door veel typische dorpjes en snuiven volop de Portugese cultuur op.

 

 

Dag 4 – 07/08/1986

Deze morgen verkennen we uitgebreid de prachtige historische universiteitsstad Coimbra met veel oude kloosters en tuinen. https://myportugalholiday.com/coimbra-portugal.html Na Coimbra volgen we de Rio Mondego tot Figueira da Foz bij de zee https://gotoportugal.eu/en/visit-figueira-da-foz/ In Pombal bezoeken we het kasteel https://www.cm-pombal.pt/castelo-de-pombal In Leiria torent hoog boven het stadje een kasteel van waaruit de streek met succes heroverd werd op de Moren.  Iets verderop ligt Batalha, het machtig klooster dat een Unesco site is werd gebouwd in deels gotische en deels in manuelijnse stijl, super https://www.portugal-reizen.travel/rondreizen-en-informatie-batalha.html  Kort erna volgt een bezoek aan het mooi paleis van Alcobaça http://www.mosteiroalcobaca.gov.pt/en/ We begeven ons nu terug naar de kust waar we de vissers bij Nazaré en het vissershaventje bewonderen en we genieten van de lekkere typische gegrilde sardientjes met een glaasje wijn. https://fullsuitcase.com/visiting-nazare-portugal/  Het schilderachtig Nazaré is bekend om zijn vele visrestaurants. We rijden nu richting Caldas da Rainha waar we in het Museu de Ceramica de prachtige kunstwerken bewonderen https://www.culturacentro.gov.pt/museu-ceramica/museu/ Iets verderop ligt het middeleeuws wit Obidos https://www.obidosportugaltourism.com/ Het is een goed bewaard en tyipsch Portugees oud historisch stadje. In Peniche staan enkele typische windmolens met witte zeilen.  De stranden bij Praia das Maças (Appelstrand) zit vol.  Cabo da Roca schijnt het meest westelijk punt van het Europees vasteland te zijn.  Na een bezoek aan Ericeira zakken we af  langs de kust naar Lissabon.  Bij Ericeira gaan we kamperen op camping Mil Regos waar ook een restaurant bij is http://www.ericeiracamping.com/ 

 

 

Dag 5- 08/08/1986

Na ons ontbijt gaan we naar Mafra waar het grootste gebouw van Portugal ligt, een paleisklooster https://www.visitportugal.com/nl/NR/exeres/37E77D27-7627-4B4E-8BB2-B2D06BFFED20  We zakken af naar Sintra en hier bezoeken we het wonderbaarlijk Palacio da Pena, het Castelo dos Muros en de Quinta da Reguleira.  In het Palacio da Vila bevindt zich een prachtig tegelmuseum : https://www.visitportugal.com/nl/content/ontdek-sintra Na deze interessante plaats komen we bij   onze volgende stop aan in Cascais www.visitcascais.com  De hele omgeving is een prachtig parklandschap.  Tegen de middag komen we aan in Lissabon en installeren ons op een camping van https://www.eurocampings.nl/portugal/lissabon/lissabon/lisboa-camping-bungalows-110138/ 

 

 

Dag 6 – 09/08/1986

Er is een bus rechtover de camping naar het centrum en een naar de luchthaven.  De rest van de dag hebben we uitgebreid het historisch centrum van Lissabon bezocht en ‘s avonds ons verwend met een etentje in het beste restaurant in de Alfamawijk met prachtige fado muziek Parreirinha de Alfama, Beco do Espirito Santo 1 : http://www.parreirinhadealfama.com/  Website van Lissabon : www.lisboa.com Er is heel veel te zien in deze verrukkelijke stad, pleintjes, kleurige huizen, prachtige herenhuizen, parken, paleizen, kerken enz.

 

 

Dag 7 – 10/08/1986

Nadat we zoveel genoten hebben van Lissabon trekken we vandaag nog wat zuidwaarts over de bekende brug Ponte 25 de Abril.  We bezoeken eerst Sesimbra en kunnen niet naast de immense muren van het kasteel kijken. We gaan de Cabo Espichel bezoeken waar we op de vuurtoren een enig zicht hebben over de Atlantische Oceaan.   Verder flaneren we door het prachtig Parque Natural de Arrabida  https://www.travel-in-portugal.com/attractions/serra-da-arrabida-natural-park.htm We bezoeken het prachtig klooster van Arrabida http://www.foriente.pt/137/history.htm#.YBMrr-hKiUk In Setubal komen we aan op ons verste punt https://www.wearetravellers.nl/europa/portugal/setubal-portugal-dagtrip-lissabon/   In Setubal keren we terug ditmaal op de autostrade E4 naar Lissabon en verder noordwaarts tot ze ergens ophoudt in de Serra de Montejunto waar ik de N1 volg richting Porto.  In Batalha gaan we kamperen.  Morgen gaan we op bedevaart naar Fatima.

 

 

Dag 8 – 11/08/1986

Twintig km verder ligt het bekend bedevaartsoord van Fatima.  Er zijn nogal wat gelovigen aanwezig op het immens plein voor de kathedraal.  Iets verderop ligt het schitterende Tomar waar de smalle bebloemde keienstraatjes ons bekoren.  Het interieur van het klooster is prachtig beschilderd met kleurrijke tegelfresco’s, wij waren dol op de kloostergalerij. Dit alles onder het waakzaam oog van het kasteel op de heuvel  https://www.vagamundos.pt/visitar-tomar-roteiro-templarios/ Daarna rijden we naar Ferreira do Zêzere en langs het stuwmeer van Sernache naar Figueiro dos Vinhos waar een schattig kerkje staat.  In Penela genieten we van de verkenning van het oud centrum met zijn smalle bebloemde straatjes en witte huisjes waar de weg oploopt naar het hoger gelegen kasteel https://www.cm-penela.pt/tourism/roteiro.html  We rijden door Coimbra en in Mealhado gaan we richting Buçaco waar we het klooster bezoeken: de kloostergangen met manuellijnse pilaren en schitterende azulejos op de muren zijn onvergetelijk https://saudadesdeportugal.nl/het-sprookjesbos-van-bucaco/ Ook de omgeving is wondermooi.  Bij Mortagua gaan we op een camping overnachten.

 

 

Dag 912/08/1986

Na ons ontbijt vertrekken we naar Tondela, een mooi dorp op onze weg.  In Viseu nemen we pauze en gaan we het stadje uitgebreid verkennen https://www.centerofportugal.com/destination/viseu/  In Sao Pedro do Sul is er een aanzienlijk thermaal gebouw.  Lamego is onze volgende bestemming en we bewonderen er het aanzienlijk Sanctuario dos Remedios, veel trappen met werkelijk prachtige blauwe betegeling in Portugese stijl https://www.travel-in-portugal.com/lamego Aan de boorden van de Douro tussen vele wijngaarden van Porto gaan we kamperen in Mesão Frio https://porta-portugal.com/ 

 

 

Dag 10 – 13/08/1986

We volgen vandaag de Douro rivier en rijden boven het dal, overal wijngaarden voor de bekende Porto.  Het landschap is erg versnipperd: bosjes, kleine velden, wijngaarden, daartussen boerderijtjes of pousada’s en knusse hotelletjes.  We genieten met volle teugen van dit schitterend heuvelachtig landschap https://www.portugal-vakantie.info/douro-vallei.html Na een aangename rit gaan we vroegtijdig naar de camping en rusten de ganse namiddag.  

 

 

Dag 11 – 14/08/1986

We komen aan in Porto en gaan bij de kade de wijnhuizen van de stad bekijken. http://www.visitportoandnorth.travel/Porto-and-the-North/Visit/Porto We verkennen uitgebreid de stad, enkele musea en kerken.  ‘s Avonds gaan we eten in het Restaurante – marisqueria A Torre, de vis en de wijn was lekker: www.atorre.pt  We gaan op een stadscamping in Matosinhos.  

 

 

Dag 12 – 15/08/1986

We rijden nu noordwaarts langs de kust en passeren enkele badplaatsen zoals Vila do Conde, Povoa de Varzim en Esposende.  In Barcelos gaan we de lokale ceramiek werkers bekijken.  De kleurrijke haan van Barcelos is heel bekend en we kopen er een. https://www.travel-in-portugal.com/   https://nl.wikipedia.org/wiki/Haan_van_Barcelos We rijden langs de stuwmeer van Geres in het Geres National Park. Braga is onze volgende bestemming en we bezoeken de kathedraal met zijn vele trappen en mooie tegelschilderijen https://porto-north-portugal.com/braga-portugal-guide.html   We maken een omweg om Guimaraes te bezoeken https://porto-north-portugal.com/guimaraes-portugal.html We lopen door een labyrint van middeleeuwse keienstraatjes op pleintjes  en langs het paleis van de eerste koning van Portugal.  Op een heuvel staat een duizendjarig kasteel dat de stad bewaakt.  We overnachten in Guimaraes.

 

 

Dag 13 – 16/08/1986

Vandaag rijden we eerst naar Arcos de Valdevez; het groene landschap op de heuvelrug is verdeeld in wel duizend kleine perceeltjes landbouwgrond gespekt met bosjes.  We gaan door het mooi dorp Extremo en in Monçao bij de grensrivier Minho gaan we rechts naar Valenço do Minho en over de brug komen we in Tuy, Spanje.  De streek Minho is groen, landelijk en bijzonder mooi https://www.roughguides.com/portugal/minho/   https://acruisingcouple.com/2020/03/exploring-minho-portugal/ We vervolgen onze weg naar Santiago de Compostella waar we de enorme kathedraal bezoeken.  Ik herinner mij nog steeds de reuzegrote klokken en de vele pelgrims.  

 

 

Dag 14 – 17/08/1986

We volgen de kustweg in het noorden van Spanje en genieten van de landstreken Galicia, Asturias, Cantabria en Baskenland.  We hebben helaas niet zoveel tijd als de pelgrims die deze noordelijke route te voet af te leggen.  Het was een tocht van 672 km.

 

 

Dag 15 – maandag 18/08/1986

In Irun aan de grens Spanje-Frankrijk ontmoet ik volgens afspraak een Belgisch jong koppel die ik zal meenemen naar Gent.  Ik rij bijna non-stop dwars door Frankrijk, een hele opgave.  Ik stop twee keer in Frankrijk, een sanitaire stop en voltanken en vlug verder.  Tegen de avond is het koppel in Gent en ze zijn heel blij en wij ook dat we thuis zijn. De afstand bedraagt 1.141 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

   

     

   

  

          

 

 

 

 

   

      

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.