Portugal

 

 

 

Centraal Portugal fly and drive 2021

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  22/11  –  06/12/2021

 

Inreisdocumenten :  Belgische ID kaart

Op de luchthaven moeten we onze covid vaccinaties aantonen op onze gsm en ook het Portugees PLF formulier.  Dat laatste moeten we nog eens tonen in Lissabon en we mogen verder.  Onze covid vaccinaties moeten we bij aankomst in Brussel tonen en dan mogen we naar huis.  

 

Geld:  cash € meegedaan + bankkaarten en visa.  

 

Kaarten :

kaart van Portugal van de toeristische dienst meegenomen.

Nog een extra detailkaart van Lissabon meegenemen, kwam goed van pas.

  

Reisgidsen

Reisgids van Portugal 2011 van www.lonelyplanet.com

En Lonely Planet Lisbon van 2011 meegenomen.  

De gidsen zijn wat verouderd maar de bezienswaardigheden zijn er nog steeds.

 

Websites

 

 

 

 

REISPLAN

 

We vliegen op Lissabon met Brussels Airlines.  We halen onze auto op en rijden nog door naar Sintra waar we onze kamer hebben besteld via booking.com  De komende dagen rijden we naar Mafra, Ericeira, Praia de Santa Cruz, Peniche, Baleal, Obidos, Nazaré, Alcobaça, Batalha, Leiria, Coimbra, Buçaco, Santa Comba Dao, Oliveira do Hospital, Seia, Gouveia, Celorico da Beira, Guarda, door de prachtige Serra da Estrela naar Manteigas, Torre (hoogste berg van Portugal), Piodao, de leisteendorpjes (xiste) Fajao, Casal Nova, Cerdeira, Arganil, Penacova, Buçaco, Louca, Tomar, Sintra, Cascais, luchthaven.      

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

 

Een vlucht van drie uren en we zijn er.  Het is in Portugal één uur vroeger dan bij ons.  Onze vlucht kostte 170 € met goede vertrek- een aankomsturen op beide vluchten.  We mogen 23 kg ruimbagage meedoen maar daar beginnen we niet aan.  We deden wel warme kledij mee.   

 

 

REISVERSLAG

 

Dag 1  – maandag 22 november 2021

 

Traject : met een vroege trein van Antwerpen naar Zaventem want onze vlucht vertrekt om 10.05, aankomst om 12.00 uur (het is dan in België 13.00 uur).  We hadden onze zetels op voorhand gereserveerd dezelfde op de heen- en terugvlucht.  Nadat we op de luchthaven onze bagage hadden opgehaald moesten we onze Portugese PLF op onze gsm tonen en dan mochten we verder.

 

We hadden online via een brooker een kleine wagen besteld en er 255 € voor twee weken voor betaald, gewone verzekering inbegrepen.  Bij de registratie bleek onze bestelde wagen niet rijvaardig te zijn maar we konden wel een upgrade krijgen, een Jeep Compass.  We betaalden ter plaatse nog eens extra : 72,76 voor een gps, 170,69 voor omnium verzekering, 12,20 smart return, 28,46 cobertura mega relax en 17,50 verklikker Via Verde op de autostrades, totaal nog eens 370,98 € extra maar we hadden wel een goede wagen.  Van het verhuurbedrijf www.goldcar.com was ik niet zo heel tevreden gezien ze ons in Guarda in de steek lieten bij een panne.  

We begaven ons naar ons logement Happy Sintra in Sintra.  Volgens de eigenares konden we voor 1,50 € met de bus naar het Pena Palace maar het kostte ons samen 7, 80 € per rit. Dit is wel het tarief naar het Palacio Nacional in het dorp.  Het Pena Palace komt  aan de buitenkant kitscherig over ; de beboste omgeving maakt veel goed.  Inkom kost 12,50 € pp als senior.    

Overnachting : Op voorhand via booking.com besteld : Happy Sintra Guesthouse, Estrada Chao de Meninos 46, Sintra.  Tel (351) 966 669 005 happysintrahouse@gmail.com www.happysintra.com Het is niet zo ver van het centrum van Lissabon en toch rustig gelegen, netjes met terras en tuin.  Er naast bevindt zich een lekkere drukbezochte  patisserie Casa do Preto.  We betaalen 60 € voor een mooie kamer met ontbijt.  Er vlakbij bevindt zich het stemmig resaurant Sabores de Sintra waar we voor 26 € samen goed hadden gegeten.  In het winkeltje naast het restaurant betaalden we 1,80 voor een lekkere fles wijn die we op onze kamer opdronken.      

  

 

Dag 2– dinsdag 23/12/2021

Traject : Bezoek Palacio Nacional in Sintra, kort bezoek aan Mafra, stop in Ericeira en bij Praia de Santa Cruz, Baleal en overnacht in Obidos.

We konden ons ontbijt pas vanaf 9 uur nemen, te laat en te weinig.  

Met de bus begaven we ons naar het dorp en bezochten er het Palacio Nacional, inkom 8,50 € pp.  Er zijn heel veel kamers met veel prachtige azulejos en we zijn er twee uren gebleven, het bleef ons maar boeien.  Het kunstig plafond met de zwanen is mooi. De grote witte keukenschouwen zijn kenmerkend voor dit paleis.

We vonden het Palacio veel mooier dan Pena. Het Palacio Nacional = Unesco.  

We keerden terug naar ons guesthouse; er is een grote parking bij het Casa do Preto en we namen er ons middagmaal: een keuze uit de vele lekkere taartjes uit de vitrine met een lekkere koffie.  De zaak zat vol met nog meer zoetebekken.  

Onze eerstvolgende stop was in Mafra waar een reuzegroot paleis staat met 1.200 kamers ! Het was gesloten en we maakten een wandeling in het park en het stadje.

In de omgeving van Ericeira wordt veel gesurft op de woelige zee.  Bij Praia Santa Cruz was er een mooie falaisekust. Bij de kust van Baleal stonden veel mobilhomes te overwinteren alhoewel het niet al te warm was.  Het werd donker en we reden vlug door naar Obidos. Net voor het centrum was er een betaalparking maar iemand verwees ons naar de overkant waar we gratis konden parkeren.  We moesten onze bagage meenemen in het centrum want het is verkeersvrij.  ‘s Avonds is het stadje stil en stemmig, kerstverlichting, geen toeristen.  Smalle straatjes met kinderkopjes en alles is sfeervol verlicht, veelkleurige huizen met bloemen ervoor en op de pleintjes.  Er zijn bijna geen restauranten zodat we bij de Italiaan Apostolos een pizza moeten nemen.  Alle winkels zijn dicht, de dagtoeristen zijn weg.  

Overnachten : Rainha Santa Isabel, Obidos History Hotel in de Rua Direita 63 in Obidos betaalden we 58 € voor een kamer met ontbijt.  Het was er wat oubollig maar veel keuze was er niet.  www.obidoshotel.pt history@obidoshotel.pt Tel. 262 959 323 We vonden dit hotelletje zelf, niet via booking.com

 

Dag 3 – woensdag  24 november 2021

Traject: Obidos, Nazaré, klooster van Alcobaça, Batalha.   

Na het karig ontbijtbuffet om acht uur vertrokken want vanaf negen uur is de parking betalend.  Gelukkig konden we onze auto honderd meter verder verplaatsen waar we gratis konden parkeren.  Obidos is misschien wel het mooiste stadje van Portugal: witte huisjes met oranje, gele en blauwe tinten, veel bloemen voor de huizen en op de pleintjes.  Nog volledig in de oude stijl, geen nieuwbouw, gezellige pleintjes en steegjes met kasseistenen straatjes.  Het kerkje bevat veel schitterende azulejos en moet je zeker bezoeken.  In de kerk van Sao Thiago is er nu een boekenwinkel.  We lopen op de muren en bewonderen de prachtige pastelkleurige huizen beneden ons in dit totaal ommuurd stadje.  We nemen voortdurend foto’s.  Tegen de middag hebben we het allemaal gezien en het is onvergetelijk.  

Nazaré in niet meer het gezellig vissersdorp van weleer.  Aan de rand ligt een industriële haven met grote vissersboten.  De kleine veelkleurige sloepen zijn al lang verdwenen.  We gaan er ergens vis eten, niets bijzonders en aan toeristenprijzen.  We rijden vlug door naar de ‘sitio’, de vuurtoren en het fort waar het nogal druk is maar de plaats kan ons niet bekoren behalve het zicht op Nazaré van op de heuvel.  

Het mooiste vandaag was ons bezoek aan het klooster van Alcobaça. We kopen een combinatieticket voor Alcobaça, Batalha en Tomar voor 7,50 €/pp.  We bewonderen het graf van koning Pedro en de Spaaanse Ines, een waar liefdesverhaal. De kerk is heel hoog en groot en de keuken is immens met stromend water en reuzegrote afmetingen.

Overnachten :  Casa da Lena, Estrada a Saudade 28, Casal do Azemel, Batalha.  Tel. 964683947 / 919416197 geral@casadalena.pt www.casadalena.pt  We hadden deze morgen geboekt via booling.com voor 35 € zonder ontbijt. We hadden niet veel honger en hadden in Batalha iets gegeten in een pastelleria.  Gonçalves, de eigenaar, was super vriendelijk en bood ons een karaf huiswijn aan die we in zijn clubhuis mochten opdrinken bij een haardvuur die hij voor ons had aangemaakt.  Dit adresje is een aanrader.  

 

Dag 4 – donderdag  25 november 2021

Traject  Batalha, Coimbra.

Het klooster van Batalha heeft de grootste kerk van Portugal.  De binnenkoer is statig versierd met slanke zuilen in manuelijnse stijl en de kloostergangen zijn werkelijk fotogeniek.  Zoveel moois hebben wij al lang niet gezien, de rijke geschiedenis en de koningsgraven.  Hier is ook het praalgraf van Joao I en zijn Engelse prinses Filippa te bewonderen; er is nu nog steeds een goede band van Portugal met England.  Het mooist van al is te bewonderen in de Onafgewerkte Kapel, de fijnste in steen gebeeldhouwde versieringen in de pilaren in schitterende manuelijnse stijl. Het klooster van Santa Maria de Vittoria is misschien het mooiste kunstwerk van Portugal. Hier is om het uur aflossing van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat.  We bezoeken de soevenirwinkel die Gonçalves hier uitbaat en rijden vervolgens naar Leiria.

We verkennen kort het oud stadsdeel van Leiria en lunchen in het knusse restaurant van Atlas Hostel.  Het interieur is leuk maar het eten was minder geslaagd.  

Daarna rijden we via de C2 naar Coimbra.  We wilden het N.P. das Serras de Aire e Candeeiros onderweg bezoeken maar het had vannacht en deze morgen te veel geregend zodat we doorrijden naar Coimbra.  Het is vandaag slechts 9°.  

Overnachten : Ik had gisteren in Batalha via booking.com iets geboekt in het centrum van Coimbra voor slechts 26 € in een soort jeugdherberg maar we hebben ons eigen kamertje. We moeten lang zoeken en rondrijden om toch maar een plaatsje te vinden voor onze auto.  Er zijn parkeergarages maar in het hotelletje leggen ze ons uit waar we gratis kunnen staan, niet simpel in zo een drukke stad.  Telefonisch kost de kamer 35 en via booking.com 26, onbegrijpelijk. Goedkoop ontbijten en restaurants zijn er overal om de hoek.  We verbleven in Luso Atenas, Avenida Fernão de Magelães 68, tel. (351) 239 826 412

           

Dag 5 – vrijdag 26 november 2021 

Traject:  Verkenning Coimbra, Buçaco.

We hebben gisterenavond een fado avond bijgewoond en boekten een avondmaal in het foyer naast de Igreja do Carmo.  In het begin zaten we er aleen, een beetje genant voor de muzikanten vonden wij.  Nadien kwamen er nog enkele gasten bij maar veel was het niet.  De muzikanten deden hun best en de muziek was uitstekend.  Deze morgen ontbeten bij de gekende Panaderia Visconde en het was lekker en voor 10 € samen.  De Igreja do Carmo was nu gesloten.  Daarna hebben we gewandeld in de Rua Sofia omdat we de kerk van Santa Justa wilden bezoeken.  Ik piepte op nummer 136 plots binnen door de poort van Commandos, een vereniging van oude koloniale militaire eenheden met mooie binnenkoer.  De barman raadde ons aan het guitaaratelier op de derde verdieping te bezoeken; hier worden naar aloude gewoonte fijne instrumenten ambachtelijk gemaakt.

In de kerk van Santa Cruz mochten we gratis er in maar in de kapel met zijn schitterende azulejos moesten we drie euro inkom betalen, prachtige sacristie.  Daarna zijn we uitgecheckt in ons hotel.  We stelden vast dat onze auto lichtjes was aangereden.    Gelukkig hebben we een omnium verzekering.  We hebben lang gewandeld naar de beroemde universiteit en betaalden 10 € ingang voor de bibliotheek, teveel en vlug gezien maar het is wel iets overweldigend. Studenten poseren gewillig in hun typische klederdracht op het terras boven de Mondego.  We hebben de vele gebouwen van de wereldberoemde universiteit bezocht en nadien de botanische tuinen.  Een bezoek aan de kathedraal hebben we gemist.  In de Jardim da Mango vlug een late lunch genomen.  Tegen 17 uur is het al vlug donker aan het worden en we begeven ons vlug naar Buçaco.  Ik kon de gegevens niet in de gps invoeren en we reden wat verloren in het donker in Buçaco.  Gelukkig reed een man ons voor naar ons hotel.  

Overnachting : Ik had deze morgen via booking.com een kamer besteld in Inatel Luso, Buçaco voor 31 € inclusief ontbijt.  Er waren maar weinig gasten maar het was er warm.  Inatel is een Portugese hotelketen.  Een lekker avondmaal in buffetvorm kost 16 €/pp en een fles wijn 6,50 €.  De kamer en badkamer was netjes en knus.  Inatel Luso in Luso dorp, tel; (351) 231 930 358 inatel@inatel.pt   

  

Dag 6 – zaterdag 27 november 2021

Traject:  klooster Buçaco, monument in Aljubarrota, Santa Comba Dao, Xiste dorp Santiago.

Ons ontbijtbuffet was leker in Inatel Luso.  Onze overnachting voor vanavond geboekt via booking.com en rustig vertrokken.  Deze voormiddag het klooster Buçaco en de toren bezocht, mooi zicht van op het dakterras op de tuinen en de groene omgeving.   Onze eerste stop was op de heuvel van Aljubarrota waar in 1385 6.500 Portugezen de 30.000 invallende Spanjaarden versloegen die Portugal wilden veroveren. Veel eucalyptusbossen onderweg, weinig dorpen. In Santa Comba Dao hielden we middagpauze en verkenden dit typisch niet-toeristisch dorp. We belandden er in het enige restaurant in een steegje waar ‘s middags bouwvakkers komen eten. Ik kon er gestoofde geit eten en kreeg een veel te grote portie.  Een halve liter lekkere huiswijn kost er 3,50 € dus een adresje om te onthouden.  Het weer is helder en er is zon zodat we ten volle genieten van de landelijke omgeving.  We reden op de D 17 toen ik plots een bord zag Santiago en dan Maceira.  Volgens onze navigate was het nog ver weg, niets van.  De doodlopende weg naar dit gehucht staat goed aangegeven en we belanden bij een typisch leistenen huis dat uitkijkt op een prachtige omgeving in de Serra da Estrela.  We krijgen een thee bij aankomst en de haard wordt gestookt, het is hier gezellig warm.  Adres : Quinta da Cerdeira, Maceira, 6270-212 Santiago Serra da Estrela.  Tel. (351) 919 439 745 quintadacerdeira@gmail.com www.quintadacerdeira.pt We betaalden via booking.com 51,30 € ontbijt inbegrepen.  

 

Dag 7 – zondag  28 november 2021

Traject :  Seia, São Romão, Valezim, Pousada São Lourenço, Gouvea, Vila Cortès da Serra, Celorico da Beira.

Het ontbijt was in orde deze morgen.  Onze gastdame was geboren in Angola en wij waren er reeds op reis geweest. Buiten was het uitzicht super op de velden en de omliggende bossen.  Het had vannacht gevroren en alles lag er wit bij.  Buiten liep er een typische regionale herdershond die al vlug een voorbijtrekkende herder en zijn kudde had opgemerkt; de hond werd ongeduldig en wou gaan helpen.  In het dorp woonden enkele kwekers die deze honden verkochten.  De auto startte gelukkig meteen maar ons gps systeem had vocht gekregen en weigerde dienst en zonder is het moeilijk rijden zeker te lande.  We wilden vandaag een lus in de Serra da Estrela rijden maar met een verstoorde gps was dat onmogelijk.  We bezochten kort Seia en twee jongemannen wilden ons helpen en ze belden zelfs het verhuurbedrijf in Lissabon die zeiden dat we helemaal moesten terug komen en we mochten het systeem niet laten herstellen in Guarda.  Goldcar = slechte service.  We begonnen aan onze lus bij São Romão, Valezim en een ijskoude berg van 1.650 meter hoogte.  De weg was prachtig en bochtig met vele vergezichten over de Serra.  Bij de Pousada São Lourenço hebben we een koffie gedronken bij een open haard.  Buiten haastten slierten mist zich vlug verder.  Het was een bijna magische sfeer.  We haastten ons nu vlug door vele bochten naar Gouveia waar men in een werkplaats van Carglass vlug onze navigatie in orde kreeg.  In het dorpje Vila Nova da Serra staat een mooi regionaal kerkje met prachtige azulejos.  We reden nu vlot naar onze eindbestemming Celorico da Beira.  

Overnachten : Deze morgen geboekt via booking.com : Residencial Parque, Rua Sacadura Cabral in Celorico da Beira. Tel. 965 546 653 Het hotelletje leek ons vergane glorie en we schenen er de enige gasten te zijn.  Voor ons avondmaal werden we doorverwezen naar Mira Serra Hotel waar de kranige eigenaar 84 jaar is.  Celorico is  een klein stadje dat bijna doods is op straat.  We betaalden inclusief ontbijt 31 €, ontbijt in een koude zaal.  

 

Dag 8 – maandag 29 november 2021

Traject :    Vale Zezere, Seia, Torre, Alvoca, Teixeira, Vide, Piodão, Coju, Arganil.

De eigenaar zei ons deze morgen dat het ‘Necropolis’ slechts vijf minuten wandelen is van het hotel.  We liepen naar beneden langs erg armzalige hutjes gemaakt van allerhande golfplaten en kartonnen dozen. Het zag er ijzig koud uit. We liepen bij een oude romaanse brug maar de dolmen schenen nog heel ver weg te liggen.  Ik liep terug en haalde de auto en daarna reden we nog heel ver tot een groot veld met voorhistorische grote gestapelde stenen.  Het was een heel gedoe over erg smalle wegen om terug in de bewoonde wereld te komen.  Onderweg van Guarda naar Manteigas reden we langs ‘Casas typicas’ en in Manteigas gingen we lunchen in een pastelleria.  Er zijn hier maar weinig richtingsborden en we waren verkeerd gereden.  We reden nu door de rechte Vale de Zezere naast de gelijknamige rivier.  Het is een lange weg richting Seia met een zijweg naar de tweeduizend meter hoge Torre, het hoogste punt van Portugal: eigenlijk 1.993 meter met een extra toren van zeven meter.  Op de top een observatorium, weerkundige installatie en een kabelbaan bij een ijsveld.  We zijn vlug naar beneden gereden door enkele bergdorpjes.  Het was al in de late namiddag toen we vlug een kijkje gingen nemen in het shiste dorp (leisteendorp) Piodão.  Het ligt in de onherbergzame bergen van de Serra da Estrela en alle huizen zijn gebouwd in de lokale leisteen.  De wegen in de regio zijn erg smal en bochtig.  In Coju wist niemand hoe ik mijn brandstoftank moest openen maar op den duur lukte het toch.  We reden in het pikdonker door zonder gps naar Arganil waar we de weg naar ons verblijf moesten navragen aan een enkeling op straat; het was nog een heel eind weg.  

Overnachten : Campus Natura, Rua Baixo, Alqueve, 3300-252 Folques.  Tel (351) 964 626 720 info@campusnatura.pt We werden hartelijk ontvangen door Angeline, onze Nederlandse gastvrouw die morgen jarig is.  We waren moe en hadden honger en in het dorpje was geen restaurant maar we mochten mee aan tafel, heel attant van onze gastvrouw.  We betaalden 48 € inclusief ontbijt voor de smaakvol ingerichte nette kamer ‘Batão’ met mooi uitzicht op de ganse omgeving.  Mooi gelegen in de bergen, terras en goed verzorgd.  Een echte aanrader.         

 

Dag 9 – dinsdag 30/11/2021

Traject : Fajao, Penacova, Buçaco.

Het rijk ontbijt was voortreffelijk.  De man van Angeline werkt in Gabon waar we hadden gereisd, leuk onderwerp van gesprek.  Vandaag maken we een mooie tour door de Serra en rijden overwegend op een heuvelrug met weinig dorpen en veel ontsierende windmolens in een afgebrande bosarme kale omgeving.  Veel kaalkap in de weinige bossen.  Onderweg stoppen we bij een typisch shiste dorp, Fajao waar we de kleine steegjes verkennen.  Het is inmiddels middag en we lunchen in het enig restaurant van het dorp; het zit vol met werkmannen die grote lekkere schotels hebben besteld.  O Pascoal, Fajão, tel. 963 012 659  ligt wat verdoken in een klein straatje; je moet het ‘ontdekken’.  Het is een regionale keuken waar men het beste uit de bergen bereidt: geroosterde geit in de oven, wildvarken, kabeljau en forellen en lekere desserten.  Voor een te grote schotel chanfana (geroosterde geit in de oven) betaal ik 10,50 €; we kregen het nog niet op met twee.  Een halve liter huiswijn kost 2,50 €.  Dit is echt een aanrader als je in de omgeving bent, erg lekker.  Onderweg ontmoetten we een schaapherder die ons zegt dat we best zijn schapen op de kop filmen.  De bergen beginnen af te zwakken en in Penacova staan drie oude kalkovens.  In de late namiddag komen we aan bij het klooster van Buçaco.  

Overnachten : In het Palace Hotel, Mata do Buçaco, Luso.  www.almeidahotels.pt We nemen onze kamer en verkennen dit immens paleis met zijn prachtige houten trapzaal geflankeerd met schitterende azulejos.  We bezoeken het eigenlijk klooster en op het dakterras zien we de wijde groene omgeving.  De tuinen zijn prachtig en leveren mooie foto’s op.  We verwennen ons eens goed en genieten van een uitstekend avondmaal in een schitterende versierde zaal met mooi beschilderde plafonds.  De kamer met ontbijt kost 106 € via booking.com; een aanbieding voor zoveel luxe in een schitterende omgeving.  

 

Dag 10 – woensdag 1 december 2021

Traject : shiste dorpen Cerdeiro, Candal en Casal Novo.  Tomar.

In de voormiddag drinken we een koffie in Lousa, het centrum van de shiste dorpjes.  Meer info op www.aldeiasdoxisto.pt www.bookinxisto.com Het eerste leisteendorp dat we bezoeken is Cerdeiro, een heel origineel dorp gelegen in een bos op een heuvelrug in een rijke omgeving.  Men kan er een dorpshuisje huren in een burootje, ontbijt in het café.  Alle knusse huisjes zijn in leisteen opgetrokken  en liggen in nauwe bebloemde steegjes waar je enkel kunt wandelen, geen vaste bewoners.  Er zijn in de hele omgeving mooie wandelpaden aangegeven.  Vijf km verderop in Candal wonen wel vaste bewoners in overwegend witte huizen maar ook leisteenhuisjes, niet zo origineel en iets groter.  We rijden terug naar Lousa en verder naar Casal Nova waar er niemand te bespeuren valt, veel leegstand en huisjes te koop of op te knappen.  In Lousa zien we in het raam van een makelaar een op te knappen leisteenhuis te koop staan voor 79.000 € enkel te bereiken met een 4X4.  Typische regionale huizen zijn hier spotgoedkoop.  Het regent nu hard en het wordt mistig op de heuvelflanken zodat we ons via de autostrade naar Tomar begeven.  We vonden het adres niet en moesten navragen maar een vriendelijk koppel reed ons voor.       

Overnachten : Casa Gloria, Rua Principal Casal Nova 10A, Tomar.  Tel. (351) 933 571 193.  Gloria, 74 jaar, is vriendelijk maar spreekt enkel portugees.  Zij gaat met ons mee naar Pingo Doce waar we een pizza kopen en bij haar op eten.  

 

Dag 11 – donderdag 2 december 2021

Traject : centrum Tomar, Sintra, Cacais.

Na een karig ontbijt zijn we naar Tomar gereden.  We bezoeken het wereldberoemd klooster met zijn weelderige kloostergangen geflankeerd met azulejos.  Een Vlaamse meester heeft hier ook geschilderd.  Het kloster is groot en prachtig, twee mooie binnenkoeren en rijk versierde zuilengalerijen, veel cellen van de moniken.  De uitbundige manuelijnse stijl overheerst vooral in de Janela Manuelina het beroemde raam.  Daarna hebben we nog wat het centrum van Tomar verkend en het Museu dos Fosforos bezocht waar 40.000 stekkedoosjes staan tentoon gesteld.  Via de autostrade zijn we dan naar Sintra gereden waar we in O Casa do Preto een lekker vieruurtje hadden.  Van hier is het nog 14 km naar Cascais.    

Overnachten :

Jasmim Doce, Rua João Lucio de Azevedo s/n, Caruma, Cascais.  40,50 € incl. Ontbijt.  Mooi groot huis in een rustige straat.  

 

Dag 12 – vrijdag 3 december 2021

Traject : Naar Carcavelos waar we drie dagen zullen verblijven.

We ontbijten bij Inversso in de omgeving waar we gisterenavond ook al hadden gegeten.  Voor elf euro hadden we beiden ontbeten.  We rijden nu 15 km door naar Carcavelos en vinden ons adresje geboekt op booking.com al vlug. We moesten enkel onze verblijfstax nog extra betalen.  Onze kamer was nog niet gereed maar we mochten onze wagen op de koer parkeren en we trokken naar het centrum van Lissabon met de trein, station op 15 minuten wandelen.  Voor 7,90 € konden we beiden h/t naar Lissabon centrum, Cais Sodrè bij de Taag.  We zagen de Ponte de 25 de Abril liggen en verderop kwamen we op de Praça do Commercio met grote triomfpoort. De kathedraal is grijs en sober en vonden we niet mooi.  We liepen al vlug richting Alfama en bewonderden op de Miradouro Luiza het pachtig zicht over Alfama en de Taag.  Zowel de uitkijkplaats als het kerkje pronken met hun prachtig azuurblauw tegelwerk.  Bloemen staan nog te bloeien en er zijn nogal wat toeristen aanwezig.  We genieten van een koffie op een schitterend terrasje.  Daarna lopen we door de steile straatjes richting kasteel São Jorge, inkom 8,50 €, teveel en kunnen niet in het kasteel kijken, viel tegen. Een kunstenaar schildert met koffie.  Een winkeltje verkoopt pasteles de nata, de beroemde lekkere Portugese pasteitjes.  Op het bastion van het kasteel staan enkele roestige kanonnen onder oude dennebomen, mooi zicht op de lagere stad.  Daara hebben we door Alfama gekuierd, schiderachtige steegjes en huizen, bloemen, winkeltjes en restaurantjes in de trapstraatjes, kasseien.  Kleine trams doorkruisen de wijk en in de winkeltjes is het druk.  Bij Santa Cruz nemen we een late lunch op een stemmig pleintje.  Daarna hebben we het São Vicente de Fora klooster bezocht (2,50 €) : heel veel oude azulejos in lange gangen, groot en heel mooi was de sakristie-azulejos plafond en muren beschilderd, schitterend.  Daarna bemerkte ik plots het steegje Beco Espiritu Santo waar ik veertig jaar geleden eens had genoten van een fado-avond.  Maar het was volzet deze avond, 45 €/pp voor het menu en de muziek, onvergetelijk was dat toen.  Iets gegeten en terug naar ons logement.

Overnachting : Op booking.com had ik drie nachten gereserveerd bij Abla Guesthouse Placeta Infante D; Henrique 80 in Carcavelos, tel. 21 454 8114.  www.ablaguesthouse.org Door bij hen te logeren steunden we tevens een goed doel.  De auto mocht drie dagen op een omheinde binnenkoer staan terwijl we telkens met openbaar vervoer naar Lissabon spoorden. Ik betaalde 126,71 € voor drie overnachtingen met ontbijt voor ons twee.   

 

Dag 13 – zaterdag 4 november 2021

Na ons ontbijtbuffet zijn we naar het treinstation gewandeld en een half uur later stonden we in het centrum van Lissabon.  Een treinticket h/t senioren kost 2,50 €. Een dagticket metro, bus, tram en lift  kost voor twee  13,80 €. Met bus 274 reden we naar het Museu Nacional do Azulejo (2,50 € voor senioren).  Wat we daar zagen was onvergetelijk, nooit zoveel en zo mooie azulejos gezien, overal op de muren, gangen, plafonds, langs trappen.  Daarna zijn we met de blauwe metrolijn naar het Park van Amalia Rodrigues gereden maar er was niets te zien; het is enkel een naam van een park en haar huis is ver weg.  Dan wou ik in de wijk Chiado naar een toprestaurant Cervejeria da Trindade volgens Lonely Planet maar het was in verbouwing.  Dan maar een late lunch genomen ergens in Chiado.  Nadat we nog wat rond liepen in Chiado zijn we naar de elevador Santa Justa gelopen en zakten naar beneden maar we moesten lang wachten om terug naar boven te kunnen gaan. We gingen iets eten in een Nepalees restaurant en we namen de metro naar de Baixa en bij de Martim Moniz metro namen we de bekende tram 28 en toerden een uur de stad rond, was leuk.  Na een paar metrowissels kwamen we aan in Cais Sodrè waar we de trein naar ons guesthouse namen.       

 

Dag 14 – zondag 5 november 2021

Deze morgen waren er veel families met kinderen in de ontbijtzaal; het ontbijtbuffet was lekker.  We liepen naar het treinstation en stopten twee stations verder in Belem.  We liepen naar het monument van Hendrik de Zeevaarder. Veel sporters langs de Taag.  Er was een marathon bezig en de straten waren afgebakend.  Na een paar fotos van het monument liepen we door naar de Torre de Belem ( 3 € ingang), niet groot maar wel een must als je in Lissabon bent en het is een historisch monument.  Daarna lipen wij naar het klooster van Jeronimos en gingen in de lange rij staan. We hadden in de Lonely Planet gelezen dat op de eerste zondag van de maand alle musea gratis waren.  Toen wij eindelijk aan de ingang waren mochten we er niet in, we hadden kaartjes online of aan de kassa moeten kopen. Gelukkig hielp ons een Spaans koppel die voor ons direct kaartjes op hun gsm kochten die we hen terug betaalden. Het is enkel gratis voor Portugezen.  Jeronimos heeft prachtige rondgangen, zuilengalerijen, geen zalen, prachtige manuelijnse stijl over twee verdiepingen.   Tenslotte geluncht in Bairro de Avillez www.bairroavillez.pt een oude beenhouwerij waar de hammen aan het plafond hangen.  We kuierden in Chiado en liepen langs het bronzen beeld van de dichter Fernando Pessoa bij het O brasileiro art deco café maar het zat er vol.  Plots zagen wij een reclamebord dat er deze avond fado muziek was bij Restaurante Arcaz Velho, Calcada do Forte tel. 920  014 842 Het menu kost 35 € pp, niets bijzonders maar het gaat om de unieke muziekervaring.  De zanger Adelino Guimarães was vergezeld door drie guitaristen.  Het was een mooie afsluiter van onze schitterende Portugal reis.  

    

Dag 15 – maandag 6 december 2021

Ons laatste ontbijtbufet een half uurtje vroeger op ons verzoek.  Met de auto naar de luchthaven.  Ik moest nog voltanken maar bij het eerste tankstation was het pistool kapot en bij het tweede station wou de bediende dame ons niet bedienen.  Bij het inleveren van de wagen geen probleem, wij hadden toch omnium.  Onze vlucht met SN vertrok 40 minuten te laat.  Het was mistig en het regende in Brussel.  Op de luchthaven moest ik mijn PCR tonen maar vond het niet direct waardoor ik nerveus werd.  Aangekomen met de trein in Antwerpen stelden we vast dat tram 5 niet reed wegens een vakbondsstaking.  Hierdoor moesten we wel een uur met zware valiezen door de regen lopen met dank aan die kut-vakbonden.    Uiteindelijk met veel vertraging thuis aangekomen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.