San Marino

 

 

Bezoek aan San Marino 

 

 

 

Hoe het verliep

 

Ik heb in 1976 een uitgebreide reis gemaakt naar het noorden van Italië op uitnodiging van Italiaanse vrienden want het bedrijf waar ik toen werkte voerde veel bevroren hammen uit naar de regio van Parma.  Ik was toen dagelijks bezig met uitvoer naar Italië en moest veel Italiaans spreken.  Ik verbleef in het dorp Bardolino, meer bekend om zijn uitstekende wijn.  Het dorp ligt aan het Gardameer op 150 km van Venetië en 350 km van de Republiek San Marino. Ik heb toen beide bestemmingen bezocht.  Voor het bezoek aan San Marino had ik een paar dagen uitgetrokken.  Ik heb er toen geen notities van genomen en liet de indrukken op mij afkomen.  Het was er toen al heel druk, vooral bij het paleis bij de aflossing van de wacht.  Busladingen vol toeristen die in Rimini verblijven komen naar hier voor een daguitstap.  Er zijn veel winkeltjes en restaurants en /cafés met terrasjes die van het toerisme leven.  

Later in 1980 ben ik toevallig nogmaals in San Marino beland.  Mijn gemeente was verbroederd met Adria en van daar uit werd er een daguitstap geregeld naar San Marino. 

In 2020 heb ik terug een dagje San Marino bezocht toen ik terug reed uit Toscane en heb er een nachtje verbleven met mijn camper. 

25/09/2020

Na ons ontbijt vervolgen we onze weg op de SP 208 naar Pieve Santo Stefano, mooi berglandschap, weinig vereer in de schaarse dorpjes en we maken onderweg enkele fotostops o.a. op de top van de Spino.  We rijden nu in de Val Tiberina www.valtiberinaintoscana.it In Santo Stefano moet ik tanken, duur.  We zochten naar de SP 258 en namen de afkorting via het dorpje Castelnuovo.  We volgden de pittoreske weg SP 258 door het nationaal park Alpe de la Luna en namen in Badia Tedalda een koffiestop en deden er aankopen: www.terraealtrove.it .  Onderweg zagen we op een bruin bord “Strada di Michelangelo” een toeristische route dat naar zijn geboortedorp Caprese loopt.  Kort daarna verlaten we Toscane en komen in de regio Reggio Emilia.  We zijn op weg naar het onafhankelijk landje San Marino en laten San Leo links liggen.  Op de Via Baldessora is er een gratis ruime parking en we zijn niet alleen.  De lift is 300 meter verderop en kost 4,50 euro retour. Er is heel veel wind en het is echt koud daarboven in San Marino en mede door corona zien we weinig toeristen.  Er is ook niet veel te zien behalve een nogal sobere kale basiliek van San Marino en de Public Square.  We lopen het pad op met de drie torens waar de meeste verkopers reeds hebben afgesloten.  Ik koop een set euro’s van San Marino en een paar zichtkaartjes.  Het museum van de postzegels is al jaren gesloten.  We drinken iets warms in www.hotelbellavistasanmarino.com We overnachten op de camperplaats waar geen voorzieningen zijn.  Een Duitse camper kwam nog laat aan maar maakte vooral veel lawaai, dus slecht geslapen.  Vandaag 95 km gereden.   Info over San Marino : www.visitsanmarino.com Op het toeristenkantoor kan men voor vijf euro een zegel en stempel in zijn reispas krijgen.

  

Informatie

www.visitsanmarino.com

www.inyourpocket.com/sanmarino

www.sanmarinosite.com/en

www.aroundtheglobe.nl/reizen/italie/san-marino-si27408

www.travelaar.nl/san-marino-bezienswaardigheden

https://www.earthtrekkers.com/san-marino-europes-most-underrated-destination/

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.