Saba

SABA 2024

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

REISPLAN:

Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.

 

 

Inreisdocumenten

Bij Immigratie krijg ik een stempel UIT in mijn reispas en mag ik aan bord van de veerboot.

 

 

Reisperiode: 9 – 11 februari 2024

 

 

Geld:

Geen probleem, ik heb voldoende dollars op zak die men overal aanvaard.

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik heb een reisgids mee van Lonely Planet waar al mijn bestemmingen staan beschreven, de bezienswaardigheden en kaartjes. Bovendien kon ik bij mijn verblijf een kaartje van het eiland meenemen.

 

 

Informatie

www.sabatourism.com

https://suetravels.com/category/north-america/saba/

https://www.taste2travel.com/postcard-saba/

https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-saba-und-sint-eustatius/

https://www.globespots.com/country/saba/

https://guide.arrivalguides.com/SABA_en_20210311T111221Z.pdf

 

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

https://www.winair.sx/destinations/st-eustatius-8 De meeste vluchten op de kleine luchthaven komen aan uit Sint Maarten.

 

Bootreis

https://makanaferryservice.com : Met Makana kun je per boot naar Saba van uit verschillende eilanden. Hier volgen de mogelijkheden en prijzen. Ik betaalde in Statia 46.50 $. De tocht duurde een uur. Op het achterdek spat veel zout zeewater op je lichaam. Men kan ook binnen zitten, is beter.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 36 – vrijdag 9 februari 2024

Van op de veerboot lonken de contouren van het ronde Saba. Ik kom aan met de veerboot van Makana uit Sint Eustatius in Fort Bay Harbor. Ongeveer tien passagiers stappen uit op Saba, de rest gaat verder naar Sint Maarten. Carmen, mijn gastvrouw had klanten naar de aanlegsteiger gebracht en nam mij meteen mee naar haar logement. Er was nog een Canadese familie die net terug kwamen van en wandeltocht naar Mount Scenery. Ik neem wat documentatiemateriaal en babbel wat met de Canadezen. Voor mijn avondmaal op het terras met schitterend uitzicht op de vallei, The Bottom, de bergen en de zee betaal ik 20 $. Ik krijg een kleine nette en gezellige kamer met hetzelfde uitzicht; de B&B is prachtig gelegen. Er is een kleine zwemkom en enkele terrassen. Mijn verblijf ligt aan een steile twee vaks betonbaan. Carmen is vriendelijk en ik kan haar accommodatie aanraden. Het noemt Lollipos, tel. 599 4167392 Er is een bar-restaurant en ze hebben een taxidienst om een rondje eiland te verkennen. https://lollipops-inn.lesserantilleshotels.com/nl/

 

 

Dag 37– zaterdag 10 februari 2024

Het ontbijt is om 7,00 – 7.30 uur. Ik geef haar mijn reispas want ze wil mijn ticket boeken voor mijn veerboot naar Sint Maarten morgen. Het kost 79 $. Ik zoek uit waar ik dicht bij de ferry terminal op Sint Maarten kan logeren. Vandaag wil ik naar Mount Scenery, het hoogste punt op het eiland. Saba is in feite één grote oude uitgedoofde vulkaan van 877 meter hoog. Carmen raadt mij aan te starten op 100 meter van haar B&B en het Crispeen pad te volgen. Het pad is tamelijk steil en er zijn veel trappen aangelegd in een weelderig tropisch bos; het is hier bijzonder mooi. Het eerste uur ontmoet ik helemaal geen wandelaars en dan op een kruispunt van wegen ontmoet ik een Deen en dan nog eens een koppel. Nog tweehonderd meter tot aan een peperkoeken huisje van Mister Barnes die zijn zoon is verloren bij een werkongeval. Ik krijg koffie en plots begon het wat te regenen. Hij raadde mij af naar de top te wandelen wegens te glibberig, zowel de modder als de groene stenen. Tien minuten later kwam ik aan bij een schattig kleurig en gezellig restaurant https://www.sabatourism.com/restaurants/rendezvous-at-ecolodge/ Het is schitterend gelegen midden het groen en wordt uitgebaat door een vriendelijk Colombiaans koppel. Er staan veel bloemen in de tuin en rondom het groot rustig terras. Het restaurant is gezellig en met smaak ingericht. Ik heb hier lekker geluncht. De eigenaar raadde mij de klim af maar raadde mij wel een trail aan met zicht op Windwardside die ik niet vond in het bos. Nu ontmoet ik meer wandelaars die uit Windwardside zijn vertrokken. TIP: om Mount Scenery te bewandelen, ga met een taxi naar dit Rendezvous Restaurant en dan is het nog 45 minuten bergop. Dit spaart tijd en veel energie. Windwardside is een prachtig creools dorp met veel gingerbread kleurige creoolse huizen dat men zeker moet bezoeken. Ik heb hier veel mooie foto’s gemaakt van dit idyllisch dorp. Ik krijg een lift terug naar Lollipop’s. Carmen heeft mijn veerboot ticket gekocht en brengt mij morgen naar de kade.

 

 

Dag 38 – zondag 11 februari 2024

Carmen wekt mij om zeven uur, geeft mij mijn ontbijt op het terras en ik reken af met haar. Ze brengt mij gratis naar de veerboot. Ik krijg een stempel UIT bij Immigratie. De boot vertrekt om 8 uur in plaats van 8.30 uur. Als iedereen er is vertrekt men vroeger. Anderhalf uur later kom ik aan op Sint Maarten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.