Saint Bartholomé

SAINT BARTHELEMY 2024

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

REISPLAN:

Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.

 

 

Inreisdocumenten

Bij aankomst met de boot uit Marigot (Frans Saint Martin) in Gustavia moet ik enkel mijn reispas laten zien en ik mag verder zonder stempel.

 

 

Reisperiode: 13 februari 2024 daguitstap.

 

 

Geld:

Geen probleem, ik heb voldoende euro op zak.

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik heb een reisgids mee van Lonely Planet waar al mijn bestemmingen staan beschreven, de bezienswaardigheden en kaartjes. Op het toeristenkantoor In Gustavia neem ik een kaartje van het eiland mee.

 

 

Informatie

www.saintbarth-tourisme.com

https://www.taste2travel.com/postcard-saint-barths/

https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-saint-barth/

https://suetravels.com/category/north-america/st-barthelemy/

 

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

Er is een kleine luchthaven op Saint Barths waar uitsluitend privé vliegtuigjes landen voor de hele rijken van de aarde.

 

Bootreis

https://voy12.com/en/ Met deze boten kan men naar Saint Barthélemy of Anguilla varen van uit Marigot. Ik betaalde 106 € voor de boot inclusief de terugtocht. Het is anderhalf uur varen. Het ticket kantoor bevindt zich op de kade in Marigot naast het kantoortje van Anguilla.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 40 – disndag 13 februari 2024

Op het toeristenkantoor in Gustavia heb ik een folder met een wandelroute meegenomen die alle bezienswaardigheden in de kleine plaats met elkaar verbindt. Onmiddellijk vallen de vele dure winkels op in de Rue du Bord de Mer. Wat ook opvalt zijn de straatnamen die zowel in het Frans als in het Zweeds zijn aangegeven. Het eiland werd in 1784 door de Zweden gekocht van Frankrijk en in 1878 verkochten ze het terug aan de Fransen. Er staat ergens een Anglicaans kerkje. Op het Place de la Rétrocession ligt een oud anker uit 1825. In de kleine havenkom omringd met veel restaurants liggen prachtige grote jachtboten. Iets verderop bevindt zich het nieuw gemeentehuis bij een park en enkele oude creoolse huizen. Ik ga op een terras en wordt aangemaand achterin de zaak te gaan zitten want aan mijn tafel kunnen er vier klanten zitten en ik ben alleen. Het goedkoopste, een hamburger en een fles Perrier kosten toch nog 33 €. In de namiddag was er een parade, carnavalsstoet met veel groepen elk in hun eigen kleur. Wat opvalt is dat de overwegend rijke blanke inwoners van het eiland elkaar kennen. Er wonen veel bijzonder rijke Fransen op het eiland. De carnavalsstoet duurt lang ; bijzonder veel groepen met schaars geklede dames met veel pluimen. Ik heb nog eens geluk dat ik carnaval kan meemaken in de Caraïben. Een man trakteerde mij op enkele rum-punch die hijzelf had gemaakt. De ferry van Makana vertrek met een half uur vertraging om 18 uur. Wie er niet bij is moet op het eiland blijven overnachten. De politie keek vluchtig naar mijn reispas en ik mocht door lopen.

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.